Hemoroidi – dijagnoza, stadijumi, lečenje

Dr Milena Šćepanović


 

Šta su to hemoroidi, kako nastaju i kako se leče

Hemoroidi – uvećanje, otok, bol, svrab krvavljenje i krv u stolici

 

Pregled hemoroida - Hemoroidi dijagnoza, stadijumi, lečenjeJoš je Hipokrat lečio hemoroide u antičko vreme, ali zbog današnjeg načina života i ishrane, hemoroidi se smatraju savremenom bolešću. Broj osoba sa hemoroidalnim tegobama je u porastu. Predpostavlja se da oko 70% osoba starosti preko 30 godina ima neki od simptoma hemoroidalne bolesti. Možemo reći da skoro svaka četvrta odrasla osoba boluje od ove bolesti.

Hemoroidi predstavljaju  bolest samo kada daju simptome. Inače, hemoroidi predstavljaju normalnu anatomsku strukturu i, ispunjeni krvlju, imaju svoju funkciju u očuvanju kontinencije (zadržavanju gasova i tečne stolice). Takođe, tokom pražnjenja, prilikom napinjanja, pune se krvlju i spuštaju u gornji deo analnog (čmarnog) kanala time ga štiteći od mehaničkih povreda. Anatomski njih čine arteriovenske anastomoze (komunikacije arteriola i venula).

Endogeni (unutrašnji-iz samog organizma) razlog nastanka bolesti nalazi se u hiperplaziji (povećanju) unutrašnjeg venskog spleta i slabosti vezivnog tkiva zida vena. Zatvor, dugo sedenje u toaletu i gojaznost su faktori koji doprinose pojavi bolesti. Pojavi hemoroidalnih tegoba doprinose i nasledni faktori, ishrana, zanimanje, klima, psihički problemi, endokrine (hormonske) promene, neki lekovi, infekcije, trudnoća, slaba fizička aktivnost, zatvor, dugotrajna upotreba sredstava za čišćenje (laksativa).

Najčešći simptomi hemoroidalne bolesti su svrab, bol, krvarenje i ispadanje.

Prema težini tegoba ocenjuje se stadijum bolesti i način lečenja:

I STADIJUMhemoroidi ponekad krvare i svrbe. Ne mogu se dijagnostikovati bez anoskopskog (endoskopskog ) pregleda odgovarajućim instrumentom.  Krvarenje je u vidu svetlo crvene krvi iz anusa, obično na kraju stolice koja može biti i poprskana svežom krvlju. Krvarenje može biti i na početku i u toku pražnjenja a ponekad može biti i u tankom mlazu.

II STADIJUM – hemoroidi krvare i postoji manji prolaps čvorova (ispadanje hemoroida) ali on spontano nestaje. Za njihovu dijagnostiku je takođe neophodan anoskopski pregled čmara, tj oni se ne mogu napipati pri digitorektalnom pregledu.  Ponekad hronično krvarenje može dovesti do ozbiljne anemije (malokrvnosti).

III STADIJUM – hemoroidi prolabiraju, ispadaju, i za njihovo vraćanje je potrebna manuelna pomoć, ili se oni spontano povuku  tek u toku spavanja. I oni krvare.

IV STADIJUM – predstavlja poslednji i jako bolan stadijum bolesti. Hemoroidalni čvorovi su stalno prolabirani (van čmarnog kanala), a zbog izraženog venskog zastoja (edema i tromboze) ne mogu se vratiti.

BioHemorrhoids biljna krema za hemoroide, analni otvor, ojede i svrab

Unutrašnji i spoljašnji hemoroidi

Postoje unutrašnji i spoljašnji hemoroidi. Granicu izmedju njih čini takozvana zupčasta linija koja se nalazi na 1,5-2 cm od analne ivice. Unutrašnji hemoroidi se nalaze iznad ove linije. Spoljašnji hemoroidi se nalaze ispod zupčaste linije, u analnom kanalu, ispod tanke analne kože koja je bogata nervnim završecima.

Unutrašnji hemoroidi su najčešći razlog svežeg krvarenja iz anusa, ali, uvek treba razmotriti i druge bolesti koje se manifestuju krvarenjem. Tu treba pre svega misliti na maligne bolesti anorektuma (završnog dela debelog creva).  Zbog toga, kod svih bolesnika sa ¨ hemoroidalnom bolešću¨ i hemoroidalnim tegobama, treba uraditi digitorektalni pregled i rektoskopiju (endoskopski pregled), a kod onih starijih od 50 godina i kolonoskopiju (endoskopski pregled debelog creva aparatom sa optikom).

Spoljašnji hemoroidi su manje važni od unutrašnjih, ali su češći razlog tegoba. Najčešći razlog njihovog nastanka su trudnoća, zatvor, dugo sedenje pri pražnjenju, neodgovarajuća ishrana        (suva hrana, začinjena hrana, manji unos žitarica). Najčešći simptom je posledica komplikacije u vidu njihove tromboze. Hemoroidi su  bolni, napeti i vide se plavičasti čvororvi različite veličine ispod kože anoderma. Tromboza obično nastaje posle iznenadnog povećanja venskog pritiska (posle podizanja tereta, kašljanja, napinjanja pri pražnjenju, porođaju). Mogu postojati nezavisno od unutrašnjih hemoroida. Bolovi su najjači kada se tromb stvara i postepeno prolaze kako se edem smanjuje. Može doći do spontane rupture (pucanja) vene sa izbacivanjem tromba, što je praćeno krvarenjem. Ukoliko ne dolazi do spontanog povlačenja tromboze, može se uraditi hirurška evakuacija tromba i ekscizija čvora. Po povlačenju otečenih hemoroida zaostaju kožni nabori koji predstavljaju samo estetski problem.

Hemoroidi ne zahtevaju lečenje sve dok ne daju tegobe. Različiti su i mnogobrojni načini lečenja. U početku treba uvek konzervativno lečiti hemoroide, a operaciju rezervisati samo za teže slučajeve i one koji ne reaguju na konzervativno lečenje. Pre svega treba obezbediti redovnu i meku stolicu (odgovarajućom ishranom  sa dosta tečnosti, voća i povrća, mekinja, i laksativima ). Treba izbegavati suvu hranu, mesne prerađevine, masnu hranu, začine, biber, sirće, senf, ljutu hranu. Primena masti i čepića ne leči bolest, ali olakšava tegobe.

I i II stadijum bolesti se leče sklerozacijom, koja je najstarija metoda, a podrazumeva ubrizgavanje 5% rastvora Fenola submukozno. Vrlo je uspešna u zaustavljanju krvarenja iz hemoroida. Druga, novija metoda, posebno efikasna za hemoroide koji prolabiraju, je postavljanje elastičnih ligatura po Baronu. U jednoj seansi se podvezuje do tri čvora. Čvor nekrotiše i u roku od 7-10 dana sam otpada. Sledeći čvor se podvezuje za oko mesec dana.

III stadijum se leči kombinacijom navedenih metoda i antihemoroidalnih lekova i supozitorija (čepića).

IV stadijum se leči operacijom. Za olakšanje akutnih tegoba mogu pomoći tople, mlake, kupke i oblozi od kamilice ili Rivanola. Hirurško lečenje, ako je dobro indikovano i tehnički dobro urađeno, predstavlja odličan način lečenja. U najširoj upotrebi je hemoroidektiomija po metodi Miligan-Morgan. Operacija podrazumeva uklanjanje samo izmenjenih čvorova, pa ono što mnogi nazivaju recidivom (ponovnom pojavom ) bolesti, nije to u pravom smislu reči. Naime, preostali čvorovi mogu posle nekog vremena, najčešće posle više godina, da daju tegobe.

Brojne su druge metode lečenja, sa promenljivim rezultatima; laser koagulacija, ligasure hemoroidektomija, doplerski navođeno podvezivanje arterije (THD), koagulacija radio talasima, staplerska hemoroidektomija. Sve ove metode imaju dobre rezultate kada su dobro indikovane i pravilno izvedene.

Većina osoba sa krvarenjem ili bolovima u čmaru, iz raznih razloga, ne odlazi na pregled lekaru, već ¨ na svoju ruku¨ uzima razne preparate za lečenje hemoroida. U većini slučajeva navedene tegobe jesu izazvane hemoroidima, i lečenje je kako kad uspešno, ali ima bolesti koje daju slične tegobe, ali je njihova priroda i lečenje drugačije. To su pre svega analne fisure (ragade), abscesi (čirevi), perianalne fistule, kondilomi, ekcemi.  Posebno treba misliti na sve učestalije karcinome debelog creva, koji mogu dati slične tegobe, pa se sa pravovremenim lečenjem može zakasniti. Najveća je greška pripisivati navedene tegobe hemoroidima a bez prethodnog pregleda.

NE  LEČITI SE SAMOINICIJATIVNO BEZ PRETHODNO ADEKVATNO POSTAVLJENE DIJAGNOZE!

. . .

3D Animacija – Operacija hemoroida

httpv://www.youtube.com/watch?v=fQ18G5WIo-0&feature=channel_video_title

Autor je opšti hirurg u KBC Zvezdara u Beogradu.

Podelite članak sa prijateljima

Google1DeliciousDiggGoogleStumbleuponRedditTechnoratiYahooBloggerMyspaceRSS
Objavio , 21. jun 2010.. Kategorija Medicina,Nauka. Sve aktivnosti oko ovog članka možete pratiti putem RSS 2.0. Možete ostaviti i komentar ili povratnu vezu na ovaj članak.

504 komentara na Hemoroidi – dijagnoza, stadijumi, lečenje

 1. iva

  16. april 2014. u 21:15

  Postovana doktorka,
  Imala bih jedno pitanje za Vas. Ja sam i ranije imala problema sa hemoroidima, ali ovoga puta je drugacije jer ne krvare, ali jako svrbe. Kada sam videla sliku unutrasnjih hemoroida na Vasem sajtu sigurna sam da je to to. Interesuje me koju bih mast ili kremu mogla da primenim.
  Unapred sam Vam zahvalna!

 2. Aleksandar

  17. april 2014. u 16:41

  Postovani doktore,
  Ja imam problem sa hemoroidima, ne svrbe me puno, ponekad malo pecne, ali imam krvarenje, sveza krv. Bio sam kod kolnoskopskog hirurga (ako se to tako kaze), koji je izvrsio pregled I ustanovio da imam unutrasnje hemoroide. Moj otac vec 40 godina zivi sa tim, sto hocu reci da mi je to najverovatnije nasledstvo. Prilikom praznjenja I krvarenja, dogodi se da izbacim kao neku zgusnutu krvavu sluznu tecnost, pa me zanima jel se tako to manifestuje!? Iso sam na pregled zeluca, sondom, pripisano mi je da patim od iritabilnog kolona, imam hijatalnu herniju…. krvarenje prestane u nekom dobu, pa nemam nikakvih problema nekad I po 5-6 meseci, pa se onda opet javi potraje nekad 2 a nekada I po 5-6 dana. Uglavnom, uvek kad se osecam nekako napeto,imam neku tremu u stomaku, nakon toga se obavezno pojavi krvarenje, potraje 2-3 dana I prestane, a I ta trema se gubi, nestane. Da li je to na psiholoskoj osnovi ili o cemu je rec. Unapred se zahvaljujem na odgovoru!
  S postovanjem.

 3. Dr Milena Šćepanović

  17. april 2014. u 23:26

  Poštovana Iva,
  unutrašnje hemoroide možete videti samo ako ispadnu van analnog kanala. Svrab koji imate može biti izazvan hemoroidalnom bolešću, ali i nekom drugom. U svakom slučaju, možete koristiti bilo koju od antihemoroidalnih krema za lečenje hemoroida. Svrab se leči zavisno od uzroka, pa je zato potreban pregled. Bez pregleda jedino vam mogu preporučiti biljnu kremu koja se reklamira na ovom blogu, Biocalendulu.

  Poštovani Aleksandre,
  napetost koju osećate svakako da ima veze sa tegobama koje imate (uključujući tu i tegobe sa želudcem), pa njeno lečenje treba da vam bude prioritet. Krvarenje iz hemoroida se leči antihemoroidalnim čepićima i tabletama, za početak. Potom dolazi u obzir podvezivanje hemoroida i skleroterapija.

 4. ake

  24. april 2014. u 01:08

  Ja sam imao neku vrstu hemoroida, nzm koju… Izlecio sam ih sam, na sledeci nacin: skuvate caj od kamilice, i dok je bas vreo onako u nekoj posudi, vi se lepo skinete i cucnete iznad posude da vam para od caja ide na hemoroide.
  Boli mnogo, i tesko je izdrzati dugo iznad vrele posude, ali nakon nekoliko tretmana, ja nemam hemoroide.
  Nadam se da ce nekom pomoci.
  PITANJE ZA DOKTORKU:
  Moze li se od hemoroida dobiti rak debelog creva? HVALA

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Možete koristiti ove HTML oznake i atribute: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>


Security Code: