Sindrom iritabilnog kolona (nervozna creva) i kako se leči iritabilni kolon

Dr Milena Šćepanović

 

SINDROM IRITABILNOG KOLONA – Nervozna creva

Nervozna creva su bolest savremenog sveta. Šta predstavlja sindrom iritabilnog kolona

 

Spastični kolon, spastički kolitis, nervozna creva, iritabilni kolon, mukozni kolitis, prenadraženo debelo crevo, nervozno crevo, IBS.

Sindrom iritabilni kolon nervozna creva lečenje lekovi terapijaSindrom iritabilnog kolona – nervozna creva predstavlja najčešće gastrointestinalno oboljenje u kliničkoj praksi. Stručnjaci ga smatraju za bolest savremenog čoveka. Poslednjih godina gastroenterolozi registruju sve veći broj osoba sa dijagnozom IBS – a. U SAD – u od ove bolesti boluje oko 10-20% stanovništva. Češće se javlja kod žena nego kod muškaraca, a simptomi se kod većine pacijenata javljaju do 35. godine života.

Tačan uzrok nastanka iritabilnog kolona nauka još uvek nije utvrdila. Pokretljivost creva je poremećena iako organskih uzroka nema (nikakve izrasline ili druge promene nisu prisutne). Brojne studije su pokazale motornu i senzornu abnormalnost u gastrointestinalnom traktu ali ona nije prisutna kod svih pacijenata.

Kod pacijenata sa sindromom iritabilnog kolona tegobe se javljaju ili pojačavaju u vreme stresnih situacija. Često pacijenti početak svoje bolesti vezuju za neku stresnu situaciju iz svog života (problemi u porodici, na poslu, bolest ili smrt u porodici, novčane poteškoće, psihičke traume iz detinjstva). Najčešće su oboleli anskiozni ili depresivni. Zbog toga se ova bolest svrstava u grupu psihosomatskih bolesti iako naziv nervozna creva nije u potpunosti adekvatan.

Psihosomatske bolesti su bolesti psihogenog porekla, uzrokovane emotivnim smetnjama čiji se simptomi manifestuju na nivou organa, ali bez njihovog trajnog oštećenja.

Prema nekim modernim trendovima u medicini, koji se zovu „holistički” svako se oboljenje može smatrati psihosomatskim. Kao osnova za ovakvo gledište uzima se činjenica da sve fizičke bolesti imaju emocionalne i ponašajne efekte koji doprinose nastanku bolesti. Takođe se smatra da svi mentalni poremećaji imaju svoje fizičke manifestacije.

Nervozna creva ili Iritabilni kolon IBS je vrlo neprijatno oboljenje stomaka ali ono ne dovodi do trajnog oštećenja creva, ne izaziva krvarenja, niti vodi nekoj drugoj ozbiljnijoj bolesti poput raka.

Nervozna creva karakterišu bolovi u trbuhu u kombinaciji sa poremećajem stolice u vidu proliva i/ili zatvora.

.

Postoje tri osnovna oblika ovog sindroma – nervozna creva u tri manifestacije

Kod PRVOG oblika bolesti kliničkom slikom dominiraju bol u trbuhu i zatvor (taj oblik bolesti zove se spastični kolon). Ovaj oblik je najčešći kod žena.

Kod DRUGOG oblika bolesti kliničkom slikom dominira proliv koji može biti povremeni ili stalni (funkcionalni proliv). Muškarci najčešće imaju ovaj oblik bolesti.

Kod TREĆEG oblika naizmenično se javljaju proliv i zatvor.

Za bol je karakteristično da se pojačava nakon obroka a smanjuje nakon pražnjenja creva. On je difuznog tipa i prostire se preko čitavog trbuha. Pražnjenje creva je neredovno, manje od 3 stolice nedeljno, može biti i otežano, nepotpuno i bolno. Formirane stolice su često uske kao olovka. Proliv se ispoljava ujutru ili nakon obroka u vidu ređih stolica male zapremine. Kod ovih pacijenata je prisutno nadimanje trbuha a često može biti prisutna i sluz u stolici. Bolovi i proliv se nikada ne javljaju tokom sna, za razliku od organskih bolesti creva kada osoba ima i prolive i bolove tokom noći. Ovi pacijenti često imaju i tegobe tipa gorušice, mučnine i povraćanja. Isto tako češće imaju glavobolje, palpitacije, pojačano znojenje, a žene često imaju dismenoreju. Kod oblika sa zatvorom pacijenti posledično često imaju i hemoroide. Međutim, bez obzira na navedene simptome, opšte stanje bolesnika je dobro.

.

Nervozna creva – Dijagnoza

Dijagnoza bolesti nervoznih creva se postavlja isključivanjem drugih bolesti koje imaju slične simptome.

Pregled započinje razgovorom sa lekarom, kako bi se prepoznali simptomi i isključile druge bolesti (divertikulits, čir na dvanaestopalačnom crevu, kamen u žučnoj kesi, parazitske bolesti, rani ulcerozni kolitis).

Zatim sleduje fizikalni pregled, detaljna laboratorijska analiza, ultrazvuk trbuha, pregled stolice na okultnu krv i rektosigmoidoskopija.

Kod pacijenata starijih od 40 godina, koji ranije nisu imali slične tegobe, a imaju krv u stolici ili pozitivnu porodičnu anamnezu na tumore debelog creva, neophodno je uraditi kolonoskopiju. Kod žena treba isključiti neke bolesti genitalnog trakta koje mogu imati sličnu simptomatologiju (tumori ženskih polnih organa, upale jajnika). Ako je proliv izražen treba uraditi pregled stolice na parazite. Treba  isključiti i postojanje intolerancije na laktozu, kao i postojanje nepodnošljivosti na  pojedine sastojake hrane koji mogu dati slične tegobe. U tu svrhu sprovodi se tronedeljna dijeta bez laktoze.

Svi ovi rezultati kod pacijenata sa iritabilnim kolonom su u granicama normalnog.

BioColon biljne kapi za nervozna creva, kolitis i nervozan stomak

 

Nervozna creva – Lečenje

Kada se postavi dijagnoza, pristupa se lečenju. Lecenje iritabilnog kolona je jako dugotrajno i ne tako jednostavno. Univerzalni lek za nervozna creva ne postoji pa je lečenje uglavnom usmereno na ublažavanaje simptoma.

Osnovni cilj lečenja je uspostavljanje normalnog rada creva. To se prvenstveno postiže korigovanjem ishrane u smislu uvođenja namirnica bogatih dijetnim vlaknima (voće, kuvano i sveže povrće). Savetuje se hleb od integralnih žitarica, a često je potrebno dodavati i mekinje, nekoliko kašika pre ili uz obroke u vodi ili jogurtu. Namirnice čijim varenjem se oslobađaju gasovi kao što su mahunarke: grašak, pasulj, mogu pogoršati tegobe te njihovu upotrebu treba smanjiti. Preporučuje se i veća količina tečnosti i biljnih čajeva. Mineralna voda bogata magnezijumom može da pomogne ali je ne treba piti hladnu već na sobnoj temperaturi i to ujutru pre doručka, ali i u toku dana pre ručka i večere. Izbegavati začinjenu i ljutu hranu. Alkohol i pušenje mogu pojačati simptome već nastalog sindroma iritabilnog kolona.

Obroci bi trebali da budu manji ali češći i jako je bitno imati obroke u određeno vreme.

Pažljivo ispitivanje načina ishrane može da otkrije one faktore koji pogoršavaju simptome iritabilnog kolona (kafa, gazirani sokovi zaslađeni fruktozom ili sorbitolom, mleko, leguminoze, masna hrana i drugo).

Pošto je stres kod velikog broja pacijenata okidač za iritbilni kolon, neophodno je izbegavati ga. Naravno, to je vrlo teško u životu savremenog čoveka i zato je bitno da naučimo da se izborimo sa stresnim situacijama. Po zdravlje je najgore izbegavanje suočavanja sa problemom. Da li će relaksacija  biti sport, šetnja, knjiga, razgovor sa psihoterapeutom, prijateljima ili neka druga aktivnost, stvar je izbora pojedinca.

Za ublažavanje bolnih grčeva koriste se uglavnom spazmolitici (lekovi koji opuštaju glatku muskulaturu). Bol može povoljno da reaguje na primenu antiholinergika, datih 30 do 45 minuta pre obroka, ali oni često provociraju zatvor. Kod učestalih i obilnih proliva mogu pomoći antidijaroici. Mogu se koristiti kodein fosfat, loperamid ili holestiramin. Lečenje zatvora postiže se promenom načina ishrane ili ukoliko to ne pomogne upotrebom laksativa. Kod dominantne opstipacije može pomoći Cisapirid.

Svi lekovi za nervozna creva odnosno iritabilni kolon se uzimaju tek po konsultaciji sa lekarom, a nikako samostalno.

Prirodni lek za iritabilni kolon i nervozna creva koji pomaže u mnogim slučajevim su BioColon biljne kapi za nervozna creva.

. . .

Podelite članak sa prijateljima

Google1DeliciousDiggGoogleStumbleuponRedditTechnoratiYahooBloggerMyspaceRSS
Objavio , 27. jun 2012.. Kategorija Medicina. Sve aktivnosti oko ovog članka možete pratiti putem RSS 2.0. Možete ostaviti i komentar ili povratnu vezu na ovaj članak.

125 komentara na Sindrom iritabilnog kolona (nervozna creva) i kako se leči iritabilni kolon

 1. boban

  12. maj 2014. u 18:13

  postovana Dr. Milena
  imam 29 godina i od prije skoro godinu dana imam ponekad tegobi u stomakom,a cesto i nakon velika nuzda, ponekad moja stolica ima sluz. plasim se mnogo,takav mi je karakter,i nervozan sam isto tako.cesto mislim na tome da ne mi je nesta lose. mozda mi je od to sta premnogu se bojim i psihicki sam preopteretan o tome. uradio sam detaljni pregled na krvi,urina i bakterije,sve je najdobro sta moze da bude.doktor mi je reko da sam zdrav poptpuno i da mi je od nedovoljna fizicka aktivnost i preopterecenost sa mislima o tome. ja hocu da cujem i vase mislenje. treba li da se plasim od nesto strano ili da opustim snage i da zivim normalan zivot? hvala puno

 2. boban

  12. maj 2014. u 18:14

  postovana Dr. Milena
  imam 29 godina i od prije skoro godinu dana imam ponekad tegobi u stomakom,a cesto i nakon velika nuzda, ponekad moja stolica ima sluz. plasim se mnogo,takav mi je karakter,i nervozan sam isto tako.cesto mislim na tome da ne mi je nesta lose. mozda mi je od to sta premnogu se bojim i psihicki sam preopteretan o tome. uradio sam detaljni pregled na krvi,urina i bakterije,sve je najdobro sta moze da bude.doktor mi je reko da sam zdrav poptpuno i da mi je od nedovoljna fizicka aktivnost i preopterecenost sa mislima o tome. ja hocu da cujem i vase mislenje. treba li da se plasim od nesto strano ili da opustim snage i da zivim normalan zivot? hvala

 3. Dr Milena Šćepanović

  12. maj 2014. u 18:21

  Poštovani Bobane,
  potpuno se slažem sa vašim doktorom. Vi ste zdravi. Ne mislite na bolest – u suprotnom ćete još dugo biti bolesni.

 4. mirsad

  18. maj 2014. u 13:31

  Doktorke milena.molim vas dajtemi odgovor o mojim problemima.od prosle godine imam probleme sa stolicom.lececi helio bakteri moj lekar daao mi prekomernu dozu antibiotike koje sumi mlogo nastetile po zdravlju.od tada poceo sam kad obavim nuzdu da u stolicu ima sluz.tako da sam radijo krvnu sliku i sve je redu kaze lekar.nakon godinu tacno ovo vrjeme osecam zapek i ponovo sluz. Pase jako bojim dajte mi savet.osetijo sam cim se inerviram ili neki stres me pogodi meni se situacija obnovi.ovako se osjecam jako dobro imam snagu jedem trcim i nemam nikakve bolove.pomozite mi da krenem zdravim duhom.jako sam optercen sa ovim sluzom.mirsad 43.god

 5. Dr Milena Šćepanović

  19. maj 2014. u 21:18

  Poštovani Mirsade,
  posle veće upotrebe antibiotika dobro je da pijete jogurte, kefire i slične napitke sa ‚‚dobrim‚‚ bakterijama. Možete uzeti i Probiotik. U svakom slučaju treba da izbegavate stres. Ako tegobe budu perzistirale, javite se gastroenterologu.

 6. BILJANA

  18. jun 2014. u 17:35

  Poštovana dr.Šćepanović,čekajući na pregled kod gastroenterologa molim Vas za savet i mišljenje.Imam 32 godine.Porodila sam se pre 11 meseci,prvi put, prirodnim putem,poslednjih 4-5 meseci imam tupe bolove u malom stomaku kao pred menstruaciju,stolice svako jutro,nije proliv ali je eksplozivno i obilno,nekad i po 4 puta za jutro,u toku dana eventualno jedanput,najčešće i ne bude.Imam hemoroide još od pre trudnoće,koji me više bole negde u dubini nego na samom analnom otvoru.Ginekološki je sve u redu,moram napomenuti da sam imala kiretažu zbog zaostale posteljice nakon porođaja.Ponekad su bolovi kombinovani sa bolom u krstima.U trudnoći sam se ugojila 12kg,morala sam da mirujem i ležim.Primećujem da mi se stanje pogorša nakon kafe pa je skoro i ne pijem,ali bolovi su i dalje prisutni.Pre par dana sam prestala da dojim bebu tako da mogu da popijem i nešto za bolove kad ne mogu zaspati.U familiji imam slučajeve hemoroida i raka debelog creva sa dedine strane koliko je to važno,ne znam.Možda mi možete dati neko Vaše mišljenje i savet.Hvala unapred,Biljana

 7. Dr Milena Šćepanović

  21. jun 2014. u 20:08

  Poštovana Biljasna,
  hemoroidi koje imate ne dovode to tegoba koje imate. Ima više razloga koji mogu do njih dovesti, ali bez pregleda i dijagnostike ne mogu vam reći ništa konkretno. Rak debelog creva ne daje navedene tegobe. Kolonoskopiju treba da uradite posle 40-te godine (ranije ukoliko vam to gastroenterolog bude savetovao).

 8. Zivka

  28. jun 2014. u 13:59

  Poštovana dr.Šćepanović, svako jutro imam tvrde i bolne stolice i sluz.Lecim se od cira na davanaestopalacnom crevu.Ne znam ste da radim?Uzimam terapiju od gastroenerologa

 9. Dr Milena Šćepanović

  29. jun 2014. u 16:50

  Poštovana Živka,
  pretpostavljam da ste obavili neophodne preglede i na osnovu toga dobili terapiju, a da bi se videli rezultati potrebno je neko vreme. Svakako da su stolice bolne čim su tvrde, pa pre svega treba da regulišete pražnjenje.

 10. Dusko Jakovljevic

  30. jun 2014. u 12:59

  Zovem se Dusko Jakovljevic. Iz Valjeva sam i imam 41 godinu. Prosle godine u maju mesecu, posle tromesecnih stomacnih tegoba dijagnostikovan mi je iritabilni kolon od srtane vise gastroenterologa, kako u Valjevu tako i u Beogradu. Ultrazvuk stomaka i male karlice mi je radjen u vise navrata, rezultat stolice kao i laboratorijske analize i konstatovano da je sa te strane sve u redu. Radjena mi je i totalna kolonoskopija, nalaz- unutrasnji hemoroidi i povremeni spazam creva. Ostali nalaz – uredan. Pored toga radjen mi je skener i magnetna rezonanca abdomena i male karlice. I tu je nalaz uredan. Radjena je i pasaza tankih creva, gde je sve normalno osim ubrzane pasaze tankih creva. Uradjeni su mi i tumor markeri za debelo crevo i oni su negativni.Od lekova koristim Colospa retard, probiotik Forte i Kssalol, ali i pored toga sve vreme mi se nastavljaju 1-2 ubrzane kasaste stolice u jutarnjim satima, jaki grcevi u donjem stomaku kao i pretakanje u crevima i gasovi. Sve ovo je praceno jakim bolovima, nervnom napetoscu, uznemirenoscu i strahom. Iz tih razloga molim Vas za vas savet i misljenje. Hvala!!!

 11. Dusko Jakovljevic

  30. jun 2014. u 13:46

  Zovem se Dusko Jakovljevic. Iz Valjeva sam i imam 41 godinu. Prosle godine u maju mesecu, posle tromesecnih stomacnih tegoba dijagnostikovan mi je iritabilni kolon od srtane vise gastroenterologa, kako u Valjevu tako i u Beogradu. Ultrazvuk stomaka i male karlice mi je radjen u vise navrata, rezultat stolice kao i laboratorijske analize i konstatovano da je sa te strane sve u redu. Radjena mi je i totalna kolonoskopija, nalaz- unutrasnji hemoroidi i povremeni spazam creva. Ostali nalaz – uredan. Pored toga radjen mi je skener i magnetna rezonanca abdomena i male karlice. I tu je nalaz uredan. Radjena je i pasaza tankih creva, gde je sve normalno osim ubrzane pasaze tankih creva. Uradjeni su mi i tumor markeri za debelo crevo i oni su negativni.Od lekova koristim Colospa retard, probiotik Forte i Kssalol, ali i pored toga sve vreme mi se nastavljaju 1-2 ubrzane kasaste stolice u jutarnjim satima, jaki grcevi u donjem stomaku kao i pretakanje u crevima i gasovi. Sve ovo je praceno jakim bolovima, nervnom napetoscu, uznemirenoscu i strahom. Iz tih razloga molim Vas za vas savet i misljenje. Hvala!!!

 12. Dr Milena Šćepanović

  30. jun 2014. u 16:24

  Poštovani Duško,
  vaš iritabilni kolon i tegobe koje imate, uzrokovani su napetošču i uznemirenošću koje imate. Kada se toga budete oslobodili, prestaće vam i tegobe. Shvatite da ste zdravi i da nemate malignu bolest. Nađite način da se opustite i naravno, korigujte ishranu.

 13. Maki

  4. jul 2014. u 15:14

  Postovana doktorice, imam tegobe nemogucnosti zadrzavanja gasova i dugotrajni proliv u trajanju po nekoliko nedelja vec 6 godina, kada sam u nekoj stresnoj situaciji iz nekog razloga kojeg sam sebi nemogu da objasnim dolazi do ubrzanog rada creva, proliva, nadutosti i bolova u predelu trbuha sto mi otezava svakodnevne aktivnosti pri cemu dolazi do jos veceg pogorsanja stanja. Pregled stolice i krvi i pregled na ultra zvuku nije pronasao razlog mojih tegoba. Stanje mise pogorsavalo do te mere da sam pre nekoliko godina morao zbog toliko intenzivnog bola u trbuhu da idem na hitnu da bih primio inekciju protiv bolova. Sobzirom na toliko dugotrajne simptome zeleo bih da postavim pitanja dali postoji bar priblizan nacin resavanja ovog problema. Srdacan pozdrav.

 14. Dr Milena Šćepanović

  4. jul 2014. u 20:53

  Poštovani Maki,
  razlog vaših tegoba ste i sami naveli, a to je stresna situacija koje ne morate biti uvek svesni. Pokušajte da nađete način da se opustite. Od preparata vam mogu preporučiti BioColon (koji se reklamira na ovom blogu) a koji je pokazao odlične rezultate.

 15. Darija

  6. jul 2014. u 15:52

  postovana dr,
  pre mesec dana uradila sam kompletnu kolonoskopiju,gde mi je potvrdjena dijagnotza iritabilnog kolona.Moja stolica je promenljiva,kad to kazem mislim,da u toku dana mogu u roku od par sati da imam od prve koja bude potpuno normalna,do trece koja bude nesto meksa,ono sto mene i dalje plasi jeste sluz u stolici.htela sam vas pitati da li je u sklopu iritabilnog kolona normalan nalaz naglasene vaskularne sare.Ovako mi pise u nalazu,opisacu vam sigmoidni segment kako pise,osrtalo je sve ok,
  urednog lumena ,pravilnih haustri,bez sadrzaja,dobre vizualizacije,mukoza glatka sjajna,ruzicast,pojacane vaskularne sare,bez vulnerabilnosti i vegetantnih promea.povremeni umereni spazmu.Da li ima razlog za brigu zbog te vasularne naglasene sare i zbog sluzi u stolici?
  unapewd zahvaljujem

 16. Dr Milena Šćepanović

  6. jul 2014. u 22:15

  Poštovana Darija,
  sluz se javlja kao jedan od simptoma iritabilnog kolona, a pojačana vaskularna šara nema nekog značaja. Nemate razloga za brigu.

 17. Irena

  7. jul 2014. u 12:14

  Postovana, imam problem evo skoro dva meseca. Pocelo je sa strahovitim bolom u zelucu, te noci nisam mogla da spavam od bola, kroz par dana javila se dijareja, pa zatvor, pa opet dijareja, ali samo jednom dnevno, uglavnom ujutru. Imam bolove u misicima, nadutost i gadove radila sam analize, sve mi je super, osim sto su mi nasli kandidu u malom broju i malo povecanu helikobskteriju. Nadjena mi je i kandida na jeziku i u grlu. Zatim su se simptomi povukli na dve nedelje, pa su se opet pojavili. Sta mislite, da li je svemu ovome uzrok iritabilni kolon ili je kandida u pitanju? Hvala unapred.

 18. Dr Milena Šćepanović

  7. jul 2014. u 18:19

  Poštovana Irena,
  vase tegobe odgovaraju sindromu iritabilnog kolona, ali takođe mogu biti izazvane i infekcijom kandidom. Po završetku lečenja kandide, javite se gastroenterologu da bi se postavila definitivna dijagnoza.

 19. Milena

  23. jul 2014. u 19:35

  Postovana dr,imam problem koji traje vec 6-7 meseci.Zapravo mnogo me boli ceo donji stomak,odnosno bol se seta levo,desno po sredini..takođe problem imam i problem i sa stolicom pracena prolivom, zatvorom, nedovoljnim praznjenjem i nadutoscu.sve mi se to desava naizmenicno.zadnjih par dana prva stolica mi je kasasta a odmah posle toga imam proliv u veoma malim kolicinama.krvna slika mi je super,gvoždje 19,feritin 68,stolica na bakterije,gljivice,parazite u redu,tumor markeri su u redu,irigigrafija u redu,ne gubim na kilazi cak sam se ugojila 3 kg.e sad stolica na okultno krvarenje je pre 2 meseca bila u redu a sada je test pozitivan stim da moram da spomenem da imam unutrasnje suljeve.Takođe je test na heliko bakteri bio pozitivan.volela bih da mi kazete vase misljenje sta bi moglo da bude.HVALA

 20. Dr Milena Šćepanović

  27. jul 2014. u 18:53

  Poštovana Milena,
  vaše tegobe odgovaraju simptomima iritabilnog kolona. Pročitajte tekst iznad i potrudite se da izmenite način života i ishrane, koji su glavni razlog nastanka bolesti.

 21. aleksandar ivanović

  2. avgust 2014. u 16:56

  Poštovana doktorko.Imam 41 godinu.Imam problem koji traje već skoro 10 godina.Obraćao sam se neznam sve gde od doktora opšte prakse,gastroentereologa do travara i sl.Vozim autobus po gradu.Nepamtim kada sam imao normalnu stolicu.Uvek su prolivi i jako je retka.Radio sam koronografiju i bronkoskopiju,nosio uzorak stolice,snimao ultazvukom stomak(tada su mi našli kamen u zuči koji sam izvadio 2010).Nemam rešenje.Gutao sam svakave lekove i ništa.Pa čak i taj kolosparetard i ….Ovako,malo me iseče stomak u donjem delu i ODMAH mi se trazi da idem u WC.Probao sam i dijete i izbacio sve što sam pomislio da je od hrane uzročnik i NIŠTA.Nisam ništa nervozniji od drugih ljudi.Čak me nikada nije poteralo da idem u WC dok gledam utakmicu.desi se iz čista mira i bilo koje doba dana.Samo me potera i moram odmah u WC i ako nije posle nekog obroka.Nema pravila,ali ni mesto ni vreme nebira napad dijareje.Nepamtim kada sam normalnu stolicu imao i normalno oišao u WC:Molim za pomoć,jer sam nemoćan.Gde god da idem moram unapred da se raspitam da li ima i gde WC ili je nekakavo zbunje ili šuma u okolini.nedaj boze nikome ovo.pomenuo je doktor na B.kosi u prolazu kao nervozna creva ali da je sve OK u vezi nedaj boze nekih gorih bolesti.Šta da radim?

 22. Dr Milena Scepanovic

  2. avgust 2014. u 21:42

  Postovani Aleksandre,
  vase tegobe odgovaraju sindromu nervoznih creva, za koji klasicna medicina nazlost nema lek. Iz vaseg teksta nije mi samo jasno da li ste uradili kolonoskopiju. Ako jeste, nemate razloga da se bojite ozbiljnijih bolesti. Kod vas je navedeno stanje postalo „normalno„ i najbolje je da to prihvatite kao tako i da pokusate da ne razmisljate mnogo o bolesti. Korigovli ste ishranu, pokusajte sa nekom rekreacijom ili redovnom setnjom, a mozete probati i BioColon koji se ovde reklamira.

 23. Alekdandar

  5. avgust 2014. u 02:01

  Postovana doktorka,
  Imam mali strah u vezi sa mojim stanjem, pa bih da postavim pitanje. Ja imam 36 godina, vec duze vreme imam problema sa krvavim sluzom u stolici. Isao sam na sledece preglede: gastroskopiju, kolorektalni pregled (gde su mi utvrdjeni unutrasnji hemoroidi), UZ trbuha. Jedino me plasi ta krvava sluz ( ince krv je jarko crvene boje, sveza), ali nekako na pairu ostaje ta neka gusta krvava sluz. Nadjeno mi je da patim od nervoznih creva, zatim da imam netoleranciju na gluten. Konoskopiju jos nisam radio, nekako me strah. Inače, moj otac pati od hemoroidalne bolesti vec nekih 45 godina. Da li genetika ima uticaja, sta to moze da izaziva tu gustu krvavu sluz (nije svskodnevno, desava se dva dana, pa nema npr. 7, nekad i mesecima). Inace boja stolice je normalna, braon, krv ide uvek nezavisno od stolice. Da li postojanje iritabilnog kolona ( nervoznih creva) mogu da prouzrokuju tu krvavu sluz uz postojanje unutrasnjih hemoroida? Sta vi predlazete da jos uradim? Nisam jos rekao, kada sam gutao sondu, receno mi je da imam zeludacnu kilu! Da li i to mozda ima neki uticaj na moje stanje? Hvala na odgovoru!

 24. Glorija

  13. avgust 2014. u 09:25

  Postovana doktorka,
  Imam 26 godina i vec 3 meseca imam problema sa stolicom i nadimanjem. Svako jutro, kako otvorim oci, dobijam gasove i imam kasastu obilnu stolicum (1-2 puta dnevno). Nadimanja Imam svaki dan, nekad tegobe povezujem sa hranom,a nekad nema nikakve veze.Cesto osetim kako mi balon vazduha „seta po stomaku“ i posle svakog obroka mi „bucka i pretaka“ stomak. S vremena na vreme Imam grceve u levom donjem delu stomaka. U porodici Imam slucajeve Ca debelog creva i naravno da odmah pomislim da je nesto lose cim krene kasasta stolica. Do Maja ove godine sam imala neredovnu cvrstu stolicu,ali od stomacnog virusa kojeg sam imala u maju, sve je krenulo naopako. Jesam malo nervozna,ali ne vise nego uobicajno. Pijem probiotik svaki dan vec 2 meseca.Zanima me da li moje simptome mogu da povezem sa Iritabilnim kolonom ili bih trebala da se zabrinem? Hvala Vam na odgovoru i veliki pozdrav.

 25. Dr Milena Scepanovic

  13. avgust 2014. u 14:30

  Postovani Aleksandre,
  vi imate iritabilni kolon i tegobe vezano sa tim. To nije nasledna bolest. Zeludacna kila nema nikakve veze sa iritabilnim kolonom. I, svakako, treba da uradite kolonoskopiju.

  Postovana Glorija,
  vase tegobe odgovaraju simptomima iritabilnog kolona. Treba da se javite gastroenterologu i da korigujete ishranu u potpunosti. Verovatno da napetost koju imate kod vas deluje na digestivni trakt izazivajuci vam navedene tegobe. Opustite se.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Možete koristiti ove HTML oznake i atribute: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>


Security Code: