Sindrom iritabilnog kolona (nervozna creva) i kako se leči iritabilni kolon

Dr Milena Šćepanović

 

SINDROM IRITABILNOG KOLONA – Nervozna creva

Nervozna creva su bolest savremenog sveta. Šta predstavlja sindrom iritabilnog kolona

 

Spastični kolon, spastički kolitis, nervozna creva, iritabilni kolon, mukozni kolitis, prenadraženo debelo crevo, nervozno crevo, IBS.

Sindrom iritabilni kolon nervozna creva lečenje lekovi terapijaSindrom iritabilnog kolona – nervozna creva predstavlja najčešće gastrointestinalno oboljenje u kliničkoj praksi. Stručnjaci ga smatraju za bolest savremenog čoveka. Poslednjih godina gastroenterolozi registruju sve veći broj osoba sa dijagnozom IBS – a. U SAD – u od ove bolesti boluje oko 10-20% stanovništva. Češće se javlja kod žena nego kod muškaraca, a simptomi se kod većine pacijenata javljaju do 35. godine života.

Tačan uzrok nastanka iritabilnog kolona nauka još uvek nije utvrdila. Pokretljivost creva je poremećena iako organskih uzroka nema (nikakve izrasline ili druge promene nisu prisutne). Brojne studije su pokazale motornu i senzornu abnormalnost u gastrointestinalnom traktu ali ona nije prisutna kod svih pacijenata.

Kod pacijenata sa sindromom iritabilnog kolona tegobe se javljaju ili pojačavaju u vreme stresnih situacija. Često pacijenti početak svoje bolesti vezuju za neku stresnu situaciju iz svog života (problemi u porodici, na poslu, bolest ili smrt u porodici, novčane poteškoće, psihičke traume iz detinjstva). Najčešće su oboleli anskiozni ili depresivni. Zbog toga se ova bolest svrstava u grupu psihosomatskih bolesti iako naziv nervozna creva nije u potpunosti adekvatan.

Psihosomatske bolesti su bolesti psihogenog porekla, uzrokovane emotivnim smetnjama čiji se simptomi manifestuju na nivou organa, ali bez njihovog trajnog oštećenja.

Prema nekim modernim trendovima u medicini, koji se zovu „holistički” svako se oboljenje može smatrati psihosomatskim. Kao osnova za ovakvo gledište uzima se činjenica da sve fizičke bolesti imaju emocionalne i ponašajne efekte koji doprinose nastanku bolesti. Takođe se smatra da svi mentalni poremećaji imaju svoje fizičke manifestacije.

Nervozna creva ili Iritabilni kolon IBS je vrlo neprijatno oboljenje stomaka ali ono ne dovodi do trajnog oštećenja creva, ne izaziva krvarenja, niti vodi nekoj drugoj ozbiljnijoj bolesti poput raka.

Nervozna creva karakterišu bolovi u trbuhu u kombinaciji sa poremećajem stolice u vidu proliva i/ili zatvora.

.

Postoje tri osnovna oblika ovog sindroma – nervozna creva u tri manifestacije

Kod PRVOG oblika bolesti kliničkom slikom dominiraju bol u trbuhu i zatvor (taj oblik bolesti zove se spastični kolon). Ovaj oblik je najčešći kod žena.

Kod DRUGOG oblika bolesti kliničkom slikom dominira proliv koji može biti povremeni ili stalni (funkcionalni proliv). Muškarci najčešće imaju ovaj oblik bolesti.

Kod TREĆEG oblika naizmenično se javljaju proliv i zatvor.

Za bol je karakteristično da se pojačava nakon obroka a smanjuje nakon pražnjenja creva. On je difuznog tipa i prostire se preko čitavog trbuha. Pražnjenje creva je neredovno, manje od 3 stolice nedeljno, može biti i otežano, nepotpuno i bolno. Formirane stolice su često uske kao olovka. Proliv se ispoljava ujutru ili nakon obroka u vidu ređih stolica male zapremine. Kod ovih pacijenata je prisutno nadimanje trbuha a često može biti prisutna i sluz u stolici. Bolovi i proliv se nikada ne javljaju tokom sna, za razliku od organskih bolesti creva kada osoba ima i prolive i bolove tokom noći. Ovi pacijenti često imaju i tegobe tipa gorušice, mučnine i povraćanja. Isto tako češće imaju glavobolje, palpitacije, pojačano znojenje, a žene često imaju dismenoreju. Kod oblika sa zatvorom pacijenti posledično često imaju i hemoroide. Međutim, bez obzira na navedene simptome, opšte stanje bolesnika je dobro.

.

Nervozna creva – Dijagnoza

Dijagnoza bolesti nervoznih creva se postavlja isključivanjem drugih bolesti koje imaju slične simptome.

Pregled započinje razgovorom sa lekarom, kako bi se prepoznali simptomi i isključile druge bolesti (divertikulits, čir na dvanaestopalačnom crevu, kamen u žučnoj kesi, parazitske bolesti, rani ulcerozni kolitis).

Zatim sleduje fizikalni pregled, detaljna laboratorijska analiza, ultrazvuk trbuha, pregled stolice na okultnu krv i rektosigmoidoskopija.

Kod pacijenata starijih od 40 godina, koji ranije nisu imali slične tegobe, a imaju krv u stolici ili pozitivnu porodičnu anamnezu na tumore debelog creva, neophodno je uraditi kolonoskopiju. Kod žena treba isključiti neke bolesti genitalnog trakta koje mogu imati sličnu simptomatologiju (tumori ženskih polnih organa, upale jajnika). Ako je proliv izražen treba uraditi pregled stolice na parazite. Treba  isključiti i postojanje intolerancije na laktozu, kao i postojanje nepodnošljivosti na  pojedine sastojake hrane koji mogu dati slične tegobe. U tu svrhu sprovodi se tronedeljna dijeta bez laktoze.

Svi ovi rezultati kod pacijenata sa iritabilnim kolonom su u granicama normalnog.

BioColon biljne kapi za nervozna creva, kolitis i nervozan stomak

 

Nervozna creva – Lečenje

Kada se postavi dijagnoza, pristupa se lečenju. Lecenje iritabilnog kolona je jako dugotrajno i ne tako jednostavno. Univerzalni lek za nervozna creva ne postoji pa je lečenje uglavnom usmereno na ublažavanaje simptoma.

Osnovni cilj lečenja je uspostavljanje normalnog rada creva. To se prvenstveno postiže korigovanjem ishrane u smislu uvođenja namirnica bogatih dijetnim vlaknima (voće, kuvano i sveže povrće). Savetuje se hleb od integralnih žitarica, a često je potrebno dodavati i mekinje, nekoliko kašika pre ili uz obroke u vodi ili jogurtu. Namirnice čijim varenjem se oslobađaju gasovi kao što su mahunarke: grašak, pasulj, mogu pogoršati tegobe te njihovu upotrebu treba smanjiti. Preporučuje se i veća količina tečnosti i biljnih čajeva. Mineralna voda bogata magnezijumom može da pomogne ali je ne treba piti hladnu već na sobnoj temperaturi i to ujutru pre doručka, ali i u toku dana pre ručka i večere. Izbegavati začinjenu i ljutu hranu. Alkohol i pušenje mogu pojačati simptome već nastalog sindroma iritabilnog kolona.

Obroci bi trebali da budu manji ali češći i jako je bitno imati obroke u određeno vreme.

Pažljivo ispitivanje načina ishrane može da otkrije one faktore koji pogoršavaju simptome iritabilnog kolona (kafa, gazirani sokovi zaslađeni fruktozom ili sorbitolom, mleko, leguminoze, masna hrana i drugo).

Pošto je stres kod velikog broja pacijenata okidač za iritbilni kolon, neophodno je izbegavati ga. Naravno, to je vrlo teško u životu savremenog čoveka i zato je bitno da naučimo da se izborimo sa stresnim situacijama. Po zdravlje je najgore izbegavanje suočavanja sa problemom. Da li će relaksacija  biti sport, šetnja, knjiga, razgovor sa psihoterapeutom, prijateljima ili neka druga aktivnost, stvar je izbora pojedinca.

Za ublažavanje bolnih grčeva koriste se uglavnom spazmolitici (lekovi koji opuštaju glatku muskulaturu). Bol može povoljno da reaguje na primenu antiholinergika, datih 30 do 45 minuta pre obroka, ali oni često provociraju zatvor. Kod učestalih i obilnih proliva mogu pomoći antidijaroici. Mogu se koristiti kodein fosfat, loperamid ili holestiramin. Lečenje zatvora postiže se promenom načina ishrane ili ukoliko to ne pomogne upotrebom laksativa. Kod dominantne opstipacije može pomoći Cisapirid.

Svi lekovi za nervozna creva odnosno iritabilni kolon se uzimaju tek po konsultaciji sa lekarom, a nikako samostalno.

Prirodni lek za iritabilni kolon i nervozna creva koji pomaže u mnogim slučajevim su BioColon biljne kapi za nervozna creva.

. . .

Podelite članak sa prijateljima

Google1DeliciousDiggGoogleStumbleuponRedditTechnoratiYahooBloggerMyspaceRSS
Objavio , 27. jun 2012.. Kategorija Medicina. Sve aktivnosti oko ovog članka možete pratiti putem RSS 2.0. Možete ostaviti i komentar ili povratnu vezu na ovaj članak.

97 komentara na Sindrom iritabilnog kolona (nervozna creva) i kako se leči iritabilni kolon

 1. Savic Rajko

  24. februar 2014. u 21:47

  Poštovana Dr Milena,
  Čitajući tekst o ovoj bolesti navodi me baš da je to slučaj kod mene ali hajde da i ja opišem svojim rečima moje tegobe.
  Počelo je od prilike pre 3 nedelje kada sam osetio bolove u predelu donjeg stomaka (deo stomaka gde se nalazi opasač pantalona) i sa čestim mokrenjem ali bez ikakvih bolova i peckanja, sasvim normalno. Ovo se javljalo najviše kada sedim i to u večernjim satima. Noćno mokrenje nisam imao. Pomislio sam da je u pitanju bešika ili prostata. Uradio sam analizu urina i sve je u redu u granicama normale. Česta mokrenja su prestala ali sada imam utisak da mi po stomaku nešto kreće, creva počinju da mi \’\’krče\’\’ posle unošenja tečnosti. Osećam nadutost stomaka i kada ispustim gasove osećam olakšanje koje traje veoma kratko.
  Stolicu imam ne redovno, za razliku od ranije kada sam imao svakog jutra (obilno pražnjenje) sada je to veoma malo i kao što je napisano gore, stolica je tanka nešto deblja od veličine olovke. Koristio sam i preparate na biljnoj osnovi (flobian i tenherbs) tada je stolica ređa ali još uvek u maloj količini. Kada se desi da stolica bude normalne tvrdoće, onda veoma teško izlazi napolje i propraćeno je izbacivanjem gasova.
  Ovo se sve dešava kada mirujem i kada sam u kući, sedim ili ležim, dok sam u pokretu preko dana sve je u redu ili u manjem obliku osećam tegobe.
  Opšte zdravstveno stanje mi je u redu.
  Moram napomenuti da sam pre početka ovuh tegoba imao i problema sa unutrašnjim hemoroidima i uvek sa malom količinom krvina kraju pri vršenju velike nužde a krvarenje je prestalo neposredno pred početak ovih simptoma sa mojim stomakom.
  Hvala Vam unapred na oduzetom vremenu i odgovoru

 2. Dr Milena Šćepanović

  25. februar 2014. u 22:39

  Poštovani Rajko,
  na osnovu vaših tegoba, moguće je da vi bolujete od sindroma iritabilnog kolona. Treba da se javite gastroenterologu radi pregleda.

 3. lena

  15. mart 2014. u 02:35

  imam 46 god i ja imam iritabilnog kolona bila sam go gastro doktora ali se bojim one endoskopije ne mogu da uradim imam grceve u creva slusam neke zvukove stalno od unutra i gasove smeta mi ljuto i masno stolicu imam urednu osecam da hrana prosto mi vari kad jedem sta da radim jel smem da uzmem ove biljne kapi BioColon jel su za to hocu ako moze nekako da ih porucim posto sam iz Makedonije

 4. Džemil

  17. mart 2014. u 12:35

  Pozdrav,

  naime imam jedan neugodan problem koji traje već nekoliko mjeseci, mislim više od pola godine.
  U pitanju je krčenje crijeva, nerijetko učestali gasovi i podrigivanje.
  Kad je pitanju krkljanje crijeva, ono mi se javlja gotovo uvijek kad sam u ležećem položaju. Najčešće tokom cijele noći ( nekad se probudim i čujem kako crijeva neprestano krče ). Nekad mi se desi u toku dana da mi crijeva krče, mada relativno rijetko.
  Stolica mi je redovna, bez krvi i sl. Dešava mi se da imam proliv, ne tako često.
  Ne osjećam nikakve bolove u stomaku, sem ponekad nadutost.
  Radio sam test krvi, urina, heliko bakteriju, ultrazvuk abdomena, bio sam i na pregledu kod abdomenalnog hirurga.
  Svi nalazi su mi ok.
  Da li je moguće da mi neke namirnice stvaraju probleme tipa kafa, slatkiši i sl?
  zahvaljujem na odgovoru.

  LP

 5. Dr Milena Šćepanović

  17. mart 2014. u 22:17

  Poštovana Lena,
  treba da uradite kolonoskopiju, jer bez nje, nema ni dijagnoze iritabilnog kolona. Kada uradite kompletnu dijagnostiku i nikakve druge bolesti ne budu dijagnostikovane, možete uzeti BioColon.

  Poštovani Džemile,
  hrana je svakako odgovorna za većinu digestivnih tegoba. Promenite način ishrane, pa ako tegobe i dalje perzistiraju javite se gastroenterologu.

 6. biba

  17. mart 2014. u 22:49

  kako da uradim kolonoskopiju, kad je tako bolno svi kazu nema neke anestezije isto i za endoskopije fati me panika i fobija na samu pomislu a da imam iritabilnog kolona tako mi je rekao doktor po ono sta sam mu ja pricala sta osecam a bez nikakav pregled, imam i heliko nekoliko god. nikako da je izlecim dal je uredu da uzmem ovaj caj Bio Gastritis a posle kapi pa nije valjda stetno da pijem kapi iako nemam pregled napraven ali imam sve ove simptome

 7. Džemil

  18. mart 2014. u 08:30

  Poštovana Milena,

  Zahvaljujem Vam na odgovoru.

  LP

 8. Dr Milena Šćepanović

  18. mart 2014. u 17:14

  Poštovana Biba,
  kolonoskopija nije bolna, više je neprijatna. U svakom slučaju, može da se radi i u anesteziji. Čajeve i biljne tinkture možete uzeti uz konsultaciju sa farmaceutom, ali najbolje tek po obavljenim medicinskim pregledima i postavljanju dijagnoze.

 9. Marko

  26. mart 2014. u 13:04

  Pozdrav
  Imam 20 god
  Vec 5 godina se vucem po doktorima,radio sam sve zivo,od kolonos kopije,stolicu bezbroj puta na ispitivanje nosio,sve moguce alergo testove,sve sve sve…Bavio sam se sportom i imao sam oko 70 kg,jednog dana sve se to srusilo,osetio sam pred utakmicu bol u stomaku,dodjem kuci ispraznim se i bude lakse,ali taj bol se najvise stvarao i potreba za praznjenjem kad sam trebao negde da idem,bila to utakmica,skola,sa drustvom i tako…za nekih 3,4 meseca smrsao sam na 62,63 kg i stalno varira 2 kg gore 2 dole…prvoih 2 god sam imao stolicu 4,5 puta na dan,kasnije se smirilo,imam osjecaj da sam se skroz povukao u sebe,kao neka depresija…sada imam 1 stolicu cim se probudim,1 posle jela,i nekad jos 1 ili2 u toku dana…najgore je kad dobijem grceve,pa bude proliv 3,4 puta i znojenje,i kao groznica…al to je samo kad je taj napad…pozdrav,i hvala unapred.

 10. Dr Milena Šćepanović

  26. mart 2014. u 17:54

  Poštovani Marko,
  vi nemate organsku bolest koju bi mi lekari lečili. Imam utisak da su vaše tegobe izazvane stersom, možda i nesvesno. U svakom slučaju, preispitajte sebe jer vi sami sebi najbolje možete pomoći.

 11. Marko

  26. mart 2014. u 18:31

  Pa jel to IBS ili?
  valjda vi doktori treba da nam pomognete? :)

 12. miroslav

  29. mart 2014. u 00:12

  postovana Milena vec nekoliko godina imam problem sa stomakom,imam retku stolicu a nekad i prolive po 3 puta na dan,radio sam analizu krvi bila je ok,radio sam analisu stolice na gljivice i ostalo bila je ok,radio sam analizu stolice na krvarenje bila je ok,odradio sam i ultrazvuk stomaka mada se tu dosta toga ne vidi ali ono sto je video doktor kaze da je uredu,ne gubim na kilazi cak mislim da sam dodao malo,opste stanje je super,jedino me strasno nerviraju ti prolivi i bas sam nervozan,u porodici nisam imao nikog da je bolovao od raka debelog creva.koje je vase misljenje,da li moze biti opasno?imam 32 god.pio sam probiotik 10 dana i bilo je malo bolje,ali kad sam prestao da pijem ponovo isto.unapred hvala

 13. dana

  29. mart 2014. u 20:50

  draga dr imam irb colon pijem loperamid 3puta na dan i onda imam zatvor a kada pijem 2 puta ponovo mi kvrce crijeva sta da radim

 14. Dr Milena Šćepanović

  30. mart 2014. u 17:53

  Poštovani Marko,
  vaše tegobe najviše odgovaraju IBS-u, što bi trebalo gastroenterolog da potvrdi.
  Kada je ovaj sindrom u pitanju pacijenti mogu više pomoći sami sebi, nego što to mogu lekari.

  Poštovani Miroslave,
  vaše tegobe odgovaraju sindromu iritabilnog kolona. Promenite način života i korigujte ishranu (možete pročitati dosta članaka na tu temu) i budite uporni. Tegobe će prestati posle nekog vremena, pod uslovom da ne mislite mnogo o vašim tegobama.

  Poštovana Dano,
  kao što sam svima do sada odgovarala, tako ću i vama; sindrom iritabilnog kolona je bolest koja se leči promenama u životnim navikama i ishrani. Lekovi vam neće mnogo pomoći.

 15. ksenija

  4. april 2014. u 10:05

  Postovana imam mali problem
  Naime od juce sam primetila bordokasto-braonkastu sluz na stolici. Stolica mi je crna jer sam do pre dva dana pila dva meseca totemu i feofol za gvozdje posto sam posle porodjaja imala problemasa tim.Imam i male povremene bolove u trbuhu
  Koliko je moje stanje ozbiljno?

 16. Dr Milena Šćepanović

  5. april 2014. u 15:40

  Poštovana Ksenija,
  s obzirom da pijete gvožđe, ja ne vidim nikakav problem kod vas. U svakom slučaju samo na osnovu navedenog, ne mogu vam ništa konkretno reći.

 17. milena

  8. april 2014. u 21:30

  bolujem od iritabilnog kolona bar mi je tako doktor rekao kada je uradio ultrazvuk al ja sam ipak zakazala kolnoskopiju strah me je od onog najgoreg imam proliv vec 4 mjeseca i kvrcanje crijeva uz povremeno krvarenje jer zna mi se desiti da dobijem zatvor a imam i hemoroide pijem loperamid al mi je samo malo bolje mozetel mi reci imam li osnova za strah unaprijed hvala

 18. dragana

  10. april 2014. u 13:43

  imam bol u donjem stomaku svaki put posle stolice i kao da mi sam prolaz iziritira grlic materice i onda cesto mokrim ,bila sam kog ginekologa imam ranicu na grlicu materice i miome i doktor mi mi kaze da nezna sta mi je,,sta vi mislite ..hvala

 19. Dr Milena Šćepanović

  11. april 2014. u 23:12

  Poštovana Milena,
  ako imate više od 50 godina i ako do sada niste radili kolonoskopiju, razlog vaših tegoba može biti rak, iako vaše tegobe nisu karakteristične za rak debelog creva.

  Poštovana Dragana,
  treba da se javite gstroenetrologu ili hirurgu-proktologu na pregled, da bi se našao razlog vaših tegoba.

 20. milena

  12. april 2014. u 20:11

  ponovo milena imam 38 godina i problemi su se pojavili nakon uzimanja trojne terapije mada sam iprije imala problema ali samo ako se uplašim idem na vc izvinte što sam uporna i još jednom puno hvala

 21. Dragan

  20. april 2014. u 16:40

  Postovani, imam 19god. imam probleme sa stolicaom u zadnjih par meseci.Ne desava se stalno ali kada se desava obicno imam retku stolicu.Imam gasove i creva u se cesto cuju kao kada se kuva voda.Stolica je zute boje i ima veoma jak, i zaudarajuci miris.Takodje imam problema sa time sto sam previse nervozan, i cesto mi se javlja da imam retku stolicu bas tada kad sam nervozan( obliva me hladan znoj, i imam kao neke napade panuike).Isao sam kod svog doktora i uzimao sam neku terapiju koja mi je pomogla trenutno.Pa me zanima da li je problema sa crevima ili je problem u mom psihickom stanju?

 22. Dr Milena Šćepanović

  22. april 2014. u 20:53

  Poštovani Dragane,
  kako vi opisujete vaše tegobe, najverovatniji razlog je napetost i nervoza koju osećate, što je inače čest problem. Pokušajte sa psihologom ili psihoterapeutom da rešite problem, uz korekciju ishrane.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Možete koristiti ove HTML oznake i atribute: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>


Security Code: