Hemoroidi – dijagnoza, stadijumi, lečenje

Dr Milena Šćepanović

 

HEMOROIDI I UVEĆANJE ŠULJEVA

Šta su to hemoroidi, kako nastaju i kako se leče šuljevi. Spoljašnji i unutrašnji hemoroidi – uvećanje, otok, bol, svrab krvavljenje i krv u stolici

 

Pregled hemoroida - Hemoroidi dijagnoza, stadijumi, lečenje

Pregled i lečenje hemoroida nekada

Još je Hipokrat lečio hemoroide u antičko vreme, ali zbog današnjeg načina života i ishrane, hemoroidi se smatraju savremenom bolešću. Broj osoba sa hemoroidalnim tegobama je u porastu. Predpostavlja se da oko 70% osoba starosti preko 30 godina ima neki od simptoma hemoroidalne bolesti. Možemo reći da skoro svaka četvrta odrasla osoba boluje od ove bolesti.

Hemoroidi predstavljaju  bolest samo kada daju simptome. Inače, hemoroidi predstavljaju normalnu anatomsku strukturu i, ispunjeni krvlju, imaju svoju funkciju u očuvanju kontinencije (zadržavanju gasova i tečne stolice). Takođe, tokom pražnjenja, prilikom napinjanja, pune se krvlju i spuštaju u gornji deo analnog (čmarnog) kanala time ga štiteći od mehaničkih povreda. Anatomski njih čine arteriovenske anastomoze (komunikacije arteriola i venula).

Endogeni (unutrašnji-iz samog organizma) razlog nastanka bolesti nalazi se u hiperplaziji (povećanju) unutrašnjeg venskog spleta i slabosti vezivnog tkiva zida vena. Zatvor, dugo sedenje u toaletu i gojaznost su faktori koji doprinose pojavi bolesti. Pojavi hemoroidalnih tegoba doprinose i nasledni faktori, ishrana, zanimanje, klima, psihički problemi, endokrine (hormonske) promene, neki lekovi, infekcije, trudnoća, slaba fizička aktivnost, zatvor, dugotrajna upotreba sredstava za čišćenje (laksativa).

Najčešći simptomi hemoroidalne bolesti su svrab, bol, krvarenje i ispadanje.

Prema težini tegoba ocenjuje se stadijum bolesti i način lečenja:

I STADIJUMhemoroidi ponekad krvare i svrbe. Ne mogu se dijagnostikovati bez anoskopskog (endoskopskog ) pregleda odgovarajućim instrumentom.  Krvarenje je u vidu svetlo crvene krvi iz anusa, obično na kraju stolice koja može biti i poprskana svežom krvlju. Krvarenje može biti i na početku i u toku pražnjenja a ponekad može biti i u tankom mlazu.

II STADIJUM – hemoroidi krvare i postoji manji prolaps čvorova (ispadanje hemoroida) ali on spontano nestaje. Za njihovu dijagnostiku je takođe neophodan anoskopski pregled čmara, tj oni se ne mogu napipati pri digitorektalnom pregledu.  Ponekad hronično krvarenje može dovesti do ozbiljne anemije (malokrvnosti).

III STADIJUM – hemoroidi prolabiraju, ispadaju, i za njihovo vraćanje je potrebna manuelna pomoć, ili se oni spontano povuku  tek u toku spavanja. I oni krvare.

IV STADIJUM – predstavlja poslednji i jako bolan stadijum bolesti. Hemoroidalni čvorovi su stalno prolabirani (van čmarnog kanala), a zbog izraženog venskog zastoja (edema i tromboze) ne mogu se vratiti.

BioHemorrhoids biljna krema za hemoroide Priroda na Dar

Najkvalitetnija biljna krema za hemoroide

Konsultacije, specijalistički pregled hemoroida i proktološka intervencije – mogućnost da vas direktno pregleda i izvrši intervenciju na hemoroidima Dr Milena Šćepanović, može se ostvariti i zakazati u domovima zdravlja članicama Medigroup putem telefona 011 40 40 100 ili putem sajta www.medigroup.rs

Unutrašnji i spoljašnji hemoroidi

Postoje unutrašnji i spoljašnji hemoroidi. Granicu izmedju njih čini takozvana zupčasta linija koja se nalazi na 1,5-2 cm od analne ivice. Unutrašnji hemoroidi se nalaze iznad ove linije. Spoljašnji hemoroidi se nalaze ispod zupčaste linije, u analnom kanalu, ispod tanke analne kože koja je bogata nervnim završecima.

HEMOROIDI - Unutrasnji i spoljasnji hemoroidi

Unutrašnji i spoljašnji hemoroidi

Unutrašnji hemoroidi su najčešći razlog svežeg krvarenja iz anusa, ali, uvek treba razmotriti i druge bolesti koje se manifestuju krvarenjem. Tu treba pre svega misliti na maligne bolesti anorektuma (završnog dela debelog creva).  Zbog toga, kod svih bolesnika sa ¨ hemoroidalnom bolešću¨ i hemoroidalnim tegobama, treba uraditi digitorektalni pregled i rektoskopiju (endoskopski pregled), a kod onih starijih od 50 godina i kolonoskopiju (endoskopski pregled debelog creva aparatom sa optikom).

Spoljašnji hemoroidi su manje važni od unutrašnjih, ali su češći razlog tegoba. Najčešći razlog njihovog nastanka su trudnoća, zatvor, dugo sedenje pri pražnjenju, neodgovarajuća ishrana        (suva hrana, začinjena hrana, manji unos žitarica). Najčešći simptom je posledica komplikacije u vidu njihove tromboze. Hemoroidi su  bolni, napeti i vide se plavičasti čvororvi različite veličine ispod kože anoderma. Tromboza obično nastaje posle iznenadnog povećanja venskog pritiska (posle podizanja tereta, kašljanja, napinjanja pri pražnjenju, porođaju). Mogu postojati nezavisno od unutrašnjih hemoroida. Bolovi su najjači kada se tromb stvara i postepeno prolaze kako se edem smanjuje. Može doći do spontane rupture (pucanja) vene sa izbacivanjem tromba, što je praćeno krvarenjem. Ukoliko ne dolazi do spontanog povlačenja tromboze, može se uraditi hirurška evakuacija tromba i ekscizija čvora. Po povlačenju otečenih hemoroida zaostaju kožni nabori koji predstavljaju samo estetski problem.

Hemoroidi ne zahtevaju lečenje sve dok ne daju tegobe. Različiti su i mnogobrojni načini lečenja. U početku treba uvek konzervativno lečiti hemoroide, a operaciju rezervisati samo za teže slučajeve i one koji ne reaguju na konzervativno lečenje. Pre svega treba obezbediti redovnu i meku stolicu (odgovarajućom ishranom  sa dosta tečnosti, voća i povrća, mekinja, i laksativima ). Treba izbegavati suvu hranu, mesne prerađevine, masnu hranu, začine, biber, sirće, senf, ljutu hranu. Primena masti i čepića ne leči bolest, ali olakšava tegobe.

I i II stadijum bolesti se leče sklerozacijom, koja je najstarija metoda, a podrazumeva ubrizgavanje 5% rastvora Fenola submukozno. Vrlo je uspešna u zaustavljanju krvarenja iz hemoroida. Druga, novija metoda, posebno efikasna za hemoroide koji prolabiraju, je postavljanje elastičnih ligatura po Baronu. U jednoj seansi se podvezuje do tri čvora. Čvor nekrotiše i u roku od 7-10 dana sam otpada. Sledeći čvor se podvezuje za oko mesec dana.

III stadijum se leči kombinacijom navedenih metoda i antihemoroidalnih lekova i supozitorija (čepića).

IV stadijum se leči operacijom. Za olakšanje akutnih tegoba mogu pomoći tople, mlake, kupke i oblozi od kamilice ili Rivanola. Hirurško lečenje, ako je dobro indikovano i tehnički dobro urađeno, predstavlja odličan način lečenja. U najširoj upotrebi je hemoroidektiomija po metodi Miligan-Morgan. Operacija podrazumeva uklanjanje samo izmenjenih čvorova, pa ono što mnogi nazivaju recidivom (ponovnom pojavom ) bolesti, nije to u pravom smislu reči. Naime, preostali čvorovi mogu posle nekog vremena, najčešće posle više godina, da daju tegobe.

BioHemorrhoids kapi za hemoroide

Najbolje biljne kapi za hemoroide koji krvare – smanjuju krvarenje, upalu i veličinu šiljeva

Brojne su druge metode lečenja, sa promenljivim rezultatima; laser koagulacija, ligasure hemoroidektomija, doplerski navođeno podvezivanje arterije (THD), koagulacija radio talasima, staplerska hemoroidektomija. Sve ove metode imaju dobre rezultate kada su dobro indikovane i pravilno izvedene.

Većina osoba sa krvarenjem ili bolovima u čmaru, iz raznih razloga, ne odlazi na pregled lekaru, već ¨ na svoju ruku¨ uzima razne preparate za lečenje hemoroida. U većini slučajeva navedene tegobe jesu izazvane hemoroidima, i lečenje je kako kad uspešno, ali ima bolesti koje daju slične tegobe, ali je njihova priroda i lečenje drugačije. To su pre svega analne fisure (ragade), abscesi (čirevi), perianalne fistule, kondilomi, ekcemi.  Posebno treba misliti na sve učestalije karcinome debelog creva, koji mogu dati slične tegobe, pa se sa pravovremenim lečenjem može zakasniti. Najveća je greška pripisivati navedene tegobe hemoroidima a bez prethodnog pregleda.

NE  LEČITI SE SAMOINICIJATIVNO BEZ PRETHODNO ADEKVATNO POSTAVLJENE DIJAGNOZE!

. . .

3D Animacija – Operacija hemoroida

httpv://www.youtube.com/watch?v=fQ18G5WIo-0&feature=channel_video_title

572 Responses to "Hemoroidi – dijagnoza, stadijumi, lečenje"

 1. Dr Milena Šćepanović  21. april 2015. at 19:00

  Poštovana trudnice,
  moguće je da je opisana promena hemoroid, ali svakako je najbolje da odete na pregled. Kantarion ulje možete koristiti.

 2. GoS  4. jun 2015. at 22:22

  Postovana,interesuje me jedna stvar u vezi vaseg teksta. Naime ja sam zbog krvi na stolici otisao kod hiruga mucenje se jos uve odvija a nemam dijagnozu. Ono sto mene interesuje jeste to sto u tekstu pise ( i to ne samo u ovom) da se unutrasnji hemoroidi ne mogu otkriti digitorektalnim pregledom vec anoskopskim a moj hirurg je potpuno odbacio mogucnost unutrasnjih hemoroida nakon digitorektalnog pregleda. Kako?

 3. Dr Milena Šćepanović  5. jun 2015. at 01:30

  Poštovana trudnice,
  moguće je da su u pitanju hemoroidi, ali vam bez pregleda ne mogu odgovoriti sa sigurnošću. Kantarion ulje možete koristiti.

 4. Dr Milena Šćepanović  5. jun 2015. at 01:33

  Poštovani GoS,
  unutrašnji hemoroidi I i II stepena se mogu dijagnostikovati samo endoskopskim pregledom. Treba da se javite hirurgu koji se bavi proktologijom.

 5. Ema  27. septembar 2015. at 22:58

  Postovani,
  Da li hemoroidi mogu stvarati sledece tegobe: Natecen cmar bez krvarenja i otezano praznjenje crijeva ili osjecaj pritiska kao da ce jos nesto ispasti nakon nuzde.

 6. Dr Milena Šćepanović  28. septembar 2015. at 18:12

  Poštovana Ema,
  tegobe koje ste naveli nisu tipične za hemoroidalnu bolest. Svakako treba da se javite lekaru radi proktološkog pregleda.

 7. Did  17. oktobar 2015. at 02:50

  Postovana doktorka,
  pre 5 godina mi je utvrdjena dijagnoza II stepen unutrasnjih hemoroida, koja je nakon otprilike godinu dana prerasla u III stepen. Nakon jedne sklerozacije i 4 puta intervencije ligaturama, nije bilo nikakvih poboljsanja (odnosno jeste kratkotrajne nakon sklerozacije, ali nakon svake ligature aposlutno nikakve). Isprobao sam skoro sve kreme, razne kapi i tablete, bezuspesno. Jedina prakticna smetnja je konstatno prolabiranje hemoroida tokom defekacije, bez bolova. Pre par nedelja prokrvarili su, jako obilno, tri dana uzastopno. Primenio sam detralex tablete i faktu mast sledeće dve nedelje. Krvarenje je zaustavljeno, a čini mi se da su i prolapsi neznatno manji. Moje pitanje je: koliko dugo smem i koliko ima smisla ili efekta da koristim detralex i faktu mast? Možda mesec dana u kontinuitetu ili tri meseca ili čak i duže? Imate li neki drugi predlog, a da to nije hirurška intervencija? Hvala unapred.

 8. Dr Milena Šćepanović  19. oktobar 2015. at 16:40

  Poštovani Did,
  uzimajući u obzir navedeno, treba da razmislite o operativnom lečenju hemoroida.

 9. Darko 87  22. novembar 2015. at 10:14

  Poceo sam sa lecenjem ali hirurg kaze da sam zakasnio,da mi se zbog toga stvorio tromb-trombozirani hemoroid.Lecim se 10 dana.Da li postoje sanse da izlecim tromb,tj da se povuce bez operaracije i slobodnom vasom procenom,koje su sanse?Hvala.Pozdrav

 10. Dr Milena Šćepanović  23. novembar 2015. at 11:20

  Poštovani Darko 87,
  spoljašnji tromboziran hemoroid može da se povuče spontano ili uz upotrebu antihemoroidalnih masti, bez operacije. Nekada je za potrebno malo više vremena.

 11. Dragica  30. novembar 2015. at 20:31

  Draga doktorko, imam bol,svrab,peckanje i otok skroz okolo ali taj otok nije crven nego je u boji koze. Jel to nesto ozbiljnije.Molim vas da mi kazete neki savet i objasnite .Unapred zahvalna.

 12. Dr Milena Šćepanović  16. decembar 2015. at 21:10

  Poštovana Dragice,
  moguće je da se radi o uvećanim hemoroidima,ali bi svakako trebalo da se javite na pregled koji je jedini merodavan u postavljanju tačne dijagnoze.

Leave a Reply

Your email address will not be published.


Security Code: