Fontana di Trevi i večni antički grad Rim sanjam u Beogradu

Zlatko Šćepanović

 

Fontana ljubavi, lepote i bogatstva

 

Najveći i najlepši utisak koji sam poneo iz Rima su bili bogatstvo antičkih spomenika i snaga kulture utkana u te starine. Drugi meni drag utisak su espreso, pizza i Fontana di Trevi. Kada se sve to uveže, okruženost monumentalnom zbirkom kulture i umetnosti od nekoliko hiljada godina, te da uz pizzu pijete pravi italijanski espreso pored Fontane di Trevi, utisak je doživotan.

U Rimu ima mnogo neverovatnih stvari za videti, od trgova, Koloseuma, mnoštva obeliska, crkvi, Vatikana, Mikelandjelovih dela, mostova, skulptura, arheoloških nalazišta, i sigurno je da će svako naći sebi nešto što će voleti i ceniti. Meni je to pre svih fontana nazvana po istoimenom trgu, koju je u 18-om veku projektovao i izgradio Nikola Salvi. Božanstveno delo, iz vremena dok se klasična lepota još uvek cenila i poštovala.

Zvuči kič i primitivno varvarski, ali kada bih mogao, napravio bih kopiju Fontane di Trevi negde u Beogradu, da se okupljamo oko nje i upijamo njenu blagotvornu energiju. To malo podseća na stav nekadašnjih osvajača, pa i samih Rimljana, koji su najlepša umetnička dela iz kolonija nosili kući u prestonicu. Tako bih valjda i ja, jer kad ti se nešto dopada ti bi to da imaš. Posebno antičke hramove i palate sa ogromnim stubovima i fantastičnim skulpturama koje ti plemenjuju okolinu i život. Za sada, ostaje mi za utehu da ponekad svratim do kafea Di Trevi u Resavskoj ulici u Beogradu, koji je posvećen fontani i da gledam slike i film koji sam napravio u večnom gradu Rema i Romula.

Fontana di Trevi (ital. Fontana di Trevi) je jedna od najpoznatijih skulptura iz perioda baroka u Rimu. Ime je dobila po rionu Trevi. Visoka je 25.9 metara i široka 19.8 metara. Arhitekta fontane je bio Nikola Salvi.

Rim, glavni grad Italije i centar stare rimske imperije i kulture je poznat kao grad fontana, ima ih oko 300 na gradskim ulicama i trgovima. Jedna od najlepših i najpoznatijih je Fontana di Trevi. Ova Fontana je dostigla veću popularnost zahvaljujući filmu Frederika Felinija “La Dolce Vita” u kojem glumica Anita Ekberg uskače u fontanu. Fontana di Trevi je naziv dobila po istoimenom trgu na kojem je izgrađena u 18.veku. Izgradnju fontane koja u kompoziciji ima boga Neptuna koji upravlja kočijom naručio je papa Klement XII. Pored neptuna su postavljene i dve skulpture. Skulptura sa leve strane predstavlja bogatstvo, a ona sa desne predstavlja zdravlje. Dok sva voda u fontani simbolizuje more čije je bog Neptun.

Ova rimska Fontana napaja se još uvek iz akvadukta Aqua Virgo koji vodu dovodi iz izvora udaljenog dvadesetak kilometara od Rima i koji napaja mnoge druge fontane u Rimu. Postoji legenda vezana za Fontanu di Trevi koja kaže da ko ubaci novčić u nju ponovo se sigurno vraća u Rim.

Podelite članak sa prijateljima

Google1DeliciousDiggGoogleStumbleuponRedditTechnoratiYahooBloggerMyspaceRSS
Objavio , 20. mart 2012.. Kategorija Putovanja. Sve aktivnosti oko ovog članka možete pratiti putem RSS 2.0. Možete ostaviti i komentar ili povratnu vezu na ovaj članak.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Možete koristiti ove HTML oznake i atribute: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>


Security Code: