Sindrom iritabilnog kolona (nervozna creva) i kako se leči iritabilni kolon

Dr Milena Šćepanović

 

SINDROM IRITABILNOG KOLONA – Nervozna creva

Nervozna creva su bolest savremenog sveta. Šta predstavlja sindrom iritabilnog kolona

 

Spastični kolon, spastički kolitis, nervozna creva, iritabilni kolon, mukozni kolitis, prenadraženo debelo crevo, nervozno crevo, IBS.

Sindrom iritabilni kolon nervozna creva lečenje lekovi terapija

Nervozna creva ili nervozan stomak – sindrom IBD

Sindrom iritabilnog kolona – nervozna creva predstavlja najčešće gastrointestinalno oboljenje u kliničkoj praksi. Stručnjaci ga smatraju za bolest savremenog čoveka. Poslednjih godina gastroenterolozi registruju sve veći broj osoba sa dijagnozom IBS – a. U SAD – u od ove bolesti boluje oko 10-20% stanovništva. Češće se javlja kod žena nego kod muškaraca, a simptomi se kod većine pacijenata javljaju do 35. godine života.

Tačan uzrok nastanka iritabilnog kolona nauka još uvek nije utvrdila. Pokretljivost creva je poremećena iako organskih uzroka nema (nikakve izrasline ili druge promene nisu prisutne). Brojne studije su pokazale motornu i senzornu abnormalnost u gastrointestinalnom traktu ali ona nije prisutna kod svih pacijenata.

Kod pacijenata sa sindromom iritabilnog kolona tegobe se javljaju ili pojačavaju u vreme stresnih situacija. Često pacijenti početak svoje bolesti vezuju za neku stresnu situaciju iz svog života (problemi u porodici, na poslu, bolest ili smrt u porodici, novčane poteškoće, psihičke traume iz detinjstva). Najčešće su oboleli anskiozni ili depresivni. Zbog toga se ova bolest svrstava u grupu psihosomatskih bolesti iako naziv nervozna creva nije u potpunosti adekvatan.

Psihosomatske bolesti su bolesti psihogenog porekla, uzrokovane emotivnim smetnjama čiji se simptomi manifestuju na nivou organa, ali bez njihovog trajnog oštećenja.

Prema nekim modernim trendovima u medicini, koji se zovu „holistički” svako se oboljenje može smatrati psihosomatskim. Kao osnova za ovakvo gledište uzima se činjenica da sve fizičke bolesti imaju emocionalne i ponašajne efekte koji doprinose nastanku bolesti. Takođe se smatra da svi mentalni poremećaji imaju svoje fizičke manifestacije.

Nervozna creva ili Iritabilni kolon IBS je vrlo neprijatno oboljenje stomaka ali ono ne dovodi do trajnog oštećenja creva, ne izaziva krvarenja, niti vodi nekoj drugoj ozbiljnijoj bolesti poput raka.

Nervozna creva karakterišu bolovi u trbuhu u kombinaciji sa poremećajem stolice u vidu proliva i/ili zatvora.

.

Postoje tri osnovna oblika ovog sindroma – nervozna creva u tri manifestacije

Kod PRVOG oblika bolesti kliničkom slikom dominiraju bol u trbuhu i zatvor (taj oblik bolesti zove se spastični kolon). Ovaj oblik je najčešći kod žena.

Kod DRUGOG oblika bolesti kliničkom slikom dominira proliv koji može biti povremeni ili stalni (funkcionalni proliv). Muškarci najčešće imaju ovaj oblik bolesti.

Kod TREĆEG oblika naizmenično se javljaju proliv i zatvor.

Za bol je karakteristično da se pojačava nakon obroka a smanjuje nakon pražnjenja creva. On je difuznog tipa i prostire se preko čitavog trbuha. Pražnjenje creva je neredovno, manje od 3 stolice nedeljno, može biti i otežano, nepotpuno i bolno. Formirane stolice su često uske kao olovka. Proliv se ispoljava ujutru ili nakon obroka u vidu ređih stolica male zapremine. Kod ovih pacijenata je prisutno nadimanje trbuha a često može biti prisutna i sluz u stolici. Bolovi i proliv se nikada ne javljaju tokom sna, za razliku od organskih bolesti creva kada osoba ima i prolive i bolove tokom noći. Ovi pacijenti često imaju i tegobe tipa gorušice, mučnine i povraćanja. Isto tako češće imaju glavobolje, palpitacije, pojačano znojenje, a žene često imaju dismenoreju. Kod oblika sa zatvorom pacijenti posledično često imaju i hemoroide. Međutim, bez obzira na navedene simptome, opšte stanje bolesnika je dobro.

Konsultacije i specijalistički pregled – mogućnost da vas direktno pregleda Dr Milena Šćepanović, može se ostvariti i zakazati u domovima zdravlja članicama Medigroup putem telefona 011 40 40 100 ili putem sajta www.medigroup.rs

.

Nervozna creva – Dijagnoza

Dijagnoza bolesti nervoznih creva se postavlja isključivanjem drugih bolesti koje imaju slične simptome.

Pregled započinje razgovorom sa lekarom, kako bi se prepoznali simptomi i isključile druge bolesti (divertikulits, čir na dvanaestopalačnom crevu, kamen u žučnoj kesi, parazitske bolesti, rani ulcerozni kolitis).

Zatim sleduje fizikalni pregled, detaljna laboratorijska analiza, ultrazvuk trbuha, pregled stolice na okultnu krv i rektosigmoidoskopija.

Kod pacijenata starijih od 40 godina, koji ranije nisu imali slične tegobe, a imaju krv u stolici ili pozitivnu porodičnu anamnezu na tumore debelog creva, neophodno je uraditi kolonoskopiju. Kod žena treba isključiti neke bolesti genitalnog trakta koje mogu imati sličnu simptomatologiju (tumori ženskih polnih organa, upale jajnika). Ako je proliv izražen treba uraditi pregled stolice na parazite. Treba  isključiti i postojanje intolerancije na laktozu, kao i postojanje nepodnošljivosti na  pojedine sastojake hrane koji mogu dati slične tegobe. U tu svrhu sprovodi se tronedeljna dijeta bez laktoze.

Svi ovi rezultati kod pacijenata sa iritabilnim kolonom su u granicama normalnog.

Biocolon kapi za nervozna creva, kolitis i nervozan stomak

Najbolji prirodni preparat za nervozan stomak i nervozna creva

Nervozna creva – Lečenje nervoznih creva

Kada se postavi dijagnoza, pristupa se lečenju. Lecenje iritabilnog kolona je jako dugotrajno i ne tako jednostavno. Univerzalni lek za nervozna creva ne postoji pa je lečenje uglavnom usmereno na ublažavanaje simptoma.

Osnovni cilj lečenja je uspostavljanje normalnog rada creva. To se prvenstveno postiže korigovanjem ishrane u smislu uvođenja namirnica bogatih dijetnim vlaknima (voće, kuvano i sveže povrće). Savetuje se hleb od integralnih žitarica, a često je potrebno dodavati i mekinje, nekoliko kašika pre ili uz obroke u vodi ili jogurtu. Namirnice čijim varenjem se oslobađaju gasovi kao što su mahunarke: grašak, pasulj, mogu pogoršati tegobe te njihovu upotrebu treba smanjiti. Preporučuje se i veća količina tečnosti i biljnih čajeva. Mineralna voda bogata magnezijumom može da pomogne ali je ne treba piti hladnu već na sobnoj temperaturi i to ujutru pre doručka, ali i u toku dana pre ručka i večere. Izbegavati začinjenu i ljutu hranu. Alkohol i pušenje mogu pojačati simptome već nastalog sindroma iritabilnog kolona.

Obroci bi trebali da budu manji ali češći i jako je bitno imati obroke u određeno vreme.

Pažljivo ispitivanje načina ishrane može da otkrije one faktore koji pogoršavaju simptome iritabilnog kolona (kafa, gazirani sokovi zaslađeni fruktozom ili sorbitolom, mleko, leguminoze, masna hrana i drugo).

Pošto je stres kod velikog broja pacijenata okidač za iritbilni kolon, neophodno je izbegavati ga. Naravno, to je vrlo teško u životu savremenog čoveka i zato je bitno da naučimo da se izborimo sa stresnim situacijama. Po zdravlje je najgore izbegavanje suočavanja sa problemom. Da li će relaksacija  biti sport, šetnja, knjiga, razgovor sa psihoterapeutom, prijateljima ili neka druga aktivnost, stvar je izbora pojedinca.

Za ublažavanje bolnih grčeva koriste se uglavnom spazmolitici (lekovi koji opuštaju glatku muskulaturu). Bol može povoljno da reaguje na primenu antiholinergika, datih 30 do 45 minuta pre obroka, ali oni često provociraju zatvor. Kod učestalih i obilnih proliva mogu pomoći antidijaroici. Mogu se koristiti kodein fosfat, loperamid ili holestiramin. Lečenje zatvora postiže se promenom načina ishrane ili ukoliko to ne pomogne upotrebom laksativa. Kod dominantne opstipacije može pomoći Cisapirid.

Svi lekovi za nervozna creva odnosno iritabilni kolon se uzimaju tek po konsultaciji sa lekarom, a nikako samostalno.

Prirodni lek za iritabilni kolon i nervozna creva koji pomaže u mnogim slučajevim su BioColon biljne kapi za nervozna creva.

. . .

202 Responses to "Sindrom iritabilnog kolona (nervozna creva) i kako se leči iritabilni kolon"

 1. zorica.s  17. februar 2015. at 19:45

  Pre 13 g.d.radila sam kolonoskopiju debelog creva rezultati uredni dijagnoza iritabilni kolon zadnjih 3 god.imam tako reci svakih15 dana grceve i dijareju 5 do 6 stolica dnevno uzmem orvazil od 500 dva puta dnevno 5 dana i odmah bolje plasim se da ovaj problem ne vodi nekoj drugoj b bolesti.Unapred zahvalna na odgovoru

 2. Marko  19. februar 2015. at 17:13

  :Dao sam na analizu stolicu na svarljivost,gljivice i heliko bakteriju, a jedini pozetivan rezultat je na skrob
  Stolica na gljivice: sve tri negativne
  Stolica na Helicobacter pylori: rezultat:negativan , napomena u 10% slučajeva postoji neslaganje sa imunorzimskim testom(ELISA),jer je imunoezimski test osetljiviji i specifičniji
  Stolica na svarljivost hrane:: boja-smedja,konzistencija -meka,napomena:u poslatoj stolici su pronadjena zrna skroba ,u poslatoj stolici nisu pronadjeni ostaci nesvarenih mišićnih vlakana,u poslatoj stolici nisu pronadjene kapljice masti.

 3. amina  26. februar 2015. at 18:41

  poštovana dr,imam proliv već godinu i pol tj ako preskočim loperamid ležala sam u bolnici iradene su mi sve analize uradila sam kolnoskopiji do lijenalne fleksure zbog bolova su mi prekinuli kolnoskopiju a to što su snimili je uredu osim sto imam hemroide dana pomenem doktor mi je rekao da imam priraslice od carskog reza pa je zato kolnos,bila bolna nemam krv u stolici i nalazi su mi uredu zanima me dali ovo sve ima veze sa kronom iako mi je doktor rekao da je to najvjerovatnije iritabilni kolon hvala

 4. Dr Milena Šćepanović  2. mart 2015. at 19:30

  Poštovani Marko,
  možete se javiti dr Aleksandru Kneževiću.

  Poštovani Miloše,
  treba da uradite običan pregled urina i da se javite urologu.

  Poštovana Ana,
  kandida može da da tegobe koje imate. Za njeno lečenje kao i eventualne dodatne preglede, treba da se javite gastroenterologu.

  Poštovani Aleksandre,
  krv može biti posledica tvrde stolice. Stolicu je najbolje da omekšate korigovanjem ishrane. Ako tegobe budu perzistirale i po normalizaciji stolice, treba da se javite gastroenterologu.

 5. Dr Milena Šćepanović  2. mart 2015. at 19:37

  Poštovana Zorice,
  iritabilni kolon se najbolje leči korekcijom ishrane i životnih navika. Bolest ne prelazi u malignu.

  Poštovana Amina,
  vaše tegobe odgovaraju simptomima iritabilnog kolona. Moguće je i da se radi o Kronovoj bolesti, za šta je potrebno pregledati celo debelo crevo. Loperamid ne smete dugo koristiti. Pokušajte sa korekcijom ishrane i biljnim preparatima za nervozna creva. Ukoliko se radi o iritabilnom kolonu tegobe će se vremenom ublažiti ili potpuno prestati.

 6. marija  16. mart 2015. at 18:38

  Postovani, pre 4-5 godina mi se desavalo da me zaboli sgomak i dok ne odem ns hitnu i isprimam injekcije i infuzije ne prolsi to mi se ponavljalo na mesec dva a kasnije i na 7-8 meseci. Nikakve druge simptome nisam imala, mucninu nekad i to je to… Tad sam davala stolicu na gljivice i bakterije sve ok, analize krvi ok., rendgenski pregled tankog creva takodje ok i na kraju pre 3 soro 4 godine kolonoskopiju samo hemoroidi u analnom kanalu i jako izuvijano debelo crevo, ginekoloski nalaz uredan. Imam 27 godina. Inace od tad mi se bol mijd ponavljao vdc 3,5 godine, povremeno me zaboli ali bol nije lokalizovam na raznim je delovima stomaka i brzo prodje nije kao pre. plasim se krona ili ulceroznog kolitisa, sta vi mislite? Da li bi trebalo da ponovim kolonoskopiju? Nemam proliv i krv u stolici nekad nemam sgolicu po 2-3 dana i to je sve.

 7. Dr Milena Šćepanović  18. mart 2015. at 00:32

  Poštovana Marija,
  treba da se javite gastroenterologu, a on će vam posle pregleda reći da li i šta treba sa radite od dijagnostike.

 8. marija  18. mart 2015. at 18:36

  Ja sam radila sve analize pre 3,5 godine,i mislite da bih trebalo da ponovim i kolonoskopiju i sve ostalo iako je sve bilo ok?

 9. Dr Milena Šćepanović  21. mart 2015. at 19:10

  Poštovana Marija,
  mislim da kolonoskopiju ne treba da ponavljate, ali svakako treba da se javite gastroenterologu.

 10. ermin  22. mart 2015. at 14:26

  Pozdrav vec sam jednom pisao o ovom možda nemože svima pomoci ili neki i neznaju šta je to,ali ponavljam više od 3 godine sam pio loperamid za dijareju ,3 godine a to me prati mnogo duže otišao sam kod covjeka koji pravi TZV strunu stmaka nije nikakva magija ili sta vec samo postavlja želudac na svoje mjesto a koji se poremeti zbog ne adekvatne ishrane i u opšte nacina života stres i .dr.Ja vec evo sad ce više od pola godine ne pijem nikakve tablete.Malo se raspitajte nema lijeka za to samo se može održavati tabletama zato vas pozivam da pokušate da se lijecite alternativnom metodom HVALA

 11. boban  17. jul 2015. at 13:59

  skoro svako jutro imam bolove u stomaku i dok neodem 3-4 puta u wc bolovi neprestaju,obicno mi se cesava kad treca da idem negde na put,nervoza creva ili sta je vec,sta treba koristiti,hvala….

 12. melisa  29. jul 2015. at 10:18

  imam redovnu stolicu ali tvrđu
  u posljednje vrijeme imam sluz u stolci a imam problem i sa želucem

 13. dejan  17. avgust 2015. at 16:57

  zdravo vec 2 godd imam zatvor tvrda stolica i ne celosno praznjenje creva nadutos gasevi bolovi grcevi krkorenje na creva i ponekad sluz uzimali su mi krv jedno 5 ili 6 puta sve je bilo ok bilo sam na eho ultra zvuk jedno 7puta sve je bilo ok i napravio sam gastroskopija bilo je sve ok ali ja i dalje sam imao probleme svaki dan sve lose i lose su mi davali tablete za praznenje creva ali a prestanem sa pijenje tablete opet isto bez tablete ni sam mogao da idem u wc poslem neko vreme pocelo je i krv tragovi na izmetu napravio sam pre 4meseca kolonskopija i to je bilo ok ali ja i dajle imam isti problem ali pre ovaj problem da mi se javi puno sam bio pod stresom i jadeo sam puno suvo ali i jako nervozan sam bio jel moze neka pomoc hvala unapred pozz

 14. dejan  17. avgust 2015. at 16:57

  imam 23godd

 15. Dr Milena Šćepanović  17. avgust 2015. at 21:39

  Poštovani Dejane,
  na osnovu vaših simptoma i sprovedene dijagnostike, vi najverovatnije imate sindrom nervoznih creva. Treba da korigujete ishranu i da se oslobodite stresa (pročitajte tekst iznad). Uz to možete koristiti i Biocolon.

 16. Marina  21. avgust 2015. at 17:35

  Poštovana,
  Imam 30 godina i od malena jako osetljiv stomak.Grčeve u stomaku imam uvek kada pojedem mnogo začinjene hrane.Grčevi prestanu posle pražnjenja.Oduvek imam tri stolice za redom u jutro.U poslednjih mesec dana sam primetila da su mi druga i treća stolica stanjene(poput olovke ili u vidu brabonjaka).Prva stolica je uvek normalna.Jednom prilikom sam primetila tragove sveže krvi na papiru posle cega sam osećala peckanje unutar anusa.Boja stolice je normalna.
  Srdačan pozdrav

 17. Dr Milena Šćepanović  22. avgust 2015. at 15:34

  Poštovana Marina,
  moguće je da ste dobili hemoroide ili fisuru. Trebalo bi da odete na proktološki pregled radi postavljanja dijagnoze i odgovarajućeg lečenja.

 18. Maja  31. avgust 2015. at 18:13

  Postovana Doktorke, ja sam iz Makedonija i izvinjavam se ako pricam loso na vasem jezikom al nadam se da cete razumjeti… Imam 30 godina… Cesto se desava da imam prolive al uz probiotike sve to se sredi… za 1 dan… Ali sada vec mesec dana borim se sa hronicnom prolivom… Ne svaki dan ali nekoliko dana 2 do 3 puta pa nekoliko dana je u redu cak i nedelju dana kad vnimavam na ishranu. Nema sluz nema trege Krvna slika odlicna,al plasim se kolonoskopije…Dali mislite da ima potrebe da uradim to? Inace sam anksiozna osoba…
  Srdacan pozdrav

 19. Dr Milena Šćepanović  31. avgust 2015. at 18:57

  Poštovana Majo,
  za sada nema potrebe da radite kolonoskopiju. Pre svega korigujte ishranu na duže, i pokušajte da se opustite.

 20. boban  9. septembar 2015. at 12:31

  nema za mene odgovora jos uvek

 21. Dr Milena Šćepanović  10. septembar 2015. at 17:16

  Poštovani Bobane,
  ako ste vi Boban od 17. jula, treba da se javite prvo na pregled gastroenterologu. Po obavljenom pregledu i dijagnostici možemo pričati o terapiji. Moguće je da imate sindrom nervoznih creva, ali ako imate više od 40 godina, svakako je neophodan pregled. Ako ste mlađi, pokušajte sa terapijom navedenom u tekstu iznad.

 22. U prolazu  9. oktobar 2015. at 10:37

  Pozdrav svima,

  Bicu jako kratak..
  Mogu vam reci da sam i ja do skoro imao problema sa nervoznim crevima, pogotovu kad naidje ispitni rok, kada sam mnogo vise pod stresom i konstantno nervozan.
  Maximalno se trudim da izbegavam lekove, pa cak i one najbanalnije kao sto su za glavobolju, stomacne tegobe itd.
  Kada je dijareja bila u pitanju, umesto raznih lekova koristio sam jednostavno KIKIRIKI, kada je zatvor bio u pitanju, SUSAM i JOGURT su resavali stvar, ali moram napomenuti da je to sve kratko trajalo.
  Onda mi je baka preporucila da dve nedelje, po dva jutra, nastinu popijem kasicicu KANTARIJONOVOG ULJA i casu mlake vode.

  Kazem po dva jutra: to znaci danas i sutra, pa prekosutra preskocim.

  Mogu vam reci da je kao rukom odneseno. :)
  Probajte, to ulje ne moze nikako da vam skodi.

 23. JOVAN  15. januar 2016. at 11:28

  Imam stolicu u vidu brabonjaka sta to znaci?

 24. kate  15. januar 2016. at 16:15

  draga doktoria pisem iz makedonoja… moja stolica je bila skoro uvek normalna (edno parce podolgo na 2- 3 dena ) i to je bilo to..ali sada negde od kraj oktomvri poceatk noemvri nesto mi se isporemetilo ..sad imam svaki dan idem u wc mekano kasesto kad se ujurto probudim pred ili posle dorucak nekade i 2 puta dnevno ili 3 retko,nekad kad se obrsem ima mali trage krv (a sam isla uvek prikvecer na 2-3 dana) imam mnogu gasove creva mi vriju krkore a imam bolka i na desnoj strani nadolepod rebra (dokt kaze da je to debelo crevo pocetak) pravila krvna slika u red okultno krvarenje je ilo negativno sad treba da pravim jos jedno parazite nisu najdeni na eho me je gledao doktro rekao je samo da imam gasove..pila sam espumisam sto mi je prepisao al nisto pak isto ista bolka isti izemt vako je skoro 3 m3seca vrienje creva krkorenej gazovi plasim se sta to je moglo da bude….hvala puno

 25. Avdic Zijo  11. februar 2016. at 18:41

  Postovana dr.Milena Šćepanović već duži period imam probleme sa stomakom (trbuhom) poslije obroka u neki sat do dva počinje sa nadimanjem i stomaka,a nakon pražnjenja stomak prije stolice je providna tekucina kao voda sa puno plinova a stolica je normalna nije tvrda ali je tanka kao prst ruke,normalne boje bez tragova krvi,dok u stolici zapazam malu količinu sluzi .Bolovi u stomaku nisu jaki više u predjelu sredine leđa …pozdrav iz Sanskog Mosta BiH.

 26. Dr Milena Šćepanović  12. februar 2016. at 17:43

  Poštovani Jovane,
  izgled stolice uglavnom zavisi od načina ishrane. Jedite kuvanu, čorbastu hranu i žitarice i pijte dosta vode.

  Poštovani Kate,
  pokušajte da korigujete ishranu. Izbacite gazirane napitke, brzu i začinjenu hranu i dobro žvaćite hranu. Ukoliko imate više od 40 godina uradite kolonoskopiju. Možete probati i tinkturu BioColona.

  Poštovani Zijo,
  vama je potrebna dijagnostika. Javite se gastroenterologu.

Leave a Reply

Your email address will not be published.


Security Code: