Sindrom iritabilnog kolona (nervozna creva) i kako se leči iritabilni kolon

Dr Milena Šćepanović

 

SINDROM IRITABILNOG KOLONA – Nervozna creva

Nervozna creva su bolest savremenog sveta. Šta predstavlja sindrom iritabilnog kolona

 

Spastični kolon, spastički kolitis, nervozna creva, iritabilni kolon, mukozni kolitis, prenadraženo debelo crevo, nervozno crevo, IBS.

Sindrom iritabilni kolon nervozna creva lečenje lekovi terapija

Nervozna creva ili nervozan stomak – sindrom IBD

Sindrom iritabilnog kolona – nervozna creva predstavlja najčešće gastrointestinalno oboljenje u kliničkoj praksi. Stručnjaci ga smatraju za bolest savremenog čoveka. Poslednjih godina gastroenterolozi registruju sve veći broj osoba sa dijagnozom IBS – a. U SAD – u od ove bolesti boluje oko 10-20% stanovništva. Češće se javlja kod žena nego kod muškaraca, a simptomi se kod većine pacijenata javljaju do 35. godine života.

Tačan uzrok nastanka iritabilnog kolona nauka još uvek nije utvrdila. Pokretljivost creva je poremećena iako organskih uzroka nema (nikakve izrasline ili druge promene nisu prisutne). Brojne studije su pokazale motornu i senzornu abnormalnost u gastrointestinalnom traktu ali ona nije prisutna kod svih pacijenata.

Kod pacijenata sa sindromom iritabilnog kolona tegobe se javljaju ili pojačavaju u vreme stresnih situacija. Često pacijenti početak svoje bolesti vezuju za neku stresnu situaciju iz svog života (problemi u porodici, na poslu, bolest ili smrt u porodici, novčane poteškoće, psihičke traume iz detinjstva). Najčešće su oboleli anskiozni ili depresivni. Zbog toga se ova bolest svrstava u grupu psihosomatskih bolesti iako naziv nervozna creva nije u potpunosti adekvatan.

Psihosomatske bolesti su bolesti psihogenog porekla, uzrokovane emotivnim smetnjama čiji se simptomi manifestuju na nivou organa, ali bez njihovog trajnog oštećenja.

Prema nekim modernim trendovima u medicini, koji se zovu „holistički” svako se oboljenje može smatrati psihosomatskim. Kao osnova za ovakvo gledište uzima se činjenica da sve fizičke bolesti imaju emocionalne i ponašajne efekte koji doprinose nastanku bolesti. Takođe se smatra da svi mentalni poremećaji imaju svoje fizičke manifestacije.

Nervozna creva ili Iritabilni kolon IBS je vrlo neprijatno oboljenje stomaka ali ono ne dovodi do trajnog oštećenja creva, ne izaziva krvarenja, niti vodi nekoj drugoj ozbiljnijoj bolesti poput raka.

Nervozna creva karakterišu bolovi u trbuhu u kombinaciji sa poremećajem stolice u vidu proliva i/ili zatvora.

.

Postoje tri osnovna oblika ovog sindroma – nervozna creva u tri manifestacije

Kod PRVOG oblika bolesti kliničkom slikom dominiraju bol u trbuhu i zatvor (taj oblik bolesti zove se spastični kolon). Ovaj oblik je najčešći kod žena.

Kod DRUGOG oblika bolesti kliničkom slikom dominira proliv koji može biti povremeni ili stalni (funkcionalni proliv). Muškarci najčešće imaju ovaj oblik bolesti.

Kod TREĆEG oblika naizmenično se javljaju proliv i zatvor.

Za bol je karakteristično da se pojačava nakon obroka a smanjuje nakon pražnjenja creva. On je difuznog tipa i prostire se preko čitavog trbuha. Pražnjenje creva je neredovno, manje od 3 stolice nedeljno, može biti i otežano, nepotpuno i bolno. Formirane stolice su često uske kao olovka. Proliv se ispoljava ujutru ili nakon obroka u vidu ređih stolica male zapremine. Kod ovih pacijenata je prisutno nadimanje trbuha a često može biti prisutna i sluz u stolici. Bolovi i proliv se nikada ne javljaju tokom sna, za razliku od organskih bolesti creva kada osoba ima i prolive i bolove tokom noći. Ovi pacijenti često imaju i tegobe tipa gorušice, mučnine i povraćanja. Isto tako češće imaju glavobolje, palpitacije, pojačano znojenje, a žene često imaju dismenoreju. Kod oblika sa zatvorom pacijenti posledično često imaju i hemoroide. Međutim, bez obzira na navedene simptome, opšte stanje bolesnika je dobro.

Konsultacije i specijalistički pregled – mogućnost da vas direktno pregleda Dr Milena Šćepanović, može se ostvariti i zakazati u domovima zdravlja članicama Medigroup putem telefona 011 40 40 100 ili putem sajta www.medigroup.rs

.

Nervozna creva – Dijagnoza

Dijagnoza bolesti nervoznih creva se postavlja isključivanjem drugih bolesti koje imaju slične simptome.

Pregled započinje razgovorom sa lekarom, kako bi se prepoznali simptomi i isključile druge bolesti (divertikulits, čir na dvanaestopalačnom crevu, kamen u žučnoj kesi, parazitske bolesti, rani ulcerozni kolitis).

Zatim sleduje fizikalni pregled, detaljna laboratorijska analiza, ultrazvuk trbuha, pregled stolice na okultnu krv i rektosigmoidoskopija.

Kod pacijenata starijih od 40 godina, koji ranije nisu imali slične tegobe, a imaju krv u stolici ili pozitivnu porodičnu anamnezu na tumore debelog creva, neophodno je uraditi kolonoskopiju. Kod žena treba isključiti neke bolesti genitalnog trakta koje mogu imati sličnu simptomatologiju (tumori ženskih polnih organa, upale jajnika). Ako je proliv izražen treba uraditi pregled stolice na parazite. Treba  isključiti i postojanje intolerancije na laktozu, kao i postojanje nepodnošljivosti na  pojedine sastojake hrane koji mogu dati slične tegobe. U tu svrhu sprovodi se tronedeljna dijeta bez laktoze.

Svi ovi rezultati kod pacijenata sa iritabilnim kolonom su u granicama normalnog.

Biocolon kapi za nervozna creva, kolitis i nervozan stomak

Najbolji prirodni preparat za nervozan stomak i nervozna creva

Nervozna creva – Lečenje nervoznih creva

Kada se postavi dijagnoza, pristupa se lečenju. Lecenje iritabilnog kolona je jako dugotrajno i ne tako jednostavno. Univerzalni lek za nervozna creva ne postoji pa je lečenje uglavnom usmereno na ublažavanaje simptoma.

Osnovni cilj lečenja je uspostavljanje normalnog rada creva. To se prvenstveno postiže korigovanjem ishrane u smislu uvođenja namirnica bogatih dijetnim vlaknima (voće, kuvano i sveže povrće). Savetuje se hleb od integralnih žitarica, a često je potrebno dodavati i mekinje, nekoliko kašika pre ili uz obroke u vodi ili jogurtu. Namirnice čijim varenjem se oslobađaju gasovi kao što su mahunarke: grašak, pasulj, mogu pogoršati tegobe te njihovu upotrebu treba smanjiti. Preporučuje se i veća količina tečnosti i biljnih čajeva. Mineralna voda bogata magnezijumom može da pomogne ali je ne treba piti hladnu već na sobnoj temperaturi i to ujutru pre doručka, ali i u toku dana pre ručka i večere. Izbegavati začinjenu i ljutu hranu. Alkohol i pušenje mogu pojačati simptome već nastalog sindroma iritabilnog kolona.

Obroci bi trebali da budu manji ali češći i jako je bitno imati obroke u određeno vreme.

Pažljivo ispitivanje načina ishrane može da otkrije one faktore koji pogoršavaju simptome iritabilnog kolona (kafa, gazirani sokovi zaslađeni fruktozom ili sorbitolom, mleko, leguminoze, masna hrana i drugo).

Pošto je stres kod velikog broja pacijenata okidač za iritbilni kolon, neophodno je izbegavati ga. Naravno, to je vrlo teško u životu savremenog čoveka i zato je bitno da naučimo da se izborimo sa stresnim situacijama. Po zdravlje je najgore izbegavanje suočavanja sa problemom. Da li će relaksacija  biti sport, šetnja, knjiga, razgovor sa psihoterapeutom, prijateljima ili neka druga aktivnost, stvar je izbora pojedinca.

Za ublažavanje bolnih grčeva koriste se uglavnom spazmolitici (lekovi koji opuštaju glatku muskulaturu). Bol može povoljno da reaguje na primenu antiholinergika, datih 30 do 45 minuta pre obroka, ali oni često provociraju zatvor. Kod učestalih i obilnih proliva mogu pomoći antidijaroici. Mogu se koristiti kodein fosfat, loperamid ili holestiramin. Lečenje zatvora postiže se promenom načina ishrane ili ukoliko to ne pomogne upotrebom laksativa. Kod dominantne opstipacije može pomoći Cisapirid.

Svi lekovi za nervozna creva odnosno iritabilni kolon se uzimaju tek po konsultaciji sa lekarom, a nikako samostalno.

Prirodni lek za iritabilni kolon i nervozna creva koji pomaže u mnogim slučajevim su BioColon biljne kapi za nervozna creva.

Naručite BioColon pouzećem direktno na vašu adresu:

Telefon za naručivanje: 065-970-7777

E mail za naručivanje:  [email protected]

. . .

Povezani članci - Pročitaj više

254 Responses to "Sindrom iritabilnog kolona (nervozna creva) i kako se leči iritabilni kolon"

 1. Taca  15. januara 2017. at 13:56

  Poštovana doktorko,
  Javljam se zbog problema sa stomakom.Imam 36 godina. Zbog proliva, tj. vodenih stolica koje su se pojavile u julu, javila sam se lekaru. Pošto sam bila u inostranstvu, na pregled sam otišla u avgustu. Tada su stolice presle u kašaste i imala sam ih 3-4 u toku dana.Nalazi stolice i urina uredni. Zbog puta, doktor mi prepisuje lactocare daily sa cinkom i controloc od 40 mg jednu ujutru. U septembru rađena kolonoskopija, tj. do oko 30 cm od anokutane granice. Nalaz uredan, osim unutrašnjih hemoroida. Na osnovu ph nalaza uzetog tkiva ustanovljena dijagnoza colitis chronica nonspecifica. Zbog prisustva helikobakterije utvrđene analizom krvi, data trojna terapija. Isla pre nedelju dana na kontrolu. Doktor preporučio ultrazvuk zbog blagog bola ispod levog rebra.Treba da odem na zakazani UZ pregled. Postavljena dijagnoza; iritabilni kolon susp. gastritis chr. K.59.1. Pre tri dana sam dobila tri uzastopne žute kašaste stolice neprijatnog mirisa i boleo me je stomak. I dalje je žuta, malo drugačija, krvi nema, imam gasova, retko me stomak zaboli. Sada pijem controloc 1 dnevno i lactocare 1 dnevno. Šta Vi mislite? Da li se na osnovu ovih nalaza može utvrditi ova dijagnoza? Šta treba da radim? Malo se brinem. Hvala!

 2. Dr Milena Šćepanović  15. januara 2017. at 15:47

  Poštovana Taco,
  vaše tegobe odgovaraju iritabilnom kolonu. Mogli biste još da uradite tesitranje na nepodnošljivost glutena, pregled stolice na Candidu i eventualno ponovite kolonoskopiju (da se pregleda celo debelo crevao). Svakakao će vam pomoći ako kompletno promenite način ishrane. Savetujem vam i BioColon biljne kapi.

 3. Sladjana  16. januara 2017. at 18:42

  postovana Dr.Milena Scepanovic imam 36 god.prvo izvinjavam se i nadam se da ces me razumjeti javlam se zbog problema sa stomakom, vec 2 i pol god.sta mi se pojavio odjednom jaku bol u stomaku koi bol jos dan danas nije prestao imam nonstop grcevi u crijevima,jaku bol sa desnom i levom stranu pod rebra i na cjeli stomak,imam mn.,gasove i naduetost,imam promenu na stolicu kasastu stolicu i ponekad tvrda moze da se desi da imam nekada po 2 stolice na dan,od mn.bolove ponekad i nemogu spavati,posle 1 mesec od kada se pojavio ovaj bol u crijevima odma javila sam se lekaru i uradilisu mi totalnu kolonoskopiju i gastroskopiju i dvije su bili u redu,uradila sam i pregled stolice na kandidu i crijevne parazite odlicno je rezultat i odlicna crijevna flora,lekar mi je rekao da se ne brinem posto nije mi nista bez obzira sta ja imam jaku bol u stomaku prije mesec dana primetiosam da u stolici imam malu svezu krvi koi se pojavla po 4 ili 5 dana,nemam cvrstu stolicu i nemam hemoroide opet sam se javio kod ljekara koi mi je zakaz..opet kolonskopiju i za 1 mjesec uradila sam 2 kolonoskopije koji su bili sve u redu i tada ljekar mi je napisao dijagnozu na izvestaju sindrom iritabilno crijevo,Sta vi mislite doktorke od iskustva,dali sa nervoznim crjeva moze ponekad da krvarim,i dali moze da bude povrzano sa neku drugu bolest na primer hronova bolest ili kolitis,dali hronova bolest i kolitis se otkrije sa kolonoskopiju ili ima jos neku drugu metodu i dali ovi 2 bolesta se pojavlja odma od kad se pojav…prvi simptomi ili treba da pomine odreden period pa onda da se otkrije hvala doktorke…

 4. Dr Milena Šćepanović  28. januara 2017. at 19:57

  Poštovana Slađana,
  uradili ste više nego dovoljno kolonoskopija i nemate ni Kronovu bolest ni kolitis, već iritabilni kolon. Krv posle stolice koju navodite može se javiti od prsnuća kože oko čmara (što se obično vidi pažljivim pregledom proktologa) a što nastaje posle tvrdih, nekada i retkih, stolica. Možete lokalno koristiti kantarion ulje.

 5. Nina Nina  8. februara 2017. at 23:51

  Postovana dr. Milena, imam 30 godina i vec godinama se mucim sa zatvorom, imam i unutrasnje hemoroide koje sam dobila za vrijeme prve trudnoce, nikad prije trudnoce nisam imala problema sa stolicom uvijek je bila redovna..no medjutim od te prve trudnoce ja se patim kako sa hemoroidima tako i sa zatvorom..prije sam i nekako mogla da se borim sa tim pijuci cajeve za regulisanje stolice ali kako vrijeme odmice sve mi je teze, na lijevoj donjoj strani trbuha osjecam neku nelagodu nije to bol, i ne boli na dodir, ali kad imam gasove, a redovno ih imam, onda to mjesto bude osjetljivo isto kao da se rasteze do tog stepena da hoce puci i jako mi je neugodno, to se obicno javi poslije zatvora i poslije popijenog caja za regulaciju…drugih simptoma nemam, ne boli me nista ali sam nekad jako naduta i puna plinova..molim vas ako mozete da mi predlozite kako sebi da pomognem i kako da se na prirodan nacin rijesim zatvora..veliki pozdrav

 6. Dr Milena Šćepanović  9. februara 2017. at 19:58

  Poštovana Nina,
  opstipacija, ili zatvor, najbolje se rešavaju promenom ishrane (mekinje, ovsene i ražene pahuljice, proso, laneno seme, suve šljive, smokve…puno tečnosti, čajeva, supa…) i fizičkom aktivnošću (dovoljna je i redovna šetnja). Na tržištu možete naći i čajeve i biljne kapi za regulisanje pražnjenja. Ako ništa od toga ne pomogne, javite se gastroenterologu.

 7. Јована  19. februara 2017. at 12:54

  Поштована докторка,
  јављам Вам се због проблема са радом црева. Имам 26 година. Усред употребе антибиотика више врста и пада имуног система, почетком јануара због високе температуре и пролива дијагностиковна ми је бактерија Clostridium difficile. Лечена сам болнички vankomicinom три дана, након чега сам пила orvagil 7 дана. Налаз на исту бактерију крајем јануара био је негативан, налаз крви и урина је добар, али ми је копрокултура показала да имам Candidu species. Лекар опште праксе ми је преписао nistatin, који нисам желела да пијем јер је опет антибиотик, већ сам решила природним путем да се лечим. На дијети сам, пијем капи и сируп на биљној бази који јачају имуни систем, пробиотике, чајеве против кандиде… Немам никакве болове, једини проблем су честе формиране и кашасте столице праћене са доста слузи браон и жуте боје, некада и до 5-6 на дан, често после јела. Мене највише брине та слуз и чести надражаји. Да ли мислите да су сви ти симптоми због кандиде или постоји могућност да је нешто друго? Који је ваш предлог, које прегледе опет да урадим, посета гастроентерохепатологу, инфектологу… ?
  Срдачан поздрав!
  Ј.Б.

 8. velibor  2. marta 2017. at 16:56

  postovana doktorka..imam jedan neprijatan problem.tj.krcanje creva koje me uzasno nervira i koje obicno nastaje posle unosenja obroka>Da li postoji neki antibiotik ili caj da se to umiri,bio sam kod lekara opste prakse,radio sam nalaze na mokracu i stolicu i sve je uredno,osim sto mi stolica ponekad bude kasasta i neprijatnog mirisa…U NAPRED HVALA

 9. Dr Milena Šćepanović  7. marta 2017. at 21:00

  Poštovana Jovana,
  Candida je gljivica a Nistatin nije antibiotik već antimikotik i treba da ga pijete. Svakako je najbolje da se javite gastroenterologu.

  Poštovani Velibore,
  pre svega treba da se javite gastroenterologu da bi lekar procenio ima li potrebe za nekim ispitivanjem. Ukoliko se isključi postojanje bolesti preporučujem vam BioColon biljne kapi.

Leave a Reply

Your email address will not be published.


Security Code: