Sindrom iritabilnog kolona (nervozna creva) i kako se leči iritabilni kolon

Dr Milena Šćepanović

 

SINDROM IRITABILNOG KOLONA – Nervozna creva

Nervozna creva su bolest savremenog sveta. Šta predstavlja sindrom iritabilnog kolona

 

Spastični kolon, spastički kolitis, nervozna creva, iritabilni kolon, mukozni kolitis, prenadraženo debelo crevo, nervozno crevo, IBS.

Sindrom iritabilni kolon nervozna creva lečenje lekovi terapijaSindrom iritabilnog kolona – nervozna creva predstavlja najčešće gastrointestinalno oboljenje u kliničkoj praksi. Stručnjaci ga smatraju za bolest savremenog čoveka. Poslednjih godina gastroenterolozi registruju sve veći broj osoba sa dijagnozom IBS – a. U SAD – u od ove bolesti boluje oko 10-20% stanovništva. Češće se javlja kod žena nego kod muškaraca, a simptomi se kod većine pacijenata javljaju do 35. godine života.

Tačan uzrok nastanka iritabilnog kolona nauka još uvek nije utvrdila. Pokretljivost creva je poremećena iako organskih uzroka nema (nikakve izrasline ili druge promene nisu prisutne). Brojne studije su pokazale motornu i senzornu abnormalnost u gastrointestinalnom traktu ali ona nije prisutna kod svih pacijenata.

Kod pacijenata sa sindromom iritabilnog kolona tegobe se javljaju ili pojačavaju u vreme stresnih situacija. Često pacijenti početak svoje bolesti vezuju za neku stresnu situaciju iz svog života (problemi u porodici, na poslu, bolest ili smrt u porodici, novčane poteškoće, psihičke traume iz detinjstva). Najčešće su oboleli anskiozni ili depresivni. Zbog toga se ova bolest svrstava u grupu psihosomatskih bolesti iako naziv nervozna creva nije u potpunosti adekvatan.

Psihosomatske bolesti su bolesti psihogenog porekla, uzrokovane emotivnim smetnjama čiji se simptomi manifestuju na nivou organa, ali bez njihovog trajnog oštećenja.

Prema nekim modernim trendovima u medicini, koji se zovu „holistički” svako se oboljenje može smatrati psihosomatskim. Kao osnova za ovakvo gledište uzima se činjenica da sve fizičke bolesti imaju emocionalne i ponašajne efekte koji doprinose nastanku bolesti. Takođe se smatra da svi mentalni poremećaji imaju svoje fizičke manifestacije.

Nervozna creva ili Iritabilni kolon IBS je vrlo neprijatno oboljenje stomaka ali ono ne dovodi do trajnog oštećenja creva, ne izaziva krvarenja, niti vodi nekoj drugoj ozbiljnijoj bolesti poput raka.

Nervozna creva karakterišu bolovi u trbuhu u kombinaciji sa poremećajem stolice u vidu proliva i/ili zatvora.

.

Postoje tri osnovna oblika ovog sindroma – nervozna creva u tri manifestacije

Kod PRVOG oblika bolesti kliničkom slikom dominiraju bol u trbuhu i zatvor (taj oblik bolesti zove se spastični kolon). Ovaj oblik je najčešći kod žena.

Kod DRUGOG oblika bolesti kliničkom slikom dominira proliv koji može biti povremeni ili stalni (funkcionalni proliv). Muškarci najčešće imaju ovaj oblik bolesti.

Kod TREĆEG oblika naizmenično se javljaju proliv i zatvor.

Za bol je karakteristično da se pojačava nakon obroka a smanjuje nakon pražnjenja creva. On je difuznog tipa i prostire se preko čitavog trbuha. Pražnjenje creva je neredovno, manje od 3 stolice nedeljno, može biti i otežano, nepotpuno i bolno. Formirane stolice su često uske kao olovka. Proliv se ispoljava ujutru ili nakon obroka u vidu ređih stolica male zapremine. Kod ovih pacijenata je prisutno nadimanje trbuha a često može biti prisutna i sluz u stolici. Bolovi i proliv se nikada ne javljaju tokom sna, za razliku od organskih bolesti creva kada osoba ima i prolive i bolove tokom noći. Ovi pacijenti često imaju i tegobe tipa gorušice, mučnine i povraćanja. Isto tako češće imaju glavobolje, palpitacije, pojačano znojenje, a žene često imaju dismenoreju. Kod oblika sa zatvorom pacijenti posledično često imaju i hemoroide. Međutim, bez obzira na navedene simptome, opšte stanje bolesnika je dobro.

.

Nervozna creva – Dijagnoza

Dijagnoza bolesti nervoznih creva se postavlja isključivanjem drugih bolesti koje imaju slične simptome.

Pregled započinje razgovorom sa lekarom, kako bi se prepoznali simptomi i isključile druge bolesti (divertikulits, čir na dvanaestopalačnom crevu, kamen u žučnoj kesi, parazitske bolesti, rani ulcerozni kolitis).

Zatim sleduje fizikalni pregled, detaljna laboratorijska analiza, ultrazvuk trbuha, pregled stolice na okultnu krv i rektosigmoidoskopija.

Kod pacijenata starijih od 40 godina, koji ranije nisu imali slične tegobe, a imaju krv u stolici ili pozitivnu porodičnu anamnezu na tumore debelog creva, neophodno je uraditi kolonoskopiju. Kod žena treba isključiti neke bolesti genitalnog trakta koje mogu imati sličnu simptomatologiju (tumori ženskih polnih organa, upale jajnika). Ako je proliv izražen treba uraditi pregled stolice na parazite. Treba  isključiti i postojanje intolerancije na laktozu, kao i postojanje nepodnošljivosti na  pojedine sastojake hrane koji mogu dati slične tegobe. U tu svrhu sprovodi se tronedeljna dijeta bez laktoze.

Svi ovi rezultati kod pacijenata sa iritabilnim kolonom su u granicama normalnog.

BioColon biljne kapi za nervozna creva, kolitis i nervozan stomak

 

Nervozna creva – Lečenje

Kada se postavi dijagnoza, pristupa se lečenju. Lecenje iritabilnog kolona je jako dugotrajno i ne tako jednostavno. Univerzalni lek za nervozna creva ne postoji pa je lečenje uglavnom usmereno na ublažavanaje simptoma.

Osnovni cilj lečenja je uspostavljanje normalnog rada creva. To se prvenstveno postiže korigovanjem ishrane u smislu uvođenja namirnica bogatih dijetnim vlaknima (voće, kuvano i sveže povrće). Savetuje se hleb od integralnih žitarica, a često je potrebno dodavati i mekinje, nekoliko kašika pre ili uz obroke u vodi ili jogurtu. Namirnice čijim varenjem se oslobađaju gasovi kao što su mahunarke: grašak, pasulj, mogu pogoršati tegobe te njihovu upotrebu treba smanjiti. Preporučuje se i veća količina tečnosti i biljnih čajeva. Mineralna voda bogata magnezijumom može da pomogne ali je ne treba piti hladnu već na sobnoj temperaturi i to ujutru pre doručka, ali i u toku dana pre ručka i večere. Izbegavati začinjenu i ljutu hranu. Alkohol i pušenje mogu pojačati simptome već nastalog sindroma iritabilnog kolona.

Obroci bi trebali da budu manji ali češći i jako je bitno imati obroke u određeno vreme.

Pažljivo ispitivanje načina ishrane može da otkrije one faktore koji pogoršavaju simptome iritabilnog kolona (kafa, gazirani sokovi zaslađeni fruktozom ili sorbitolom, mleko, leguminoze, masna hrana i drugo).

Pošto je stres kod velikog broja pacijenata okidač za iritbilni kolon, neophodno je izbegavati ga. Naravno, to je vrlo teško u životu savremenog čoveka i zato je bitno da naučimo da se izborimo sa stresnim situacijama. Po zdravlje je najgore izbegavanje suočavanja sa problemom. Da li će relaksacija  biti sport, šetnja, knjiga, razgovor sa psihoterapeutom, prijateljima ili neka druga aktivnost, stvar je izbora pojedinca.

Za ublažavanje bolnih grčeva koriste se uglavnom spazmolitici (lekovi koji opuštaju glatku muskulaturu). Bol može povoljno da reaguje na primenu antiholinergika, datih 30 do 45 minuta pre obroka, ali oni često provociraju zatvor. Kod učestalih i obilnih proliva mogu pomoći antidijaroici. Mogu se koristiti kodein fosfat, loperamid ili holestiramin. Lečenje zatvora postiže se promenom načina ishrane ili ukoliko to ne pomogne upotrebom laksativa. Kod dominantne opstipacije može pomoći Cisapirid.

Svi lekovi za nervozna creva odnosno iritabilni kolon se uzimaju tek po konsultaciji sa lekarom, a nikako samostalno.

Prirodni lek za iritabilni kolon i nervozna creva koji pomaže u mnogim slučajevim su BioColon biljne kapi za nervozna creva.

. . .

185 Responses to "Sindrom iritabilnog kolona (nervozna creva) i kako se leči iritabilni kolon"

 1. zorica.s  17. februar 2015. at 19:45

  Pre 13 g.d.radila sam kolonoskopiju debelog creva rezultati uredni dijagnoza iritabilni kolon zadnjih 3 god.imam tako reci svakih15 dana grceve i dijareju 5 do 6 stolica dnevno uzmem orvazil od 500 dva puta dnevno 5 dana i odmah bolje plasim se da ovaj problem ne vodi nekoj drugoj b bolesti.Unapred zahvalna na odgovoru

 2. Marko  19. februar 2015. at 17:13

  :Dao sam na analizu stolicu na svarljivost,gljivice i heliko bakteriju, a jedini pozetivan rezultat je na skrob
  Stolica na gljivice: sve tri negativne
  Stolica na Helicobacter pylori: rezultat:negativan , napomena u 10% slučajeva postoji neslaganje sa imunorzimskim testom(ELISA),jer je imunoezimski test osetljiviji i specifičniji
  Stolica na svarljivost hrane:: boja-smedja,konzistencija -meka,napomena:u poslatoj stolici su pronadjena zrna skroba ,u poslatoj stolici nisu pronadjeni ostaci nesvarenih mišićnih vlakana,u poslatoj stolici nisu pronadjene kapljice masti.

 3. amina  26. februar 2015. at 18:41

  poštovana dr,imam proliv već godinu i pol tj ako preskočim loperamid ležala sam u bolnici iradene su mi sve analize uradila sam kolnoskopiji do lijenalne fleksure zbog bolova su mi prekinuli kolnoskopiju a to što su snimili je uredu osim sto imam hemroide dana pomenem doktor mi je rekao da imam priraslice od carskog reza pa je zato kolnos,bila bolna nemam krv u stolici i nalazi su mi uredu zanima me dali ovo sve ima veze sa kronom iako mi je doktor rekao da je to najvjerovatnije iritabilni kolon hvala

 4. Dr Milena Šćepanović  2. mart 2015. at 19:30

  Poštovani Marko,
  možete se javiti dr Aleksandru Kneževiću.

  Poštovani Miloše,
  treba da uradite običan pregled urina i da se javite urologu.

  Poštovana Ana,
  kandida može da da tegobe koje imate. Za njeno lečenje kao i eventualne dodatne preglede, treba da se javite gastroenterologu.

  Poštovani Aleksandre,
  krv može biti posledica tvrde stolice. Stolicu je najbolje da omekšate korigovanjem ishrane. Ako tegobe budu perzistirale i po normalizaciji stolice, treba da se javite gastroenterologu.

 5. Dr Milena Šćepanović  2. mart 2015. at 19:37

  Poštovana Zorice,
  iritabilni kolon se najbolje leči korekcijom ishrane i životnih navika. Bolest ne prelazi u malignu.

  Poštovana Amina,
  vaše tegobe odgovaraju simptomima iritabilnog kolona. Moguće je i da se radi o Kronovoj bolesti, za šta je potrebno pregledati celo debelo crevo. Loperamid ne smete dugo koristiti. Pokušajte sa korekcijom ishrane i biljnim preparatima za nervozna creva. Ukoliko se radi o iritabilnom kolonu tegobe će se vremenom ublažiti ili potpuno prestati.

 6. marija  16. mart 2015. at 18:38

  Postovani, pre 4-5 godina mi se desavalo da me zaboli sgomak i dok ne odem ns hitnu i isprimam injekcije i infuzije ne prolsi to mi se ponavljalo na mesec dva a kasnije i na 7-8 meseci. Nikakve druge simptome nisam imala, mucninu nekad i to je to… Tad sam davala stolicu na gljivice i bakterije sve ok, analize krvi ok., rendgenski pregled tankog creva takodje ok i na kraju pre 3 soro 4 godine kolonoskopiju samo hemoroidi u analnom kanalu i jako izuvijano debelo crevo, ginekoloski nalaz uredan. Imam 27 godina. Inace od tad mi se bol mijd ponavljao vdc 3,5 godine, povremeno me zaboli ali bol nije lokalizovam na raznim je delovima stomaka i brzo prodje nije kao pre. plasim se krona ili ulceroznog kolitisa, sta vi mislite? Da li bi trebalo da ponovim kolonoskopiju? Nemam proliv i krv u stolici nekad nemam sgolicu po 2-3 dana i to je sve.

 7. Dr Milena Šćepanović  18. mart 2015. at 00:32

  Poštovana Marija,
  treba da se javite gastroenterologu, a on će vam posle pregleda reći da li i šta treba sa radite od dijagnostike.

 8. marija  18. mart 2015. at 18:36

  Ja sam radila sve analize pre 3,5 godine,i mislite da bih trebalo da ponovim i kolonoskopiju i sve ostalo iako je sve bilo ok?

 9. Dr Milena Šćepanović  21. mart 2015. at 19:10

  Poštovana Marija,
  mislim da kolonoskopiju ne treba da ponavljate, ali svakako treba da se javite gastroenterologu.

 10. ermin  22. mart 2015. at 14:26

  Pozdrav vec sam jednom pisao o ovom možda nemože svima pomoci ili neki i neznaju šta je to,ali ponavljam više od 3 godine sam pio loperamid za dijareju ,3 godine a to me prati mnogo duže otišao sam kod covjeka koji pravi TZV strunu stmaka nije nikakva magija ili sta vec samo postavlja želudac na svoje mjesto a koji se poremeti zbog ne adekvatne ishrane i u opšte nacina života stres i .dr.Ja vec evo sad ce više od pola godine ne pijem nikakve tablete.Malo se raspitajte nema lijeka za to samo se može održavati tabletama zato vas pozivam da pokušate da se lijecite alternativnom metodom HVALA

Leave a Reply

Your email address will not be published.


Security Code: