Sindrom iritabilnog kolona (nervozna creva) i kako se leči iritabilni kolon

Dr Milena Šćepanović

 

SINDROM IRITABILNOG KOLONA – Nervozna creva

Nervozna creva su bolest savremenog sveta. Šta predstavlja sindrom iritabilnog kolona

 

Spastični kolon, spastički kolitis, nervozna creva, iritabilni kolon, mukozni kolitis, prenadraženo debelo crevo, nervozno crevo, IBS.

Sindrom iritabilni kolon nervozna creva lečenje lekovi terapija

Nervozna creva ili nervozan stomak – sindrom IBD

Sindrom iritabilnog kolona – nervozna creva predstavlja najčešće gastrointestinalno oboljenje u kliničkoj praksi. Stručnjaci ga smatraju za bolest savremenog čoveka. Poslednjih godina gastroenterolozi registruju sve veći broj osoba sa dijagnozom IBS – a. U SAD – u od ove bolesti boluje oko 10-20% stanovništva. Češće se javlja kod žena nego kod muškaraca, a simptomi se kod većine pacijenata javljaju do 35. godine života.

Tačan uzrok nastanka iritabilnog kolona nauka još uvek nije utvrdila. Pokretljivost creva je poremećena iako organskih uzroka nema (nikakve izrasline ili druge promene nisu prisutne). Brojne studije su pokazale motornu i senzornu abnormalnost u gastrointestinalnom traktu ali ona nije prisutna kod svih pacijenata.

Kod pacijenata sa sindromom iritabilnog kolona tegobe se javljaju ili pojačavaju u vreme stresnih situacija. Često pacijenti početak svoje bolesti vezuju za neku stresnu situaciju iz svog života (problemi u porodici, na poslu, bolest ili smrt u porodici, novčane poteškoće, psihičke traume iz detinjstva). Najčešće su oboleli anskiozni ili depresivni. Zbog toga se ova bolest svrstava u grupu psihosomatskih bolesti iako naziv nervozna creva nije u potpunosti adekvatan.

Psihosomatske bolesti su bolesti psihogenog porekla, uzrokovane emotivnim smetnjama čiji se simptomi manifestuju na nivou organa, ali bez njihovog trajnog oštećenja.

Prema nekim modernim trendovima u medicini, koji se zovu „holistički” svako se oboljenje može smatrati psihosomatskim. Kao osnova za ovakvo gledište uzima se činjenica da sve fizičke bolesti imaju emocionalne i ponašajne efekte koji doprinose nastanku bolesti. Takođe se smatra da svi mentalni poremećaji imaju svoje fizičke manifestacije.

Nervozna creva ili Iritabilni kolon IBS je vrlo neprijatno oboljenje stomaka ali ono ne dovodi do trajnog oštećenja creva, ne izaziva krvarenja, niti vodi nekoj drugoj ozbiljnijoj bolesti poput raka.

Nervozna creva karakterišu bolovi u trbuhu u kombinaciji sa poremećajem stolice u vidu proliva i/ili zatvora.

.

Postoje tri osnovna oblika ovog sindroma – nervozna creva u tri manifestacije

Kod PRVOG oblika bolesti kliničkom slikom dominiraju bol u trbuhu i zatvor (taj oblik bolesti zove se spastični kolon). Ovaj oblik je najčešći kod žena.

Kod DRUGOG oblika bolesti kliničkom slikom dominira proliv koji može biti povremeni ili stalni (funkcionalni proliv). Muškarci najčešće imaju ovaj oblik bolesti.

Kod TREĆEG oblika naizmenično se javljaju proliv i zatvor.

Za bol je karakteristično da se pojačava nakon obroka a smanjuje nakon pražnjenja creva. On je difuznog tipa i prostire se preko čitavog trbuha. Pražnjenje creva je neredovno, manje od 3 stolice nedeljno, može biti i otežano, nepotpuno i bolno. Formirane stolice su često uske kao olovka. Proliv se ispoljava ujutru ili nakon obroka u vidu ređih stolica male zapremine. Kod ovih pacijenata je prisutno nadimanje trbuha a često može biti prisutna i sluz u stolici. Bolovi i proliv se nikada ne javljaju tokom sna, za razliku od organskih bolesti creva kada osoba ima i prolive i bolove tokom noći. Ovi pacijenti često imaju i tegobe tipa gorušice, mučnine i povraćanja. Isto tako češće imaju glavobolje, palpitacije, pojačano znojenje, a žene često imaju dismenoreju. Kod oblika sa zatvorom pacijenti posledično često imaju i hemoroide. Međutim, bez obzira na navedene simptome, opšte stanje bolesnika je dobro.

Konsultacije i specijalistički pregled – mogućnost da vas direktno pregleda Dr Milena Šćepanović, može se ostvariti i zakazati u domovima zdravlja članicama Medigroup putem telefona 011 40 40 100 ili putem sajta www.medigroup.rs

.

Nervozna creva – Dijagnoza

Dijagnoza bolesti nervoznih creva se postavlja isključivanjem drugih bolesti koje imaju slične simptome.

Pregled započinje razgovorom sa lekarom, kako bi se prepoznali simptomi i isključile druge bolesti (divertikulits, čir na dvanaestopalačnom crevu, kamen u žučnoj kesi, parazitske bolesti, rani ulcerozni kolitis).

Zatim sleduje fizikalni pregled, detaljna laboratorijska analiza, ultrazvuk trbuha, pregled stolice na okultnu krv i rektosigmoidoskopija.

Kod pacijenata starijih od 40 godina, koji ranije nisu imali slične tegobe, a imaju krv u stolici ili pozitivnu porodičnu anamnezu na tumore debelog creva, neophodno je uraditi kolonoskopiju. Kod žena treba isključiti neke bolesti genitalnog trakta koje mogu imati sličnu simptomatologiju (tumori ženskih polnih organa, upale jajnika). Ako je proliv izražen treba uraditi pregled stolice na parazite. Treba  isključiti i postojanje intolerancije na laktozu, kao i postojanje nepodnošljivosti na  pojedine sastojake hrane koji mogu dati slične tegobe. U tu svrhu sprovodi se tronedeljna dijeta bez laktoze.

Svi ovi rezultati kod pacijenata sa iritabilnim kolonom su u granicama normalnog.

Biocolon kapi za nervozna creva, kolitis i nervozan stomak

Najbolji prirodni preparat za nervozan stomak i nervozna creva

Nervozna creva – Lečenje nervoznih creva

Kada se postavi dijagnoza, pristupa se lečenju. Lecenje iritabilnog kolona je jako dugotrajno i ne tako jednostavno. Univerzalni lek za nervozna creva ne postoji pa je lečenje uglavnom usmereno na ublažavanaje simptoma.

Osnovni cilj lečenja je uspostavljanje normalnog rada creva. To se prvenstveno postiže korigovanjem ishrane u smislu uvođenja namirnica bogatih dijetnim vlaknima (voće, kuvano i sveže povrće). Savetuje se hleb od integralnih žitarica, a često je potrebno dodavati i mekinje, nekoliko kašika pre ili uz obroke u vodi ili jogurtu. Namirnice čijim varenjem se oslobađaju gasovi kao što su mahunarke: grašak, pasulj, mogu pogoršati tegobe te njihovu upotrebu treba smanjiti. Preporučuje se i veća količina tečnosti i biljnih čajeva. Mineralna voda bogata magnezijumom može da pomogne ali je ne treba piti hladnu već na sobnoj temperaturi i to ujutru pre doručka, ali i u toku dana pre ručka i večere. Izbegavati začinjenu i ljutu hranu. Alkohol i pušenje mogu pojačati simptome već nastalog sindroma iritabilnog kolona.

Obroci bi trebali da budu manji ali češći i jako je bitno imati obroke u određeno vreme.

Pažljivo ispitivanje načina ishrane može da otkrije one faktore koji pogoršavaju simptome iritabilnog kolona (kafa, gazirani sokovi zaslađeni fruktozom ili sorbitolom, mleko, leguminoze, masna hrana i drugo).

Pošto je stres kod velikog broja pacijenata okidač za iritbilni kolon, neophodno je izbegavati ga. Naravno, to je vrlo teško u životu savremenog čoveka i zato je bitno da naučimo da se izborimo sa stresnim situacijama. Po zdravlje je najgore izbegavanje suočavanja sa problemom. Da li će relaksacija  biti sport, šetnja, knjiga, razgovor sa psihoterapeutom, prijateljima ili neka druga aktivnost, stvar je izbora pojedinca.

Za ublažavanje bolnih grčeva koriste se uglavnom spazmolitici (lekovi koji opuštaju glatku muskulaturu). Bol može povoljno da reaguje na primenu antiholinergika, datih 30 do 45 minuta pre obroka, ali oni često provociraju zatvor. Kod učestalih i obilnih proliva mogu pomoći antidijaroici. Mogu se koristiti kodein fosfat, loperamid ili holestiramin. Lečenje zatvora postiže se promenom načina ishrane ili ukoliko to ne pomogne upotrebom laksativa. Kod dominantne opstipacije može pomoći Cisapirid.

Svi lekovi za nervozna creva odnosno iritabilni kolon se uzimaju tek po konsultaciji sa lekarom, a nikako samostalno.

Prirodni lek za iritabilni kolon i nervozna creva koji pomaže u mnogim slučajevim su BioColon biljne kapi za nervozna creva.

Naručite BioColon pouzećem direktno na vašu adresu:

Telefon za naručivanje: 065-970-7777

E mail za naručivanje:  [email protected]

. . .

Povezani članci - Pročitaj više

240 Responses to "Sindrom iritabilnog kolona (nervozna creva) i kako se leči iritabilni kolon"

 1. Dr Milena Šćepanović  2. aprila 2016. at 07:19

  Poštovana Neno,
  može se samo na osnovu simptoma i kliničkog pregleda postaviti sumnja na iritabilni kolon koji jeste psihosomatska bolest. Svakako možete uraditi kolonoskopiju u sklopu dijagnostike, kao i gastroskopiju i testove intolerancije na laktozu i gluten i pregled stolice na kandidu, da bi isključili eventualno postojanje neke druge bolesti. Sve to će vam uraditi gastroenterolog ako posle pregleda poceni da ima indikacija za tim. Lečenje iritabilnog kolona podrazumeva korekciju ishrane i načina života. Može vam pomoći i tinktura BioColona koja je prirodni preparat i mnogima ublažava tegobe kod ove olesti.

 2. Ivana  30. aprila 2016. at 01:08

  Postovana doktorka,
  Pisem vam iz Amerike u nadi da mi mozete pomoci. 2 godine menjam doktore, bez dijagnoze a osecam se sve gore. Moji simptomi su poceli pre2 godine, dok sam vozila auto nekih 6 sati. Prvi simptomi su bili tupi bol ispod levog rebra, koji se siri na ledja. 2 nedelje posle prvih simptoma, posle vecere, krenula je mucnina, kao neki pritisak s leve strane, povracanje i proliv. Nakon te epizode moja stolica pocinje da bude kasasta, prolivi, bolovi u levom delu, ispod rebra levo od pupka, kao i bol u donjem delu stomaka, posle proliva.
  Decembra 2014 radjena je endoskopija… Sve u redu. CT abdomena u redu. Aprila 2015 ostajem u drugom stanju, stolica je vise formirana, sve do kraja trudnoce (Decembra 2015) posle koje krece proliv od 2 nedelje. Radjene analize krvi, uredne, osim povecanog holesterola. 2 CT-a, Magnetna rezonanca i2 ultrazvuka. CT pokazuje hemangioma manja od CM. Ultrazvuk uredan dva puta radjen pre i posle MR, a MR pokazuje kamen ili polyp na žučnoj kesi od 0.8 cm.
  Moji

 3. Ivana  30. aprila 2016. at 01:13

  Moji simptomi su sve gori. Bol pocinje i s desne strane. Imam gorcinu u ustima, žutu tečnu stolicu, suva usta, užasno se osećam. Radjeni su i CEA iC19-9, negativni.
  Proliv krene obicno s napetoscu s leve strane i kao da nesto odjednomse odblokira i trk na ex.
  Molim vas da mi pomognete. U velikoj sam depresiji, ne mogu da brinem o bebi onoliko koliko bih želela. Imam 34 godine, malo sam gojazna i imam hašimoto.
  Hvala vam od srca! Topli pozdrav.

 4. Dr Milena Šćepanović  3. maja 2016. at 14:22

  Poštovana Ivana,
  iz napisanog ne vidim da li ste uradili, a ako niste, trebalo bi, kolonoskopiju, gastroskopiju, test intolerancije na gluten i laktozu i pregled stolice na parazite i gljivice. Ako su svi ovi nalazi uredni, moguće je da imate sindrom nervoznih creva. U tom slučaju morate potpuno korigovati ishranu i način života. Možete naručiti i BioColon koji se pokazao kao dobar kod ovog sindroma. Ako nešto od ovih nalaza bude pozitivno, lečenje je shodno tome.

 5. Lidija  18. maja 2016. at 07:54

  Draga moja Ivana,
  Simptome koje si navela većinu njih imam i ja. Od Septembra meseca imam te simptome, inače 2 god.od kako živim u Americi, nikada pre ih nisam imala.U proteklih par meseca rađena mi je endoskopija, kolonoskopija, CT, labaratorijski nalaz stolice i sve je u redu.
  Jedini odgovor koji sam dobila od doktora je sindrom iritabilnog creva.
  Kontam da doktori ne mogu da mi pomognu i rešila sam da sama sebi pomognem tako što ću 100% korigovati ishranu. Mogu ti reci da npr.meni hodanje dosta pomeze , a kao što sam rekla pocinjem sa promenom ishrane.

 6. Irena  18. maja 2016. at 21:27

  Draga Doktorka

  Ja evo sada 5 meseca odkad imam problem sa stomakom bilo sta da jedem ja imam proliv i nonstop zutu tolicu
  ni cajevi niti lekovi nepomazu nikako da nadju staje to..
  od lekara do lekara i nikako nista neprodje..
  sta da radim???
  pozdrav

 7. Dr Milena Šćepanović  22. maja 2016. at 18:40

  Poštovana Irena,
  pre svega bi lekari trebalo da vam postave dijagnozu. Ako ste uradili kompletnu dijagnostiku i sve je ok, najverovatnije imate iritabilni kolon. On se, kao što sam više puta navela u tekstu i komentarima iznad (možete ih pročitati) leči korekcijom ishrane i načina života. Treba da budete uporni jer tegobe ne prolaze brzo.

 8. selma  19. juna 2016. at 18:02

  Poštovana doktorka,

  porodila sam se prije 4 i pol mjeseca, prirodnim putem. Unazad mjesec i pol imam svakodnevnu kašastu stolicu, nema formiran oblik, u dijelovima je, svijetla je i smrdi a sve ovo udruženo je sa plinovima. Nema krvi, a nisma primijetila ni sluz. Uglavnom stolicu imam jednom dnevno ujutro, a nekada i više pita dnevno poslije obroka. Ne gubim na težini, normalno jedem. S obzirom da sam stalno u kući, a navikla sam raditi osjećam i blagu depresiju i strah. Ove stolice su mi se počele javljati kada sam bila jako psihički opterećena nekim stvarima i otada nisu nestale.
  Primijetila sam da poslije poroda prije nego što dobijem menstruaciju imam tupe bolove u stomaku i krstima i čestu stolicu. I Ovulacija mi je bolna. Ponekad imam i mučninu. Danas mi je 18 dan ciklusa i tri puta sam imala kašastu stolicu, a imam i tup bol u krstima. Strah me da nije nešto ozbiljno, rak ili …. Hvala

 9. selma  20. juna 2016. at 10:25

  Poštovana doktorka,

  htjela sam samo da dodam na prethodni post, da mi se često znaju javiti preskakanja srca i ja osjetim strah i počnem misliti o tome. Kad osjetim strah odmah me zaboli stomak i osjetim neku nelagodu.

 10. Drazen  20. juna 2016. at 20:29

  postovana doktorka,imam problem zadnjih nedelju dana imam tupi bol u donjem dijelu stomaka,i imam krcanje crijeva i gasove a povrremeno i nadimanje,prosle god u avgustu sam odstranio zuc laparaskopijom,pa me interesuje da li to ima veza sa operacijom zuci ili je u pitanj iritablni kolon,bio sam skoro kod dr interniste dao mi neke ampule probiotske i kapsule al slabo koriste,inac do skoro nisma imao ovu vrstu bola posle operacije zuci

 11. Dr Milena Šćepanović  21. juna 2016. at 22:07

  Poštovana Selma,
  izgled stolice zavisi pre svega od hrane koju jedete. Naravno da može imati veze i sa napetošću koju imate. Za početak promenite način ishrane a ako ne bude poboljšanja javite se gastroenetrologu.
  Kako ste naveli, brzo ste ponovo dobili menstruacije posle porođaja. Tegobe koje navodite vezano sa tim su uobičajene. S obzirom na skoriji porođaj, bilo bi dobro da se javite i ginekologu. Svakako, ne vidim razloga da budete zabrinuti.

  Poštovani Drazene,
  tegobe koje navodite nisu povezane sa operacijom žučne kese. Pored toga, kratko traju da bi se već podvele pod sindromom iritabilnog kolona. Najčešće navedene tegobe imaju veze sa nekom greškom u ishrani.

 12. Nemanja  30. juna 2016. at 04:17

  Doktorka, imam cudne bolove povremeno u predelu zeludca, i sa leve strane malo nize od zeludca. Ponekad, kao npr. sad imam osecaj rasprostranjenosti gasova izmedju leve i desne strane creva. Desavalo mi se par puta da osecam neko peckanje u predelu blizu grudi, toliko jak da osecam potrebu da se savijem. Radio sam ultrazvuk stomaka, sve je bilo u redu stim da sam im napomenuo da me je jednom u sred noci probudio bol i da sam imao retku stolicu koja je u jednom delu- komadu bila crne boje, na sta su mi rekli da je to krvarenje iz gornjeg dela zeludca i da je moguce da je neki manji cir ili sta znam. Uputili su me kod Gastroenterologa, ali jos nisam otisao, hteo sam na svoju ruku ( u pricatnoj klinici bez uputa lekara) da gutam sondu i radim kolonoskopiju za svaki slucaj. Povremeno me uhvate bubice i pomislim na ono najgore… Da li mozda po navedenim simptomima znate o cemu je rec?

 13. Nemanja  30. juna 2016. at 10:10

  Samo da dodam, bol u predelu grudi mi se uglavnom javlja kad sam gladan, a u toku dana osecam kao neku neprijatnost sa leve strane u visini pupka, slabo ziganje. Inace mi ovo traje malo jace od 3 nedelje.

 14. Dr Milena Šćepanović  11. jula 2016. at 12:19

  Poštovani Nemanja,
  treba da se javite gastroenterologu i da uradite pregled želudca i dvanaestopalačnog creva kao i kolonoskopiju.

 15. Aleks  13. jula 2016. at 00:43

  Poštovana,
  Zamolio bih Vas za mišljenje o sledećem: da li lek Glucophage može da izazove odredjeni poremećaj, odnosno da ima uticaj na produženje perioda pražnjenja creva? U poslednje vreme, otkako uzimam ovaj lek, dešava se da ovaj period bude produžen na 2 do 3 dana (ne uvek), bez drugih negativnih efekata, osim što posle obavljene nužde (ne uvek) osećam umerene bolove u predelu hemoroida. Sa hemoroidima sam u prethodnom periodu imao problema (unutrašnjim), ali uspevam da ih „držim pod kontrolom“. Ukoliko se „disciplinujem“ i koristim aparat Vitafon par dana ovi bolovi se izgube, pa pretpostavljam da su u pitanju hemoroidi. Imam 60 godina i nisam baš fizički aktivan, što mislim da je jedan od uzroka povećane osetljivosti. U periodu izmedju dva pražnjenja nemam nikakvih problema.
  Unapred hvala.
  Pozdrav.

 16. Dr Milena Šćepanović  13. jula 2016. at 17:03

  Poštovani Aleks,
  Glucophage je bezdedan lek i ne bi trebalo da utiče na pražnjenje creva. Zbog hemoroida koje imate, kao i godina, svakako bi bilo dobro da uradite kolonoskopiju, ako već niste.

 17. nadia  14. septembra 2016. at 15:52

  Poštovanje dr.Milena, evo mjesec i po dana kako tokom a posebno nakon pražnjenja imam bolove(analne ) koji traju 6 do 8 sati. kapi krvi na toalet.papiru.Najprije sam koristila Lidoprokt mast a nakon toga Nitroglicerinsku koju i dalje apliciram,Prehranu sam svela na ovs.pahulje , lan, orašasti plodovi, integralni pirinac, krompir na vodi, zelen kasasti sokovi od voća i povrća.Stolica je svakodnevna meka ali nakon iste trpim bolove.Uzimam Brufen kao analgetik.Na pregledu nisam bila u nadi da će mi ovo čudo proći.Od juče uzimam Pilex tablete(dijetetski preparat..Negdje krajem jula u 3 navrata koristila sam Senu i tada sam osjetila strahovitu bol kao rez noža , stolica je tada bila velika i uz to i praskasta.Od tada(mjesec i po dana ) imam ove muke.Danas su bolovi trajali 5 sati( gledam na sat).Trenutno sam mirna i preporođena, dobro spavam a sjutra ponovo muke.Bol je jaci na lijevoj strani anusa i iznad tog mjesta se nalazi mala kvžica bolna na dodir a na desnoj se nakon defekacije pojavi hemoroid koji se do uveče povuće.

 18. nadia  14. septembra 2016. at 15:55

  Dr,MIlena unaprijed zahvaljujem na odgovoru, savetu i srdačno pozdravljam

 19. Dragan  15. septembra 2016. at 17:21

  Vec dvije godine me muce ostri povremeni bolovi u stomaku i hitna potreba za toaletom, u donjem dijelu stomaka. U 90% slucajeva se javljaju vecernjim satima. To mi se desava u prosijeku oko 2 puta mjesecno i shvatio sam da cesto ima veze sa hladnocom i nervozom. Stolica je nekad poremecena tj rijedja ali nekad je i normalna. Nakon par odlazaka u wc prodje ali je problem sto tih par puta moram obaviti odmah tako da je nezgodno na putovanjima ili kada sam daleko od kuce. Nakratko sam razgovarao sa doktorom i on mi je rekao da je to sindrom nervoznog crijeva i dao mi probiotik i jos neku tabletu koje su mi pomogle ali me zanima da li se ovaj problem moze jednom za uvijek rijesiti. 🙂

 20. Dragan  15. septembra 2016. at 17:27

  I simptomi prije zatezanja i bolova su nemirana i naduta crijeva, uopsteno nemiran stomak. Uopsteno ucestalost te pojave nema neki svoj ritam zna mi se ne javiti 2 mjeseca ali zna se desiti u 5,6 puta mjesecno…

 21. Dr Milena Šćepanović  18. septembra 2016. at 16:13

  Poštovana Nadia,
  na osnovu tegoba koje navodite i opisa, najverovatnije imate analnu fisuru. Jedan od lekova za tu bolest jeste Nitroglicerinska mast koja se koristi dva meseca. Analna fisura se i operiše. Razmislite da odete na pregled jer je za adekvatno lečenje neophodno postaviti pravu dijagnozu.

  Poštovani Dragane,
  vaše tegobe odgovaraju sindromu iritabilnog kolona ali da ne bismo nešto propustili, potrebno da se javite gastroenterologu i da uradite sve potrebne preglede. Ako se pokaže da imate iritabilni kolon lek je u vama. Naime, vi treba da promenite životne navike i ishranu da bi tegobe prestale. Možete probati i biljni preparat za umirenje tegoba kod iritabilnog kolona koji se reklamira na ovom blogu, BioColon.

 22. Ivana Kalaver  5. oktobra 2016. at 11:04

  Postovana Dr. Scepanovic,

  moj muz je mlad ima 28 godina i ima problem sa stomakom, naime ne moze da jede nista od zelenog povrca jer nakon toga ima velike bolove u stomaku kao neke vrste grceva, u poslednje vreme isto se desava ako konzumira i bananu u svakom slucaju ishrana mu je losa jer mu sve smeta a bolovi su narochito intenzivni ako je pod stresom.Da li smatrate da je to sindrom iritabilnog creva ili nesto drugo?Unapred vam se zahvaljujem na odgovoru!

 23. Dr Milena Šćepanović  6. oktobra 2016. at 18:33

  Poštovana Ivana,
  kod vašeg muža svakako dolazi u obzir iritabilni kolon kao razlog navedenih tegoba, ali bi prethodno trebalo isključiti druge bolesti. Najbolje je da se javi gastroenterologu koji će proceniti šta od dijagnostike treba uraditi. Treba misliti i na intoleranciju na gluten, candidu u crevima, nedostatak nekih enzima za varenje…Tek ako svi rezultati budu uredni, možemo reći da neko ima sindrom nervoznih creva.

 24. Marko  1. novembra 2016. at 01:24

  Postovanje,
  prije tacno godinu dana sam imao upalu creva koja se smirila od infuzije+inekcija (bio sam u bolnici 4 dana). Nakon toga mi se pocinje javljati muckanje u crevima, pretakanje, kao da balon putuje kroz creva. Stolica zna biti razlicita: od mekane stolice do tvrde koja ispada u manjim komadima. Medjutim jedan problem me zabrinjava. Nakon izlaska iz bolnice mi je receno da se smijem vratiti normalno u teretanu medjutim tokom prvog treninga mi je pocrnilo pred ocima na kratko i pojavio se ostar bol u misicu koji se spusta od iznad kuka ka preponi. Sada se redovno poslije jela u tom dijelu sa desne strane javlja krcanje creva i oseti se kao kliker pod rukom kod kuka. Da li je to vezano za nemirna creva ili se radi o sasvim drugom problemu?

 25. Dr Milena Šćepanović  5. novembra 2016. at 19:01

  Poštovani Marko,
  vaše tegobe odgovaraju simptotmima iritabilnog kolona. Niste naveli šta su vam sve od dijagnostike radili kada ste bili u bolnici, šta je bio njihov bio zaključak i kakav je predlog terapije i dalje kontrole. Svakako treba da se javite gastroenterologu radi kompletiranja podataka.

 26. Predrag  8. novembra 2016. at 23:50

  Poštovana doktorka, javljam Vam se povodom problema koji imam sa stomakom. Naime, krajem prošle godine su mi počeli problemi sa stolicom (nadimanje, bolovi u stomaku, neredovne stolice itd.) Posle obavljenih provera i analiza ispostavilo se da imam helikobakter. Dobio sam terpaju, koristio je i iskorenio sam je. Posle toga, počeo sam da pijem po gutljaj idjirota (gutljaj pre i posle svakog jela) i čaj od matičnjaka. Stolica mi je bila u redu, sve do prošlog utorka kada su mi se opet pojavili gasova i nadimanje u stomaku. Stolicu imam na svaka dva dana, a između toga gasove i nadimanje, mada mi se u stolici javi proliv, a ponekad i sluz. Šta da radim, stomak me muci već skoro godinu dana. Srdačan pozdrav

 27. Marko  12. novembra 2016. at 15:42

  Postovani,
  da odgovorim na ovo sto nisam naveo.

  Primjetio sam da sam zaboravio navesti da se radi o upali slijepog crijeva. Tom prilikom su mi potpuno ispraznjena crijeva 5 dana i zatim uradjeno skeniranje color doplerom kompletnog stomaka.
  Nakon toga sam pusten iz bolnice te se pocinjuu javljati navedene tegobe (veoma cesti gasovi, probadanje pod oba rebarna luka, pretakanje zraka po stomaku pogotovo kod desnog kuka, povremeni zatvor itd)

 28. Dr Milena Šćepanović  14. novembra 2016. at 16:51

  Poštovani Predraže,
  s obzirom na ponovnu pojavu tegoba treba da uradite nove nalaze, pregled stolice, kolonoskopiju, test intolerancije na gluten i laktozu, pa da se javite gastroenterologu. Moguće je da neadekvatnom kombinacijom namirnica dolazi do stvaranja navedenih tegoba.

  Poštovani Marko,
  svakako treba da se javite gastroenterologu i da dopunite dijagnostiku eventualno kolonoskopijom.

 29. Marija  26. novembra 2016. at 18:18

  Draga doktorka, imam 18 godina i pre 2 godine sam prvi put osetila da se nesto desava sa mojim crevim.. Sve sto pojedem mi smeta, javlja se nadutost i podrigivanje od koga ne mogu da disem, kao da me nesto ziga u stomaku sve vreme, takodje se desava da me nesto probode kada sam gladna i to snazno, imam takodje ceste nagone za povracanjem i neredovne stolice u kombinaciji proliv i zatvor.. Radila sam analize stolice i sve je u redu.. Da li za ovo ima leka uopste? I sta moze da bude?

 30. Dr Milena Šćepanović  3. decembra 2016. at 17:08

  Poštovana Marija,
  vaše tegobe odgovaraju sindromu nervoznih creva, ali svakako treba isključiti postojanje nekih drugih bolesti. Zato treba da se javite gastroenterologu. U međuvremenu korigujte ishranu i životne navike jer su u vašem uzrastu to najčešći razlozi navedenih tegoba. Detalje možete videti u tekstu iznad.

Leave a Reply

Your email address will not be published.


Security Code: