Sindrom iritabilnog kolona (nervozna creva) i kako se leči iritabilni kolon

Dr Milena Šćepanović

 

SINDROM IRITABILNOG KOLONA – Nervozna creva

Nervozna creva su bolest savremenog sveta. Šta predstavlja sindrom iritabilnog kolona

 

Spastični kolon, spastički kolitis, nervozna creva, iritabilni kolon, mukozni kolitis, prenadraženo debelo crevo, nervozno crevo, IBS.

Sindrom iritabilni kolon nervozna creva lečenje lekovi terapijaSindrom iritabilnog kolona – nervozna creva predstavlja najčešće gastrointestinalno oboljenje u kliničkoj praksi. Stručnjaci ga smatraju za bolest savremenog čoveka. Poslednjih godina gastroenterolozi registruju sve veći broj osoba sa dijagnozom IBS – a. U SAD – u od ove bolesti boluje oko 10-20% stanovništva. Češće se javlja kod žena nego kod muškaraca, a simptomi se kod većine pacijenata javljaju do 35. godine života.

Tačan uzrok nastanka iritabilnog kolona nauka još uvek nije utvrdila. Pokretljivost creva je poremećena iako organskih uzroka nema (nikakve izrasline ili druge promene nisu prisutne). Brojne studije su pokazale motornu i senzornu abnormalnost u gastrointestinalnom traktu ali ona nije prisutna kod svih pacijenata.

Kod pacijenata sa sindromom iritabilnog kolona tegobe se javljaju ili pojačavaju u vreme stresnih situacija. Često pacijenti početak svoje bolesti vezuju za neku stresnu situaciju iz svog života (problemi u porodici, na poslu, bolest ili smrt u porodici, novčane poteškoće, psihičke traume iz detinjstva). Najčešće su oboleli anskiozni ili depresivni. Zbog toga se ova bolest svrstava u grupu psihosomatskih bolesti iako naziv nervozna creva nije u potpunosti adekvatan.

Psihosomatske bolesti su bolesti psihogenog porekla, uzrokovane emotivnim smetnjama čiji se simptomi manifestuju na nivou organa, ali bez njihovog trajnog oštećenja.

Prema nekim modernim trendovima u medicini, koji se zovu „holistički” svako se oboljenje može smatrati psihosomatskim. Kao osnova za ovakvo gledište uzima se činjenica da sve fizičke bolesti imaju emocionalne i ponašajne efekte koji doprinose nastanku bolesti. Takođe se smatra da svi mentalni poremećaji imaju svoje fizičke manifestacije.

Nervozna creva ili Iritabilni kolon IBS je vrlo neprijatno oboljenje stomaka ali ono ne dovodi do trajnog oštećenja creva, ne izaziva krvarenja, niti vodi nekoj drugoj ozbiljnijoj bolesti poput raka.

Nervozna creva karakterišu bolovi u trbuhu u kombinaciji sa poremećajem stolice u vidu proliva i/ili zatvora.

.

Postoje tri osnovna oblika ovog sindroma – nervozna creva u tri manifestacije

Kod PRVOG oblika bolesti kliničkom slikom dominiraju bol u trbuhu i zatvor (taj oblik bolesti zove se spastični kolon). Ovaj oblik je najčešći kod žena.

Kod DRUGOG oblika bolesti kliničkom slikom dominira proliv koji može biti povremeni ili stalni (funkcionalni proliv). Muškarci najčešće imaju ovaj oblik bolesti.

Kod TREĆEG oblika naizmenično se javljaju proliv i zatvor.

Za bol je karakteristično da se pojačava nakon obroka a smanjuje nakon pražnjenja creva. On je difuznog tipa i prostire se preko čitavog trbuha. Pražnjenje creva je neredovno, manje od 3 stolice nedeljno, može biti i otežano, nepotpuno i bolno. Formirane stolice su često uske kao olovka. Proliv se ispoljava ujutru ili nakon obroka u vidu ređih stolica male zapremine. Kod ovih pacijenata je prisutno nadimanje trbuha a često može biti prisutna i sluz u stolici. Bolovi i proliv se nikada ne javljaju tokom sna, za razliku od organskih bolesti creva kada osoba ima i prolive i bolove tokom noći. Ovi pacijenti često imaju i tegobe tipa gorušice, mučnine i povraćanja. Isto tako češće imaju glavobolje, palpitacije, pojačano znojenje, a žene često imaju dismenoreju. Kod oblika sa zatvorom pacijenti posledično često imaju i hemoroide. Međutim, bez obzira na navedene simptome, opšte stanje bolesnika je dobro.

.

Nervozna creva – Dijagnoza

Dijagnoza bolesti nervoznih creva se postavlja isključivanjem drugih bolesti koje imaju slične simptome.

Pregled započinje razgovorom sa lekarom, kako bi se prepoznali simptomi i isključile druge bolesti (divertikulits, čir na dvanaestopalačnom crevu, kamen u žučnoj kesi, parazitske bolesti, rani ulcerozni kolitis).

Zatim sleduje fizikalni pregled, detaljna laboratorijska analiza, ultrazvuk trbuha, pregled stolice na okultnu krv i rektosigmoidoskopija.

Kod pacijenata starijih od 40 godina, koji ranije nisu imali slične tegobe, a imaju krv u stolici ili pozitivnu porodičnu anamnezu na tumore debelog creva, neophodno je uraditi kolonoskopiju. Kod žena treba isključiti neke bolesti genitalnog trakta koje mogu imati sličnu simptomatologiju (tumori ženskih polnih organa, upale jajnika). Ako je proliv izražen treba uraditi pregled stolice na parazite. Treba  isključiti i postojanje intolerancije na laktozu, kao i postojanje nepodnošljivosti na  pojedine sastojake hrane koji mogu dati slične tegobe. U tu svrhu sprovodi se tronedeljna dijeta bez laktoze.

Svi ovi rezultati kod pacijenata sa iritabilnim kolonom su u granicama normalnog.

BioColon biljne kapi za nervozna creva, kolitis i nervozan stomak

 

Nervozna creva – Lečenje

Kada se postavi dijagnoza, pristupa se lečenju. Lecenje iritabilnog kolona je jako dugotrajno i ne tako jednostavno. Univerzalni lek za nervozna creva ne postoji pa je lečenje uglavnom usmereno na ublažavanaje simptoma.

Osnovni cilj lečenja je uspostavljanje normalnog rada creva. To se prvenstveno postiže korigovanjem ishrane u smislu uvođenja namirnica bogatih dijetnim vlaknima (voće, kuvano i sveže povrće). Savetuje se hleb od integralnih žitarica, a često je potrebno dodavati i mekinje, nekoliko kašika pre ili uz obroke u vodi ili jogurtu. Namirnice čijim varenjem se oslobađaju gasovi kao što su mahunarke: grašak, pasulj, mogu pogoršati tegobe te njihovu upotrebu treba smanjiti. Preporučuje se i veća količina tečnosti i biljnih čajeva. Mineralna voda bogata magnezijumom može da pomogne ali je ne treba piti hladnu već na sobnoj temperaturi i to ujutru pre doručka, ali i u toku dana pre ručka i večere. Izbegavati začinjenu i ljutu hranu. Alkohol i pušenje mogu pojačati simptome već nastalog sindroma iritabilnog kolona.

Obroci bi trebali da budu manji ali češći i jako je bitno imati obroke u određeno vreme.

Pažljivo ispitivanje načina ishrane može da otkrije one faktore koji pogoršavaju simptome iritabilnog kolona (kafa, gazirani sokovi zaslađeni fruktozom ili sorbitolom, mleko, leguminoze, masna hrana i drugo).

Pošto je stres kod velikog broja pacijenata okidač za iritbilni kolon, neophodno je izbegavati ga. Naravno, to je vrlo teško u životu savremenog čoveka i zato je bitno da naučimo da se izborimo sa stresnim situacijama. Po zdravlje je najgore izbegavanje suočavanja sa problemom. Da li će relaksacija  biti sport, šetnja, knjiga, razgovor sa psihoterapeutom, prijateljima ili neka druga aktivnost, stvar je izbora pojedinca.

Za ublažavanje bolnih grčeva koriste se uglavnom spazmolitici (lekovi koji opuštaju glatku muskulaturu). Bol može povoljno da reaguje na primenu antiholinergika, datih 30 do 45 minuta pre obroka, ali oni često provociraju zatvor. Kod učestalih i obilnih proliva mogu pomoći antidijaroici. Mogu se koristiti kodein fosfat, loperamid ili holestiramin. Lečenje zatvora postiže se promenom načina ishrane ili ukoliko to ne pomogne upotrebom laksativa. Kod dominantne opstipacije može pomoći Cisapirid.

Svi lekovi za nervozna creva odnosno iritabilni kolon se uzimaju tek po konsultaciji sa lekarom, a nikako samostalno.

Prirodni lek za iritabilni kolon i nervozna creva koji pomaže u mnogim slučajevim su BioColon biljne kapi za nervozna creva.

. . .

133 Responses to "Sindrom iritabilnog kolona (nervozna creva) i kako se leči iritabilni kolon"

 1. Nikola  31. avgust 2014. at 08:31

  Postovana doktorko.Imam 21 godinu.Moji simptomi su gasovi,pracena zuta stolica,krcanje creva u stomaku i promena stolice najjcesce ujutru grcevi i dijareja,ti simptomi se dugo ispoljavaju?!Hvala.Pozdrav

 2. Dr Milena Ščepanović  1. septembar 2014. at 11:08

  Poštovani Nikola,
  vaše tegobe odgovaraju simptomima sindoma iritabolnog kolona. Treba da promenite način ishrane i života (što je najvažnije u lečenju) i da se svakako javite gastroenterologu.

 3. Radomir  7. septembar 2014. at 12:42

  Pozdrav svima!
  Rodjen sam 1978g zovem se Rade.
  Dijagnozu IK imam od 2011g.do nje sam dosao trnovitim putem,bezbroj lekara,ustanova,pregleda..irigografija,pasaza creva,gastroskopija,kolonoskopija totalna do terminalnog ileuma pa jos jednom gastroskopija.Dijagnoza:niceg malignog,nema polipa,nema znakova IBD.dakle Ik.
  Ja evo i danas nisam uspeo da znacajno umirim simptome..i dalje su tu pretakanje u crevima,neformirane stolice,knedla u grlu,podrigivanje i gasovi.
  Trebam vase misljenje postovana doktorko..trebam li opet na neka isputivanja ili jednostavno da ne obracam paznju na navedene simptome?
  Hvala svima

 4. Dr Milena Šćepanović  7. septembar 2014. at 14:57

  Poštovani Radomire,
  ne treba vam nikakva druga dijagnostika, kao ni ponavljanje urađenog. Pre svega korigujte ishranu i životne navike i pokušajte da ne mislite na bolest. Iritabilni kolon je psihosomatska bolest i napetost, stres, opsednutost bolešću, ne dozvoljavaju izlečenje. To je i razlog zašto bolest dugo traje.

 5. Lidija  13. septembar 2014. at 13:38

  Poštovana doktorko,
  Već par mejseci imam nelagodu i bol u gornjem desnom dijelu stomaka,koji ide ka ledjima mada i u donjem dijelu, kao da je sve to povezano.Bol je stalna,nekad imam i gorusicu i bol u zeludcu.I kao da mi organizam stalno trazi hranu.Sto se tiče stolice danima je redovna,a zadnja dva dana je nemam ili je u maloj kolicini, nije rijetka niti teecna.<uglavnom bol je neizdrziva i stalna u desnom dijelu stomaka.Plasim se da mi nesto nije u redu sa debelim cijevom pa cu biti zahvalna za vase misljenje.?

  Unaprijed zahvalna an odgovoru!

 6. Dr Milena Šćepanović  16. septembar 2014. at 16:47

  Poštovana Lidija,
  s obzirom da imate simptomatologiju i gornjeg i donjeg dela digestivnog trakta, treba da se javite gastroenterologu radi ispitivanja.

 7. Lidija  20. septembar 2014. at 18:13

  POštovana doktorko,
  Nažalost nemam vremena da odem kod gastroenterologa jer imam mnogo obaveza,al nekako se poslednjih dana moj bol više ikristalizovao u gornjem i srednjem dijelu digestivnog trakta,i stalno je prisutna,Ponekad osjećam blagu mučninu, možda nakon pražnjenja crijeva jer jer više imam zatvor.Možda sam vam sad bila malo preciznija.
  Unaprijed zahvalna!

 8. Dr Milena Šćepanović  23. septembar 2014. at 21:48

  Poštovana Lidija,
  bar deset bolesti može da da simptome koje vi imate, uključujući i to da imate sindrom iritabilnog kolona. Kako god, bez pregleda i dijagnostike nemoguće je reći šta je od toga u pitanju.

Leave a Reply

Your email address will not be published.


Security Code: