Aleksandra Popović

 

Moj izbor muzičkih numera i kompozicija za gudački kvartet

 

Ove nedelje clanak ce biti malo drugaciji. Umesto reci, bice mnogo vise muzike.

Napravila sam izbor muzike koji objedinjuje sve ono o cemu sam do sada pisala a to je muzika koju izvodi gudacki kvartet. Prosetacemo kroz vise zanrova i nadam se da ce vam se ova setnja dopasti.

Za svaki dan u nedelji mozete odabrati po jedan, u zavisnosti od raspolozenja. Uzivajte!

Za pocetak, jedan od mojih trenutno omiljenih kvarteta Quatouor Ebene u saradnji sa Luz Cazal i pesma Amado Mio iz filma Gilda sa Ritom Hejvort u glavnoj ulozi koju je otpevala Anita Kert Elis. Ljubavna pesma, u latino tango maniru..

” Love me forever. And let forever begin tonight.”

.

Evo kako zvuci dzez  u izvodjenju jednog od najpoznatijih gudackih kvarteta danasnjice – Turtle Island kvarteta.

.

Sa dzeza prelazimo na world music. Specijalisti za tu vrstu muzike su svakako clanovi Kronos kvarteta iz San     Franciska. To je kvartet koji na svom repertoaru ima priblizno 600 kompozicija od kojih su 400 pisane specijalno za njih, a pisali su ih kompozitori iz svih krajeva sveta. Na repertoaru imaju i  kompoziciju nase kompozitorke Aleksandre Vrebalov koja se zove Panonia Boundless. Poslusajte!

http://www.youtube.com/watch?v=U1Nq7SR6DRM

.

a evo malo i africkog zvuka

http://www.youtube.com/watch?v=d15_bzISedo

.

Idemo malo na pop muziku. Ove momke sam slucajno otkrila krstareci Youtube-om. Ne znam koliko su poznati, ali meni su se dopali jer imaju dobar “groove”.

.

Posle popa, naravno ide rok :-). Vitamin string quartet je grupa muzicara iz Los Andjelesa poznata po seriji albuma u rok i pop maniru. Izvodjenja su pre svega pisana za gudacki kvartet uz dodatke  drugih instrumenata.

.

Pisala sam vec da su u poslednje vreme sve zastupljeniji gudacki kvarteti koji sviraju na elektricnim instrumentima. Najpoznatiji je svakako Bond kvartet,a cini mi se i najlepsi :-)

.

Za kraj vam ostavljam moj definitivno omiljeni gudacki kvartet a to je Wonder string quartet. Pesmu je komponovao Misko Plavi, tekst je napisala Irena Decermic ,peva Lena Kovacevic a Cudesni gudacki kvartet je imao zadovoljstvo da svira gudacke deonice u pesmi.

. . .

Nadam se da ste uzivali u mom izboru!

www.sandrapopovic.com

www.wonderstringquartet.com