Rak debelog creva – klinička slika, statistika i dijagnostika kancera

Dr Milena Šćepanović

.

Šta je to rak debelog creva

Rak debelog creva dijagnoza, simptomi i dijagnostika kolorektalnog karcinoma

.

Kancer kolona zid debelog creva i rak 300x195 Rak debelog creva  klinička slika, statistika i dijagnostika kanceraKolorektalni karcinom ili rak debelog creva je primarno bolest gena koja je izazvana faktorima okoline ili nasleđa.

U našem telu postoje tumor ‘’aktivirajući geni’’ tj. onkogeni, i suprotno od njih ’’suzbijajući geni’’ (supresorski geni) koji u normalnim okolnostima sprečavaju nastanak raka debelog creva. Kada oni zakažu, nastaje maligna bolest – kancer.

Rak debelog creva je značajana bolest iz više razloga:

1. Pre svega, rak debelog crva je u stalnom porastu. Od 2008-e godine Rak debelog creva postao je najčešći  karcinom od svih karcinoma u oba pola. Prethodnih godina vodeće mesto po broju obolelih je imao karcinom pluća, a karcinom debelog creva je, zavisno od zemlje i pola, zauzimao drugo i treće mesto.

2. Zatim, ovaj karcinom spada u izlečive karcinome kada se otkrije u ranoj fazi bolesti. Kada tumor debelog creva probije zid creva i zahvati limfne žlezde, bolest se komplikuje. Na primer 5-ogodišnje preživljavanje kod tumora debelog creva u I stadijumu bolesti je 80-95% i dovoljno je samo hirurško lečenje, u II-om raka debelog creva stadijumu bolesti preživljavanje je 65%, u III stadijumu kancera debelog creva je preživljavanje 50%, a u IV stadijumu raka debelog creva preživi manje od 10% pacijenata. Ova razlika u preživljavanju nam ukazuje na značaj otkrivanja tumora u ranom stadijumu bolesti.

3. Karcinom debelog creva je vrlo dostupan dijagnostici i zato spada u karcinome koje je najlakše otkriti i sprečiti. A rano otkrivanje bolesti je važno, jer kao što smo rekli, uspešnost lečenja na prvom mestu zavisi od proširenosti bolesti u trenutku njenog otkrivanja.

Danas je prihvaćeno stanovište da većina (oko 2/3) karcinoma kolona nastaje od prethodnih adenoma koji u većini slučajeva ne daju nikakve simptome. Vreme prelaska iz benigne u malignu leziju traje od 10 do 35 godina. Ova pojava je poznata kao adenoma – karcinoma sekvenca. Većina adenoma ne daje nikakve tegobe i slučajno se otkrivaju nekom od skrining metoda. Veliki adenomi, ipak, mogu da uzrokuju krvarenje koje najčešće ne mora biti vidljivo golim okom. Što je veći adenom veća je i verovatnoća njegove promene u karcinom debelog creva.  Ali, ne prelaze svi adenomi u karcinom debelog creva. Oko 35% osoba ima adenom u debelom crevu. Otkrivanjem i lečenjem ovih adenoma sprečava se pre svega nastanak karcinoma, a zatim i  otkrivanje karcinoma u ranom stadijumu kada je bolest izlečiva.

Stadijumi razvoja raka debelog creva e1300649806589 Rak debelog creva  klinička slika, statistika i dijagnostika kancera

Stadijum  I –  Rak debelog creva zahvata mukozu (najpovršniji deo zida creva)

Stadijum  II –  Rak debelog creva se proširio u mišićni sloj zida debelog creva

Stadijum  III –  Rak debelog creva se proširio na limfne čvorove

Stadijum  IV –  Rak debelog creva se proširio na druge organe. . .

. . .


Klinička slika karcinoma kolona

Klinička slika raka debelog creva je šarolika i nespecifična. Praktično svaki simptom u vidu promene u crevnom pražnjenju (izgled, boja, konzistencija stolice) kao i prisustvo bola i neprijatnosti u trbuhu, može, ali i ne mora biti simptom tumora na debelom crevu. Važno je znati da tumor debelog creva u početku ne daje nikakve simptome. Simptomi se javljaju onda kada je bolest već napredovala. Ako se čeka sa pregledom, bolest može samo još više da napreduje i da iz izlečive faze pređe u neizlečivu. Zato je važno raditi preventivne preglede, skrininge, i pri pojavi bilo kakvih tegoba, odmah se javiti lekaru. Tumor debelog creva raste sporo, pa ako se navedeno uzme u obzir, vremena za izlečenje ima.

Kod većine pacijenata sa dijagnozom kancer debelog creva dominira kombinacija krvarenja i promena u crevnom pražnjenju, najčešće u vidu učestalog pražnjenja i kašastih stolica.

Krvarenje je čest simptom tumora završnog dela debelog creva. Krvarenje može biti vidljivo golim okom, u različitim količinama i nijansama crvene boje. Ukoliko je oskudno i nije vidljivo može se otkriti testom na okultno krvarenje (FOBT). Ništa nije tragičnije nego proglasiti krvarenje posledicom hemoroidalne bolesti bez adekvatnog pregleda i promašiti potencijalno izlečiv tumor. Takođe važno, hemoroidalna bolest može postojati i zajedno sa polipom ili karcinomom creva. Oko 50% pacijenata sa rektalnim krvarenjem, svoje tegobe pripisuje hemoroidima, a 75% pacijenata ne pridaje važnost ovom simptomu.

Ostali simptomi kancera debelog creva su: smena proliva i zatvora, otežano pražnjenje, pojava krvi i/ili sluzi sa ili bez stolice, bol u trbuhu, tup ili u vidu grčeva, nespecifičan bol i često se  zanemari,  ili bol u čmaru koji  je retko posledica tumora, a kada je to razlog onda je tumor debelog creva ili jako veliki ili jako nisko u samom čmarnom kanalu, zatim palpabilna masa u trbuhu. Ingvinalna kila kod starijih osoba koja postoji kraće vreme može ukazivati na postojanje tumora creva.

Od opštih simptoma raka debelog creva, to su gubitak apetita i telesne težine, malaksalost, anemija. Kod 1/3 pacijenata simptomi traju oko 6 meseci pre nego što se bolest dijagnostikuje.

Statistika oboljevanja lokalizacija raka debelog creva Rak debelog creva  klinička slika, statistika i dijagnostika kancera

Lokalizacija (mesta pojave) raka debelog creva:

 

Ascedentni (ushodni) kolon       18%

Transverzalni (poprečni) kolon  9%

Descedentni (silazni) kolon        5%

Sigmoidni kolon                           25%

Rektum                                          43%

 

Anatomski debelo crevo se deli na 6 delova. Počinje na mestu završetka tankog creva, u donjem desnom delu trbuha, kao slepi završetak – cekum, potom se nastavlja na uzlazni deo debelog creva – ascedens, zatim se nastavlja na poprečni kolon – transverzum, zatim silazni kolon – descedens, potom savijeni deo creva u vidu S slova – sigmoidni kolon, pa pravo crevo – rektum, i završava sa čmarnim kanalnom – analni kanal. Cela dužina debelog creva je do 2 metra.

Simptomi bolesti zavise i od lokalizacije bolesti. Rak debelog creva na desnoj strani kolona češće dovodi do nejasnih bolova u trbuhu, anemije zbog hroničnog gubitka krvi koje nije vidljivo golim okom, malaksalosti, gubitka telesne težine a klinički se može napipati tumorska masa sa desne strane trbuha. Rak debelog creva na levoj strani češće dovodi do promene u crevnom pražnjenju, smene zatvora i proliva, grčevitih bolova u trbuhu sa mučninom i povraćanjem zbog zatvaranja lumena creva rastom tumora. Rak rektuma dovodi do promena u pražnjenju creva i krvarenja.

.

Statistika raka debelog creva

Što se statistike tiče, broj obolelih od raka debelog creva je u stalnom porastu. Danas u svetu svake godine od karcinoma kolona oboli oko  1 000 000 osoba a oko 500 000 ljudi umre od ove bolesti u svetu svake godine. Najveći broj obolelih je u SAD, Kanadi i Okeaniji a najniži je u Africi, Južnoj Americi i Aziji (izuzev Japana).

Karcinom kolona je bolest starijih osoba jer se tokom starenja nakupljaju genetske promene i mutacije u ćelijama. Čak 90% obolelih je u grupi osoba starijih od 50 godina. Rizik oboljevanja od raka debelog creva raste sa starošću.

Distribucija kancera po polu je sledeća:  Kod žena najčešći je karcinom dojke, zatim sledi karcinom kolona, a na trećem mestu je karcinom pluća. Kod muškaraca najčešći je karcinom prostate, zatim karcinom pluća i na trećem mestu je karcinom kolona. Kod oba pola zajedno uzevši, od 2008 godine,  najčešći  je karcinom debelog creva.

Srbija po broju obolelih spada u zemlje sa srednjim rizikom oboljevanja. 2006-te godine broj novoobolelih je bio oko 4000. Otprilike svaka deseta osoba obolela i umrla od raka u našoj zemlji, žrtva je malignog procesa lokalizovanog na debelom crevu. Distribucija po polu je malo drugačija i to tako da je karcinom kolona na drugom mestu za muškarce i na trećem mestu  za žene.

Među 43 Evropske zemlje Srbija se po broju obolelih nalazi na 26-om mestu za muškarce i 28-om mestu za žene, a po broju umrlih na 6-om mestu za muškarce i 7-om mestu za žene. Ovo, nažalost, govori o visokoj stopi smrtnosti i kasnom otkrivanju ovog karcinoma, kada su i rezultati lečenja daleko slabiji, a razlog je nepostojanje prevencije. U Srbiji se oko 2/3 pacijenata dijagnostikuje u odmakloj fazi bolesti, tj. u III i IV stadijumu raka debelog creva, pa su i rezultati lečenja lošiji.

Tabela: Incidenca oboljevanja od karcinoma kolona u Evropi, po polu, u 2008 god.

Statistika pojave raka debelog creva u Evropi po polu e1300650523128 Rak debelog creva  klinička slika, statistika i dijagnostika kancera

 

 

Dijagnostika raka debelog creva

 .

RT – digito-rektalni pregled je prvi pregled, najjednostavniji, najjeftiniji, i spada u domen lekara opšte prakse. Značajan je jer sem što otkriva tumore završnog dela debelog creva, dijagnostikuje i druge, najčešće benigne, bolesti ove regije, koji ponekad imaju sličnu simptomatologiju. Od svih tumora rektuma njih 2/3 je dostupno pregledu prstom. A oko 10% tumora celog kolona je potencijalno dostupno digitorektalnom pregledu.

Nažalost, oko ½ pacijenata sa gastrointrestinalnim simptomima a pregledanih u Domu Zdravlja nema uradjen rektalni pregled.

FOBT ( faecal occult blood test) je najčešće korišćen test za rano otkrivanje kolorektalnog karcinoma, zbog njegove neinvazivnosti, jednostavnosti i niske cene. Uzorci stolice se uzimaju tri uzastopna dana. Pozitivan nalaz na okultno krvarenje može se očekivati ako je količina hemoglobina u 1 gr stolice najmanje 10 mg. U našim uslovima najčešće korišćen test je Hemocult – test koji traži pripremu bolesnika tri dana pre testiranja i za vreme testiranja takozvanom ‘’belom dijetom’’ (zabranjeno je uzimanje crvenog mesa, C vitamina, citrusnog voća, preparata gvožđa i antiinflamatornih nesteroidnih lekova). Pozitivan nalaz ne potvrđuje dijagnozu raka, ali ukazuje na potrebu za dalje ispitivanje.

Irigografija je pregled pri kome se kontrast – barijum, ubacuje u crevo kroz rektalni kateter i potom vrše snimanja na rendgenu. Snimanje može biti sa dvojnim kontrastom tj. ubacivanjem barijuma i vazduha čime se dobija na preciznosti. Ova metoda takođe zahteva pripremu creva. Njen nedostatak je što se ne može uzeti biopsija.

Fleksibilna sigmoidoskopija je endoskopska metoda kojom se pregleda oko 60 cm zadnjeg creva gde se nalazi oko 2/3 tumora kolona.

Kolonoskopija i uklanjanje polipa na debelom crevu 300x165 Rak debelog creva  klinička slika, statistika i dijagnostika kanceraKolonoskopija je „zlatni standard“ dijagnostike CRC-a zato što sem otkrivanja i malih promena – tumora, i uzimanja biopsije postoji mogućnost i uklanjanja polipa i time sprečavanja njihovog razvoja u malignu bolest. To je endoskopska metoda kojom se instrumentom pod kontrolom oka ulazi u celo debelo crevo. Ona zahteva pripremu creva tj. čišćenje. Sama kolonoskopija traje 20 do 45 minuta, nije bolna, ali za pojedine pacijente može biti neugodna.

Virtuelna kolonoskopija je nova metoda koja još nije ušla u rutinsku primenu. Ona koristi  vazduh kao kontrast a snimanje se vrši CT-om i MR-om i pruža dodatne informacije kao sto su proširenost tumorske mase na okolne organe, prisutnost uvećanih limfnih žlezda i postojanje metastatske bolesti. Njena senzitivnost je vrlo mala za lezije manje od 1 cm i za ravne lezije.

Endorektalni ultrazvuk je ultrazvučni pregled pomoću sonde koja je uvedena kroz anus. Njime se procenjuje zahvaćenost zida creva tumorom, kao i zahvaćenost okolnih limfnih žlezda. Koristi se u dijagnostici tumora rektuma.

Tumor markeri CEA i CA 19-9. To je biohemijska analiza krvi kojom se dokazuju specifični proteini. Ovaj test nije strogo specifičan za kolorektalni karcinom, jer se povišene vrednosti mogu naći i kod drugih malignih bolesti kao što su karcinom dojke, pluća, želuca, kao i kod bolesnika sa čirom želuca i cirozom jetre. ). CEA je povišen samo u oko 40% pacijenata sa CRC. Njihov značaj je u postoperativnom praćenju obolelih u smislu ponovnog javljanja tumora nakon sprovedenog lečenja (recidiv bolesti).

Molekularni biomarkeri – slobodni cirkulišući DNA (CFDNA) u plazmi, DNA iz uzorka stolice, su dijagnostički testovi koji još nisu u u rutinskoj primeni i još uvek su skupi.

Ultrazvuk, CT i MR se koriste za otkrivanje lokalnog i sistemskog širenja tumora (metastaze).

Nijedan test nije savršen. Svaki ima svoje prednosti i nedostatke, ali i svaki otkriva rak debelog creva u ranoj fazi.

BioLife Regenerator biljne kapi za imunitet i smanjivanje efekata hemioterapije Rak debelog creva  klinička slika, statistika i dijagnostika kancera

U sledećem nastavku teksta: Lečenje karcinoma debelog creva, prevencija i faktori rizika

Autor teksta Mr Sc. Med. Dr Milena Šćepanović je hirurg u KBC Zvezdara u Beogradu.

.

3D animacija – Procedura pregleda debelog creva – Kolonoskopija

httpv://www.youtube.com/watch?v=wA9QtgVQWOw

1.357 Responses to "Rak debelog creva – klinička slika, statistika i dijagnostika kancera"

 1. zeljko lukic  20. mart 2012. at 12:46

  Postovana doktorko bio sam kod gastroenterologa imam upalu creva uzrokovanu gastritisom,dao mi je doktor terapije za to,rekao mi je da su svi nalazi u granicama normale,da nema krvarenja i adel weber negativan.Svi rezultati su dobri,kada budem zavrsio sa terapijom uradicu rektoskopiju,s obziorm da sam bio kod doktora i da su mi rezultati dobri da li treba da se plasim tumora i dalje?

 2. dragana  20. mart 2012. at 14:38

  svekar mi je pre tacno 9 meseci otkrio da ima rak debelog creva i metastaze na jetri,desna strana jetre,.Nakon toga mu je radjena prvo operacija debelog creva koja je uspesno obavljena,i posle jee tri meseca primao u kamenici terapiju avastin,i onda mu je operisana jetre i uklonjeno mu je 50 posto jetre,nakon operacije jetre primao je 6 terapija 5 fluorouracil i xelodu….Sad je uradjen CT skener i nista ne pokazuje,i kolonoskopija je dobra,kazu da bolesti nema vise…Sta mozemo da ocekujemo u daljem periodu i koliko moze da zivi ovako sa 50 posto jetre?hvala unapred

 3. Dr Milena Šćepanović  20. mart 2012. at 21:00

  Poštovani Željko,
  za sada ne treba da se plašite da imate tumor.

  Poštovana Dragana,
  vaš svekar ima malignu bolest i sa njom nikada niste mirni i niko vam ne može predvideti tok bolesti. Za sada je to dobro ali on mora da ide na redovne kontrole, jer bolest može da se vrati. Medicina kaže da je pacijent izlečen ako posle 5 godina nema više znakova bolesti. Što se tiče jetre, ona može da se regeneriše i zadovoljavajuće radi ako je preostalo tkivo zdravo.

 4. Marija  21. mart 2012. at 11:54

  Postovana doktorko,
  ja takodje,zelim da vam se zahvalim sto ovo radite,razresili ste mi mnoge nedoumice.Meni je zakazano podvezivanje hemoroida,pa vas molim da mi objasnite da li je to bolno,da li se samo jednom podvezuje i kada dolazi do pucanja,to jest,zasto dolazi do pucanja i neuspeha tog procesa.
  Unapred,hvala.

 5. Iva  21. mart 2012. at 16:40

  Postovana doktorka, vec duze vreme imam hronicni zatvor. U prvo vreme sam koristila laksative (napolitanke sa senom, dulkolaks tablete…) dok sada svakodnevno koristim mekinje sa balans jogurtom. Nisam isla kod lekara, ali se iskreno bojim jer sam mlada (23 godine). Da li mi mozete reci sta moze biti uzrok, kao i sta mi moze pomoci, jer ne znam koliko je zdravo (normalno) da u wc idem samo kada jedem mekinje? Takodje, povremeno jedem suve sljive. Ne boli me nista, samo imam zatvor. Da li ovo moze biti povezano sa nekim ginekoloskim problemom? Zaista vise ne znam sta da mislim.Unapred hvala

 6. Dr Milena Šćepanović  21. mart 2012. at 20:26

  Poštovana Marija,
  podvezivanje hemoroida nije bolno, a zavisno od broja čvorova može se raditi u jednom aktu ili iz više puta. Uspeh podvezivanja zavisi od dobre procene – indikacije i kao i od veštine lekara koji to radi.

  Poštovana Iva,
  kod mladih devojaka u današnje vreme zatvor je čest problem. On je najčešće uzrokovan nepravilnom ishranom i neuravnoteženim stilom života, kao i stresom, pa se shodno tome tako i leči (promenom životnih navika). Ne smeta što stolicu imate samo sa mekinjama, bitno je da je imate, a mekinje i suve šljive su bolji nego laksativi.

 7. zeljko lukic  22. mart 2012. at 08:21

  Postovana doktorko,da li simptom grc i osecaj da rektum nije u potpunosti ispraznjen nakon defakcije,je simptom iskljucivo organskih oboljenja ili moze da bude i funkcionalnih oboljenja?

 8. Tanja  22. mart 2012. at 15:33

  Moja mama ima 55 godina,ima cest bol u trbuhu ispod rebara kao da ima teg tako je pritiska,ima veoma cestu zgaravicu,stolice su ceste i vise puta dnevno i kasaste a skoro je imala i krvarenje par dana u stolici.pila je razne lekove za smanjenje kiseline ali je i dalje muci.sta da radimo?

 9. Dr Milena Šćepanović  22. mart 2012. at 19:16

  Poštovani Željko,
  tegobe koje imate mogu biti i simptom organskog i simptom funkcionalnog oboljenja, a i ne moraju biti u vezi sa nekim oboljenjem. Kada budete završili ispitivanje, lekar će vam reći o čemu se radi.

  Poštovana Tanja,
  vaša mama bi trebalo da se javi gastroenterologu i da se ispita (ultrazvuk trbuha, gastroskopija, kolonoskopija, pregled krvi ).

 10. zeljko lukic  23. mart 2012. at 15:44

  Postovana doktorko,Se normalna,kreatinin normalna vrednost,glukoza,Fe,hemoglobin u granicama normale,adel weber negativan,nema anemije ne uklapa se u sklopu organskih bolesti moje stanje,ja da imam nesto krvario bi odavno,i da sam imao polipe krvarili bi nekada,svaka promena na debelom crevu koja je opasna mora da se manifestuje anemijom.kod mene se radi o funkcionalnoj bolesti creva definitivno.

 11. rada  23. mart 2012. at 23:57

  Postovana doktorko,vec drugi put za poslednjih mjesec dana imam napade jakih bolova u predjelu donjeg dijela kicme ,koji se sire preko krsta i vezu sa donjim dijelom stomaka.To su izuzetno jaki i iznenadni bolovi,i prestaju posle odlaska u hitnu sluzbu i primanjem terapije za bolove.Pijem citeral i ibalgin.Nalazi su mi uredni,jedino mi je gvozdje uvecano 37.10.Stolica mi je kratka i tanka kao olovka,osjecam nadutost i slabost u nogama.Radjen mi je UZ abdomena i nalaz je uredan.Plasim se da nije nesto u redu sa crijevima,narocito da nije karcinom debelog crijeva.Imam stalna podrigivanja i gasove.MolimVas za savjet,a prvi radni dan trazim uput za kolnoskopiju.
  S postovanjem,i hvala!

 12. Dr Milena Šćepanović  24. mart 2012. at 10:38

  Poštovana Rado,
  vi treba da se javite gastroenterologu pre svega, pa će vas on uputiti na kolonoskopiju ako treba. Simptomatologija vam je šarolika pa treba ići redom, a ne iz straha, naopako.

 13. rada  24. mart 2012. at 23:11

  Postovana doktorko,
  zahvaljujem se na brzom odgovoru,svakako sam planirala otici kod gastroentereologa.Preko urgentnog bloka sam bila kod ginekologa ,hirurga ,radjen UZ bubrega i stomaka i nista posebno nije nadjeno za ove jake bolove koje sam imala.Intresuje me da li se sa tim UZ moze primijetiti neke eventualne promjene na crijevima i da li postoji neki druga metoda tacne dijagnoze crijeva,osim kolnoskopije,jer imam saznanje da je vrlo neprijatan pregled.I sta znaci povisen nivo gvozdja .

  S,postojanjem,
  Rada

 14. Milena Šćepanović  25. mart 2012. at 11:26

  Poštovana Rado,
  UZ trbuha nije metoda izbora za pregled creva (ona se uglavnom ne vide ultrazvukom). Svaka metoda ima svoju primenu i ni jedna nije savršena. Zato se ide redom, od najjednostavnije metode, a lekar sve rezultate analizira zajedno sa anamnezom i fizičkim pregledom. To isto važi i za povišen nivo gvožđe koje samo za sebe ne znači ništa, ali ga treba tumačiti u sklopu sa svim ostalim rezultatima.

 15. zeljko lukic  25. mart 2012. at 12:31

  Postovana doktorko kakva je to metoda rektoskopija,sta sve moze da se vidi iprilikom toga snimanja i koliko traje to snimanje?Koliko se otprilike snima duzina creva?Da li je najbolje izvodjenje sa anestezijom ili bez anestezije?

 16. ana  25. mart 2012. at 12:51

  Postovana doktorka..
  Imam problema sa trdom stolicom,2010 mi je radjen carski rez i ubrzo nakon toga usliedili su moji problemi sa stolicom..Imam hemoroide koji izadju vani posle praznjenja i potom se vrate nazad ali su uvek prisutni ..Da dodam da nisu bolni i retko krvare..Osecam ih na analu i nekad imam potrebu da idem u wc ali bude stolica mala skroz ..Imam i pojacane gasove,nadutost,bolove nemam..ali me plasi vec neo vrijeme ovo stanje ..nisam radila nikakve preglede osim da mi je kucni dr dao lekove za praznjenje i mast za hemoroide..nisam koristila lekove pokusala sam hranom da regulisem..jedino sto pomaze su suhe sljive..
  Problem je i dalje tu a ja sam opet u drugom stanju,4 meseca trudnoce..
  Imam 25g i fizicki nisam puno aktivna..

  Unapred zahvalna..
  Ana

 17. Milena Šćepanović  25. mart 2012. at 14:46

  Poštovani Željko,
  to su sve pitanja koja možete naći u tekstovima i člancima na internetu; preobimna su za blog.

  Poštovana Ana,
  s obzirom da ste trudni, ne mogu se dobro proceniti vaše tegobe, jer su neke uobičajene za trudnoću. Takođe vam sada ne savetujem nikakva ispitivanja izuzev kliničkog pregleda. Najbolje je da ishranom, suvim šljivama i sl. regulišete stolicu u da povećate fizičku aktivnost.

 18. zeljko lukic  26. mart 2012. at 14:35

  Postovana doktorko pacijjentima kojima se dijagnosticira rak debelog creva ili rektuma kakvo je njihovo opste stanje,kakva je njihova krvna slika?

 19. Dr Milena Šćepanović  26. mart 2012. at 19:59

  Poštovani Željko,
  to je sve individualno i zavisi od puno faktora.

 20. zeljko lukic  28. mart 2012. at 13:09

  Postovana doktorko s obzirom da imam problema i tegoba duze vreme,da je nesto ozbiljno na primer ne daj boze tumor,oni bez obzira na kojoj lokaciji su smesteni oni za posledicu imaju anemiju zbog skrivenog krvarenja,jednostavno krvarilo bi tokom vremena,izgubio bi krvi dosta.Tumori zavrsnog creva dovode do krvarenja.

 21. zeljko lukic  29. mart 2012. at 14:43

  Postovana doktorko,potrebna mi je vasa pomoc s ozbirom da sam bio kod gastroenetrologa,da su mi svi rezultati u granicama,da negira krv,adel weber negativan da li treba tokom snimanja rektoskopije da se plasim patoloskoh promena uprkos dobrim nalazima?Jedini razlog zbog cega se plasim snimanja jesu patoloske promene,ne plasim se ni kolenoskopije ni endoskopije,ni rektoskopije koliko se plasim izraslina,mlad sam tek sam poceo da zivim,neznam sta da radim nisam pametan?

 22. kristina  29. mart 2012. at 17:39

  postovana .. nekih 2 meseca imam problema sa upaljenim hemoroidima , svrab i neki mali bol na dodir al sam danas primetila mali crn hemoroid il (vec staje neznam kako da se izrazim )medju tim crvenim shuljevima kad ga pipnem tvrd je manji od graskovog zrna …. doktor opste prakse mi je ptepisao factum mast, inace nemam krvavu stolicu niti bolove u stomaku … imam 31 god. i dva porodjaja. molim vas da mi kazete dali je to nesto maligno. unapred hvala

 23. Dr Milena Šćepanović  29. mart 2012. at 23:00

  Poštovani Željko,
  slušajte doktora kod koga idete i porazgovarajte sa njim.

  Poštovana Kristina,
  bez pregleda je teško reći o čemu se radi. Ne znam da li vas je lekar u DZ pregledao (najverovatnije jeste pošto vam je dao terapiju), ali na postojećim evidentnim hemoroidima ne nastaje tumor.

 24. zeljko lukic  30. mart 2012. at 10:34

  Postovana doktorko sve analize su u granicama,krvna slika uredna,ultrazvuk abdomena uredan bez metastaza,test na okultno krvarenje negativan,jednostavno adel weberov test nije u korelaciji sa kolorektalnim karcinomom,pozitivan adel weberov nalaza upucuje na kolorektalni karcinom i onda se pacijent upucuje na kolenoskopiju i utvedjuje zvog cega je doslo do krvarenja.

 25. kristina  30. mart 2012. at 10:53

  puno vam hvala na brzom odgovoru. samo da naglasim da me doktor opste prakse nije pregledao ja sam rekla simptome i tako mije dao terapiju. e sad sta mi predlazete vi na kakav pregled bi ja trebala ici da bih bila mirnija. zbog te crne tacke? hvala unapred

Leave a Reply

Your email address will not be published.


Security Code: