Karejci

* * *

 

Hilandar – centar Srpske pravoslavne duhovnosti

 

Luka i pristanište za manastir Hilandar je dosta skromna gradjevina. Sastoji se od male marine i velike kamene kuće sa terasom u kojoj živi nemački monah.

Da, dobro ste čuli, nemački monah. Naime, u manastiru Hilandar se zamonašio jedan Nemac koji je primio pravoslavnu veru i nakon nekog vremena je dobio poslušanje da boravi na obali mora. To jest, on je sam to tražio a bratstvo mu dozvolilo.

Zahvaljujući njegovom nemačkom mentalitetu i prijateljima iz Nemačke koji su mu slali donacije, on je od jedne trošne kuće napravio reprezentativan i lep objekat, veliku kamenu kuću u kojoj živi sam. To je njegova kelija (stan).

Od pristajanja na obalu Svete Gore do manastira Hilandara se putuje 20-ak minuta džipom kroz brdske puteve bez asfalta. Sam put je uzbudljiv i liči na planinski safari. Prolazi se kroz vrlo divlju i nepristupačnu prirodu, do prilaska manastiru, gde već počinju vinogradi, kelije i voćnjaci.

Hrabriji poklonici koji imaju više vremena i ako je vreme lepo odlučuju se da pešače do samog manastira Hilandar ili do drugih manastira na Svetoj Gori. Ima hodočasnika koji lutaju Atosom. Ima i monaha koji idu od manastira do manastira moleći za prijem u bratstvo. Nema opasnosti od divljih životinja ali se može naići na zmije, mada je to redak slučaj, jer putem prolaze vozila, pa i zmije znaju da izbegavaju put ljudi.

Sam Hilandar iz daljine liči na tvrdjavu, što on i jeste bio, ne bi li se zaštitio od gusara, iako je duboko u kopnu. Ipak, gusarima nije bilo teško da se iskrcaju i da u potrazi za blagom dodju do Hilandara i jurišaju na njegove zidine. Istorija beleži dosta okršaja sa gusarima i banditima. Često su u istoriji Hilandarski monasi bili prinudjeni da se bore na život i smrt ne bi li sačuvali svoje živote, svete dragocenosti i sam manastir.

O Hilandaru možete saznati iz raznih izvora sve što vas zanima. Mi, družina zvana Karejci je tamo provela 3 fantastična dana, prolazeći kroz većinu odaja manastira, od Vinskog podruma, Kosturnice, Gostionice, Biblioteke, Riznice, Pirga, do kelija monaha, u koje smo odlazili samo po njihovom pozivu. Bili smo i revnosni da prisustvujemo bdenju i jutarnjim liturgijama koje počinju pre svitanja. Bili smo smešteni u novom i dosta lepom i ugodnom konaku. Hranili smo se sa monasima i pomagali u kuhinji pri spremanju ili raspremanju obeda, koliko smo mogli, kako i šta su nam domaćini zapovedali. Tamo nema ko da radi osim samih monaha i nas gostiju. Nije nam bilo teško.

Poklonili smo se čudotvornoj ikoni Svete Majke Trojeručice, igumanki manastira Hilandar, jedinstvenom fenomenu u pravoslavnom svetu, jer je po legendi sama Sveta Majka Bogorodica kroz svoju čudotvornu i blagotvornu ikonu Trojeručicu zauzela mesto igumana manastira i pod njenim blagoslovom i njenim duhovnim vodjstvom Hilandar živi i dela. Hilandar je jedini manastir na svetoj Gori koji nema monaha igumana, već je to Presveta Majka lično. Velika čast i obaveza.

Treba reći da nam se čini, iz onoga što smo videli na Hilandaru i na drugim mestima na Svetoj Gori, da je ozbiljnost i verska disciplina možda i najstroža u manastiru Hilandar, posebno primena Tipika Svetog Save. To je svakako dobro za Srbiju i Srpske monahe, jer treba puno iskrene i predane molitve i revnosti monaha da se razuzdan narod majčice Srbije spase od propasti.

Tamo na Svetoj Gori i u Hilandaru shvatiš kolika je snaga molitve i kako mali broj molitvenika svojim molbama Gospodu za oprost greha svojih zemljaka drži jedan narod u životu da zbog svojih greha i oholosti ne nestane sa lica zemlje.

Photo by Rade Radulović

. . .

 

 

 

 

6 Responses to "Hilandar u reči i slici – fotografije manastira Hilandara"

 1. Milosavljevic Dragoljub  14. априла 2012.

  Kako se bavim trgovinom masina za obradu drveta, takodje imam dosta
  masina na lageru. Moje pitanje: Dali imate stolarsku radionicu i kako ste
  opremljeni masinama, koji Vam je materijal potreban za renoviranje objekata,
  koje nadlezan za primanje pomoci u naturi, kojim putem je najbolje i naj
  jednostavnije dopremiti robu. Pomoc se sastoji od jednog slepera robe:
  Masina stolarski i gradjevinski ,alata, Materijala i druge potrebne robe za
  renoviranje.
  Molim Vas za opsirnije obavestenje. Moja adresa : DND MILO Export-Import
  Kesselstrasse 14, CH-8200 Schaffhausen ili Familija Milosavljevic Kirchgasse 7 , CH-8203 Schaffhausen. Spostovanjem Dragoljub Milosavljevic

 2. Redakcija Bloga  14. априла 2012.

  Poštovani gospodine Milosavljević,

  Zahvaljujemo vam se na vašoj poruci za donaciju koju ste ostavili na našem blogu Bašta Balkana.

  Mi iako pišemo o manastiru Hilandar i nekim drugim pravoslavnim temama, ipak nismo ovlašćeni od SPC za primanje darova.

  Stoga vas upućujemo na Zadužbinu Manastira Hilandar, čija je to nadležnost i verujemo da će vam oni dati sve potrebne instrukcije.

  Фонд “Задужбина Светог манастира Хиландара“

  Булевар војводе Мишића 71, 11040 Београд

  Тел:++381 (0)11 3692004, 3690602

  факс: 3690792

  zaduzbina(at)hilandar.org

  http://www.hilandar.org/

  Svako dobro,

  Redakcija Bloga

 3. Pingback: Hilandarska riznica - blago manastira Hilandar

 4. Marina Cirovic  29. марта 2015.

  ja volim iskusenika Ivana iz Hilandara kao svog najboljeg prijatelja u buducnosti Ivan ce biti Car Mihail cele Rusije Molim te Ivane dodji u Beograd Mnogo mi nedostajes dipl.ph.Marina Cirovic Dobrinjska 9 11ooo Beograd Srbija Yougoslavie

 5. Marina Cirovic Tita  17. јуна 2017.

  Molim te iskushenicshe IVane dodji iz hilandara .Da li si ziv,seti se dodji upoznali smo se ispred Vaznesenjske Crkve u Beogradu 25.5.2014.

 6. Marina Cirovic Tita  17. јуна 2017.

  TZAR MIHAIL OF Russia
  Dodji Mihaile gde god dasi bar za Vidovdan 28,.6.2o17.

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti objavljena.