Sindrom iritabilnog kolona (nervozna creva) i kako se leči iritabilni kolon

Dr Milena Šćepanović

 

SINDROM IRITABILNOG KOLONA – Nervozna creva

Nervozna creva su bolest savremenog sveta. Šta predstavlja sindrom iritabilnog kolona

 

Spastični kolon, spastički kolitis, nervozna creva, iritabilni kolon, mukozni kolitis, prenadraženo debelo crevo, nervozno crevo, IBS.

Sindrom iritabilni kolon nervozna creva lečenje lekovi terapijaSindrom iritabilnog kolona – nervozna creva predstavlja najčešće gastrointestinalno oboljenje u kliničkoj praksi. Stručnjaci ga smatraju za bolest savremenog čoveka. Poslednjih godina gastroenterolozi registruju sve veći broj osoba sa dijagnozom IBS – a. U SAD – u od ove bolesti boluje oko 10-20% stanovništva. Češće se javlja kod žena nego kod muškaraca, a simptomi se kod većine pacijenata javljaju do 35. godine života.

Tačan uzrok nastanka iritabilnog kolona nauka još uvek nije utvrdila. Pokretljivost creva je poremećena iako organskih uzroka nema (nikakve izrasline ili druge promene nisu prisutne). Brojne studije su pokazale motornu i senzornu abnormalnost u gastrointestinalnom traktu ali ona nije prisutna kod svih pacijenata.

Kod pacijenata sa sindromom iritabilnog kolona tegobe se javljaju ili pojačavaju u vreme stresnih situacija. Često pacijenti početak svoje bolesti vezuju za neku stresnu situaciju iz svog života (problemi u porodici, na poslu, bolest ili smrt u porodici, novčane poteškoće, psihičke traume iz detinjstva). Najčešće su oboleli anskiozni ili depresivni. Zbog toga se ova bolest svrstava u grupu psihosomatskih bolesti iako naziv nervozna creva nije u potpunosti adekvatan.

Psihosomatske bolesti su bolesti psihogenog porekla, uzrokovane emotivnim smetnjama čiji se simptomi manifestuju na nivou organa, ali bez njihovog trajnog oštećenja.

Prema nekim modernim trendovima u medicini, koji se zovu „holistički” svako se oboljenje može smatrati psihosomatskim. Kao osnova za ovakvo gledište uzima se činjenica da sve fizičke bolesti imaju emocionalne i ponašajne efekte koji doprinose nastanku bolesti. Takođe se smatra da svi mentalni poremećaji imaju svoje fizičke manifestacije.

Nervozna creva ili Iritabilni kolon IBS je vrlo neprijatno oboljenje stomaka ali ono ne dovodi do trajnog oštećenja creva, ne izaziva krvarenja, niti vodi nekoj drugoj ozbiljnijoj bolesti poput raka.

Nervozna creva karakterišu bolovi u trbuhu u kombinaciji sa poremećajem stolice u vidu proliva i/ili zatvora.

.

Postoje tri osnovna oblika ovog sindroma – nervozna creva u tri manifestacije

Kod PRVOG oblika bolesti kliničkom slikom dominiraju bol u trbuhu i zatvor (taj oblik bolesti zove se spastični kolon). Ovaj oblik je najčešći kod žena.

Kod DRUGOG oblika bolesti kliničkom slikom dominira proliv koji može biti povremeni ili stalni (funkcionalni proliv). Muškarci najčešće imaju ovaj oblik bolesti.

Kod TREĆEG oblika naizmenično se javljaju proliv i zatvor.

Za bol je karakteristično da se pojačava nakon obroka a smanjuje nakon pražnjenja creva. On je difuznog tipa i prostire se preko čitavog trbuha. Pražnjenje creva je neredovno, manje od 3 stolice nedeljno, može biti i otežano, nepotpuno i bolno. Formirane stolice su često uske kao olovka. Proliv se ispoljava ujutru ili nakon obroka u vidu ređih stolica male zapremine. Kod ovih pacijenata je prisutno nadimanje trbuha a često može biti prisutna i sluz u stolici. Bolovi i proliv se nikada ne javljaju tokom sna, za razliku od organskih bolesti creva kada osoba ima i prolive i bolove tokom noći. Ovi pacijenti često imaju i tegobe tipa gorušice, mučnine i povraćanja. Isto tako češće imaju glavobolje, palpitacije, pojačano znojenje, a žene često imaju dismenoreju. Kod oblika sa zatvorom pacijenti posledično često imaju i hemoroide. Međutim, bez obzira na navedene simptome, opšte stanje bolesnika je dobro.

.

Nervozna creva – Dijagnoza

Dijagnoza bolesti nervoznih creva se postavlja isključivanjem drugih bolesti koje imaju slične simptome.

Pregled započinje razgovorom sa lekarom, kako bi se prepoznali simptomi i isključile druge bolesti (divertikulits, čir na dvanaestopalačnom crevu, kamen u žučnoj kesi, parazitske bolesti, rani ulcerozni kolitis).

Zatim sleduje fizikalni pregled, detaljna laboratorijska analiza, ultrazvuk trbuha, pregled stolice na okultnu krv i rektosigmoidoskopija.

Kod pacijenata starijih od 40 godina, koji ranije nisu imali slične tegobe, a imaju krv u stolici ili pozitivnu porodičnu anamnezu na tumore debelog creva, neophodno je uraditi kolonoskopiju. Kod žena treba isključiti neke bolesti genitalnog trakta koje mogu imati sličnu simptomatologiju (tumori ženskih polnih organa, upale jajnika). Ako je proliv izražen treba uraditi pregled stolice na parazite. Treba  isključiti i postojanje intolerancije na laktozu, kao i postojanje nepodnošljivosti na  pojedine sastojake hrane koji mogu dati slične tegobe. U tu svrhu sprovodi se tronedeljna dijeta bez laktoze.

Svi ovi rezultati kod pacijenata sa iritabilnim kolonom su u granicama normalnog.

BioColon biljne kapi za nervozna creva, kolitis i nervozan stomak

 

Nervozna creva – Lečenje

Kada se postavi dijagnoza, pristupa se lečenju. Lecenje iritabilnog kolona je jako dugotrajno i ne tako jednostavno. Univerzalni lek za nervozna creva ne postoji pa je lečenje uglavnom usmereno na ublažavanaje simptoma.

Osnovni cilj lečenja je uspostavljanje normalnog rada creva. To se prvenstveno postiže korigovanjem ishrane u smislu uvođenja namirnica bogatih dijetnim vlaknima (voće, kuvano i sveže povrće). Savetuje se hleb od integralnih žitarica, a često je potrebno dodavati i mekinje, nekoliko kašika pre ili uz obroke u vodi ili jogurtu. Namirnice čijim varenjem se oslobađaju gasovi kao što su mahunarke: grašak, pasulj, mogu pogoršati tegobe te njihovu upotrebu treba smanjiti. Preporučuje se i veća količina tečnosti i biljnih čajeva. Mineralna voda bogata magnezijumom može da pomogne ali je ne treba piti hladnu već na sobnoj temperaturi i to ujutru pre doručka, ali i u toku dana pre ručka i večere. Izbegavati začinjenu i ljutu hranu. Alkohol i pušenje mogu pojačati simptome već nastalog sindroma iritabilnog kolona.

Obroci bi trebali da budu manji ali češći i jako je bitno imati obroke u određeno vreme.

Pažljivo ispitivanje načina ishrane može da otkrije one faktore koji pogoršavaju simptome iritabilnog kolona (kafa, gazirani sokovi zaslađeni fruktozom ili sorbitolom, mleko, leguminoze, masna hrana i drugo).

Pošto je stres kod velikog broja pacijenata okidač za iritbilni kolon, neophodno je izbegavati ga. Naravno, to je vrlo teško u životu savremenog čoveka i zato je bitno da naučimo da se izborimo sa stresnim situacijama. Po zdravlje je najgore izbegavanje suočavanja sa problemom. Da li će relaksacija  biti sport, šetnja, knjiga, razgovor sa psihoterapeutom, prijateljima ili neka druga aktivnost, stvar je izbora pojedinca.

Za ublažavanje bolnih grčeva koriste se uglavnom spazmolitici (lekovi koji opuštaju glatku muskulaturu). Bol može povoljno da reaguje na primenu antiholinergika, datih 30 do 45 minuta pre obroka, ali oni često provociraju zatvor. Kod učestalih i obilnih proliva mogu pomoći antidijaroici. Mogu se koristiti kodein fosfat, loperamid ili holestiramin. Lečenje zatvora postiže se promenom načina ishrane ili ukoliko to ne pomogne upotrebom laksativa. Kod dominantne opstipacije može pomoći Cisapirid.

Svi lekovi za nervozna creva odnosno iritabilni kolon se uzimaju tek po konsultaciji sa lekarom, a nikako samostalno.

Prirodni lek za iritabilni kolon i nervozna creva koji pomaže u mnogim slučajevim su BioColon biljne kapi za nervozna creva.

. . .

164 Responses to "Sindrom iritabilnog kolona (nervozna creva) i kako se leči iritabilni kolon"

 1. vera  23. novembar 2014. at 12:51

  zovem se vera imam 36 godina imam bolove u predelu pupka radila sam kolonoskopiju i dijagnoza je iritabilan kolon,unutrasnji suljevi i izduzena sigma sa spazmom koristila sam neke lekove ali nista nije bolje sta bih trebala da uradim dalje hvala unapred

 2. vera  23. novembar 2014. at 13:01

  samo da dodam imam redovnu stolicu svako jutro

 3. Dr Milena Ščepanović  25. novembar 2014. at 18:48

  Poštovana Vera,
  sam bol je retko jedini simptom iritabilnog kolona, ali nalaz kolonoskopije ukazuje na to. Pretpostavljam da su vam i pregledali trbuh, jer nekada male pupčane kile mogu da daju navedene bolove.
  Kao što savetujem sve pacijente sa ovom dijagnozom i vi treba da promenite ishranu i životne navike. Možete uzeti i Biocolon koji je do sada pokazao jako dobre rezultate.

 4. Asmir  27. novembar 2014. at 14:48

  Postovanje ;; Vec dva meseca imam svakodnevni (8 – 10)puta dnevno proliv,molim samo da mi kazete koliko se to moze adekvatno izlijeciti,a da ne vadim previse medecinskih nalaza. Hvala

 5. miki  27. novembar 2014. at 21:16

  poštovani.imam dosta simptoma koji ukazuju na nervozu creva.krčenje.prelivanje u crevima gasovi,proliv.svi ovi simptomi postoje,ali proliv imam svako 2-3 veče..ovaj problem mi se obično javlja 95% samo kada sam kući,tj.kada skinem obuću.od hladnih nogu mi odmah počinju simptomi.dovoljno je da stanem bosim nogama na pločice,i simptomi se jave momentalno,creva mi iritira hladnoća sa tabana.imam 48 g.ovaj problem vučem 2 god.nisam bio kod doktora.hvala.

 6. Dr Milena Ščepanović  1. decembar 2014. at 15:36

  Poštovani Asmire,
  uspeh lečenja zavisi od razloga nastanka tegoba koje imate. Za početak vam je dovoljan klinički pregled lekara, gastroenterologa, i pregled stolice, da biste započeli terapiju. Ako nema poboljšanja, u obzir dolazi kolonoskopija.

  Poštovani Miki,
  treba da se javite gastroenterologu koji će potvrditi (ili isključiti) dijagnozu iritabilnog kolona. Ako se dijagnoza potvrdi, promenite način ishrane (i ne hodajte bosi po pločicama).

 7. Rados  3. decembar 2014. at 23:03

  Postovani,
  Stolicu imam svaki treci dan , kad je imama bukvalno izadje sve iz mene i stolica je vecinom kasasta.
  Ponekad me prate grcevi u toku praznjenja i umeju nekad da budu bolni, ponekad dobijem i suljevi unutrasnje . Obicno vikendom kad ne radim i naspavam se dobro idem u wc normalno , ne bavim se teskim poslom sedim u kancelariji.
  Bio sam kod lekara i rekli da je to normalno, da pazim sta jedem. Sta mi vi preporucujete dal treba da idem na neke detaljnije analize ?

 8. Milica  7. decembar 2014. at 22:17

  Postovana doktorko u poslednjih nedelju dana imam blage bolove u stomaku,uradila sam UZ i krvnu sliku i sve je u redu..Imam nadimanje i slucajno sam danas nesto napipala ispid desnog rebra blizu zeludca..nesto sto mogu da pritisnem i pomera se na dodir..ne znam kako drugacije da objasnim,takodje inam pulsiranje u stomaku..i u poslednjih par meseci sam pod Velikim stresom..dosta panicim..sta bi ovo moglo biti?

 9. ermin  8. decembar 2014. at 14:56

  Poštovani posjetioci ovog foruma kao i dr vidim da svi ovdje imaju manje više slicne probleme,evo ja sa3 godine patio od iritabilnog kolona pio sam lijekove tacnije loperamid(kod mene je dijareja)sve sa na pola tablete dnevno ali sam morao svaki dan da pijem dok nisam otišao kod covjeka koj radi tzv „STRUNU“želudca i sada je kao rukom odneseno,pa vi kako hocete poz..

 10. Luka  8. decembar 2014. at 22:04

  Postovani
  Imam 19 godina skoro 20.Vec drugu sedmicu imam grceve u stomaku,podrigujem ,ispustam gasove koje ja ni sam nisam svijestan da ih pustam a stolicu imam 1 ili 2 na dan.Grceve imam samo kad lezim i sjedim,dok hodam i spavam ne,idem u teretanu izlazim napolje kao sto rekoh nista mi nije.Kad legnem sapavat ili samo kad lezim i sjedim krce mi crijeva.Ne povracam ,nemam proljev,konzumiram alkohol ali ne pusim.Mene je jednino stah da to nije gastritis ili nedo bog cir ,ako znate pomozite hvala unaprijed.

 11. Luka  8. decembar 2014. at 22:08

  Samo jos da kazem da grcevi nisu jaki ali su neprijatni.

 12. Dr Milena Šćepanović  30. decembar 2014. at 18:57

  Poštovani Radose,
  trebalo bi da se javite gastroenterologu, a potom zavisi od njegovog nalaza.

  Poštovana Milice,
  bez pregleda vam ne mogu ništa reći. S obzirom da ste uradili EHO, pretpostavljam da nemate razloga za brigu. Ipak se javite lekaru da vas pregleda.

  Poštovani Luka,
  moguće je da imate gastritis, ali kao i svima pre vas, savetujem vam da se prvo javite lekaru radi pregleda, najbolje gastroenterologu. Terapija se daje tek po postavljanju dijagnoze. Vi jeste fizički aktivni, ali je bitan i način ishrane.

 13. milan  10. januar 2015. at 22:47

  zdravo molim pomoc
  vec godinu dana imam zatvor gasovi i tvrda stolica kuglice imao sluz nostop i nisam se prazion potpolno na pocetku sam imao bolovi tegobe i mucninom i uvjek nadutost niz stomaku gasrtoskopia uredna krv su mi vadili pa jedno 7 puta sve je odlicno gledan sam na eho ulltra zvuk jedno 6 ili7 puta sve je ok davali sum mi lekovi za praznjenje dok sam pijo lekove je bilo puno bolje ali a prestanem sa lekovi opet isto ali u poslednim mesec dana je sve gorje i gorje sada pre neki dan sam vidio malu tockicu crvena krv na izmetu i puno sluz izmesanom u izmetu i mnogu oteznato se praznim bez lekova ne bi imao stolica ali i kad uzmem lekovi izlazim ali se ne praznim potpuno ali prije ovo da mi se desi….duze vreme recisi nostop sam bio pod stresom mnogo nervozan ali i sam jeo recisi samo kifle i sve mislim da je nesto ozbilnije ali doktori su mi rekli da bi imao nesta bi se pokazao na krv hvala odnapred pozz

 14. milan  11. januar 2015. at 19:50

  imam 23godd

 15. milan  11. januar 2015. at 20:02

  samo da nadovrzam imam 23godd

 16. Dr Milena Šćepanović  16. januar 2015. at 12:56

  Poštovani Milane,
  vaše tegobe odgovaraju sindromu nervoznih creva. Trebalo bi da se opustite i promenite način ishrane i života. Krv koju ste primetili najverovatnije je posledica tvrde stolice koja je opet posledica neadekvatne ishrane.

 17. Zarko  16. januar 2015. at 19:57

  U stolici je nadjena Candida sp. na kolonoskopiji unutrasnji hemoroidi
  Patohistoloski nalaz je sledeci-Fragmenti sluznice ileuma izduzenih,gracilnih resica, strome prozete oskudnim mesovitim zapaljenim infiltratom i jedan isecak sluznice prozete adipocitima. Udostavljenom materijalu nema elemenata granulomotoznog ileitisa.
  Fragmenti kriptnog epitela dijagnoza Colon irritabile terapija 5-ASA i Colospa retard
  **Probleme koje imam su dosta sluzi u stolici, povremeno krv, desava se da u toku dana imam vise stolica, uglavnom ujutru, ali sluz je prisutna konstantno, zanima me da li je uspostavljena prava dijagnoza, i nacin ishrane, npr. koje voce smem da koristim, unosenje secera, sta od mlecnih proizvoda, izgubio sam par kilograma zbog ishrane koju sam poceo da vodim a ako nastavim sigurno cu jos jer je zaista uzi izbor oko hrane, HVALA

 18. milan  18. januar 2015. at 13:33

  sada jedem kuhano supe prestao sam sa suvom hranom ali i pak nista moze li neki lekovi ili pomoc ishranom sta predlazete molim vas pomoc sve najbolje pozz

 19. Dr Milena Šćepanović  20. januar 2015. at 03:04

  Poštovani Žarko,
  vama je postavljena dijagnoza irirtabilnog kolona (mada i inefekcija Candidom može dati navedene simptome) i prepisana terapija. Pored toga, svakako treba da promenite životne navike i ishranu. Ishrana treba da bude bogata kuvanom i lako svarljivom hranom. Bolji su kompoti od voća umesto svežeg voća. Treba da izbegavate gazirana pića, alkohol i mlečne proizvode, kao i začinjenu i „brzu hranu“. Pročitajte tekst iznad, a detaljniju listu poželjnih namirnica možete potražiti kod vašeg gastroenterologa.

  Poštovani Milane,
  treba vremena da bi se stanje popravilo.
  Možete uzeti Biocolon koji se reklamira na ovom blogu.

 20. nemanja  22. januar 2015. at 11:06

  se izvinjavam jednopitanje imam problem sa zatvorom vec duze vreme stalno tvrda stolica uzimali su mi krv wbc.5..rbc5.29..hgb.14.8…hct47.1 plt..112…pct102
  dali ako nesto nije vred so debelo crevo bi se pokazao na krv i jel mogice da mi recite rezultate koj sam napisao dali su dobri hvala puno pozz

 21. nemanja  22. januar 2015. at 11:07

  imam 24godd

 22. Zarko  23. januar 2015. at 03:31

  Terapiju koristim vec deset dana i nista bolje se ne desava, sluz u stolici je i dalje dosta prisutna, smrsao sam jedno 5kg(inace nisam gojazan), izludjuje me ishrana, dr mi nista konkretno nije rekao sto se tice ishrane pa me zanima ako moze pomoc sta od navedenih namirnica smem da koristim: jaja, krompir, kupus, crni i beli luk, kiselo mleko, ajvar, przena paprika, posto je zimi suzen izbor povrca da li sme nesto od zimnice, od voca limun, grejp, banana, pomorandza, kompot od sljiva, grozdja, da li sme svinjsko meso, zaista je suzen izbor hrane i ako nastavim da izbegavam sve osusicu se, zaista mi je potrebna pomoc oko ishrane, HVALAAAA

 23. Slavica Novi Sad  24. januar 2015. at 13:03

  Poštovana dr Šćepanović,
  Moj problem sastoji se u tome da sa pojačanom psihičkom napetošću zbog raznoraznih događanja, ujutru čim se probudim imam naglo i obimno pražnjenje creva,stolica je ne formirana,tečna.
  To se dešava samo ujutru iz dana u dan a onda se u stomaku oseća velika neprijatnost (praznina)zbog tog pražnjenja creva.U tom slučaju moram da unosim što više dijetalne hrane a onda takva hrana ne drži sitost pa sam stalno gladna.
  Kada mi se to javi iskreno ne vidim nikakvu razliku u uzimanju dijetalne i druge hrane.
  Ovaj problem javlja mi se svremena na vreme ali je jako neprijatan i iscrpljujući.
  Molim Vas za savet!

 24. Tanja  25. januar 2015. at 15:58

  Poštovana,
  Pišem Vam nadajući se da ćete pokušati da mi pomognete konstruktivnim savetima kako bismo došli do rešenja problema. Naime, moja baka već duže vreme ima konstantne bolove, nekada manje, nekada veće u predelu ispod rebara sa leve strane, bol prelazi u žarenje sve do kuka. Nekada oseća peckanje, čak joj i odeća smeta. Napominjem da na koži nema nikakvih promena. Kako je dijabetičar radili su joj ultrazvuk abdomena i svi organi su u redu, nema nikakvih nepravilnosti, sem veće želudačne kile sa debljim zidom želuca i grubim reljefom. Konsultovali smo nekoliko lekara i niko nema rešenje problema koji sam Vam izložila, ponavljaju da je od kičme i da će prestati, međutim, bolovi traju konstantno već duže vreme i rešenje se ne nazire. MOLIM VAS, ukoliko ste u mogućnosti da mi pomognete i uputite me šta da radimo i eventualno kome da se obratimo,ortopedu, gastroenterologu, ginekologu ili nekom drugom specijalisti. Unapred zahvalna, Tanja

Leave a Reply

Your email address will not be published.


Security Code: