Dr Milena Šćepanović

 

SINDROM IRITABILNOG KOLONA – Nervozna creva

Nervozna creva su bolest savremenog sveta. Šta predstavlja sindrom iritabilnog kolona

 

Spastični kolon, spastički kolitis, nervozna creva, iritabilni kolon, mukozni kolitis, prenadraženo debelo crevo, nervozno crevo, IBS.

Sindrom iritabilni kolon nervozna creva lečenje lekovi terapija
Nervozna creva ili nervozan stomak – sindrom IBD

Sindrom iritabilnog kolona – nervozna creva predstavlja najčešće gastrointestinalno oboljenje u kliničkoj praksi. Stručnjaci ga smatraju za bolest savremenog čoveka. Poslednjih godina gastroenterolozi registruju sve veći broj osoba sa dijagnozom IBS – a. U SAD – u od ove bolesti boluje oko 10-20% stanovništva. Češće se javlja kod žena nego kod muškaraca, a simptomi se kod većine pacijenata javljaju do 35. godine života.

Tačan uzrok nastanka iritabilnog kolona nauka još uvek nije utvrdila. Pokretljivost creva je poremećena iako organskih uzroka nema (nikakve izrasline ili druge promene nisu prisutne). Brojne studije su pokazale motornu i senzornu abnormalnost u gastrointestinalnom traktu ali ona nije prisutna kod svih pacijenata.

Kod pacijenata sa sindromom iritabilnog kolona tegobe se javljaju ili pojačavaju u vreme stresnih situacija. Često pacijenti početak svoje bolesti vezuju za neku stresnu situaciju iz svog života (problemi u porodici, na poslu, bolest ili smrt u porodici, novčane poteškoće, psihičke traume iz detinjstva). Najčešće su oboleli anskiozni ili depresivni. Zbog toga se ova bolest svrstava u grupu psihosomatskih bolesti iako naziv nervozna creva nije u potpunosti adekvatan.

Psihosomatske bolesti su bolesti psihogenog porekla, uzrokovane emotivnim smetnjama čiji se simptomi manifestuju na nivou organa, ali bez njihovog trajnog oštećenja.

Prema nekim modernim trendovima u medicini, koji se zovu „holistički” svako se oboljenje može smatrati psihosomatskim. Kao osnova za ovakvo gledište uzima se činjenica da sve fizičke bolesti imaju emocionalne i ponašajne efekte koji doprinose nastanku bolesti. Takođe se smatra da svi mentalni poremećaji imaju svoje fizičke manifestacije.

Nervozna creva ili Iritabilni kolon IBS je vrlo neprijatno oboljenje stomaka ali ono ne dovodi do trajnog oštećenja creva, ne izaziva krvarenja, niti vodi nekoj drugoj ozbiljnijoj bolesti poput raka.

Nervozna creva karakterišu bolovi u trbuhu u kombinaciji sa poremećajem stolice u vidu proliva i/ili zatvora.

.

Postoje tri osnovna oblika ovog sindroma – nervozna creva u tri manifestacije

Kod PRVOG oblika bolesti kliničkom slikom dominiraju bol u trbuhu i zatvor (taj oblik bolesti zove se spastični kolon). Ovaj oblik je najčešći kod žena.

Kod DRUGOG oblika bolesti kliničkom slikom dominira proliv koji može biti povremeni ili stalni (funkcionalni proliv). Muškarci najčešće imaju ovaj oblik bolesti.

Kod TREĆEG oblika naizmenično se javljaju proliv i zatvor.

Za bol je karakteristično da se pojačava nakon obroka a smanjuje nakon pražnjenja creva. On je difuznog tipa i prostire se preko čitavog trbuha. Pražnjenje creva je neredovno, manje od 3 stolice nedeljno, može biti i otežano, nepotpuno i bolno. Formirane stolice su često uske kao olovka. Proliv se ispoljava ujutru ili nakon obroka u vidu ređih stolica male zapremine. Kod ovih pacijenata je prisutno nadimanje trbuha a često može biti prisutna i sluz u stolici. Bolovi i proliv se nikada ne javljaju tokom sna, za razliku od organskih bolesti creva kada osoba ima i prolive i bolove tokom noći. Ovi pacijenti često imaju i tegobe tipa gorušice, mučnine i povraćanja. Isto tako češće imaju glavobolje, palpitacije, pojačano znojenje, a žene često imaju dismenoreju. Kod oblika sa zatvorom pacijenti posledično često imaju i hemoroide. Međutim, bez obzira na navedene simptome, opšte stanje bolesnika je dobro.

Konsultacije i specijalistički pregled – mogućnost da vas direktno pregleda Dr Milena Šćepanović, može se ostvariti i zakazati u domovima zdravlja članicama Medigroup putem telefona 011 40 40 100 ili putem sajta www.medigroup.rs

.

Nervozna creva – Dijagnoza

Dijagnoza bolesti nervoznih creva se postavlja isključivanjem drugih bolesti koje imaju slične simptome.

Pregled započinje razgovorom sa lekarom, kako bi se prepoznali simptomi i isključile druge bolesti (divertikulits, čir na dvanaestopalačnom crevu, kamen u žučnoj kesi, parazitske bolesti, rani ulcerozni kolitis).

Zatim sleduje fizikalni pregled, detaljna laboratorijska analiza, ultrazvuk trbuha, pregled stolice na okultnu krv i rektosigmoidoskopija.

Kod pacijenata starijih od 40 godina, koji ranije nisu imali slične tegobe, a imaju krv u stolici ili pozitivnu porodičnu anamnezu na tumore debelog creva, neophodno je uraditi kolonoskopiju. Kod žena treba isključiti neke bolesti genitalnog trakta koje mogu imati sličnu simptomatologiju (tumori ženskih polnih organa, upale jajnika). Ako je proliv izražen treba uraditi pregled stolice na parazite. Treba  isključiti i postojanje intolerancije na laktozu, kao i postojanje nepodnošljivosti na  pojedine sastojake hrane koji mogu dati slične tegobe. U tu svrhu sprovodi se tronedeljna dijeta bez laktoze.

Svi ovi rezultati kod pacijenata sa iritabilnim kolonom su u granicama normalnog.

Biocolon kapi za nervozna creva, kolitis i nervozan stomak
Najbolji prirodni preparat za nervozan stomak i nervozna creva

Nervozna creva – Lečenje nervoznih creva

Kada se postavi dijagnoza, pristupa se lečenju. Lecenje iritabilnog kolona je jako dugotrajno i ne tako jednostavno. Univerzalni lek za nervozna creva ne postoji pa je lečenje uglavnom usmereno na ublažavanaje simptoma.

Osnovni cilj lečenja je uspostavljanje normalnog rada creva. To se prvenstveno postiže korigovanjem ishrane u smislu uvođenja namirnica bogatih dijetnim vlaknima (voće, kuvano i sveže povrće). Savetuje se hleb od integralnih žitarica, a često je potrebno dodavati i mekinje, nekoliko kašika pre ili uz obroke u vodi ili jogurtu. Namirnice čijim varenjem se oslobađaju gasovi kao što su mahunarke: grašak, pasulj, mogu pogoršati tegobe te njihovu upotrebu treba smanjiti. Preporučuje se i veća količina tečnosti i biljnih čajeva. Mineralna voda bogata magnezijumom može da pomogne ali je ne treba piti hladnu već na sobnoj temperaturi i to ujutru pre doručka, ali i u toku dana pre ručka i večere. Izbegavati začinjenu i ljutu hranu. Alkohol i pušenje mogu pojačati simptome već nastalog sindroma iritabilnog kolona.

Obroci bi trebali da budu manji ali češći i jako je bitno imati obroke u određeno vreme.

Pažljivo ispitivanje načina ishrane može da otkrije one faktore koji pogoršavaju simptome iritabilnog kolona (kafa, gazirani sokovi zaslađeni fruktozom ili sorbitolom, mleko, leguminoze, masna hrana i drugo).

Pošto je stres kod velikog broja pacijenata okidač za iritbilni kolon, neophodno je izbegavati ga. Naravno, to je vrlo teško u životu savremenog čoveka i zato je bitno da naučimo da se izborimo sa stresnim situacijama. Po zdravlje je najgore izbegavanje suočavanja sa problemom. Da li će relaksacija  biti sport, šetnja, knjiga, razgovor sa psihoterapeutom, prijateljima ili neka druga aktivnost, stvar je izbora pojedinca.

Za ublažavanje bolnih grčeva koriste se uglavnom spazmolitici (lekovi koji opuštaju glatku muskulaturu). Bol može povoljno da reaguje na primenu antiholinergika, datih 30 do 45 minuta pre obroka, ali oni često provociraju zatvor. Kod učestalih i obilnih proliva mogu pomoći antidijaroici. Mogu se koristiti kodein fosfat, loperamid ili holestiramin. Lečenje zatvora postiže se promenom načina ishrane ili ukoliko to ne pomogne upotrebom laksativa. Kod dominantne opstipacije može pomoći Cisapirid.

Svi lekovi za nervozna creva odnosno iritabilni kolon se uzimaju tek po konsultaciji sa lekarom, a nikako samostalno.

Prirodni lek za iritabilni kolon i nervozna creva koji pomaže u mnogim slučajevim su BioColon biljne kapi za nervozna creva.

Naručite BioColon pouzećem direktno na vašu adresu:

Telefon za naručivanje: 065-970-7777

E mail za naručivanje:  prodajanadar@gmail.com

. . .

298 Responses to "Sindrom iritabilnog kolona (nervozna creva) i kako se leči iritabilni kolon"

 1. Taca  15. januara 2017.

  Poštovana doktorko,
  Javljam se zbog problema sa stomakom.Imam 36 godina. Zbog proliva, tj. vodenih stolica koje su se pojavile u julu, javila sam se lekaru. Pošto sam bila u inostranstvu, na pregled sam otišla u avgustu. Tada su stolice presle u kašaste i imala sam ih 3-4 u toku dana.Nalazi stolice i urina uredni. Zbog puta, doktor mi prepisuje lactocare daily sa cinkom i controloc od 40 mg jednu ujutru. U septembru rađena kolonoskopija, tj. do oko 30 cm od anokutane granice. Nalaz uredan, osim unutrašnjih hemoroida. Na osnovu ph nalaza uzetog tkiva ustanovljena dijagnoza colitis chronica nonspecifica. Zbog prisustva helikobakterije utvrđene analizom krvi, data trojna terapija. Isla pre nedelju dana na kontrolu. Doktor preporučio ultrazvuk zbog blagog bola ispod levog rebra.Treba da odem na zakazani UZ pregled. Postavljena dijagnoza; iritabilni kolon susp. gastritis chr. K.59.1. Pre tri dana sam dobila tri uzastopne žute kašaste stolice neprijatnog mirisa i boleo me je stomak. I dalje je žuta, malo drugačija, krvi nema, imam gasova, retko me stomak zaboli. Sada pijem controloc 1 dnevno i lactocare 1 dnevno. Šta Vi mislite? Da li se na osnovu ovih nalaza može utvrditi ova dijagnoza? Šta treba da radim? Malo se brinem. Hvala!

 2. Dr Milena Šćepanović  15. januara 2017.

  Poštovana Taco,
  vaše tegobe odgovaraju iritabilnom kolonu. Mogli biste još da uradite tesitranje na nepodnošljivost glutena, pregled stolice na Candidu i eventualno ponovite kolonoskopiju (da se pregleda celo debelo crevao). Svakakao će vam pomoći ako kompletno promenite način ishrane. Savetujem vam i BioColon biljne kapi.

 3. Sladjana  16. januara 2017.

  postovana Dr.Milena Scepanovic imam 36 god.prvo izvinjavam se i nadam se da ces me razumjeti javlam se zbog problema sa stomakom, vec 2 i pol god.sta mi se pojavio odjednom jaku bol u stomaku koi bol jos dan danas nije prestao imam nonstop grcevi u crijevima,jaku bol sa desnom i levom stranu pod rebra i na cjeli stomak,imam mn.,gasove i naduetost,imam promenu na stolicu kasastu stolicu i ponekad tvrda moze da se desi da imam nekada po 2 stolice na dan,od mn.bolove ponekad i nemogu spavati,posle 1 mesec od kada se pojavio ovaj bol u crijevima odma javila sam se lekaru i uradilisu mi totalnu kolonoskopiju i gastroskopiju i dvije su bili u redu,uradila sam i pregled stolice na kandidu i crijevne parazite odlicno je rezultat i odlicna crijevna flora,lekar mi je rekao da se ne brinem posto nije mi nista bez obzira sta ja imam jaku bol u stomaku prije mesec dana primetiosam da u stolici imam malu svezu krvi koi se pojavla po 4 ili 5 dana,nemam cvrstu stolicu i nemam hemoroide opet sam se javio kod ljekara koi mi je zakaz..opet kolonskopiju i za 1 mjesec uradila sam 2 kolonoskopije koji su bili sve u redu i tada ljekar mi je napisao dijagnozu na izvestaju sindrom iritabilno crijevo,Sta vi mislite doktorke od iskustva,dali sa nervoznim crjeva moze ponekad da krvarim,i dali moze da bude povrzano sa neku drugu bolest na primer hronova bolest ili kolitis,dali hronova bolest i kolitis se otkrije sa kolonoskopiju ili ima jos neku drugu metodu i dali ovi 2 bolesta se pojavlja odma od kad se pojav…prvi simptomi ili treba da pomine odreden period pa onda da se otkrije hvala doktorke…

 4. Dr Milena Šćepanović  28. januara 2017.

  Poštovana Slađana,
  uradili ste više nego dovoljno kolonoskopija i nemate ni Kronovu bolest ni kolitis, već iritabilni kolon. Krv posle stolice koju navodite može se javiti od prsnuća kože oko čmara (što se obično vidi pažljivim pregledom proktologa) a što nastaje posle tvrdih, nekada i retkih, stolica. Možete lokalno koristiti kantarion ulje.

 5. Nina Nina  8. februara 2017.

  Postovana dr. Milena, imam 30 godina i vec godinama se mucim sa zatvorom, imam i unutrasnje hemoroide koje sam dobila za vrijeme prve trudnoce, nikad prije trudnoce nisam imala problema sa stolicom uvijek je bila redovna..no medjutim od te prve trudnoce ja se patim kako sa hemoroidima tako i sa zatvorom..prije sam i nekako mogla da se borim sa tim pijuci cajeve za regulisanje stolice ali kako vrijeme odmice sve mi je teze, na lijevoj donjoj strani trbuha osjecam neku nelagodu nije to bol, i ne boli na dodir, ali kad imam gasove, a redovno ih imam, onda to mjesto bude osjetljivo isto kao da se rasteze do tog stepena da hoce puci i jako mi je neugodno, to se obicno javi poslije zatvora i poslije popijenog caja za regulaciju…drugih simptoma nemam, ne boli me nista ali sam nekad jako naduta i puna plinova..molim vas ako mozete da mi predlozite kako sebi da pomognem i kako da se na prirodan nacin rijesim zatvora..veliki pozdrav

 6. Dr Milena Šćepanović  9. februara 2017.

  Poštovana Nina,
  opstipacija, ili zatvor, najbolje se rešavaju promenom ishrane (mekinje, ovsene i ražene pahuljice, proso, laneno seme, suve šljive, smokve…puno tečnosti, čajeva, supa…) i fizičkom aktivnošću (dovoljna je i redovna šetnja). Na tržištu možete naći i čajeve i biljne kapi za regulisanje pražnjenja. Ako ništa od toga ne pomogne, javite se gastroenterologu.

 7. Јована  19. februara 2017.

  Поштована докторка,
  јављам Вам се због проблема са радом црева. Имам 26 година. Усред употребе антибиотика више врста и пада имуног система, почетком јануара због високе температуре и пролива дијагностиковна ми је бактерија Clostridium difficile. Лечена сам болнички vankomicinom три дана, након чега сам пила orvagil 7 дана. Налаз на исту бактерију крајем јануара био је негативан, налаз крви и урина је добар, али ми је копрокултура показала да имам Candidu species. Лекар опште праксе ми је преписао nistatin, који нисам желела да пијем јер је опет антибиотик, већ сам решила природним путем да се лечим. На дијети сам, пијем капи и сируп на биљној бази који јачају имуни систем, пробиотике, чајеве против кандиде… Немам никакве болове, једини проблем су честе формиране и кашасте столице праћене са доста слузи браон и жуте боје, некада и до 5-6 на дан, често после јела. Мене највише брине та слуз и чести надражаји. Да ли мислите да су сви ти симптоми због кандиде или постоји могућност да је нешто друго? Који је ваш предлог, које прегледе опет да урадим, посета гастроентерохепатологу, инфектологу… ?
  Срдачан поздрав!
  Ј.Б.

 8. velibor  2. marta 2017.

  postovana doktorka..imam jedan neprijatan problem.tj.krcanje creva koje me uzasno nervira i koje obicno nastaje posle unosenja obroka>Da li postoji neki antibiotik ili caj da se to umiri,bio sam kod lekara opste prakse,radio sam nalaze na mokracu i stolicu i sve je uredno,osim sto mi stolica ponekad bude kasasta i neprijatnog mirisa…U NAPRED HVALA

 9. Dr Milena Šćepanović  7. marta 2017.

  Poštovana Jovana,
  Candida je gljivica a Nistatin nije antibiotik već antimikotik i treba da ga pijete. Svakako je najbolje da se javite gastroenterologu.

  Poštovani Velibore,
  pre svega treba da se javite gastroenterologu da bi lekar procenio ima li potrebe za nekim ispitivanjem. Ukoliko se isključi postojanje bolesti preporučujem vam BioColon biljne kapi.

 10. Sanja  10. maja 2017.

  Poštovana doktorka
  javljam se u vezi deteta 13 godina sa dijagnozom iritabilni kolon sa prolivom. Urađene su analize intolerancije na laktozu i gluten i svi rezulati su u redu. Pridržava se ishrane koja mu je predlozena( sve bez laktoze,crni hleb,bez slatkiša i sokova i povrća koje nadima). Bilo mu je dobro 2-3 meseca i sada se tegobe ponovo javljaju grčevi i prolivi bez obzira na ishranu.To mu stvara veliki problem u skoli.Takođe dosta je smršao. Nikakva terapija nije mu propisana,pa me interesuje da li postoji nešto što bi mu olakšalo ove tegobe i šta nam Vi savetujete?
  Unapred hvala

 11. Milena  11. maja 2017.

  Postovana doktorka
  Sta raditi kad dete ima duze debelo crevo, utvrdjeno na irigografiji duze ali zdravo..jos uvek dojeno, hrani se zdravo. Zitarice, vlakna, sljiva, pije i vodu , kolicina varira. Da li ce u toku razvoja i dok krene veca fizicka aktivnost to biti regulisano. Trenutno samo puzi i polako se pusts po neki korak. Ima godinu dans. Hvala unapred

 12. Dr Milena Šćepanović  17. maja 2017.

  Poštovana Sanja,
  možete probati BioColon kapi.

  Poštovana Milena,
  duže debelo crevo je nešto što pojedini ljudi imaju i uglavnom ne pravi problem u životu (ponekad i to uglavnom kod starijih ljudi), a svakako ne treba ništa preduzimati povodom toga.

 13. Sasa  21. maja 2017.

  Pozdrav ja sam Sasa imam dugo vec vremena sa zelucom radjena graskoskopija vise puta erozivni gastritis hijstus hernia takodje radjena davno kolonoskopija utvrdjeno lenja creva nemam stolicu po vise dana a kada je dob8jem posle toga mucenje sa bolovima a od skoro imam problema bol i neprijatnost u donjem delu stomaka oko pupka i ispod sa pretakanjem i pucanjem po crevima bio kod dr dali tablete sabax flobian i jos jedne koje pijem u toku obroka i nista bolje pa bih molio za vasu konstutaciju unapred hvala

 14. Dr Milena Šćepanović  13. juna 2017.

  Poštovani Sasa,
  vaše tegobe odgovaraju sindromu iritabilnog kolona. Zavisno od vaših godina dolazi u obzir da ponovite kolonoskopiju. Ako je nalaz uredan potrebno je da promenite ishranu i životne navike. Možete probati i biljne kapi za nervozna creva, BioColon.

 15. Lela  27. juna 2017.

  Postovana dr. Scepanovic

  Iako se nisam lecila od toga, svesna sam da imam sindrom nervoznih creva koji me pratio kroz ceo zivot i donosio mi i donosi velike neprijatnosti.Rezultat je da u van kuce u toku dana ne smem ama bas nista da jedem jer se jaka potreba za defekacijom javlja smesta nakon unosa i najmanje kolicine hrane pa i jednog jedinog zalogaja. Zbog toga mi je privatni i profesionalni zivot ugrozen jer ne smem nigde van kuce otici na veceru, rucak, koristiti ishranu u kantini, otici na poslovni rucak ili otici na bilo kakvu proslavu jer vecina smatra da sam ljuta ili da mi se njihova hrana ne dopada…To traje decenijama i potpuno sam izgladnela sto nadoknadjujem jedino uvece kad dodjem kuci. Potpuno sam iznurena ovim nacinom zivota a u poslednjih par godina mi je stomak porastao nesrazmerno u odnosu na telo i izgledam kao trudnica u 8.mesecu.Sta da radim. Imam 59 godina.

 16. Dr Milena Šćepanović  27. juna 2017.

  Poštovana Lela,
  svakako treba prvo da uradite neke osnovne preglede, UZ trbuha, kolonoskopiju…Najbolje je da se prvo javite gastroenterologu. Zavisno od rezultata dobićete neku terapiju. Ako svi nalazi budu uredni, možemo se ponovo čuti oko daljih saveta.

 17. Ružica  28. juna 2017.

  Poptovana dr.Milena, imam 62 godine. Već desetak dana imam sledeći problem: blagi bol – neprijatnost, 2 cm levo od pupka, nadutost, povremeni vetrovi, krčanje creva.
  Svi laboratorijski nalazi krvi, urina, kao i test na okultno krvarenje iz stolice su ok. UZ abdomena. takodje. Duži period sam lecila Helikobakteriju, ali mi je i taj nalaz, konačno, negativan, Nervozna sam i pod stresom. Molim Vas da mi odgovorite, šta bi to moglo biti. Hvala unapred!

 18. Dr Milena Šćepanović  1. jula 2017.

  Poštovana Ružice,
  savetujem vam da još uradite kolonoskopiju i da se javite gastroenterologu. Vaše tegobe odgovaraju sindromu iritabilnog kolona, pa bi shodno tome trebalo da promenite ishranu i životne navike. Nerviranje samo pogoršava tegobe i odlaže izlečenje.

 19. Nikola Vukadinovic  12. jula 2017.

  Postovana Doktorka Milena,
  osma je godina kako mucim muku sa stomakom. Problem je nastao odjednom na poslu u kancelariji, usled veoma izrazenog rada pod pritiskom. Najpre sam osetio kako se crevo od nervoze steze samo od sebe, da bi zatim osetio kako mi se stomak ceo naduo kao da ce da pukne. Od tog trenutka moji svakodnevni simptomi su konstantna nadutost koja mi otezava normalno funkcionisanje, cesto blaga mucnina u predelu zeluca (nikada povracanje). I sve se desava kao u nekim intervalima koji se ponavljaju npr. stomak mi se naduje i imam osecaj kao da je sve stegnuto, tesko izbacujem gasove, a onda je i ta nelagoda u grudima dok to traje, pa lumbalni deo kicme trpi, zmirkam na oba oka na nervnoj bazi….tako traje 3 dana, a onda odjednom u nekom trenutku osetim krcanje u stomaku i ceo stomak mi se opusti, krenu da se oslobadjaju gasovi i bude mi lakse. U tim retkim trenucima kada uspem da se oslobodim gasova i osetim olaksanje, creva (donji deo stomaka) pocnu u nekom trenutku opet da se nervozno stezu i onda se krug ponavlja….i tako vec 8 godina.
  Svaki dan imam stolice (1-2), nikada krvave, nikada sa sluzi. Nemam klasicnu dijareju. Nekada budu formirane, ali nekada i kasaste, pa cak i eksplozivne ponekad.
  Gastroskopija – chro.erosive duodenitis, gerb gra, mala klizajuca HH
  ultrazvuk stomaka, radio 5 puta, sve ok, ali uvek ima mnogo gasova u crevima i zelucu
  analize na okultno krvarenje, na stolicu, krvna slika uvek i svaki put sve dobro
  nisam radio kolonoskopiju
  Pitanje moje glasi, da li bi se neka ozbiljna bolest poput ulceroznog kolitisa ili Krona do sada za ovih 8 godina vidno ispoljila?
  Hronicno sam umoran od ovog stanja, bio sam i anksiozan od ovoga, ali sam terapiom uspeo da izadjem iz zacaranog kruga i vise ne panicim.
  Svaki savet mi je dobro dosao.
  Pozdrav Nikola

 20. Dr Milena Šćepanović  16. jula 2017.

  Poštovani Nikola,
  tegobe vam dugo traju što govori u prilog sindromu nervoznih creva. Čak i nalaz gastroskopije ukazuje na to. Ipak bi trebalo da uradite kolonoskopiju. Ako se pokaže da to jeste sindrom nervoznih creva najvažnije je da promenite ishranu i da se bavite nekom fizičkom aktivnošću, a preporučujem vam i BioColon tinkturu koja umiruje creva.

 21. Milana s.  23. jula 2017.

  Postovanje, da li mi mozete reci zasto meni od malena ali uvek kada je promena klime ja dobijem bolove u stomaku i proliv.. znaci kada je nagli pad temperature mene odmah stomak boli.. cak i ako je leto pa ako bi otisla negde gde je hladnije odnosno gde radi klima mene bi odmah poceo stomak da boli.. da li mozda znate zasto?

 22. Dr Milena Šćepanović  1. avgusta 2017.

  Poštovana Milana,
  nema nekog posebnog razloga za takvu reakciju, tačnije nema neke medicinske dijagnoze ili bolesti. Jednostavno vaš organizam tako reaguje.

 23. Vasko  6. avgusta 2017.

  Postovana dokotorka, Imam 44 g .Molim Vas za odgovoro u vezi sledecih simptoma : Krcenje creva nakon obroka, ceste defakacije obicno oko 1 sat posle obroka najcesce posle rucka. Bolova u stomaku ne osecam, boja i konzistencija stolice su normalni , jako retko je proliv ili tvrda stolica a povremeno se javlja jako mala kolicina krvi crvene boje na kraju stolice( imam spojasne i unutrsnje hemoroide) Uradio sam test na Helikobaskter pilory i fecesu, bio je negativan a isto i u coprokulturi nisu izolovane patogene bakterije. Inace imam terapjiju Stress B complex i Zepira ( escitalopram ) 10mg vec 6 meseci zbog blage forme ansioznosti. Pored ovih lekova uzimam i suplemente Magnezium i Omega 3 sa E vit. Trudim se da se zdravo hranim, ne pijem alkohol i ne pusim.Imam umerenu fizicku aktivnost. Osim ovih pretraga koje sam pomenuo nisam radio druge, tipa kolonoskopija i sl. Malo me brine sto se posle defekacije osecam malo iscrpljeno, nekad dobijem hipotenziju i ubrzani rad srca. Hvala Vam Veliki pozdrav iz Makedonije

 24. Dr Milena Šćepanović  9. avgusta 2017.

  Poštovani Vasko,
  vaše tegobe odgovaraju sindromu nervoznih creva. Ipak bi trebalo da uradite kolonoskopiju radi isključenja nekih drugih bolesti sa sličnom kliničkom slikom. Savetujem vam preparat BioColon kapi koje su prirodne i trebalo bi da vam ublaže tegobe.

 25. Zoki  22. avgusta 2017.

  Postovana Doktorka Milena, imam 26 godina, kad ustanem iz spavanja, idem u wc za veliku nuzdu i nakon toga posle 15 minuta opet me tera da idem, i tako po 3,4 puta jedno po drugo osecam da nisam se ispraznio,to znam da mi nije od vozbude, nemam nikakvih bolova,jako retko je tvrda stolica, nekad imam i proliv, primetio sam da i pri nekog nastana neko uzbudjenje meni tera na nuzdu i to isto vise puta, pre izlaska uhvati me neka panika i tera me u wc i to mekana stolica ili proliv ,od to mi je izaslo i nadvoresni hemoroid, i sad imam neki strav da me ne me uhvati potrebu za wc i , a da nema nigde wc tamo ili kad idem na poslu sta kako ce da bude da ne mi bude loso dali ce da izdrzim i td,od taj strav se znojim i imam potrebu za wc,od te pricine mi je strav da izlazim, uradio sam koprokultura sve je uredno, i krv i mokraca uredna,radicu sad i eho abdomena, sta bi moglo da mi bude,dali od sto mnogo mislim na to sta ce da bude ? Nervozan sam prirodno ali mnogo osecajan i samo mislim sta ce da bude ovo ono, uvek mislim unapred, Hvala puno, veliki pozdrav

 26. brankica  25. avgusta 2017.

  dobar dan dr evo mog problemapre godinu i po dana imala sam helikobakteriju i candidu,bakteriju sam izlecila a candida mi se povremeno vraca lecim sa diflukanom 150mg 6 nedelja a pijem sad i biocult candea i candida plant kapi i sad nemam prolive i svako jutro imam stolicu.moj problem je sto imam bol sa desne i leve strane doljnjeg stomaka ,to mi se desavalo i ranije i radjena mi je koloroskopija i irinoskopija u kratkom roku i doktor mi je rekao da imam irintabilna creva,inace koloroskopija mi je radjena do 60cm zato je i radio irinoskopiju da bude siguran da nema nista.imam hemoroide malo sto mi on kaze da je normalno.mene interesuje dali je taj bol normalan kod sindroma nervoznih creva inace imam 40godina.hvala unapred

 27. Dr Milena Šćepanović  30. avgusta 2017.

  Poštovani Zoki,
  kao što i sami navodite, problem koji imate može biti posledica napetosti koju projektujete na pražnjenje. Dovoljno je da se javite lekaru na pregled, klasičan klinički pregled. Za sada nema potrebe za dodatnom dijagnostikom. Pokušajte da promenite vaš stav i da se opustite.

  Poštovana Brankica,
  jedan od simptoma koji se javlja kod sindroma nervoznih creva je bol u trbuhu. S obzirom da ste uradili kolonoskopiju i irigografiju, nemate razloga za brigu. Kandida je uporna, ali se leči.

 28. Vladimir  30. avgusta 2017.

  Poštovani,
  pio sam terapiju za helikobakter, i sada imam jake bolove u predelu anusa, zajedno sa krvarenjem prilikom vršenja nužde. krvarenje je obilno. imao sam po nekada sitne tragove krvi na papiru. ali sada je to obilno, kao i da je stolica obložena svežom krvlju.
  Da li da čekam zakazani pregled 28.09 ili da se obratim privatno nekom gastroenterologu.

 29. Vladimir  30. avgusta 2017.

  Izvinjavam se,
  zaboravio sam da napomenem da usled bolova u anusu imam konstanto osećaj da mi se vrši velika nužda kao i to da imam konstanto potrebu da mokrim.

 30. Dr Milena Šćepanović  4. septembra 2017.

  Poštovani Vladimire,
  ukoliko se radi o analnoj fisuri bolje je što pre započeti sa lečenjem, jer je izlečenje brže. Takođe, ne treba da čekate ukoliko mnogo krvarite. Odlazak lekaru zavisi od intenziteta tegoba, a svakako je bolje što pre.

 31. Mladen  24. septembra 2017.

  Postovana dr Šćepanović

  moj problem je sledeće sadrzine, naime pre dve I po godine radjena mi je kolonoskopija kada su mi odstarnjena dva polipa, ph nalaz je bio dobar.
  Unazad godinu dana imam neku nelagodnost u levom delu stomaka negde ispos rebara, ali se bol seta cak I do prepone.
  Od terapije mi je prepisan colospa I flobian 3 meseca, ali tegobe se ne smanjuju.
  Ucestala kasasta stolica I gasovi mi stavarju veliku nelagodnost.
  Da li je moguce da iratibilni kolon kako mi je data dg. moze trajati toliko dugo.
  Da napomene m jos da stolica ima razlicite oblike uglavnom se radi onwkom spljostenom obliku sto me najvise I brine.
  Nema tragova krvi
  Unapred zahvalan na odgovoru

 32. Dr Milena Šćepanović  26. septembra 2017.

  Poštovani Mladene,
  simptomi kod iritabilnog kolona mogu da traju godinama. Vaše tegobe odgovaraju navedenom sindromu a uredan nalaz kolonoskopije to i potvrđuje. Treba pre svega da korigujete ishranu i promenite životne navike. Možete uzeti i BioColon kapi koje umiruju creva.

 33. Milica  1. oktobra 2017.

  Poštovana koleginice Šćepanović
  Imam 75 godina, a od pre 20 -tak godina imam prvo javljanje bola oko donjih torakalnih pršljenova koji se proširi u deo ispod leve skapule.Bol je vrlo jak sa znacima pulziranja, vrlo neugodan i traje obično 2.3 sata. Ranije su te tegobe trajale par nedelja, pa par meseci pa prodju, a sada 2 pune godine traju.Sve sam ispitala: irigografijom vidjeno je proširenje lijenalne fleksure koja je visoko postavljena, kolonoskopijom (dva puta radjena) diverikuloza sigme, prraslice (zbog 2 S.C. i op Apendixa) i jedan mali hemoroid. Od detinjstva sam imala opstipaciju. Stolica na okultno krvarenje negativna, CT abdomena i UZ abdomena uredni. MR torakalne kičme: atrotične promene od VI-XII Th pršljena. KKS i sve biohemijske analize su uredne, jedino je CEA uvek lako povišene vrednosti. Sećam se da je moja majka imala ovakve tegobe u starosti. Shvaćena sam kao Divertikulitis i Spondiloatrosis. Na terapiju Normixa i Probiotika se smiri 10-tak dana.Pridržavam se pravilne ishrane, medjutim bol st javlja, bez obzira na ishranu i vrlo često kad imam stolicu. Stres mi pogoršava stanje. Možete mi pomoći.Hvala uz veliki pozdrav dr Milica

 34. Dr Milena Šćepanović  3. oktobra 2017.

  Poštovana koleginice Milice,
  vaše tegobe uopšteno ne odgovaraju tegobama za digestivni sistem. Svi nalazi na kolonu koje ste naveli su vam uredni. Divertikulitis se drugačuje klinički manifestiju, a lako povišen CRP je vrlo nespecifičan i može biti vrlo šarolikog porekla. Teorijski, može do bola doći usled naprezanja musklature prilikom pražnjenja creva, mada u je toj varijanti angažovana druga muskulatura.
  Problem sa kičmom dolazi u obzir. Možda da konsultujete fizijatra.

 35. Eco  7. oktobra 2017.

  Poštovana,
  Imam 28 godina.
  Imam dosta simptoma koji odgovaraju iritabilnom kolonu, i oni traju vec par godina.
  Najgori period je bio proslog ljeta, kada sam imao dijareju i po 7-8 puta na dan. Radio sam razlicite nalaze i si su bili uredu, tako da mi je doktor na kraju dijagnosticirao iritablini kolon. Dobio sam tablete: flobian, rudakol i neke male bijele za smirenje. To mi je dosta ublazilo tegobe ali su one idalje prisutne. Broblemi sa dijarejom su svremena na vrijeme pristuni. Problemi sa naduvenoscu su prisutni, narocito nakon jela. Gasovi, obicno poslijepodne i to samo kada sam u lezecem polozaju. Osecaj kao da su crijeva u lijevom dijelu stomaka zacepljena (ili kao da slabije rade). U tom lijevom dijelu osecam bol danima i imam pojacanu dijareju nakon konzumiranja alkohola ili ljute hrane. U tim danima, stomak u tom dijelu boli i na malo jaci dodir.

  Da li mislite da je dijagnoza irigabilni kolon, ili mislite da trebam raditi dalje pretrage? Da li mislite da ce savjeti iz ovog clanka pomoci. Nisam radio kolonoskopiju.

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti objavljena.