Sindrom iritabilnog kolona (nervozna creva) i kako se leči iritabilni kolon

Dr Milena Šćepanović

 

SINDROM IRITABILNOG KOLONA – Nervozna creva

Nervozna creva su bolest savremenog sveta. Šta predstavlja sindrom iritabilnog kolona

 

Spastični kolon, spastički kolitis, nervozna creva, iritabilni kolon, mukozni kolitis, prenadraženo debelo crevo, nervozno crevo, IBS.

Sindrom iritabilni kolon nervozna creva lečenje lekovi terapija

Nervozna creva ili nervozan stomak – sindrom IBD

Sindrom iritabilnog kolona – nervozna creva predstavlja najčešće gastrointestinalno oboljenje u kliničkoj praksi. Stručnjaci ga smatraju za bolest savremenog čoveka. Poslednjih godina gastroenterolozi registruju sve veći broj osoba sa dijagnozom IBS – a. U SAD – u od ove bolesti boluje oko 10-20% stanovništva. Češće se javlja kod žena nego kod muškaraca, a simptomi se kod većine pacijenata javljaju do 35. godine života.

Tačan uzrok nastanka iritabilnog kolona nauka još uvek nije utvrdila. Pokretljivost creva je poremećena iako organskih uzroka nema (nikakve izrasline ili druge promene nisu prisutne). Brojne studije su pokazale motornu i senzornu abnormalnost u gastrointestinalnom traktu ali ona nije prisutna kod svih pacijenata.

Kod pacijenata sa sindromom iritabilnog kolona tegobe se javljaju ili pojačavaju u vreme stresnih situacija. Često pacijenti početak svoje bolesti vezuju za neku stresnu situaciju iz svog života (problemi u porodici, na poslu, bolest ili smrt u porodici, novčane poteškoće, psihičke traume iz detinjstva). Najčešće su oboleli anskiozni ili depresivni. Zbog toga se ova bolest svrstava u grupu psihosomatskih bolesti iako naziv nervozna creva nije u potpunosti adekvatan.

Psihosomatske bolesti su bolesti psihogenog porekla, uzrokovane emotivnim smetnjama čiji se simptomi manifestuju na nivou organa, ali bez njihovog trajnog oštećenja.

Prema nekim modernim trendovima u medicini, koji se zovu „holistički” svako se oboljenje može smatrati psihosomatskim. Kao osnova za ovakvo gledište uzima se činjenica da sve fizičke bolesti imaju emocionalne i ponašajne efekte koji doprinose nastanku bolesti. Takođe se smatra da svi mentalni poremećaji imaju svoje fizičke manifestacije.

Nervozna creva ili Iritabilni kolon IBS je vrlo neprijatno oboljenje stomaka ali ono ne dovodi do trajnog oštećenja creva, ne izaziva krvarenja, niti vodi nekoj drugoj ozbiljnijoj bolesti poput raka.

Nervozna creva karakterišu bolovi u trbuhu u kombinaciji sa poremećajem stolice u vidu proliva i/ili zatvora.

.

Postoje tri osnovna oblika ovog sindroma – nervozna creva u tri manifestacije

Kod PRVOG oblika bolesti kliničkom slikom dominiraju bol u trbuhu i zatvor (taj oblik bolesti zove se spastični kolon). Ovaj oblik je najčešći kod žena.

Kod DRUGOG oblika bolesti kliničkom slikom dominira proliv koji može biti povremeni ili stalni (funkcionalni proliv). Muškarci najčešće imaju ovaj oblik bolesti.

Kod TREĆEG oblika naizmenično se javljaju proliv i zatvor.

Za bol je karakteristično da se pojačava nakon obroka a smanjuje nakon pražnjenja creva. On je difuznog tipa i prostire se preko čitavog trbuha. Pražnjenje creva je neredovno, manje od 3 stolice nedeljno, može biti i otežano, nepotpuno i bolno. Formirane stolice su često uske kao olovka. Proliv se ispoljava ujutru ili nakon obroka u vidu ređih stolica male zapremine. Kod ovih pacijenata je prisutno nadimanje trbuha a često može biti prisutna i sluz u stolici. Bolovi i proliv se nikada ne javljaju tokom sna, za razliku od organskih bolesti creva kada osoba ima i prolive i bolove tokom noći. Ovi pacijenti često imaju i tegobe tipa gorušice, mučnine i povraćanja. Isto tako češće imaju glavobolje, palpitacije, pojačano znojenje, a žene često imaju dismenoreju. Kod oblika sa zatvorom pacijenti posledično često imaju i hemoroide. Međutim, bez obzira na navedene simptome, opšte stanje bolesnika je dobro.

Konsultacije i specijalistički pregled – mogućnost da vas direktno pregleda Dr Milena Šćepanović, može se ostvariti i zakazati u domovima zdravlja članicama Medigroup putem telefona 011 40 40 100 ili putem sajta www.medigroup.rs

.

Nervozna creva – Dijagnoza

Dijagnoza bolesti nervoznih creva se postavlja isključivanjem drugih bolesti koje imaju slične simptome.

Pregled započinje razgovorom sa lekarom, kako bi se prepoznali simptomi i isključile druge bolesti (divertikulits, čir na dvanaestopalačnom crevu, kamen u žučnoj kesi, parazitske bolesti, rani ulcerozni kolitis).

Zatim sleduje fizikalni pregled, detaljna laboratorijska analiza, ultrazvuk trbuha, pregled stolice na okultnu krv i rektosigmoidoskopija.

Kod pacijenata starijih od 40 godina, koji ranije nisu imali slične tegobe, a imaju krv u stolici ili pozitivnu porodičnu anamnezu na tumore debelog creva, neophodno je uraditi kolonoskopiju. Kod žena treba isključiti neke bolesti genitalnog trakta koje mogu imati sličnu simptomatologiju (tumori ženskih polnih organa, upale jajnika). Ako je proliv izražen treba uraditi pregled stolice na parazite. Treba  isključiti i postojanje intolerancije na laktozu, kao i postojanje nepodnošljivosti na  pojedine sastojake hrane koji mogu dati slične tegobe. U tu svrhu sprovodi se tronedeljna dijeta bez laktoze.

Svi ovi rezultati kod pacijenata sa iritabilnim kolonom su u granicama normalnog.

Biocolon kapi za nervozna creva, kolitis i nervozan stomak

Najbolji prirodni preparat za nervozan stomak i nervozna creva

Nervozna creva – Lečenje nervoznih creva

Kada se postavi dijagnoza, pristupa se lečenju. Lecenje iritabilnog kolona je jako dugotrajno i ne tako jednostavno. Univerzalni lek za nervozna creva ne postoji pa je lečenje uglavnom usmereno na ublažavanaje simptoma.

Osnovni cilj lečenja je uspostavljanje normalnog rada creva. To se prvenstveno postiže korigovanjem ishrane u smislu uvođenja namirnica bogatih dijetnim vlaknima (voće, kuvano i sveže povrće). Savetuje se hleb od integralnih žitarica, a često je potrebno dodavati i mekinje, nekoliko kašika pre ili uz obroke u vodi ili jogurtu. Namirnice čijim varenjem se oslobađaju gasovi kao što su mahunarke: grašak, pasulj, mogu pogoršati tegobe te njihovu upotrebu treba smanjiti. Preporučuje se i veća količina tečnosti i biljnih čajeva. Mineralna voda bogata magnezijumom može da pomogne ali je ne treba piti hladnu već na sobnoj temperaturi i to ujutru pre doručka, ali i u toku dana pre ručka i večere. Izbegavati začinjenu i ljutu hranu. Alkohol i pušenje mogu pojačati simptome već nastalog sindroma iritabilnog kolona.

Obroci bi trebali da budu manji ali češći i jako je bitno imati obroke u određeno vreme.

Pažljivo ispitivanje načina ishrane može da otkrije one faktore koji pogoršavaju simptome iritabilnog kolona (kafa, gazirani sokovi zaslađeni fruktozom ili sorbitolom, mleko, leguminoze, masna hrana i drugo).

Pošto je stres kod velikog broja pacijenata okidač za iritbilni kolon, neophodno je izbegavati ga. Naravno, to je vrlo teško u životu savremenog čoveka i zato je bitno da naučimo da se izborimo sa stresnim situacijama. Po zdravlje je najgore izbegavanje suočavanja sa problemom. Da li će relaksacija  biti sport, šetnja, knjiga, razgovor sa psihoterapeutom, prijateljima ili neka druga aktivnost, stvar je izbora pojedinca.

Za ublažavanje bolnih grčeva koriste se uglavnom spazmolitici (lekovi koji opuštaju glatku muskulaturu). Bol može povoljno da reaguje na primenu antiholinergika, datih 30 do 45 minuta pre obroka, ali oni često provociraju zatvor. Kod učestalih i obilnih proliva mogu pomoći antidijaroici. Mogu se koristiti kodein fosfat, loperamid ili holestiramin. Lečenje zatvora postiže se promenom načina ishrane ili ukoliko to ne pomogne upotrebom laksativa. Kod dominantne opstipacije može pomoći Cisapirid.

Svi lekovi za nervozna creva odnosno iritabilni kolon se uzimaju tek po konsultaciji sa lekarom, a nikako samostalno.

Prirodni lek za iritabilni kolon i nervozna creva koji pomaže u mnogim slučajevim su BioColon biljne kapi za nervozna creva.

. . .

217 Responses to "Sindrom iritabilnog kolona (nervozna creva) i kako se leči iritabilni kolon"

 1. Dr Milena Šćepanović  2. april 2016. at 07:19

  Poštovana Neno,
  može se samo na osnovu simptoma i kliničkog pregleda postaviti sumnja na iritabilni kolon koji jeste psihosomatska bolest. Svakako možete uraditi kolonoskopiju u sklopu dijagnostike, kao i gastroskopiju i testove intolerancije na laktozu i gluten i pregled stolice na kandidu, da bi isključili eventualno postojanje neke druge bolesti. Sve to će vam uraditi gastroenterolog ako posle pregleda poceni da ima indikacija za tim. Lečenje iritabilnog kolona podrazumeva korekciju ishrane i načina života. Može vam pomoći i tinktura BioColona koja je prirodni preparat i mnogima ublažava tegobe kod ove olesti.

 2. Ivana  30. april 2016. at 01:08

  Postovana doktorka,
  Pisem vam iz Amerike u nadi da mi mozete pomoci. 2 godine menjam doktore, bez dijagnoze a osecam se sve gore. Moji simptomi su poceli pre2 godine, dok sam vozila auto nekih 6 sati. Prvi simptomi su bili tupi bol ispod levog rebra, koji se siri na ledja. 2 nedelje posle prvih simptoma, posle vecere, krenula je mucnina, kao neki pritisak s leve strane, povracanje i proliv. Nakon te epizode moja stolica pocinje da bude kasasta, prolivi, bolovi u levom delu, ispod rebra levo od pupka, kao i bol u donjem delu stomaka, posle proliva.
  Decembra 2014 radjena je endoskopija… Sve u redu. CT abdomena u redu. Aprila 2015 ostajem u drugom stanju, stolica je vise formirana, sve do kraja trudnoce (Decembra 2015) posle koje krece proliv od 2 nedelje. Radjene analize krvi, uredne, osim povecanog holesterola. 2 CT-a, Magnetna rezonanca i2 ultrazvuka. CT pokazuje hemangioma manja od CM. Ultrazvuk uredan dva puta radjen pre i posle MR, a MR pokazuje kamen ili polyp na žučnoj kesi od 0.8 cm.
  Moji

 3. Ivana  30. april 2016. at 01:13

  Moji simptomi su sve gori. Bol pocinje i s desne strane. Imam gorcinu u ustima, žutu tečnu stolicu, suva usta, užasno se osećam. Radjeni su i CEA iC19-9, negativni.
  Proliv krene obicno s napetoscu s leve strane i kao da nesto odjednomse odblokira i trk na ex.
  Molim vas da mi pomognete. U velikoj sam depresiji, ne mogu da brinem o bebi onoliko koliko bih želela. Imam 34 godine, malo sam gojazna i imam hašimoto.
  Hvala vam od srca! Topli pozdrav.

 4. Dr Milena Šćepanović  3. maj 2016. at 14:22

  Poštovana Ivana,
  iz napisanog ne vidim da li ste uradili, a ako niste, trebalo bi, kolonoskopiju, gastroskopiju, test intolerancije na gluten i laktozu i pregled stolice na parazite i gljivice. Ako su svi ovi nalazi uredni, moguće je da imate sindrom nervoznih creva. U tom slučaju morate potpuno korigovati ishranu i način života. Možete naručiti i BioColon koji se pokazao kao dobar kod ovog sindroma. Ako nešto od ovih nalaza bude pozitivno, lečenje je shodno tome.

 5. Lidija  18. maj 2016. at 07:54

  Draga moja Ivana,
  Simptome koje si navela većinu njih imam i ja. Od Septembra meseca imam te simptome, inače 2 god.od kako živim u Americi, nikada pre ih nisam imala.U proteklih par meseca rađena mi je endoskopija, kolonoskopija, CT, labaratorijski nalaz stolice i sve je u redu.
  Jedini odgovor koji sam dobila od doktora je sindrom iritabilnog creva.
  Kontam da doktori ne mogu da mi pomognu i rešila sam da sama sebi pomognem tako što ću 100% korigovati ishranu. Mogu ti reci da npr.meni hodanje dosta pomeze , a kao što sam rekla pocinjem sa promenom ishrane.

 6. Irena  18. maj 2016. at 21:27

  Draga Doktorka

  Ja evo sada 5 meseca odkad imam problem sa stomakom bilo sta da jedem ja imam proliv i nonstop zutu tolicu
  ni cajevi niti lekovi nepomazu nikako da nadju staje to..
  od lekara do lekara i nikako nista neprodje..
  sta da radim???
  pozdrav

 7. Dr Milena Šćepanović  22. maj 2016. at 18:40

  Poštovana Irena,
  pre svega bi lekari trebalo da vam postave dijagnozu. Ako ste uradili kompletnu dijagnostiku i sve je ok, najverovatnije imate iritabilni kolon. On se, kao što sam više puta navela u tekstu i komentarima iznad (možete ih pročitati) leči korekcijom ishrane i načina života. Treba da budete uporni jer tegobe ne prolaze brzo.

Leave a Reply

Your email address will not be published.


Security Code: