Dr Milena Šćepanović

 

HEMOROIDI I UVEĆANJE ŠULJEVA

Šta su to hemoroidi, kako nastaju i kako se leče šuljevi. Spoljašnji i unutrašnji hemoroidi – uvećanje, otok, bol, svrab krvavljenje i krv u stolici

 

Pregled hemoroida - Hemoroidi dijagnoza, stadijumi, lečenje
Pregled i lečenje hemoroida nekada

Još je Hipokrat lečio hemoroide u antičko vreme, ali zbog današnjeg načina života i ishrane, hemoroidi se smatraju savremenom bolešću. Broj osoba sa hemoroidalnim tegobama je u porastu. Predpostavlja se da oko 70% osoba starosti preko 30 godina ima neki od simptoma hemoroidalne bolesti. Možemo reći da skoro svaka četvrta odrasla osoba boluje od ove bolesti.

Hemoroidi predstavljaju  bolest samo kada daju simptome. Inače, hemoroidi predstavljaju normalnu anatomsku strukturu i, ispunjeni krvlju, imaju svoju funkciju u očuvanju kontinencije (zadržavanju gasova i tečne stolice). Takođe, tokom pražnjenja, prilikom napinjanja, pune se krvlju i spuštaju u gornji deo analnog (čmarnog) kanala time ga štiteći od mehaničkih povreda. Anatomski njih čine arteriovenske anastomoze (komunikacije arteriola i venula).

Endogeni (unutrašnji-iz samog organizma) razlog nastanka bolesti nalazi se u hiperplaziji (povećanju) unutrašnjeg venskog spleta i slabosti vezivnog tkiva zida vena. Zatvor, dugo sedenje u toaletu i gojaznost su faktori koji doprinose pojavi bolesti. Pojavi hemoroidalnih tegoba doprinose i nasledni faktori, ishrana, zanimanje, klima, psihički problemi, endokrine (hormonske) promene, neki lekovi, infekcije, trudnoća, slaba fizička aktivnost, zatvor, dugotrajna upotreba sredstava za čišćenje (laksativa).

Najčešći simptomi hemoroidalne bolesti su svrab, bol, krvarenje i ispadanje.

Prema težini tegoba ocenjuje se stadijum bolesti i način lečenja:

I STADIJUMhemoroidi ponekad krvare i svrbe. Ne mogu se dijagnostikovati bez anoskopskog (endoskopskog ) pregleda odgovarajućim instrumentom.  Krvarenje je u vidu svetlo crvene krvi iz anusa, obično na kraju stolice koja može biti i poprskana svežom krvlju. Krvarenje može biti i na početku i u toku pražnjenja a ponekad može biti i u tankom mlazu.

II STADIJUM – hemoroidi krvare i postoji manji prolaps čvorova (ispadanje hemoroida) ali on spontano nestaje. Za njihovu dijagnostiku je takođe neophodan anoskopski pregled čmara, tj oni se ne mogu napipati pri digitorektalnom pregledu.  Ponekad hronično krvarenje može dovesti do ozbiljne anemije (malokrvnosti).

III STADIJUM – hemoroidi prolabiraju, ispadaju, i za njihovo vraćanje je potrebna manuelna pomoć, ili se oni spontano povuku  tek u toku spavanja. I oni krvare.

IV STADIJUM – predstavlja poslednji i jako bolan stadijum bolesti. Hemoroidalni čvorovi su stalno prolabirani (van čmarnog kanala), a zbog izraženog venskog zastoja (edema i tromboze) ne mogu se vratiti.

Krema za hemoroide BioHemor

Konsultacije, specijalistički pregled hemoroida i proktološka intervencije – mogućnost da vas direktno pregleda i izvrši intervenciju na hemoroidima Dr Milena Šćepanović, može se ostvariti i zakazati u domovima zdravlja članicama Medigroup putem telefona 011 40 40 100 ili putem sajta www.medigroup.rs

Unutrašnji i spoljašnji hemoroidi

Postoje unutrašnji i spoljašnji hemoroidi. Granicu izmedju njih čini takozvana zupčasta linija koja se nalazi na 1,5-2 cm od analne ivice. Unutrašnji hemoroidi se nalaze iznad ove linije. Spoljašnji hemoroidi se nalaze ispod zupčaste linije, u analnom kanalu, ispod tanke analne kože koja je bogata nervnim završecima.

HEMOROIDI - Unutrasnji i spoljasnji hemoroidi
Unutrašnji i spoljašnji hemoroidi

Unutrašnji hemoroidi su najčešći razlog svežeg krvarenja iz anusa, ali, uvek treba razmotriti i druge bolesti koje se manifestuju krvarenjem. Tu treba pre svega misliti na maligne bolesti anorektuma (završnog dela debelog creva).  Zbog toga, kod svih bolesnika sa ¨ hemoroidalnom bolešću¨ i hemoroidalnim tegobama, treba uraditi digitorektalni pregled i rektoskopiju (endoskopski pregled), a kod onih starijih od 50 godina i kolonoskopiju (endoskopski pregled debelog creva aparatom sa optikom).

Spoljašnji hemoroidi su manje važni od unutrašnjih, ali su češći razlog tegoba. Najčešći razlog njihovog nastanka su trudnoća, zatvor, dugo sedenje pri pražnjenju, neodgovarajuća ishrana        (suva hrana, začinjena hrana, manji unos žitarica). Najčešći simptom je posledica komplikacije u vidu njihove tromboze. Hemoroidi su  bolni, napeti i vide se plavičasti čvororvi različite veličine ispod kože anoderma. Tromboza obično nastaje posle iznenadnog povećanja venskog pritiska (posle podizanja tereta, kašljanja, napinjanja pri pražnjenju, porođaju). Mogu postojati nezavisno od unutrašnjih hemoroida. Bolovi su najjači kada se tromb stvara i postepeno prolaze kako se edem smanjuje. Može doći do spontane rupture (pucanja) vene sa izbacivanjem tromba, što je praćeno krvarenjem. Ukoliko ne dolazi do spontanog povlačenja tromboze, može se uraditi hirurška evakuacija tromba i ekscizija čvora. Po povlačenju otečenih hemoroida zaostaju kožni nabori koji predstavljaju samo estetski problem.

Hemoroidi ne zahtevaju lečenje sve dok ne daju tegobe. Različiti su i mnogobrojni načini lečenja. U početku treba uvek konzervativno lečiti hemoroide, a operaciju rezervisati samo za teže slučajeve i one koji ne reaguju na konzervativno lečenje. Pre svega treba obezbediti redovnu i meku stolicu (odgovarajućom ishranom  sa dosta tečnosti, voća i povrća, mekinja, i laksativima ). Treba izbegavati suvu hranu, mesne prerađevine, masnu hranu, začine, biber, sirće, senf, ljutu hranu. Primena masti i čepića ne leči bolest, ali olakšava tegobe.

I i II stadijum bolesti se leče sklerozacijom, koja je najstarija metoda, a podrazumeva ubrizgavanje 5% rastvora Fenola submukozno. Vrlo je uspešna u zaustavljanju krvarenja iz hemoroida. Druga, novija metoda, posebno efikasna za hemoroide koji prolabiraju, je postavljanje elastičnih ligatura po Baronu. U jednoj seansi se podvezuje do tri čvora. Čvor nekrotiše i u roku od 7-10 dana sam otpada. Sledeći čvor se podvezuje za oko mesec dana.

III stadijum se leči kombinacijom navedenih metoda i antihemoroidalnih lekova i supozitorija (čepića).

IV stadijum se leči operacijom. Za olakšanje akutnih tegoba mogu pomoći tople, mlake, kupke i oblozi od kamilice ili Rivanola. Hirurško lečenje, ako je dobro indikovano i tehnički dobro urađeno, predstavlja odličan način lečenja. U najširoj upotrebi je hemoroidektiomija po metodi Miligan-Morgan. Operacija podrazumeva uklanjanje samo izmenjenih čvorova, pa ono što mnogi nazivaju recidivom (ponovnom pojavom ) bolesti, nije to u pravom smislu reči. Naime, preostali čvorovi mogu posle nekog vremena, najčešće posle više godina, da daju tegobe.

BioHemor kapi za hemoroide

Brojne su druge metode lečenja, sa promenljivim rezultatima; laser koagulacija, ligasure hemoroidektomija, doplerski navođeno podvezivanje arterije (THD), koagulacija radio talasima, staplerska hemoroidektomija. Sve ove metode imaju dobre rezultate kada su dobro indikovane i pravilno izvedene.

Većina osoba sa krvarenjem ili bolovima u čmaru, iz raznih razloga, ne odlazi na pregled lekaru, već ¨ na svoju ruku¨ uzima razne preparate za lečenje hemoroida. U većini slučajeva navedene tegobe jesu izazvane hemoroidima, i lečenje je kako kad uspešno, ali ima bolesti koje daju slične tegobe, ali je njihova priroda i lečenje drugačije. To su pre svega analne fisure (ragade), abscesi (čirevi), perianalne fistule, kondilomi, ekcemi.  Posebno treba misliti na sve učestalije karcinome debelog creva, koji mogu dati slične tegobe, pa se sa pravovremenim lečenjem može zakasniti. Najveća je greška pripisivati navedene tegobe hemoroidima a bez prethodnog pregleda.

NE  LEČITI SE SAMOINICIJATIVNO BEZ PRETHODNO ADEKVATNO POSTAVLJENE DIJAGNOZE!

Naručite BioHemor kapi i kremu za hemoroide pouzećem direktno na vašu adresu:

Telefon za naručivanje: 065 970 7777

E mail za naručivanje:  prodajanadar@gmail.com

. . .

3D Animacija – Operacija hemoroida

httpv://www.youtube.com/watch?v=fQ18G5WIo-0&feature=channel_video_title

628 Responses to "Hemoroidi – dijagnoza, stadijumi, lečenje"

 1. Milica  2. septembra 2016.

  Postovani
  Imam problem vec treci dan sa obilnim krvarenjem iz rektuma.Krvarenje pocinje samim napinjanjem tacnije pre pocetka defekacije.Jos da napomenem da je krvarenje potpuno bezbolno bez osecaja nelagodnosti.

 2. Dr Milena Šćepanović  2. septembra 2016.

  Poštovana Milice,
  svakako treba što pre da se javite lekaru na pregled. Moguće je da krvarite iz unutrašnjih hemoroida, ali postoje još neke bolesti koje prati krvarenje. Za adekvatno lečenje neophodan je pregled.

 3. Jasna  13. septembra 2016.

  Postovana,
  od svih nabrojanih simptoma imam samo „ispadanje“ koje traje vec peti dan. Dakle, nema ni krvarenja, ni peckanja, bola nicega. Da li su u pitanju hemoroidi?

 4. Dr Milena Šćepanović  13. septembra 2016.

  Poštovana Jasna,
  najčešće ispadaju hemoroidi, ali to može biti i polip na primer. Predlažem vam da se javite lekaru na pregled.

 5. Mc  21. septembra 2016.

  Postovani,imam unutrasnje hemoroide koji su prisutni 4,5 meseca(bar ja mislim da su hemor).Svaki put u stolici je prisutna sveza krv,bolovi su nenormalno jaki(toliki da cupam svoju kosu),imam fobiju od kupatila,Sada su poceli i bolovi u stomaku,karlicnom delu…Koristim razne kreme,prirodne cajeve,cepice,lekove,laksative,a efekta nema.Sama pomisao na pregled i odlazak lekaru me plasi ali znam da cu morati i da sam trebala ranije otici.Kada sam htela da dobrovoljno dam krv,nisu mi dali.Rekli su mi da proverim krv jer sam mozda malokrvna,a ja naravno nista ne preduzimam od same pomisli da nije nesto ozbiljnije,pocele su i vrtoglavice,malaksalost…Inace mam 21 god….Hvala unapred na odgovoru!

 6. Mc  22. septembra 2016.

  Postovana dr Milena Scepanovic,zamolila bih Vas da mi odgovorite sto pre ako ste u mogucnosti.Da li je moje stanje zabrinjavajuce(koliko to mozete protumaciti iz teksta),da li postoji mogucnost nekog ozbiljnijeg oboljenja? S postovanjem,Milica

 7. Dr Milena Šćepanović  23. septembra 2016.

  Poštovana Mc,
  unutrašnji hemoroidi ne bole. Moguće je da imate fisuru i odlaganjem samo otežavate adekvatno lečenje. Treba da odete na pregled da bi ste dobili terapiju. U vašim godinama praktično da nema maligne bolesti kolona, pa nemate razloga za strah.

 8. MisKe  27. septembra 2016.

  Postovani,

  imam problem sa stolicom u vidu blagog peckanja nakon vrsenje nuzde a tokom vrsenja nuzde imam osecaj kao da postoji ranica neka unutar cmara koja se nadrazi svaki put kada vrsim nuzdi te na kraju stolice se pojavi malo sveze krvi koja je jako bleda,svetle boje.Dakle osecaj je kao da postoji neka sveza ranica unutar koja se nadrazi tokom svake nuzde. Imam 34 godine ,muskarac

  Hvala Vam

 9. Dr Milena Šćepanović  28. septembra 2016.

  Poštovani MisKe,
  moguće je da imate ranicu koju mi zovemo fisura. Ona se uglavnom leči kremama ali dolazi u obzir i hirurško lečenje. Svakako treba da odete na pregled da biste dobili i adekvatnu terapiju.

 10. Masa32  6. oktobra 2016.

  Postovani,
  Nakon komplikacije podvezivanja hemoroida, pojavio mi se absces na tom mestu koji je rezultirao analnom fistulom.
  Pre vise od mesec dana sam imala operaciju analne fistule, ostavljena je da zarasta per secundam. Bila sam na dve kontrole, doktor kaze da nema infekcije, i nikakve dalje informacije ne dobijam. I dalje vodim higjenu tog podrucija tusiranjem posle svake nuzde i menjanjem gaza. Ono sto mene brine je sto jos uvek nalazim na gazi iscedak zuckaste boje, a ne znam koliko dugo to moze da traje i kako da znam da je sve OK, sobzirom da se fistule uglavnom vracaju i da li fistula moze da se vrati na istom mestu? Da li postoji jos neki savet o higjeni kako bi fistula sto brze zarasla.
  Unapred zahvalna!

 11. Dr Milena Šćepanović  6. oktobra 2016.

  Poštovana Masa32,
  iscedak posle operacije perianalne fistule će postojati sve dok rana potpuno ne zaraste što može trajati i dva meseca pa i duže. Rane u analnoj regiji se ne previjaju. Dovoljna je samo uobičajena higijena, što vi već radite. Fistula se ponovo javlja samo u slučaju da je tokom operacije previđen neki kanal, što kod vas verovatno nije slučaj s obzirom na način nastanka fistule.

 12. Natasa  13. oktobra 2016.

  Postovana dr. Scepanovic,
  pocetkom avgusta meseca bila sam na pregledu zbog problema prilikom praznjenja (bol i krvarenje). Tom prilikom mi je dijagnostikovana fisura i hemoroidi II stepena(koji mi u tom trenutku nisu pravili problem vec samo fisura). Dobila sam terapiju. Dva meseca da mazem Fisuran mast i da vodim racuna o ishrani. Posle 10 dana primene masti (uz blage kontraindikacije) primetila sam poboljsanje. Nastavila sam sa primenom masti jos 2 meseca i fisura se zalecila. Znaci situacija se poboljsala 100%. Zaboravila sam na problem koji me je do tada mucio. Medjutim po prestanku primene masti (ima 10 dana kako je ne koristim) primecujem da mi se simptomi vracaju. Sta da radim? Da li mogu da nastavim sa primenom masti i koliko dugo ona moze da se koristi u kontinuitetu?
  Hvala unapred!

 13. Dr Milena Šćepanović  22. oktobra 2016.

  Poštovana Nataša,
  ako simptomi nisu izraženi možete koristiti kantarion ulje dva puta dnevno, a ako ne bude poboljšanja i tegobe se intenziviraju, možete ponovo uzeti Fisuran. Fisuran je nitroglicerinska mast i može se koristiti i par meseci u kontinuitetu.

 14. Imica  19. novembra 2016.

  Postovana Dr. Šćepanovic, prvi put u zivotu mi se desilo za 30 god zivota da dobijem zadebljanje izvan analnog otvora koje me je bas jako bolelo,peckalo i svrbelo. Iskustvom moga muza koji je to cesce imao rekao mi je da su to spoljasnji hemoroidi. Srecom kupila sam u nemackoj mast koja je skoro potpuno resila problem ali sam je mazala 7 dana kao sto mi je receno u apoteci. Hemoroid se jedva nazirao, bila sam bas srecna ali na zalost sam za dva dana otisla na dalek put i on se ponovo vratio. Nije vise velik kao pre ali me opet boli i svrbi i bas mi smeta. Recite mi molim vas dal da nastavim sa kremom ili da se obratim lekaru nakon puta? Hvala unapred!!

 15. Dr Milena Šćepanović  3. decembra 2016.

  Poštovana Imice,
  svakako treba da se javite lekaru. Ukoliko se spoljašnji hemoroid ponavlja na istom mestu i pravi tegobe, dolazi u obzir i njegovo hirurško uklanjanje. Kremu možete koristiti do odlaska na pregled.

 16. Milos  4. maja 2017.

  meni samo prokrvari kad idem u wc hemoroidi ali vec duze vreme

 17. Madrid Dr  4. maja 2017.

  Milose, to ti krvare unutrasnji hemoroidi. Uzmi Phlobodiu ili Beohemor kapi, prvo je lek koji prepisuju lekari a drugo je biljni preparat koji se kupuje na internetu. Oba deluju brzo i zaustavljaju krvarenje.

 18. Milos  6. maja 2017.

  meni stalno krvare hemoriedi dali je redja stolica ili normalna koji mi stepen hemorida i kako da izlecim

 19. Marko  9. maja 2017.

  Poštovani doktore, imam 20 godina i vec 5-6 dana hemoroide IV stepena koji ne krvare, malo manji od debljine malog prsta, strasno mi smeta i boli.. Uzeo sam kremu Hemor M ali ona samo ublažava bol, da li je operacija jedini metod ili postoji mogućnost da će se povući samo?

 20. Dr Milena Šćepanović  17. maja 2017.

  Poštovani Miloše,
  da bi se utvrdio stepen hemoroidalne bolesti, kao i način lečenja, potreban je pregled. Na osnovu opisa, moglo bi se reći da imate drugi stepen hemoroidalne bolesti.

  Poštovani Marko,
  operacija je samo jedan od načina lečenje hemoroidalne bolesti i primenjuje se samo kada se iscrpe ostali načini lečenja. Svakako prvo treba da se javite hirurgu na pregled.

 21. Milos  2. juna 2017.

  mislim da imam hemoroide i neku fisuru koju stalno povredi i prokrvari kako da se izleci i dali je potrebna neka operacija

 22. Milos  4. juna 2017.

  mogu da dodjem na pregled da se utvrdi sta imam

 23. Masha  5. juna 2017.

  Postovana doktorko…ustanovljena mi je analna fisura kao i hemoroidi 3stepena. Kao terapiju sam dobila dialtiazem mast…koristim je vec 5ned.ali nema poboljsanja…uz to se posle stolice pojavljuje gnojni iscedak…ne obilan ali ga ipak ima…Molim za pomoc…zbog cega se javlja gnoj? Sta dalje?

 24. Milos  7. juna 2017.

  mogu da dodjem na pregled da se utvrdi sta imam i ako je potrebna operacija

 25. Milos  9. juna 2017.

  ja sam koristio kremu hemor m za hemoroide sa koristim melem za hemoroide i caj za hemoroide billjno pa jos uvek stalno krvarim

 26. Dr Milena Šćepanović  13. juna 2017.

  Poštovani Miloše,
  trebalo bi da se javite na pregled da se utvrdi razlog krvarenja. I hemoroidi i fisura kao simptom mogu dati krvarenje, ali se različito leče. Pre operacije svakako treba pokušati sa konzervativnim lečenjem.

  Poštovana Masha,
  gnojni iscedak se javlja kod perianalnog abscesa. Otvor iz koga se absces prazni može nekada da imponuje kao fisura. Potrebno je da se javite na pregled radi postavljanja tačne dijagnoze i shodno tome lečenja.

 27. Milos  17. juna 2017.

  bio sam na pregledu 15 ove nedelje kod vas na pregledu

 28. Milos  6. jula 2017.

  bio sam pregledu 15 kod vas na pregledu i kazete da imam fisuru i stepen 2 hemoroid
  i kazete da trebam da mazem 8 nedelja do kontrole

 29. Rade  13. jula 2017.

  Ljudi, nemojte da se igrate sa hemoroidima jer to moze da se opasno iskomplikuje. Nikakve metode lecenja pomocu cajeva i masti nece vas resiti ovih muka, vec samo dobar doktor. Sklerozacija je jedna od metoda koja moze da pomogne, a definitivno operacija ligasure metodom resava sve muke.

 30. predrag j  24. novembra 2017.

  imam problem spoljnasnji hemoroidima vec treci dan me nepopustaju dosad su brzo prolazili sa kant uljem i biljnim kremama sada isto sve to sam koristio ali oteklina se nikako nevracaju niti krvari nesto mnogo ali se otekline ne vracaju i nemam neke jace bolove samo malo peckanje i pored toga svega imao sam dva puta juce praznenje.ima li sta da uradim da bih sto pre vratio otekline da moggu norm da hodam i da se obucem da mi ne smeta sve too.zahvalan nadam se da ce te mi odgovoriti…..hvala

 31. Dr Milena Šćepanović  25. novembra 2017.

  Poštovani Predraže,
  ukoliko je to uvećan spoljašnji hemoroid, najverovatnije je i tromboziran. Takav problem najbrže se rešava manjom hirurškom intervencijom kojom se on u celosti ukloni i tegobe odmah prestaju.

 32. Dale  7. decembra 2017.

  Pozdrav , imam problema sa hemroidima vec duzi period ( vanjski su u pitanju ). Nakon svake velike nuzde iskoce mi hemroidi , nema boli nema svrbeza samo su onako poveliki i malo je teze ona sjediti . Mazem kremom Handesa , pomaze nestanu nakon par sati …al nekako bi volio otici na stolicu bez straha da ce se opet pojaviti . Molim za neki savjet , hvala unaprijed 🙂

 33. Dr Milena Šćepanović  9. decembra 2017.

  Poštovani Dale,
  kako vi opisujete hemoroide, oni više odgovaraju unutrašnjim nego spoljašnjim. Takvi hemoroidi najbolje se leče podvezivanjem gumicama.

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti objavljena.