Hemoroidi – dijagnoza, stadijumi, lečenje

Dr Milena Šćepanović

 

HEMOROIDI

Šta su to hemoroidi, kako nastaju i kako se leče. Spoljašnji i unutrašnji hemoroidi – uvećanje, otok, bol, svrab krvavljenje i krv u stolici

 

Pregled hemoroida - Hemoroidi dijagnoza, stadijumi, lečenje

Pregled i lečenje hemoroida nekada

Još je Hipokrat lečio hemoroide u antičko vreme, ali zbog današnjeg načina života i ishrane, hemoroidi se smatraju savremenom bolešću. Broj osoba sa hemoroidalnim tegobama je u porastu. Predpostavlja se da oko 70% osoba starosti preko 30 godina ima neki od simptoma hemoroidalne bolesti. Možemo reći da skoro svaka četvrta odrasla osoba boluje od ove bolesti.

Hemoroidi predstavljaju  bolest samo kada daju simptome. Inače, hemoroidi predstavljaju normalnu anatomsku strukturu i, ispunjeni krvlju, imaju svoju funkciju u očuvanju kontinencije (zadržavanju gasova i tečne stolice). Takođe, tokom pražnjenja, prilikom napinjanja, pune se krvlju i spuštaju u gornji deo analnog (čmarnog) kanala time ga štiteći od mehaničkih povreda. Anatomski njih čine arteriovenske anastomoze (komunikacije arteriola i venula).

Endogeni (unutrašnji-iz samog organizma) razlog nastanka bolesti nalazi se u hiperplaziji (povećanju) unutrašnjeg venskog spleta i slabosti vezivnog tkiva zida vena. Zatvor, dugo sedenje u toaletu i gojaznost su faktori koji doprinose pojavi bolesti. Pojavi hemoroidalnih tegoba doprinose i nasledni faktori, ishrana, zanimanje, klima, psihički problemi, endokrine (hormonske) promene, neki lekovi, infekcije, trudnoća, slaba fizička aktivnost, zatvor, dugotrajna upotreba sredstava za čišćenje (laksativa).

Najčešći simptomi hemoroidalne bolesti su svrab, bol, krvarenje i ispadanje.

Prema težini tegoba ocenjuje se stadijum bolesti i način lečenja:

I STADIJUMhemoroidi ponekad krvare i svrbe. Ne mogu se dijagnostikovati bez anoskopskog (endoskopskog ) pregleda odgovarajućim instrumentom.  Krvarenje je u vidu svetlo crvene krvi iz anusa, obično na kraju stolice koja može biti i poprskana svežom krvlju. Krvarenje može biti i na početku i u toku pražnjenja a ponekad može biti i u tankom mlazu.

II STADIJUM – hemoroidi krvare i postoji manji prolaps čvorova (ispadanje hemoroida) ali on spontano nestaje. Za njihovu dijagnostiku je takođe neophodan anoskopski pregled čmara, tj oni se ne mogu napipati pri digitorektalnom pregledu.  Ponekad hronično krvarenje može dovesti do ozbiljne anemije (malokrvnosti).

III STADIJUM – hemoroidi prolabiraju, ispadaju, i za njihovo vraćanje je potrebna manuelna pomoć, ili se oni spontano povuku  tek u toku spavanja. I oni krvare.

IV STADIJUM – predstavlja poslednji i jako bolan stadijum bolesti. Hemoroidalni čvorovi su stalno prolabirani (van čmarnog kanala), a zbog izraženog venskog zastoja (edema i tromboze) ne mogu se vratiti.

BioHemorrhoids biljna krema za hemoroide, analni otvor, ojede i svrab

Unutrašnji i spoljašnji hemoroidi

Postoje unutrašnji i spoljašnji hemoroidi. Granicu izmedju njih čini takozvana zupčasta linija koja se nalazi na 1,5-2 cm od analne ivice. Unutrašnji hemoroidi se nalaze iznad ove linije. Spoljašnji hemoroidi se nalaze ispod zupčaste linije, u analnom kanalu, ispod tanke analne kože koja je bogata nervnim završecima.

HEMOROIDI - Unutrasnji i spoljasnji hemoroidi

Unutrašnji i spoljašnji hemoroidi

Unutrašnji hemoroidi su najčešći razlog svežeg krvarenja iz anusa, ali, uvek treba razmotriti i druge bolesti koje se manifestuju krvarenjem. Tu treba pre svega misliti na maligne bolesti anorektuma (završnog dela debelog creva).  Zbog toga, kod svih bolesnika sa ¨ hemoroidalnom bolešću¨ i hemoroidalnim tegobama, treba uraditi digitorektalni pregled i rektoskopiju (endoskopski pregled), a kod onih starijih od 50 godina i kolonoskopiju (endoskopski pregled debelog creva aparatom sa optikom).

Spoljašnji hemoroidi su manje važni od unutrašnjih, ali su češći razlog tegoba. Najčešći razlog njihovog nastanka su trudnoća, zatvor, dugo sedenje pri pražnjenju, neodgovarajuća ishrana        (suva hrana, začinjena hrana, manji unos žitarica). Najčešći simptom je posledica komplikacije u vidu njihove tromboze. Hemoroidi su  bolni, napeti i vide se plavičasti čvororvi različite veličine ispod kože anoderma. Tromboza obično nastaje posle iznenadnog povećanja venskog pritiska (posle podizanja tereta, kašljanja, napinjanja pri pražnjenju, porođaju). Mogu postojati nezavisno od unutrašnjih hemoroida. Bolovi su najjači kada se tromb stvara i postepeno prolaze kako se edem smanjuje. Može doći do spontane rupture (pucanja) vene sa izbacivanjem tromba, što je praćeno krvarenjem. Ukoliko ne dolazi do spontanog povlačenja tromboze, može se uraditi hirurška evakuacija tromba i ekscizija čvora. Po povlačenju otečenih hemoroida zaostaju kožni nabori koji predstavljaju samo estetski problem.

Hemoroidi ne zahtevaju lečenje sve dok ne daju tegobe. Različiti su i mnogobrojni načini lečenja. U početku treba uvek konzervativno lečiti hemoroide, a operaciju rezervisati samo za teže slučajeve i one koji ne reaguju na konzervativno lečenje. Pre svega treba obezbediti redovnu i meku stolicu (odgovarajućom ishranom  sa dosta tečnosti, voća i povrća, mekinja, i laksativima ). Treba izbegavati suvu hranu, mesne prerađevine, masnu hranu, začine, biber, sirće, senf, ljutu hranu. Primena masti i čepića ne leči bolest, ali olakšava tegobe.

I i II stadijum bolesti se leče sklerozacijom, koja je najstarija metoda, a podrazumeva ubrizgavanje 5% rastvora Fenola submukozno. Vrlo je uspešna u zaustavljanju krvarenja iz hemoroida. Druga, novija metoda, posebno efikasna za hemoroide koji prolabiraju, je postavljanje elastičnih ligatura po Baronu. U jednoj seansi se podvezuje do tri čvora. Čvor nekrotiše i u roku od 7-10 dana sam otpada. Sledeći čvor se podvezuje za oko mesec dana.

III stadijum se leči kombinacijom navedenih metoda i antihemoroidalnih lekova i supozitorija (čepića).

IV stadijum se leči operacijom. Za olakšanje akutnih tegoba mogu pomoći tople, mlake, kupke i oblozi od kamilice ili Rivanola. Hirurško lečenje, ako je dobro indikovano i tehnički dobro urađeno, predstavlja odličan način lečenja. U najširoj upotrebi je hemoroidektiomija po metodi Miligan-Morgan. Operacija podrazumeva uklanjanje samo izmenjenih čvorova, pa ono što mnogi nazivaju recidivom (ponovnom pojavom ) bolesti, nije to u pravom smislu reči. Naime, preostali čvorovi mogu posle nekog vremena, najčešće posle više godina, da daju tegobe.

Brojne su druge metode lečenja, sa promenljivim rezultatima; laser koagulacija, ligasure hemoroidektomija, doplerski navođeno podvezivanje arterije (THD), koagulacija radio talasima, staplerska hemoroidektomija. Sve ove metode imaju dobre rezultate kada su dobro indikovane i pravilno izvedene.

Većina osoba sa krvarenjem ili bolovima u čmaru, iz raznih razloga, ne odlazi na pregled lekaru, već ¨ na svoju ruku¨ uzima razne preparate za lečenje hemoroida. U većini slučajeva navedene tegobe jesu izazvane hemoroidima, i lečenje je kako kad uspešno, ali ima bolesti koje daju slične tegobe, ali je njihova priroda i lečenje drugačije. To su pre svega analne fisure (ragade), abscesi (čirevi), perianalne fistule, kondilomi, ekcemi.  Posebno treba misliti na sve učestalije karcinome debelog creva, koji mogu dati slične tegobe, pa se sa pravovremenim lečenjem može zakasniti. Najveća je greška pripisivati navedene tegobe hemoroidima a bez prethodnog pregleda.

NE  LEČITI SE SAMOINICIJATIVNO BEZ PRETHODNO ADEKVATNO POSTAVLJENE DIJAGNOZE!

. . .

3D Animacija – Operacija hemoroida

httpv://www.youtube.com/watch?v=fQ18G5WIo-0&feature=channel_video_title

Autor je opšti hirurg u KBC Zvezdara u Beogradu.

554 Responses to "Hemoroidi – dijagnoza, stadijumi, lečenje"

 1. Nikola  11. avgust 2014. at 21:19

  Nisam Vam napomenuo da kad mi se taj kozni nabor ili hemoroid uveca usled tvrdje stolice, on nije skroz mekan, nekako je tvdje i tacno se oseca mali, tvrd cvoric.
  Molim Vas za savet i pomoc.
  Mnogo Vam hvala i izvinite sto nastavljam svoj problem i u drugo pitanje. :)

  Pozdrav

 2. Dr Milena Scepanovic  12. avgust 2014. at 11:19

  Postovani Milose,
  tromb iz hemoroida se ne krece i nema nikakve veze sa kardiovasularnim sistemom, u smislu iste bolesti na drugoj lokalizaciji. Treninzi se u akutnoj fazi ne savetuju, a o upotrebi paste za zube u lecenju hemoroida nikada nisam cula.

 3. Dr Milena Scepanovic  12. avgust 2014. at 11:27

  Postovani Nikola,
  uobicajeno je da se posle tvrde stolice spoljasni hemoroid uveca. Potrebno je da pre svega resite problem tvrde stolice (ishranom, cajevima, laksativima). U fazi uvecanja hemoroida koristite neku od antihemoroidalnih krema.

 4. Милош  12. avgust 2014. at 12:48

  Poštovana!

  Pre svega hvala Vam na odgovoru.
  Lečenje sam započeo sa „Faktu“ kremom 3x dnevno, a danas planiram da uzmem i „Detralex“ tablete. Pasta za zube mi je pala na pamet kao „prvo – urgentno“ rešenje, zbog sastava i delovanja. Dok mi je sam trening prijao izuzetno, jer na poslu sedim dugo. Napokon, moje pitanje je sledeće:
  Da li ima smisla nastaviti uzimanje „Detralex“ tableta u cilju jačanja krvnih sudova i u kom opsegu; takođe nakon poboljšanja nastavio bih terapiju sa „Hepotrombin“ gelom – opet apostrofiram ima li smisla „jačati“ krvne sudove u zahvaćenoj regiji?

  Oprostite na opsežnom pitanju, specijalista mi je baš daleko – 100km. Hvala Vam na Vašem vremenu i odgovorima.

  Srdačan pozdrav

 5. Dr Milena Scepanovic  13. avgust 2014. at 14:34

  Postovani Milose,
  terapija Detraleksom ima smisla. Koristite ga dva meseca. Ako po zavrsenoj terapiji ne budete imali tegobe, ne treba vam nikakav drugi lek. Vazna je redovna stolica i rekreacija, da se tegobe ne bi ponovile.

 6. levu  1. septembar 2014. at 16:03

  Poštovana doktorka,
  Nakon velike nužde dešavalo mi se da vidim tragove svetlo crvene krvi na papiru. Prvi put sam imao taj problem pre 2, 3 godine i opet me muči zadnjih nekoliko dana. Ne osećam baš često svrab, a bol je još ređi. Danas sam osetio jak bol u trajanju od nekoliko sekundi u predelu rektuma, prvi put nakon nakon baš dugo vremena. Ništa od toga mi ne izaziva velike smetnje, ali sam na netu našao da bi tragovi krvi u nekim slučajevima mogli značiti i rak rektuma ili debelog creva, pa nije svejedno. U zadnje vreme često uzimam brzu hranu, pa je to jedan od razloga zbog kojih sam posumnjao na hemoroide. Rođaka koja radi u bolnici kaže da nema razloga za brigu, mada nije baš specialista za ovakve slučajeve…
  S obzirom da problem nije tako učestao izbegavam odlazak kod lekara, ali ako zaista mora da se iskontroliše otići ću.
  Po vašem mišljenju, da li bi to mogli da budu hemoroidi, neki drugi problem, ili nema potrebe za panikom?

  Hvala unapred na odgovoru :)

 7. levu  1. septembar 2014. at 16:05

  Poštovana doktorka,
  Nakon velike nužde dešavalo mi se da vidim tragove svetlo crvene krvi na papiru. Prvi put sam imao taj problem pre 2, 3 godine i opet me muči zadnjih nekoliko dana. Ne osećam baš često svrab, a bol je još ređi. Danas sam osetio jak bol u trajanju od nekoliko sekundi u predelu rektuma, prvi put nakon nakon baš dugo vremena. Ništa od toga mi ne izaziva velike smetnje, ali sam na netu našao da bi tragovi krvi u nekim slučajevima mogli značiti i rak rektuma ili debelog creva, pa nije svejedno. U zadnje vreme često uzimam brzu hranu, pa je to jedan od razloga zbog kojih sam posumnjao na hemoroide. Rođaka koja radi u bolnici kaže da nema razloga za brigu, mada nije baš specialista za ovakve slučajeve…
  S obzirom da problem nije tako učestao izbegavam odlazak kod lekara, ali ako zaista mora da se iskontroliše otići ću.
  Po vašem mišljenju, da li bi to mogli da budu hemoroidi, neki drugi problem, ili nema potrebe za panikom?

  Hvala Vam unapred na odgovoru :)

 8. Dr Milena Ščepanović  2. septembar 2014. at 17:36

  Poštovani Levu,
  nemate razloga za brigu, ali svakako treba da odete na pregled. Moguće je da imate hemoroide ili fisuru.

 9. levu  6. septembar 2014. at 23:40

  Hvala Vam na odgovoru

 10. Bojan  26. septembar 2014. at 20:51

  postovana Doktorka

  Nakon tvrde stolice na celom spoljnom obodu analnog otvora se pojave kao klikeri koji se povuku posle par sati,a kada je stolica redovna onda se ti nabori povuku za 20ak min,nekda su manji nekada veci…
  Da li su u pitnju hemoroidi?i sta preporucujete.unapred hvala

 11. Dr Milena Ščepanović  27. septembar 2014. at 21:38

  Poštovani Bojane,
  na osnovu vašeg opisa, najverovatnije se radi o spoljašnjim hemoroidima. Trebalo bi da regulišete pražnjenje, najbolje ishranom, čajevima ili nekim blažim sredstvima, npr. Laxomucill kesicama.

 12. Panta  11. oktobar 2014. at 10:58

  Postovana doktorka, molim Vas za pomoc. Naime, posto sam vec imao manjih problema sa spoljnim hemoroidima, doktor mi je rekao da posle velike nuzde sapunom operem rektalnu regiju, sto i cinim. Takodje mi je rekao da malo operem i ulaz u rektum. Pre dan, dva, dok sam prao i unutrasnji deo, ali sam na samom ulazu anusa primetio neku kvrzicu, koja nije mekana i naduvana, nego nekako tvdja. Velicine je mozda kao pola zrna graska a mozda i manja. Molim Vas da mi kazete sta moze biti ta kvrzica ?
  Imam 27 godina, redovno jedem kuvano.
  Stolica mi je redovna, ponekad malko tvrdja, ne boli me dok vrsim nuzdu, nema tragova sluzi i krvi ni na papiru, ni na izmetu. Jedino me ponekad malo svrbi i to je to. A pored te kvrzice sto je na ulazu u anus, mi je odmah pored spoljni hemoroid koji povremeno mazem Hemor M mascu.
  Unapred Vam hvala.
  Pozdrav

 13. Panta  12. oktobar 2014. at 13:06

  Zaboraio sam Vam napomenuti da, kada stegnem sfingter, osetim tu kuglicu pomalo, malo me svrbi i i desava mi se da, iako se posle defekacije operem toplom vodom i sapunom da, mi posle hodanja i da lje nekako bude ostataka stolice pa moram ponovo da se operem. Sto se tice kuglice( ili je mogu opisati kao kad imate podkoznu bubuljicu) , ona se nalazi nekih milimetar, dva unutar anusa ili na samom obodu anusa. Da ja mozda nisam nesto ostetio kad perem i unutrasnji deo creva, jer mi je proktolog rekao da malo zaperem i unutranji deo, oko cm ? Takodje sam Vam zaboravio napomenuti da sam pre jedno 2 godine bio kod proktologa koji mi je rekao da imam i malu fisuru.
  Hvala Vam.
  Pozdrav :)

 14. Dr Milena Šćepanović  12. oktobar 2014. at 22:24

  Poštovani Panto,
  promena koju opisujete može biti kožni nabor koji se javlja uz fisuru i ponekad ostaje posle njenog izlečenja, ili jednostavno kožni nabor od nekog ranijeg spoljašnjeg hemoroida, mada je bez pregleda teško reći.

 15. Panta  12. oktobar 2014. at 22:53

  Postovana doktorka, hvala Vam mnogo na odgovoru.
  Ta kvrzica, je stvarno kao nekakva podkozna bubuljica, mala je ali se oseti pod prstom, ja Vas sve ovo pitam jer se plasim raka debelog creva. Sada me vec nekako iritira, moguce da je hemoroid jer me svrbi i pomalo nekako „suvo“ pece…

  Hvala Vam na svemu.

  Veliki pozdrav.

 16. Amar  12. oktobar 2014. at 23:19

  Dobro vece i veliki pozdrav,
  Imam unutrasnje hemoroide i vec drugi put idem na podvezivanje. Jucer sam radio drugo podvezivanje i danas sam u stolici primjetio gumicu koja je u stolici.. da li imam razloga za paniku jer mi je otpao taj cvor koji je podvezan tek jucer ili nesto drugo ? Hvala Vam

 17. Dusan  17. novembar 2014. at 05:27

  Postovana doktorka,
  Imam izraslinu na anusu (mislim da je sposljasnji hemoroid, precnika oko 1.5 cm) koja se pojavila pre nekih 2-3 dana i koja me je jako bolela, ali sada popusta, iako ne primecujem da se velicina promenila. I ranijih godina sam imao slicnih problema, doduse manje intenzivnih, ali su prolazili sami od sebe. U par navrata sam primetio i krv u stolici. Uskoro treba da imam operaciju ligamenata kolena pa zbog toga izbegavam da odem kod doktora, kako eventualno ne bi odlozili operaciju koja se inace jako tesko zakazuje i na koju se dosta vremena ceka. Sta mi savetujete povodom svega ovoga? Imam 21. godinu.

 18. Dr Milena Ščepanović  17. novembar 2014. at 23:38

  Poštovani Amare,
  vama je najverovatnije samo spala postavljena gumica. Trebalo bi da se javite na ponovno stavljanje iste.

  Poštovani Dušane,
  možete koristiti neku od antihemoroidalnih masti, ali svakako treba da se javite na pregled jer vam i pogoršanje hemoroida može odložiti operaciju.

 19. TOAN JODU  20. januar 2015. at 22:28

  Dobra vecer,doktorko Scepanovic zelim va Sretnu ovu godinu i da imate jos vise strpljena sa nama na odgovorima.
  Od Decembra 2013 , kako mije dr.stavio gumice do sada je sve OK.
  Svima zelim zdravlje.
  Hvala vam na svim odgovorima.

 20. Aki  2. februar 2015. at 23:02

  doktorka imam jedan problem juce uvece sam osetio snazan bol iznad anusa nekih mozda 3 cm iznad i boli me kada sedim i kada se krecem,a inace kada pipnem izgleda kao neka linija ne duza od 1.5 do 2 cm,sta moze biti uzrok tome ? hvala unapred

 21. Dr Milena Ščepanović  3. februar 2015. at 21:27

  Poštovani Aki,
  moguće je da imate analnu fisuru. Svakako bi trebalo da odete na pregled, da biste dobili odgovarajuću terapiju.

 22. edin  4. februar 2015. at 19:50

  dobro vecer i unaprijed hvala na odgovoru imam hemoroide vec duze vrijeme ali su se u sustin povlacili
  zadnji put nakon stolice se nisu povukli i treci dan sam u stolici imao obilno krvarenje imam 30 god sta je vase strucno misljenje

 23. Dr Milena Šćepanović  4. februar 2015. at 22:46

  Poštovani Edine,
  treba da lečite hemoroide. Javite se hirurgu radi pregleda i terapije.

 24. zoran  13. februar 2015. at 21:20

  imam neki bol u anusu kada se napinjem i kasljem

 25. Dr Milena Šćepanović  17. februar 2015. at 19:20

  Poštovani Zorane,
  samo na osnovu bola koji navodite teško je reći o čemu se radi. Javite se hirurgu radi pegleda.

 26. Ana  18. februar 2015. at 13:17

  Postovana Doktorko , ja imam pitanje za vas ..Danas sam bila kod hirurga na pregledu , ustanovio je da imam kozni hemoroid(eksternog tipa),ali i unutrasnje hemoroide I stepena, rekao je da nikako ne mogu da ga izlecim , a da sam za operaciju jako mlada , imam19godina . pa bih htela da vas pitam da li imate neki savet kako da ga lecim , da li postoji sansa da se povuce .ili da odem na operaciju (nemam strah od nje ) , samo me zanima koliko traje postoperativni period . jer sam student :)
  Unapred Hvala

 27. Alex  26. februar 2015. at 15:44

  Postovana, imam 42 godine, ne pusim, ne pijem alkohol, kao ni gazirana pica, ne uzivam u drogama. Na poslu sam u pokretu ili stojim. Imam redovnu ishranu kuvanom hranom koja nije jako zacinjnjena. Imam redovnu stolicu. Ako je jako mekana unutrasnji hemoroidi ne izlaze i nema krvi na wc papiru. Malo tvrdja stolica oni izlaze tokom praznjenja i ima krvi. Napominjem da nemam bolova, svraba, probadanja niti bio kojih drugih propratnih efekata. Koristio sam Vendoksin kapi oko mesec dana i hemoroidi su meksi kao da imaju manje krvi u sebi ali problem ostaje. Otac je takodje imao hemoroide. Kako da se lecim, sta da koristim, cepice, masti. Kakva je ta THG operacija ?
  Unapred zahvalan

 28. Dr Milena Šćepanović  2. mart 2015. at 19:20

  Poštovana Ana,
  vi niste za operaciju. Sve što treba da radite je da se pravilno hranite i da imate redovnu i meku stolicu.

  Poštovani Alex,
  možete koristiti masti ili čepiće za hemoroide. U obzir dolaze i tablete. Sve zavisi od intenziteta tegoba koje imate. THD je jedna od metoda lečenja hemoroida i daje dobre rezultate kada je indikacija za njenu primenu dobra.

 29. Tamara  26. mart 2015. at 14:55

  Postovana dr Milena Šćepanovic,

  prije par dana osjetila sam peckanje i svrbez u anusu i napipala kvrzicu (samo jednu)koja se nalazi na samom obodu anusa. NIje pretjerano bolna niti velika samo neugodna i svrbucka. Nisam primjetila krvarenje a stolica mi je nekim cudom danima vec prilicno mekana tako da nema ni bola prilikom praznjenja crijeva. Pretpostavljam da se radi o nekom blazem obliku (ili pocetnom stadiu) hemoroida koji sam (mozda) dobila prilikom naprezanja prije par dana kad mi je stolica bila neredovna i tvrda. Danas sam pocela mazati kvrzicu kantarionovim uljem. Zanima me da li je potrebno da poduzmem jos neke mjere ili da nastavim ovako icekam da se samo povuce.
  Unaprijed zahvalna

Leave a Reply

Your email address will not be published.


Security Code: