Hemoroidi – dijagnoza, stadijumi, lečenje

Dr Milena Šćepanović

 

HEMOROIDI I UVEĆANJE ŠULJEVA

Šta su to hemoroidi, kako nastaju i kako se leče šuljevi. Spoljašnji i unutrašnji hemoroidi – uvećanje, otok, bol, svrab krvavljenje i krv u stolici

 

Pregled hemoroida - Hemoroidi dijagnoza, stadijumi, lečenje

Pregled i lečenje hemoroida nekada

Još je Hipokrat lečio hemoroide u antičko vreme, ali zbog današnjeg načina života i ishrane, hemoroidi se smatraju savremenom bolešću. Broj osoba sa hemoroidalnim tegobama je u porastu. Predpostavlja se da oko 70% osoba starosti preko 30 godina ima neki od simptoma hemoroidalne bolesti. Možemo reći da skoro svaka četvrta odrasla osoba boluje od ove bolesti.

Hemoroidi predstavljaju  bolest samo kada daju simptome. Inače, hemoroidi predstavljaju normalnu anatomsku strukturu i, ispunjeni krvlju, imaju svoju funkciju u očuvanju kontinencije (zadržavanju gasova i tečne stolice). Takođe, tokom pražnjenja, prilikom napinjanja, pune se krvlju i spuštaju u gornji deo analnog (čmarnog) kanala time ga štiteći od mehaničkih povreda. Anatomski njih čine arteriovenske anastomoze (komunikacije arteriola i venula).

Endogeni (unutrašnji-iz samog organizma) razlog nastanka bolesti nalazi se u hiperplaziji (povećanju) unutrašnjeg venskog spleta i slabosti vezivnog tkiva zida vena. Zatvor, dugo sedenje u toaletu i gojaznost su faktori koji doprinose pojavi bolesti. Pojavi hemoroidalnih tegoba doprinose i nasledni faktori, ishrana, zanimanje, klima, psihički problemi, endokrine (hormonske) promene, neki lekovi, infekcije, trudnoća, slaba fizička aktivnost, zatvor, dugotrajna upotreba sredstava za čišćenje (laksativa).

Najčešći simptomi hemoroidalne bolesti su svrab, bol, krvarenje i ispadanje.

Prema težini tegoba ocenjuje se stadijum bolesti i način lečenja:

I STADIJUMhemoroidi ponekad krvare i svrbe. Ne mogu se dijagnostikovati bez anoskopskog (endoskopskog ) pregleda odgovarajućim instrumentom.  Krvarenje je u vidu svetlo crvene krvi iz anusa, obično na kraju stolice koja može biti i poprskana svežom krvlju. Krvarenje može biti i na početku i u toku pražnjenja a ponekad može biti i u tankom mlazu.

II STADIJUM – hemoroidi krvare i postoji manji prolaps čvorova (ispadanje hemoroida) ali on spontano nestaje. Za njihovu dijagnostiku je takođe neophodan anoskopski pregled čmara, tj oni se ne mogu napipati pri digitorektalnom pregledu.  Ponekad hronično krvarenje može dovesti do ozbiljne anemije (malokrvnosti).

III STADIJUM – hemoroidi prolabiraju, ispadaju, i za njihovo vraćanje je potrebna manuelna pomoć, ili se oni spontano povuku  tek u toku spavanja. I oni krvare.

IV STADIJUM – predstavlja poslednji i jako bolan stadijum bolesti. Hemoroidalni čvorovi su stalno prolabirani (van čmarnog kanala), a zbog izraženog venskog zastoja (edema i tromboze) ne mogu se vratiti.

BioHemorrhoids biljna krema za hemoroide Priroda na Dar

Najkvalitetnija biljna krema za hemoroide – klikni na sliku i naruči

Konsultacije, specijalistički pregled hemoroida i proktološka intervencije – mogućnost da vas direktno pregleda i izvrši intervenciju na hemoroidima Dr Milena Šćepanović, može se ostvariti i zakazati u domovima zdravlja članicama Medigroup putem telefona 011 40 40 100 ili putem sajta www.medigroup.rs

Unutrašnji i spoljašnji hemoroidi

Postoje unutrašnji i spoljašnji hemoroidi. Granicu izmedju njih čini takozvana zupčasta linija koja se nalazi na 1,5-2 cm od analne ivice. Unutrašnji hemoroidi se nalaze iznad ove linije. Spoljašnji hemoroidi se nalaze ispod zupčaste linije, u analnom kanalu, ispod tanke analne kože koja je bogata nervnim završecima.

HEMOROIDI - Unutrasnji i spoljasnji hemoroidi

Unutrašnji i spoljašnji hemoroidi

Unutrašnji hemoroidi su najčešći razlog svežeg krvarenja iz anusa, ali, uvek treba razmotriti i druge bolesti koje se manifestuju krvarenjem. Tu treba pre svega misliti na maligne bolesti anorektuma (završnog dela debelog creva).  Zbog toga, kod svih bolesnika sa ¨ hemoroidalnom bolešću¨ i hemoroidalnim tegobama, treba uraditi digitorektalni pregled i rektoskopiju (endoskopski pregled), a kod onih starijih od 50 godina i kolonoskopiju (endoskopski pregled debelog creva aparatom sa optikom).

Spoljašnji hemoroidi su manje važni od unutrašnjih, ali su češći razlog tegoba. Najčešći razlog njihovog nastanka su trudnoća, zatvor, dugo sedenje pri pražnjenju, neodgovarajuća ishrana        (suva hrana, začinjena hrana, manji unos žitarica). Najčešći simptom je posledica komplikacije u vidu njihove tromboze. Hemoroidi su  bolni, napeti i vide se plavičasti čvororvi različite veličine ispod kože anoderma. Tromboza obično nastaje posle iznenadnog povećanja venskog pritiska (posle podizanja tereta, kašljanja, napinjanja pri pražnjenju, porođaju). Mogu postojati nezavisno od unutrašnjih hemoroida. Bolovi su najjači kada se tromb stvara i postepeno prolaze kako se edem smanjuje. Može doći do spontane rupture (pucanja) vene sa izbacivanjem tromba, što je praćeno krvarenjem. Ukoliko ne dolazi do spontanog povlačenja tromboze, može se uraditi hirurška evakuacija tromba i ekscizija čvora. Po povlačenju otečenih hemoroida zaostaju kožni nabori koji predstavljaju samo estetski problem.

Hemoroidi ne zahtevaju lečenje sve dok ne daju tegobe. Različiti su i mnogobrojni načini lečenja. U početku treba uvek konzervativno lečiti hemoroide, a operaciju rezervisati samo za teže slučajeve i one koji ne reaguju na konzervativno lečenje. Pre svega treba obezbediti redovnu i meku stolicu (odgovarajućom ishranom  sa dosta tečnosti, voća i povrća, mekinja, i laksativima ). Treba izbegavati suvu hranu, mesne prerađevine, masnu hranu, začine, biber, sirće, senf, ljutu hranu. Primena masti i čepića ne leči bolest, ali olakšava tegobe.

I i II stadijum bolesti se leče sklerozacijom, koja je najstarija metoda, a podrazumeva ubrizgavanje 5% rastvora Fenola submukozno. Vrlo je uspešna u zaustavljanju krvarenja iz hemoroida. Druga, novija metoda, posebno efikasna za hemoroide koji prolabiraju, je postavljanje elastičnih ligatura po Baronu. U jednoj seansi se podvezuje do tri čvora. Čvor nekrotiše i u roku od 7-10 dana sam otpada. Sledeći čvor se podvezuje za oko mesec dana.

III stadijum se leči kombinacijom navedenih metoda i antihemoroidalnih lekova i supozitorija (čepića).

IV stadijum se leči operacijom. Za olakšanje akutnih tegoba mogu pomoći tople, mlake, kupke i oblozi od kamilice ili Rivanola. Hirurško lečenje, ako je dobro indikovano i tehnički dobro urađeno, predstavlja odličan način lečenja. U najširoj upotrebi je hemoroidektiomija po metodi Miligan-Morgan. Operacija podrazumeva uklanjanje samo izmenjenih čvorova, pa ono što mnogi nazivaju recidivom (ponovnom pojavom ) bolesti, nije to u pravom smislu reči. Naime, preostali čvorovi mogu posle nekog vremena, najčešće posle više godina, da daju tegobe.

BioHemorrhoids kapi za hemoroide

Najbolje biljne kapi za hemoroide koji krvare – smanjuju krvarenje, upalu i veličinu šiljeva – klikni na sliku i naruči

Brojne su druge metode lečenja, sa promenljivim rezultatima; laser koagulacija, ligasure hemoroidektomija, doplerski navođeno podvezivanje arterije (THD), koagulacija radio talasima, staplerska hemoroidektomija. Sve ove metode imaju dobre rezultate kada su dobro indikovane i pravilno izvedene.

Većina osoba sa krvarenjem ili bolovima u čmaru, iz raznih razloga, ne odlazi na pregled lekaru, već ¨ na svoju ruku¨ uzima razne preparate za lečenje hemoroida. U većini slučajeva navedene tegobe jesu izazvane hemoroidima, i lečenje je kako kad uspešno, ali ima bolesti koje daju slične tegobe, ali je njihova priroda i lečenje drugačije. To su pre svega analne fisure (ragade), abscesi (čirevi), perianalne fistule, kondilomi, ekcemi.  Posebno treba misliti na sve učestalije karcinome debelog creva, koji mogu dati slične tegobe, pa se sa pravovremenim lečenjem može zakasniti. Najveća je greška pripisivati navedene tegobe hemoroidima a bez prethodnog pregleda.

NE  LEČITI SE SAMOINICIJATIVNO BEZ PRETHODNO ADEKVATNO POSTAVLJENE DIJAGNOZE!

Naručite BioHemorrhoid kapi i kremu za hemoroide pouzećem direktno na vašu adresu:

Telefon za naručivanje: 065 970 7777

E mail za naručivanje:  [email protected]

. . .

3D Animacija – Operacija hemoroida

httpv://www.youtube.com/watch?v=fQ18G5WIo-0&feature=channel_video_title

593 Responses to "Hemoroidi – dijagnoza, stadijumi, lečenje"

 1. Dr Milena Šćepanović  21. april 2015. at 19:00

  Poštovana trudnice,
  moguće je da je opisana promena hemoroid, ali svakako je najbolje da odete na pregled. Kantarion ulje možete koristiti.

 2. GoS  4. jun 2015. at 22:22

  Postovana,interesuje me jedna stvar u vezi vaseg teksta. Naime ja sam zbog krvi na stolici otisao kod hiruga mucenje se jos uve odvija a nemam dijagnozu. Ono sto mene interesuje jeste to sto u tekstu pise ( i to ne samo u ovom) da se unutrasnji hemoroidi ne mogu otkriti digitorektalnim pregledom vec anoskopskim a moj hirurg je potpuno odbacio mogucnost unutrasnjih hemoroida nakon digitorektalnog pregleda. Kako?

 3. Dr Milena Šćepanović  5. jun 2015. at 01:30

  Poštovana trudnice,
  moguće je da su u pitanju hemoroidi, ali vam bez pregleda ne mogu odgovoriti sa sigurnošću. Kantarion ulje možete koristiti.

 4. Dr Milena Šćepanović  5. jun 2015. at 01:33

  Poštovani GoS,
  unutrašnji hemoroidi I i II stepena se mogu dijagnostikovati samo endoskopskim pregledom. Treba da se javite hirurgu koji se bavi proktologijom.

 5. Ema  27. septembar 2015. at 22:58

  Postovani,
  Da li hemoroidi mogu stvarati sledece tegobe: Natecen cmar bez krvarenja i otezano praznjenje crijeva ili osjecaj pritiska kao da ce jos nesto ispasti nakon nuzde.

 6. Dr Milena Šćepanović  28. septembar 2015. at 18:12

  Poštovana Ema,
  tegobe koje ste naveli nisu tipične za hemoroidalnu bolest. Svakako treba da se javite lekaru radi proktološkog pregleda.

 7. Did  17. oktobar 2015. at 02:50

  Postovana doktorka,
  pre 5 godina mi je utvrdjena dijagnoza II stepen unutrasnjih hemoroida, koja je nakon otprilike godinu dana prerasla u III stepen. Nakon jedne sklerozacije i 4 puta intervencije ligaturama, nije bilo nikakvih poboljsanja (odnosno jeste kratkotrajne nakon sklerozacije, ali nakon svake ligature aposlutno nikakve). Isprobao sam skoro sve kreme, razne kapi i tablete, bezuspesno. Jedina prakticna smetnja je konstatno prolabiranje hemoroida tokom defekacije, bez bolova. Pre par nedelja prokrvarili su, jako obilno, tri dana uzastopno. Primenio sam detralex tablete i faktu mast sledeće dve nedelje. Krvarenje je zaustavljeno, a čini mi se da su i prolapsi neznatno manji. Moje pitanje je: koliko dugo smem i koliko ima smisla ili efekta da koristim detralex i faktu mast? Možda mesec dana u kontinuitetu ili tri meseca ili čak i duže? Imate li neki drugi predlog, a da to nije hirurška intervencija? Hvala unapred.

 8. Dr Milena Šćepanović  19. oktobar 2015. at 16:40

  Poštovani Did,
  uzimajući u obzir navedeno, treba da razmislite o operativnom lečenju hemoroida.

 9. Darko 87  22. novembar 2015. at 10:14

  Poceo sam sa lecenjem ali hirurg kaze da sam zakasnio,da mi se zbog toga stvorio tromb-trombozirani hemoroid.Lecim se 10 dana.Da li postoje sanse da izlecim tromb,tj da se povuce bez operaracije i slobodnom vasom procenom,koje su sanse?Hvala.Pozdrav

 10. Dr Milena Šćepanović  23. novembar 2015. at 11:20

  Poštovani Darko 87,
  spoljašnji tromboziran hemoroid može da se povuče spontano ili uz upotrebu antihemoroidalnih masti, bez operacije. Nekada je za potrebno malo više vremena.

 11. Dragica  30. novembar 2015. at 20:31

  Draga doktorko, imam bol,svrab,peckanje i otok skroz okolo ali taj otok nije crven nego je u boji koze. Jel to nesto ozbiljnije.Molim vas da mi kazete neki savet i objasnite .Unapred zahvalna.

 12. Dr Milena Šćepanović  16. decembar 2015. at 21:10

  Poštovana Dragice,
  moguće je da se radi o uvećanim hemoroidima,ali bi svakako trebalo da se javite na pregled koji je jedini merodavan u postavljanju tačne dijagnoze.

 13. jelena  29. februar 2016. at 02:23

  Postovana,
  Mislim da imam hemoroide, tj.napipala sam cvorice. Ginekolog mi kaze da razlog bola u ulazu vagine sa zadnje strane moze biti debelo crevo i unutrasnji hemoroidi. Bol (pecenje) osecam samo prilikom odnosa ili dodira. Sta vi mislite o tome?

 14. Dr Milena Šćepanović  2. mart 2016. at 21:53

  Poštovana Jelena,
  unutrašnji hemoroidi ne bole. Moguće je da imate fisuru ili rascep kože. Potrebno je da se javite na pregled kod proktologa radi utvrđivanja tačnog razloga navedenih tegoba i dobijanja adekvatne terapije.

 15. Alma  20. mart 2016. at 22:13

  Postovani,
  Da li je moguce da mog oca bole noge i donji dio kicme zbog hemeroida. On dugo godina ima problemsa hemeroidima, krvarili su mu a sada evo godinu dana ne i doktor mu je preporucio da ga hiruskim putem otklone. Njega sada mnogo bole noge i interesuje me da li je moguce zbog hemeroida.
  Unaprijed hvala.
  Srdacan pozdrav.

 16. Dr Milena Šćepanović  21. mart 2016. at 20:08

  Poštovana Alma,
  bol u nogama i kičmi nije zbog hemoroidalne bolesti.

 17. Lazar  14. april 2016. at 05:20

  Postovana doktorice najljubaznije bih vas zamolio za vase licno misljenje.Imam problema prilikom velike nuzde vec par godina tacnije pet god.Naime prilikom zavrsavanja nuzde a ponekad i tokom nuzde imam krvarenje sto primetim na toalet papiru a ponekad i po fekalijama. Posto sam poceo jako da se brinem yamolio bih vas da mi predlozite neki od tretmana lecenje? Nemam nikakav bol ,svrab ili nesto slicno.Jako imam strah od odlaska kod doktora posto licno smatram da su ovi doktori u selu neozbiljni a tracare a ne buh bas da me neko zasrece na ulici sa pitanjem *jel te jos zezaju suljevi…. Znam da pogresno razmisljam u vezi i misljenjem sa ovim problemom.Stoga vas molim da preporucite kako da se izlecim sto pre i posavetujete me o celoj situaciji? UNAPRED VAM SE SRDACNO ZAHVALJUJEM!

 18. Dr Milena Šćepanović  14. april 2016. at 16:14

  Poštovani Lazare,
  pregled se savetuje iz razloga što nekoliko različitih bolesti može da kao simptom da krvarenje posle pražnjenja. Te različite bolesti se i različito leče, te tako ne znam šta da vam preporučim. Najčešći razlog za navedene tegobe su hemoroidi i fisure, ali se može raditi i o tumoru (iako tegobe imate duže vreme). Možete probati sa nekom biljnom kremom na bazi kantariona i nevena, ali ako ne bude poboljšanja svakako treba da se javite lekaru na pregled.

 19. beni  16. april 2016. at 17:59

  Poz dr imam pitanje u vezi hemoroide imam problem sa stolicom vazda kad imam nuždu imam problem sa debelog ceva. Naduva se to traje oko 4. Ili 5 sati posle se smiruje sfe normalno dok imam stolicu a po nekad al retko imam krvarenje u stolicu kad imam krvarenje posle osjećam lakoću u noge krvarenje je sfee pot puno crveno jer to u pitanje hemoroida ili nešto drugo to imam VIC 3 god Jel može da se to leci HV

 20. Monada  21. april 2016. at 12:51

  Postovana doktorko,vec nekoliko dana imam zatvor i promene pri praznjenju creva.Jutros sam primetila svezu krv posle stolice,,koja i nije bila tako tvrda,imam hemoroide bas velike i to izlaze i van iz rektuma,vecinom su stalno vani,,uz to sto mi se desilo jutros imam i bolove u donjem dewlu stomaka i lumb delu kicme,,(krstima).gin nalaz ok,uroloski isto.Interesuje me vase misljenje da li je to do hemoroida ili postoji sumlja na nesto dr,s obzirom na bolove imam 37 god.Ako postoji sumlja na nesto dr da odem kod priv lekara jwer u pljhevaljskoj bolnici doci na red…moze biti i kasno.Unapred zahvaljjem na odgovoru.

 21. Monada  21. april 2016. at 12:52

  Postovana doktorko,vec nekoliko dana imam zatvor i promene pri praznjenju creva.Jutros sam primetila svezu krv posle stolice,,koja i nije bila tako tvrda,imam hemoroide bas velike i to izlaze i van iz rektuma,vecinom su stalno vani,,uz to sto mi se desilo jutros imam i bolove u donjem dewlu stomaka i lumb delu kicme,,(krstima).gin nalaz ok,uroloski isto.Interesuje me vase misljenje da li je to do hemoroida ili postoji sumlja na nesto dr,s obzirom na bolove imam 37 god.Ako postoji sumlja na nesto dr da odem kod priv lekara jwer u pljhevaljskoj bolnici doci na red…moze biti i kasno.Unapred zahvaljjem na odgovoru.

 22. Slobodanka  7. maj 2016. at 19:08

  Postovana doktorko,imam 20 godina i trenutno se nalazim u 16 nedelji trudnoce i pre trudnoce sam imala jako velikih priblema pri praznjenju creva ,a za sada i da ne pricam.Pre trudnoce sam dobila tablete Dulcolex i uz njih mi je bilo bolje.Pre nekoliko dana sam primetila ispadanje nekih cvorova iz anusa i blago krvarenje. Citala sam dosta o tome i shvatila sam da imam unutrasnje hemoroide. Odmah sam otisla u apoteku i potrazila pomoc. Dali su mi neke cepice i mast. Ja ih koristim vec nekoliko dana ali meni to nista ne ponaze.Cvorici jos uvek ispadaju pri hodanju,sedenju,lezanju i pri odlasku u toalet.Zamolila bih Vas da mi date neki savet jer stvarno vise nzm sta da radim.Prilicno su veliki da su sve manje mogucnosti da ih vracam ponovo unutra.
  Hvala unapred!

 23. Dr Milena Šćepanović  8. maj 2016. at 15:45

  Poštovani Beni,
  treba da se javite gastroenterologu.

  Poštovana Monada,
  svakako treba da odete na pregled i da uradite kolonoskopiju. Jasno je da imate hemoroide, ali oni ne dovode do promena u pražnjenju.

  Poštovana Slobodanka,
  možete uzeti i nešto od lekova / tableta protiv hemoroida, ali svakako po obavljenom proktološkom pregledu.

 24. Slobodanka  10. maj 2016. at 10:22

  Postovana doktorko, bila sam kod doktora.Rekao mi je da se stvorio tromb .Dobila sam neku kremu da mazem ali mii ponovo nije bolje od nje.Sada je taj hemoroid porastao jako veliki i ne postoji nikakva sansa da ga ponovo vratim unutra.Sta da radim jako sam zabrinuta? Imam jako velike bolove …

 25. Aca  11. maj 2016. at 20:56

  Postovana doktorka, Pre jedno mesec dana sam poceo da osecam bolove u predelu anusa, tacnije izmedju anusa i trticne kosti (da napomenem da me boli i trticna kost na dodir i prilikom sedenja na tom delu, ona me je bolela i pre jedno 2 godine koliko se secam pao sam na nju na fizickom, pa me je prestalo, ali sada verovatno zbog sedenja u skoli mi se vratio taj bol) napipavam kao neku zilu (tetivu ili tvrdu venu) izmedju cmara i te kosti i malo me boli na dodir. Ne znam sta je u pitanju pa ako vi znate napisite. I samo da napomenem da retko kad primetim malu tackicu krvi na papiru nakon nuzde. Unapred hvala.

 26. Dr Milena Šćepanović  22. maj 2016. at 18:45

  Poštovana Slobodanka,
  ako do sada niste rešili problem, a po vašem opisu mislim da se radi o perianalnoj trombozi, dolazi u obzir hirurška ekscizija i uklanjanje hemoroida.

  Poštovani Aco,
  kao što i sami opisujete, tegobe koje imate su najverovatnije posledica povrede trtične kosti. Mi to zovemo kokcigodinija. Terapija se svodi na analgetike i poštedu bolne regije. Što se tiče krvi, ona nema veze sa navedenim. Treba da obavite proktološki pregled radi postavljanja dijagnoze, a potom i lečenja.

 27. Dragana  4. jun 2016. at 10:45

  molim vas doktorka imam problem sa hemoroidima koji traju vec tri ipo meseca u pocetku imala sam jaku upalu ne krvare .skoro vreme sam primetila da imam jednu malu izraslinu koja mi smeta samo kad stojim kao da se upali a da sednem samo na minut ona se stabi.lizuje.znaci kad stojim mnogo mi smeta ali kad lezim i sedim sve je u redu bez problema unapred hvala. i da napomenem koristila sam i faktu mast cepici i flogocid i neki melem dr.nikolic

 28. Aca  11. jun 2016. at 09:41

  Doktorka, opet ja. Problem mi se nije pojavljivao oko 2 nedelje, ali od pre 2 dana me opet malo boli ta kost i kada je malo stisnem izmedju nje i cmara (malo vise s desne strane) mi iskoci kao neki kliker koji malo boli na dodir. Dok ne stisnem kost na tom mestu napipavam neku kao tetivu otprilike. Znam da nisam na odgovarajucoj temi na sajtu, ali ovde sam poceo da vam pisem pa eto… krv na papiru i u stolici se vise ne pojavljuje. Imam li razloga za brigu? Unapred hvala!

 29. Dr Milena Šćepanović  21. jun 2016. at 22:20

  Poštovana Dragana,
  izraslina koju opisujete može biti spoljašnji hemoroid ili kožni nabor. Svakako radi pravilnog lečenja treba da se javite na pregled.

  Poštovani Aco,
  možda imate pilonidalni sinus ili ono što narod zove uraslom dlakom. Svakako je teško reći o čemu se radi bez pregleda koji treba da obavite.

 30. alexa  30. jun 2016. at 17:00

  Postovana doktorko,pre dve godine sam osetio mali svrab,ponekad me zasvrbi i danas je tako zanci nikakav bol, ni krvarenje uopste mi to ne smeta.Pa sam danas video da se uopste ne vidi analni otvor,imaju neke mekane kao jastucici neznam kako da objasnim.Da li uzeti neku kremu ili nesto drugo.

 31. Dr Milena Šćepanović  1. jul 2016. at 20:09

  Poštovani Alexa,
  praktično sve bolesti koje se mogu javiti u analnoj regiji mogu izazvati svrab. Zbog toga je bitno da se pregledate da bi se videlo o kojoj bolesti se radi. Tek onda se može pristupiti lečenju. Do tada možete koristiti neke neutralne kreme na bazi bilja.

 32. Aleksandar  17. jul 2016. at 11:29

  Postovana dr. Milena,

  Prof. dr. Zoran Krivokapic mi j stavio 2 gumi ligature u cetvrtak (14.07.2016.) i nakon toga ja nemam stolicu. Imam neki pritisak dole u rektumu i osjecaj da je stolica krenula ali kada odem na nuzdu nista se ne desava. Od cetvrtka jedem grasak, jogurt, jabuke i suve sljive ali ne tako obilno uz veliku kolicinu vode. Ja sam se sada zabrinuo za stolicu i ne znam da li je ovo normalna pojava? I da li ova prva stolica nakon postavljanja ligatura moze da bude bolna? Hvala na odgovoru.

 33. Dr Milena Šćepanović  19. jul 2016. at 09:49

  Poštovani Aleksandre,
  vaše tegobe za sada nisu zabrinjavajuće. Prva stolica posle stavljanja gumica može biti bolna, posebno ako je niste imali nekoliko dana. Ako tegobe budu perzistirale, javite se profesoru na kontrolu.

Leave a Reply

Your email address will not be published.


Security Code: