Hemoroidi – dijagnoza, stadijumi, lečenje

Dr Milena Šćepanović

 

HEMOROIDI I UVEĆANJE ŠULJEVA

Šta su to hemoroidi, kako nastaju i kako se leče šuljevi. Spoljašnji i unutrašnji hemoroidi – uvećanje, otok, bol, svrab krvavljenje i krv u stolici

 

Pregled hemoroida - Hemoroidi dijagnoza, stadijumi, lečenje

Pregled i lečenje hemoroida nekada

Još je Hipokrat lečio hemoroide u antičko vreme, ali zbog današnjeg načina života i ishrane, hemoroidi se smatraju savremenom bolešću. Broj osoba sa hemoroidalnim tegobama je u porastu. Predpostavlja se da oko 70% osoba starosti preko 30 godina ima neki od simptoma hemoroidalne bolesti. Možemo reći da skoro svaka četvrta odrasla osoba boluje od ove bolesti.

Hemoroidi predstavljaju  bolest samo kada daju simptome. Inače, hemoroidi predstavljaju normalnu anatomsku strukturu i, ispunjeni krvlju, imaju svoju funkciju u očuvanju kontinencije (zadržavanju gasova i tečne stolice). Takođe, tokom pražnjenja, prilikom napinjanja, pune se krvlju i spuštaju u gornji deo analnog (čmarnog) kanala time ga štiteći od mehaničkih povreda. Anatomski njih čine arteriovenske anastomoze (komunikacije arteriola i venula).

Endogeni (unutrašnji-iz samog organizma) razlog nastanka bolesti nalazi se u hiperplaziji (povećanju) unutrašnjeg venskog spleta i slabosti vezivnog tkiva zida vena. Zatvor, dugo sedenje u toaletu i gojaznost su faktori koji doprinose pojavi bolesti. Pojavi hemoroidalnih tegoba doprinose i nasledni faktori, ishrana, zanimanje, klima, psihički problemi, endokrine (hormonske) promene, neki lekovi, infekcije, trudnoća, slaba fizička aktivnost, zatvor, dugotrajna upotreba sredstava za čišćenje (laksativa).

Najčešći simptomi hemoroidalne bolesti su svrab, bol, krvarenje i ispadanje.

Prema težini tegoba ocenjuje se stadijum bolesti i način lečenja:

I STADIJUMhemoroidi ponekad krvare i svrbe. Ne mogu se dijagnostikovati bez anoskopskog (endoskopskog ) pregleda odgovarajućim instrumentom.  Krvarenje je u vidu svetlo crvene krvi iz anusa, obično na kraju stolice koja može biti i poprskana svežom krvlju. Krvarenje može biti i na početku i u toku pražnjenja a ponekad može biti i u tankom mlazu.

II STADIJUM – hemoroidi krvare i postoji manji prolaps čvorova (ispadanje hemoroida) ali on spontano nestaje. Za njihovu dijagnostiku je takođe neophodan anoskopski pregled čmara, tj oni se ne mogu napipati pri digitorektalnom pregledu.  Ponekad hronično krvarenje može dovesti do ozbiljne anemije (malokrvnosti).

III STADIJUM – hemoroidi prolabiraju, ispadaju, i za njihovo vraćanje je potrebna manuelna pomoć, ili se oni spontano povuku  tek u toku spavanja. I oni krvare.

IV STADIJUM – predstavlja poslednji i jako bolan stadijum bolesti. Hemoroidalni čvorovi su stalno prolabirani (van čmarnog kanala), a zbog izraženog venskog zastoja (edema i tromboze) ne mogu se vratiti.

Krema za hemoroide BioHemor

Konsultacije, specijalistički pregled hemoroida i proktološka intervencije – mogućnost da vas direktno pregleda i izvrši intervenciju na hemoroidima Dr Milena Šćepanović, može se ostvariti i zakazati u domovima zdravlja članicama Medigroup putem telefona 011 40 40 100 ili putem sajta www.medigroup.rs

Unutrašnji i spoljašnji hemoroidi

Postoje unutrašnji i spoljašnji hemoroidi. Granicu izmedju njih čini takozvana zupčasta linija koja se nalazi na 1,5-2 cm od analne ivice. Unutrašnji hemoroidi se nalaze iznad ove linije. Spoljašnji hemoroidi se nalaze ispod zupčaste linije, u analnom kanalu, ispod tanke analne kože koja je bogata nervnim završecima.

HEMOROIDI - Unutrasnji i spoljasnji hemoroidi

Unutrašnji i spoljašnji hemoroidi

Unutrašnji hemoroidi su najčešći razlog svežeg krvarenja iz anusa, ali, uvek treba razmotriti i druge bolesti koje se manifestuju krvarenjem. Tu treba pre svega misliti na maligne bolesti anorektuma (završnog dela debelog creva).  Zbog toga, kod svih bolesnika sa ¨ hemoroidalnom bolešću¨ i hemoroidalnim tegobama, treba uraditi digitorektalni pregled i rektoskopiju (endoskopski pregled), a kod onih starijih od 50 godina i kolonoskopiju (endoskopski pregled debelog creva aparatom sa optikom).

Spoljašnji hemoroidi su manje važni od unutrašnjih, ali su češći razlog tegoba. Najčešći razlog njihovog nastanka su trudnoća, zatvor, dugo sedenje pri pražnjenju, neodgovarajuća ishrana        (suva hrana, začinjena hrana, manji unos žitarica). Najčešći simptom je posledica komplikacije u vidu njihove tromboze. Hemoroidi su  bolni, napeti i vide se plavičasti čvororvi različite veličine ispod kože anoderma. Tromboza obično nastaje posle iznenadnog povećanja venskog pritiska (posle podizanja tereta, kašljanja, napinjanja pri pražnjenju, porođaju). Mogu postojati nezavisno od unutrašnjih hemoroida. Bolovi su najjači kada se tromb stvara i postepeno prolaze kako se edem smanjuje. Može doći do spontane rupture (pucanja) vene sa izbacivanjem tromba, što je praćeno krvarenjem. Ukoliko ne dolazi do spontanog povlačenja tromboze, može se uraditi hirurška evakuacija tromba i ekscizija čvora. Po povlačenju otečenih hemoroida zaostaju kožni nabori koji predstavljaju samo estetski problem.

Hemoroidi ne zahtevaju lečenje sve dok ne daju tegobe. Različiti su i mnogobrojni načini lečenja. U početku treba uvek konzervativno lečiti hemoroide, a operaciju rezervisati samo za teže slučajeve i one koji ne reaguju na konzervativno lečenje. Pre svega treba obezbediti redovnu i meku stolicu (odgovarajućom ishranom  sa dosta tečnosti, voća i povrća, mekinja, i laksativima ). Treba izbegavati suvu hranu, mesne prerađevine, masnu hranu, začine, biber, sirće, senf, ljutu hranu. Primena masti i čepića ne leči bolest, ali olakšava tegobe.

I i II stadijum bolesti se leče sklerozacijom, koja je najstarija metoda, a podrazumeva ubrizgavanje 5% rastvora Fenola submukozno. Vrlo je uspešna u zaustavljanju krvarenja iz hemoroida. Druga, novija metoda, posebno efikasna za hemoroide koji prolabiraju, je postavljanje elastičnih ligatura po Baronu. U jednoj seansi se podvezuje do tri čvora. Čvor nekrotiše i u roku od 7-10 dana sam otpada. Sledeći čvor se podvezuje za oko mesec dana.

III stadijum se leči kombinacijom navedenih metoda i antihemoroidalnih lekova i supozitorija (čepića).

IV stadijum se leči operacijom. Za olakšanje akutnih tegoba mogu pomoći tople, mlake, kupke i oblozi od kamilice ili Rivanola. Hirurško lečenje, ako je dobro indikovano i tehnički dobro urađeno, predstavlja odličan način lečenja. U najširoj upotrebi je hemoroidektiomija po metodi Miligan-Morgan. Operacija podrazumeva uklanjanje samo izmenjenih čvorova, pa ono što mnogi nazivaju recidivom (ponovnom pojavom ) bolesti, nije to u pravom smislu reči. Naime, preostali čvorovi mogu posle nekog vremena, najčešće posle više godina, da daju tegobe.

BioHemor kapi za hemoroide

Brojne su druge metode lečenja, sa promenljivim rezultatima; laser koagulacija, ligasure hemoroidektomija, doplerski navođeno podvezivanje arterije (THD), koagulacija radio talasima, staplerska hemoroidektomija. Sve ove metode imaju dobre rezultate kada su dobro indikovane i pravilno izvedene.

Većina osoba sa krvarenjem ili bolovima u čmaru, iz raznih razloga, ne odlazi na pregled lekaru, već ¨ na svoju ruku¨ uzima razne preparate za lečenje hemoroida. U većini slučajeva navedene tegobe jesu izazvane hemoroidima, i lečenje je kako kad uspešno, ali ima bolesti koje daju slične tegobe, ali je njihova priroda i lečenje drugačije. To su pre svega analne fisure (ragade), abscesi (čirevi), perianalne fistule, kondilomi, ekcemi.  Posebno treba misliti na sve učestalije karcinome debelog creva, koji mogu dati slične tegobe, pa se sa pravovremenim lečenjem može zakasniti. Najveća je greška pripisivati navedene tegobe hemoroidima a bez prethodnog pregleda.

NE  LEČITI SE SAMOINICIJATIVNO BEZ PRETHODNO ADEKVATNO POSTAVLJENE DIJAGNOZE!

Naručite BioHemor kapi i kremu za hemoroide pouzećem direktno na vašu adresu:

Telefon za naručivanje: 065 970 7777

E mail za naručivanje:  prodajanadar@gmail.com

. . .

3D Animacija – Operacija hemoroida

httpv://www.youtube.com/watch?v=fQ18G5WIo-0&feature=channel_video_title

Povezani članci - Pročitaj više

624 Responses to "Hemoroidi – dijagnoza, stadijumi, lečenje"

 1. Aleksandar Zlatar  22. јуна 2010. at 17:13

  Šteta je ne dati komentar na kvalitetan tekst, ali šta reći? Jedino – pamet u glavu i d… uza zid, odnosno čuvati zdravlje.

 2. Dr Milena Šćepanović  22. јуна 2010. at 22:14

  Hvala.
  Kako kaže naš narod, bolje sprečiti nego lečiti.

 3. Disident  23. јуна 2010. at 09:50

  Sta znaci konkretno stavljanje „gumica“ na uvecane hemoroide, sta se time dobija, o cemu se radi. To su preporucili meni bliskom prijatelju pa je covek zbunjen potpuno o kakvim se to gumicama radi.

 4. Ratko  23. јуна 2010. at 19:27

  Ne mogu a da ne dam komentar. Posle clanka kako se uvuci gospodaru ide clanak o hemoroidima, ha, ha, ha! Sve zivotne lekcije cemo nauciti, ha, ha, ha.

 5. Aleksandar Zlatar  23. јуна 2010. at 22:33

  Hemoroidi su, čini mi se, posledica izlaska a ne ulaska. Ili grešim.

 6. Dr Milena Šćepanović  23. јуна 2010. at 23:48

  @ Disident
  Stavljanje takozvanih gumica je način lečenja hemoroidalne bolesti u drugom stadijumu, kada oni ispadaju i krvare. Tehnički, hemoroidalni čvor se uhvati specijalnom hvatalicom i na njega se navuče takozvana gumica, koja podseća na obične gumice za tegle, samo dosta manja i finija. Gumica stegne čvor, prekine mu dotok krvi i čvor posle nekog vremena sam otpadne. Rezultat toga je da taj hemoroidalni čvor više ne stvara tegobe.

 7. dragana  26. јуна 2010. at 21:42

  u Svedskoj se hemoroidi lijece jednostaijim i laksim nacinima
  ja radim u apoteci i u svakodnevnom sam kontaktu sa pacijentima koji imaju ovu vrstu problema.
  Sve vrste hemoroida (cak i one teze) se lijece lijekovima koji semogu kupiti bez recepta.

 8. Dr Milena Šćepanović  27. јуна 2010. at 19:10

  @dragana
  Da, u pravu ste. I kod nas su u širokoj upotrebi različiti lekovi koji se mogu takođe kupiti bez recepta u apotekma ( Detralex, Phlebodia, Avaricon) i koji se koriste u terapiji svih stadijuma bolesti, samostalno ili uz još neki metod lečenja. Oni kod mnogih pacijenata daju dobre rezultate, ali nekada nisu dovoljni. Terapija hemoroidalne bolesti je vrlo individualna. Jedan isti lek (kao i supozitorija, čepić) jednom pacijentu pomogne, drugom ne pomogne, a trećem čak i smeta.

 9. Pingback: Unutrasnji Hemoroidi Simptomi | Kako Da

 10. Pingback: Lek Za Hemoroide | Kako Da

 11. Radisa  1. новембра 2010. at 22:15

  Jako dobar tekst, svakako bi ljudi trebali da vise vode racuna o svom zdravlju i da imaju naviku da po nekad procitaju slicne tekstove.

 12. Dr Milena Šćepanović  3. новембра 2010. at 21:25

  Zahvaljujem vam se gospodine Radiša na lepim rečima.

 13. Radisa  13. јануара 2011. at 16:14

  Jako lep tekst. Vecina ljudi ovo bolest nosi duze vreme i tek kad dodje do vecih problema leci se. Dosta njih i ne zeli da ide kod lekara sto je greska.

 14. goggy  14. јануара 2011. at 15:52

  Dali se oboljenje Hemoroida tretira kao upala?

 15. Dr Milena Šćepanović  14. јануара 2011. at 16:25

  Hemoroidalna bolest nije upala. Tu nema bakterijske infekcije, mada neki lekari u terapiji prepisuju antibiotike, koji tu zapravo nemaju nikakvu funkciju. Hemoroidalne tegobe nastaju zbog proširenja venskih sudova (hemoroidalnih vena) koje oteknu, i spuste se van čmarnog kanala zbog slabosti vezivne potpore.

 16. Aleksandar Zlatar  14. јануара 2011. at 16:45

  Da li je uzrok isti i kod unutrašnjih hemoroida ako tegobe nastaju posle svakog pražnjenja, bez spuštanja van kanala. Kako se leče ove tegobe?

 17. Dr Milena Šćepanović  14. јануара 2011. at 20:21

  Uzroci su manje-više isti za unutrašnje i spoljašnje hemoroide i više su teorijske nego praktične prirode.
  To što Vi opisujete su najverovatnije unutrašnji hemoroidi II stepena. Oni se leče najpre supozitorijama (čepićima), eventualno uz neki od oralnih preparata (Phlebodia ili Detraleks tablete), a zatim ako tegobe perzistiraju dolazi u obzir podvezivanje čvorova ili sklerozacija. Veliki broj pacijenata se uspešno tretira na ovaj način; naravno uz odgovarajući režim ishrane i fizičke aktivnosti.

 18. Radica Catalano  16. јануара 2011. at 06:29

  Jako dobar tekst,poucan, svaka cast.Mene interesuje da li hemoroidi, ako se ne lece, i dugo vremena sami pucaju, krvare, mogu preci u malignu bolest. To pitam zato sto to tvrde pojedini Lekari, koji kazu da posle cestog pucanja, inficira se tkivo,i postane maligno,iako sam citala, da oni nemogu preci u maligno obolenje.

 19. Dr Milena Šćepanović  16. јануара 2011. at 10:24

  Ne, hemoroidi ne mogu preći u malignu bolest. Ni posle dugog lečenja ili ne lečenja. Stvar je u tome što maligna bolest (ako je ima) postoji od početka. Tj. pacijenti često ne budu pregledani, i na osnovu svojih tegoba dobiju terapiju za hemoroide; tako se leče neko vreme, obično 1-2 godine, pa onda završe kod lekara koji ih pregleda i konstatuje melignitet- koji tu postoji od početka(ponavljam). Više od 50% pacijenata sa hemoroidalnim tegobama (koje su vrlo slične tegobama maligne bolesti) nema odgovarajući pregled (minimum rektalni pregled). Stvar je u PRAVOVREMENOM I ADEKVATNOM pregledu. Bez pregleda nikakva terapija ne bi trebalo da se uzima.

 20. Radica Catalano  16. јануара 2011. at 16:31

  Hvala Doktorka. samo jos nesto, koja je razlika izmedju polipa i hemoroida? I sta su uzroci tim bolestima?Hvala.

 21. Dr Milena Šćepanović  16. јануара 2011. at 21:32

  Polipi su benigni tumori koji se mogu naći na mnogim mestima u organizmu, pa i u debelom crevu. Hemoroidi su, najjednostavnije rečeno, proširene vene. Polipi mogu vremenom preći u malignu bolest, karcinom, a hemoroidi to ne mogu. Uzroci nastajanja polipa su raznoliki, npr loša ishrana, pre svega mesna, masna hrana, slaba fizička aktivnost, pušenje…itd. (O ovome će biti malo više uskoro u tekstu o karcinomima debelog creva), a uzroci hemoroida su Vam navedeni u gornjem tekstu. Kako su obe bolesti bolesti debelog creva, i uzroci su slični; vezani za varanje hrane i pražnjenje creva.

 22. Radica Catalano  16. јануара 2011. at 22:08

  Hvala vam na trudu i lepo vece vam zelim. Pozdrav.

 23. hemoroidi  8. фебруара 2011. at 20:06

  Lepo napisano, detaljno, za svaku pohvalu!
  Sa hemoroididma je tesko ziveti, narocito ako je neko nemaran. Kod hemoroida nema odlaganja, cim se ustanove prvi simptomi, pravac doktor, pa lecenje.
  Hvala na detaljima.
  Srdacan pozdrav.
  Dr Zoran

 24. R. Catalano  9. фебруара 2011. at 09:02

  Postovanje Doktorka Scepanovic, obecali ste jedan tekst o Karcinomima Debelog Creva, a od obecanja nista.

 25. Dr Milena Šćepanović  12. фебруара 2011. at 14:25

  @ Dr Zoran

  Hvala kolega, lepo od vas.

  @ R Catalano

  Obećanje držim i dalje, text je tu negde blizu završetka, ali jednostavno ne stižem da se posvetim pisanju od drugih obaveza. Nadam se da ćete me razumeti.

 26. Radica. Catalano  12. фебруара 2011. at 17:45

  Naravno da vas razumem, ali ni obecanja ne zaboravljam. Nema veze kada ce biti, ali ocekujem da ce te ispuniti obecanje.Pozdrav.

 27. Zabrinuta  6. марта 2011. at 14:24

  Ja ne znam sta da radim. Nisam jos isla kod lekara. Imam 16 godina i vec problema sa hemoroidima. Cudno, ali ima i moja mama, verovatno nasledno. Mada volim jaku hranu, ljutu, i vezbam malo retko. Pitanje je za Vas, da li ovaj problem moze u potpunosti da se resi i kako? Poslusala sam savet i pijem puno vode i tusiranja redovna. Nemam nikakav bol, samo mi je problem vizuelan, ako me razumete. Tako da, prekoruka, neke kreme, nesto?
  Hvala punooo unapred!

 28. Dr Milena Šćepanović  6. марта 2011. at 15:29

  Pre svega dođite na pregled da bi i odgovor bio precizniji. Uopšteno, više kretanja, hrana koja nije ljuta i začinjena, a pre svega bogata povrćem, žitaricama i sa dosta tečnosti. Lokalno antihemoroidalne kreme, npr Hepathrombin H, Fitohem, kantarion ulje… Treba da znate da problem ne može u potpunosti da se reši, jer je to hronična bolest, ali sa odgovarajućim režimom života i odgovarajućim lekovima, možete dugo biti bez tegoba.

 29. prolaznik  11. октобра 2011. at 20:48

  U tekstu za leasticne ligure pise: „U jednoj seansi se podvezuje do tri čvora. Čvor nekrotiše i u roku od 7-10 dana sam otpada. Sledeći čvor se podvezuje za oko mesec dana.“
  Kako sledeci cvor, a podvezuje se do tri cvora? Da li se misli na sledeca 2-3 cvora? I koliko tih cvorova uopste ima, kad se na svako mesec dana po 2-3 podvezuju? Da li oni otpadnu pa se regenerisu? Taj deo mi nije jasan…
  Da li je to samo metoda za unutrasnje? Kako se lece spoljasni? Koliko puta to podvezivanje treba ponoviti? Cuo sam i da posle 5-6 puta ne uspe? Takodje da li je bezbedna metoda, moze li doci do infekcije, ili neke druge komplikacije tokom tog procesa nekrofije?
  Pozdrav!

 30. Dr Milena Ščepanović  11. октобра 2011. at 23:12

  Podvezuje se do tri čvora- znači mogu tri čvora odjednom, ili može jedan u jednoj seansi, pa drugi u drugoj za mesec dana, pa treći u trećoj opet za mesec dana. Razne kombinacije dolaze u obzir, a zavise od procene lekara. Ukupno čvorova ima 1-2-3-4-5-6, individualno je. Podvezuju se samo vidljivi čvorovi tj. oni koji stvaraju tegobe, a zavisno od broja čvorova i uspeha metode, ona se može ponavljati. Podvezuju se samo unutrašnji hemoroidi. Metoda jeste bezbedna. Ako se gumice stave prenisko, može biti bolna. Infekcije su opisane, ali su jako, jako retke. Može gumica da spadne pre vremena, pa se podvezivanje ponavlja.
  Treba da shvatite da je to dinamična bolest i da ni jedna metoda nije savršena; zato ih i ima toliko puno. Posle svake metode mogu se javiti novi čvorovi koji su do tada bili mirni, i stvarati ponovo tegobe. To je bolest koja ima specifično lečenje za svakog pacijenta, pa se zato kaže da lekar koji leči hemoroidalnu bolest treba da vlada svim (ili bar većinom) metodama lečenja.
  Spoljašnji hemoroidi se leče kremama i supozitorijama, i to je najčešće dovoljno, a kada su prisutni i unutrašnji hemoroidi, i tabletama za hemoroidalnui bolest.

 31. Pacient  19. октобра 2011. at 09:35

  Vrlo ozbiljna tema,ja imam 36god,a od toga 10god sam u velikoj patnji sa hemoroidima kako spoljnjim tako i unutrasnjim.posle dugogodisnjeg odlaganja prvi put sam se obratio lekaru pre dve godine i to u Belgiji posto tamo zivim.po predlogu lekara ja sam pristao na taj zahvat sa podvezivanjem i posle 6meseci otprilike ja nisam osetio nikakve pozitivne promene,tako da je sledeca odluka bila hirurskim zahvatom i uz sve potrebne preglede za operaciju doktor mi je objasnio da postoje 3nacina na koji se vrsi operacija i da ce meni primenuti naj blazi vid te operacije,naravno radilo se sa totalnom anesteziom i trajalo je oko 35 min.Nakon 1dana pusten sam kuci uz primenu potrebnih lekova,a vec treci dan sam vozio automobil i poceo da radim u firmi.Oporavak je bio veoma brz,ali na zalost moju ja i dalje imam probleme sa hemoroidima istina nesto manjeg intenziteta,ali sada bukvalno neznam sta da radim i na koji nacin da se adekvatno lecim?Probao sam razne kreme ili gelove kao i kapi i kapsule od kojih mi je nesto izazvalo i vise krvarenja ili manje bolova ali nista na duze vreme u pozitivnom smislu se nije promenilo,pa bih zamolio sve one koji prate ovu temu za savet!!!!!Pozdrav svima

 32. Pacient2  19. октобра 2011. at 15:12

  za Pacient:

  Raspitaj se o THD metodi lecenja hemoroida !

 33. Dr Milena Ščepanović  19. октобра 2011. at 17:23

  Komentar za pacijenta i pacijenta 2 :
  Glavno pitanje je koju ‚‚blažu‚‚ operaciju su vam radili? To bi trebalo da vam piše na otpusnoj listi. Na osnovu toga treba odlučiti šta dalje. A ako vam ništa ne pomaže, kako navodite, i imate izražene tegobe, mislim da je najbolje da uradite klasičnu operaciju po metodi Milligan-Morgan.
  THD metoda je dobra, ali kao i svaka druga kod hemoroidalne bolesti, mora biti dobro indikovana. Znači, pregled hirurga koji se bavi proktologijom, pa onda savet koja medota je za određenog pacijenta i konkretan nalaz, najbolja.

 34. anci  22. новембра 2011. at 11:08

  Svoj problem sam resila uloscima iz Kine.Od bolova i svraba nisam znala sta cu.Narucila sam od iste firme caj od gorke heljde i meke kapsule koje sadrze mleko cicka i laneno ulje.Javicu vam efekte.

 35. mina  11. децембра 2011. at 13:22

  ja sam se izlečila kremom pxd queen extra je

 36. Igor  30. децембра 2011. at 13:29

  Pozdravljam doktoricu,i imam pitanje, konstatovani mi je III stepen hemoroida,imam 4 ispoljena hemoroida koji mi stvaraju poteskoce,pre par dana isao sam na pregled i doktor mi je predlozio sklerozaciju.Koliko je ucinkovita i dali postoji bilji vid ljecenja?
  Sta mislite o DG-HAL?

 37. Dr Milena Šćepanović  30. децембра 2011. at 21:50

  Poštovani Igore,
  sklerozacija je dobra metoda, pogotovo ako je krvarenje glavni simptom. Teško je uopšteno reći šta je bolji vid lečenja (ili najbolji) jer je to i individualno i menja se vremenom, zavisno od subjektivnih tegoba i objektivnog nalaza, kao i reagovanja na dotadašnju terapiju.
  DG-HAL je takođe dobra metoda, ali treba znati da ni jedna metoda nije savršena (zato ih i ima tako puno).

 38. danijela  16. јануара 2012. at 22:01

  Pitanje za Dr, unapred hvala…Posle 2 porodjaja pre 6 g.dobila sam simptome nalik na hemoroide,peckanje i jak svrab,vremenom to stanje mi se pogorsalo, sve cesci svrab i deluje kao crevo koje izlazi van .nisam isla Dr.misleci da ce proci.zanima me koliko je opasno to zanemarivanje s obzirom da nemam bolove vec samo gore navedene simptome, i da li to moze da znaci neko ozbiljnije oboljenje od samih hemoroida?Hvala jos jednom!!!!

 39. Dr Milena Šćepanović  17. јануара 2012. at 21:45

  Poštovana Danijela,
  bez pregleda je teško reći tačno dijagnozu. Najverovatnije nije „ono“ čega se vi bojite, ali koja god bolest da je, lakše se leči kada se dijagnostikuje na vreme. Moguće je i da se radi o hemoroidima, iako nemate bolove ni krvarenje, ali ne mogu vam savetovati nikakvu terapiju bez pregleda.

 40. dejan belobradic  18. јануара 2012. at 15:02

  Drago mi je da i ovim putem mogu koloko toliko da saznam nesto,jer ni sam ne znam sta se odvija u mojim crevima.Idem 4 godine na tzv. Podvezivanje ili ti stavljanje ligatura po Baronu.Mnogo krvarim ali mi je k.s dobra a od bolova ne mogu po par sati da se sastavim jer moram po par puta vezano u wc. buni me i pojava sluzi. Pri pregledu stolice izolovana mi je candida speciale. sta mi je ciniti bol je svakodnevan i uzasan a mine samo preko noci

 41. dejan belobradic  18. јануара 2012. at 15:21

  Zaboracio sam malopre da dodam da nse mogu siobas da se pohvalim da sam drzao neki strog rezim ishrane ali u principu svakodnevno unosim neko povrce. uplasio sam se gledajuci simptome ulceroznog kolitisa i kronove bolesti da i ja nemem mesto slicno. o karcinomu i ne razmisljam jer valjda nih mrsavio,imao losiju k.s,povisenu sedimentaciju i sl. da li je kolonoskopija indikovana i koliko je invazivna i efikasna. podvezivanja koja sam naveo u malopredjasnjem textu radim u navratima od pre 4 godine 3 puta i sada od pre 2 meseca ovo mi je 4- ti put .upravo cekam red na poloklonici na Bezanijskoi Kosi kod proktologa dr. Vugdelica

 42. danijela  18. јануара 2012. at 16:36

  Postovana Dr.Milena hvala vam na savetu koji ste mi malocas dali,i ja znam da moram otici na pregled ali sve sam to nekako zanemarivala misleci da je prolazno,ali zaboravila sam jos da dodam jedan od simptoma zbog kog sam se i odlucila da vam pisem .U zadnjih 15-ak dana osecam bol u sredisnjem predelu ledja na desnoj strani.taj bol je konstantan nekad jaci nekad slabiji,takodjer i pri pomeranju ga osecam , kao da imam neki uzareni predmet.Interesuje me da li su slicni simptomi povezani sa oboljenjem creva ili moze da bude i nesto drugo npr. kamen u bubregu,zuc….hvala na strpljenju.

 43. dejan belobradic  18. јануара 2012. at 20:26

  Da li moze neko da mi odgonetne sta je tacno fisura na 12 sati. to mi je proktolog danas otkrio anoskopskim pregledom. napisano mi je da zakazem kolonoskopiju i mazem mast fissuram.koliko je ovo opasno jer kao sto sam ranije naveo imam u stolici kandidu speciale puno krvarim pri defekaciji,sluzava stolica i nesnosan bol. da li to moze sve da bude povezano sa fisurom a imam i hemoroide vec dugo.dajte neki savet i informaciju u frci sam

 44. Milena Šćepanović  19. јануара 2012. at 00:24

  Poštovani Dejane,
  vaše tegobe sada su od fisure. Fisura je rana na ivici čmara koja jako boli i krvari, i benigne je prirode. Leči se Fisuranom i najčešće je to dovoljna terapija. Kolonoskopiju ne treba raditi dokle god ona ne zaraste, jer je ovaj pregled može pogoršati.
  Moj savet vam je da prvo izlečite fisuru, pa potom ponovite proktološki pregled i utvrdite tada stanje hemoroida, i onda, zavisno od nalaza, eventualno uradite kolonoskopiju.

  Poštovana Danijela,
  bol u leđima uglavnom nije povezan sa bolestima creva, a jako je puno razloga koji ga mogu izazvati, počevši od bolesti kičme, neuralgija, lumbaga, bolesti bubrega…

 45. dejan belobradic  19. јануара 2012. at 19:26

  Nasao sam jedva fisuran mast,jer je nema po privatnim apotekama zato sto se nevodi kroz registar lekova vec se pravi. bili ste u pravu tek kada mi zaraste fisura mogu da uradim kolonoskopiju,a gastroenterolog mi je rekao da uzimam laksativ trnsilan i da u mast ukapam AD uljane kapi i tek za oko 2 meseca da uradim kolonoskopiju. jedino ne znam da li vodim pravi rezim ishrane. uzimam hleb od integralnog brasna,potapam mleveno seme lana i ovsene pahuljice u probiotske jogurte ili kefir. uzimam i domaci kompot,ali zbog kandide u stolici to bas i nije skroz o.k. dajte mi jos neku korisnu informaciju,a u svakom slucaju hvala i za ovo do sada. koliko treba vremena otprilike da bih usao u remisiju i da li je hirurski zahvat neminovan

 46. Dr Milena Šćepanović  23. јануара 2012. at 16:29

  Poštovani Dejane,
  Sve radite dobro što se ishrane tiče. Možete jesti svu kuvanu hranu, žitarice i povrće. Bitno je samo da je stolica redovna i meka (tj. da nije tvrda).
  Fisura dugo zarasta. Subjektivne tegobe prestaju već posle nedelju dana, možda desetak dana, ali terapija traje dva meseca, koliko traje i zarastanje. Hirurško lečenje je retko indikovano.

 47. dejan belobradic  25. јануара 2012. at 17:38

  imam problem prilikom alikovanja fisuran masti,nakon 2-3 minuta po nanosenju pocinju jake nesnosne glavobolje.da li je to zbog nitroglicerina u samom sastavu masti ili je nesto drugo u pitanju?koliko traje terapija fisuranom i da li je dobro da se maze istovremeno gentokulan mast i mozda kantarionovo ulje za unutrasnju upotrebu?puno pitanja, ali sta da se radi kada je ovo jako bolno i jedva cekam da odem jedanput normalno u wc a da ne izadjem sa bolnom grimasom.hvala unapred jos jednom

 48. Dr Milena Šćepanović  29. јануара 2012. at 15:25

  Da, glavobolja je uobičajena reakcija na lek i jeste od nitroglicerina. Slobodno popite neki analgetik. Ona obično traje nekoliko dana, pa prolazi.
  Terapija fisuranom traje 6-8 nedelja, a može i duže. Sa njim ne treba drugu mast da mažete u isto vreme, već negde između jutarnje i večernje aplikacije leka, i to npr. kantarion ulje.

 49. Aleksandar  2. фебруара 2012. at 15:14

  Postovana,
  Kod lekara su mi konstatovani hemoroidi koji su krvarili ali nisu boleli I nisu se pipali. Dobio sam mast I supozitorije Faktu. Posle 10 dana problem jos postoji, manje izrazen u tragovima ali postoji.
  Da li mogu da uz terapiju uzmem tablete Phlebodie, koliko tableta I koliko dugo?
  Unapred zahvalan,
  Aleksandar

 50. Dr Milena Šćepanović  2. фебруара 2012. at 23:19

  Poštovani Aleksandre,
  možete uzeti Phlebodiu. Ona se pije prvih 5 dana 3×1 tbl. pa potom l tableta dnevno dva meseca.

 51. Ana M.  21. фебруара 2012. at 13:39

  Postovana doktorice,

  pre tacno 7 dana imala sam THD operaciju hemoroida. Ustanovljen mi je III/IV stepen hemoroida. Osim podvezivanja arterija, hirurg mi je odstranio spoljne hemoroide, tako da sad spolja izgleda ‘besprekorno’, ja rane ne vidim, ali ih definitivno osecam. Juce sam zavrsila sa 5. Pancefom, i sada samo pijem diklofen duo kod jakih bolova. Hranim se strogo po pravilima. Problem je sto zadnja 2, 3 dana imam precestu meku stolicu – i do 8 puta na dan. Cim pojedem nesto tera me da idem na praznjenje, sve do kraja dana kada vise nemam ni sta da izbacim sem krv. To je problem i zdravom, a ne operisanom u tom predelu coveku. Ne znam da li je to posledica uzimanja Pancefa, ali juce i danas sam uzela Probiotic. Nakon praznjenja imam nesnosne bolove, pecenje, ponekad neku kapljicu krvi. Tusiranje po malo pomaze, ali mislim da mi ovako rane nikad nece zarasti. Doktor mi je samo rekao da imam strpljenja. Da li je to normalno sto mi se dogadja i hoce li prestati? Sta da radim? Koliko ce mi jos trebati vremena za oporavak?

  Unapred zahvalna,
  Ana.

 52. Dr Milena Šćepanović  21. фебруара 2012. at 21:30

  Poštovana Ana,
  tegobe koje imate nisu od antibiotika. Hirurg koji vas je operisao pregledom će konstatovati da li rana dobro zarasta. Većina pacijenata posle takve operacije nema tako izražene tegobe. Sačekajte sledeću kontrolu pa porazgovarajte sa hirurgom.

 53. Aleksandar  24. фебруара 2012. at 16:18

  Postovana,
  zaboravio sam da napomenem da sam pre mesec dana prestao da uzimam antidepresiv (cipralex), da li smem da nastavim sa phlebodiom 1 dnevno. Unapred zahvalan. Srdacan pozdrav. A

 54. Ana-pacijent  24. фебруара 2012. at 17:59

  Poštovana,
  već 9 godina imam izražene spoljne hemoroide. Ima više od 5 čvorića, a posle više pražnjenja, dugog stajanja , sedenja, ili prehlade veoma su bolni i stvaraju mi tegobe. Šta da učinim da zauvek nestanu? Regulisala sam probavu pre 8 godina (u toku trudnoće, drugi imaju problema sa zatvorom, a ja sam baš tada regulisala probavu). Hvala unapred!

 55. Ana-pacijent  24. фебруара 2012. at 18:05

  Zaboravila sam da dodam da sam koristila popriličan broj masti i gelova koji su i gore pomenuti ( u zadnje vreme mast od nevena) ali efekta nema-malo mi ublaže bol i neprijatnost. Ostale medikamente nisam koristila.

 56. Dr Milena Šćepanović  26. фебруара 2012. at 14:49

  Poštovani Aleksandre,
  smete da nastavite terapiju Phlebodiom.

  Poštovana Ana,
  treba prvo da obavite pregled jer na osnovu objektivnog nalaza može vam biti preporučena neka od metoda lečenja hemoroidalne bolesti, počevši od podvezivanja pa do operacije.

 57. Nadja  26. фебруара 2012. at 21:48

  Molim vas za pomoc.Ja sam bila ubedjena da imam hemoroide.otisla sam kod lekara, gde mi je pregledom doktor ustanovio da ja ustvari nemam nikakve hemoroide.Imam „nesto“ spolja, a doktor je rekao da je to samo visak koze od,,ne znam ni ja.On kaze da moz a se uradi podvezivanje i secenje,Ta rec secenje mene je istraumirala,Hocu da se otarasim tog viska koze sto pre, pa me zanima da li on to stvarno kad podvez mora da sece,ili,kako ki drugarica kaze, on to samo podveze, pa taj visak koze koji je podvezan sam otpadne posle par dana.Da li je to tako ili ipak mora da se sece>UZASNO se plasim !I da li posle secenja ili samootpadanja ostaje neki deo ili to mesto bude normalno.MOLIM VAS da mi odgovorite sto pre mozete!Najlepse hvala!!!

 58. Nadja  26. фебруара 2012. at 21:50

  P.s. Da li tokom secenja(ako kora da se sece)moze da dodje do nekih komplikacja i kakvih (ako moze)?

 59. Dr Milena Šćepanović  28. фебруара 2012. at 19:07

  Poštovana Nađa,
  odgovor na vaše pitanje zavisi od veličine promene. Može se raditi podvezivanje sa ili bez sečenja, kako kažete, ili samo sečenje. Posle takve intervencije najčešće nema nikakvih komplikacija. Intervencija se može uraditi ambulantno u lokalnoj anesteziji.

 60. Nadja  28. фебруара 2012. at 19:44

  Hvala puno na odgovoru!Ako imate vremena da mi odgovorite jos na ovo pitanje, ginekolog mi je rekao danas da ja mogu i sama da to podvezem, i cekam da samo otpadne.Kaze mi samo jace zavesi i to je to.Da li je moguce da to uradim a da ne napravim neki haos?Hvala vam najlepse!

 61. Dr Milena Šćepanović  1. марта 2012. at 13:28

  Poštovana Nađa,
  u principu ako je promena mala možete to i sami da uradite ako ste vešti. Ali, to važi uglavnom za bradavice na koži. Kako ne znam tačno o čemu je reč, mislim da je ipak bolje da vam to lekar uradi.

 62. Jelena  6. марта 2012. at 17:42

  Postovana doktorko ja sam bila kod vas pre 2.meseca,imam spoljne hemoroide dali ste mi detralex i rekli ako ne pomogne da me posaljete ko gastroenterologa koji radi podvezivanje,medjutim nemogu da mi zakazu kod vas tek 17.aprila a proslo je vec 2.meseca,ja bih ako mozete da mi kazete kod kog lekara da se javim za to.Hvala i ako mozete javite mi jer jedini nacin da dodjem do vas ovaj.

 63. Milena Šćepanović  6. марта 2012. at 23:49

  Poštovana Jelena,
  u našoj bolnici podvezivanje rade gastroenterolozi i Dr Fuks, kome se možete javiti. Možete doći bilo koji dan pre podne i zakazati pregled.

 64. Jelena  7. марта 2012. at 05:56

  Hvala doktorka puno

 65. pacijent  11. марта 2012. at 14:41

  Mene zanima da li mogu da izlecim spoljašnje hemoroide bez operacije?
  p.s. Nemam nikava krvarenja i imam samo jedno ispupcenje.Već sam imao jedno ali je to skroz nestalo.sad se pojavilo drugo i ne povlači se. Unapred hvala
  Stefan

 66. Dr Milena Šćepanović  11. марта 2012. at 20:16

  Poštovani Stefane,
  spoljašnji hemoroidi se ne operišu. Oni se uvek leče lokalnom promenom masti i čepića, a kada to nije dovoljno mogu se dodati tablete za hemoroidalnu bolest.

 67. pacijent  11. марта 2012. at 22:59

  I zanima me još… Da li se mogu izlečiti u potpunosti?I koliko lečenje traje?

 68. Jelena  12. марта 2012. at 11:35

  Postovana doktora,zakazala sam kod dr.Kalema,samo imam jedno pitanje,rekli su mi da stolicu moram da imam prirodnim putem pre dolaska kod njih,zasto?

 69. Milena Šćepanović  12. марта 2012. at 13:14

  Poštovani Stefane,
  hemoroidi se zalečuju. Svrha lečenja je da pacijent što duže bude bez tegoba. A promene u stilu života i ishrani uz odgovarajuću, povremenu terapiju, dovode do dugih remisija.

  Poštovana Jelena,
  to naglašavaju da se ne biste čistili laksativima, jer je intervencija skoro neizvodljiva ako u rektumu ima tečne stolice.

 70. Jelena  12. марта 2012. at 13:41

  Molim vas doktorka mozete mi reci kako se radi intervencija,ja imam 2.stepen spoljne.Hvala unapred

 71. Dr Milena Šćepanović  12. марта 2012. at 16:04

  Poštovana Jelena,
  intervencija se radi u poziciji kao za pregled, ne traje dugo i nije bolna. Komplikovano je da vam opisujem celu tehniku.

 72. Milan  12. марта 2012. at 16:16

  Doktorko, pre mesec dana kada sam imao stolicu obrisao sam papirom i video krv na njemu! Posle tog puta nisam imao nijednom samo male tackice krvi i to dva puta! I danas kad sam imao tesku stolicu video sam krv isto kao i onaj prvi put! Ali nemam nikakve svrabove i ne pece me nista, da li su to hemoroidi? Ako jesu sta da radim?

 73. Dr Milena Šćepanović  12. марта 2012. at 21:33

  Poštovani Milane,
  kod vas, najverovatnije, zbog tvrde stolice dolazi do pucanja kože oko čmara i pojave manjeg krvarenja. Možete probati sa lokalnom primenom kantarion ulja 2 x dnevno i obavezno da regulišete stolicu (tečna, kašasta hrana, mekinje, suve šljive i slično). Ako nakon toga krvarenje ne prestane, potrebno je da dođete na pregled.

 74. Jelena  14. марта 2012. at 10:13

  Postovani,znam puno ljudi koji imaju ovaj problem,veliko vecini je neprijatno da dodje na pregled,u pocetku je i meni bilo ali veoma kratko,koristila sam svasta i sve samo zaleci,dobila sam tablete koje su mi pomogle ali je ostao jedino estetski problem,koji sam zakazala da uklonim a to su spoljni,dr.Scepanovic je u pravom smislu te reci odlican lekar,prisupacna i covek se kod nje oseca opusteno,vrhunski strucnjak,drago mi je sto sam kod nje isla na pregled.Htela sam da dam mali doprinos u svesti ljudi da treba ipak otici na pregled a ne sami donositi dijagnozu i leciti se.Pozdrav

 75. Nata  16. марта 2012. at 08:23

  Postovani, na samom analnom otvoru mi se pre dva dana pojavila izraslina koja je modre boje i izgleda kao da je puno krvi, ne mogu da sedim,lezim. . . Povece je i bolno je na dodir. Meko je. Jako mi smeta i stvara mi nervozu. . . Molim za pomoc. Unapred hvala. S postovanjem

 76. Milena Šćepanović  16. марта 2012. at 11:41

  Poštovana Nato,
  najverovatnije imate tromboziran spoljašnji hemoroid. Možete mazati neku od antihemoroidalnih masti ( Hepathrombin H npr.) 2 x dnevno, a ako vam ne bude bolje za nekoliko dana dođite na pregled.

 77. Sasa  19. марта 2012. at 19:56

  Zdravo,

  Meni je izgleda ispao unutrasnji hemoroid, negde je velicine 2x1cm, uspeo sam malo da ga vratim unutra ali je opet ispao. Poceo sam da koristim mast Faktu na preporuku lekara opste prakse.
  Pitanje: da li mast moze da smanji hemoroid i koliko to moze da traje ?
  Po mome citanju ispada da imam III stadijum.

 78. Milena  19. марта 2012. at 21:01

  Poštovani Saša,
  moguće je i da imate uvećan spoljašnji hemoroid koji se ne može vratiti (zato ponovo ispada), a moguče je i da ispada unutrašnji hemoroidalni čvor. U oba slučaja možete koristiti Faktu. Mast može da smanji hemoroidalni čvor i to najčešće za 7 do 15 dana, nekada za 21 dan. Uobičajeno se lek koristi 2 x dnevno 15 dana.

 79. Ljubisa  26. марта 2012. at 03:02

  Postovana dr.Milena,
  imam 43 god.i prvi put pre nekih 7-8 god. sam se probudio sa nekim bolom u unutrasnjem delu analnog otvora. Nije to bio neki jak bol,ali dovoljno da me probudi i da od njega nisam mogao da zaspim. Posto mi se to nikada ranije nije desavalo,palo mi je na pamet da odem do toaleta,seo sam na solju i napnuo se,kao da cu vrsiti nuzdu i posle par puta,taj bol je prestao… Od tada,pa do danas mi se to isto desilo mozda nekih desetak puta,jedina razlika je mozda bila u tome sto je taj bol nekada jaci,ili slabiji i posle povratka iz toaleta,nakon 5-10 min.bol se opet pojavi,a tek posle 2-3 odlaska u toalet,prestane… Takodje u poslednje vreme posle vrsenja nuzde,na toalet papiru nekada ostanu blagi tragovi krvi… Zamolio bih Vas ako biste mogli da mi odgovorite,da li su to neki simptomi tih unutrasnjih hemoroida,ili mozda nesto drugo…? Unapred Vam zahvaljujem! Pozdrav!!! ps.zaboravih da napisem da u poslednjih par god.osecam neki blagi svrab sa desne strane analnog otvora i on je konstantno na istom mestu…

 80. Mila  26. марта 2012. at 11:28

  Doktorka kad se radi podvezivanje spoljnih hemoroida,uklone li se one i ne ostaje nista oko analnog otvora?

 81. Dr Milena Šćepanović  26. марта 2012. at 20:04

  Poštovani Ljubiša,
  tegobe ne odgovaraju hemoroidalnim. Moguće je da imate fisuru ili spazam mišića. Trebalo bi da odete na pregled.

  Poštovana Mila,
  podvezuju se unutrašnji hemoroidi, a spoljašnji se ne podvezuju.

 82. Mila  26. марта 2012. at 20:29

  A kako se uklanjaju hemoroidi koji ispadnu?

 83. Milena Šćepanović  27. марта 2012. at 12:11

  Poštovana Mila,
  hemoroidi se mogu ukloniti na više načina, zavisno do stadijuma bolesti. Ako ispadaju mogu biti i II i III stadijuma pa se mogu podvezati, sklerozirati, operisati na više načina…).

 84. Mila  27. марта 2012. at 14:10

  2.stepen i nemogu se vratiti,kako onda?Hvala unapred

 85. Dr Milena Šćepanović  27. марта 2012. at 20:10

  Poštovana Mila,
  Pre svega ako je II stepen, onda se mogu vratiti i uglavnom ne ispadaju; ako se ne mogu vratiti to je onda III ili čak IV stepen. A odgovor je isti. Opet na više načina, zavisno od toga kako lekar proceni i šta od instrumenata ima na raspolaganju. Znači, može podvezivanje, može sklerozacija, može THD metoda, DG HAL, HPS.

 86. Panta  31. марта 2012. at 18:37

  Postovana doktorka,
  Molim Vas za pomoc, vec neko vreme imam problema sa spoljnim hemorodima, mlad sam, imam 24 godine i sve je pocelo kada sam imao povecanu bakteriju u zeludcu(Helikobacter pilory), tada sam popio 8 kutija lekova za 7 dana i posle 2 meseca sam pio Famotidin, tada mi se otpirlike i javio problem.Pre toga sam pio dosta kafe i dosta pusio, sad ne pusim vise od 2 godine i pijem samo 2 NES kafe dnevno.Nemam neke teske tegobe kao drugi ljudi, moje su sledece:ponekad linijica sveze krvi na wc papiru, nekad (jako retko) pecne dok vrsim nuzdu(i to tacno onaj spoljni cvoric), nekako „nezgodan“ osecaj dok sedim(kao da imam zrno graska oko anusa dok sedim), svrab.Nemam krvi u stolici, stolica mi je redovna, svaki dan, jedem corbasto svakodnevno pa verovatno zato nemam neke gore tegobe, jedno vreme sam imao neka probadanja u cmaru pa sam mazao HEPATROMBIN H i sve je bilo mnogo bolje, te bolove vise nemam.Dosta vremena provodim sedeci, po 10 sati dnevno i slabo sam fizicki aktivan, to je verovatno jos 1 razlog nastanka hemoroida.Molim Vas za neki savet i pomoc.
  Unapred Vam hvala.
  Pozdrav

 87. Dr Milena Šćepanović  31. марта 2012. at 21:23

  Poštovani Panto,
  moguće je da imate hemoroide, ali isto tako možda imate i fisuru. Dobro je što ste prestali da pušite i što ste promenili ishranu. Bilo bi dobro ako biste mogli fizički da se aktivirate, ali pre bilo kakvog saveta, trebalo bi da odete na proktološki pregled da bi znali šta tačno lečimo.

 88. Panta  1. априла 2012. at 00:35

  Postovana dr. Milena,
  Zakazao sam u ponedeljak kod doktora pa cu tamo traziti uput za proktologa, jer zelim da to resim sto skorije, ovako se samo i psihicki opteretim jer me to brine.Mozete li mi reci otprilike kako ce taj pregled kod proktologa izgledati i da li je bolno?Da li ce se raditi jos nesto sem samo obicnog pregleda anusa?
  Hvala Vam na prethodnog odgovoru i na svemu.
  Pozdrav

 89. Sasa  1. априла 2012. at 09:53

  Postovana dr. Milena,

  Ja sam se javljao 19.03. Koristio sam Faktu i hemoroid se prilicno smanjio , ali je ostalo js nesto malo oko petina od prvobitnog upaljenog.
  S obzirom da je 15 dana terapije pri kraju, pitanje je sta dalje.

  Ponovo koristiti Factu ? hirurg ? ostaviti ovako ?

  Sta je preventiva ?

  Znam da svi preporucuju fizicku aktivnost ali ja moram da radim 8 sati dnevno i to sedeci uz kompjuter, nazalost.

 90. Nikola  1. априла 2012. at 16:45

  Postovani,
  Molim Vas za malu pomoc, na kozici penisa, tj na unutrasnjosti mi se stvara malo smegme, higijenu odrzavam samo vodom jer mi sapun smeta.Molim Vas recite mi da li je nesto opasno ako je ima malo, ja je imam jako, jako malo(samo par gromuljica) i nemam nikakav svrab, peckanje i crvenilo i slicno.
  Napominjem da imam vise izrazene lojne zlezde i mozda to ima veze sa tim.Bilo mi je vise smegme i neprijatnog mirisa ali sam pojacao higijenu i skoro skroz je nestala ali je ima jos malo kada „sastruzem“ sa tela penisa sa unutrasnje strane(kada navucem kozicu).Molim Vas, recite mi je li to nesto opasno ili je mozda i normalno da se ima malo smegme?
  Unapred Vam hvala.

  Pozdrav

 91. Milena Šćepanović  1. априла 2012. at 20:18

  Poštovani Panto,
  proktološki pregled nije bolan. Predstavlja pregled analnog kanala prstom i instrumentom, anoskopom. Anoskop je instrument dug oko 10 cm kojim se pod kontrolom oka pregleda završni deo debelog creva. Pregled služi u dijagnostičke svrhe, ali se mogu, zavisno od nalaza, raditi i manje intervencije.

  Poštovani Saša,
  Faktu možete koristiti i mesec dana. Ali, ako više nemate tegobe i ne treba vam nikakva terapija. Preventiva je korekcija ishrane i izbegavanje dužeg sedenja i stajanja. Ako već morate da sedite, nabavite dečji kolut za plivanje i naduvajte ga blago, pa sedite na njemu.

  Poštovani Nikola,
  vaše pitanje je za urologa.

 92. Panta  1. априла 2012. at 20:47

  Postovana dr. Milena,
  Hvala Vam na pomoci, imam jos samo 1 pitanje-da li se usled hemoroida moze javljati povremen bol u cmaru, nije cest ali kao da mi neko zabija noz u cmar.To mi se vec desavalo i cim sam mazao4,5 dana HEPATROMBIN H, taj bol je nestao.
  Unapred Vam hvala.
  Pozdrav

 93. Milena Šćepanović  2. априла 2012. at 00:53

  Poštovani Panto,
  takav bol nije uobičajen za hemoroide, ali je moguć.

 94. sasa  2. априла 2012. at 13:43

  postovana doktorko najpre pozdrav imam problem sa retkom stolicom nekad i sluzavom.pre godinu dana sam imao helio bakter pio samdve terapije i bolje mi je bilo medjutim od jesen ovo sa stolicom jos uvek traje apre neki dan hirurg mi je pronasao i hemoroide sad koristim pancef i mast za suljeve dali bi mi pomogao lineks pozzz

 95. dragan  2. априла 2012. at 20:58

  Postovana dr.Milena!
  Zamolio bih vas da mi pojasnite nalaz lekara i pomognete kako bi stvarno shvatio moj problem.
  SIGMOIDOSKOPIJA
  „… Sluznica rektuma sa erozijama, vide se krvni sudovi u submukozi.
  Sluznica sigmoidnog dela koona (valjda kolona) edematozna, ne vide se krvni sudovi u submukozi, vidi se veci broj erozija.
  Uzete biopsije iz rektuma i sigmoidnog dela kolona.
  Unutrasnji hemoroidi II stepena

  MIKROSKOPSKI NALAZ
  U HE preparatu se nalaze isecci sluznice kolona sa prisutnom I. muskularis mukoze, paralelnih kripata koje sezu do I. muskularis.
  Kripte su oblozene epitelom ocuvane sekrecije mucina. U I. propiji se nalazi edem,kao i oskudan do umeren inflamatorni infiltrat limfocita,plazmocita i nesto eozinofila. Aktivnost je prisutna,sa vrlo retkim perikriptitisima.
  Opisane morfoloske promene su korelirane sa endoskopskim nalazom,u primljenom materijalu nema elemenata za potvrdu uputne dijagnoze,nalaz odgovara minimalno aktivnom kolitisu.
  Trazena dijagnoza je bila: IBS

  Povremeno (u 2 meseca jedanput, nekad i duze) pojavi se krv na kraju praznjenja, nije u stolici. Nemam problem kada je tvrda stolica vec obrnuto.
  Sto se tice stolice, imam na nekih 20-30 dana ucestalije stolice ali u zadnje vreme bez proliva (kasaste) vec sa malo krljanja u crevima i potrebom praznjenja koje traje dan-dva i opet se stabilizuje.
  Nemogu da otkrijem na koju hranu mi se to desava, pokusavao sam bez alkohola,bez kafe… ali nista se ne menja.
  Da li se ovde radi o kolitisu ili hemoroidi mogu biti jedini problem?
  Unapred hvala!

 96. Marko  3. априла 2012. at 15:10

  Postovana doktorice,
  Koristim vec 3 dana Hepathrombin H mast za hemoroide i posto nisam video nikakvog rezultata posle mazanja 3 puta na dan,posto me i dalje pecka i svrbi i osecam bolove,kupio sam Faktu mast posto je ljudi toliko hvale. Recite mi da li mogu da se prebacim na Faktu mast bez obzira sto sam do sada koristio drugu i koliko jos da nastavim sa tom terapijom? Sta mi vi preporucujete? Promenuo sam nacin ishrane naravno i higijenu pre svakog nanosenja te masti i primenjujem ostale korisne stvari sto sam nasao na internetu. Hvala unapred

 97. Dr Milena Šćepanović  3. априла 2012. at 23:17

  Poštovani Saša,
  retka i sluzava stolica nemaju veze sa hemoroidima. Pijete Pancef ne znam zbog čega. To nije lek za hemoroide. Hemoroidi se leče tek kada stvaraju tegobe. Savet: ne uzimajte nikakve lekove dok se ne javite gastroenterologu i dok lekar ne postavi dijagnozu bolesti koju eventualno imate.

  Poštovani Dragane,
  patohistološki nalaz govori u prilog zapaljenske bolesti creva, ali nije decidan. Uz tegobe koje imate, moguće je da imate IBD. Treba da porazgovarate sa gastroenterologom koji vas leči jer će on da sagleda svu dijagnostiku i da vam savet i eventualno terapiju. Oni takođe imaju i šeme odgovarajuće ishrane.

  Poštovani Marko,
  vi pre svega treba da se pregledate. Na osnovu vaših tegobe možda imate hemoroide, a možda i fisuru. Te dve bolesti se različito leče. Lekovi se uzimaju tek po postavljanju dijagnoze.

 98. Borislava Aladžić  4. априла 2012. at 13:58

  Poštovana doktorko!

  Imam spoljne hemoroide ali mi oni ne krvare i ne bole i nisu toliki problem, već činjenica da pri kraju čmara napipam nešto tvrdo koje mi stvara tegobe pri sedenju i hodanju….Bila sam na kontrolnom sistematskom pregledu i stolicu sam nosila na pregled i bilo je sve u redu.

  Borislava

 99. sasa  4. априла 2012. at 14:13

  Postovana dr.MILENA hvala na odgovoru, a sto se tice pancefa ja neznam valjda mi je dao hirurg zbog prisustva krvi u stolici ponekad,a kod gastrologa mi je zakazao tek za mesec dana ,evo danas sam uradio i FOB test i pozitivan je. Pomozite mi ja stvarno neznam sta da radim a danas sam imao napokon malo tvrdju stolicu, a i prijatelj mi je nabavio kozje mleko pijem ga od juce .A nisam u finansiskoj situaciji da idem privatno jer neznam koliko ce iskostati sve te analize. Molim vas jos jednom za vas savet ,sta da radim ,hvala unapred POZZZ

 100. Dr Milena Šćepanović  4. априла 2012. at 22:06

  Poštovana Borislava,
  za sada vam treba samo neka od antihemoroidalnih masti.

  Poštovani Saša,
  Pancef je antibiotik i daje sa kada postoji bakterijska infekcija. Krvarenje nije infekcija, ali to sada nije bitno. Vi golim okom vidite krv, pa tu nema potrebe da se radi FOBT. Sačekajte zakazan pregled gastroenterologa; mesec dana neće ništa bitno promeniti.

 101. sasa  6. априла 2012. at 21:02

  Postovana dr.Milena danas sam napokon zakazao rektosigmoskopiju za utorak,da li ce to biti pouzdan pregled ili ce trebati nesto dublje za moj problem.da li je ovo bolno i koliko traje pregled ,zaboravio sam da pitam gastrologa da li treba da i dalje koristim mast za hemoroide,koristim ga vec 8 dana.mislim da mi je ublazio malo hemoroide,ali ih jos uvek ima po malo. Hvala unapred Sasa

 102. Dr Milena Šćepanović  7. априла 2012. at 22:54

  Poštovani Saša,
  navedeni pregled nije bolan. Zavisno od tog nalaza lekar će vam reći da li ima potrebe za pregledom celog debelog creva.
  Masti za hemoroide se uglavnom koriste 15 dana (na svakom leku imate uputstvo za upotrebu, pa ga pročitajte).

 103. DRAGAN  18. априла 2012. at 10:12

  Postovana dr. Milena . Ja imam problem sa hemeroidima,a da vam kazem da sam prije godinu dana operiso zeludac(carcinom) nakon izlaska iz bolnice 6mj pjavio mi se problem sa hemeroidima i to jako bolno koristio sam faktu mast i faktu cepice i uspio sam da se stanje smiri,medjutim evo opet mi se pojavio problem jako bolni ,tesko praznjenje ,da naglasim da do sada nisam nikad primjeti krvi u stolici,jedino sam primjetio malo sluzi poslije stolice,i gasovi teze izlaze pa mi i to stvaradodatni problem,sad koristim istu mast i cepice i evo 3 . dan stanje je nesto bolje ali jos nije uredu.Postovana dr.Milena imali razloga za zabrinutost i paniku,posto sam vec imao taj problem sa zeludcem pa pravo da vam kazem ima i straha .Dali bi trbao posjeti ljekara i da li moze biti nest drugo osim hemeroida i dali vi predlazete neki drugi lijek. Unapred zahvaljujem i pozdravljam.

 104. sasa  18. априла 2012. at 10:49

  Postovana DR. MILENA najpre pozdrav evo ponovo da vas zamolim za neke savete uradio sam rekto skopiju imam nekoliko unutrasnjih hemoroida,gastro skopiju nisam mogao da podnesem gutanje creva ,helio bakter pre godinu dana sam imao bilo je oko 700rezultat, juce sam uradio ultra zvuk i zucna kesa mi je puna kamenjem skvrzena,ostalo u redu zeludac sam snimao pomocu barijuma u redu je sve ,dali to ima veze sa gorusicom nadimanjem i osecajem kiselosti u gornjem delu stomaka,sa povremenim prolivom sa sluzi,krvna slika mi kaze da po malo gubim krv, povecane trigliceride oko 3 .Dali bi operacija z. kese to sredila i kako mi vi preporucujete laserom ili klasicno molim vas da mi odgovogite jer sam dosta uplasen a lekar mi jerekao da mi je u sustini gastro trakt lose , trnutno pijem omeprol ,i koristm faktu mast.pozzz.

 105. Dr Milena Šćepanović  18. априла 2012. at 23:22

  Poštovani Dragane,
  pre ordiniranja bilo kakve terapije, treba da uradite proktološki pregled.

  Poštovani Saša,
  žao mi je, ali ne mogu vam dati odgovor. Klinička slika kod vas je šarolika i morala bih da vas pregledam da bih vam odgovorila na postavljena pitanja.

 106. jeca  26. априла 2012. at 07:57

  Postovana doktorka,ja sam vas pacijent,po vasoj preporuci bila sam kod proktologa dr.Kalema uradio mi je podvezivanje,pijem detraleks imam neki rezim ishrane i super mi je kao da nikada nisam imala hemoroide.Ali imam pitanje za vas dr.sam zaboravila to da pitam.Ostao mi je estetski problem visak koze od ranijih naprezanja to mi je rekao doktor,htela sam da vas pitam jer postoji nesto da se smanji taj visak koze?Hvala unapred

 107. Dr Milena Šćepanović  26. априла 2012. at 23:57

  Poštovana Jeco,
  to se može hirurški rešiti (ako hirurg proceni da ima smisla).

 108. Jeca  27. априла 2012. at 18:14

  Postovana doktorka imala sam hemoroide bila sam kod lekara dobila sam terapuju,stvljena mi je ligatura i sad sam super,ali nisam pitala doktora za jedan estetski problem ostale su mi dve sisice dr.mi je rekao da je to ostalo od naprezanja,ali ga nisam pitala sta bi mogla da koristim da se to povuce,bas mi smeta,inace ja sam vas pacijent,i Dr.Kalema.Hvala unapred

 109. Dr Milena Šćepanović  28. априла 2012. at 09:49

  Poštovana Jelena,
  kao što sam vam odgovorila – to se može hirurški rešiti (ako hirurg proceni da ima smisla).

 110. Vesna  30. априла 2012. at 00:06

  Postovana doktorka, imam hemoroide vec 13 godina a dobila sam ih sa nepunih 20. Veoma rano i nisam tada znala sta je kao sto nisam imala kome da se obratim. Trpela sam bolove. Bili su manji spoljni, vremenom su se jako povecali. Kada su postali veoma jaki bolovi nakon par godina, drugarica mi je rekla da kupim mast. To je pomoglo. U trudnoci se nastavilo i nakon porodjaja, medjutim najjace bolove sam imala periodicno, nakon zime ili nakon proleca. A, velika krvarenja na moru. Posto su oni spoljni, neki su tako i ostali, neki izlaze i sama ih vracam i veoma boli. Odnosno, boli, svrbi, pece… No, vec vise od mesec dana bolovi ne prestaju. Kosistila sam mast i cepice danima, nista. Stavljala sam „pavlovicevu“, kada jako svrbi grebla sam okolo kozu jer takav svrab tesko je opisati. Iritira me to sto je spolja kada hodam, ne mogu da se namestim kada sedim… Stavljala sam i jod, peklo je i tada i najveci sok je kada sam sinoc ustvari videla da to sto je spolja-gnoji! Zelela bih da idem na pregled i operaciju, zanima me koliko to kosta, koliko traje oporavak u bolnici jer nemam bas adekvatnu zamenu za cuvanje deteta i koliko boli operacija, koja je anestezija i sta i koju kliniku vi preporucujete… Molim Vas da mi odgovorite na sva pitanja ako je moguce jer sam zatvorena osoba i retko trazim pomoc.

 111. Dr Milena Šćepanović  30. априла 2012. at 13:54

  Poštovana Vesna,
  to što sada imate gnoj nije sigurno od hemoroida. Moguće je da ste dobili perianalni absces (čir). Da biste bili adekvtano lečeni trebalo bi da se pregledate. Zavisno od bolesti i lečenje je drugačije. Većina bolesti ove regije može se ambulantno lečiti, a ako se i operišu kratak je postoperativni period. Svaka operacija se radi u anesteziji, tako da nema bolova. Ja radim sve te operacije. Radim na hirurgiji u Gradskoj bolnici na Zvezdari (telefon za zakazivanje pregleda je 3810315) a privatno u AARONA MEDICAL B, Kneginje Ljubice (Zmaj Jovina) 24. Telefon za zakazivanje je 064/1364094.

 112. Jelena  9. маја 2012. at 11:22

  Pstovana dr.ja sam vas pitala nekoliko komentara napred za uklanjanje viska koze od posledica hemoroida,receno mi je da to nije nista strasno moze i hiruski a i nemora,meni to smeta pa sam htela da vas pitam jer ima nesto da se maze,pije da se to povuce?A vidim da radite i privatno pa sam htela da vas pitam koliko kosta taj zahvat?Unapred hvala

 113. Dr Milena Šćepanović  9. маја 2012. at 20:42

  Poštovana Jelena,
  možete mazati bilo koju antihemoroidalnu kremu ili piti Phlebodiu; možda pomogne. Ako se ne povuče, dolazi u obzir hirurško uklanjanje. Cena je od 5000 do 10000 din. zavisno od broja kožnih tagova.

 114. Jelena  10. маја 2012. at 06:22

  Postovana dr.kako pijem te tablete?

 115. anita  10. маја 2012. at 14:35

  Postovana doktorka ..
  Bas sam zabrnuta a nekako i nemam se kome obratiti zivim vani od nedavno,tesko se sporazumevam na stranom jeziku pogotovo kad su ovakve stvari u pitanju ..
  Naime moj problem sa hemoroidima pocinje nakon prvog porodjaja carskim rezom kada je beba napunila 6 meseci ,javljaju se problemi sa stolicom i hemoroidi..Nisu bolni i osecam ih unutra (ako su to uopste hemoroidi) nekad posle vrsenja velike nuzde izadju vani tada su bolniji i vrate se..nema ih neko vreme pa opet sve iznova ..Nekad je sutuacija bolja..
  Opet sam u drugom stanju ,tacnije 5i mesec trudnoce i javlja mi se isti problem ..isto kao da me nesto prigusilo da tako kazem na analnom otvoru i ne mogu fino da obavim nuzdu,i isputim gasove koji su znatno uvecani u poslednje vreme ..Pre neki dan je sve to ispalo nakon nuzde dva ogromna cvorica tada sam lakse vrsila nuzdu ali kad se vrate nazad tj unutra opet ide teze kao da se tu stvorila neka blokada i sve tako ;(( jel moguce da i od toga malo dodje tanja stolica ne puno od naprezanja da prodje kroz te cvorice unutra tako mi deluje ;((
  Inace da dodam da sam jako time optrecena i to sve utice na mene da se desi nekada kad sam okupirana drugim stvarima bude lakse ali opet se prisetim i sve ispocetka ne mogu normalno da funkiconisem ..Sta mi vi savetujete?? Moja ginekologica je samo predlozila da pijem fibre(vlakna) vise voca povrca nusta konkretno inace imam 25 godina..
  IZVINITE NA OPSIRNOSTI
  HVALA

 116. Dr Milena Šćepanović  10. маја 2012. at 15:36

  Poštovana Jelena,
  Phlebodiu pijete prvih 5 dana 3×1 tabletu, a potom 1×1 tabletu dva meseca.

  Poštovana Anita,
  na osnovu vašeg opisa, najverovatnije se radi o unutrašnjim hemoroidima, koji su česti u trudnoći. Možete piti Phlebodiu, prvih 5 dana 3×1 tabletu, a potom 1×1 tabletu dva meseca, ili do kraja trudnoće. Uz to možete piti Laxomucill 3×1 kesicu sa dosta tečnosti (biljni preparat Plantago ovata) uz ishranu koju vam je ginekolog savetovao. U svakom slučaju bi bilo dobro da se prvo pregledate.

 117. Jelena  10. маја 2012. at 15:42

  Doktorka mozda sam dosadna ali nasla sam na internetu,da ovaj visak koze moze tecnim azotom da se ukloni,da li je to istina?to je kao bradavica

 118. Vanja  11. маја 2012. at 18:39

  Postovana doktorka, zanima me da li moze da se u isto vreme operisu i hemoroidi i usnice (usmine) jer su vece? Da se zavrsi pod jednom anestezijom i oporavak je laksi kada se oba problema rese? Ako moze, da li se to radi u gradskoj bolnici ili privatno kod Vas i koliko kosta?
  Da, recite mi i oporavak koliko traje(za usnice i hemoroide) jer se moram organizovati oko deteta a moram to srediti jer su me ta dva „problema“ postidela i nemam sexualne odnose duze vreme, zelim se osecati zenom.
  Hvala Vam, Vanja

 119. Dr Milena Šćepanović  11. маја 2012. at 18:55

  Poštovana Jelena,
  može ako je jako mali, veličine bradavice.

  Poštovana Vanja,
  Pre svega pitanje ko vam je savetovao operaciju hemoroida i kako ste ih do sada lečili? Oni se obično operišu kada ni jedan drugi vid lečenja ne daje rezultate. A ako jesu za operaciju, to onda znači da imate značajne tegobe pa nije preporučljivo da se ta operacija radi u isto vreme sa nekom drugom. Kao drugo, obe operacije imaju i svoje, doduše retke, komplikacije, radi se o dva organa i dve rane koje bi vam otežavale pražnjenje i treće, postoperativni bol je veći.

 120. Vanja  11. маја 2012. at 19:11

  Da, imam tegobe i bas dugo traju. Mislila sam da resim u isto vreme oba problema jer ne zivim u Bg-u, morala bih da ostavljam malo dete a verujte da je to najteze jer je vezano jako za mene, pa da mi kazete da li je, dakle, to moguce? odnosno, uraditi pod istom anestezijom, koliko se ostaje u bolnici (Gradska-privatna)i koliko bi kostao zahvat oba problema? Naravno, dosla bih na pregled i konsultaciju ali bi volela da znam pre toga kako se organizovati. Koliko traje oporavak u bolnici a zatim i kod kuce?

 121. Jelena  11. маја 2012. at 20:08

  Doktorka velicine je manjeg graska,jer mogu to sama da uradim?

 122. Vanja  13. маја 2012. at 21:39

  Postovana doktorka,
  Procitala sam u prethodnim komentarima da ste savetovali da se piju tablete Phlebodia pet dana 3×1, zatim dva meseca po jednu dnevno. Vec sam kupila te tablete, pa me zanima da li ih mogu koristiti? Pisala sam Vam skoro, imam vec 13 godina problema i htela da operisem, ali i da dodjem na pregled, pa bi htela da pokusam sa ovim tabletama, mozda mi pomognu da se to povuce, taj visak koze i oni sami da se umanje koji izlaze. Da li mi preporucujete da ih koristim? Mislim, posto pise da se izdaje na recept i ako sam bez recepta kupila, nadam se da nema nekih ne zeljenih dejstva…

 123. Dr Milena Šćepanović  13. маја 2012. at 23:29

  Poštovana Vanja,
  možete piti Phlebodiu, ali vas pre toga more neko pregledati i konstatovati da imate hemoroide. Tamo gde živite sigurno vas neko može pregledati i dati vam savet o načinu lečenja. Tehnički gledano, sve se može operisati u isto vreme, ali je pitanje da li to treba tako. U Gradskoj bolnici se te dve operacije zajedno ne rade. Privatno verovatno možete to uraditi. Cenu ne znam. U bolnici se ostaje od 2-3 dana, do 7-8 dana. Oporavak kući, još možda desetak dana.

  Poštovana Jelena,
  ne savetujem vam da bilo šta sami radite.

 124. Vanja  14. маја 2012. at 19:40

  Postovana doktorka, mene je samo zanimalo da li mogu piti taj lek sada da se povuku jer je vise no ocigledno da imam hemoroide. Samo sam mislila da krenem sa njima sada a na pregled naj kasnije za dva meseca jer nisam u situaciji.

 125. Dr Milena Šćepanović  15. маја 2012. at 13:42

  Poštovana Vanja,
  možete probati sa lekom, mada mislim da vam on neće ukloniti kožne nabore.

 126. Vanja  15. маја 2012. at 15:23

  Postovana doktorka,
  Jelena (prethodni komentari) Vas je pitala sta da radi sa viskom koze koja joj smeta, pa ste joj preporucili Phlebodiu, zato sam ih i ja kupila. Ne razumem kako sada kazete da mislite da meni on nece ukloniti kozne nabore?! Cemu je, onda, namenjen, taj lek?
  Hvala

 127. Dr Milena Šćepanović  16. маја 2012. at 17:34

  Poštovana Vanja,
  lek je namenjen lečenju hemoroidalne bolesti. Bolest je kada imate tegobe – bolove, krvarenje, ispadanje čvorova. Kožni nabor je estetska stvar, posledica prethodne bolesti, i ne leči se. U Sloveniji i Italiji sam videla da hirurški uklanjaju te nabore iz estetskih razloga. Kako vi pitate za lek, jedino što možda može pomoći je neki od lekova za hemoroidalnu bolest. U svakom slučaju, neće škoditi da pokušate. Ja lično nisam imala iskustva sa medikamentnim lečenjem kožnih nabora (sami pacijenti su tražili hirurško uklanjanje; mada se uvek radilo o većim promenama).

 128. Jelena  16. маја 2012. at 20:01

  Ne bih da se mesam,ali procitala sam komentar Vanje i razumem problem bila sam i ja u istom.Draga Vanja ja sam kozni tag dobila od naprezanja kad sam isla na praznjenje tako sam i dobila hemoroide,isla sam izlecila ali ostao mali visak,doktor mi je rekao da je to sad samo estetski problem,zelim ti reci da ipak moras prvo na pregled.Ja sam ipak zakazala kod hirurga za to,ipak nemoze nista bez dijagnoze.Zelim ti srecu

 129. Milan  19. маја 2012. at 00:43

  Postovanje dr. Milena imam jedno pitanje za vas, a to je, da li ako osoba ima jedan od ovih simptoma a nije sigurna da ima hemoroide, koristenjem ovih preparata na pr. BIOHEMORROHOIDS, moze da steti u koliko se koristi na svoju ruku bez savjeta ljekara.
  Samo me interesuje dali su stetni po zdravlje ako se koriste na svoju ruku.
  Sto se mojih simptoma tice ja povremeno osjecam svrab ali sto se krvarenja tice nema ga samo mozda mala kap jedva primjetna….
  A ko mozete da mi odgovorite da li moze sto stetiti ovaj BIOHEMORROHIDS. i koliko da ga koristim i za koliko bi trbalo to da se povuce nakon upotrebe

 130. tanja  19. маја 2012. at 18:36

  Ustanovljena mi je fisura na 12 sati i preporucena Fisuran mast,pre nego se odlucim za operaciju. Mozete i mi reci gdje mogu da kupim ovu mast,jer kao sto je vec receno ,nema je u velikom broju apoteka.Hvala vam unapred

 131. Dr Milena Šćepanović  19. маја 2012. at 19:37

  Poštovani Milane,
  ne znam tačan sastav preparata BIOHEMORROHIDS, ali ako je na bazi bilja, kao što mu naziv sugeriše, neće vam škoditi. Ovakvi preparati se obično koriste 2 x dnevno dve nedelje. Razlog zbog čega se ne savetuje primena leka na ‚‚svoju ruku‚‚ je taj što se može raditi o zloćudnoj bolesti čije se postavljanje dijagnoze na taj način odlaže. Naime, potrebno je obaviti pregled, pa ako vam postave dijagnozu hemoroida, onda u narednom (kraćem) periodu možete koristiti samoinicijativno lekove za hemoroidalnu bolest. Druga stvar je što je svrab pre simptom kožnih oboljenja navedene regije, tj. ređe je simptom hemoroidalne bolesti, mada može biti.

  Poštovana Tanja,
  fisuran mast možete kupiti u apotekama ‚‚Ivančić i sinovi‚‚. Budite uporni sa njegovim korišćenjem, bar dva meseca, jer su rezultati dobri i operacija je retko indikovana.

 132. Mila  20. маја 2012. at 11:36

  Dr.Milena htela sam da vas pitam da li moze fisturan mast da se koristi za malo prosirene koze posledica hemoroida,kozni tag.Hvala

 133. Dr Milena Šćepanović  20. маја 2012. at 11:41

  Poštovana Mila,
  fisuran nije lek za hemoroide, kao ni za kožni tag.

 134. Milan  22. маја 2012. at 18:06

  Postovana Dr. Milena,
  Zeleo bih da se posavetujem sa vama oko tromba koji mi se pojavio pre 2 dana.
  U toku njegovog stvaranja imao sam manje bolove.
  Sada, kada je dosegao velicinu zrna graska
  Osecam manju nelagodnost tokom vrsenja nuzde.
  Najpre, jer razmisljam o tome
  Kako bi isti mogao da pukne.

  Interesuje me, ako imate neki koristan savet oko toga i imam par pitanja…
  Na koji nacin bih mogao da doprinesem
  njegovom umanjenju?
  Koliko moze da traje taj ceo proces(makar otprilike mi odgovorite)
  I da li je pametno koristi kreme i cepice( kupio sam Hadensa kremu i cepice)?

  Inace pregled sam obavio, pre par meseci, na VMA.
  Konstatovali su mi hemoroide prvog stepena.

  Hvala vam unapred!

 135. Milena Šćepanović  22. маја 2012. at 22:23

  Poštovani Milane,
  čvorić koji pipate je najverovatnije tromboziran spoljašnji hemoroid koji boli kada je najveći, a kada počne da se smanjuje, smanjuju se i tegobe. On može spontano da pukne ili se hirurški može otvoriti. To se radi onda kada je čvorić najveći i kada su tegobe najizraženije. Do njega najčešće dovodi dugo sedenje, otežano pražnjenje i zatvor, kao i ljuta i začinjena hrana. Sve ovo izbegavajte da bi se promena potpuno povukla. Uz to možete mazati neku od antihemoroidalnih krema. Za Hadensu nisam čula. Najčešće se čvorić povuče za dve, tri nedelje.

 136. marija  24. маја 2012. at 12:48

  Postovana dr.Milena,
  htela bih da Vas pitam da li su doktori u Vasoj bolnici jos uvek u strajku ili ne,imam zakazanu intervenciju uskoro,pa bih da znam.
  Unapred,HVALA!

 137. Dragan  24. маја 2012. at 17:05

  Postovana dr.Milena,

  Cini mi se da imam simptome hemoroida,student sam,imam 20 godina i zivim u Beogradu.Gde da odem na pregled,interesuje me Vas savet?

 138. Dr Milena Šćepanović  24. маја 2012. at 18:48

  Poštovana Marija,
  možete doći na zakazanu intervenciju.

  Poštovani Dragane,
  možete doći kod mene na pregled, ili u bilo koju bolnicu gde postoji proktološka ambulanta.

 139. Dragan  24. маја 2012. at 22:25

  Koja je to bolnica u kojoj Vi radite i kad bih mogao da dodjem?

 140. Dr Milena Šćepanović  25. маја 2012. at 16:54

  Poštovani Dragane,
  ja radim u KBC Zvezdara, utorkom po podne. Telefon za zakazivanje je 011/3810315.

 141. Zoran  27. маја 2012. at 17:19

  Postovana Dr. Milena, juce kad sam se kupao primetio sam da kod anala mi se pojavilo jedno malo topce, danas sam citao na netu i mislim da se radi o Pilonidalna cista. Molim za savet, jel postoi neki lek ili se samo sa operaciju moze to resiti.
  Hvala unapred, Zoran

 142. Dr Milena Šćepanović  27. маја 2012. at 18:45

  Poštovani Zorane,
  ako se radi o pilonidalnom sinusu, on se jedino leči operacijom. U svakom slučaju, trebalo bi da se pregledate.

 143. marija  30. маја 2012. at 10:47

  Postovana dr.Milena,
  juce mi je uradjeno podvezivanje hemoroida,medjutim,sinoc mi je posle kupanja ispala jedna gumica a jurtos su mi hemoroidi toliko,,buknuli,,da ne mogu da hodam,ni da funkcionisem…uzasno me boli…molim Vas,recite mi sta se to desilo,zasto ovoliko boli i sta sada da ocekujem?
  Unapred,hvala!!!

 144. Dr Milena Šćepanović  30. маја 2012. at 19:16

  Poštovana Marija,
  verovatno je gumica postavljena malo niže, na bolnoj zoni. Trebalo bi da se javite lekaru koji vam je radio podvezivanje.

 145. Mima  31. маја 2012. at 13:05

  Poštovana doktorice,
  Imam 20 godina, pored anusa mi se pojavila mala (mehka) kvržica, ne boli me, ali ranije je nije bilo. Zanima me sta je to, i moram li ici na pregled, ili se moze sama povući?
  Također, je l mi možete preporučiti neku kremu za mazanje, da pokušam tako „izlijeciti“?
  Lijep pozdrav

 146. Dr Milena Šćepanović  31. маја 2012. at 18:09

  Poštovana Mima,
  kvržica može biti spoljašnji hemoroid, kožni nabor, papila… Šta god da je od toga ne mogu vam preporučiti lek bez pregleda. Svaka od ovih promena se drugačije leči. Jedino neutralne masti kao kantarion ulje ili propolis možete koristiti bez prethodnog pregleda.

 147. Nikola  10. јуна 2012. at 09:14

  Postovana doktorice,sto se tice simptoma samo primetim krv na papiru posle obavljanja nuzde i to u maloj kolicini poslednjih nedelju dana,zanima me vase misljenje,hranio sam se uglavnom suvom hranom,fast food jedan period posto sam bio stalno u zurbi,mislim da je mozda i od ishrane doslo do toga,zanima me vase misljenje.Hvala

 148. Dr Milena Šćepanović  10. јуна 2012. at 16:40

  Poštovani Nikola,
  tegobe koje imate mogu biti zbog suve hrane koju navodite, a mogu biti zbog fisure ili hemoroida, koji opet mogu nastati zbog loše ishrane. Trebalo bi da se pregledate.

 149. Nemanja  14. јуна 2012. at 15:24

  Dr. Milena, nisam siguran da li su u pitanju Hemoroidi posto nemam sve simptome, ali u proteklih nedelju dana sam primetio krv u stolici. Ne osecam nikakav bol ni svrab, sta mi preporucujete ?

 150. Zoran  14. јуна 2012. at 19:15

  Imam 17 godina i takodje sam primetio krv u stolici. Nemam nikakav otok, svrab ni bol, ali kao da osecam neko peckanje kad sedim. Da li su u pitanju Hemoroidi ?

 151. Dr Milena Šćepanović  17. јуна 2012. at 21:34

  Poštovani Nemanja,
  ja uvek preporučujem pregled pre svega. A do pregleda možete koristiti kantarion ulje u vidu masti ili čepića lokalno, ujutru i uveče.

  Poštovani Zorane,
  i vama isti savet. Pre svega pregled. Možete tegobe imati zbog hemoroida ali i zbog drugih bolesti čestih u analnoj regiji koje se drugačije leče. Šta god da je u pitanju, prvo se postavi dijagnoza pregledom, pa se onda koristi odgovarajući lek. Nikako obrnuto.

 152. Ivanp  29. јуна 2012. at 22:30

  Imam stalno krvarenje iz anusa i stalnu stolicu, pre neko vece sam se bas uplasio jel je krv bukvalno tekla prilikom vrsenja nuzde i bas sam se uplasio a imam i stalne gasove dali hemoroidi mogu da krvare toliko?

 153. Mila  30. јуна 2012. at 12:56

  Postovana dr.moze te li mi reci na koji broj mogu zakazati kod dr.Kalema da ne bi dolazila po ovoj vrucini,unapred hvala

 154. Zoran  30. јуна 2012. at 20:34

  Molim vas jako sam uplasen … imam samo 18.god. i izgleda da imam hemoroide.
  U analnom predelu imam plavičasta zrnca nemam nikakve velike bolove niti krvarim ali video sam slike kako oni izgledaju i koliko sam se informisao preko net-a mislim da je to-to. Vidim na vasem sajtu “Biohemoroidna“ mast pa cu probati to da koristim.Malo me je strah da odem kod lekara usput ne znam ni kod kog lekara da idem.Sta da radim ??? Hvala VELIKO.

 155. Dr Milena Šćepanović  30. јуна 2012. at 22:04

  Poštovani Ivane,
  hemoroidi mogu dosta da krvare, ali bi svakako trebalo da se pregledate.

  Poštovana Mila,
  telefon gde dr Kalem radi je 3810256. Kada ih dobijete pitajte na kom telefonu možete zakazati pregled.

  Poštovani Zorane,
  jeste mladi, ali hemoroidalna bolest se javlja i u vašim godinama. U svakom slučaju bi trebalo da se prvo pregledate. Možete doći kod mene na pregled utorkom od 16 do 18h, hirurška ambulanta u KBC Zvezdara.

 156. Zoran  1. јула 2012. at 02:25

  Nazalost nisam iz Beograda … samo mi kazite ako mozete dali se ide kod ginekologa ili kod mog licnog lekara pa cu mu mom gradu da obavim pregled? Hvala Vam veliko!

 157. Dr Milena Šćepanović  1. јула 2012. at 21:50

  Poštovani Zorane,
  treba da se javite hirurgu.

 158. bojana  18. јула 2012. at 11:49

  molim vas za pomoć .Hemoroidi su mi izašli pre dva meseca i povremeno mi se povuku ali ne prolaze.Mislim da su spoljašnji,Nema krvarenja ,samo neizdrživ svrab,toliko da sam rane nepravila okolo. Stolica je redovna i nbormalna.Nemojte mi pisati da idem kod lekara jer su mi oni dali faktu mast i sinacilin,ali ni to nije pomoglo. preporučite mi nešto novo.unapred zahvalna

 159. Goran  18. јула 2012. at 16:56

  Zelio bih da mi neko malo pojasni situaciju oko hemoroida,ne poznajem ove strucne izraze,pa cu ja to po naski da napisem! 🙂

  Ja imam te tzv. spoljasnje hemoroide,ovo nateklo mi je prije nekih 3-4 dana,pri pocetku sam imao bolove,nisu bili nesto jaki,ali ih je bilo…Tesko sam sjedio,hodao…Sada su se bolovi smanjili,a koliko mi se cini i oteklina se smanjila.Ali sada mi se javaio drugi problem,prilikom vrsenja nuzde na papiru ostaje krvi,dok je na stolici uopste nema…Krvarenje jos traje,nije obimno,ali je dugotraajno…

  Bio bih zahvalan ako mi neko moze dati par savjeta iz kucne medicine! 🙂

 160. Dr Milena Šćepanović  19. јула 2012. at 19:50

  Poštovana Bojana,
  Sinacilin je antibiotik i ne daje se za lečenje hemoroida (nema nikakvog efekta). Ipak treba da se javite lekaru koji se bavi navedenom problematikom, a to su hirurg-proktolog, ili gastroenterolog koji se bavi lečenjem hemoroida (žao mi je, ali nisu svi doktori isti). Postoji više načina lečenja hemoroida, što zavisi od stadijuma bolesti koji se utvrđuje pregledom.

  Poštovani Gorane,
  kućna medicina podrazumeva higijenu, kantarion ulje i slično. Što se tiče nas lekara, potrebno je da se javite na pregled i dobijete odgovarajuću terapiju.

 161. terminator  29. јула 2012. at 20:31

  ja sam imao hemoroide koje sam vukao vise od 15 god. dok pre par meseci nisam dosao u situaciju da ne mogu da sedim, lezim,hodam… bol, odnosno pecenje u anusu je postalo toliko nepodnosljivo da sam prosto cupao kosu, pio dnevno po 10 kafetina. pre 15-ak dana sam otisao na operaciju u privatnoj poliklinici u beogradu, gde su mi hemoroidi odstranjeni ligasure metodom. totalna anestezija je kratko trajala, postoperativni period tece sa manjim bolovima i veoma malim krvarenjem a zadnjih dana nema ni toga. zivot mi se totalno promenio, neverovatan je osecaj kada nemate bolove, ne krvarite, ne plasite se da odete u wc… operacija je kostala 900 e ali ne zalim, vredi svaku paru.
  savetujem sve one koji boluju od ove bolesti da urade ili ligasure ili thd jer sve drugo je zavaravanje. nikakve travke, cajevi, masti, nista to ne pomaze.

 162. DENIS  5. августа 2012. at 11:10

  POSTOVANI! JA SAM SE ZALIO NA HEMOROIDE GODINAMA NISAM ISAO KOD LEKARA BILO ME SRAMOTA…PRE 3 MESECA SAM ODLUCIO DA IDEM NISAM MOGAO DA TRPIM VISE BOL..PRISTAO SAM NA OPERACIJU ALI TOKOM PREGLEDA SU UTVRDILI DA NISU HEMOROIDI VEC TUMOR! SVE SAM MISLIO DA SANJAN ALI IPAK JE ISTINA,,,3 MES.SAM SAMO JURIO I RADIO ANALIZE NAJZAD JE KONZILIJUM ODLUCIO ZRACENJE PRE OPERACIJE,,STRAH ME JE I AKO SAM MUSKO DALI CE MI POMOCI ZRACENJE? UNAPRED ZAHVALAN

 163. Dr Milena Šćepanović  6. августа 2012. at 10:50

  Poštovani Denise,
  vaša priča je, nažalost, praktičan primer onoga što ja stalno ponavljam na ovom blogu – javite se na pregled lekaru. Saveti preko raznih foruma su samo pomoć, ali, nikako zamena za pregled.
  Kod vas bi zračenje trebalo da smanji tumor. Posle zračenja će vas najverovatnije operisati. Imajte nadu jer je i ona važan deo lečenja.

 164. DraganS  10. августа 2012. at 11:56

  Molim za savet,
  Vec dugo patim od hemoroida, nisu bolni, ne svrbe ali, u poslednjih mesec dana, dosta krvare. Pre par godina imao sam isti problem i javio sam se doktoru koji mi je savetovao podvezivanje nekim gumicama, sto sam i uradio. Krvarenje je prestalo ali evo, posle par godina opet se vratilo. Bio sam na pregledu i konstatovan je IV stadijum hemoroida (podvezivanje vise ne vredi) i preporucena je operacija. Naravno, zeleo bih da to izbegnem ako je moguce.
  Trenutno koristim Faktu mast koja ne daje rezultate.
  Zeleo bih pregled i drugog doktora.
  Iz Panceva sam pa ne znam kome drugom da se obratim.
  Unapred zahvalan.

 165. Ljubica  10. августа 2012. at 17:35

  Za one koje imaju lakse probleme sa hemorodima,,, nikako i NIKADA ne jest samo suvu hranu…

  ovbavezno kuvanu,, i ugojiti se nekoliko kilograma..

  Dokaz: Iskustvo…

  poz.lj.

 166. Dr Milena Šćepanović  13. августа 2012. at 10:36

  Poštovani Dragane,
  možete probati sa tabletama za hemoroidalnu bolest (Phlebodia npr.). Dobro je da konsultujete još nekog lekara. U Pančevu imate hirurga dr Janjića, koji se bavi proktologijom (hemoroidima), a i hirurg je ako bude bila potrebna operacija.
  Takođe možete doći i kod mene na pregled, KBC Zvezdara, utorkom od 16-18h.

 167. David  13. августа 2012. at 22:58

  Ja sam iz Sombora i imam vec duze vreme sa hemoroidima – 2. na 3. stepen su i ne ostavljaju me na miru vec vise od godinu dana. Pazim na ishranu (dijetalna), pio sam Phlebodiu, antibiotike, Faktu akut, kremice iz inostranstva, jedna kineska krema pa i infra crvenu koagulaciju i to 2x. Nista ne pomaze, stalno ispada, cak i u setnji – krvari samo kad ga ne vratim, jer tada pukne. Ne mogu vise da vodim normalan zivot. Doktorice, kome da se obradim? Hteo bi da probam ligaturu po Baronu a ako ni to ne pomogne (bar za jedan duzi period) otisao bi na operaciju (THD ili Ligasure). Koje bolnice/klinike to rade, najdarije bi ovde u okolini, znaci u Vojvodini. Ako imate adrese i brojeve, hvala unapred!

 168. Dr Milena Šćepanović  14. августа 2012. at 11:01

  Poštovani Davide,
  mislim da bi pre svega trebalo da probate sa podvezivanjem Baronovim ligaturama. Nažalost, što se tiče Vojvodine, znam samo dr Janjića u Pančevu koji se bavi proktologijom.

 169. Milan  14. августа 2012. at 12:15

  Desio mi se nedavno probem da sam posle sladoleda, nes kafe i soka dobio jak bol u donjem delu stomaka kome je sledio jak proliv koji mi je izazavao pojavu hemorioida na anusu spolja.Ne krvare mi niti sam ikada imao probleme sa krvarenjem.Tvrdu stolicu jako retko imam a bole me evo već 4 dan.Samo su na gornjoj strani anusa dole je čisto.Da li su u pitanju akutni hemoroidi ili nešto drugo pošto takvih problma do sada nisam imao?

 170. Dr Milena Šćepanović  14. августа 2012. at 13:07

  Poštovani Milane,
  verovatno ste dobili spoljašnji hemoroid, moguće i tromboziran. Trebalo bi da se pregledate radi dobijanja tačne dijagnoze i adekvatne terapije (lekova ili hirurške incizije).

 171. Panta  15. августа 2012. at 00:20

  Postovani,
  usled problema sa hemoroidima(imam 25 god), sam isao na pregled kod proktologa, pregled nije bio nista niti bolan niti strasan kao sto sam mislio, naime, doktor mi je preslusao stomak stetoskopom, prepipao stomak, pogledao jezik i naravno proverio prstom da nemam i unutrasnjih(hvala Bogu njih nemam), tako da svi ljudi koji imaju strah od toga neka za svoje dobro odu na pregled i rasciste sve nedoumice sa hemoroidima.

  Pitanje za doktorku je sledece: 🙂
  Da li je moguce pojavljivanje vise od 1 spoljnog hemoroida? jako puno sedim pa me to interesuje. Mozete li mi reci kako da znam kada da mazem Faktu mast, tj kada da je mazem , kada osetim bolove, krvarim…? Desi mi se da 1, 2 dana u 3 meseca vidim malo krvi na wc papiru, jako malo, tanka linijica sveze krvi, nemam je u stolici, a to se uvek desi kada imam tvrdu stolicu i kada ne idem dan, dva u toalet. Treba li se toga bojati? Doktor na pregledu mi je rekao da on svemu ovome ne bi davao znacaja ali da se hranim pravilnije i da sto manje sedim. Molim Vas doktorka da ako mozete da mi date neki savet kako bih mozda totalno uklonio taj spoljni hemoroid, neki biljni preparat, tablete da se to skroz povuce?

  Unapred Vam hvala.
  Pozdrav.

 172. Dr Milena Šćepanović  15. августа 2012. at 15:12

  Poštovani Panto,
  tegobe koje imate ne moraju biti od hemoroida, pogotovu ne od spoljašnjih. Posle tvrde stolice uobičajeno je da se malo pocepa koža oko čmara i tako dođe do pojave manje količine krvi. Za tako nešto dovoljna je regulacija stolice i lokalna upotreba kantarion ulja.
  Spoljašnji hemoroidi se relativno lako napipaju kao čvorići oko čmara i ako su veći, najčešće su i bolni. Moguće je da neko ima u isto vreme dva, pa i tri spoljašnja hemoroida. Kada ih napipate, možete koristiti neku od mnogih antihemoroidalnih masti, 15-20 dana, za koje vreme se oni obično povuku (pod uslovom da ste obavili proktološki pregled i da vam jesu konstatovani hemoroidi, što kod vas jeste slučaj). Ako se ne povuku, možete koristiti antihemoroidalne tablete (Phlebodia npr.). Za trajno povlačenje hemoroidalnih čvorova potrebna je korekcija ishrane i aktivan život, kao što vam je i vaš lekar savetovao.

 173. Panta  15. августа 2012. at 16:33

  Postovana doktorka,
  Bio sam stvarno na pregledu kod proktologa, isao sam u privatnu ordinaciju Cvjetkovic u Novom Sadu. Samo mi je ostalo par pitanja koje nisam razjasnio zato sam Vam poslao mejl. Jedan hemoroid mi se bas vidi, mogu da ga napipam i nekada mi je manji a nekada veci, ali mi to nekako vise lici na neki visak koze, nije modroplave boje neko boje koze, mada mi je proktolog rekao da jos ne bi davao znacaja svemu ovome ali zelim na vreme da to zalecim da mi se problemi ne bi uvecali.Citao sam mnogo tema u vezi hemoroida i cak sam procitao par puta da su nekima pomogle suve smokve ili sljive potopljene u vodu pomagale do te mere da su im se skroz povukli hemoroidi i da im se vise ne vracaju, pa Vas ja molim da mi date tako neki „prirodni“ recept ukoliko ne moze da mi skodi.Hvala Vam na brzom odgovoru i saradnji, mislim da govorim u ime svih ljudi ovde da ste sjajni. 🙂 Veliki pozdrav.

 174. Panta  15. августа 2012. at 20:26

  Postavana doktorka,

  Uvek nesto zaboravim da pitam, izvinite na uznemiravanju. Recite mi da li hemoroidi moraju kad tad da predju u veci stadijum ili oni mogu da se odrze u postojecem stanju ukoliko se pije dosta tecnosti, ako se pravilno hranim, ukoliko vezbam pomalo, ukoliko se s vremena na vreme maze neka krema? Da li se oni uvek moraju pogorsati i da li oni uvek moraju boleti, krvariti…?Ima li neka krema koja se moze mazati kao „potpora“ hemoroidima, da se ne vrate ubrzo? Posto i kuci sedim dosta, da li bi mi sedenje na „shlaufu“ za plivanje malo pomoglo sa nastankom hemoroida? Pomalo je smesno ali sam cuo da i to malo pomaze. 🙂
  Unapred hvala.
  Pozdrav.

 175. Dr Milena Šćepanović  16. августа 2012. at 10:36

  Poštovani Panto,
  to što imate jeste tzv. kožni nabor ili tag koji zaostaje posle spoljašnjih hemoroida. Ukoliko ne prave tegobe hemoroidi se ne leče. Bolest ne mora da se pogoršava i sve varijante su moguće. Na primer, možete sada imati tegobe i nikada više, ili bolest može sporo da napreduje, ili brže itd. Pravila nema i sve je individualno. Kakav će tok biti zavisi od režima ishrane, stila života, genetike, pomoći lekova. Ako puno sedite, dečji kolut blago naduvan vam može pomoći. U apotekama imate mnogo preparata za lečenje hemoroidalne bolesti. Svaki pacijent obično sam izabere kremu koja mu odgovara, jer neki lek jednom pacijentu pomogne a drugom ne. Ja vam ne mogu preporučiti druge preparate sem onih koje možete naći u apotekama. Možda neko od čitalaca na blogu ima neki recept za vas.

 176. Milos  23. августа 2012. at 11:40

  Postovana Doktorka
  Ja sam sedamnaestogodisnjak i izgleda da imam problema sa hematomima procitao sam dosta o njima ali ne znam sta mi je ciniti iz Zajecara sam i problem je sledeci. Par puta mi se desilo da kada imam tvrdu stolicu na papiru ima malo krvi ali to je zbog cepanja kozice cmara valjda , desilo mi se 3 puta mozda i ne znam da li je to razlog za ovo stomi se sada pojavlo na ivici kruznog misica, naime pre 2 dana posle odlaska u WC sedeci pokraj kompijutera osetio sam kao nelagodnost koju i sad imam bol neki i kao svako ljudsko bice pipnuo da vidim sta je prvo sam mislio da je infekcija od prasine ili ne znam posto dosta igram kosarku na neurednom terenu , no pojavio mi se ovaj spoljasnji hematom bas kao na slici , i muci me pitanje da li se on povlaci i u kom periodu ? da li mora da se operise ? i da li se pojavljuje stalno ili samo kada se dogode one nabrojane stvari , pravilnost ishrane , pokretljivost , dugo sedenje na solji ? da li cu zauvk imati problem s njima ako ga ne operisem i kome da se obratim prvo ? :S hvala unapred !

 177. Dr Milena Šćepanović  23. августа 2012. at 12:09

  Poštovani Miloše,
  pre svega bi trebalo da odete na pregled kod gastroenterologa ili hirurga-proktologa. Drugo, pročitajte tekst iznad, o hemoroidima, jer u njemu imate odgovor na sva vaša pitanja.
  U svakom slučaju, ako se radi o spoljašnjem hemoroidu, možete koristiti neku od antihemoroidalnih krema i promena će se povući. Ako se ne povuče, može se uraditi manja hirurška intervencija za njegovo pražnjenje. Spoljašnji hemoroid se može ponovo javiti, ali i ne mora. Da biste to sprečili, treba da korigujete ishranu, da regulišete stolicu tako da ona bude redovna i meka i da izbegavata duga sedenja u toaletu.

 178. Ana  24. августа 2012. at 02:47

  Poštovana dr Milena,

  prije svega komplimenti za objasnjenje i odgovore koji se lako razumiju.

  Danas sam na spoljasnjoj strani anusa,nakon vrsenja nuzde,toaletom isprovocirala kratak,ali ne tako strasan bol. Tada sam primijetila izuzetno malo ispupcenje,modre boje, koje me podsjeca na ispupcenje sa ilustracije prilozenoj uz tekst. Inace, danas mi je prvi dan menstrualnog ciklusa (tada uvijek imam ucestalije praznjenje),zatim,dva dana vise sjedim nego obicno,jer spremam ispit,ali jedem i voca i povrca uvijek,mozda ne tako puno tecnosti…Ovo navodim jer se pronalazim u nekim od navedenih simptoma koji se vezuju za hemoroide…

  Zelim samo da Vas pitam da li ima mjesta strahu i treba li odmah da jurim doktoru ili da sacekam 2-3 dana da vidim da li ce se nesto promijeniti ako obratim vise paznje na unos hrane i tecnosti? I smatrate li da je potrebno koristiti neku kremu,vidim da ih cesto pominjete ?

  Imam 20 godina i ovo prvi put primjecujem.

  Hvala i srdacan pozdrav,
  Ana

 179. Dr Milena Šćepanović  24. августа 2012. at 10:23

  Poštovana Ana,
  nema razloga da hitno idete na pregled. Promena koju opisujete odgovara spoljašnjem hemoroidu. Možete korigovati ishranu i uzeti neku od antihemoroidalnih krema. Ako ne dođe do poboljšanja, trebalo bi da odete na pregled.

 180. miroslav  25. августа 2012. at 00:03

  Pozdrav imam unutrasnje hemoroide pame interesuje jeli lakse ukloniti unutrasnje ili spoljne hemoroide hiruskom intervencijom i postoji li kakav rizik pri uklanjanju unutrasnjih hemoroida HVALA UNAPRED

 181. aca  25. августа 2012. at 02:07

  pozdrav

  pre dva dana osetio sam bol u predelu anusa, nisam mogao normalno da sedim, pogledao sam lepo da vidim sta je to sto i video da imam malo zrnce kod analnog predela, kad sam danas otisao do wc video sam da se zrce smanjilo, malo sam ga jace pritisnuo i puklo je , poceo sam da krvarim, ne znam sta da radim imam 17 godina

 182. Panta  25. августа 2012. at 13:25

  Postovana doktorka,
  Imam jedno pitanje za Vas, mozete li mi reci da li je moguce da se „kozni nabor“ ( visak koze ) koji ostane posle povlacenja spoljnog hemoroida nekako ukloni, nekom kremom, masti, bilo kakvim preparatom ?

  Unapred Vam hvala.

  Pozdrav.

 183. Dr Milena Šćepanović  27. августа 2012. at 12:47

  Poštovani Miroslave,
  spoljašnji hemoroidi se operišu samo uzgredno kada se operišu unutrašnji hemoroidi koji obično stvaraju tegobe. Kao i svaka druga operacija, i operacija hemoroida ima svoje komplikacije. Ali, ako vama tegobe stvaraju unutrašnji hemoroidi, njih možete lečiti i bez operacije, a na nekoliko načina (lekovi, podvezivanje, sklerozacija…).

  Poštovani Aco,
  verovatno ste imali spoljašnji hemoroid koji je pukao posle vašeg pritiskanja. Možete uzeti neku od krema protiv hemoroida, npr. Hepathrombin H (Fitohem, Fitorektal) i mazati analni deo 2x dnevno 15 dana. Ako tegobe ne prođu, trebalo bi da se javite na pregled hirurgu-proktologu.

  Poštovani Panto,
  višak kože se može ukloniti samo hirurški, eventualno i spontano posle dužeg vremena.

 184. Goran  27. августа 2012. at 18:43

  Postovana doktorka
  Pre 3 godina prilikom vrsenja velike nuzde pojavila mi se mala kolicina krvi. Bio sam kod specijalista gastroenterohepatologa i on mi je uradio pregled i dao slednu dijagnozu: N.H exst.trombosans ac. in sanationem.N.H int.gr.II sang…..hemoroidi od II gradis.potencijalno krvareci. Dobio sam i terapiju, bio za mesec dana na kontrolu i sve je bilo ok. Bio sam miran i bez problema tri godine, sve do ovog meseca kada sam u roku od mesec dana primetio dva do tri puta male kolicine -tackice svetle krvi.Nemam bolove,imam redovnu stolicu. Dali da opet idem kod doktora ili da cekam dali ce da prodze samo od sebe…dali hemoroidi mogu da se transformisu u necem ozbiljnijem zaboljenjem. Mnogo Vas pozdravljam i hvala Vam na odgovoru

 185. Goran  27. августа 2012. at 22:40

  Postovana doktorka
  …zaboravio sam da Vam napisem da mislim da mi je u tom periodu od mesec dana imao sam jednu-dve krvave stolice….mala kolicina da mozda i nisam bas siguran da je krvava. Dali hemoroidi koje imam moze to da prouzrukuju ?
  Pazdrav

 186. Dr Milena Šćepanović  28. августа 2012. at 10:28

  Poštovani Gorane,
  vaše tegobe su verovatno od hemoroida. To je bolest koja povremeno daje tegobe i uglavnom postoji ceo život sa manje ili više tegoba. Možete početi sa istom terapijom koju ste dobili prošli put. Ako ne dođe do poboljšanja, trebalo bi ponovo da odete na pregled.
  Hemoroidi ne mogu da se razviju u rak. Moguće je samo da se rak leči kao da se radi o hemoroidima jer pacijent nije pregledan. Dovoljno je povremeno ići na preglede.

 187. krume  28. августа 2012. at 16:04

  mozeli onaa mast so e
  BioHemorrhoids da ni pomogne za hemoroidite fala mnogu

 188. Dr Milena Šćepanović  30. августа 2012. at 14:37

  Poštovani Krume,
  ako vam je dijagnostikovana hemoroidalna bolest, možete probati bilo koju kremu protiv hemoroida, pa i navedenu. Individualno je da li će vam pomoći.

 189. Vladan  30. августа 2012. at 22:00

  Poštovani,zadnih 15 dana prilikom stolice mi se pojavljuje krv i to par kapi u šolji i takodje i po celom papiru a pri tom nemam nikakvih bolova.U svakodnevnim aktivnostima ovo mi se ne dešava. Inače imam retku stolicu tako da smatram da ona nije razlog ove neprijatne pojave .Napomenuo bih da mogu da napipam dve tri male izrasline na anusu(da kažem na desnom delu istog).Ova pojava mi se ponavlja možda u proseku svake dve godine.A pre ove pojave sam mesecima imao veliki svrab.
  Da li su ovo hemoroidi i imate li kakav savet za mene(ishrana,koju mast da koristim i slično). Živim u zapadnoj Srbiji tako da mi Beograd nije najbliža destinacija za pregled(Užice,Čačak i sl jeste)
  Unapred vam hvala .

 190. Dr Milena Šćepanović  30. августа 2012. at 22:35

  Poštovani Vladane,
  verovatno tegobe imate zbog unutrašnjih hemoroida. Da bih vam sugerisala terapiju, ipak je potreban pregled. Možete otići u Čačak gde vam mogu preporučiti hirurga dr Dabića.

 191. nikola  1. септембра 2012. at 14:00

  postavano doktorko,kada mogu da dodjem na pregled,dali je potreban uput lekara?85vrk

 192. Jelica  1. септембра 2012. at 23:06

  postovana doktorko pre godinu dana sam imala jake bolove ikrvarenje hemoroida ali ih imam vec deset godina bila sam kod hirurga ustanovio je treci stepen i uradjena je kolonoskopija i uredu je ali imam jedan trombiran pa mi je preporuceno podvezivanje istog kod dr janjica upancevu oni se bili smirili ali u zadnjih mesec dana trpim jake bolove da li ce to podvezivanje nesto pomoci jako se bojim ali ne mogu vise da trpim bolove unapred hvala

 193. Dr Milena Šćepanović  3. септембра 2012. at 11:24

  Poštovani Nikola,
  za pregled je potreban uput iz Doma Zdravlja, a pregled se zakazuje na telefon 3810-315.

  Poštovana Jelice,
  podvezuju se unutrašnji hemoroidi koji retko bole. Spoljašnji hemoroidi mogu da tromboziraju i bole, ali se oni leče manjom hirurškom intervencijom (incizijom). Treće, bol može biti uzrokovan perianalnom fisurom koja se leči lekovima.
  U svakom slučaju lekar će na pregledu ustanoviti šta je uzrok vašim tegobama i prema tome vas lečiti. Klinički nalaz od pre mesec dana ne mora biti isti kao sada.

 194. Pedja  5. септембра 2012. at 00:09

  Postovana doktorice,

  Imam 32 godine i veliki problem sa hemoroidima, prvi put sam imao simptome 2008, ali je to bila blaga bol i ubrzo je nestala. Sledeci put simptomi su se javili 2009, u to vreme sam se lose hranio, spavao u nedovoljno toploj prostoriji i previse vremena provodio za racunarom, u sedecem polozaju…simptomi su bili sledeci: blaga bol i svrab, nakon praznjenja creva bih sa desne strane imao povecani deo koji bi boleo na dodir ali krv nikada nisam imao, ni na stolici ni na wc papiru niti na gacama. Obratio sam se tada lekaru opste prakse koji me je uputio specijalisti u Novom Sadu ( jer sam u to vreme tamo ziveo) i nakon pregleda mi je specijalista rekao da to nije za operaciju..u narednom periodu sam, s vremena na vreme, imao bolove, uglavnom , cini mi se, kada se blago prehladim, i u tim periodima bih nakon praznjenja creva imao kratkotrajno „izlazenje“ hemoroida, koji bi se nakon 10ak minuta povukli, To je trajalo sve do nedelje, 26.avgusta 2012, kada sam imao jake bolove i ogroman deo hemoroida mi je izasao i povecao se, desna strana je prakticno zatvorila levu. Dan nakon toga sam otisao u apoteku, misleci da cu dobiti preporucenu mast, ali sam nakon 2 dana video da nema promena i otisao kod lekara opste prakse, koji mi je dao 5 garamicina, svakoga dana po jednu injekciju, i 2x dnevno po 500 miligrama antibiotik cefaleksin. Citao sam sve vase komentare i video da u jednom pisete da antibiotici nemaju nikakav uticaj na hemoroide, sto me je malo navelo na razmisljanje o strucnosti mog lekara. Danas, 8 dana nakon pregleda kod lekara opste prakse, imao sam kontrolu, rekao sam doktoru ( drugom, posto je moj na godisnjem odmoru) da ima malih poboljsanja, ali da se tu nista znacajno nije promenilo, i dobio sam uput za gastroenterologa. Sutra ujutru idem da probam da zakazem pregled sto pre, ali znajuci kako to funkcionise u drzavnim ustanovama u Zrenjaninu plasim se da cu dobiti termin za minimum 30ak dana…
  sta mi Vi preporucujete, i u pogledu odabira doktora, moguce operacije, cinjenici da mi hemoroidi nikada nisu krvarili?
  Takodje sam citao na nekim forumima da kod hemoroida veliki udeo ima i genetski faktor, a i da mogu da se jave zajedno sa varikokelom, koju sam operisao sa 16-17 godina..

  Puna Vam unapred hvala…

 195. Dr Milena Šćepanović  5. септембра 2012. at 13:06

  Poštovani Peđa,
  hemoroidi su bolest otprilike za ceo život. Tegobe se javljaju i nestaju, periodično. Iz vašeg teksta sam razumela da se vi praktično niste ni lečili do sada. Zakažite pregled kod gastroenterologa ( u Zrenjaninu imate dr Kovačevića i dr Radaković, koji su dobri lekari). U međuvremenu možete uzeti Phlebodia tablete (prvih 5 dana 3×1 tabletu, potom mesec dana 1×1 tabletu). Antibiotici se ne daju u lečenju hemoroidalne bolesti jer je to bolest krvnih sudova, vena ( i da, ima veze sa genetikom i varikocelom), a ne bakterijska infekcija. Druga stvar je što se nikakva terapija nikada ne prepisuje bez prethodnog pregleda. Operacija dolazi u obzir onda kada ni jedna druga metoda lečenja ne pomogne; a metoda ima više.

 196. Megi  8. септембра 2012. at 21:48

  Postovana Milena,

  Koliko je otprilike vremena potrebno koristiti kreme za hemoroidalne tegobe da bi one pokazale neki rezultat? Pitam zato sto koristim Factu vec nekih nedelju dana i ne primecujem nikakvo poboljsanje.
  Imam jos jedno pitanje: da li se spoljasnji hemoroidi ikada uvuku unutra, ili su stalno sa spoljne strane? Rekla bih da je ovaj moj spoljni, ali se ponekad, posle stolice, uvuce na kratko, da bi zatim vrlo brzo opet ispao.
  Hvala unapred.

 197. Dr Milena Šćepanović  9. септембра 2012. at 17:59

  Poštovana Megi,
  nedelju dana korišćenja antihemoroidalne kreme je najčešće dovoljno da se tegobe smanje, ali je to individualno. Nekada tegobe nestanu posle samo dva dana, a nekada posle dve nedelje.
  Spoljašnji hemoroidi su spolja i nikada se ne uvlače unutra (samo se smanje i nestanu posle odgovarajuće terapije). Sve će vam to objasniti lekar kada vas pregleda i konstatuje koje hemoroide imate.

 198. Miodrag  11. септембра 2012. at 00:50

  Ja sam radio kolonoskopiju pre par dana lekar je dao dijagnozu : Analni kanal – lividnocrveni hemoroidi ,Polypus colonis descendentis , Noduli haemorrhoidales interni i dao terapiju tab.Phlebodia 3×1, 5 dana i 1z1 do 2 meseca kao i Hemoro protekt ,spolja vise puta u toku dana namazati. Po ovome ja treba da imam hemeroide a ja ih ne osecam osim sto sam pre desetak dana u stolici imao malo sveze krvi.Sta raditi i kako resiti polip. pozdrav Hvala.

 199. Dr Milena Šćepanović  11. септембра 2012. at 11:19

  Poštovani Miodraže,
  ako nemate hemoroidalne tegobe (mada to malo krvi koje ste imali jeste zbog hemoroida, koji, uzgred, mogu biti nadraženi zbog čišćenja creva za pregled), za sada vam ne trebaju lekovi. Kada ih budete osetili, možete uzeti predloženu terapiju. Polip bi trebalo da je odstranjen (proverite sa lekarom koji je radio pregled jer sve zavisi od izgleda i veličine polipa). Ako nije, možda bi vam trebala nova kolonoskopija sa polipektomijom.

 200. Miodrag  12. септембра 2012. at 01:23

  Poštovana Dr.Milena ,Puno hvala za ovako brz i iscrpan odgovor.Hvala puno.Pozdrav miotod

 201. Joca  12. септембра 2012. at 11:06

  Imam problem sa spoljasnjim hemoroidima….i kao posledica sa spoljasnje strane anusa izrasle su mi neke bradavice…Interesuje me da li je moguce to izleciti nekim kremama ili samo hirurskom intervencijom?
  Hvala

 202. Dr Milena Šćepanović  13. септембра 2012. at 22:18

  Poštovani Joco,
  ako se radi o kožnim naborima, oni se mogu lečiti samo hirurški. Vremenom nekada, mogu spontano da se smanje.

 203. Panta  16. септембра 2012. at 15:14

  Postovani, molim Vas za pomoc. Imam problema sa hemoroidima, imam 25 godina i pre sam imao ponekad da vidim tackicu krvi na wc papiru a sad me boli dok vrsim veliku nuzdu. Pre 4 meseca sam bio kod proktologa i on mi je rekao da nemam unutrasnje hemoroide a sto se tice spoljnog da on ne bi njemu davao mnogo znacaja. Mazem Hepatrombin H vec 3 dan i ne osetim neko olaksanje, osetim da mi kao da pulsira taj deo oko anusa i pojacano mi je znojenje u tom predelu.Koliko dugo smem da mazem HEPATROMBIN H ? Stolicu uglavnom imam svaki dan i jedem kuvano redovno, ali poslednjih 10ak dana i nisam toliko redovno jer sam radio i nisam bio kuci.Imam utisak da mi je taj kraj izmeta koji prvi izlazi nekako tvrdji i suvlji( a ponekad je nekako u „brabonjcima“ pa tek onda krene normalan izmet. 🙂 i tada me boli dok ne izadje prvih par cm a posle me ne boli, cak ne mogu ni da stavim cepic od Hepatrombina vise od 1 cm jer me boli i pece na dodir. Kada pokusavam da stavim cepic, kao da njime bodem u nesto mekano i boli me i pece i ne da mi da gurnem ceo cepic, i onda pomerim cepic malo u drugu stranu i onda mogu da gurnem cepic, nzm ni sam kako ovo da Vam opisem. 🙂 Molim Vas za savet i pomoc. Unapred Vam hvala.
  Pozdrav.

 204. Dr Milena Šćepanović  17. септембра 2012. at 13:31

  Poštovani Panto,
  vrlo je moguće da su vaše tegobe izazvane perianalnom fisurom koja se drugačije leči. Potrebno je da odete na proktološki pregled (ponovo) radi postavljanja tačne dijagnoze, jer tek tada možete dobiti adekvatnu terapiju.

 205. Jovan Manic  18. септембра 2012. at 14:12

  Postovana doktorko, patim od unutrasnjih hemoroida vise godina. Leceni su sa vise ili manje uspeha kremama, cepicima, spaljivanjem i podvezivanjem. I dalje imam jaka krvarenja prilikom nuzde. Molim vas za informaciju, mogu li se leciti kod vas u KBC Zvezdara, obzirom da sam iz Bora.

 206. Dr Milena Šćepanović  19. септембра 2012. at 17:06

  Poštovani Jovane,
  možda se kod vas može razmotriti i operativno lečenje.
  Za lečenje u Beogradu sve što vam treba je uput. Ako uput nemate, možete se lečiti tako što ćete platiti pregled.

 207. Ledeni  20. септембра 2012. at 06:10

  Postovana doktorice pre dva dana sam primetio malo krvi sa stolicom,ali na kraju stolice.Stolica je bila normalna smedje boje i debljine.Zabrinuo sam se,nekako postao sam nervozan da nista nisam jeo cjeli dan.Juce sam isao kod doktorice i bez pregleda mi ej dala uputnicu na kolaniskopiju ali termin imam tek 17.10.Juce sam isto imao veliku nuzdu i pojavila se krv pored izmeta i nekako kao poprskano,a pri brisanju isto je bilo krvi na toaletpapiru i imao sam osjecaj svraba i natecenosti na analnom otvoru.Primjetio sam neku malu izraslinu na analnom otvoru,doduse ima malo duze vremena,ali nisma imao nikakvih problema.Jutros svraba nema niti natecenosti.Da naglasim da bolova u stomaku u zadne vrijeme koliko se ja mogu sjetiti i pri vrsenju nuzde nisam imao.molim vas za vase misljenje…imam strah od onoig najgoreg pa me to cini nervoznim da sma izgubio apetit,nervozan sam…

 208. Ledeni  20. септембра 2012. at 06:12

  Zaboravio sma reci da mi je doktorica rekla da je 99.9 % sigurna da su hemoroidi ali da je bolje da uradim detalajan pregled.zelio bih cuti i vase misljenje..Unaprijed hvala

 209. Ledeni  20. септембра 2012. at 08:02

  Evo malopre sam imao stolicu nema krvi ,niti bolova pri nuzdi..samo malo svraba ,ali poslije pranja cmara vodom svraba nema samo imam osjecaj da ona mala izraslina na nalanom otvoru(malo je vise unutra nego bas vani)na dodir je osjetljivija nego prije..

 210. Dr Milena Šćepanović  20. септембра 2012. at 22:44

  Poštovani Ledeni,
  najverovatnije je da su vaše tegobe uzrokovane unutrašnjiim hemoroidima. Pre svega bi trebalo da uradite proktološki pregled, a ako imate više od 50 godina, onda treba da uradite kolonoskopiju (pre nje opet treba uradi proktološki pregled).

 211. BUCA  21. септембра 2012. at 09:59

  POŠTOVANJE DOKTORKA.
  Imam problem sa hemoroidima 5-6 godina, i ranije bi ih dobijao svakih 6-7 meseci i trajali bi po 4-5 dana i prolazili. Zadnji put sam ih dobio pre tri meseca itraju još uvek. Bio sam kod hirurga i on mi je rekao da imam unutrasnje hemoroide i poslao me kod proktologa koji mije zakazao za 20 dana. Moj problem je što su mi stolice veoma bolne i povremeno primetim krv na t.papiru. Dali mogu nekim lekovima da umanjim bolove,probao sam sve masti i kreme iz apoteka, probao sam i phelodiu i kantarionovo ulje ali ne pomaže(stolice su mi redovne,na početku malo tvrđe aposle normalne). Posle stolice 2-3 sata bol prestane. Pozdrav.

 212. Dr Milena Šćepanović  21. септембра 2012. at 13:57

  Poštovani Buco,
  moguće je da sada imate fisuru, tj. da je pukla koža oko analnog otvora. Fisura se drugačije leči od hemoroida. Da bih vam dala adekvatnu terapiju, ipak je potreban pregled (upravo zbog tačne dijagnoze). Možete bolove ublažiti lokalnom primenom Lidocain gela.

 213. Ledeni  25. септембра 2012. at 02:19

  Postovana doktorice.
  Znaci od prije 7 dana sma vam pisoa za problem sa malo krvi na stolici i posle stolice,lagani svrab na cmaru .Juce mi se ponovo pojavila krv nakon stolice i stolica je bila mekana,a evo noces sam imao stolicu i bila je proljev.trenutno cekam na termin koji je 04.10 kod hirurga jer se sumnja da su hemoroidi. doktorica je otkrilada imam neke male bjele gliste i dala mi neke tablete. Naglasavam da nemam nikakvih bolova u stomaku,malo u analnom ostvoru jer imam tu jednu izraslinu koja me malo boli kada vrsim higijenu poslije stolice.Interesuje me doktorice jer imam strah citajuci ovdje i cekajuci taj pregled dali je moguce d aimam karcinom…Jer izgubio sma apetit od onog prvog puta kad sam vidio krv jer sam odmah pomislio na ono najgore..

 214. Ledeni  25. септембра 2012. at 02:32

  Znaci simptomi koje ja pokazivam su sljedeci:krv poslije stolice znaci prvi put e se desilo sa stolicom.drugi put kao poprskana stolica i na toalet papiru,pa onda period od 6 dana u kojem nisam primjetio krvi, ali nisma ni imao mozda par stolica,gubitak apetita, apetit sam izgubio kad sma vidio prvi put stolicu krvavu jer sma svasta odmah pomislio,do tad aje bilo ok,i evo sad nakon sedam dana opet krv nakon stolice na papiru i evo nocas prvi proljev,mala izraslina na cmaru koja je vise na unutra ali se moze vidjeti okom,i osjetljiva je na dodir malo bolno.Proljev ima miris na hranu koju sma danas pojeo..

 215. Ledeni  25. септембра 2012. at 05:57

  Evo sad sam primjetio kao neku sluz bez boje koja smrdi na gnoj…

 216. Dr Milena Šćepanović  25. септембра 2012. at 12:57

  Poštovani Ledeni,
  vaše tegobe odgovaraju hemoroidalnim tegobama. Bez pregleda je nemoguće reći od čega su tačno vaše tegobe. Za vašu informaciju, tumori se u preko 90% slučajeva javljaju posle 50-te godine starosti.

 217. Ledeni  25. септембра 2012. at 15:02

  Postovana doktorice..mene u sveim ovim simptomima zabrinjava ovaj zadnji proljev i ovaj bjeli sekret sto smrdi na gnoj sto sam imao jer nisam imao nikakvih tegoba u stomaku..Ja imam 38 god.A apetit jos nemam ali jedem koliko mogu ali osjecaj gladi jos nemam,iz ta dva razloga pomisljam na ono najgore uz sponu sa krvi iz analnog otvora.

 218. Dr Milena Šćepanović  25. септембра 2012. at 22:37

  Poštovani Ledeni,
  nemate razloga za strah. Sekret koji opisujete nije tipičan za tumore, apetit nemate zbog zabrinutosti, i u vašim godinama zloćudni tumori su retkost. Sačekajte pregled, pa će vam lekar reći od čega su vam tegobe.

 219. Ledeni  3. октобра 2012. at 18:31

  Postovana doktorice.
  Ponovo vam se javljam,mozda sam malo dosadan ali cekajuci pregled pomisljam na svasta mada ste vi rekli da nebi trebao imati strah za tumeor.Ali….
  Poslije onog zadnjeg javljanja sam gledajuci u stolicu primjetio neke tanke bjele parazite velicine 0.5-1 cm i to sam rekao doktorici koja mi je dala hermex tablete.Sad tih parazita nema ali u zadnjih tri dana osjecam neke lagane grceve u stomaku koji se pojavljuju svukud od desno do lijevo i od gore prema dole.Nisu jaki i cujem probavu u crijevima nije ni ona glasna ali je osjetim.Danas poslije jela mi se pojavili grcevi ono malo jaci i odmah poslije sma dobio potrebu pustanja vjetrova i u tom momentu sam osjetio da je nesto izaslo van i bilo je ponovo onaj bezbojni sekret koji se cuje na gnoj.Interesuje me doktorice vase mnisljenje ove moje situacije jer sad krvi vise nema da se vidi niti bolova u analanom otvoru,a niti svraba..

 220. Ledeni  4. октобра 2012. at 19:27

  Postovana doktorice
  Evo danas sam bio na pregledu i dijagnoza je bila da imam blagi oblik hemoroida i da nije toliko kriticno.Nadjeno je jos malo napuknuce na fisuri i dobio sam neku mast d amazem 6 sedmica.Doktor kaze da je dobra stvar da sam se javio odmah jer fisura je akutna i da se izlijeciti pomocu ove masti .Poslije lijecenja fisure da idemo na hemoroide. Doktor isto kaze da je siguran da nije karcinom,i da netrebam raditi kolanoskopiju.Malo me brinu sad ovi lagani grcevi u stomaku ,dali je moguce da je to malo psihicke prirode jer jos mi se apetit nije vratio.Izgubio sam par kila za ove 3 sedmice…

 221. Ledeni  4. октобра 2012. at 19:28

  Ili je to reakcija stomaka mozda na oslobadjanje od onih malih bjelih glista..

 222. Ledeni  4. октобра 2012. at 19:36

  Jos jedno pitanje..Dali bi doktor danas vidio na ovom pregledu dali ja imam kronovu bolest..

 223. slavko  6. октобра 2012. at 16:10

  Poštovana doktorko imam sledeci problem:
  Zadnjih petnaestak dana imam konstantno krvarenje pri odlasku na wc šolju,
  krv je tamnije boje kao tzv. sukrvica dva puta mi se desilo da mi trag krvi ostane na vešu što mi predstavlja veliku neprijatnost.. imao sam ranije problema sa hemoroidima savetovana mi je higijena, promena ishrane itd. napominjem da radim kancelarijski posao a u zadnje vreme intezivno treniram(trčanje,trbušnjaci,sklekovi) dali su u pitanju hemoroidi ili nešto drugo, i može li trening doprineti istima..?
  Hvala..

 224. Dr Milena Šćepanović  7. октобра 2012. at 10:54

  Poštovani Ledeni,
  Kronova bolest se dijagnostikuje kolonoskopijom. Vaše tegobe mogu biti zbog parazita koje ste imali. Mislim da je najbolje da se javite i gastroenterologu.

  Poštovani Slavko,
  najverovatnije je da su vaše tegobe uzrokovane unutrašnjim hemoroidima. Trebalo bi da odete na pregled. Ako se potvrdi navedeno, dolazi u obzir podvezivanje hemoroida ili sklerozacija.

 225. Buca  7. октобра 2012. at 14:27

  Poštovanje doktorka. Dolazio sam kod vas na pregled i dijagnoza je fisura 6h, 9h i 12h, prepisali ste mi fisuran mast dva puta dnevno. Terapiju koristim već pet dana ali bolovi prikom stolice su i dalje veliki. Moje je pitanje dali nečim ti bolovi mogu da se ublaže i ima li neki način za mazanje masti pošto su fisure unutrašnje. Prošli ste mi put preporučili neku mast ali nju GALENIKA trenutno ne pravi. HVALA POZDRAV

 226. Dr Milena Šćepanović  7. октобра 2012. at 20:53

  Poštovani Buco,
  budite uporni. Fisura se dugo leči. Fisuran se maže spolja i malo unutra, u tankom sloju. Protiv bolova možete koristiti Lidocain gel ili Anestezin mast.

 227. Mila  10. октобра 2012. at 16:38

  Dr.jer se mogu vama obratiti za hirusku intervenciju uklanjanja viska koze od posledica hemoroida?i mozete mi reci koliko to traje?

 228. Dr Milena Šćepanović  11. октобра 2012. at 10:06

  Poštovana Mila,
  višak kože je estetstka stvar i retko je indikovana operacija. Možete mi se javiti prvo na pregled, pa onda i dogovor o eventualnoj operaciji. Intervencija je kratka i radi se ambulantno, u lokalnoj anesteziji.

 229. kristna  14. октобра 2012. at 14:08

  Postovanje,

  Ja imam jedan problem i prilicno sam uplasena jer svasta citam po ovim sajtovima.Naime posle jedne jako stresne situacije u aprilu,poceli su mi bolovi sa leve strane stomaka.Ginekoloski sve u redu,uz abdomena je pokazao presavijenu zucnu kesu i malo peska u desnom bubregu.Doktorka o.prakse je rekla da je to iritabilni kolon i dala neki lek koji ja nisam pila.Proslo je samo od sebe ali se iznova ponavljalo s vremena na vreme.Krvna slika je bila dobra,leukociti takodje,test na okultno tri puta dobar.Hemoroide imam kao i vecina.U porodici niko nije bolovao od creva.Pre par dana sam imala prilicno jak bol i osecaj nadutosti ali nakon gasova bilo je lakse.Pila sam panklav zbog grla i pomislila da je on uzrok jer su mi stolice bile mekse a sinoc sam i proliv dobila.Danas je bolje.Imam li razloga za strah?34god mi je.Hvala unapred!

 230. Vesna  14. октобра 2012. at 15:48

  Poštovana,
  Pre nedelju dana mi se javio jak bol usled hemoroida. Ovo je prvi put da mi se pojavio, a imam 22 godine. Od utorka mažem kremom Fitorektal koju su mi dali u apoteci. Posle 2 dana je bol prestao, ali se hemoroid nije povukao. U početku je boja bila kao ostatka kože, smanjio se, ali danas sam videla da je na vrhu postao tamno crven (kao krv). Zanima me da li je to prirodan put povlačenja ili je nešto krenulo naopako.
  Hvala unapred.

 231. Dr Milena Šćepanović  15. октобра 2012. at 11:50

  Poštovana Kristina,
  nemate razloga za strah. Ipak bi trebalo da se javite gastroenterologu, jer treba da se razluči od čega imate navedene tegobe i da shodno tome dobijete i odgovarajuću terapiju.

  Poštovana Vesna,
  može biti da imate spoljašnji hemoroid koji je pukao pa na površini ima krvi. Takođe, možda imate fisuru koja se drugačije leči. Pre uzimanja bilo kakve terapije, treba da odete na pregled.

 232. kristna  15. октобра 2012. at 14:11

  Postovanje

  HVALA VAM PUNO NA ODGOVORU.Mirnija sam sada jer sam poprilicno bila uplasena.Ja sam isla 9.7.kod gastroenterologa,tada mi je rekao da uradim anoskopiju i planiram kolonoskopiju.Medjutim to je proslo do pre neki dan a dijagnoza koju je napisao je Collon in obs.(rectorrhagio per anamnesis).Kakvo je vase misljenje oko anoskopije,kolonoskopije,sta vi predlazete?Hvala Vam!!!!!

 233. Sofija  15. октобра 2012. at 20:37

  Mozete li mi nagovestiti na sta ukazuju sledeci simptomi:kasaste stolice,ucestaloste je velika,krv se javlja i kao bistra svetla u mlazevima i kao tamna poluzgrusana,javlja se pomalo svrab,bol u vidu nelagode,gubitak na tezini evidentan,starsost 52 godine.Pre oko 5 godina je postavljena dijagnoza hemoroida,pa je krvarenje stalo samo od sebe i sada se ponovo pre nekih par meseci ponovo javilo i sve je vece krvarenje iz dana u dan.Da li postoji sansa da je neka maligna bolest u pitanju?

 234. Dr Milena Šćepanović  16. октобра 2012. at 12:57

  Poštovana Kristina,
  anoskopija je jednostavan pregled, potpuno bezbolan i sastavni je deo proktološkog pregleda koji se radi uvek kada neko krvari iz čmara. Kolonoskopija vam za sada ne treba. Pokušajte da promenite ishranu i stil života pa ako vam ne bude bolje onda uradite i kolonoskopiju.

  Poštovana Sofija,
  moguće je da i sada krvarite iz unutrašnjih hemoroida. Ali s obzirom na vaše godine, trebalo bi da uradite kolonoskopiju, a terapija će onda biti zavisno od nalaza.

 235. St  18. октобра 2012. at 09:08

  Postovana Doktorko,

  Molim vas da mi date savet kako da uklonim svrab.
  Imam problema sa svrabom i izlazi mi deo creva napolje (otprilike 1 cm ili manje).
  unapred hvala

 236. Dr Milena Šćepanović  18. октобра 2012. at 12:47

  Poštovana St,
  svrab je posledica neke bolesti, konkretno ispadanja creva. Taj problem se najčešće operiše, ali u svakom slučaju treba prvo da odete na pregled, pa zavisno od nalaza slediće i lečenje.

 237. Na ivici razuma  23. октобра 2012. at 20:25

  Postovanje,
  Svoj rat sa hemoroidima sam prvi put poceo da vodim 2002 godine, kada sam usled zanemarivanja simptoma zavrsio u bolnici ( postao anemican, HGB mi je pao na 40, leukociti 1.2…. ) gde sam proveo nesto vise od mesec dana na strogoj ishrani. Nakon bolnickog lecenja, pustem sam kuci i mesec dana nakon toga imao sam zahvat gde su mi hemoroidi podvezani ( mislim da je bilo u pitanju 4 podvezivanja ). Nakon toga 10godina nisam imao problema sa njima i evo, opet su se pojavili, pre nekih 2 meseca. Odmah sam poceo da kotisitm faktu cepice i Apivis mast i veoma brzo se situacija smirila ( I stadijum sa malo krvi ), nesto vise od mesec dana sam bio miran i evo opet imam ptoblema sa njima, kupio sam faktu cepice i Apivic mast, stavljam cepice nakon praznjenja ( obavezno pranje ) i isto tako i mast. Zanima me dal je to dovoljno i sta jos treba da promenim, dal je pozeljno da pijem Limunadu ( citao sam da je limun dobar kod takvih problema ), kakve cajeve smem da konzumiram, da li da izbegavam slatko…
  Svaki odgovor bi mi mnogo znacio.
  Unapred hvala.

 238. Dr Milena Šćepanović  24. октобра 2012. at 17:09

  Poštovani,
  možete u terapiju dodati tablete protiv hemoroida (Phlebodia npr). Što se tiče ishrane, izbegavajte ljutu i začinjenu hranu, alkohol i duvan i sve što primetite da vam smeta. Većina pacijenata vremenom nauči da izbegava hranu koja dovodi do pojave tegoba.

 239. Damir  24. октобра 2012. at 18:44

  poštovani…
  Imam 29 godina i prije par dana sam osjetio da me peče na anusu prvo sam pomislio da nije od začinjene hrane, ne boli me pri vršenju velike nužde, dok danas nisam obratio pažnju pri tuširanju da se pojavilo neko ispupčenje kad sam pogledao na ogledalu ispupčenje je na samom ulazu u anus sa strane, djeluje mi kao da je ajd da to nazovem „debelo crijevo se izvratilo“ jer nisam htio dirati al mislim da bih ga mogao ugurati nazad to je oblika malo veće graške, znači simptomi su pecka me kad sjedim hodam nebitno više kao svrab i pecka kad stisnem, to ispupčenje je crvenkaste boje kao i sam anus. Zamolio bih vas ako bi mi mogli dati svoje mišljenje sama pomisao da odem doktoru već mi muka, nadam se da nisu hemeroidi jer kolko sam pročito po raznim forumima imam sve simptome izuzev krvi i plavkaste boje, što nadam se da se neće pojaviti u budućnosti :-((
  Unaprijed hvala

 240. Na ivici razuma  25. октобра 2012. at 14:30

  Postovanje,
  kupio sam danas Phlebodia 600mg tablete ( 30komada u kutiji ), pa me zanima koliko bih trebao dnevno da uzimam? Napominjem da ima krvi nakon vrsenja nuzde, ne mnogo max 15ml i izlazi u kapljicama. Takodje nema bola, svraba i peckanja, i hemoroid ne ispada nakon vrsenja nuzde, jedine male neugodnosti koje se pojavljuju ( svrab i blago peckanje ) su nakon sto namazem Apivis mast i stavim Faktu cepic. Takodje zanima me dal je pozeljno da uporedo sa Apivis mascu mazem i uljem od Kantariona ( negde sam cuo da je to isto dobro ).

  Unaped zahvalan.

 241. Dr Milena Šćepanović  25. октобра 2012. at 14:56

  Poštovani Damire,
  promena koju opisujete liči na hemoroidalni čvor, ali bez pregleda to ne mogu tačno reći.

  Poštovani,
  Phlebodiu pijete prvih 5 dana 3×1 tabletu, a potom mesec dana 1×1 tabletu. Ako vam navedene kreme smetaju, ne treba da ih korirstite, već ih zamenite nekom drugom kremom ili čepićima (može i kantarion ulje).

 242. Damir  25. октобра 2012. at 18:13

  Hvala vam na izdvojenom vremenu sutra odmah kupujem, valjda neće doći do tog da moram doktoru, veliki pozdrav!!!

 243. Stevan  27. октобра 2012. at 01:43

  Postovani, vidim da se ovde mogu dobiti dobri saveti za hemoroide, imam problem sa unutrasnjim hemoroidima, prolapsiraju (valjda se to tako strucno kaze) da li je neophodna operacija, neke informacije sam vec sakupio na internetu, ali se ne libim ici kod doktora, bojim se da ne zavrsim pod skalpelom…

 244. denis  28. октобра 2012. at 12:32

  dragi prijatelji i doktorko pomozite mi imam fisuru pre dve god sam isao kod doktora i dao mi mast fisuran,phledobio,transilan i hepatronbin da sedim na lavoru po 15 min to sam uradio i uspesno mi je prosla medjutim sad mi se povratila i ne pomazemi terapija bio sam kod doktora i rekao mi je da budem tvrdoglav da koristim terapiju ali mi se desava kad stavljam fisuran pojavi svrab oko anusa koji mi se siri koristim klokisan mast za bolove koji mi ni to ne pomaze a kad imam tvrde stolice prokrvarim cak sam bio i urgentnom centru koji su mi rekli operacija a mnogi mi kazu da ne idem jer nije uspesna
  Sta da radim pomozite????????

 245. Dr Milena Šćepanović  28. октобра 2012. at 20:50

  Poštovani Stevane,
  kod vas dolazi u obzir podvezivanje hemoroida gumicama, što se radi ambulantno. Ako to ne pomogne (a trebalo bi) dolazi u obzir operacija.

  Poštovani Denise,
  pre svega treba da regulišete stolicu jer tvrda stolica otežava zarastanje. Fisuran koristite uporno dva do tri meseca. Ako ne bude bilo poboljšanja dolazi u obzir operacija, koja jeste uspešna, ali nije svima indikovana (o tome odlučuje hirurg koji vas leči).

 246. Dragan  29. октобра 2012. at 23:59

  Poštovana doktorice, moj problem su takođe hemoroidi..Bio sam kod doktorice opšte prakse i izneo joj svoj problem tj. da imam svrab u predelu anusa i da sam primetio male izrasline na spoljnem delu anusa. Ona mi je rekla da su verovatno u pitanju hemoroidi i poslala me na pregled. Njeno mišljenje je da tu nema trajnog izlečenja i da ću se povremeno sretati sa tom mukom, uz savete da vodim računa o ishrani, manje sedim (takav mi je posao) itd..Probao sam razne kreme i na kraju mi se „upalila“ sva koža oko anusa…Otišao u kliniku, oni mi rekli da koristim samo hipermangan kako bi se sve smirilo i sve je to prošlo ok..Sad mi se opet javlja stari problem..ne znam više ni koju kremu da mažem ni šta da radim..Nemam krvarenje, sem učestalog svraba, koji je nepodnošljiv, pogotovo posle nužde i malo dužeg sedenja… Molim za savet, najbolja krema, mast po Vašem mišljenju ili nešto treće… Unapred hvala

 247. Dr Milena Šćepanović  31. октобра 2012. at 14:33

  Poštovani Dragane,
  tegobe koje opisujete ne odgovaraju hemoroidalnim tegobama, iako i to može biti razlog. U analnoj regiji više različitih bolesti daje vrlo slične simptome. Iz tog razloga je potreban pregled, pa tek onda ordiniranje odgovarajuće terapije. Treba ponovo da se javite proktologu.

 248. denis  2. новембра 2012. at 18:45

  Postovana doktorko danas sam bio u klinici imam fisuri i rekla mi je da u utorak odradim intervenciju sfinktera .Hteo sam da pitam dali boli ta intervencija dok radi i kolko ce trajati ona me je rekla da mi popusti misic kod sfinktera i da istog dana idem kuci a sta dalje oce li boleti i posle operacije ima li neke lekove da mi da i sedenje na lavoru sa zalfijom ili drugim kupkama unapred hvala.

 249. Dr Milena Šćepanović  3. новембра 2012. at 19:13

  Poštovani Denise,
  operacija se radi u anesteziji pa bolova nema. Relativno kratko traje i oporavak je uglavnom brz. Posle operacije nema potrebe za lekovima, izuzev lokalne nege.

 250. lana  4. новембра 2012. at 00:09

  Postovanje!! Da li hemoroidi mogu da uticu ritam stolice?

 251. Milan  4. новембра 2012. at 12:44

  Poštovana doktorice, pre 3 dana mi se pojavilo neko upaljeno crveno ispupčenje ispod samog anusa, koje neverovatno boli. Nisam se savetovao sa lekarom jer 3 dana ne ustajem iz kreveta zbog bolova od kojih ne mogu ni korak da pružim. Ako je to hemoroid, da li postoji neka mast ili lek jer ne bih podneo hir. intervenciju? Unapred zahvalan! Milan 23

 252. BUCA  5. новембра 2012. at 10:53

  Poštovanje Doktorka. Dolazio sam kod vas na pregled i dijagnoza je fisura. Prepisali ste mi mast fisuran koju redovno koristim i ima malih poboljšanja. Čuo sam da postoji lek Phelodia pa me interesuje dali je korisno upotrebljavati ga za moju bolest. HVALA

 253. Dr Milena Šćepanović  5. новембра 2012. at 11:48

  Poštovana Lana,
  simptom hemoroida nije promena ritma pražnjenja, ali kada su hemoroidalne tegobe prisutne, može doći do izvesne promene i u ritmu pražnjenja.

  Poštovani Milane,
  promena koju opisujete više odgovara čiru koji se leči manjom hirurškom intervencijom. Nema razloga da trpite bol, ako se problem može rešiti za 5 minuta. Ipak bi trebalo da odete na pregled.

  Poštovani Buco,
  Phlebodia je lek za hemoroide, tako da nema efekta u lečenju fisure. To su dve različite bolesti.

 254. Milan  5. новембра 2012. at 13:28

  Poštovana, juče mi je ovaj“čir“ pukao i odmah manje boli, curela je krv i neka linfica ili gnoj koja jako smrdi, da li će se to samo izdrenirati ili ipak moram kod lekara. Redovno perem taj deo i mažem BRDJANSKI MELEM za koji sam čuo da je odličan, pritom prirodan i ne može da škodi. Zanima me da li ako je već puklo, ne može da se produbljuje i ode negde unutra i izazove neku tešku infekciju. Plašim se, molim za brz odgovor i hvala!

 255. Dr Milena Šćepanović  5. новембра 2012. at 15:36

  Poštovani Milane,
  upravo ste potvrdili da je reč o čiru, a ne hemoroidu. Čir je najbolje hirurški otvoriti jer je manja mogućnost kasnije pojave fistule. Bez pregleda je teško reći da li je drenaža dovoljna. Ako je dovoljna, biće vam bolje, ako nije, treba da se javite hirurgu radi dodatne drenaže i čišćenja.

 256. Stevan  6. новембра 2012. at 14:27

  Postovana Doktorko, nikada nisam imao problem sa hemoroidima, ali usled tvrde stolice javio se jak bol, za sad bez krvarenja, svraba ili slicnog, vec samo bol. Da li da kupim neku od masti ili preparata ili je ipak bolje da se ode na pregled. Tek sutra mogu na pregled, jer mi Dr radi pre podne, ako mogu nesto da uradim da danas ublazim bol, unapred hvala.

 257. nikola  6. новембра 2012. at 20:02

  Postovano Doktorko,bio sam kod doktora koji je utvrdio da imam hemoroide,prepisao mi je facut kremu i detrarlex 2 tablete dnevno,posle petnest dana bila je kontrola,doktor je utvrdio da su jos aktivni i da je terapija dobra(ja sam se osecao puno bolje),posle mesec dana mi je bilo dobro i prestao sam sa terpijom kako mi je doktor rekao.Sve je bilo super do danas kada su mi se naduli posle stolice i posle 10 minuta povukli skroz.Nemam nikakav bol.Kada sam kupovao lekove apotekarka mi je rekla da ih ne koristim kako treba,da se Detrarlex pije 6x po 2 dnevno,tri puta na dan,u toku prva cetri dana lecenja, a zatim 2 tablete dva puta dnevno u toku naredna 3 dana,tako i u upustvu pise.Pa me zanima da li da krenem da pijem detralex po upustvu?imam samo spoljasnje hemoroide ,samo posle stolice mi se naduju pa se povuku,posle nista ne ocecam oko cmara je sve u redu.Pozdrav

 258. Dr Milena Šćepanović  7. новембра 2012. at 15:50

  Poštovani Stevane,
  ipak treba da odete na pregled. Protiv bola možete namazati Lidocain gel lokalno.

  Poštovani Nikola,
  obe varijante terapije Detralexom se mogu koristiti. Lek se pije mesec dana, dva meseca pa i tri, zavisno od tegoba. Ako imate samo spoljašnje hemoroide, uglavnom je dovoljna i neka od antihemoroidalnih krema. Takođe je bitno da regulišete stolicu, da ona ne bude tvrda, i da nemate zatvor, jer to pogoršava stanje i sprečava smirivanje tegoba.

 259. GREMAUD .VIDA  11. новембра 2012. at 18:49

  Vedno me pece na zdniku in naprej v noznic do secne cevi. ze vec krem sem poskusil a ni nic pomagalo lep pozdrav CH

 260. Mile  12. новембра 2012. at 16:19

  Hvala doktorima za divne savete! Ja sam ovim putem hteo da podelim jednu informaciju sa svima vama koji se patite sa hemoroidima kao i ja. Nedavno sam naišao na neki oglas gde se priča o „Antihemoroid“ jastuku od heljde. Kako sam ja vozač, i puno sedim ova me reklama privukla i poručio sam jastuk od heljde. Jastuk je sa rupom u sredini i neverovatno je udoban. Ja sada vozim, i ne znam za problem, koji imam već par godina. Hvala ljudim iz „Heljde“ ! Mene više ne boli dok sedim! Da ne bih vas ja zamarao pročitajte i sami na ovoj stranici na kojoj sam i ja naišao i sebe spasio : http://www.heljda.co.rs/heljda-antihemoroid-jastuk
  Pozdrav svima -Mile-

 261. Dr Milena Šćepanović  13. новембра 2012. at 10:30

  Poštovani Gremaud.Vida,
  treba da se javite proktologu radi pregleda. Pečenje može biti uzrokovano fisurom, hemoroidima ili nekom kožnom promenom. Svaka od ovih bolesti se drugačije leči, pa je pre ordiniranja terapije, neophodan pregled.

 262. Dojilja  13. новембра 2012. at 12:18

  Poštovana doktorice,
  prije mjesec i po dana sam se porodila i kao posledicu porođaja imam hemoroide koji jako krvare pri pražnjenju crijeva.Održavam urednu toaletu,pošto dojim pravilno se i hranim,a stolicu imam svaki ili svaki drugi dan.Bez obrzira na konzistenciju fecesa,trpim strašne bolove i imam jako (obilno) krvarenje.Koliko sam uspjela da vidim tj.napipam,imam par vanjskih hemoroida koji štrče,za unutrašnje ne znam.
  Kažite mi,molim Vas,pošto sam dojilja,šta od preparata smijem koristiti i da li postoji potreba da zakažem pregled kod doktora?
  Unaprijed,hvala!

 263. Dr Milena Šćepanović  13. новембра 2012. at 12:38

  Poštovana,
  možete koristiti kreme i čepiće protiv hemoroida. Preporučila bih vam da počnete sa biljnim preparatima, npr. Fitohem, Fitorectal… Dok dojite ništa od tableta ne treba da koristite. Ako ne bude poboljšanja, javite se proktologu.

 264. nosse  14. новембра 2012. at 00:45

  Poštovanje,
  Prije dvije godine imao sam lasersku operaciju hemoroida (podvezivanje fisure i fisture ), prije toga imao sam jake upale i bolove. Poslije operacije nemam upale i bolove ni redovnu stolicu, ali poslije svake stolice koja traje dugo imam problema sa vanjskim hemoroidima koji izadzu u velikoj kolicini…velike zlijezde koje su tamne i zabreknute…u toku noci mi se u vecini slucajeva povuku. Ali me to zabrinjava posto sam imao vec operativni zahvat, zasto mi se to desava i dali je to normalno poslije operativnog zahvata i dali bi se trebao ponovo javiti svom lijecniku….? Hvala

 265. Dr Milena Šćepanović  14. новембра 2012. at 10:59

  Poštovani Nosse,
  izvinjavam se, ali iz vašeg pisma nije mi jasno šta ste operisali. Naveli ste tri različite dijagnoze (hemoroide, fisuru i fistulu) i lasersku operaciju koja se ne koristi za lečenje ovih bolesti. Mislim da treba da se javite lekaru koji vas je operisao.

 266. nosse  15. новембра 2012. at 00:21

  Poštovanje,
  Hvala vam na odgovoru i vremenu koje ste izdvojili.Sada ću vam napisati ono što stoji na nalazu koji sam dobio poslije oprativnog zahvata.Na nalazu stoji sl. Dg.NHI gr.III Fissura ani
  Th:HAL(postave se ligature na tipićna mjesta),po.sec.Lookwood
  Metrozol tbl.3×1,Phlebodia tbl.1×1.
  Rećeno mi je da mi je rađena laserska operacija.Molim vas da mi pomognete i kažete o ćemu se radi,ja sada nemam bolove,ali poslije svake stolice ponovo mi izađu i zabreknu te velike žlijezde,o kojima sa govorio prošli put što me iskreno plaši…?Hvala

 267. Dr Milena Šćepanović  15. новембра 2012. at 16:15

  Poštovani Nosse,
  vi ste operisali hemoroide tehnikom HAL, koja nije laserska. Na osnvu vašeg opisa, najverovatnije imate ponovo hemoroide. S obzirom da je malo vremena prošlo od operacije, ipak treba da se javite hirurgu koji vas je operisao, ili bar nekom drugom hirurgu-proktologu.

 268. Ledeni  19. новембра 2012. at 20:27

  Postovana doktorice: Evo opet vam se javljam sa pitanjem..Ukratko…Pojavila se krv sa sluzi u stolici pa sma napravio par rpegleda dosad koji su bili dobri..Zelio bih cuti vas misljenje jer mi malo neke stavri nisu jasne…Imao sam upocetku veliki strah od onog najgoreg,ali ste prvo vi demantovali te moje sumnje i dosta ste mi pomogli psiholoski u vremenu cekanja na prglede..Ovako,üregled e obavio hirurg mislim kompet rektuma i sa onom cjecicom i svjetlom i utvrdio da imam hemoroide i fisuru na 2 sata..Dao mi je kremu koju sam mazao 6 sedmica i pre par dana sam bio na kontroli i rekao mi ej da je fisura prosla a da su se hemoroidi smanjili i da ih netreba uopste dirati i da pripazim na stolicu..Prva nejasnoc je ta ako je ta fisura bila citajuci ovdje trebao sma imati boliove a ja to nisam imao uopste,,Drugo kako hemoroidi mogu da se povuku…Uporedu tog desavanja sa fisurom imao sma jak nagon na mokrenje to znaci cest nagon mozda 8-10 puta na dan pa sma uradio uroloski pregled i i test psa koji je 0.,61..Urolog je rekao da je po n jmeu sve ok…sem nekog maloog kamencica u bubregu…Zaci zanima me sad doktorice jer nemam vise ni sluzi ni vidljivog krvarenja samo sto se stolica cesto mjnja znaci nekad je normalna ,nekad na pocetku tvrda kasnije skroz mekana,nekad je smao mekana i isprekidana i tako ukrug…Sta bi ste vi kao doktorica po ovom mom opisu trenutne situacije mogli reci.. Imam zakazanu kolanoskopiju za 7 dana a hirurg kaze da nema potrebe da radim ali ako vec imam zakazano da nije zgoreg…Znaci vec duze vrijeme nemam nikakvih grceva ni bolova us tomaku sem tog cetog nagona na mokrenje,i ta stolica koju sma gore opisao…Pozzzz.

 269. Dr Milena Šćepanović  20. новембра 2012. at 10:41

  Poštovani Ledeni,
  kao prvo, ne mora svako imati bolove kada ima fisuru. Kao drugo, hemoroidalna bolest je u jednom periodu aktivna, kada se hemoroidi vide pregledom i stvaraju tegobe, a u drugom periodu hemoroidi su mirni, postoje i dalje jer su normalno tkivo, ali ne daju tegobe (može se reći da su se povukli). Takođe se slažem sa kolegom hirurgom u svemu, pa i da vam kolonoskopija nije neophodna (posebno ako imate manje od 40 godina), ali ako ste je već zakazali, možete je uraditi. Vaša stolica se može opisati i kao normalna. Ona zavisi od toga šta i kako jedete. Kako vi već imate bolest (hemoroide i fisuru) koja je posledica i neodgovarajuće ishrane, pokušajte da je promenite, pa bi trebalo i stolica da vam se reguliše.

 270. Ledeni  20. новембра 2012. at 18:37

  Postovana doktorice: Mnogo vam hvala na ovim odgovorima,i nemozete zamisliti koliko su mi znacili u trenutcima dok sma cekao pregled..Mnogo vam hvala i zelim vam mnogo srece,zdravlja i uspjeha u zivotu..

 271. Stefan  23. новембра 2012. at 13:24

  Poštovana doktorice Milena, želeo bih da me posavetujete.
  Naime pre 5,6 dana na anusu ni je iskočila kvržica koja me je u početku pomalo žuljala , kasnije se javila i druga ali samo nakon velike nužde i nakon nje se vraća u analni otvor. Simptomi i izgled toga po svemu odgovara hemoroidima koje sam nažalost nekako dobio iako sam sportista, ne pijem, ne pušim i ne jedem začinjenu hranu. Trenutno nemam zdravstvenu knjižicu pa ne mogu na pregled i nisam još uvek koristio terapiju nikakvu osim nekog čaja za ispiranje, higijenu držim na visokom nivou, jedem kuvano i trudim se da stolica bude ok svaki dan….. Moje pitanje je pošto ispada malo ta kvržica prilikom nužde da li je to drugi stepen hemoroida ili da li može biti nešto drugo? (Zasada ne bole i ne krvare)…. Žta bih mogao da koristim dok ne dobijem knjižicu ponovo?

 272. Dr Milena Šćepanović  23. новембра 2012. at 16:37

  Poštovani Stefane,
  promena koju opisujete najviše odgovara hemoroidima II stepena. Možete koristiti neku od antihemoroidalnih krema ili čepića (Fitorectal, Factu, Fitohem…).

 273. Goran_V  25. новембра 2012. at 10:51

  Doktorice jedno pitanje za vas imam 30 godina i zadnjih par dana imam bolove dok vrsi veliku nuzdu i kao peckanje posle zavrsetka iste a pre dva dana sam video nekoliko tackica krvi na toalet papiru (znaci tek posle izvrsene nuzde) nemam nikakvih izbocine kvrzica ili nesto slicno. Skoro sam radio sve zive analize (Zbog dozvole za posao) krv mokracu pluca srce stitnu zlezdu jetru bubrege…. i kazu da sam savrsenog zdravlja…. da napoenem da iam redovnu stolicu godinama unazad jedno ili cak dva puta na dan….jedem vise obroka dnevno…
  e sada moje pitanje je da li su u pitanju hemoroidi ili nesto drugo?

  hvala unapred na odgovoru

 274. Dr Milena Šćepanović  25. новембра 2012. at 15:50

  Poštovani Gorane,
  vaše tegobe najviše odgovaraju fisuri. Trebalo bi da se javite hirurgu-proktologu.

 275. željko  29. новембра 2012. at 19:23

  Poštovana doktorice imam 33god.Stolicu imam jednom dnevno ali često tvrdu i oskudnu mada kad jedem više voća bude obilnija.Zadnjih mesec i nešto primetio sam na vrhu stolice sluz koja mi liči na gnoj jer je belkaste boje.Moje pitanje je šta mi savetujete i da li mom problemu doprinosi terapija pronison i imuran koju koristim već četri meseca radi problema sa jetrom ili se radi o hemoroidima jer u predelu analnog otvora ponekad napipam meko ispupčenje?Unapred vam hvala

 276. Dr Milena Šćepanović  29. новембра 2012. at 20:21

  Poštovani Željko,
  sluz (ne bih rekla da se radi o gnoju) je vrlo nespecifiča i može se javiti u velikom broju bolesti a isto tako može biti i posledica ishrane. Vi nemate hemoroidalne tegobe, iako opisana promena može biti hemoroid. Kako zbog navedene terpije verovatno idete kod gastroenterologa, opišite njemu ove promene.

 277. Panta  21. децембра 2012. at 11:28

  Postovana doktorka, imam jedno pitanje za Vas, naime,imam 25 godina i imao sam nesto u okolini anusa, neku kvrzicu, bio sam kod proktologa koji je izvrsio detaljan pregled(pogledao spolja, proverio da nemam unutrasnjih hemoroida, preslusao me stetoskopom, prepipao stomak…) i rekao mi je da on tome ne bi dodavao znacaja jer nije nista, kod njega sam najvise isao jer mi se desavalo i jos uvek desava da ponekad imam malo krvi na wc papiru usled brisanja. Isao sam ponovo kod proktologa jer mi se neko vreme desavalo da osetim malu bol tokom vrsenja nuzde, tada me na tom mestu pecne dok ne izadje malo stolice i onda prodje. Onda sam opet isao kod drugog doktora i on je izvrsio pregled i rekao mi je da taj hemoroid koji je bio napolju, da je on tromboziran i da mi on vise nikada nece praviti probleme, ali da ima i mala fisurica uspod njega.Dao mi je Canesten i Didermal da mazem i da pijem Citeral, to mi je malo pomagalo ali mi uglavnom, sto je moje sadasnji problem, uglavnom to samo prodje posle par dana. Recite mi, molim Vas, posto i sad ponekad imam malo sveze krvi na wc papiru, i koja dolazi tacno sa kraja tog hemoroida „stražara“ kako mi je doktor rekao, da li imam nekog razloga za strah? Stolica mi je uredna , svaki dan u isto vreme prakticno, nema krvi i sluzi preko nje ili sa njom koliko vidim…Jedino me plasi to sto se to ponovi posle 2 meseca, prodje me sve to pa se posle 2 nova meseca ponovi, sve je to u par dana, nekada 1 dan imam malo krvi, pa 2,3 ne, pa 1,2 imam pa nemam 2 meseca i tako, nema pravila.Jedem normalno, stolica mi je normalna sto se tice debljine takodje…Molim Vas da mi kazete da li je normalno da se fisurica tako nekad krvari i ponovo „aktivira“i da li imam nekog razloga za strah??
  Unapred Vam hvala.
  Pozdrav.

 278. slobodan  22. децембра 2012. at 13:12

  Gde postoji laserski ili neki drugi bezbolni zahvat za odstranjivanje hemeroida i koliko to kosta odprilike

 279. branko  22. децембра 2012. at 14:02

  Ko ima problema sa hemoroidima može znatno olakšati situaciju ako se hrani tako da mu stolica bude meka i kašasta, da se prazni bez napora.To je potrebno i starim osobama koje imaju problema sa aterosklerozom i visokim pritiskom.
  Redovno pranje sa mlakom vodom posle obavljene nužde takođe je korisno.
  Nije poželjno da se sedi na hladnoj stolici. To je vrlo nepovoljno.

 280. Ledeni  22. децембра 2012. at 19:16

  Postovana doktorice..Ponovo se javljam nakon kraceg vremena sa pitanjem..Naime u predhodnom pisanju sa vama sam vam izneo moje probleme koji su mis e desavali u zadnjih 3 mj.Poslije zavrsetka prtraga kod hirurga i urologa nalazi su bili ok..U zadnje vrijeme (3-4)dana sam ponovo osjetio neke blage grceve u stomaku.nemogu reci bolovi jednostavno kao da osjecam sve unutra…Danas sam na w.c imao proljev i to bas tecan ali nez primjesa vidljivih krvi ili sluzi samo su vidljivi bili djelovi hrane naprimjer kora od paradajiza…Poslkije toga mi je bilo mnogo lakse i u stomaku mi je dosta manje nadutosti i grceva…Dali se to moze povezati s anekom malignom bolesti,i koliko cest proljev treba da se desi da bi bilo zabrinjavajuce..Imam 38 god ,neisam imao temperaturu u zadnje 3-4 god ,variujacije kilograma su +,- 5 kg ljeto,zima i u familiji mi niko neje imao neku malignu bolest..Uz to imam pojacan nagon za mokrenje nekad svakih sat,nekad svaka 3 sata a nekad prodje 5-6 sati,nocnih ustajanja nema…Dali se to moze povezati…ukoliko je moguce molio bih vase misljenje….

 281. Dr Milena Šćepanović  23. децембра 2012. at 13:12

  Poštovani Panto,
  fisura povremeno krvari, najčešče posle pražnjenja i boli, peče. Hoće da recidivira ako se pravilno ne leči, a leči se Fisuranom (nitroglicerinska krema). To je benigna bolest i nemate razloga za strah.

  Poštovani Slobodane,
  svaka operacija hemoroida je bezbolna kada se radi u anesteziji. Ja nisam pristalica laserske operacije hemoroida i ne znam ko to radi u Beogradu.

  Poštovani Ledeni,
  bili ste na pregledu, rezultati su vam uredni i tumor nemate. Crevni sistem reaguje na hranu koju jedete i na stil života koji vodite. Ne možete svaku tegobu koju imate povezivati sa tumorom. Tumori se u preko 90% slučajeva javljaju posle 50 godine života.

 282. Darko  24. децембра 2012. at 19:07

  Poštovana Doktorka,
  ja imam samo jedno pitanje. Kako doci kod Vas na pregled. Šta mi je potrebno?

 283. Dr Milena Šćepanović  24. децембра 2012. at 19:54

  Poštovani Darko,
  treba vam uput za hirurga – KBC Zvezdara i treba da zakažete pregled na telefon 3810-315.

 284. Darko  24. децембра 2012. at 20:29

  Hvala najlepse,vidimo se uskoro!

 285. sanja  27. децембра 2012. at 01:53

  postovana doktorka,
  moja cerka ima 4,5 god. pre 6 meseci je imala fisure i vodjena je kod decijeg hirurga gde je uradjen rektalni pregled. ima jedan unutrasnji hemoroid, koji je u kolenolakatnom polozaju na 3h. dr, nam je dala da koristimo factu mast koju povremeno koristimo, medjutim ona je veceras imala jako tv rdu i debelu stolicu i bas je bolelo dok je praznila creva, nakon pranja, kada sam joj stavljala mast rekla mi je da je opet boli.
  koliko drugo mozemo da koristimo factu mast bez prekida? postoji li neki nacin da se trajno resimo hemoroida? postoji li nesto bolje od pomenute masti, sto bi joj pomoglo? i dali je istina da se kod dece rastom i sazrevanjem mogu povuci – izgubiti hemoroidi?
  unapred hvala

 286. Dr Milena Šćepanović  27. децембра 2012. at 13:16

  Poštovana Sanja,
  ja nisam dečji hirurg. Mogu vam dati odgovor sa aspekta slične problematike kod odraslih. Unutrašnji hemoroidi ne bole. Mogu da bole spoljašnji hemoroidi, koji se vide golim okom na analnom otvoru. Najčešće boli ranica, fisura, koja se javlja zbog tvrde stolice. Ona se leči nitroglicerinskom kremom, za koju ne znam da li sme deci da se daje. Faktu mast se obično koristi 15 dana. Ako do tada nema poboljšanja, treba promeniti kremu, i ponovo se javiti lekaru.

 287. Milos  27. децембра 2012. at 16:17

  Postovana dkotorka,

  Danas mi se desilo nesto sto do sada nije, imao sam stolicu, posle toga sam ponovo isao do wc-a i imao samo gasove i krv, koja nije bila obilna ali se odmah zaustavlila. Svetlo crvene boje. Posle toga sam imao peckanje oko analnog otvora. Da li je ovo simptom pucanja unutrasnjeg hemoroida?

  Hvala puno.

 288. Milos  27. децембра 2012. at 17:00

  Postovana doktorka, nisam rekao da imam 25 godina

 289. Marko  27. децембра 2012. at 17:11

  Postovana doktorko
  Desava mi se da posle stolice ima krvi na stolici svetlo crvene boje i na toalet papiru.To traje dan dva i posle nista,to mi se desava unazad godinu dana,ali nekad jednom u mesec,a nekad jednom u tri-cetiri meseca.Citao sam dosta o unutrasnjim suljevima i sve ukazuje na to.Da li treba da dam nalaz stolice ili da snimim debelo crevo,da bih bio siguran da nije nesto drugo,imam 36 godina,da li je normalno da se krv pojavljuje kod unutrasnjih suljeva tako cesto na stolici.Primetio sam da cim regulisem hranu redje se desava

 290. Dr Milena Šćepanović  27. децембра 2012. at 20:27

  Poštovani Miloše,
  vaše tegobe su najverovatnije uzrokovane unutrašnjim hemoroidima. Treba da se javite hirurgu-proktologu na pregled.

  Poštovani Marko,
  krvarenje je najverovatnije uzrokovano unutrašnjim hemoroidima. Ne trebaju vam nikakvi pregledi stolice. Pre svega treba da se javite hirurgu-proktologu radi pregleda, a promena u načinu ishrane se svakako savetuje.

 291. Milos  27. децембра 2012. at 20:58

  Postovana doktorka,

  A jel moram hitno da se javim, sutra nisam u mogucnosti. Jel nije hitan slucaj?

  Hvala

 292. Dr Milena Šćepanović  28. децембра 2012. at 09:28

  Poštovani Miloše,
  nije hitno.

 293. arlinda  29. децембра 2012. at 00:58

  postovana doktorko imam stolixu vec 3 puta idem u veceu i i nemogu da izbizbacim . mnogo se plasim sta treba da radim :v(

 294. Vladan  29. децембра 2012. at 16:45

  Poštovana doktorka,
  pre dva meseca su mi konstatovani unutrasnji hemoroidi, 2/3 stepena. Pio sam detralex skoro dva meseca i lek je poceo da mi smeta. Dobio sam grceve i probadanje u stomaku. Prestao sam pre 7 dana da uzimam detralex i u medjuvremenu su se smanjili grcevi ali osecam nelagodu u stomaku, gasove kao i cudne zvukove. Kontrola mi je tek za dve nedelje na VMA. Popodnevna stolica, koju sam retko imao je u komadicima, uz gasove. Da li je to posledica od leka ili nesto drugo, sta da cinim?

 295. Dr Milena Šćepanović  30. децембра 2012. at 13:28

  Poštovana Arlinda,
  možete popiti čaj za pražnjenje creva ili Laxomucill 2-3 kesice sa dosta vode. Ako vam to ne pomogne, javite se vašem lekaru.

  Poštovani Vladane,
  koliko je meni poznato, Detralex ne dovodi do simptoma koje navodite, ali možete pročitati uputstvo o leku za tačne informacije. Povedite računa o ishrani i sačekajte kontrolu.

 296. Petar  30. децембра 2012. at 17:46

  Poštovani.
  Želeo bih da podelim svoje dugogodišnje iskustvom u vezi hemoroida i to kao onaj koji već više od 10 godina ima probleme sa hemoroidima.

  MOLIM VAS DA SHVATITE DA JE OVO JE SAMO MOJE LIČNO ISKUSTVO.
  NE ZNAM KAKO BI SE NA DRUGE ODRAZILO OVO ŠTO JA RADIM.

  Naime dugo godina sam imao nesnosni svrab u predelu čmara , pa sve do 5-6 santimetara u krug oko čmara. Uz to sam imao i unutrašnje hemoroide.

  Veoma često , uz sam čmar i na oko par santimetara (ne dalje) imao sam i „otekline“ kao kukluruzno zrno. Retko kada me je bolelo ali je neprekidno bivao veliki „ludaško jak“ svrab.
  Jednom sam (na sopstvenu inicijativu) , pre 7-8 godina išao na pregled na VMA, i konstatovaki su mi da imam male hemoroide i spolja i unutra.
  Rekli su mi da treba da mažem mašću protiv hemoroida i Sinoderm Gel.

  Mazao sam nekoliko puta Hepathrombin H mašću , ali mi je ona bila toliko jaka da sam imao totalnu upalu na tim mestima i stanje mi je bivalo daleko gore od onog , koje mi je bilo pre mazanja Hepathrombinom.
  (Nekoliko puta sam pokušao da ga koristim i – svaki put je bivalo isto)

  Koristio sam i neke manje jake (ali takođe poznate – legalne) lekove. Ali opet ništa , sem … svrab … svrab… otok…..
  Najviše mi je ali samo za smanjenje svraba koristio Sinoderg Gel.

  Koristio sam i Amer čaj ali … što se mene tiče bacanje para.
  Takođe neka mast što je reklamiraju (prošle godine sam je kupio) , koja se stavlja i u čmar i maže se njom … ništa. Ništa.Ništa.

  Pre nekih par meseci skuvao sam pasulj. Domaći – običan. (Nisam ga dugo koristio jer sam imao teskobu sa žučnom kesom). Ali hteo sam da vidim da li će mi sada smetati. Uz to rešio sam , i ako znam da ne smem (zbog hemoroida) , da uzmem par komada (domaće pravljenih) ljutih feferonki. Dugo sam izbegavao to, jer „znam“ da njih ne smeju da koriste oni koji boluju od hemoroida.
  … ali rešio sam da malo zadovoljim sebe pa da pojedem ono što mi se sviđa i ako ne bi trebao – zbog hemoroida.
  Pošto sam se dobro najeo i pojeo (više od dve – tri) feferonke, isčekivao sam kakvu ću teskobu dobiti zato što sam to uradio.

  Na moje iznenađenje , nije mi bilo ništa.

  Moj problem se sastojao u tome što sam imao ređu stolicu i osećao sam da me „kao malo“ peče ona kiselina od pojedenih feferonki.
  (Uz to sam se napio i koka kole)

  Posle par dana sam ponovio sve to … i opet isto. – Mali, (neznatan) problem sa stomakom , ređa stolica … ali manji svrab nego što sam imao do tada.

  Posle nekoliko dana to sam ponovio. Dnevno sam jeo (sve isključivo uz pasulj) po 15-20 domaćih feferonki – koje su imale neku ljutinu ali ne bog zna kakvu.
  -Koka kolu (znači gazirano) sam pio i pijem je i sada skoro 1 litar dnevno.
  Moj svrab je tada skoro sasvim prestao.

  još nekoliko puta sam to uradio ( ne više od pet do šest puta) i moje teskobe sa onim „ludačkim svrabom“ su skoro potpuno prestale.
  Dešavalo mi se da sam opet imao istih (malih) problema sa stolicom ali ništa drugo.
  Sada tek po neki put imam (mali -mali) svrab (koji me u opšte ne tera da bih se počešao). – Za razliku od ranije kada sam od svraba i češanja „ludeo“.
  Mislim da je od tada (od kada ovo radim) prošlo više od par meseci.
  Onaj svakodnevni – „ludački svrab“ je sasvim nestao (i kako rekoh) tek po neki put imam mali-mali svrab.
  Više nemam ni teskobe sa stomakom.
  Koka kolu – takođe stalno upražnjavam.
  Kafu dosta pijem.
  Sve u svemu , sve radim- što ne sme da radi osoba koja pati od hemoroida.
  Pravoslavac sam , i sada je post. Bar jednom nedeljno skuvam pasulj , i jedem ga (sa domaćim feferonkama)… tu su koka kola … kafa.
  Prestao bih da pijem koka kolu , i kafu ali kažem sada je post, tako da kada su „posni dani na vodi“ (uglavnom ; ponedeljak, sreda, petak , ne jedem pasulj i feferonke) , ta koka kola mi valjda daje dovoljnu količinu ugljenih hidrata.
  Sada sam pojeo sve (domaće spremljene feferonke ) , pa sam kupio ove „kupovne feferonke“. … pa videćemo.
  Uglavnom (OPET NAVODIM OVO JE SAMO MOJE LIČNO ISKUSTVO) , nemam više problema sa hemoroidima – pogotovo sa onim „ludačkim svrabom“.

  Ili ja ih imam ali su se sada nekako drugačije manifestuju pa sam izgubio moć da to osetim. Ili je u pitanju ne daj Bože nešto drugo… Ne znam.
  Znam da ću sada ovako nastaviti.
  Od Božića 2013 , pokušaću da smanjim koka kolu i ovu običnu kafu i da vidim šta će tada da mi se dešava.
  Ranijih godina , svakog dani (i u postu i van posta) imao sam iste velike tegobe. – Možda i više u postu.

  Još bih samo napomenuo da sam jednom ,
  (pre dve-tri godina) , pred kraj Vaskršnjeg posta (koji je stožiji) od Božićnog i koji ima 5 dana u nedelji posta na vodi- i traje 48 dana (bar su tako moji preci radili),
  imao bol u žučnoj kesi.
  Išao sam na snimanje ultrazvukom i lekari su ustanovili da imam samo mulj i pesak.
  Prepisali su mi Rowachol i rekli ako me ne prestane bol (koji i nije bio nekog velikog inteziteta) u narednoj nedelji , da odem da me operišu.
  Još su mi rekli : DA MORAM DA SMANJIM MASNU HRANU.
  …?
  Na svu sreću , (valjda mi je) Rowachol te zadnje nedelje posta pomogao a potom sam počeo da jedem i masniju hranu.
  Bogu Gospodu hvala, prestali su mi problemi sa žučnom kesom. Daće Bog da tako i ostane.

  Ovo su moja lična iskustva , koja želim da podelim i drugima , da im samo ukažem (veoma oprezno) na reakcije moga tela na određene situacije (bolesti).

  Ne znam ko će ovo da čita , ali bih voleo da mi , oni koji su pripremili ovaj sajt (LEKARI) ostave nekakav kontakt telefon , gde bih mogao da (ako im je potrebno) ovo i verodostojno – lično potvrdim, pa shodno tome da oni daju svoje mišljenje i moguće „zeleno svetlo“ i drugim ljudima da probaju ovo.
  Dotle , molim vas , nemojte sami ovo raditi a ja očekujem da me (ovi lekari koji su postavili ovaj sajt) , ozbiljno shvate i da na taj način , brže pomognemo mnogima ili da bar otkrijemo razlog zbog kog je meni sada stanje daleko lakše.

  Sretan Božić i Božićni praznici.

 297. Integra  31. децембра 2012. at 08:59

  Poštovana doktorko,
  već sedam dana imam krvarenje unutrašnjih hemoroida pri pražnjenju creva ( koji kada duže stojim ili sedim na wc-šolji ispadnu pa moram manuelno da ih vratim ), mažem Faktu mast ( danas je sedmi dan , ujutru i uveče), i zabrinuta sam jer mi nikad nisu tako dugo krvarili ( imam ih od 17.-18. god., sada imam 25.). Da li da nastavim sa mazanjem ili ne i kom lekaru treba da se obratim?

  :/

 298. Integra  31. децембра 2012. at 09:09

  zaboravila sam da napišem da je krvarenje samo dok su „napolju“ i ako se naprežem. ( juče je bilo u obliku tankog mlaza i otišla sam u urgentni ali mi apsolutno ništa nisu rekli nakon površng pregleda sem “ za sada nema indikacija za hitnu hirušku intervenciju i kontrola po potrebi“.

 299. Dr Milena Šćepanović  31. децембра 2012. at 11:03

  Poštovani Petre,
  vaša priča je samo koincidencija, sticaj okolnosti, i ne može se uzeti kao pravilo. Svrab može biti izazvan hemoroidima, ali je tada blag. Ako je jači, najčešći razlog je reakcija kože na neko higijensko sredstvo ili lek. Hemoroidalna bolest je takva da se tegobe povremeno javljaju i nestaju i tako naizmenično čitav život. Svrha lečenja i ishrane koju savetuju lekari je da su periodi bez tegoba što duži. U zapadnim zemljama se kao prvi lek u terapiji hemoroida upravo prepisuje samo korekcija ishrane. Ja nikome ne mogu da savetujem ishranu koju vi navodite, uključujući tu i osobe koje nemaju hemoroidalne tegobe. Čak i da ste vi u pravu, vi ste jedna osoba, a to se u nauci zove slučajnost.

  Poštovana Integra,
  iako je krvarenje iz hemoroida pacijentima dramatično, ono skoro nikada nije urgentno i ugrožavajuće. Rešava se sklerozacijom ili podvezivanjem hemoroida. Treba da se javite hirurgu-proktologu. Do tada možete uzeti Phlebodia tablete, prvih 5 dana 3×1 tabletu, a potom 1×1 tabletu mesec dana (ili do pregleda, pa će vam lekar eventualno korigovati terapiju) uz antihemoroidalne čepiće, Faktu ili neke druge.

 300. Petar  31. децембра 2012. at 15:15

  … zato sam prilikom pisanja predhodnog i naveo , da je to možda samo tek pojedinačna reakcija ( u ovom slučaju moga tela).
  Naveo bih da sam lekove protiv hemoroida , odavno – ostavio. (Video sam da mi od njih nikakve koristi nije bilo)
  Higijenu sam rednovno održavao ( i sada ) a ako neššto nekome znači , to je da koristim isključivo „one“ – Baby sapune.

  … u svakom slučaju hvala vama a i onoj gospođi – SLUČAJNOSTI.

 301. Slaven  17. јануара 2013. at 01:14

  Poštovana doktorice Milena, ja imam 35 godina i ovog ljeta sam dobio crijevni virus dok sam bio na odmoru u Hrvatskoj. Nakon sto sam se vratio kuci izljecen, otkrio sam da mi je predjeo anusa otekao i nisam mogao da ga diram a da me ne zaboli. To sam pripisao tome sto sam tokom boravka u bolnici prvih par dana veoma često imao proljev. Nakon par sedmica taj otok je znatno splasnuo, ali otada me je nešto stalno svrbilo dole i mogao sam da jos napipam nekakve vrste manjih čvoruga. Kupio sam kremu za hemoroide i nakon jedno sedam dana osjećao sam se bolje a i te čvoruge su bile nestale. Međutim, ubrzo nakon toga svrabež se vratio. Ali srećom, nikad nije trajao previše dugo. Opazio sam da se svrabež javljao često nakon dužeg hodanja a i kad sam nosio manje udobno donje rublje. Takođe sam ponekad mogao osjetiti kratkotrajan bol kad se naglo sagnem ili ustanem, zavisno od položaja. Sada razmišljam da odem doktoru ali ono što mi je čudno jest da ja nemam nikakvog krvarenja ni pravih bolova, osim što me nekad zna pecnut kad nezgodno sjedim ili kad se naglo ustanem ili sagnem. Ta stvar je blizu čmarnog otvora i meka je. Ali često osjećam svrabež i sa druge strane anusa. To mi je čudno. Zato se pitam: da li hemoroidi MORAJU da bole i krvare ili mogu samo da svrbe? Čitao sam da oni obično svrbe kad se uvećaju a u mene nisu uvećani, ali nekad znaju jako da svrbe. Hvala.

 302. Mirjana  17. јануара 2013. at 16:01

  Postovana dr Milena Scepanovic,

  Od pre 15ak dana prilikom redovnog jutarnjeg praznjenja poceli su da mi krvare hemoroidi, imam osecaj jakog peckanja, pulsiranja i svraba. Koristila sam Factu mast za spoljnu upotrebu, kako mi nije pomagala prestala sam koriscenje. Par puta sam koristila biljnu kremu za hemoroide ali mi je ostao prisutan bol, peckanje, svrab i krvarenje prilikom praznjenja. Pored hemoroida koji je od pre pojavili su se i nekolicina manjih pa mi to dodatno stvara probleme. Mozete li mi preporuciti nesto da ublazim pomenute simptome da bih posle mogla doci na pregled? Zbog prisutnih simptoma ne mogu da puno hodam, sedim niti lezim i sve mi to stvara bol i nervozu.
  Zahvaljujem.

 303. Dr Milena Šćepanović  17. јануара 2013. at 22:42

  Poštovani Slavene,
  kod hemoroidalne bolesti sve tegobe koje ste naveli su moguće i pojedinačno i zajedno. U svakom slučaju treba da odete na pregled jer tegobe mogu biti i posledica nekih drugih proktoloških bolesti.

  Poštovana Mirjana,
  navedene tegobe ne moraju obavezno biti posledica hemoroidalna bolesti pa je pregled neophodan pre prepisivanja terapije. Pored toga, pregled se radi baš onda kada imate tegobe. Ako baš insistirate na terapiji, u svakoj apoteci će vam preporučiti neku od mnogobrojnih krema i čepića za hemoroide.

 304. Slaven  17. јануара 2013. at 23:08

  Imam još samo jedno pitanje: da li se hemoroidi mogu trajno izliječiti kremama?

 305. Dr Milena Šćepanović  18. јануара 2013. at 17:18

  Poštovani Slavene,
  ni jedan način lečenja ne dovodi do trajnog izlečenja hemoroida. Samo asimptomatski period može biti kraći ili duži (duži i godinama) i to uz lečenje i vaše korekcije u ishrani i načinu života.

 306. slawoljub  18. јануара 2013. at 17:27

  postowana doktorko milena.pre 7.dana pojawio mi se spoljasni hemoroid,sada je poceo da krwari dali trebam da se obratim lekaru ili na koji nacin wec da primenim terapiju.sada nemam bolowe..

 307. Dr Milena Šćepanović  18. јануара 2013. at 17:35

  Poštovani Slavoljube,
  treba da se javite hirurgu-proktologu.

 308. Panta  19. јануара 2013. at 19:47

  Postovana doktorka,
  Mozete li mi reci kolike su sanse da neko mlad(uzrasta od 20-25 godina) dobije, ne daj Boze, rak debelog creva ? I mozete li mi reci, jer sam procitao negde da bi se imali bolovi u stomaku, gde se javlja taj bol i sa koje strane stomaka, da li je to stalno ili povremeno i kakvi bi se simptomi jos javljali ?
  Ovo Vam pisem jer sam mlad i imam 25 godina i povemeno mi se javi, ne kao bol, ali kao neko malo zatezanje sa desne strane stomaka, negde visina kukova ili ponekad malo vise, imam osecaj kao da mi misic mozda tako povremeno taj deo zategne? A ponekad imam krvi na wc papiru usled brisanja, bio sam 2x kod razlicitih proktologa, jedan me je preslusao stetoskopom i proverio unutranje hemoroide koje nemam, ispipao stomak i sve je bilo ok, a kod drugog sam isao i on mi je samo spolja pogledao anus i rekao da mi se spoljni hemoroid trombozirao i da mi on vise nece praviti probleme ali i da sam imao malu fisuricu.Molim Vas za odgovor.
  Unapred Vam hvala.

  Pozdrav.

 309. Dr Milena Šćepanović  19. јануара 2013. at 20:20

  Poštovani Panto,
  rak se javlja posle 40-te godine života, a preko 90% tumora debelog creva se javlja kod ljudi posle 50-te godine života. Simptomi zavise od dela debelog creva u kome tumor nastaje. Ako želite detalje, pročitajte tekst o raku debelog creva na ovom blogu. Ono što vi možete da uradite je da jedete što više žitarica, povrća i voća i da ste fizički aktivni, a da izbacite crveno meso, alkohol, gazirane napitke i duvan (to su faktori rizika), i da sa 50 godina uradite pregled stolice na prisustvo krvi. Tegobe koje opisujete nemaju veze sa rakom. One mogu biti posledica nekog obroka, prehlade…pa i nekih prolaznih funkcionalnih poremećaja rada creva. Pojava hemoroida takođe ima veze sa načinom ishrane i životom koji vodite.

 310. slawoljub  20. јануара 2013. at 21:59

  postovana dr.milena nemoroidi mi se polako povlacu,ali mi se javlja neprijatan svrab.i krvarenje je vrlo malo.pa bih vam bio zahvalan da mi date savet sta da radim.unapred hvala.

 311. Dr Milena Šćepanović  20. јануара 2013. at 22:17

  Poštovani Slavoljube,
  svrab i krvarenje mogu biti posledica hemoroida (pa možete koristiti neku od krema ili čepića protiv hemoroidalnih tegoba), ali isto tako mogu biti posledica fisure ili dermatitisa ili nekih drugih proktoloških bolesti koje se leče svaka na svoj način. Pregledom će se ustanoviti koja bolest vam stvara tegobe, pa ćete sledstvano dobiti odgovarajuću terapiju.

 312. Edvard  23. јануара 2013. at 14:23

  Zdravo Doktorke
  Jas sam iz Makedonija ali trenutno se nalazim u Avganistan na mirovnu misiju.Pred polaska za na misiju dobio sam hemoroide [nadvoresni} u tom momentu kad sam bio kod doktora bio je hirurg, kad mi je izvrsio pregled rekao mi je da su mi nogo vospaleni a jas sam imao teski bolova i tekoba nisam mogao nikako da gi dodirnem i sam imao poremeceja u creva i mnogo sam se duvao [gasova] i tesko sam hodao od bolova dr.mi je dao par flasa infuzija tablete,mast, i tampone.Bio mi je lakse od terapije ali sada opet isto a ovde nemozem da idem kod Dr. u narednih mesec dana.Pa zato zamolio bih vas da mi dadete sovet sta da radim sta da jedem a sta ne sa sobom imam Faktu krema i Hemero Protekt krema molim vas za soveta.Odnapret fala vi mnogu za sovetot

 313. Dr Milena Šćepanović  24. јануара 2013. at 15:23

  Poštovani Edvard,
  možete koristiti kreme koje imate, dva puta dnevno. Pored toga, ako ako imate mogućnosti, jedite kuvanu hranu i žitarice, pšenicu, proso, mekinje. Lokalno možete mazati i med, ako vam kreme koje imate ne pomognu. Ako u blizini imate neku apoteku možete potražiti i tablete protiv hemoroida.

 314. daliborka  30. јануара 2013. at 19:50

  zdravo doktore imam spoljasnje hemaroide vec 8 godina za novu godinu pojavio se krv u stolici i jaki bolovi koristila sam mast faktu i to je proslo sad osecam bolove kad sedim stjim sta da radim daliborka

 315. Dr Milena Šćepanović  31. јануара 2013. at 10:46

  Poštovana Daliborka,
  treba da se javite hirurgu-proktologu na pregled. Vaše tegobe mogu biti uzrokovane hemoroidima ali isto tako i nekom drugom proktološkom bolešću.

 316. Milan  1. фебруара 2013. at 19:31

  Poštovana doktorka,
  patim od bažih hemoroida, koji se javljaju povremeno, ali su neprijatni, tek ponekad primetim krv posle pražnjenja (tek na papirnom ubrusu). Molim vas da mi preporucite neki proizvod ili tretman.

 317. Dr Milena Šćepanović  3. фебруара 2013. at 15:10

  Poštovani Milane,
  na tržištu ima mnogo preparata protiv hemoroidalne bolesti (Fitohem, Faktu, Fitorektal, Hemor M, Hepatrombin H…u vidu masti i čepića). Njihovo dejstvo je slično, ali i individualno. Možete izabrati bilo koji, ali prethodno treba da se javite hirurgu-proktologu radi potvrde dijagnoze.

 318. vladan  26. фебруара 2013. at 16:56

  postovana Doktorko
  imam 38 godina i pre izvesnog vremena sam primetio da prilikom pražnjenja imam krvarenje,u svari na kraju pražnjenja .krvarenje je obično praćeno otežanim i bolnim pražnjenjem.trba napomenuti da imam redovne stolice može se reći i više nego što treba,ponekad zna da bude i odma nakon jela,interesuje me kakve mi preglede preporučujete a koji su manje bolni i neprijatni kako bi otlonio sumnju da se radi o karcinomu debelog creva

 319. Panta  28. фебруара 2013. at 17:32

  Postovani,
  Imam par pitanja za Vas. Pre nekih 7,8 dana sam primetio da imam jedan spoljni hemoroid, bar mislim da je to jer je mekano na dodir, svrbi me i pomalo boli posle praznjenja, odmah je do anusa.Malo je izdignuto iznad koze ali nije mnogo,kao mali baloncic pa me interesuje da li mogu da odmah mazem neku mast da ne bi mozda jos vise narastao, napominjem da sam pre skoro 2 meseca mazao HEMOR M mast, da li smeta i koliko cesto treba da se kaze i koliko dana jer na uputstvu ne pise koliko dugo?Skoro svaki dan provodim dosta sedece ali i prepesacim nekih 5 km dok setam psa, da li ce mi to dugorocno pomoci sa hemoroidima?Stolice su mi redovne i normalne.
  Unapred Vam hvala.
  Pozdrav.

 320. Dr Milena Šćepanović  28. фебруара 2013. at 17:38

  Poštovani Vladane,
  treba da se javite hirurgu proktologu radi pregleda i terapije. Karcinom debelog creva u vašim godinama praktično se ne javlja.

  Poštovani Panto,
  hemoroidi su doživotna bolest, samo tegobe mnogu duže ili kraće da traju. Možete mazati bilo koju od antihemoroidalnih masti. Većina njih se koristi 2 puta dnevno 15-20 dana; može i do mesec dana ukoliko su u pitanju biljne kreme.

 321. Panta  28. фебруара 2013. at 20:02

  Postovana,
  Hvala Vam na svim odgovorima i informacijama, sjajni ste.Imam samo jos nesto da Vas pitam, ja sam ranije vec imao jedan spoljni hemoroid ali on mi se nekako sam trombozirao i vise mi nece praviti probleme, bar mi tako rece proktolog. Kako da uticem na to da ako je to moguce, i ovaj tako trombozira? Da li dnevna setnja, iako sedim po 7,8 sati dnevno, moze da pomogne, napominjem da setam po 5,6 km svaki dan, skoro? I da li nekako moze da se „ogugla“ na kreme ako se mazu cesto, jer mi se desi da imam malo krvi na wc papiru posle brisanja, nakon praznjenja, 2 dana u mesecu i onda mazem mast i sve to predje nekih 2 meseca i onda opet tako u krug.
  Ako uzmem da mazem HEMOR M mast, da li nju smem da mazem 20 dana?
  Hvala Vam puno, odlicni ste i mnogo pomazete ljudima, mislim da se nece naljutiti ako Vam se zahvalim u ime svih nas. 🙂
  Pozdrav.

 322. Dr Milena Šćepanović  28. фебруара 2013. at 22:57

  Poštovani Panto,
  da biste sprečili pojavu hemoroidalnih tegoba i trombozu spoljašnjeg hemoroida, treba da korigujete ishranu, da šetate (što radite), kada sedite da sedite na kolutu. Antihemoroiodalne kreme umanjuju tegobe ali je nemoguće reći da li će vam neka prestati da pomaže ili sigurno sprečiti trombozu. Hemor M možete koristiti 20 dana.

 323. Jelena  3. марта 2013. at 00:59

  Postovana doktorka,
  Imam hemoroide vec 3 nedelje,osecam pecenje i svrab…prvo sam isla kod doktorice opste prakse,ona mi je dala injekcije (gertamicin) i uopste mi nije pomoglo,onda mi je dala uput za hirurga on je pregledao rekao da su u pitanju hemoroidalni čvorići i dao mi je Phlebodia i orvagil tablete i hepatrombin H kremu,medjutim ni to me nije spasilo,otisla sam kod gastroenterologa i on mi je dao neki sirup za omeksavanje stolice i cepice… e to mi je vec malo ublazilo,ali i dalje se vide hemoroidi samo ne boli,ali posle stolice malo oteknu i opet pocne da pece a i javlja se jak svrab…Kako da se hemoroidi smire i da imam normalnu stolicu bez njihovog oticanja?? da li trebam jos nesto da koristim?? Molim vas pomozite mi .. puno pozdrava

 324. Dr Milena Šćepanović  3. марта 2013. at 20:03

  Poštovana Jelena,
  pre svega treba da znate, ako već vaš lekar to ne zna, da se antibiotici ne daju u terapiji hemoroidalne bolesti (pogotovu ne gentamicin koji je izbačen iz upotrebe). Kao drugo, postavlja se pitanje da li su tegobe koje imate uzrokovane hemoroidima, s obzirom da Phlebodia i Hepathrombin jesu dobri lekovi, a vi tegobe imate i dalje. Savetujem vam da se javite hirurgu-proktologu koji se bavi navedenom problematikom. Moguće je da pored hemoroida imate i fisuru ili dermatitis ili neku drugu proktološku bolest.

 325. Tamara  4. марта 2013. at 01:31

  Postovana,
  imam hemoroide ne osecam bol,vise me peku,ali sam primetila i ranice oko anusa i to me jako svrbi.Sta bi to moglo biti? Da li da mazem sa necim? Unapred vam hvala

 326. Aca  4. марта 2013. at 17:57

  Postovana doktorka,
  hemoroidi me manje ili vise muce vise od 25 god. i dosad sam se relativno dobro spravljao sa njima. Spoljasni su (mada mozda ima i unutrasnjih) pa cesto znaju prokrvariti nakon upotrebe toaletnog papira. Nikad nisam primetio da su se pojavili nakon nekog jela ili pica, vec uvek nakon neke prehlade ili stresa, i sa iskljuckom od 4-5 puta za ove 25 godine, lako sam sa njima izlazio na kraj, a i tih 4-5 puta se sve smirivalo za maksimum 4-5 dana. U medjuvremenu, isprobao sam sve kreme za koje sam cuo, i kao preventivno resenje mi se najbolje pokazala Lasonil krema cija namena je prvicno za masiranje uganuca i vena, ali je krema vrlo gusta i samo malo naneseno od nje je dovoljno za citavu nedelju i pored pranja i brisanja, i sprecava sve potencialne probleme.
  Pre oko nesto vise od mesec dana, osetio sam da se neki hemoroid uznemirio, pa se i ne secam da li sam nesto preuzeo ili ne, ali za dan dva, se sve smirilo… nakon dve nedelje, opet se ponovilo, ali jedan se hemoroid nije smirio, ni pored masti, ni pored tople kupke, ni pored iceg drugog. Nakon 3 dana bio je velicine malo vise od palca, uhvatilo je oblik „toblerone“ kako su ga oblikovale butine, i poceo puno da boli. Petog dana vise nisam mogao da spavam, lezim, hodam, vrsim nuzdu, srce mi je od jakog bola neprekidno kucalo vise od 100, pa sam sedmog dana otisao gastroenerologu na hirurgiji. Kako nisam covek bas sa ulice, vec sam neki biznismen, pogledao me jedan doktor sa vrlo jakom reputacijom, koji nazalost je bio vec spreman za kuci, pa je rekao kako nemam priklesteni hemoroid, videce me kolega iz druge smene, I otisao je. Kolega je rekao isto, pokusao da ugura onaj “toblerone” na suvo, prepisao mi Phlebodiju I neko parafinsko ulje da pijem, a kad to prodje, da dodjem na kontrolu. Bolelo me do smrti, pa sam sledecih dana cak pomislio da opalim sebi metak u glavi. Mazao sam Modolex mast (sadrzi anestetik Lidokain) a u najtezim trenucima polagao pored hemoroida cepic Modolex da se otopi, a na svaka dva sata pio sam Analgin, pa sam nakon tri dana u licu izgledao ko da imam male sipanice jer sam se prepunio analgeticima, ali bez njih nije mi bilo zivota. Svako pranje mlakom vodom bilo je ko dodir sa usijanim gvozdjem, ali stisnem zube I prezivim, mada sam se tri – cetiri sata nakon toga uvek pokajao sto sam preziveo, jer ni analgetici nisu pomagali. Nakon 15 dana po dve Phlebodie, bolovi su prestali u tom obliku, I poceli da se javljaju samo nakon praznenja, ali nekako drugacije, valjda mi je granica izdrzlivosti pala, I citavo mi se telo trese I ko da imam milion iglica zabijeno po telu. Opet sam otisao hirurgu, suprug bliske osobe, koji je tvrdio da ce to resiti za par minuta I spasiti me muke, ali u ordinaciji se zacudio I rekao mi da probam preziveti jos koji dan. “Toblerone” je jos uvek van, alo sad lici na komad mesa, I to pecenog, krvari blago po citavok povrsini, tvrdo je a narocito boli ivica kad mi dodirne gace. Dovoljno je tvrdo da verujem da se nikad nece vratiti natrag, analgetici vise ne pomazu, jer ni bol nije ista, pokusao sam sa nekim tabletima za smirivanje, ali ni 2 dijazepama od 5mg u kombinaciji sa jos dva nekih drugih blazih, nisu me smirili sinoc nakon praznenja citavih 5-6 sati, koliko sam udarao glavom u zid. Stolica mi nikad nije bila tvrda, ali sam danas resio da ne jedem vise kako ne bih imao sta da praznim bar 2-3 dana, tako da pijem samo dzus od breskve, koji mi blagoprijatno deluje. Pitanje za vas je dali mislite da se ono “toblerone” moze povuci bez hirurgije jer sad vise lici na neki izrastak nego na hemoroid (mada tako lici jos od drugog-treceg dana, a sad je 24 dan, I kora mu je jos deblja), a bolove u toku dana kad mirujem u glavno nema, sem onih napada…

 327. Dr Milena Šćepanović  5. марта 2013. at 21:21

  Poštovana Tamara,
  treba da se javite hirurgu-proktologu na pregled. Navedene ranice najverovatnije nemaju veze sa hemoroidima, već su posledica neadekvatne ishrane, neredovnih stolica, higijenskih uložaka, praškova…u sklopu dermatitisa…više je različitih uzroka. Promene do tada možete mazati sa propolis mašću, pantenol mašću ili novom mašću po Slovenačkoj recepturi koju prave u apoteci ‚‚Kamilica‚‚ pored Onkološkog instituta (Calamina krem).

 328. Dr Milena Šćepanović  5. марта 2013. at 21:26

  Poštovani Aco,
  mislim da je do sada hemoroid trebalo da se povuče, s obzirom na primenjenu terapiju i da bi trebalo da se operišete.

 329. Teo  7. марта 2013. at 12:38

  Postovana doktorice,
  Ja imam spoljasnje hemoroide,ali nista me ne boli ,samo kad idem u wc on se pojavi i posle se povuce,pa sad ne znam jel nekako moguce da on potpuno nestane,da se ne pojavljuje?? Unapred hvala

 330. Dr Milena Šćepanović  7. марта 2013. at 20:14

  Poštovani Teo,
  savetujem vam da odete na ‚‚podvezivanje‚‚ hemoroida.

 331. kivi1995  8. марта 2013. at 23:17

  Postovana doktorice, imam slican problem imam 17 godina po nekad pri nuzdi primetim krv u stolici tacnije nije u stolici primentim na papiru i ponekad na stolici nema bola ali kada bude krvi uglavnom imam neki svrab ili kao neko peckanje ne znam kako da opisem taj osecaj koj se javlja kod anusa. Citajuci po netu sumljam da je rak debelog creva ali se tesim i nadam da nije posto sam jos mlad sta vi mislite o ovome ? malo se plasim lekara posto je pregled sigurno veoma neprijatan

 332. Dr Milena Šćepanović  10. марта 2013. at 21:58

  Poštovani Kivi1995,
  vaše tegobe najviše odgovaraju hemoroidima, ili fisuri. Rak se u vašim godinama praktično ne javlja, ali treba da odete na pregled da biste dobili adekvatnu terapiju. Pregled nije bolan.

 333. Snezana Rogic Maric  14. марта 2013. at 21:19

  Postovana doktorko,vi ste nam najpotrebniji kad nam je najgore.Naime,imala sam problema sa unutrasnjim hemoroidima prosle godine,bilo je strasno,neizdrzivi bolovi 5dana sa sve smestajem u bolnici i lezanjem do pucanja svega toga unutra,sad je krenulo opet,ne tako progresivno ali boli i ne bih opet u bolnicu,ako vi imate neki predlog leka ili kucne nege i apoteke molim vas recite mi,plasim se da necu moci na posao i oko deteta.Unapred zahvalna!

 334. milomir pecenica  14. марта 2013. at 21:22

  pojavio mi se mislim da je spoljasnji hemoroid,bio je pre nekog vremena unutrasnji ali nisam znao o cemu je rec,koliko je to hitno za intervenciju

 335. pilot  14. марта 2013. at 21:35

  pojavio mi se mislim da je spoljasnji hemoroid,bio je pre nekog vremena unutrasnji ali nisam znao o cemu je rec, koliko je to hitno za intervenciju

 336. Dr Milena Šćepanović  14. марта 2013. at 22:05

  Poštovana Snežana,
  možete uzeti tablete Phlebodia, koje se piju 3×1 prvih 5 dana, a potom 1×1 tableta mesec dana. Takođe možete probati novu kremu koja se reklamira na ovom blogu – Biohemoroid. Ako vam ne bude bolje, treba da odete na pregled, jer tegobe mogu biti izazvane i fisurom koja se drugačije leči.

  Poštovani Milomire,
  za lečenje hemoroida najčešće ne treba intervencija. Obično su dovoljne kreme i/ili tablete.

 337. Snezana  14. марта 2013. at 23:03

  Hvala puno,pila sam phlebodia posle svega toga,ali probacu i sad dok je u toku,mada i poseta lekaru je neophodna,za svaki slucaj.Hvala jos jednom.

 338. Mirjana Vukadinovic  15. марта 2013. at 11:24

  Postovani,
  pre oko 2 meseca sam imala perinelani apces koji je poceo tako da sam mislila da imam problem sa hemoroidima. Nakon 7 dana imala sam inciziju apcesa i vrlo brzo se sve smirilo i prestalo krvarenje. Medjutim, nakon toga krece mi svetlo crveno krvarenje iz cmara, ponekad sa sluzavim iscedkom (nakon tvrdje stolice obicno) i to mi se desava svakih 10ak dana.
  Inace, imam 40 godina i prvi put sam imala problem sa hemoroidima spoljnim pre oko 11 godina (prva trudnoca).
  Sta da radim ?

  Pozdrav,

  Mirjana

 339. Pingback: Krema za hemoroide BioHemorrhoids i kvalitetna nega hemoroida - Bašta Balkana | Bašta Balkana

 340. Dr Milena Šćepanović  17. марта 2013. at 14:21

  Poštovana Mirjana,
  vaše tegobe mogu biti posledica pojave fistule koja je relativno česta posle perianalnog abscesa. U svakom slučaju trebalo bi da odete na pregled kod hirurga-proktologa da bi se dijagnostikovao uzrok vaših tegoba.

 341. Goran  19. марта 2013. at 19:44

  Postovana doktorka
  Krajem 2009 god. prvi put mi se javile hemoroidi ,tacnije dijagnoza je glasila: N.H exst.trombosans ac.in sanationem.N.H int.gr.II sang.-( crvene umereno napnate hemoroide od II gradus,potencijalno krvareci,fisura nije videna). Dobio sam terapiju,bio na kontrolu za mesec dana i sve je bilo u redu.Za ovih 3 godina, imao sam krvavu stolicu i to veoma malu kolicinu samo tri puta ( u trajanju po 1-2 dana). Prukjuce mi se desilo da imam jedan put krv u stolici i evo danas opet. U medjuvremenu imao sam 3 stolice koje su bile u redu.Kako da budem siguran da su ove tegobe od hemoroida ? Dali treba da se javim na pregled? Prosla dva puta nisam uzimao nikakvu terapiju nego je prestalo samo od sebe za 1-3 dana. Imam 39 godina, redovnu stolicu i nemam neke bolove u stomaku.Nemam bolove pri defekaciji, ali ovih dana jeo sam isklucivo tvrdu hranu.Hvala Vam unapred na odgovoru.Pozdrav

 342. Goran  20. марта 2013. at 10:04

  Postovana doktorka
  zaboravio sam da Vam kazem da sam bio na pregled pred 3 godine kod specijaliste
  gastroenterohepatologa i on mi je rekao pored dijagnoze koje sam Vam poslao i da imam unutrasnje hemoroide i da sledeca kontrola bude po potrebi.Proslih dva puta mi se brzo smirilo stanje ,za nekoliko dana sa 2-3 krvave stolice i to bez nikakve terapije. I sada , evo jutros nije bilo krvavog izmeta.Dali da sacekam koji dan ili da idem opet na pregled ? Dali je potrebna i neophodna kolonoskopija ?
  Hvala Vam unapred na odgovoru
  Pozdrav

 343. lidija  20. марта 2013. at 17:16

  Poštovana doktorko,
  prošle godine sam imala unutrašnje hem.(čini mi se) nijesam posjećivala dr, već po preporuci prijatelja koristila Panolon, čini mi se ili Pantenol, ne sjećam se..prestalo je posle nekog vremena…sad se opet pojavilo, ali ne mogu da ocijenim imam li spoljašnje, jer ne mogu ništa da opipam, al me malo ‘pecka’ i boli dok imam stolicu, katkad se pojavi i krv na t.papiru. Šta da radim, ne ide mi se kod dr, radije bih da to nekako regulišem ishranom, ako je to moguće? Ne hranim se nezdravo, jedem kuvano ali i pečeno (piletinu, soseve), tjesteninu i pijem jednu kafu dnevno, rijetko dvije.
  Hvala unaprijed.
  Pozdrav!

 344. lidija  20. марта 2013. at 17:19

  p.s. Koristila sam skoro i Hepatrombin…

 345. Dr Milena Šćepanović  20. марта 2013. at 23:33

  Poštovani Gorane,
  hemoroidi se lako dijagnostiju proktološkim pregledom. Ako ih imate treba da ih lečite. Lečenje podrazumeva pre svega odgovarajuču ishranu, a zatim čepiće i masti protiv hemoroida i tablete. Ako vam od toga ne bude bolje, dolazi u obzir podvezivanje hemoroidalnih čvorova, sklerozacija ili neka druga metoda lečenja hemoroida. Pored svega navedenog, treba da znate da su hemoroidi bolest za ceo život, i da sve pomenute metode lečenja treba da vas što duže drže u stanju bez tegoba. Kolonoskopiju treba da radite sa 50 godina, ili ranije ako vam to lekar koji vas leči od hemoroida preporuči.

  Poištovana Lidija,
  lekovi se ne koriste po preporuci prijatelja iz više razloga. Postoji nekoliko različitih bolesti sa simptomima sličnim hemoroidalnim, npr. perianalna fisura, koje se drugačije leče. Iz tog razloga vam bez pregleda ne mogu dati savet.

 346. damnjan  24. марта 2013. at 20:57

  imam godinu dana curenje iz anusa…radio sam endoskopiju…dijagnoza je prostitis…imam unutrasnje suljeve i upalu sluznice analnog kanala…koristio sam razne meleme i masti…suljevi su i dalje tu a samo najvise imam curenje posle odlaska u kupatilo,tj posle nuzde…to curenje onda traje i po dva tri dana…nije mi jasno zasto se to desava tada….kada je ovo drugo curenje polako prestajalo…

 347. Dr Milena Šćepanović  25. марта 2013. at 21:31

  Poštovani Damnjane,
  curenje koje opisujete može biti u sklopu i hemoroidalne bolesti i proktitisa. Treba pre svega da lečite ove bolesti,a potom će i curenje nestati.

 348. Marko  26. марта 2013. at 01:26

  Ja koristim H Miracle, jeste culi za tu kremu?

 349. Tanja  31. марта 2013. at 16:58

  Postovana doktorko,
  Imam 29 godina i nedavno sam se porodila tacnije pre pet meseci,i imam unutrasnje homoroide(bar mislim da je to,jer citajuci komentare i vase odgovore mozda i nije rec o tome)…prilikom dnevnog praznjenja osecam peckanje i boli me(kao da se anus pri izlasku stolice iscepa)a kad kad ima i krv na t.papiru,no nemam nikakav bol u stomaku. S obzirom da dojim potrazila sam pomoc od ginekologa koji mi je preporucio Faktum ili Hepatrombin cepice (koristila sam oba),simptomi nestanu nakon koriscenja ali se ponovo pojave, i tako mucim muku vec izvesno vreme.Korigova sam i ishranu izbacila zacinjeno,ljuto mleko i sireve sve sto su mi preporucili i dosta sam aktivna,sto je najvaznije imam i redovne stolice.
  Sta da koristim dok se ne javim doktoru posto trenutno nisam u zemlji i kom dokturu da se javim?
  I da li je rec uopste o hemoroidima ?
  Unapred zahvalana.

 350. Dr Milena Šćepanović  31. марта 2013. at 23:21

  Poštovani Marko,
  žao mi je, ali nisam čula za navedenu kremu.

  Poštovana Tanja,
  s obzirom da vam bez pregleda ne mogu reći od čega su vam tegobe, ne mogu vam ni preporučiti terapiju. Treba da se javite gastroenterologu ili hirurgu-proktologu.

 351. damnjan  2. априла 2013. at 18:12

  koju mi terapiju vi preporucujete?unapred zahvalan

 352. Dr Milena Šćepanović  2. априла 2013. at 21:23

  Poštovani Damnjane,
  ne znam šta ste sve do sada koristili, ali možete uzeti tablete Phlebodia i kantarion čepiće.

 353. dalibor  21. априла 2013. at 15:45

  imam hemoroide i unutrasnje i spoljne i to bas velke i sa jedne i druge strane analnog otvora . imam pljosnatu stolicu znaci nemam tanku stolicu kao olovku normalne je velicine samo je pljosnata,primetio sam i neku sluz pre bih rekao gnoj dali to isto moze biti od hemoroida.nemam nikve bolove u stomaku ne gubim na tezini krv sam primetio kad mi je jednom puko hemoroid ne zamaram se analiza krvi mi je uredu,eto.

 354. dalibor  21. априла 2013. at 17:10

  jos da kazem da imam 34god,i da mi se ovo sa pljosnatom stolicom pocelo desavati pre nekih 4 do 5 meseci.a po netu sam svasta nalazio do raka debelog creva pa do nekih raznih crevnih bolesti.a sto se tice hemoroida njih imam mozda 1 do 2 god bar spoljasnje.

 355. Dr Milena Šćepanović  21. априла 2013. at 22:02

  Poštovani Dalibore,
  pretpostavljam da me pitate da li vaši simptomi odgovaraju tumoru debelog creva. Pre svega, tumori debelog creva se javljaju posle 50-te godine života, a pre 40-te praktično ne postoje. Sluz i gnoj nisu od hemoroida koje imate. Javite se gastroenterologu.

 356. mirjana  25. априла 2013. at 14:05

  vec nekoliko godina imam krvavu sluz u stolici,ceste prolive,ponekada zatvore,bolove u cmaru,celom abdomenu,grceve…bila sam kod gastroenteorologa dosta puta,pregledao me je onim kratkim pregledom cmara,kasnije na moju inicijativu mi je dozvolio pregled creva,ne znam tacno naziv,pila sam onu tecnost za praznjenje,i odmah snimali..nisam radila endoskopiju,doktor misli da nema potrebe…dosta sam gojazna,u menopauzi sam od 39 godine….osecam i velike bolove u nogama,i kostima i misicima,boli i karlicni deo…strasno je a ne znam sta raditi..i skoro uvek kada pojedem nesto jako ti problemi su jaci…imam 53 godine… dajte mi savet sta da radim..hvala Vam unapred

 357. mirjana  25. априла 2013. at 14:12

  zaboravila sam napisati da pijem po receptu lekara probiotik i meteospazmyl…Molim vas pomozite mi….da li mogu doci kod Vas na pregled….godinama se plasim i zivim u strahu da je to neki karcinom iako doktor uporno tvrdi da nije nista strasno,samo hemoroidi,ali sada sam procitala da kazete da krvava sluz ne moze biti od toga….hvala

 358. Dr Milena Šćepanović  25. априла 2013. at 14:45

  Poštovana Mirjana,
  vi ste uradili sve potrebne preglede i rak vam nije dijagnostikovan.
  Kod mene pregled možete zakazati na telefon: 3810315. Ponesite na pregled sve rezultate.

 359. mirjana  25. априла 2013. at 17:08

  Hvala Vam puno draga Dr Milena Scepanovic na brzom odgovoru,dosta ste me utesili,mada nisam bila na kontroli dosta dugo,nisam ni shvatila do danas to,mislim da se i plasim,verovatno ishoda rezultata…pozvacu Vas i zakazati pregled i konsultacije,ponecu rezultate,ali ako ne nastanu neke jos vece tegobe,moram izdrzati do 10 maja,…tada cu Vas nazvati i zakazati….PUNO VAM HVALA i nadam se da cete mi Vi pomoci da malo“ ublazim sve ove bolove,ma kakva bila dijagnoza i ishod…PUNO PUNO HVALA

 360. jelena  2. маја 2013. at 17:57

  Postovanje,htela sam da postavim par pitanja pa ako je neko u mogucnosti da mi odgovori,imam 25 godina,dva porodjaja carskim rezom,prvi pre cetiri ipo godine,a drugi pre mesec ipo dana,pre nekih deset dana mi je naglo otekla leva noga,isla sam na pregled kod vaskularnog hirurga,gde mi je ustanovljen tromb dubokih vena leve noge,dali su mi terapiju fraksiparin ujutru i uvece inekcije 0.8 doza,narednih mesec dana pa sam htela da pitam da li mora da se miruje po ceo dan,posto imam bebu,da li moze to da se iskomplikuje posto sam citala da to moze da postane bas ozbiljno,pa sam sva uplasena ne znam kako da se ponasam,unapred zahvalna.

 361. Dr Milena Šćepanović  2. маја 2013. at 22:26

  Poštovana Jelena,
  treba da mirujete sve dok se tromb u veni ne organizuje, što se vidi na ulrazvučnom pregledu krvih sudova noge. Stanje se može komplikovati ako se tromb iz vene pokrene. Mirujte onoliko koliko vam je lekar rekao, ili do ultrazvučne kontrole, kada će vam reći za dalje.

 362. jelena  3. маја 2013. at 09:40

  Hvala vam puno na odgovoru,a koja je verovatnoca da se on pokrene i da se iskomplikuje,bas sam uplasena i samo o tome razmisljam,a nemam ni sa kim da popricam na tu temu.Unapred zahvalna.

 363. dalibor  6. маја 2013. at 21:07

  Poz.Hteo sam da vas pitam dali stolica moze biti pljosnata od hemoroida,ja imam hemoroide i to bas na analnom otvoru i sa leve i sa desne strane i to bas velike ,pa sam hteo da vas pitam dali moze od hemoroida ili od neceg drugog.hvala.

 364. Dr Milena Šćepanović  7. маја 2013. at 09:28

  Poštovana Jelena,
  da li će se tromb pokrenuti ili ne zavisi od trenutnog stanja postojećeg tromba. U svakom slučaju to se retko dešava, pa nemojte brinuti.

  Poštovani Dalibore,
  izgled stolice pre svega zavisi od toga šta jedete. Hemoroidi ne utiču na oblik stolice.

 365. biljana  12. маја 2013. at 21:03

  Poštovana,
  hemoroide imam već duže vreme i uspešno sam ih lečila kremama, međutim, prilikom porođaja njihovo stanje se pogoršalo. U pitanju su hemoroidi III stepena. Interesuje me da li se oni mogu povući bez hirurške intervencije i koliko je potrebno da prođe vremena da bi se sami povukli.

 366. Dr Milena Šćepanović  12. маја 2013. at 22:30

  Poštovana Biljana,
  u svakom slučaju treba prvo da ih lečite, pa tek ako lečenje ne da rezultate, dolazi u obzir operacija. Lečenje može da traje par nedelja i više meseci, što prvenstveno zavisi od načina ishrane i crevnog pražnjenja.

 367. Scepanovic S  14. маја 2013. at 01:25

  Postovana doktorka,kako mozemo doci do Vas?
  Srdacan pozdrav

 368. Dr Milena Šćepanović  14. маја 2013. at 22:49

  Poštovani Scepanovic,
  KBC Zvezdara – hirurgija. Telefon za zakazivanje pregleda 3810 315 ili
  Specijalistička ordinacija plastične i rekonstruktivne hirurgije Vesanović Dr Svetlana – telefon za zakazivanje 065 5167 660.

 369. Armin  19. маја 2013. at 06:02

  Ja sam iz Crne Gore,koristio sam mast „Delmeson“,u pocetku mi je samo ublazilo bolove,a kasnije su opet nastupili bolovi,i sada je hemoroid vani i aktivan,ne moze se ni manuelno vratiti,jeli to znaci da ce ispasti? i sta mi Vi preporucujete za lijecenje? Hvala u naprijed,,i pozdrav.

 370. serdjivan  19. маја 2013. at 18:00

  Postovana,Dr.Milena.Ja se javljam sa kosova,hteo bih dave pitam,imam problema sa hemoridima vec ot 20.godine.Na pocetku sam imao spoljasne hemoroide,sada zadne 3.god imam unutrasne hem.ida prilikom praznena uvek imam problema tako daprvo moram staviti cepice dabi lakse vrsio nuzdu,tako da na kraju i krvarim,posle toga imam bolove.molim dami odgovorite ili bar koji savet.unapred hvala na razumevanje.

 371. Dr Milena Šćepanović  19. маја 2013. at 18:45

  Poštovani Armin,
  pre svega treba da odete na pregled da bi se potvrdila dijagnoza hemoroida (ima i drugih bolesti sa sličnim simptomima koji se drugačije leče). Ako se potvrdi da su vaše tegobe uzrokovane hemoroidima, možete uzeti tablete Phlebodia i Hepathrombin H mast, ili Faktu mast. Takođe, na pregledu vam lekar može i vratiti hemoroide.

  Poštovani Serdjivan,
  vi ste kandidat za operaciju hemoroida. U svakom slučaju uzmite tablete Phlebodia uz antihemoroidalne čepiće koje već koristite.

 372. Armin  20. маја 2013. at 08:32

  jos jedno pitanje: kada se osusi hemoroid i postane tvrd,da li treba ja da ga probijem,ili ce se on sam povuci? hvala.

 373. Буца  20. маја 2013. at 19:53

  Поштовање докторка. Долазио сам на преглед код вас и дијагноза је фисура. Преписали сте ми употребу „фисуран“ маст два месеца. Дали се сме маст користити дуже од два месеца ако је залечење видно напредовало али нејош потпуно.Два месеца ми истичу 1.јуна а ко нтрола?код вас ми је заказана за 2. јул. Xвала.

 374. Luka Djordjevic  23. маја 2013. at 12:18

  Postovana,nas sin ima dvanaest god.i pojavili su mu se hemoroidi koji su prokrvarili.Bili smo kod hirurga preporuka je da se regulise ishrana.Kakva su vasa iskustva kada su deca sa ovim problemom u pitanju,i sta nam preporucujete.Da li su hemoroidi izlecivi i kakve su prognoze za trajno izlecenje bez hiruskih zahvata.Hvala.

 375. Dr Milena Šćepanović  23. маја 2013. at 15:52

  Poštovani Armine,
  može doći do spontanog povlačenja kožnog nabora, ali on može i da perzistira duže vreme, ali svakako ne treba sami ništa da „probijate“.

  Poštovani Buco,
  možete Fisuran i duže koristiti.

 376. Dr Milena Šćepanović  23. маја 2013. at 15:56

  Poštovani Luka,
  trajno izlečenje je jako teško, ali regulisanje ishrane je jako važno i samo po sebi može biti dovoljno da dete dugo bude bez tegoba. Hirurška metoda je rezervisana samo za najteže oblike bolesti koji ne reaguju na druge metode lečenja a kod dece se izutetno primenjuje.

 377. Sanja90  28. маја 2013. at 16:27

  Postovana doktorka,zovem se Sanja i imam 23 godine.Potrebna mi je vasa pomoc,tacnije imam problem sa stolicom,imam grceve u stomaku ,cesto i zatvor..nekada i krvarenje ,ne mnogo,mislim da pucaju hemoroidi ,ivicom stolice je trag krvi a nekada i nekolike kapljice .. ovaj problem je poceo da se javlja cesce, obicno i pred ciklus..ne znam sta da radim,molim vas za pomoc..

 378. Goran  28. маја 2013. at 19:32

  Postovana doktorka
  Krajem 2009 god. dijagnosticirali su mi unutrasnje hemoroide 2 stepena,tacnije:
  N.H exst.trombosans ac.in sanationem.N.H. int.gr. II sang.
  Dobio sam terapiju : Supp.Factu 2×1/10 dana, Ung.Hepatrombin H lokalno, Tbl.Phlebodia 3×1 /5dena i Tbl.Citeral 500mg. 2×1 / 5dena.
  Za mesec dana bio sam na kontroli i bilo je ok se do leta 2012 od kada se opet pojavilo krvarenje preko stolice u manjim kolicinama. Do danas, za jednu godinu imao sam problema 3-4 puta koje su prolazile bez nikakve terapije sa 2-3 krvave stolice. Imam redovnu stolicu-2 puta dnevno, krvna slika mi je u redu. Juce sam uradio test za prikriveno krvarenje u stolici i bio je negativan, a jutros mi se opet pojavila krv pri defekaciji. Pregled mi je 2009 godine uradio spec.internist-gastroenterohepatolog u endoskopskoj ambulanti. Molim Vas da mi date savet u vezi terapiji,dali da pocnem da uzimam nesto od lekarstva,dali da idem ponovo na pregled….posto jako sam zabrinut i uplasen.Inace nemam nekih drugih tegoba,nema grceve u stomaku,niti bolove…imam 170cm i 90 kg. Unapred Vam zahvaljujem

 379. Goran  28. маја 2013. at 19:34

  Postovana doktorka
  Zaboravio sam da Vam kazem da imam 39 godina.
  Pozdrav

 380. Dr Milena Šćepanović  28. маја 2013. at 22:27

  Poštovana Sanja,
  treba da odete na pregled kod hirurga-proktologa ili gastroenterologa.

  Poštovani Gorane,
  hemoroidi su bolest koja će vas pratiti ceo život. Treba da regulišete ishranu i da se javljate na pregled kad god imate izraženije tegobe. Bez konsultacije lekara možete uzimati samo čepiće i masti protiv hemoroidalnih tegoba.

 381. Goran  3. јуна 2013. at 10:22

  Postovana doktorka
  Molim Vas podsetite se u vezi mog prvog upita-komentar gore iz 28.05.2013…u produzetku zadnjeg mog komentara i Vaseg odgovora, zelim da Vam kazem da sam poceo da koristim faktu mast za hemoroide 3 dana do sada i nemam nikakve tegobe. Koliko dana da koristim faktu mast i dali da idem na pregled sad kad nemam nikakvih tegoba? Hvala Vam unapred na Vasem odgovoru. Pozdrav

 382. Dr Milena Šćepanović  3. јуна 2013. at 11:22

  Poštovani Gorane,
  Faktu koristite 10 dana, i za sada ne treba da idete na pregled.

 383. Jagoda  7. јуна 2013. at 17:14

  Postovana,dali je normalno da se stolica sadrzi od tri celine od kojih 2 su suve konzistencije i svetle boje, a treca celina masne konzistencije i prosaranom temnom nijansom kafejave boje? To mi se desilo danas…mozda je pitanje glupo,izvinite.Pozdrav

 384. Dr Milena Šćepanović  9. јуна 2013. at 21:05

  Poštovana Jagoda,
  izgled stolice zavisi od onoga šta jedete, a na osnovu izgleda jedne stolice ne može se doneti nikakav zaključak.

 385. Marijana_22  10. јуна 2013. at 19:52

  Zovem se Marijana, imam 22 god, i imam problem sa krvarenjem u stolici. To traje vec skoro 2 meseca, ali ne desava se svaki put. Stolica uglavnom bude tvrda,(ponekad se desi da ne idem u wc 4-5 dana)i osetim ostar bol… Nemam zdravstvenu knjizicu, pa nikako da odem kod lekara…Zanima me vase misljenje da li su to hemoroidi, ili postoji mogucnost da je nesto drugo u pitanju…

 386. Dr Milena Šćepanović  10. јуна 2013. at 22:32

  Poštovana Marijana,
  uzrok vaših tegoba mogu biti hemoroidi, ali isto tako i perianalna fisura. U svakom slučaju treba da odete na pregled da biste dobili odgovarajuću terapiju.

 387. Monika  11. јуна 2013. at 23:00

  Postovana Dr. imam sina od 6 god. i sad sam videla da je dobio hemoroid,ja to nisam do sad ni cula da to deca mogu da imaju.normalno prazni creva svakodnevno bez nekih problema,naravno do veceras dok se nije zalio da ga boli i svrbi.jel moram kod lekara ili mogu na svoju ruku da ga lecim..sta da kupim? unapred zahvalna

 388. alen  12. јуна 2013. at 03:26

  postovana,dr. htio bih jedan savjet ako moze vec pola god i vise imam tezinu na desnu stranu stomaka prvih mjesec sam imao zatvor po 3 dana onda je pocela kasasta stolica ili tecna jedno mjesec dana tako sa sluzi. pa je naisao period od jedno 20 dana da je bilo sve ok nit bol nit ista stolica normalna ali po nekad malo sluzi ali ok. medjutim evo 4-5 dana je opet boceo bol na desnu stranu lazna uzbuna da izadjem ili ako izadjem na silu bude mi lakse. radio ultra zvuk ok radio rengen sa barijumom zelidac snimio ok jee. davao stolicu na nakterije sve ok stolicu na akutno krvarenje i to je ok. jedino su mi nasli candidu u stolicu. krvna slika sedimentacija i sve ostalo je u granici normale hemoglobin u gornjoj granici . sta jos treba da radim kad se pretisnem u doljnjem dijelu stomaka i gornjem na desnoj strani boli i cujem veliku tecnost. molim za savjet, unaprijed hvalaaa

 389. Dr Milena Šćepanović  13. јуна 2013. at 01:42

  Poštovana Monika,
  treba da se javite dečjem hirurgu.

  Poštovani Alene,
  treba da lečite Candidu, a ako se tegobe nastave onda se verovatno radi o iritabilnom kolonu. Možete pročitati tekst o toj bolesti na ovom blogu.

 390. Jovana  22. јула 2013. at 13:54

  Postovana,
  Do sada nisam imala problema sa hemoroidima,medjutim danas,prilikom odlaska u wc,primetila sam malo krvi na stolici i na t.papiru,pritom da kazem jos da nisam imala nikakav bol ili peckanje pri nuzdi.Svakako cu se javiti dr ali sam htela da pitam sta to moze biti,imam povremeno bolove i mucninu u zeludcu,da li to moze imati ikakve veze?Hvala unapred na odgovoru.Pozdrav.

 391. Marija  24. јула 2013. at 23:53

  Poštovana,

  Imam 20 godina, i prije 7 dana sam osjetila bol nakon pražnjenja i vidjela krv na papiru.Period prije ovoga sam dosta konzumirala suvu i brzu hranu, period od 15ak dana. Raspitivala sam se kod ukucana i oba roditelja su imala problema sa tim. Inace nemam bolove, samo po nekad svrab, i ako je tvrda stolica bol dok ne izbacim. Interesuje me, da li možete Vi da mi preporucite neku mast, jer iskreno i nemam želju da idem ljekaru.

  Unaprijed hvala!

 392. Željko  25. јула 2013. at 10:11

  Hemoroidi su potpuno izljecivi bez hirurskog zahvata – magnetima koji se prodaju pod nazivom HemoBalans. Naravno, vrlo je vazna ishrana jer do pojave hemoroida uglavnom dolazi zbog loseg rada jetre – odnosno, ne adekvatne ishrane.

 393. Petar  27. јула 2013. at 02:21

  Poštovana,

  Do sada sam imao, vjerujem samo prvi i drugi stadijum hemoroida. Interesuje me koje vrijeme je potrebno prolabiranom hemoroidu da se sam vrati u unutrašnji dio? Kako da znam (prije odlaska) da li je ovo sad četvrti stadijum? Hem. je prolabirao prije 48 sati (naravno, nakon malo alkohola i masne hrane u kasne sate jutro je bilo teško za pražnjenje).

  Srdačan pozdrav

 394. Dr Milena Šćepanović  28. јула 2013. at 21:40

  Poštovana Jovana,
  vaše tegobe najverovatnije odgovaraju unutrašnjim hemoroidima, ali se može raditi i o fisuri, fistuli, zapaljenju. Tegobe sa želudcem najverovatnije nemaju veze sa krvarenjem.

  Poštovana Marija,
  žao mi je, ali ne mogu vam preporučiti nikakvu terapiju bez pregleda. Vaše tegobe mogu biti uzrokovane različitim bolestima koje se i različito leče. Jedino možete koristiti kantarionovo ulje ili kremu na bazi nevena, ali ovakve biljne kreme vam samo mogu olakšati tegobe, ali ne i izlečiti vas (opet, zavisno od bolesti koju imate).

  Poštovani Petre,
  kada se prolabirani hemoroid ne vraća spontano, bolest je u četvrtom stadijumu. Treba da koristite čepiće i tablete protiv hemoroida (Phlebodia tablete npr.).

 395. Andjelka  1. августа 2013. at 13:22

  Postovana doktorka,
  imam 45 godina i sada mi se prvi put pojavio hemoroid spoljasnji koji ne krvari ali je jako bolan.Recite mi da li mogu da kupim nesto sto bi mi olaksalo tegobe ili je pregled obavezan?

 396. Milan  9. августа 2013. at 16:06

  Poštovana doktorka,imam blagi oblik hemofilije A i nažalost već neko vreme me već muče. Uz konsultaciju sa hematologom uradio sam i kolonoskopiju i sem jednog hemoroida,nista ozbiljnije nije nadjeno,hvala bogu.Ishranu sam u potpunosti promenio,jedem vise vlakana(brokule,blitva,spanac..),manje suvu,zacinjenu i ljutu hranu.I doveo sam u red situaciju(krvarenja su retka),ali povremeno ipak imam tvrdju stolicu,i problemi se vrate..Higijenu odrzavam redovno i koristim Factu i neke biljne meleme.Pitanje:da li mi mozete dati jos kakvu smernicu vezanu za ishranu i da li hemoroidi mogu posle odredjenog vremena da zacele i da se povuku ! I još nešto smem li piti kafu ? Milan N.S.

 397. Željko  9. августа 2013. at 17:37

  Hemoroidi su potpuno izlečivi uz pomoć Hemobalans magneta. Nisu jeftini ali su potpuno efikasni. Tvrdu stolicu možete lako da rešite pomoću Magnezijum hlorida i Natrijum askorbata. Pogledajte sajt: ..com ili mi se javite na mail…

 398. Dr Milena Scepanovic  11. августа 2013. at 00:57

  Postovana Andjelka,
  mozete uzeti neku od antihemoroidalnih krema (Hepathrombin H, Fitorectal, Faktu…) I Lidocain gel protiv bolova, ali bi trebalo da odete na pregled jer vase tegobe mogu biti posledica fisure koja se drugacije leci.

 399. Dr Milena Scepanovic  11. августа 2013. at 10:57

  Postovani Milane,
  hemoroidi se mogu potpuno povuci na duze ili krace vreme, sto je nemoguce predvideti. Vi ste korigovali ishranu, sto je odlicno i jako vazno. Dodajte vasoj ishrani kuvanu hranu, sa kasikom, cajeve, mekinje, a kafu mozte ponekad popiti.

 400. Željko Šeatović  11. августа 2013. at 13:28

  Iako vrlo ljubazan odgovor, iako ispred gospođičinog imena stoji Dr. ipak ovaj odgovor pokazuje da dotična dr. nema baš veliko znanje o zdravoj ishrani.
  Poznaje li itko od prisutnih na forumu, i jednu životinju čija je hrana termički obrađena ili, kako to kaže dr. Šćepanović („kuvana hrana, sa kašikom“). Jedna od čestih gluposti koje dolaze od, tzv stručnih osoba. Da li dr. Šćepanović zna da termički obrađena hrana ne sadrži enzime (sve što je podvrgnuto temperaturi preko 50 stepeni) a enzimi su jedino što se računa u ishrani. Ništa uneseno u organizam nema nikakvu PRAVU vrijednost ako ne sadrži enzime. Oni su osnov metabolizma i osnov zdravlja.
  Postoji samo jedna vrsta LEKA ZA SVE BOLESTI, a to je ISHRANA PRESNOM HRANOM.
  Naravno da to svi DR ne preporučuju jer svi oni žive od BOLESTI a ne od ZDRAVLJA.
  Gospođi dr Čćepanović stojim na raspolaganju za svaku daljnju diskusiju ili raspravu (ako me pre toga ne „ukinu“ – banuju s ovog foruma).

 401. nikola  11. августа 2013. at 16:42

  Željko,potpisujem sve što si rekao za enzime i hranu životinjskog porijekla,a tvoj strah od banovanja sa sajta je veoma opravdan,upravo se to desilo juče jednoj osobi koja je svojom umnom superiornošću toliko rasrdila jednog od admina pa je usled potpune nemoći odlućio da ga banuje sa sajta.
  Taj isti demagog se inače zdužno zalaže sa demokratiju,slobodu govora i poštovanje tudjeg mišljenja.
  Tako da ne gajiš prevelike iluzije da ćeš moći da dokažeš neku poentu ovdje,kadija te tuži,kadija ti sudi.
  Pozdrav i širi dalje tu priču,da se ovaj narod malo okane od svinjokolja,prvi smo na listi kardiovaskularnih oboljenja u evropi upravo zbog loše svijesti o hrani.

 402. Željko Šeatović  11. августа 2013. at 18:06

  Hvala ti Nikola, ovo je jedna od najvećih podrški koje su mi do sada stigle (na puno foruma sam banovan). Imam sajt na kome se može naći puno korisnih napisa iako je malo koji izvorno moj jer, ima mnogo pametnijih ljudi od mene koji su već gotovo sve napisali. Zašto „izmišljati rupu na saksiji“ o zdravlju kad je biti zdrav toliko jednostavno ali, zahvaljujući industriji hrane i tzv lekova, i jako teško.
  Postoji samo jedan jedini recept – sirova hrana, bilo kao sokovi, salate ili pripremljena bilo kako bez termičke obrade.

 403. Petar  13. августа 2013. at 22:00

  Kupio sam ovaj jastuk,ima li ko iskustva sa njime il nečim sličnim.Za sada mi je ok.
  http://www.sanus.rs/sanus-proizvodi/jastuci-sa-specijalnom-namenom/
  Pozdrav svima.

 404. Goran  19. септембра 2013. at 12:22

  Postovana doktorka
  Vec sam Vam pisao na 28.05. i 03.06.2013. Ukratko: 2009 su mi dijagnosticirani unutrasnji hemoroidi 2 stepena. Bio sam ok posle terapije sve do marta 2013. Od tada do juna imao sam 4-5 puta krv pri defekaciji. Uradio sam 2 puta test na okultno krvarenje i bio negativan. U junu ove godine bio sam opet na pregled, uradjena mi je anoskopija i doktor je potvrdio staru dijagnozu i dao terapiju: phlebodia tablete i faktu cepici. I opet bilo je ok , do pred nekoliko dana kada sam primetio opet krv na wc solji, 2 puta u roku od jedne sedmice,pri defekaciji.Sta da radim….dali da ponovim istu terapiju, dali da uradim kolonoskopiju… Veoma sam zabrinut, imam 39 godina, 88 kg., redovnu stolicu 2 puta dnevno, najcesce kasastu. Nemam bolove, svrab, nelagodnosti ili slicno, samo me je strah da nemam nesto ozbiljnije zabolenje.Hvala Vam unapred na Vasem vremenu.Pozdrav

 405. Goran  23. септембра 2013. at 08:31

  Postovana doktoraka

  …zaboravio sam da Vam kazem da prilikom pregleda krajem juna 2013, u specijalistickoj gastro ambulanti, doktor mi je rekao da imam “ stare erodirane hemoroide- hemoroidalne cvorove 2 stepena “ i da je terapija standardno ista kao i prosli put kada sam bio na pregled kod drugog doktora( 2009 god.) faktu cepice + phlebodia tablete.Pozdrav

 406. Dr Milena Šćepanović  27. септембра 2013. at 00:08

  Poštovani Gorane,
  hemoroidi su bolest koja će vam povremeno, tokom celog života, stvarati tegobe. Treba da regulišete ishranu i način života pre svega, a onda i da koristite neke od lekova. Kada vam lekovi ne pomognu postoje druge metode. S obzirom na vaše tegobe, preporucujem vam da uradite sklerozaciju hemoroida ili podvezivanje gumicama.

 407. Danilo  9. октобра 2013. at 21:10

  Postovana Doktorko,
  Imam probleme sa Hemoroidima,mislim da su drugog stepena.Takodje sam imao i krvarenje ali je to sve izazvano mojom neredovnom ishranom i jako malom konzumacijom tecnosti.
  Kako sam bio na pregledu i poboljsao ishranu a isto takodje pojacao unos vode,prestalo je krvarenje ali je sad par dana opet bilo na toalet papiru tragova krvi.
  Koristim faktu mast koju mi je prepisao doktor i napisao je da koristim samo 10 dana medjutim posle 10 dana nije mi bilo bolje pa sam odlucio da na svoju ruku uzmem jos jednu kremu i nastavim sa koriscenjem. Sve u svemu krema mi pomaze…takodje je napisao da uradim posle tih 10 dana koloskopiju ali ja nisam posao pa ako mozete da mi kazete sta da radim u vezi sa tom kremom dal postoji jos nesto sto bih mogao da uradim?

 408. Dr Milena Šćepanović  10. октобра 2013. at 00:25

  Poštovani Danilo,
  imate jako puno krema i čepića za hemoroide u apotekama. Izaberite sami neki preparat i probajte. Biljne preparate možete koristiti i mesec dana, a efikasnost preparata je individualna.
  Kako su vam hemoroidi potvrđeni pregledom, kolonoskopiju radite ako imate više od 40 godina.

 409. Danilo  10. октобра 2013. at 23:11

  Postovana dr Milena,
  Da se zahvalim na odgovoru,i ako biste mogli da mi predlozite neku mast da probam da je na biljnoj bazi puno biste mi pomogli.
  Hvala jos jednom.

 410. Dr Milena Šćepanović  12. октобра 2013. at 00:09

  Poštovani Danilo,
  možete probati biljnu mast koja se reklamira na ovom blogu – Biohemoroid.

 411. Nikola  12. октобра 2013. at 19:39

  Postovana doktorka,
  Imam par pitanja za Vas. Imao sam spoljni hemoroid koji se sam trombozirao, bio sam kod proktologa i rekao mi je da mi on vise nece praviti probleme jer je tromboziran, i da je tu sad hemoroid „strazar“. Sad mi je odmah do njega(ako ne i bas tu), ne mogu da preciziram bas, kao neka krvzica koju osetim pod prstom, ne pece me, ne boli, ne svrbi i od kad mazem Pavlovicevu mast posle praznjenja creva, mi ni ne krvari po malo na papiru usled brisanja. Moje pitanje za Vas je, da li je ta kvrzica „strazar“ ili je mozda do njega izbio novi spoljni hemoroid ? Imam utisak da se bukvalno posle praznjenja creva malo ta kvrzica uveca, a posle malo vremena se smanji. Ponavljam da nemam tegoba te kvrzice i da li je to onda samo taj visak koze ?

  Unapred Vam hvala.

  Pozdrav.

 412. Nikola  12. октобра 2013. at 20:09

  Zaboravio sam da Vam napomenem da mi je proktolog rekao da imam i malu Fisuru i da je ta kvrzica koju napipam da je tvrda, da nije meka. Pozdrav

 413. Nikola  17. октобра 2013. at 11:12

  Postovana doktorka,
  Posto ne dobijam odgovor, moram Vas ponovo pitati, ali pitanje stanje se promenilo. Na mestu gde sam imao trombozirani spoljni hemoroid, ili odmah do njega u milimetar, imam nesto sto mi se uveca odmah nakon defekacije a posle se samo skoro skroz povuce, posle defekacije je vece i tvrdje, dakle nije skroz mekano a posle se samo povuce i skoro da se i ne oseti. Nemam svrab, bol, peckanje, krvi i slicno, mozete li mi reci sta to moze biti, posto mi je moj proktolog rekao da je tu bio hemoroid, da je on sad tromboziran i da je tu hemoroid strazar i da mi on nece praviti probleme, i da je tu mala fisurica, to je sanirano danju Didermalom a nocu Kanestenom. Samo mi recite da li je to mozda novi spoljni hemoroid ili se mozda taj hemoroid strazar tako uvecava malo nakon defekacije pa se sasm vremenom smanji ?
  Unapred Vam hvala.
  Pozdrav

 414. Dr Milena Šćepanović  19. октобра 2013. at 00:30

  Poštovani Nikola,
  to što opisujete najviše odgovara spoljašnjem hemoroidu, iako vam tačno ne mogu odgovoriti bez pregleda. Vi navodite dve različite dijagnoze za isto stanje, hemoroide i fisuru, a lečite se kremom za lečenje kožnih oboljenja i kremom za gljivuče infekcije. Porazgovarajte sa lekarom koji vas leči.

 415. Nikola  19. октобра 2013. at 21:04

  Postovana doktorka,
  Hvala Vam na prethodom odgovoru, opisao sam vam malo nabacano jer i sam ne znam kako bih sve to lepo vama obrazlozio. Ukoliko Vam ne smeta, kao i ostalima na forumu, da li smem da Vam posaljem sliku svog problema, da okacim link na forum ?
  Malo mi je neprijatno ali bi tako mogli da mi kazete tacno u cemu je problem.
  I jos jedno pitanje, kada da krenem da mazem mast za hemoroide, ukoliko je to spoljni hemoroid ? Kada pocnem da osecam neke tegobe ili kada, posto trenutno nemam nikakvih tegoba sem sto se to posle defekacije uveca i posle nekog vremena samo smanji, a ne bih da pustim da se taj hemoroid zapusti pa da posle imam vece probleme ?

  Hvala Vam.

  Pozdrav.

 416. Željko  19. октобра 2013. at 21:21

  Sve te kremice i ulja pomažu da se ublaže problemi ali, jedino neinvezivno, trajno rešenje su magneti HemoBalans. Nisu jeftini ali, kako kaže naš narod, „Jeftino meso, čorba iza plota“.
  Dostupni su i u Hrvatskoj i u Srbiji. Pogledajte sajt „svejeizljecivo“, tamo imate informacije i kontakt za nabavku.

 417. Marko  29. октобра 2013. at 00:13

  Postovani, molim Vas za pomoc. Pored analnog otvora imam neku „rupicu“. Nalazi se
  odmah do cmara (na strani suprotnoj od ledja, tj prema testisima), i mislim da je nekako
  bukvalno rupica, zatvorena je i mogu da ubacim deo prsta u nju,
  duboka je oko 3 mm a siroka je oko pola cm. Ne boli me, nemam tragova krvi ni sluzi, gnoja ni u stolici,
  ni na stolici, ni na papiru, povremeno zna nekada da me malo pecka posle defekacije ukoliko
  se ne „zaperem“(jako retko,
  mozda po 5, 6x u godinu dana).Nemam bolova posle defekacije.I ponekad me malo pecka posle defekacije dok se „perem“.Bio sam 2x kod
  proktologa jer sam na suprotnoj strani od toga imao spoljni hemoroid i nista mi nije rekao vezano
  za ovo sto Vama opisujem ( rekao
  mi je samo da imam malu fisuricu, ali ne i da je tu gde mi je spoljni hemoroid ili sa ove strane
  gde je
  ta rupica.
  I jos nesto, nije ta rupica povezana sa cmarom tj, da je jedno, oseti se da ima nesto
  izmedju, mislim na kozu ili mozda sfingter.Znaci, to je bukvalno odmah PORED cmara.Stolica mi je redovna, normalne boje i velicine.
  Ne znam ni sam kako da Vam opisem.Ako Vam nesto znaci, imam 26 godina.

  Mozete li mi reci sta to moze biti i kako i kada to da tretiram ?

  Hvala.

 418. Dr Milena Šćepanović  1. новембра 2013. at 21:08

  Poštovani Marko,
  samo na osnovu vašeg opisa, a bez pregleda, ne mogu da se izjasnim. Verovatno je u pitanju fisura, kako vam je proktolog i rekao.

 419. danijela  5. новембра 2013. at 14:11

  postovani,
  imam36god i majka sam 2 devojcice. kad sam rodila prvu pre 13god pojavila mi se jedna mekana kvrzica hemoroida. hladan oblog je pomogao i nisam imala problema i on se povukao. medjutim, moj prvi odlazak na festival EXIT koji traje 4 dana ih je povratio jer je podrazumevao toliko dana stajanja na nogama i skakanja. prolazili su isto posle par dana i hladnim oblozima.imala sam sam savrsenu kilazu i bavila sam se savate boxom. pre 4 godine sam rodila drugu devojcicu ali sam prestala sa aktivnostima i ugojila se 10 kg. svaka 2 do 3 meseca pocastim sebe izlaskom na tehno zurke sto takodje podraumeva skakanje. pre neki dan mi je izasao hemoroid dok sam bila na proslavi noci vestica. medjutim,hladan oblog nije pomogao i prvi put imam krvarenje.
  zelela bih da ih se resim hirurskim putem ako to podrazumeva da se vise nece pojavljivati.
  ponovo pocinjem sa treninzima pa bih volela da mi pomognete.

 420. Dr Milena Šćepanović  5. новембра 2013. at 18:34

  Poštovana Danijela,
  hemoroidi se operišu kada ostale metode lečenja ne daju rezultat. Prvo pokušajte sa mastima, čepićima i/ili antihemoroidalnim tabletama.

 421. Željko Šeatović  5. новембра 2013. at 19:13

  Dr Šćepanović je dobro odgovorila jer operacija nikada nje bila trajno rešenje.
  Da biste se trajno rešili hemoroida, potrebno je da ispunite dva uslova: da primenite magnete pod nazivom HemoBalans, pogledajte sajt: „svejeizljecivo“ i da promenite način ishrane – pređete više na sirovu, termički ne obrađenu hranu, kako biste jetru oslobodili prekomerno teškog rada.

 422. danijela  7. новембра 2013. at 09:35

  hvala vam najlepse

 423. Marijana  8. новембра 2013. at 20:18

  Postovana doktorka probacu da budem sto kraca.Imam vec godinama problema sa kandidom i 26 godina. Takodje imam dijagnozu gastritis chronica duo, mozda sam nesto pogresno napisala,zeludac me uzasno boli, i nista ne pomaze, i osim toga imam uzasnih problema sa suljevima. Prvo sto me zanima, s obizrom da mi je radjena gastroskopija, a u neko skorije vreme bi trebalo i kolonoskopija, procitala sam da ne preporucujete to nekome dok ne predje 40godina, zbog cega? Da li je to bolna procedura, posto ce je u mom sluzacju raditi bez anestezije? Da li je to jako invazivna metoda i koliko je uopste pametno da je onda ja radim u ovim godinama? Inace sam omrsavila 15 kg, za par meseci, imam u zadnje vreme belu sluz u stolici, probleme sa kandidom vec duze vreme, pila sam i antimikotike i antibiotike.Od cega moze biti bela sluz? Krv sam primetila sveg par puta do sada, nista alarmantno. Ali suljevi ne prolaze, iako ih mesecima konstatno mazem, nema sta nisam probala, 2tube faktu masti, hemor m mast, trece se ne secam, i neke domace masti,faktu cepice 2 puta, fitohem, ali mi nista nije pomoglo, nekada imam one plave kuglice zgrusane krvi spolja na analnom otvoru koje uzasno bole, nekada samo kao naduvani baloncic, ali sve u svemu zadnjih meseci uvek je spolja vidljivo golim okom. Nije toliko strasno dok vrsim veliku nuzdu, mnogo je gore ovako u svakodnevnim aktivnostima, mogu da se vrate samo ako ih ja naguram rukom unutra da se tako izrazim, cim cucnem, rasirim noge,ili uradim neki vec napor oni poispadaju i kraj, evo sad dok vam kucam ovo, sedim i boli me uzasno. nekada osetim i da me iznutra ziga, po mom nekom misljenju cini mi se da su i unutrasnji, ne samo spoljasnji. Kako se to vama cini da li su samo spoljasnji ili i unutrasnji? kako to da razaznam? U kom su stadijumu po vama? I sta je dalja procedura lecenja u mom slucaju? Planiram da posetim hirurga u skorije vreme, ali bih vam bila zahvalna za bilo kakvu informaciju, jer ne znam kad cu doci na red i kod njega a i za kolonoskopiju. Hvala unapred.

 424. Marijana  8. новембра 2013. at 20:28

  Ivinite zaboravila sam da napomenem i konstantan uzasan svrab koji ne prolazi vec mesecima, u vaginalno -analnoj regiji, mada u vaginalnoj osetim i svrab i peckanje, ali oko cmara uzasan svrab konstantno mesecima.

 425. Dr Milena Šćepanović  9. новембра 2013. at 20:03

  Poštovana Marijana,
  vi ste me pogrešno razumeli. Kolonoskopiju ne preporučujem bez prethodnog pregleda lekara, gastroenterologa ili hirurga. Ona se radi posle 50 godine života kod osoba koje imaju pozitivan nalaz krvi u stolici (pozitivan FOBT). Pre toga se radi kod svih osoba koje imaju tegobe od strane gastrointestinalnog trakta, ili imaju nekoga u porodici koji je bolovao od tumora debelog creva, ali svakako posle obavljenog pregleda lekara. Pregled nije bolan, više je neprijatan. Pogotovu vi treba prvo da se javite lekaru. Prvo treba da uradite proktološki pregled, potom da zalečite hemoride (jer čišćenje za kolonoskopiju pogoršava hemoroide), a potom da se javite gastroenterologu koji će vam posle pregleda reći da li i šta od dijagnostike treba da uradite(uključujući i kolonoskopiju). Više je načina lečenja hemoroida. Jedan od njih su kreme koje ste koristili. Kada one ne deluju, postoje tablete, zatim podvezivanje čvorova, sklerozacija, pa i operacija. Svrab koji imate može biti posledica samih hemoroida, a isto tako i lekova koje ste uzimali.

 426. Marijana  9. новембра 2013. at 23:45

  Postovana doktorka, bila sam vec kod gastroenetrologa, koji mi je uradio gastroskopiju, i treba da mi uradi kolonokopiju, posto je u pitanju drzavni lekar ko zna kada cu stici na red za kolonoskopiju a cekam vec dugo. Dao mi je da uradim razne analize tipa stitnu zlezdu, iako sam osecala i sama da je sve u redu, a npr nije me poslao da pregledam te suljeve i da to saniram, to planiram da uradim na svoju inicijativu. Iako sam njemu iznela iste simptome kao i vama, nije mi uopste skrenuo paznju da kolonoskopija moze da pogorsa hemoroide, i da ih treba zaleciiti, bez namere da budem bezobrazna, ali toliko o tome od njega. Za gastritis je isto samo slegao ramenima, iako imam nesnosne bolove u zelucu i vidi se jako puno zuci, za kandidu je rekao da smatra da to za njega nije bolest, itd, itd…Godinu dana se setam po lekarima, bez ikakve konkretne pomoci, svi samo slezu ramenima, a ja sam sve potistenija i u sve losijem stanju. kod mene se spojilo sve, gastriitis, kandida, suljevi, sve sto me je moglo snaci od gastrointesitnalnih tegoba. Recite mi posto moze da se desi da mozda budem morala na kolonoskopiju pre nego sto uspem da saniram suljeve, kakva posledica toga moze da bude prilikom kolonoskopije, sta tacno moze da se desi? Jer iskrena da budem sada sam se malo i uplasila. Mene je lekar opste prakse uputio na hirurga na pregled za suljeve ne proktologa, mada meni to nije bilo logicno.Po vasem misljenju usled cega moze da bude ta bela sluz u stolici i po vasem misljenju u kom su oni stadijumu u mom slucaju? I nije mi jasnio ono da pogotovo ja treba da se javim lekaru, da li to znaci da spadam u neku rizicnu grupu?

 427. Dr Milena Šćepanović  10. новембра 2013. at 22:26

  Poštovana Marijana,
  kolonoskopija nije kod vas hitna, tako da možete sačekati vaš termin.
  Simtomatologija koju imate je šarolika i bez pregleda mi je teško da bilo šta komentarišem.

 428. Gaga  11. новембра 2013. at 19:59

  Postovana doktorka,
  Pre 2 dana mi se, nakon praznjenja propracenog krvarenjem, pojavio spoljasnji hemoroid po prvi put i juce se povukao, ali i dalje osecam iritantan svrab i neku nelagodnost. Ne osetim nista dok sedim, ali kad ne sedim smeta mi jer svrbi. Sta treba da radim da bi nestao svrab?

 429. Dr Milena Šćepanović  14. новембра 2013. at 23:37

  Poštovana Gago,
  prvo treba naći uzrok svraba, pa shodno tome pristupiti lečenju. Najverovatniji uzrok svraba su hemoroidi, pa onda treba njih lečiti. Pored toga, uzrok svraba mogu biti i neka kožna oboljenja koja mogu postojati uporedo sa hemoroidima, ali se drugačije leče. Znači, treba da odete na pregled, gde će vam lekar, po postavljanju dijagnoze, dati odgovarajuću terapiju.

 430. Miki  19. новембра 2013. at 15:55

  Postovana doktorka,
  dana 19.11.2013 sam isao na pregled kod gastroenteroheatologa jer sam primetio na ubrusu toalet papira malo sveze krvi i nakon pregleda Dr mi je prepisao Hemor M mast i Meteospasmyl caps,imam 29 god,ne pijem,ne pusim,bavim se sportom,e sad rekao mi je da je pozeljno i uraditi kolonoskopiju za svaki slucaj pa me interesuje dali je meni to potrebno jer sve to placam a malo mi je situacija teza.Hvala puno

 431. Dr Milena Šćepanović  20. новембра 2013. at 17:20

  Poštovani Miki,
  za sada nije neophodno da uradite kolonoskopiju. Prepostavljam da vam je lekar koji vas je pregledao našao uzrok tegoba i shodno tome dao terapiju. Ako se tegobe ponove, dovoljan će biti i anoskopski pregled, a zavisno od nalaza, možda bude potrebna i kolonoskopija.

 432. Vladimir  21. новембра 2013. at 13:37

  Postovana, pre 3 dana su mi se pojavili spoljasnji hemoroidi sa desne strane, ovo je vec neki put da mi se pojave posle duzeg vremenskog perioda; koristio sam uvek FAKTU preparat i pokazalo se kao efikasno resenje, medjutim ovog puta mi nije pomogao, cak se nije ni smanjio, iako je do sada veci nego ikad.
  Probavao sa da ih vratim u prirodan polozaj uguravajuci ih unutra, ali s obzirom da imam jedan cvoric koji je tvrd i jako bolan, uvek se vracaju.
  Da li imate neko resenje? Cuo sam da mnogi ljudi koji su koristili cepice su se pokazali kao efikasnim.
  Ili da odem kod lekara kako bi mi dao pravu dijagnozu?
  Da napomenem da nemam krvarenje, vec tesku upalu koja i dalje traje.

  Hvala unapred 🙂

 433. Vladimir  21. новембра 2013. at 13:38

  Postovana, imam 22 godine i do pre 3 dana su mi se pojavili spoljasnji hemoroidi sa desne strane, ovo je vec neki put da mi se pojave posle duzeg vremenskog perioda; koristio sam uvek FAKTU preparat i pokazalo se kao efikasno resenje, medjutim ovog puta mi nije pomogao, cak se nije ni smanjio, iako je do sada veci nego ikad.
  Probavao sa da ih vratim u prirodan polozaj uguravajuci ih unutra, ali s obzirom da imam jedan cvoric koji je tvrd i jako bolan, uvek se vracaju.
  Da li imate neko resenje? Cuo sam da mnogi ljudi koji su koristili cepice su se pokazali kao efikasnim.
  Ili da odem kod lekara kako bi mi dao pravu dijagnozu?
  Da napomenem da nemam krvarenje, vec tesku upalu koja i dalje traje.

  Hvala unapred 🙂

 434. Dr Milena Šćepanović  21. новембра 2013. at 16:01

  Poštovani Vladimire,
  najverovatnije imate tromboziran spoljašnji hemoroid. Ne radi se o upali, već o trombozi. Hemoroid je spoljašnji pa zato ni ne može da se vrati unutra. Možete uzeti neku drugu kremu protiv hemoroida. Ako ne dođe do poboljšanja dolazi u obzir manja hirurška intervencija otvaranja hemoroida i vađenja tromba koja se radi ambulantno.

 435. tanja  1. децембра 2013. at 01:30

  Dobro vece.Imam pitanje za doktorku vec cetri dana kada imam stolicu imam obilno krvarenje, hemaroide sam cesto imala ali trenutno neosecam da ih imam tacnije spoljasnje nemam jedino ako nisu unutrasnji a bol u stomaku je kao kada preterate sa trbusnjacima i dobijete upalu misica pa me zanima vase misljenje sta bih moglo biti unpitsnju.hvala unapred na odgovoru

 436. andreja  1. децембра 2013. at 23:01

  postovana Doktorice ! Imam Problem na penisu glava mu bude modra bez krvi a kozica se zalepila okolo .urolog mi nije dao nista da pijem ni da mazem a Imam 60 godina sta da preduzmem ….Hvala ….

 437. Gagi  3. децембра 2013. at 08:47

  Dobar dan.Imam 26 godina.Hemoroide vec 10.Prisutni su i unutrasnji i spoljasnji.Ne znam vise koji prave veci problem.Jedina mast koja je pomagala je delmeson,koji se vise ne proizvodi (kazu nije konkurentan sa cenom)Nije ni to problem.Od pre tri dana unutrasnji izlaze mnogo cesce,i stalno imam osecaj da mi se ide u toalet,ali sto je jos cudnije poceli su sami da se vracaju cim ustanem sa solje,a to se nikada ranije nije desavalo.Imate li neki savet?Unapred zahvalan.

 438. Dr Milena Šćepanović  3. децембра 2013. at 23:50

  Poštovana Tanja,
  krvrenje koje imate je najverovatnije posledica postojanja untrašnjih hemoroida. Treba da se javite na pregled gastroenterologu ili hirurgu-proktologu koji će vam dati adekvatnu terapiju.

  Poštovani Andreja,
  problem koji imate treba da leči urolog.

  Poštovani Gagi,
  treba da se javite hirurgu na pregled. Postoji više načina lečenja hemoroidalne bolesti (antihemoroidalni čepići i tablete, sklerozacija, podvezivanje čvorova itd). Lekar će vam, zavisno od nalaza, predložiti nešto od navedenog.

 439. Željko  4. децембра 2013. at 08:46

  Hemoroidi se najbezbolnije i najuspešnije leče magnetnim štapićima koji se sat vremena dnevno, drže u rektumu. Kod muškaraca pomažu i kad je prostata u pitanju (pomažu prokrvljenost). Više o tome imate na sajtu: „svejeizljecivo“.

 440. Jelena  4. децембра 2013. at 17:49

  Dobro vece. Htela bih da mi date savet. Imam unutrasnje hemoroide bez ikakvih znakova i tegoba. Sem sto mi se javlja krvarenje prilikom praznjenja creva. Prilikom pregleda od doktora dobila sam mast Hepatrobin da upotrebljavam. Medjutim sada vise nigde nema te masti u Apotekama, vec imaju neku zamenu za to. Da li bi mogla tu mast da koristim ili ima neki drugi lek za ovo ? Hvala unapred.

 441. Željko  4. децембра 2013. at 18:09

  Hepatrombin je mast za sve oblike proširenih vena (što Hemoroidi doista i jesu) i može da je zameni bilo koja mast za hemoroide. Međutim, jedino pravo rešenje problema sa hemoroidima su magnetski ulošci (dva u kompletu) „Hemobalance“, koji problem rešavaju trajno i bezbolno. Pogledajte sajt http://www.svejeizljecivo.com

 442. Dr Milena Šćepanović  5. децембра 2013. at 20:30

  Poštovana Jelena,
  vi imate hemoroidalne tegobe jer krvarite posle pražnjenja. Za lečenje hemoroida se koristi Hepathrombin H mast, umesto koje možete koristiti zamenu ili neku drugu antihemoroidalnu mast. Takođe možete piti tablete Phlebodie.

 443. Nevena  5. децембра 2013. at 21:51

  Ja imam 15 godina i juce mi je izaslo mislim stvorio se hemoroid pa sad ne znam kako ide. Jako se bojim i ne znam sta da radim jer sam jos mlada i bojim se kako ce to sve da izgleda a sada nema nazad. Pomozite mi molim Vas.

 444. Dr Milena Šćepanović  6. децембра 2013. at 19:14

  Poštovana Nevena,
  pre svega treba da odete na pregled da bi se potvrdila dijagnoza hemoroida. Onda će vam lekar dati terapiju i savet o ishrani i načinu života, koji će vas, ako ih se pridržavate, vratiti nazad.

 445. Željko  6. децембра 2013. at 19:51

  Ova tema se poprilično ofucala. Sva pitanja, manje – više ista, svi odgovori dr Šćepanović, manje – više isti i, gotovo, potpuno beskorisni (iako dati u najboljoj nameri). Sve vas upućije na lekara, a vi, da ste našli odgovarajući savet kod lekara ne biste pisali i pitali ovde.
  Kad bi lekari bili plaćeni po izlečenom pacijentu, možda bi vas i izlečili ali, pod uslovom da su završili neku drugu medicinu a ne ovu, zvaničnu. Oni ne žive od zdravlja i izlečenja već isključivo od bolesti – vaše bolesti (višekratne operacije, podvezivanje, kremice, masti, uljni rastvori i sl.)
  Postoji jedan jedini lek da se hemoroidi povuku a to magneti koji se stavljaju u rektum (HemoBalance magneti) i jedan jedini način da se ponovo ne pojave – prelazak na ishranu presnom, termički ne obrađenom hranom. Pogledajte sajt http://www.svejeizljecivo.com
  Svi ostali saveti su prosto „zaluđivanje naroda“. To zna i dr Šćepanović ali, i ona je završila medicinu i oseća svojom svetom dužnošću da brani struku jer, kako, pre svega sebi, priznati da je barem pola studija proćerdala uzalud, jer, nije naučila osnovno: kako se leči. To dokazivanje struke je unapred izgubljena bitka, što znate svi koji ovde postavljate pitanja.

 446. Maja  10. децембра 2013. at 12:51

  Poštovana,

  da li upala hemoroida može da reflektuje bol ka zadnjem delu leđa i male karlice,
  pozdrav

 447. Dr Milena Šćepanović  11. децембра 2013. at 18:32

  Poštovana Majo,
  hemoroidalne tegobe dovode do tegoba u analnoj regiji. Retko mogu da daju senzacije ka trtičnom delu kičme, ali ne dalje, i obično ne u vidu pravog bola.

 448. Toan Jodu  12. децембра 2013. at 00:50

  Dobra vecer iz Svicarske.09.04.2013 sam prilikom tusiranja osjetio kvrzicu na ulazu u cmar.Koristio sam Faktu i jos par raznih krema.Kvzica se uvukla u cmar.U Julu su mi u bolnici stavili neku gumicu koja je bila,bar ja sam tako osjecao,tri sedmice.Uglavnom nisam imao niti krvarenje niti bolove.Na kraju Oktobra sam imao pregled (mozda se necu dobro izrazit)sa kolonoskopijom.Zakljucak da je sve u redu.Posle tog pregleda je nakon 4 dana opet narasla kvrzica koja je i sada vani.
  Prije pet dana sam ponovo bio kod specijaliste koji je stavio u Julu gumicu.Kaze da imam trombozu.Nesto mi je radio na ulazu debelog crijeva i kaze da sad cekam 5-6 sedmica pa kod nekog specijaliste da to odstrani.
  Moje je pitanje:Kakve mogu biti posledice kad odstrani trombozu?Jeli bolno i koliko dugo ce trebat da to zaraste?
  Molim vas da mi odgovorite i ja vam se puno zahvaljujem.
  Pozdrav iz Svicarske.
  Laku noc.

 449. Dr Milena Šćepanović  14. децембра 2013. at 15:23

  Poštovani Toan Jodu,
  vi imate trombozu spoljašnjeg hemoroida. Kod nas se to leči lekovima, antihemoroidalnim kremama i antihemoroidalnim tabletama. Kada ova terapija ne da rezultat, dolazi u obzir hirurško uklanjanje tromboziranog hemoroida. Intervencija je ambulantna, traje kratko, radi se u lokalnoj anesteziji i rana zarasta brzo. Posledica nema.

 450. Toan Jodu  14. децембра 2013. at 19:53

  Draga gosp.Milena,hvala vam na odgovoru.Samo jos jedno pitanje.Sta prije bude hemeroid ili tromboza??
  Jel mora da bude hemeroid pa da od toga nastane tromboza??
  Primite pozdrav ili prelijepe i za sada hladne Svicarske.
  Jodu Toan

 451. Jodu Toan  15. децембра 2013. at 10:11

  Dobro jutro,oprostite na smetnji.Mislim da cete me razumit sto sam ovako naporan.
  Interesujeme samo jos ovo dali se to mora operirat?Mene niti boli niti osjecam da to imam.Ali je poveliko i nija zanemarit.
  Sta se moze desit ako neoperisem?Hvala vam jos jednom
  Pozdrav

 452. Dr Milena Šćepanović  16. децембра 2013. at 21:52

  Poštovani Jodu Toan,
  prvo nastaju hemoroidi koji se onda mogu komplikovati pojavom tromboze (važi za spoljašnje hemoroide). Ovakav hemoroid se ne mora operisati. Možete koristiti antihemoroidalne masti, a vremenom bi trebalo da dođe do smanjenja hemoroida, pa i njegovog potpunog nestanka.

 453. violeta  17. децембра 2013. at 00:04

  se izvinuvam pocituvana sakam da ve zamolam za pomos i sovet od vas da dobijam.stanuva zbor za pilori bakterijata i kandidata pa bi sakala da ve prasam spored homeopatijata so sto moze da se izlekuvat tie spomenatite bakterii sto vi gi rekov i dali imate vie nekoj homeopatski lek za da se unistat tie bakterii?sakam i vase mislenje i znaenje sto go imate da mi pomognete osven so homeopatski lek kako na drug nacin da gi izlekuvam tie bakterii i so sto i kako?vi se molam pomognetemi da gi pobbedam i izlekuvam,ve pozdravuvam od se srce i se nadevam na vas odgovor i pomos.vi blagodaram

 454. Dr Milena Šćepanović  17. децембра 2013. at 18:49

  Poštovana Violeta,
  Helicobacter se uspešno leči antibioticima. Kandida se leči antimikoticima i korekcijom ishrane. Sa homeopatijom nemam iskustva pa vam ne mogu dati drugi savet.

 455. Jodu Toan  18. децембра 2013. at 02:18

  Postovana gosp.Scepanovic.Hvala vam na odgovoru.
  Kod mene izgleda sve kontra.Kad mazem nekom od krema hem.bude veci.Par dana nemazem nicim i smanjio se za 50 posto.
  Imam ponovo pregled na kraju Januara.
  Zelim vam sretnu Novu 2014 god.Da znam gdje ste postarao bih se da dobijete cokoladu sa Svicarskih Alpa.

 456. Dr Milena Šćepanović  19. децембра 2013. at 22:01

  Poštovani Jodu Toan,
  ništa se neće desiti i ako ništa ne koristite od preparata. Hemoroid se može i spontano, bez terapije, povući.
  Hvala. I vama srećna Nova Godina. Švajcarske čokolade je nemoguće odbiti. Mene možete naći na Klinici za hirurgiju, KBC Zvezdara, u Beogradu.
  Drago mi je da smo čitani i u Švajcarskoj.

 457. Lale  22. децембра 2013. at 17:55

  Postovana dr,
  Imam 30 godina, sportista sam i zdravo se hranim! Medjutim u poslednje vreme osecam kao neki vazduh u crevima i jako me zaboli sa desne strane! Jednom mi je bila stolica tanka kao olovka, a inace nemam problema, jedino eto to nadimanje tj.osecaj tog vazduha u crevima! Strah me da je ono najgore, procitao sam negde za tu stolicu kao olovku! Hvala

 458. Dr Milena Šćepanović  26. децембра 2013. at 19:47

  Poštovani Lale,
  nadimanje je najčešće posledica neodgovarajuće ishrane (ovo je period slava i hrana je ugalvnom jača). Drugi najčešći razlog je kamen u žučnoj kesi. Stolica tanka kao olovka ne mora ništa da znači. Sačekajte malo, pa ako vam tegobe budu i dalje trajale, javite se gastroenterologu.

 459. Nikola  30. децембра 2013. at 18:16

  Postovani, imam vanjski hemoroid dve nedelje. Povremeno se poveća a povremeno smanji, ali ne nestaje iako koristim FAKTU mast već dve nedelje. Nema krvarenja ali ima povremeno peckanja, bola i svraba. Noću kadkad me i probudi iz sna jak svrab. Da li je normalno da hemoroid i nakon toliko dana mazanja masti ne prolazi?

 460. Toan Jodu  31. децембра 2013. at 14:59

  I ja sam imao sedam mjeseci bez bolava.Nekas u cmaru a ponekad vani.sad imam kao vecu bradavicu.mazao sam sa nekom biljnom kremom koju sam nabavio kod travara.
  za sad nikud neidem.ako se povrati idem opet na kontrolu i mazanje mastima.
  Svima zelim Sretnu Novu Godinu i da nemamo vise hemoroida.
  PS:
  vama gospodjo Milena zelim posebnu zelju da dam.Vasoj familiji kao i vama sve sto vam treba na ovom svijetu da vam Bog podari.
  Pozdrav iz Svicarske.

 461. Elizabeta  1. јануара 2014. at 17:21

  Draga doktorka sretna vam nova godina, imam problem sa hemoroidima na analnom otvoru imam kao venac hemoroida, imam konstantan bol i u sedecem i u lezecem polozaju, ne krvare, imam redovnu stolicu. Sta da uradim?

 462. Dr Milena Šćepanović  2. јануара 2014. at 11:19

  Poštovani Nikola,
  spoljašnji hemoroid može dugo da stoji i to ne treba za vas zabrinjava. Uzmite neku drugu antihemoroidalnu kremu.

  Poštovani Toan Jodu,
  havala na lepim željama. I vama i vašima sve najbolje u Novoj Godini.

  Poštovana Elizabeta,
  pre svega treba da odete na pregled, jer možda postoji potreba za ‚‚reponovanjem (vraćanjem)‚‚ hemoroida. Potom ćete dobiti i odgovarajuću antihemoroidalnu terapiju.
  I vama sve najbolje u Novoj Godini.

 463. Muhejdin  7. јануара 2014. at 20:22

  Postovana doktorka Srecni praznici .. Imam probleme sa hemorodidi imam cestu stolicu i tecnu krvarenje vec dve sedmice kad su se pojavili sta da radim i gde da se obratim? hvala unapred

 464. Dr Milena Šćepanović  8. јануара 2014. at 19:02

  Poštovani Muhejdin,
  treba da se javite hirurgu-proktologu ili gastroenterologu radi pregleda i lečenja.

 465. Enida  15. јануара 2014. at 13:32

  Postovana Dr. Imam problem sa hemoroidima predpostavljam da su vanjski jer se osjete i tu su non stop i kad ne bole, javili su mi se nakon prvog poroda sada vec nakon drugog su neizdrzljivi bolovi nemogu da stojim na nogama kad legnem na stranu i odignem noge bol se jedino tada umanji….bol je uzasan i evo 5mjeseci nakon poroda jos uvijek traju prestanu boliti na par dana i ponovo i da napomenem stolicu imam redovnu….Sta da radim sa mnogim kremama sam probala uljima mastima i dr al ne uspijeva kod doktora nisam isla…molim Vase misljenje o ovome….unaprijed zahvalna.

 466. Željko  15. јануара 2014. at 16:03

  Samo HemoBalans magneti Vam mogu pomoći. Za informacije obratite se na zseatovic@gmail.com ili potrazite na http://www.svejeizljecivo.com

 467. Dr Milena Šćepanović  15. јануара 2014. at 17:23

  Poštovana Enida,
  bolovi vam traju dugo, što nije uobičajeno kada su hemoroidi u pitanju; ali je moguće ako se niste adekvatno lečili. Trebalo bi da odete na pregled jer navedene tegobe može da da i fisura. Zavisno od nalaza na pregledu dobićete i odgovarajuću terapiju.

 468. Enida  15. јануара 2014. at 18:24

  Hvala puno na odgovoru, dugo mi je trebalo da shvatim da trebam otici na pregled al sad mi je krajnje vrijeme….koristila sam svasta hadensa, faktu, lidoproct, amer caj ali uzalud…Sad cu morati da se javim ljekaru nemogu vise ni bol podnijeti..
  A da li bi omala te gutice velicine zrna graska ako je fisura. Jos jednom hvala puno. Lijep pozdrav.

 469. Enida  15. јануара 2014. at 18:33

  Hvala na brzom odgovoru….koristila sam svasta hadenza, faktu, lidoproct, amer caj da bi ublazila bolove ali nije uspjelo krajnje jevrijeme da posjetim ljekara
  A da li bi imala gutice na anusu velicine zrna graska ukoliko je fisura?

 470. Dr Milena Šćepanović  16. јануара 2014. at 14:21

  Poštovana Enida,
  navedene promene oko analnog otvora mogu biti u sklopu fisure, mada su obično manje.

 471. Toan Jodu  16. јануара 2014. at 15:32

  Postovana gospodjo Milena,evo da vam se ponovo javim.Pisao sam o sebi dosta samo da jos nesto dodam.
  Od Aprila sam imao na ulazu u cmar (mislim da je hemeroid)vani do Jula.U Julu mije doktor stavio gumicu.vi to znate staje.Posle je taj hemeroid usao unutra i bio oko 2 mjeseca.
  U Novembru je bio opet vani.A u medjuvremenu sam mazao razlicitim kremama i cak sam pio tablete Pilex 28 kom.Imao sam i od travara neke kreme ali ama bas nista nije pomoglo.
  U Decembru je isti doktor opet nesto radio u debelom crijevu i rekao kontrola za 30 dana.Nisam nista osjecao kad je to radio a ni poslije.Od tada je taj famozni hemeroid smanjio se i sad imam vani na ulazu u cmar kao veliku bradavicu.Uglavnom nije kao prije.Prije je bio velicine graska.
  Cijelo vrijeme ja nisam imao bolove ili bilo sta drugo osim straha.Mama mi je umrle od takve golesti pa sam se uspanicio.
  Inace imam 62 gog.
  Sad bi trebao da idem na kontrolu pa vas pitam za misljenje.Dali to treba da se odstrani ili neka ostane ovako.
  Neka vam je stretna ova godina vama i vasoj familiji.
  Pozdrav iz Svicarske.

 472. Toan Jodu  16. јануара 2014. at 15:40

  Postovana gospodjo Milena,imao sam cijelo ljeto jedan hemeroid sad je unutra sad je vanai velicine graska.Posle nekog doktorovog rada u Decembru sad se osusio i izgleda kao poveca bradavica.(U julu mi je stavio gunicu ali uzalud.Nije pomogla)
  Pitanje vas:Dali bih to trebao odstranit ili neka ovako ostane.Inace nisam to osjecao da imam ikako i tako i sada.

 473. Dr Milena Šćepanović  16. јануара 2014. at 22:34

  Poštovani Toan Jodu,
  promena koju opisujete je kožni nabor zaostao posle lečenja hemoroida. Promena je dobroćudna i ne morate je uklanjati. Ono što treba da uradite, ako niste do sada, je kolonoskopija.

 474. Toan Jodu  17. јануара 2014. at 11:00

  Hvala vam gospodjo.Kolonoskopiju sam uradio i sve je OK.
  Podrav iz kisne i naoblacene Svicarske.
  Hvala

 475. Hemoroidi  31. јануара 2014. at 18:21

  Ovo vam je vrlo koristan članak. Hemoridi su puno opasniji nego što sam midlijo!

 476. Panta  11. фебруара 2014. at 15:20

  Postovani,

  Dobar dan. Molim Vas da mi pomognete, imam par pitanja za Vas.
  Imam 26 godina i imao sam pre 2,3 godina manjih problema sa spoljnim hemoroidom(povremeno krvarenje na papiru posle praznjenja creva, svrab ali to mi se nije desilo vise od godinu dana), bio sam kod proktologa(pre 2 godine) i rekao mi je da je on sad tromboziran i da mi vise nece praviti probleme. Ali, mene sada buni to sto pored toga(bukvalno nisam siguran da li je to taj ili mozda novi hemoroid) imam neki „cvoric“, koji je nekako modar, plavkast,crn, a buni me to sto me ne boli, ne krvari, ne pece, ne svrbi i ne pravi mi nikakve probleme, ali se plasim da je to opet drugi hemoroid pa da ga ne zapustim. Mazao sam 3 nedelje HemorM mast jednom dnevno i on je i dalje takve boje. Mazao sam je cisto radi predostroznosti. On je ponekad manji, ponekad veci, nekad se malo uveca posle defekacije. Imam redovnu stolicu, jedem kuvano redovno i unosim dosta tecnosti.Posle svakog praznjenja, ja se zaperem sa decijim sapunom(pa cak i nekih pola cm, cm i unutar creva) i redovno mazem Pavlovicevu mast posle defekacije, i od tad nemam krvarenja u sled brisanja i propratnih problema sa hemoroidima.Jako se brinem i plasim, ne daj Boze, raka creva ili slicno.
  Molim Vas da mi kazete, da li i to moze biti hemoroid(jer mi ne pravi nikakve probleme) i sta da radim, da jedostavno pustim ili da ponovo mazem neku mast ili nesto ? Molio bih Vas i kad bi mi Vi dali dopustenje da okacim link sa slikom mog problema, pa da imate potpuni uvid u moj problem.

  Unapred Vam hvala.

  Pozdrav.

 477. Panta  11. фебруара 2014. at 18:52

  Pisao sam vam vec u prethodnom pitanju i zaboravio sam da Vam napomenem, da me ponekad tacno u tom predelu gde mi je taj hemoroid, zaboli, ne znam kako da Vam opisem, kao neki grc, osecam neki bol par sekundi i prodje. Desi mi se retko kad(mozda 3,4x godisnje). Negde sam procitao da moze da ima veze sa rakom debelog creva, i zato sam jako uznemiren i jako me brine ovaj moj problem.
  Molim Vas za pomoc.
  Hvala vam.
  Pozdrav.

 478. Panta  11. фебруара 2014. at 18:56

  Zaboravio sam da VAm napomenem da me ponekad tacno u tom predelu gde mi je taj hemoroid, zaboli, ne znam kako da Vam opisem, kao neki grc, osecam neki bol par sekundi i prodje.
  Desi mi se retko kad(mozda 4,5x godisnje). Negde sam procitao da hemoroidi mogu da imaju veze sa rakom debelog creva, i zato sam jako uznemiren i
  jako me brine ovaj moj problem.

 479. Dr Milena Šćepanović  11. фебруара 2014. at 19:11

  Poštovani Panto,
  promena koju opisujete najviše odgovara spoljašnjem hemoroidu. S obzirom da nemate tegobe, ne trebaju vam nikakvi lekovi. Nastavite sa negom kao do sada i javite se ponovo na pregled proktologu.

 480. Panta  11. фебруара 2014. at 19:49

  Postovana doktorka,

  Hvala Vam na brzom odgovoru, pohvale za Vas trud i rad.
  Jos samo jedno pitanjce, od cega mi se moze javljati taj bol(kao grc), da li je moguce da je to od fisurice(jer kad sam bio kod proktologa, rekao mi je da imam malu fisuricu) ili je nesto drugo u pitanju.
  Izvinite na dosadjivanju. : )
  Jos jednom Vam hvala.
  Pozdrav i sve najbolje… 🙂

 481. Toan Jodu  11. фебруара 2014. at 20:30

  Draga Dr.Milena,kao sto sam prije pisao da se moj hemeroid osusio i da vam kazem i pitam jos nesto.Danas sam bio u bolnici na kontroli i doktor kaze da je sve OK,ali mije danas jos nesto uradio kao i prosli put u Dacembru.Kaze da ce od sada biti jos bolje. Dao mi je CICALFATE kremu da jednom u danu namazem.
  Vi znate kakva je to Francuska krema i zasto sluzi.
  Samo me sad interesuje postojili mogucnos da sad ponovo pojavi hemeroid posle ove terapije?
  Uglvnom mi je pomogla u Decembru.
  Necu vam vise smetat jer vidim da ima jos pacijenata.
  Mislim ipak da cete dobit cokolad (ne jednu) sa Svicarskih Alpa.
  Pozdrav i puno vav hvala.

 482. Dr Milena Šćepanović  13. фебруара 2014. at 21:40

  Poštovani Panto,
  bol koji imate može biti i od fisure i od spoljašnjeg hemoroida. Zato vam i treba pregled proktologa da bi se našao uzrok tegoba i potom sprovelo adekvatno lečenje.

  Poštovani Toan Jodu,
  hemoroidi su bolest koja pacijente obično prati ceo život. Trajnog izlečenja nema, samo periodi bez tegoba mogu trajati mesecima i godinama. Svrha lečenja je da ovi periodi bez tegoba traju što duže. Onda su tu i životne navike, koje u kombinaciji sa lekovima (i/ili nekom operativnom tehnikom) mogu kod nekoga i dovesti do trajnog izlečenja.

 483. zlatko1  17. фебруара 2014. at 22:19

  postovani
  zamolio bih vas da mi odgovorite na ovo pitanje , kada imam praznjenje uvek mi izlaze hemoroidi , i posle se uvek zaperem vodom i oni mi i dalje ostaju jos dugo , peckaju me i smetaju a uz to uvek mi izlazi neka sluznica strasno mi smeta ne zanam kako to da izlecim , unapred vam HVALA.

 484. Dr Milena Šćepanović  18. фебруара 2014. at 20:38

  Poštovani Zlatko,
  pokušajte sa antihemoroidalnim lekovima, npr. Phlebodia tabletama. Ako ne bude bilo poboljšanja u obzir dolazi stavljanje ‚‚gumica‚‚.

 485. zlatko1  18. фебруара 2014. at 21:45

  doktorka hvala velika na savetu,,,,

 486. ivan  23. фебруара 2014. at 19:45

  ako dobijete hemoroide i hoćete da imate stanje kao što ste imali predlog posle velike nužde operite čmar vodom obrišite blago a zatim namažite debljim slojem belosalika istavite vatu tako ponovite uvek posle velike nužde ako hoćete da izlečite to je već proces ali prvi deo dovoljan je da živite normalno

 487. milica  10. марта 2014. at 20:22

  Imam 17 godina, danas sam posle posle nužde imala veliko krvarenje iz anusa, veoma sam uplašena, strah me je da nije karcinom debelog creva u pitanju. Možete li nekako da me posavetujete. Hvala unapred!

 488. Marijana  17. марта 2014. at 18:40

  Postovana doktorka, opet vam se obracam sa par pitanja. Prvo, htela bih da proverim, ako mozete sto hitnije da mi odgovorite, jer sutra imam zakzan pregled kog gastroenterologa zbog problema za zelucem, imam gastritis hroncni, itd..da li gastroeneterlog pregleda hemoroide ili ne? Ne bih da dovedem sebe u neprijatnu sitaciju, ali prosli put kada sam bila upucena kod hirurga zbog hemoroida, bio je prilicno nezainteresovan i olako me je poslao kuci bez ikakve terapije, iako sam mu objasnila da imam hornicni gastritis, kandidijazu sistemsku, itd, i da sam probala vec sve moguce cepice i masti protiv hemoroida i da ne pomaze, a kod gastroenetrologa sam vec bila jedanput, ali sa nalazima svim od prethodnog gastroeneterloga i hirurga, tako da nisam imala nikakv pregeld, iako imam uzasnih problema sa zelucem i hemorodima, vec sam samo dobila lekove za zeludac i novu turu masti i cepica, bez ikakvog fizickog pregelda, pa me zanima da li bih sada mogla da insistiram da se obavi pregeld hemoroida? hvala unapred na odgovoru.

 489. Marijana  17. марта 2014. at 18:46

  Izvinajavm se, ali zaboravila sam da napomenem, da mi to dole iza, izgleda kao svet ne znam kako bih drugacije objasnila, prosto imam osecaj kao da mi je ceo analni otvor izasao napolje, imam 2,3 tvrde tamno plave kuglice, koje uzasno bole, ali isto tako ostatk analnog otvora je iako mekaniji i vise boje sluzokoze, ceo napolju, i sve me uzasno svrbi istovremeno. pri tom prilikom vrsenja velike nuzde, imam pri kraju na samom izlazu, iznutra osecaj kao da me nesto zagrebucka,zaboli, pre nego sto nuzda bude gotova. mozete li otprilike da mi kazete o kom stadijumu je rec, i sta je po vasem misljenu neka dijagnoza i dalji tok lecenja, jer napominjem stalno mi se vracaju i rekla bih u sve bolnijem, vecem i gorem obliku. Posebno da napomenem, da me brine, jer jos uvek nisam bila trudna, a cula sam da se u trudnoci hemoroidi pogorsavaju? mozete li mi i o tome nesto reci, jer sam jako uplasena.

 490. Toan Jodu  17. марта 2014. at 20:54

  Pozdrav iz Svicarske.
  Postovana dok.Milena,ja sam miran sa hemeroidima.Probao sam sa svakakvim kremama i cajevima pa cak i sa Pilex kapsula nije bilo pomaka.U Decemru mi je izvstan doktor stavio gumice i ponovio u Januaru tako da sad ama bas nikakvih hemeroida nema.Do kada??Mislim da sam bar ovu godinu miran.
  Mogu svima reci da se manu travara i nekih nadrljekara.Nema nista bez medicine.
  Ja vam se puno zahvaljujem i zelim vam puno zdravlja vama i vasoj porodici.
  Pozdra sa Alpa.
  T.Jodu

 491. Dr Milena Šćepanović  17. марта 2014. at 22:10

  Poštovana Milice,
  krvarenje je najverovatnije posledica unutrašnjih hemoroida. Javite se na pregled proktologu radi dobijanja odgovarajuće terapije.

  Poštovana Marijana,
  proktološki pregled spada u hirurški domen, ali ga rade i neki gastroenterolozi. Takođe, ni svi hirurzi se ne bave navedenom problematikom. Onako kako vi opisujete vaše tegobe, rekla bih da imate III ili IV stadijum hemoroida, koji dolazi u obzir i za hirurško lečenje. Ako vam gastroenterolog ne obavi rektalni pregled, možete se meni javiti. Zakazivanje pregleda u Gardskoj bolnici je na telefon 011/3810315, a u privatnoj ordinaciji ‚‚Hrast‚‚ na telefon 011/2422340.

 492. zoran maric  9. априла 2014. at 11:03

  Postovana doktorko,
  Prije nepune tri godine operisao sam ependinom filum terminale T9,T10.Poslije dvomjesecne rehabilitacije vratio sam se redovnim aktivnostima ali sa smetnjama u stopalima u vidu trnjenja,zarenja i sl.
  Prije otprilike pola godine,u stolici sam primijetio tragove svjeze krvi.To se ponavljalo s vremena na vreme zbog cega sam uradio test na okultno krvarenje koji je bio negativan.Medjutim,od tog perioda moji problemi sa stopalima su se pojacavali i trenutno imam polineuropatske simptome jako izrazene.Ono cega se plasim je sto ovo stanje moze da bude posledica raznih vrsta tumora.Kad ovo kazem,
  mislim,prije svega, na tumor debelog crijeva obzirom na tragove krvi u stolici koje je i dalje prisutno..Da li mozete iz ovog mog izlaganja da date neki strucan savjet ili eventualno neku dijagnozu.
  Unaprijed hvala.

 493. Dr Milena Šćepanović  9. априла 2014. at 17:04

  Poštovani Zorane,
  teško je postaviti dijagnozu na osnovu navedenih tegoba. Treba da se javite hirurgu-proktologu ili gastroenterologu na pregled, za početak završnog dela debelog creva, kao i neurologu.

 494. Vesna  9. априла 2014. at 18:32

  Postovana doktorice,moj problem sa hemoroidima traje vec dugo. III su stepen unutrasnji,radjena je sklerozacija,bila sam mirna neko vrijeme,ali sad ponovo krvare pa cu ponovo na sklerozaciju unutrasnjih. Radjena je rektoskopija i kolonoskopija,sve je u redu. Nego problem su mi spoljasnji hemoroidi koji pri svakoj defekaciji ispadnu,nabubre ko grozdovi,jako bole i onda po nekoliko sati moram lezati dok se ne povuku unutra. Kako da rijesim taj jako neprijatan problem? Od tog svakodnevnog ispadanja hemoroida,jedan se upalio i trombozirao. Pijem antibiotike,doktor koji mi radi sklerozaciju unutrasnjih je rekao da ce mi zasjeci malo taj upaljeni hemoroid ako se sam ne povuce. Ali mi to ne rjesava problem stalnog ispadanja spoljnih hemoroida. Po Vasem strucnom misljenju,sta je najbolje da uradim? Mozda da se podvezu gumicama? Hoce li to rijesiti problem? Ja sam iz Banjaluke,ovde niko ne radi podvezivanje hemoroida. Moze li se to obaviti kod Vas? Unaprijed hvala na odgovoru.

 495. Dr Milena Šćepanović  11. априла 2014. at 23:19

  Poštovana Vesna,
  mislim da ste vi došli do stadijuma kada bi trebalo operisati hemoroide. Sa gumicama možete probati, mada ne znam da li biste dobili uput za Beograd. Druga varijanta je privatno. Mene možete potražiti u ordinaciji ‚‚Hrast‚‚. Telefon za zakazivanje je 011/062 949 4009.

 496. Vesna  12. априла 2014. at 23:15

  Postovana doktorice,hvala Vam na odgovoru. Htjela bih da Vas jos pitam za savjet. Malo sam preplasena zbog teskog i bolnog oporavka nakon klasicne operacije hemoroida. Takodje sam u strahu zbog moguce posljedice nemogucnosti zadrzavanja stolice nakon klasicne operacije. Zato bih htjela da Vas pitam Vase misljenje o THD operaciji koja se izvodi u nekim privatnim klinikama u Beogradu. Da li biste preporucili klasicnu ili THD operaciju hemoroida? Hvala.

 497. milos  15. априла 2014. at 16:27

  Postovana Dr. Scepanovic,zanima me vase misljenje kao strucnjaka,imao sam hemoroide jedan period,znao sam po tome sto sto sam vidjao krv kada se obrisem i svrab,pa je usledio samo period bez krvi,ali svrab je ostao,sad imam i je dno i drugo,nekad je krv malo tamnija,e sada,nisam isao kod doktora,malo sam poboljsao ishranu,vise jedem kuvano i manje suvu hranu,zanima me sta je vas predlog za dalje,da li je neophodno da odem kod lekara ili ima nesto sto se moze mazati,unapred zahvalan …

 498. Dr Milena Šćepanović  16. априла 2014. at 16:37

  Poštovana Vesna,
  svaka tehnika ima svoje prednosti i nedostatke, a uspeh zavisi od dobro postavljene indikacije i znanja i veštine hirurga. Klasična operacije, ako se pravilno uradi, ne dovodi do komplikacija koje navodite i oporavak je uglavnom brz. Slično je i sa THD operacijom. Šta od navedenog izabrati zavisi od vaših tegoba i lokalnog nalaza.

  Poštovani Miloše,
  ipak treba da odete na pregled, jer pored hemoroida, svrab i krvarenje mogu izazvati i neke druge bolesti. Bez pregleda i postavljanja tačne dijagnoze, jedino vam mogu preporučiti kreme na bazi bilja.

 499. iva  16. априла 2014. at 21:15

  Postovana doktorka,
  Imala bih jedno pitanje za Vas. Ja sam i ranije imala problema sa hemoroidima, ali ovoga puta je drugacije jer ne krvare, ali jako svrbe. Kada sam videla sliku unutrasnjih hemoroida na Vasem sajtu sigurna sam da je to to. Interesuje me koju bih mast ili kremu mogla da primenim.
  Unapred sam Vam zahvalna!

 500. Aleksandar  17. априла 2014. at 16:41

  Postovani doktore,
  Ja imam problem sa hemoroidima, ne svrbe me puno, ponekad malo pecne, ali imam krvarenje, sveza krv. Bio sam kod kolnoskopskog hirurga (ako se to tako kaze), koji je izvrsio pregled I ustanovio da imam unutrasnje hemoroide. Moj otac vec 40 godina zivi sa tim, sto hocu reci da mi je to najverovatnije nasledstvo. Prilikom praznjenja I krvarenja, dogodi se da izbacim kao neku zgusnutu krvavu sluznu tecnost, pa me zanima jel se tako to manifestuje!? Iso sam na pregled zeluca, sondom, pripisano mi je da patim od iritabilnog kolona, imam hijatalnu herniju…. krvarenje prestane u nekom dobu, pa nemam nikakvih problema nekad I po 5-6 meseci, pa se onda opet javi potraje nekad 2 a nekada I po 5-6 dana. Uglavnom, uvek kad se osecam nekako napeto,imam neku tremu u stomaku, nakon toga se obavezno pojavi krvarenje, potraje 2-3 dana I prestane, a I ta trema se gubi, nestane. Da li je to na psiholoskoj osnovi ili o cemu je rec. Unapred se zahvaljujem na odgovoru!
  S postovanjem.

 501. Dr Milena Šćepanović  17. априла 2014. at 23:26

  Poštovana Iva,
  unutrašnje hemoroide možete videti samo ako ispadnu van analnog kanala. Svrab koji imate može biti izazvan hemoroidalnom bolešću, ali i nekom drugom. U svakom slučaju, možete koristiti bilo koju od antihemoroidalnih krema za lečenje hemoroida. Svrab se leči zavisno od uzroka, pa je zato potreban pregled. Bez pregleda jedino vam mogu preporučiti biljnu kremu koja se reklamira na ovom blogu, Biocalendulu.

  Poštovani Aleksandre,
  napetost koju osećate svakako da ima veze sa tegobama koje imate (uključujući tu i tegobe sa želudcem), pa njeno lečenje treba da vam bude prioritet. Krvarenje iz hemoroida se leči antihemoroidalnim čepićima i tabletama, za početak. Potom dolazi u obzir podvezivanje hemoroida i skleroterapija.

 502. ake  24. априла 2014. at 01:08

  Ja sam imao neku vrstu hemoroida, nzm koju… Izlecio sam ih sam, na sledeci nacin: skuvate caj od kamilice, i dok je bas vreo onako u nekoj posudi, vi se lepo skinete i cucnete iznad posude da vam para od caja ide na hemoroide.
  Boli mnogo, i tesko je izdrzati dugo iznad vrele posude, ali nakon nekoliko tretmana, ja nemam hemoroide.
  Nadam se da ce nekom pomoci.
  PITANJE ZA DOKTORKU:
  Moze li se od hemoroida dobiti rak debelog creva? HVALA

 503. Dr Milena Šćepanović  24. априла 2014. at 22:35

  Poštovani Ake,
  hemoroidi ne prelaze u rak. Greške nastaju onda kada neko leči hemoroide bez pregleda, jer rak završnog dele debelog creva može da da tegobe slične hemoroidalnim.

 504. Martina  15. маја 2014. at 09:02

  Pozdrav! Pitanje za doktoricu. Možete li mi reći ovaj način na koji je gospodin iznad riješio svoj problem s hemeroidima, može li se primjenjivati za bilo koju vrstu hemeroida i preporučujete li je. Znam da je kamilica jako dobra za mnoge bolesti.

 505. Martina  15. маја 2014. at 10:06

  Martina, koristi neko drugo ime ili dodatak, ima tu još Martina. Iskreno, ja ovo nikada ne bi pitala doktoricu,niti to ikada koristila, bolje vam je piti čaj za hemoroide.

  (stavite bar uz ime neki broj, ako ćete i dalje komunicirati ovdje)

 506. Dr Milena Šćepanović  15. маја 2014. at 23:49

  Poštovana Martina,
  žao mi je, ali nemam nikakva iskustva sa lečenjem hemoroida parom od kamilice.

 507. Budimka  16. маја 2014. at 10:59

  Pitanje za doktoricu: Do druge trudnoce koja se zavrsila prirodnim porodjajem prije 15 mjeseci nisam imala problema sa stolicom niti sa hemoroidima. Krajem te trudnoce su se pojavili cvorici koji nisu krvarili, svrbjeli, ni nista. Boljelo me je vise nekako prilikom hodanja niz noge. Nakon porodjaja je broj cvorica bio 6! Koristila sam Faktu mast po preporuci ginekologa i povukla su se 4 cvorica vec nakon 2 mjeseca nakon porodjaja. Medjutim, preostala dva cvorica ne mogu da se maknu nikako. Ne boli, ne svrbi, ne krvari, imam uredne i normalne stolice, redovna je higijena. Koristila sam kremu Hadensa, ali nema efekta. Kako da se rijesim ove „napasti“? Pozdrav

 508. martina_martina  16. маја 2014. at 19:14

  Jao Martina, ja mislim da vi treba da stavite „autorko pravo“ na vase ime, te da sve druge Martine (ako dozvoljavate da jos neko nosi to ime) i zele da postave neko pitanje (koje mozda vi nikada ne biste), traze dozvolu od vas!

 509. Martina  16. маја 2014. at 20:31

  Ma baš me briga.Samo to je inače bilo pravilo i među muškima do sada,ako niste primjetili.Stavite kako želite.Ja bih rekla „joj“, pa bi nas možda tako razlikovali 🙂

  I ja sam isto na ovoj stranici komentirala.Baš na ovoj. Htjela sam samo izbjeći ako se budemo tu na portalu susretale da se ne kaže da sam ja nešto rekla što nisam. Ako razumiješ.

  Pitanje ne bih postavila jer je postupak za mene opasan i kao da ga je neka baba preporučila.Ne vjerujem u takvo izlječenje, prije u infekciju i rane. Onda se možeš pariti i na samoj pari. Bolje je mazati se sa Faktu masti nego sprovoditi sam neke metode.

  Odmah se nađete uvrijeđeni.Ni doktorica Vam to nije preporučila. Ajde da je rekao da se stavljaju oblozi ali pod vrelim golim guzom čekati da umreš od bolova i da pukne, to je valjda neka metoda kada ja medicina bila u jako jadnom stanju i znanju.
  Iskreno, pa sad se vi možete ljutiti. Ja nikada nisam čula da je itko to radio.

 510. martina_martina  16. маја 2014. at 20:45

  Draga Martina, nema ljutnje! Ja sam treca Martina, ne ova sto je pitala za kamilicu! Inace, ne citam sve komentare, procitah samo poslednje jer sam htela da postavim pitanje! A nisam znala da imaju neka pravila, pa ako ima neki zakon i pravilnik a da ja nisam upoznata, izvinjavam se! 🙂
  Pozdrav!

 511. Martina  17. маја 2014. at 08:48

  „nepisano pravilo“, rekoh, baš me briga 🙂

 512. Martina  17. маја 2014. at 08:49

  Ako ste treća martina koliko vidim nije vam ime Martina, nego ste ipak stavili drugačije malo.:) No pustimo to, da se tema vrati.

 513. martina_martina  17. маја 2014. at 14:49

  Pa ja to da se razlikuje od ove druge Martine sto je pitala za kamilicu! Ako vas bas briga, pustite ljude da postavljaju pitanja doktorki i resavaju svoje probleme, to je bitnije nego ko se kako potpisao, zaboga!!!!!

 514. Dr Milena Šćepanović  17. маја 2014. at 21:19

  Poštovana Budimka,
  hemoroidi ne zahtevaju lečenje kada ne daju tegobe. Ako vam to ipak smeta i ako se radi o unutrašnjim hemoroidima, u obzir dolazi podvezivanje gumicama. Ako su u pitanju spoljašnji, kožni nabori, može se raditi hirurško uklanjanje iz estetskih razloga.

 515. nebojsa  25. маја 2014. at 10:15

  Postovana doktorice!
  probleme sa hemeroidima prvi put sam osetio pre vise od 12 godina,imao sam pregled specijaliste gde je bolest prepoznata i data terapija .Vremenom se sve povuklo i nisam imao vise problema.
  Sada trenutno se to isto ponovo aktiviralo uz velike bolove u debelom crevu,prilikom praznjenja creva moze se cak i videti gnoj,sluz i ponekad bistra krv.
  Pokusavam sa kremom hadensa leciti,ali nevidim puno boljitka.
  Ponekad se bolovi smire i nisu konstantni,ali prilikom praznjenja je jako bolno.
  U pocetku upale imao sam cak i temperaturu povisenu i gubitak apetita,sada se to normalizovalo ali bol i neprijatnost je jos uvek prisutna!
  Zeleo bih vas pitati da li je ovo tezi ili iskomplikovan slucaj,ili je moguce samostalno leciti uz kreme i meleme,ili je slucaj za lekara .
  Srdacno Nebojsa

 516. Dr Milena Šćepanović  27. маја 2014. at 23:39

  Poštovani Nebojša,
  vaše sadašnje tegobe ne odgovaraju hemoroidalnim tegobama. Najverovatnije se radi o perianalnom abscesu. Treba da se javite na pregled hirurgu-proktologu.

 517. Jelena  15. јуна 2014. at 09:44

  Postovanje doktorice, Nisam imala problema sa hemoroidima nikad. Samo sam primetila da mi je odjednom izasao cvoric napolje, to me zuljalo i bio je neprijatan osecaj. Mazala sam kremu faktu i flogocid, ali nije pomoglo, cvoric i dalje stoji. Ne krvari, nije se stvrdnuo, i dalje je izgleda kao da se napirio. Intetesuje me sta da koristim i moze li nestati cvoric, ta loptica?! Posto, sem tog cvorica nema drugih pojava.. Lep pozdrav

 518. Dr Milena Šćepanović  16. јуна 2014. at 10:39

  Poštovana Jelena,
  promena koju opisujete najviše odgovara spoljašnjem hemoroidu. Možete koristiti npr. Hepathrombin H mast ili neku drugu antihemoroidalnu kremu i vremenom će se hemoroid povući. Ako se ne povuče, javite se na pregled proktologu.

 519. monika  9. јула 2014. at 01:13

  mene interasuje za hemoroide…ja sam nasla da krompir pomaze ako vi mozda znate sta od toga i ako mi mozete pomoci da mi odgovorite .hvala vam unaprijed i laku noc

 520. monika  9. јула 2014. at 01:14

  dali krompir pomaze kod hemoroide

 521. Dr Milena Šćepanović  10. јула 2014. at 08:52

  Poštovana Monika,
  više lekova pomaže u lečenju hemoroidalnih tegoba, a za krompir još nisam čula.

 522. Miloš  10. августа 2014. at 15:05

  Poštovana dr Milena,
  Čitajući po literaturi i upoređujući „slike“ mislim da imam spoljašnji hemoroid koji deluje upaljeno; trajanja već nekih deset dana.
  Negde sam našao podatak da se stvara tromb pri upaljenom hemoroidu, s toga me zanima da li se taj tromb može kretati – njegov uticaj na kardio-vaskularni sistem?
  Takođe, kakav je stav o treninzima snage dok traje upala; jer nalazio sam na kontradiktorne podatke u reprezentativnoj literaturi?
  Na kraju svega, kakav li bi uticaj imala pasta za zube ukoliko bi se nanosila na hemoroid…

  Unapred hvala na Vašem odvojenom vremenu za razmatranje i odgovor!

  Srdačan pozdrav

 523. Nikola  11. августа 2014. at 21:16

  Postovani, imam pitanje za Vas. Naime, pre par godina sam imao malih problema sa spoljnim hemoroidom( svetla krv na toalet papiru, svrab, peckanje). Sada vise nemam tih problema, ali me interesuje da li je normalno da se taj spoljni hemoroid uveca posle tvrdje stolice ? Jer ponekad kad mi je stolica tvrda, taj spoljni hemoroid mi se uveca 2,3x, a ponekad je taj kozni nabor ili hemoroid toliko mali, da mi se cini kao da je skroz nestao. Mazao sam HemorM mast 20 dana po 2x dnevno cisto radi prevencije ali mi se opet posle tvrde stolice on uveca(a ponekad posle tvrde stolice i malo pecka), a kad je stolica normalna, ne uvecava se uopste. Redovno jedem kuvano i higijenu analne regije odrzavam bukvalno posle svake stolice.

  Unapred Vam hvala.

  Pozdrav

 524. Nikola  11. августа 2014. at 21:19

  Nisam Vam napomenuo da kad mi se taj kozni nabor ili hemoroid uveca usled tvrdje stolice, on nije skroz mekan, nekako je tvdje i tacno se oseca mali, tvrd cvoric.
  Molim Vas za savet i pomoc.
  Mnogo Vam hvala i izvinite sto nastavljam svoj problem i u drugo pitanje. 🙂

  Pozdrav

 525. Dr Milena Scepanovic  12. августа 2014. at 11:19

  Postovani Milose,
  tromb iz hemoroida se ne krece i nema nikakve veze sa kardiovasularnim sistemom, u smislu iste bolesti na drugoj lokalizaciji. Treninzi se u akutnoj fazi ne savetuju, a o upotrebi paste za zube u lecenju hemoroida nikada nisam cula.

 526. Dr Milena Scepanovic  12. августа 2014. at 11:27

  Postovani Nikola,
  uobicajeno je da se posle tvrde stolice spoljasni hemoroid uveca. Potrebno je da pre svega resite problem tvrde stolice (ishranom, cajevima, laksativima). U fazi uvecanja hemoroida koristite neku od antihemoroidalnih krema.

 527. Милош  12. августа 2014. at 12:48

  Poštovana!

  Pre svega hvala Vam na odgovoru.
  Lečenje sam započeo sa „Faktu“ kremom 3x dnevno, a danas planiram da uzmem i „Detralex“ tablete. Pasta za zube mi je pala na pamet kao „prvo – urgentno“ rešenje, zbog sastava i delovanja. Dok mi je sam trening prijao izuzetno, jer na poslu sedim dugo. Napokon, moje pitanje je sledeće:
  Da li ima smisla nastaviti uzimanje „Detralex“ tableta u cilju jačanja krvnih sudova i u kom opsegu; takođe nakon poboljšanja nastavio bih terapiju sa „Hepotrombin“ gelom – opet apostrofiram ima li smisla „jačati“ krvne sudove u zahvaćenoj regiji?

  Oprostite na opsežnom pitanju, specijalista mi je baš daleko – 100km. Hvala Vam na Vašem vremenu i odgovorima.

  Srdačan pozdrav

 528. Dr Milena Scepanovic  13. августа 2014. at 14:34

  Postovani Milose,
  terapija Detraleksom ima smisla. Koristite ga dva meseca. Ako po zavrsenoj terapiji ne budete imali tegobe, ne treba vam nikakav drugi lek. Vazna je redovna stolica i rekreacija, da se tegobe ne bi ponovile.

 529. levu  1. септембра 2014. at 16:03

  Poštovana doktorka,
  Nakon velike nužde dešavalo mi se da vidim tragove svetlo crvene krvi na papiru. Prvi put sam imao taj problem pre 2, 3 godine i opet me muči zadnjih nekoliko dana. Ne osećam baš često svrab, a bol je još ređi. Danas sam osetio jak bol u trajanju od nekoliko sekundi u predelu rektuma, prvi put nakon nakon baš dugo vremena. Ništa od toga mi ne izaziva velike smetnje, ali sam na netu našao da bi tragovi krvi u nekim slučajevima mogli značiti i rak rektuma ili debelog creva, pa nije svejedno. U zadnje vreme često uzimam brzu hranu, pa je to jedan od razloga zbog kojih sam posumnjao na hemoroide. Rođaka koja radi u bolnici kaže da nema razloga za brigu, mada nije baš specialista za ovakve slučajeve…
  S obzirom da problem nije tako učestao izbegavam odlazak kod lekara, ali ako zaista mora da se iskontroliše otići ću.
  Po vašem mišljenju, da li bi to mogli da budu hemoroidi, neki drugi problem, ili nema potrebe za panikom?

  Hvala unapred na odgovoru 🙂

 530. levu  1. септембра 2014. at 16:05

  Poštovana doktorka,
  Nakon velike nužde dešavalo mi se da vidim tragove svetlo crvene krvi na papiru. Prvi put sam imao taj problem pre 2, 3 godine i opet me muči zadnjih nekoliko dana. Ne osećam baš često svrab, a bol je još ređi. Danas sam osetio jak bol u trajanju od nekoliko sekundi u predelu rektuma, prvi put nakon nakon baš dugo vremena. Ništa od toga mi ne izaziva velike smetnje, ali sam na netu našao da bi tragovi krvi u nekim slučajevima mogli značiti i rak rektuma ili debelog creva, pa nije svejedno. U zadnje vreme često uzimam brzu hranu, pa je to jedan od razloga zbog kojih sam posumnjao na hemoroide. Rođaka koja radi u bolnici kaže da nema razloga za brigu, mada nije baš specialista za ovakve slučajeve…
  S obzirom da problem nije tako učestao izbegavam odlazak kod lekara, ali ako zaista mora da se iskontroliše otići ću.
  Po vašem mišljenju, da li bi to mogli da budu hemoroidi, neki drugi problem, ili nema potrebe za panikom?

  Hvala Vam unapred na odgovoru 🙂

 531. Dr Milena Ščepanović  2. септембра 2014. at 17:36

  Poštovani Levu,
  nemate razloga za brigu, ali svakako treba da odete na pregled. Moguće je da imate hemoroide ili fisuru.

 532. levu  6. септембра 2014. at 23:40

  Hvala Vam na odgovoru

 533. Bojan  26. септембра 2014. at 20:51

  postovana Doktorka

  Nakon tvrde stolice na celom spoljnom obodu analnog otvora se pojave kao klikeri koji se povuku posle par sati,a kada je stolica redovna onda se ti nabori povuku za 20ak min,nekda su manji nekada veci…
  Da li su u pitnju hemoroidi?i sta preporucujete.unapred hvala

 534. Dr Milena Ščepanović  27. септембра 2014. at 21:38

  Poštovani Bojane,
  na osnovu vašeg opisa, najverovatnije se radi o spoljašnjim hemoroidima. Trebalo bi da regulišete pražnjenje, najbolje ishranom, čajevima ili nekim blažim sredstvima, npr. Laxomucill kesicama.

 535. Panta  11. октобра 2014. at 10:58

  Postovana doktorka, molim Vas za pomoc. Naime, posto sam vec imao manjih problema sa spoljnim hemoroidima, doktor mi je rekao da posle velike nuzde sapunom operem rektalnu regiju, sto i cinim. Takodje mi je rekao da malo operem i ulaz u rektum. Pre dan, dva, dok sam prao i unutrasnji deo, ali sam na samom ulazu anusa primetio neku kvrzicu, koja nije mekana i naduvana, nego nekako tvdja. Velicine je mozda kao pola zrna graska a mozda i manja. Molim Vas da mi kazete sta moze biti ta kvrzica ?
  Imam 27 godina, redovno jedem kuvano.
  Stolica mi je redovna, ponekad malko tvrdja, ne boli me dok vrsim nuzdu, nema tragova sluzi i krvi ni na papiru, ni na izmetu. Jedino me ponekad malo svrbi i to je to. A pored te kvrzice sto je na ulazu u anus, mi je odmah pored spoljni hemoroid koji povremeno mazem Hemor M mascu.
  Unapred Vam hvala.
  Pozdrav

 536. Panta  12. октобра 2014. at 13:06

  Zaboraio sam Vam napomenuti da, kada stegnem sfingter, osetim tu kuglicu pomalo, malo me svrbi i i desava mi se da, iako se posle defekacije operem toplom vodom i sapunom da, mi posle hodanja i da lje nekako bude ostataka stolice pa moram ponovo da se operem. Sto se tice kuglice( ili je mogu opisati kao kad imate podkoznu bubuljicu) , ona se nalazi nekih milimetar, dva unutar anusa ili na samom obodu anusa. Da ja mozda nisam nesto ostetio kad perem i unutrasnji deo creva, jer mi je proktolog rekao da malo zaperem i unutranji deo, oko cm ? Takodje sam Vam zaboravio napomenuti da sam pre jedno 2 godine bio kod proktologa koji mi je rekao da imam i malu fisuru.
  Hvala Vam.
  Pozdrav 🙂

 537. Dr Milena Šćepanović  12. октобра 2014. at 22:24

  Poštovani Panto,
  promena koju opisujete može biti kožni nabor koji se javlja uz fisuru i ponekad ostaje posle njenog izlečenja, ili jednostavno kožni nabor od nekog ranijeg spoljašnjeg hemoroida, mada je bez pregleda teško reći.

 538. Panta  12. октобра 2014. at 22:53

  Postovana doktorka, hvala Vam mnogo na odgovoru.
  Ta kvrzica, je stvarno kao nekakva podkozna bubuljica, mala je ali se oseti pod prstom, ja Vas sve ovo pitam jer se plasim raka debelog creva. Sada me vec nekako iritira, moguce da je hemoroid jer me svrbi i pomalo nekako „suvo“ pece…

  Hvala Vam na svemu.

  Veliki pozdrav.

 539. Amar  12. октобра 2014. at 23:19

  Dobro vece i veliki pozdrav,
  Imam unutrasnje hemoroide i vec drugi put idem na podvezivanje. Jucer sam radio drugo podvezivanje i danas sam u stolici primjetio gumicu koja je u stolici.. da li imam razloga za paniku jer mi je otpao taj cvor koji je podvezan tek jucer ili nesto drugo ? Hvala Vam

 540. Dusan  17. новембра 2014. at 05:27

  Postovana doktorka,
  Imam izraslinu na anusu (mislim da je sposljasnji hemoroid, precnika oko 1.5 cm) koja se pojavila pre nekih 2-3 dana i koja me je jako bolela, ali sada popusta, iako ne primecujem da se velicina promenila. I ranijih godina sam imao slicnih problema, doduse manje intenzivnih, ali su prolazili sami od sebe. U par navrata sam primetio i krv u stolici. Uskoro treba da imam operaciju ligamenata kolena pa zbog toga izbegavam da odem kod doktora, kako eventualno ne bi odlozili operaciju koja se inace jako tesko zakazuje i na koju se dosta vremena ceka. Sta mi savetujete povodom svega ovoga? Imam 21. godinu.

 541. Dr Milena Ščepanović  17. новембра 2014. at 23:38

  Poštovani Amare,
  vama je najverovatnije samo spala postavljena gumica. Trebalo bi da se javite na ponovno stavljanje iste.

  Poštovani Dušane,
  možete koristiti neku od antihemoroidalnih masti, ali svakako treba da se javite na pregled jer vam i pogoršanje hemoroida može odložiti operaciju.

 542. TOAN JODU  20. јануара 2015. at 22:28

  Dobra vecer,doktorko Scepanovic zelim va Sretnu ovu godinu i da imate jos vise strpljena sa nama na odgovorima.
  Od Decembra 2013 , kako mije dr.stavio gumice do sada je sve OK.
  Svima zelim zdravlje.
  Hvala vam na svim odgovorima.

 543. Aki  2. фебруара 2015. at 23:02

  doktorka imam jedan problem juce uvece sam osetio snazan bol iznad anusa nekih mozda 3 cm iznad i boli me kada sedim i kada se krecem,a inace kada pipnem izgleda kao neka linija ne duza od 1.5 do 2 cm,sta moze biti uzrok tome ? hvala unapred

 544. Dr Milena Ščepanović  3. фебруара 2015. at 21:27

  Poštovani Aki,
  moguće je da imate analnu fisuru. Svakako bi trebalo da odete na pregled, da biste dobili odgovarajuću terapiju.

 545. edin  4. фебруара 2015. at 19:50

  dobro vecer i unaprijed hvala na odgovoru imam hemoroide vec duze vrijeme ali su se u sustin povlacili
  zadnji put nakon stolice se nisu povukli i treci dan sam u stolici imao obilno krvarenje imam 30 god sta je vase strucno misljenje

 546. Dr Milena Šćepanović  4. фебруара 2015. at 22:46

  Poštovani Edine,
  treba da lečite hemoroide. Javite se hirurgu radi pregleda i terapije.

 547. zoran  13. фебруара 2015. at 21:20

  imam neki bol u anusu kada se napinjem i kasljem

 548. Dr Milena Šćepanović  17. фебруара 2015. at 19:20

  Poštovani Zorane,
  samo na osnovu bola koji navodite teško je reći o čemu se radi. Javite se hirurgu radi pegleda.

 549. Ana  18. фебруара 2015. at 13:17

  Postovana Doktorko , ja imam pitanje za vas ..Danas sam bila kod hirurga na pregledu , ustanovio je da imam kozni hemoroid(eksternog tipa),ali i unutrasnje hemoroide I stepena, rekao je da nikako ne mogu da ga izlecim , a da sam za operaciju jako mlada , imam19godina . pa bih htela da vas pitam da li imate neki savet kako da ga lecim , da li postoji sansa da se povuce .ili da odem na operaciju (nemam strah od nje ) , samo me zanima koliko traje postoperativni period . jer sam student 🙂
  Unapred Hvala

 550. Alex  26. фебруара 2015. at 15:44

  Postovana, imam 42 godine, ne pusim, ne pijem alkohol, kao ni gazirana pica, ne uzivam u drogama. Na poslu sam u pokretu ili stojim. Imam redovnu ishranu kuvanom hranom koja nije jako zacinjnjena. Imam redovnu stolicu. Ako je jako mekana unutrasnji hemoroidi ne izlaze i nema krvi na wc papiru. Malo tvrdja stolica oni izlaze tokom praznjenja i ima krvi. Napominjem da nemam bolova, svraba, probadanja niti bio kojih drugih propratnih efekata. Koristio sam Vendoksin kapi oko mesec dana i hemoroidi su meksi kao da imaju manje krvi u sebi ali problem ostaje. Otac je takodje imao hemoroide. Kako da se lecim, sta da koristim, cepice, masti. Kakva je ta THG operacija ?
  Unapred zahvalan

 551. Dr Milena Šćepanović  2. марта 2015. at 19:20

  Poštovana Ana,
  vi niste za operaciju. Sve što treba da radite je da se pravilno hranite i da imate redovnu i meku stolicu.

  Poštovani Alex,
  možete koristiti masti ili čepiće za hemoroide. U obzir dolaze i tablete. Sve zavisi od intenziteta tegoba koje imate. THD je jedna od metoda lečenja hemoroida i daje dobre rezultate kada je indikacija za njenu primenu dobra.

 552. Tamara  26. марта 2015. at 14:55

  Postovana dr Milena Šćepanovic,

  prije par dana osjetila sam peckanje i svrbez u anusu i napipala kvrzicu (samo jednu)koja se nalazi na samom obodu anusa. NIje pretjerano bolna niti velika samo neugodna i svrbucka. Nisam primjetila krvarenje a stolica mi je nekim cudom danima vec prilicno mekana tako da nema ni bola prilikom praznjenja crijeva. Pretpostavljam da se radi o nekom blazem obliku (ili pocetnom stadiu) hemoroida koji sam (mozda) dobila prilikom naprezanja prije par dana kad mi je stolica bila neredovna i tvrda. Danas sam pocela mazati kvrzicu kantarionovim uljem. Zanima me da li je potrebno da poduzmem jos neke mjere ili da nastavim ovako icekam da se samo povuce.
  Unaprijed zahvalna

 553. Dr Milena Šćepanović  28. марта 2015. at 15:26

  Poštovana Tamara,
  kvržica koju opisujete može biti spoljašnji hemoroid, ali isto tako i kožni nabor koji se javlja uz fisuru, i leči drugačije od hemoroida. Kantarion ulje vam svakako neće škoditi, ali ako se kvržica ne povuče, treba da odete na pregled.

 554. Tajci  30. марта 2015. at 00:23

  Postovana dr.Milena,

  da li u slucaju hemoroida moze doci do toga da jedan dan imam tvrdu stolicu a drugi dan proljevastu? Inace nemam nikakvih simptoma kao sto su svrbez i bol jedino mi povremeno nakon velike nuzde zna biti krvi na toalet papitu

 555. Dr Milena Šćepanović  30. марта 2015. at 20:18

  Poštovana Tajci,
  promena u konzistenciji stolice nema veze sa hemoroidima, tj. hemoroidi ne dovode do promene u načinu pražnjenja. Moguće je samo obrnuto, tj. da tvrda stolica dovede do pojave hemoroidalnih tegoba. Krv na toalet papiru može biti posledica hemoroida ali i fisure, kondiloma, tumora.

 556. Tajci  2. априла 2015. at 23:26

  Postovana dr. MIlena,

  jednom kada sam imala tvdu stolicu naprezala sam se mnogo i tada mi se prvi put pojavila krv, zatim kad jedem nesto sa cili sosom i sa biberom isto mi zna biti krvi ali u malim kolicinama i to mi se ponekad desava nekada jednom u 2 mjeseca ili 1 u mjesec dana. Imam li razloga za brigu?

  Unaprijed zahvalna.

  L.P

 557. Dr Milena Šćepanović  3. априла 2015. at 21:18

  Poštovana Tajci,
  najverovatnije imate hemoroide ili fisuru, ali svakako treba da se javite na pregled da biste dobili odgovarajuću terapiju. I najbezazlenija bolest može da se komplikuje ako se adekvatno ne leči.

 558. trudnica  17. априла 2015. at 21:02

  Poštovana dr Milena,
  U sedmom mesecu sam trudnoće, i pre par dana sam napipala, a kasnije i videla dva nabora između analnog otvora i vagine, nešto manja od zrna graška, pa me zanima da li su to hemoroidi? Ne osećam nikakve posebne tegobe, eventualno povremeno peckanje. Stolica mi je redovna, mada nije bila od samog početka trudnoće, i u trudnoći jedem dosta slaniju hranu. Ukoliko su u pitanju hemoroidi, da li mogu koristiti kantarionovo ulje za njihovo otklanjanje? Hvala unapred na odgovoru!

 559. Dr Milena Šćepanović  21. априла 2015. at 19:00

  Poštovana trudnice,
  moguće je da je opisana promena hemoroid, ali svakako je najbolje da odete na pregled. Kantarion ulje možete koristiti.

 560. GoS  4. јуна 2015. at 22:22

  Postovana,interesuje me jedna stvar u vezi vaseg teksta. Naime ja sam zbog krvi na stolici otisao kod hiruga mucenje se jos uve odvija a nemam dijagnozu. Ono sto mene interesuje jeste to sto u tekstu pise ( i to ne samo u ovom) da se unutrasnji hemoroidi ne mogu otkriti digitorektalnim pregledom vec anoskopskim a moj hirurg je potpuno odbacio mogucnost unutrasnjih hemoroida nakon digitorektalnog pregleda. Kako?

 561. Dr Milena Šćepanović  5. јуна 2015. at 01:30

  Poštovana trudnice,
  moguće je da su u pitanju hemoroidi, ali vam bez pregleda ne mogu odgovoriti sa sigurnošću. Kantarion ulje možete koristiti.

 562. Dr Milena Šćepanović  5. јуна 2015. at 01:33

  Poštovani GoS,
  unutrašnji hemoroidi I i II stepena se mogu dijagnostikovati samo endoskopskim pregledom. Treba da se javite hirurgu koji se bavi proktologijom.

 563. Ema  27. септембра 2015. at 22:58

  Postovani,
  Da li hemoroidi mogu stvarati sledece tegobe: Natecen cmar bez krvarenja i otezano praznjenje crijeva ili osjecaj pritiska kao da ce jos nesto ispasti nakon nuzde.

 564. Dr Milena Šćepanović  28. септембра 2015. at 18:12

  Poštovana Ema,
  tegobe koje ste naveli nisu tipične za hemoroidalnu bolest. Svakako treba da se javite lekaru radi proktološkog pregleda.

 565. Did  17. октобра 2015. at 02:50

  Postovana doktorka,
  pre 5 godina mi je utvrdjena dijagnoza II stepen unutrasnjih hemoroida, koja je nakon otprilike godinu dana prerasla u III stepen. Nakon jedne sklerozacije i 4 puta intervencije ligaturama, nije bilo nikakvih poboljsanja (odnosno jeste kratkotrajne nakon sklerozacije, ali nakon svake ligature aposlutno nikakve). Isprobao sam skoro sve kreme, razne kapi i tablete, bezuspesno. Jedina prakticna smetnja je konstatno prolabiranje hemoroida tokom defekacije, bez bolova. Pre par nedelja prokrvarili su, jako obilno, tri dana uzastopno. Primenio sam detralex tablete i faktu mast sledeće dve nedelje. Krvarenje je zaustavljeno, a čini mi se da su i prolapsi neznatno manji. Moje pitanje je: koliko dugo smem i koliko ima smisla ili efekta da koristim detralex i faktu mast? Možda mesec dana u kontinuitetu ili tri meseca ili čak i duže? Imate li neki drugi predlog, a da to nije hirurška intervencija? Hvala unapred.

 566. Dr Milena Šćepanović  19. октобра 2015. at 16:40

  Poštovani Did,
  uzimajući u obzir navedeno, treba da razmislite o operativnom lečenju hemoroida.

 567. Darko 87  22. новембра 2015. at 10:14

  Poceo sam sa lecenjem ali hirurg kaze da sam zakasnio,da mi se zbog toga stvorio tromb-trombozirani hemoroid.Lecim se 10 dana.Da li postoje sanse da izlecim tromb,tj da se povuce bez operaracije i slobodnom vasom procenom,koje su sanse?Hvala.Pozdrav

 568. Dr Milena Šćepanović  23. новембра 2015. at 11:20

  Poštovani Darko 87,
  spoljašnji tromboziran hemoroid može da se povuče spontano ili uz upotrebu antihemoroidalnih masti, bez operacije. Nekada je za potrebno malo više vremena.

 569. Dragica  30. новембра 2015. at 20:31

  Draga doktorko, imam bol,svrab,peckanje i otok skroz okolo ali taj otok nije crven nego je u boji koze. Jel to nesto ozbiljnije.Molim vas da mi kazete neki savet i objasnite .Unapred zahvalna.

 570. Dr Milena Šćepanović  16. децембра 2015. at 21:10

  Poštovana Dragice,
  moguće je da se radi o uvećanim hemoroidima,ali bi svakako trebalo da se javite na pregled koji je jedini merodavan u postavljanju tačne dijagnoze.

 571. jelena  29. фебруара 2016. at 02:23

  Postovana,
  Mislim da imam hemoroide, tj.napipala sam cvorice. Ginekolog mi kaze da razlog bola u ulazu vagine sa zadnje strane moze biti debelo crevo i unutrasnji hemoroidi. Bol (pecenje) osecam samo prilikom odnosa ili dodira. Sta vi mislite o tome?

 572. Dr Milena Šćepanović  2. марта 2016. at 21:53

  Poštovana Jelena,
  unutrašnji hemoroidi ne bole. Moguće je da imate fisuru ili rascep kože. Potrebno je da se javite na pregled kod proktologa radi utvrđivanja tačnog razloga navedenih tegoba i dobijanja adekvatne terapije.

 573. Alma  20. марта 2016. at 22:13

  Postovani,
  Da li je moguce da mog oca bole noge i donji dio kicme zbog hemeroida. On dugo godina ima problemsa hemeroidima, krvarili su mu a sada evo godinu dana ne i doktor mu je preporucio da ga hiruskim putem otklone. Njega sada mnogo bole noge i interesuje me da li je moguce zbog hemeroida.
  Unaprijed hvala.
  Srdacan pozdrav.

 574. Dr Milena Šćepanović  21. марта 2016. at 20:08

  Poštovana Alma,
  bol u nogama i kičmi nije zbog hemoroidalne bolesti.

 575. Lazar  14. априла 2016. at 05:20

  Postovana doktorice najljubaznije bih vas zamolio za vase licno misljenje.Imam problema prilikom velike nuzde vec par godina tacnije pet god.Naime prilikom zavrsavanja nuzde a ponekad i tokom nuzde imam krvarenje sto primetim na toalet papiru a ponekad i po fekalijama. Posto sam poceo jako da se brinem yamolio bih vas da mi predlozite neki od tretmana lecenje? Nemam nikakav bol ,svrab ili nesto slicno.Jako imam strah od odlaska kod doktora posto licno smatram da su ovi doktori u selu neozbiljni a tracare a ne buh bas da me neko zasrece na ulici sa pitanjem *jel te jos zezaju suljevi…. Znam da pogresno razmisljam u vezi i misljenjem sa ovim problemom.Stoga vas molim da preporucite kako da se izlecim sto pre i posavetujete me o celoj situaciji? UNAPRED VAM SE SRDACNO ZAHVALJUJEM!

 576. Dr Milena Šćepanović  14. априла 2016. at 16:14

  Poštovani Lazare,
  pregled se savetuje iz razloga što nekoliko različitih bolesti može da kao simptom da krvarenje posle pražnjenja. Te različite bolesti se i različito leče, te tako ne znam šta da vam preporučim. Najčešći razlog za navedene tegobe su hemoroidi i fisure, ali se može raditi i o tumoru (iako tegobe imate duže vreme). Možete probati sa nekom biljnom kremom na bazi kantariona i nevena, ali ako ne bude poboljšanja svakako treba da se javite lekaru na pregled.

 577. beni  16. априла 2016. at 17:59

  Poz dr imam pitanje u vezi hemoroide imam problem sa stolicom vazda kad imam nuždu imam problem sa debelog ceva. Naduva se to traje oko 4. Ili 5 sati posle se smiruje sfe normalno dok imam stolicu a po nekad al retko imam krvarenje u stolicu kad imam krvarenje posle osjećam lakoću u noge krvarenje je sfee pot puno crveno jer to u pitanje hemoroida ili nešto drugo to imam VIC 3 god Jel može da se to leci HV

 578. Monada  21. априла 2016. at 12:51

  Postovana doktorko,vec nekoliko dana imam zatvor i promene pri praznjenju creva.Jutros sam primetila svezu krv posle stolice,,koja i nije bila tako tvrda,imam hemoroide bas velike i to izlaze i van iz rektuma,vecinom su stalno vani,,uz to sto mi se desilo jutros imam i bolove u donjem dewlu stomaka i lumb delu kicme,,(krstima).gin nalaz ok,uroloski isto.Interesuje me vase misljenje da li je to do hemoroida ili postoji sumlja na nesto dr,s obzirom na bolove imam 37 god.Ako postoji sumlja na nesto dr da odem kod priv lekara jwer u pljhevaljskoj bolnici doci na red…moze biti i kasno.Unapred zahvaljjem na odgovoru.

 579. Monada  21. априла 2016. at 12:52

  Postovana doktorko,vec nekoliko dana imam zatvor i promene pri praznjenju creva.Jutros sam primetila svezu krv posle stolice,,koja i nije bila tako tvrda,imam hemoroide bas velike i to izlaze i van iz rektuma,vecinom su stalno vani,,uz to sto mi se desilo jutros imam i bolove u donjem dewlu stomaka i lumb delu kicme,,(krstima).gin nalaz ok,uroloski isto.Interesuje me vase misljenje da li je to do hemoroida ili postoji sumlja na nesto dr,s obzirom na bolove imam 37 god.Ako postoji sumlja na nesto dr da odem kod priv lekara jwer u pljhevaljskoj bolnici doci na red…moze biti i kasno.Unapred zahvaljjem na odgovoru.

 580. Slobodanka  7. маја 2016. at 19:08

  Postovana doktorko,imam 20 godina i trenutno se nalazim u 16 nedelji trudnoce i pre trudnoce sam imala jako velikih priblema pri praznjenju creva ,a za sada i da ne pricam.Pre trudnoce sam dobila tablete Dulcolex i uz njih mi je bilo bolje.Pre nekoliko dana sam primetila ispadanje nekih cvorova iz anusa i blago krvarenje. Citala sam dosta o tome i shvatila sam da imam unutrasnje hemoroide. Odmah sam otisla u apoteku i potrazila pomoc. Dali su mi neke cepice i mast. Ja ih koristim vec nekoliko dana ali meni to nista ne ponaze.Cvorici jos uvek ispadaju pri hodanju,sedenju,lezanju i pri odlasku u toalet.Zamolila bih Vas da mi date neki savet jer stvarno vise nzm sta da radim.Prilicno su veliki da su sve manje mogucnosti da ih vracam ponovo unutra.
  Hvala unapred!

 581. Dr Milena Šćepanović  8. маја 2016. at 15:45

  Poštovani Beni,
  treba da se javite gastroenterologu.

  Poštovana Monada,
  svakako treba da odete na pregled i da uradite kolonoskopiju. Jasno je da imate hemoroide, ali oni ne dovode do promena u pražnjenju.

  Poštovana Slobodanka,
  možete uzeti i nešto od lekova / tableta protiv hemoroida, ali svakako po obavljenom proktološkom pregledu.

 582. Slobodanka  10. маја 2016. at 10:22

  Postovana doktorko, bila sam kod doktora.Rekao mi je da se stvorio tromb .Dobila sam neku kremu da mazem ali mii ponovo nije bolje od nje.Sada je taj hemoroid porastao jako veliki i ne postoji nikakva sansa da ga ponovo vratim unutra.Sta da radim jako sam zabrinuta? Imam jako velike bolove …

 583. Aca  11. маја 2016. at 20:56

  Postovana doktorka, Pre jedno mesec dana sam poceo da osecam bolove u predelu anusa, tacnije izmedju anusa i trticne kosti (da napomenem da me boli i trticna kost na dodir i prilikom sedenja na tom delu, ona me je bolela i pre jedno 2 godine koliko se secam pao sam na nju na fizickom, pa me je prestalo, ali sada verovatno zbog sedenja u skoli mi se vratio taj bol) napipavam kao neku zilu (tetivu ili tvrdu venu) izmedju cmara i te kosti i malo me boli na dodir. Ne znam sta je u pitanju pa ako vi znate napisite. I samo da napomenem da retko kad primetim malu tackicu krvi na papiru nakon nuzde. Unapred hvala.

 584. Dr Milena Šćepanović  22. маја 2016. at 18:45

  Poštovana Slobodanka,
  ako do sada niste rešili problem, a po vašem opisu mislim da se radi o perianalnoj trombozi, dolazi u obzir hirurška ekscizija i uklanjanje hemoroida.

  Poštovani Aco,
  kao što i sami opisujete, tegobe koje imate su najverovatnije posledica povrede trtične kosti. Mi to zovemo kokcigodinija. Terapija se svodi na analgetike i poštedu bolne regije. Što se tiče krvi, ona nema veze sa navedenim. Treba da obavite proktološki pregled radi postavljanja dijagnoze, a potom i lečenja.

 585. Dragana  4. јуна 2016. at 10:45

  molim vas doktorka imam problem sa hemoroidima koji traju vec tri ipo meseca u pocetku imala sam jaku upalu ne krvare .skoro vreme sam primetila da imam jednu malu izraslinu koja mi smeta samo kad stojim kao da se upali a da sednem samo na minut ona se stabi.lizuje.znaci kad stojim mnogo mi smeta ali kad lezim i sedim sve je u redu bez problema unapred hvala. i da napomenem koristila sam i faktu mast cepici i flogocid i neki melem dr.nikolic

 586. Aca  11. јуна 2016. at 09:41

  Doktorka, opet ja. Problem mi se nije pojavljivao oko 2 nedelje, ali od pre 2 dana me opet malo boli ta kost i kada je malo stisnem izmedju nje i cmara (malo vise s desne strane) mi iskoci kao neki kliker koji malo boli na dodir. Dok ne stisnem kost na tom mestu napipavam neku kao tetivu otprilike. Znam da nisam na odgovarajucoj temi na sajtu, ali ovde sam poceo da vam pisem pa eto… krv na papiru i u stolici se vise ne pojavljuje. Imam li razloga za brigu? Unapred hvala!

 587. Dr Milena Šćepanović  21. јуна 2016. at 22:20

  Poštovana Dragana,
  izraslina koju opisujete može biti spoljašnji hemoroid ili kožni nabor. Svakako radi pravilnog lečenja treba da se javite na pregled.

  Poštovani Aco,
  možda imate pilonidalni sinus ili ono što narod zove uraslom dlakom. Svakako je teško reći o čemu se radi bez pregleda koji treba da obavite.

 588. alexa  30. јуна 2016. at 17:00

  Postovana doktorko,pre dve godine sam osetio mali svrab,ponekad me zasvrbi i danas je tako zanci nikakav bol, ni krvarenje uopste mi to ne smeta.Pa sam danas video da se uopste ne vidi analni otvor,imaju neke mekane kao jastucici neznam kako da objasnim.Da li uzeti neku kremu ili nesto drugo.

 589. Dr Milena Šćepanović  1. јула 2016. at 20:09

  Poštovani Alexa,
  praktično sve bolesti koje se mogu javiti u analnoj regiji mogu izazvati svrab. Zbog toga je bitno da se pregledate da bi se videlo o kojoj bolesti se radi. Tek onda se može pristupiti lečenju. Do tada možete koristiti neke neutralne kreme na bazi bilja.

 590. Aleksandar  17. јула 2016. at 11:29

  Postovana dr. Milena,

  Prof. dr. Zoran Krivokapic mi j stavio 2 gumi ligature u cetvrtak (14.07.2016.) i nakon toga ja nemam stolicu. Imam neki pritisak dole u rektumu i osjecaj da je stolica krenula ali kada odem na nuzdu nista se ne desava. Od cetvrtka jedem grasak, jogurt, jabuke i suve sljive ali ne tako obilno uz veliku kolicinu vode. Ja sam se sada zabrinuo za stolicu i ne znam da li je ovo normalna pojava? I da li ova prva stolica nakon postavljanja ligatura moze da bude bolna? Hvala na odgovoru.

 591. Dr Milena Šćepanović  19. јула 2016. at 09:49

  Poštovani Aleksandre,
  vaše tegobe za sada nisu zabrinjavajuće. Prva stolica posle stavljanja gumica može biti bolna, posebno ako je niste imali nekoliko dana. Ako tegobe budu perzistirale, javite se profesoru na kontrolu.

 592. Anja  3. августа 2016. at 22:38

  Postovana dr Scepanovic,

  Molim Vas za savet. U ponedeljak mi je uradjena sklerozacija hemoroida na VMA, a zadnji nalaz hirurga je bio da se pored hemoroida drugog stepena, analna fisura sanira. Danas, dakle nepuna dva dana nakon intervencije, mi je prilikom odlaska do prodavnice, u setnji, prolabirao hemoroid. Ja sam ga nakon sto sam se istusirala, vratila na“mesto“, uz upotrebu Anestezin masti. Da li je ovakav razvoj dogadjaja ocekivan,jer sam se nadala da sam svoje muke resila sklerozacijom? Ili, jednostavno, treba jos vremena da bi se video pun efekat tretmana?
  Hvala Vam najlepse na odgovoru, svako dobro!

 593. nadia  4. августа 2016. at 13:18

  Poštovanje dr,MIlena,nekih 15ak dana imam bolove(podnošljive) pri pražnjenju ali zato jake nakon defekacije i traju satima, Imam spoljašnje hemoroide a jedan uvijek prolabira ali se u toku dana izgubi,Do sad nisam imala bolove , imam urednu stolicu , vodim računa o ishrani ali sam zadnjih dva mjeseca bila izložena fizičkon naporu na selu na visokim temperaturama. Par dana koristim Lidoprokt mast ,lokalno apliciram rendan krompir sa masl,uljem,Bolo vi mi prođu do nav eče ali sjutra nastupa isto(stolica je uredna)Unaprijed zahvaljujem na odgovoru, srdačan pozdrav

 594. zoki  5. августа 2016. at 00:30

  ovako I ja sam imao problem pre 4 god pa sam mislio da ce da prodje ali sta sve nisam koristio,sve je to privremeno .dok ne dodjes do 4 stadijuma pa bukvalno cela solja crvena od krvi I tako dan za danom .e onda ide kolonoskopija I operacija. to je jedna da nazovem invazivna metoda gde ti odstranjuju hemoroide operacijom .da nema sivenja .sve u svemu najgori scenario od svega je prva stolica posle operacije sve ostalo je manje bolno .posle toga to polako srasta.evo ja vec 5 godina hvala bogu nikada vise nisam prokrvario.jedem sve pijem sve .ali zato povremeno pijem I laksomucil koji regulise meku stolicu.tako ako dodjete do stadijuma 4 nema druge sem operacije.totalna anestezija .odrade to I miran si.a ne svaki put kad treba da ides u wc ti se treses I znas sta te ceka.ovo brate pregrmis to I kraj kakvi melemi I lekovi .moj savet je taj I iskustvo malo bolno ali je iza mene I kad idem u wc lagano I opusteno.e kakve sam ja muke imao ljudi nedaj boze nikome.pozdrav

 595. Dr Milena Šćepanović  26. августа 2016. at 09:14

  Poštovana Anja,
  sklerozacija je metoda lečenje hemoroida koja se ponavalja više puta, u određenim vremenskim intervalima, da bi tegobe prestale. Ima pacijenata koji i ne odreaguju na tu terapiju pa je treba zamenti drugom.

  Poštovana Nadia,
  trebalo bi da odete na pregled. Na osnovu opisa tegoba moguće je da ste sada dobili fisuru.

 596. Milica  2. септембра 2016. at 13:55

  Postovani
  Imam problem vec treci dan sa obilnim krvarenjem iz rektuma.Krvarenje pocinje samim napinjanjem tacnije pre pocetka defekacije.Jos da napomenem da je krvarenje potpuno bezbolno bez osecaja nelagodnosti.

 597. Dr Milena Šćepanović  2. септембра 2016. at 16:34

  Poštovana Milice,
  svakako treba što pre da se javite lekaru na pregled. Moguće je da krvarite iz unutrašnjih hemoroida, ali postoje još neke bolesti koje prati krvarenje. Za adekvatno lečenje neophodan je pregled.

 598. Jasna  13. септембра 2016. at 01:18

  Postovana,
  od svih nabrojanih simptoma imam samo „ispadanje“ koje traje vec peti dan. Dakle, nema ni krvarenja, ni peckanja, bola nicega. Da li su u pitanju hemoroidi?

 599. Dr Milena Šćepanović  13. септембра 2016. at 17:21

  Poštovana Jasna,
  najčešće ispadaju hemoroidi, ali to može biti i polip na primer. Predlažem vam da se javite lekaru na pregled.

 600. Mc  21. септембра 2016. at 00:15

  Postovani,imam unutrasnje hemoroide koji su prisutni 4,5 meseca(bar ja mislim da su hemor).Svaki put u stolici je prisutna sveza krv,bolovi su nenormalno jaki(toliki da cupam svoju kosu),imam fobiju od kupatila,Sada su poceli i bolovi u stomaku,karlicnom delu…Koristim razne kreme,prirodne cajeve,cepice,lekove,laksative,a efekta nema.Sama pomisao na pregled i odlazak lekaru me plasi ali znam da cu morati i da sam trebala ranije otici.Kada sam htela da dobrovoljno dam krv,nisu mi dali.Rekli su mi da proverim krv jer sam mozda malokrvna,a ja naravno nista ne preduzimam od same pomisli da nije nesto ozbiljnije,pocele su i vrtoglavice,malaksalost…Inace mam 21 god….Hvala unapred na odgovoru!

 601. Mc  22. септембра 2016. at 16:15

  Postovana dr Milena Scepanovic,zamolila bih Vas da mi odgovorite sto pre ako ste u mogucnosti.Da li je moje stanje zabrinjavajuce(koliko to mozete protumaciti iz teksta),da li postoji mogucnost nekog ozbiljnijeg oboljenja? S postovanjem,Milica

 602. Dr Milena Šćepanović  23. септембра 2016. at 18:14

  Poštovana Mc,
  unutrašnji hemoroidi ne bole. Moguće je da imate fisuru i odlaganjem samo otežavate adekvatno lečenje. Treba da odete na pregled da bi ste dobili terapiju. U vašim godinama praktično da nema maligne bolesti kolona, pa nemate razloga za strah.

 603. MisKe  27. септембра 2016. at 07:00

  Postovani,

  imam problem sa stolicom u vidu blagog peckanja nakon vrsenje nuzde a tokom vrsenja nuzde imam osecaj kao da postoji ranica neka unutar cmara koja se nadrazi svaki put kada vrsim nuzdi te na kraju stolice se pojavi malo sveze krvi koja je jako bleda,svetle boje.Dakle osecaj je kao da postoji neka sveza ranica unutar koja se nadrazi tokom svake nuzde. Imam 34 godine ,muskarac

  Hvala Vam

 604. Dr Milena Šćepanović  28. септембра 2016. at 21:31

  Poštovani MisKe,
  moguće je da imate ranicu koju mi zovemo fisura. Ona se uglavnom leči kremama ali dolazi u obzir i hirurško lečenje. Svakako treba da odete na pregled da biste dobili i adekvatnu terapiju.

 605. Masa32  6. октобра 2016. at 10:42

  Postovani,
  Nakon komplikacije podvezivanja hemoroida, pojavio mi se absces na tom mestu koji je rezultirao analnom fistulom.
  Pre vise od mesec dana sam imala operaciju analne fistule, ostavljena je da zarasta per secundam. Bila sam na dve kontrole, doktor kaze da nema infekcije, i nikakve dalje informacije ne dobijam. I dalje vodim higjenu tog podrucija tusiranjem posle svake nuzde i menjanjem gaza. Ono sto mene brine je sto jos uvek nalazim na gazi iscedak zuckaste boje, a ne znam koliko dugo to moze da traje i kako da znam da je sve OK, sobzirom da se fistule uglavnom vracaju i da li fistula moze da se vrati na istom mestu? Da li postoji jos neki savet o higjeni kako bi fistula sto brze zarasla.
  Unapred zahvalna!

 606. Dr Milena Šćepanović  6. октобра 2016. at 18:39

  Poštovana Masa32,
  iscedak posle operacije perianalne fistule će postojati sve dok rana potpuno ne zaraste što može trajati i dva meseca pa i duže. Rane u analnoj regiji se ne previjaju. Dovoljna je samo uobičajena higijena, što vi već radite. Fistula se ponovo javlja samo u slučaju da je tokom operacije previđen neki kanal, što kod vas verovatno nije slučaj s obzirom na način nastanka fistule.

 607. Natasa  13. октобра 2016. at 14:27

  Postovana dr. Scepanovic,
  pocetkom avgusta meseca bila sam na pregledu zbog problema prilikom praznjenja (bol i krvarenje). Tom prilikom mi je dijagnostikovana fisura i hemoroidi II stepena(koji mi u tom trenutku nisu pravili problem vec samo fisura). Dobila sam terapiju. Dva meseca da mazem Fisuran mast i da vodim racuna o ishrani. Posle 10 dana primene masti (uz blage kontraindikacije) primetila sam poboljsanje. Nastavila sam sa primenom masti jos 2 meseca i fisura se zalecila. Znaci situacija se poboljsala 100%. Zaboravila sam na problem koji me je do tada mucio. Medjutim po prestanku primene masti (ima 10 dana kako je ne koristim) primecujem da mi se simptomi vracaju. Sta da radim? Da li mogu da nastavim sa primenom masti i koliko dugo ona moze da se koristi u kontinuitetu?
  Hvala unapred!

 608. Dr Milena Šćepanović  22. октобра 2016. at 13:20

  Poštovana Nataša,
  ako simptomi nisu izraženi možete koristiti kantarion ulje dva puta dnevno, a ako ne bude poboljšanja i tegobe se intenziviraju, možete ponovo uzeti Fisuran. Fisuran je nitroglicerinska mast i može se koristiti i par meseci u kontinuitetu.

 609. Imica  19. новембра 2016. at 13:53

  Postovana Dr. Šćepanovic, prvi put u zivotu mi se desilo za 30 god zivota da dobijem zadebljanje izvan analnog otvora koje me je bas jako bolelo,peckalo i svrbelo. Iskustvom moga muza koji je to cesce imao rekao mi je da su to spoljasnji hemoroidi. Srecom kupila sam u nemackoj mast koja je skoro potpuno resila problem ali sam je mazala 7 dana kao sto mi je receno u apoteci. Hemoroid se jedva nazirao, bila sam bas srecna ali na zalost sam za dva dana otisla na dalek put i on se ponovo vratio. Nije vise velik kao pre ali me opet boli i svrbi i bas mi smeta. Recite mi molim vas dal da nastavim sa kremom ili da se obratim lekaru nakon puta? Hvala unapred!!

 610. Dr Milena Šćepanović  3. децембра 2016. at 17:03

  Poštovana Imice,
  svakako treba da se javite lekaru. Ukoliko se spoljašnji hemoroid ponavlja na istom mestu i pravi tegobe, dolazi u obzir i njegovo hirurško uklanjanje. Kremu možete koristiti do odlaska na pregled.

 611. Milos  4. маја 2017. at 15:05

  meni samo prokrvari kad idem u wc hemoroidi ali vec duze vreme

 612. Madrid Dr  4. маја 2017. at 22:55

  Milose, to ti krvare unutrasnji hemoroidi. Uzmi Phlobodiu ili Beohemor kapi, prvo je lek koji prepisuju lekari a drugo je biljni preparat koji se kupuje na internetu. Oba deluju brzo i zaustavljaju krvarenje.

 613. Milos  6. маја 2017. at 18:56

  meni stalno krvare hemoriedi dali je redja stolica ili normalna koji mi stepen hemorida i kako da izlecim

 614. Marko  9. маја 2017. at 22:19

  Poštovani doktore, imam 20 godina i vec 5-6 dana hemoroide IV stepena koji ne krvare, malo manji od debljine malog prsta, strasno mi smeta i boli.. Uzeo sam kremu Hemor M ali ona samo ublažava bol, da li je operacija jedini metod ili postoji mogućnost da će se povući samo?

 615. Dr Milena Šćepanović  17. маја 2017. at 23:14

  Poštovani Miloše,
  da bi se utvrdio stepen hemoroidalne bolesti, kao i način lečenja, potreban je pregled. Na osnovu opisa, moglo bi se reći da imate drugi stepen hemoroidalne bolesti.

  Poštovani Marko,
  operacija je samo jedan od načina lečenje hemoroidalne bolesti i primenjuje se samo kada se iscrpe ostali načini lečenja. Svakako prvo treba da se javite hirurgu na pregled.

 616. Milos  2. јуна 2017. at 00:40

  mislim da imam hemoroide i neku fisuru koju stalno povredi i prokrvari kako da se izleci i dali je potrebna neka operacija

 617. Milos  4. јуна 2017. at 18:41

  mogu da dodjem na pregled da se utvrdi sta imam

 618. Masha  5. јуна 2017. at 01:53

  Postovana doktorko…ustanovljena mi je analna fisura kao i hemoroidi 3stepena. Kao terapiju sam dobila dialtiazem mast…koristim je vec 5ned.ali nema poboljsanja…uz to se posle stolice pojavljuje gnojni iscedak…ne obilan ali ga ipak ima…Molim za pomoc…zbog cega se javlja gnoj? Sta dalje?

 619. Milos  7. јуна 2017. at 00:32

  mogu da dodjem na pregled da se utvrdi sta imam i ako je potrebna operacija

 620. Milos  9. јуна 2017. at 01:20

  ja sam koristio kremu hemor m za hemoroide sa koristim melem za hemoroide i caj za hemoroide billjno pa jos uvek stalno krvarim

 621. Dr Milena Šćepanović  13. јуна 2017. at 22:41

  Poštovani Miloše,
  trebalo bi da se javite na pregled da se utvrdi razlog krvarenja. I hemoroidi i fisura kao simptom mogu dati krvarenje, ali se različito leče. Pre operacije svakako treba pokušati sa konzervativnim lečenjem.

  Poštovana Masha,
  gnojni iscedak se javlja kod perianalnog abscesa. Otvor iz koga se absces prazni može nekada da imponuje kao fisura. Potrebno je da se javite na pregled radi postavljanja tačne dijagnoze i shodno tome lečenja.

 622. Milos  17. јуна 2017. at 15:56

  bio sam na pregledu 15 ove nedelje kod vas na pregledu

 623. Milos  6. јула 2017. at 23:22

  bio sam pregledu 15 kod vas na pregledu i kazete da imam fisuru i stepen 2 hemoroid
  i kazete da trebam da mazem 8 nedelja do kontrole

 624. Rade  13. јула 2017. at 06:07

  Ljudi, nemojte da se igrate sa hemoroidima jer to moze da se opasno iskomplikuje. Nikakve metode lecenja pomocu cajeva i masti nece vas resiti ovih muka, vec samo dobar doktor. Sklerozacija je jedna od metoda koja moze da pomogne, a definitivno operacija ligasure metodom resava sve muke.

Leave a Reply

Your email address will not be published.