Robert Šuman i Klara Vik – iza svakog uspešnog muškarca stoji jedna velika žena

Aleksandra Popović

 

Klara Vik i Robert Šuman

 

Klara Vik (Clara Wieck  1819 – 1896) bila je velika ljubav Roberta Šumana (Robert Schumann).

Klara Vik bila je talentovana  nemačka pijanistkinja,  kompozitorka i učiteljica. Protiveći se volji svog oca Fridriha Vika, udala se za Šumana u 19-toj godini. Uprkos tome što su imali sedmoro dece (osmo je umrlo),  nastavila je da koncertira svirajući, pre svega Šumanova dela, te je ona i najvise pomogla njegovom velikom uspehu.

Njihov porodični prijatelj bio je  Johanes Brams koji je jedno vreme i živeo u njihovoj kući, a nakon Šumanove smrti Klara je nastavila da se druži sa Bramsom. Mnogi kažu da je Brams bio zaljubljen u nju.

Izuzetna žena Klara Vik Šuman kod nas je postala poznata  zbog trivijalnog razloga. Naime, njen lik se nalazio na novčanici od 100 nemačkih maraka.

. . .

Horowitz plays SchumannTraumerei in Moscow

. . .

Podelite članak sa prijateljima

Google1DeliciousDiggGoogleStumbleuponRedditTechnoratiYahooBloggerMyspaceRSS
Objavio , 15. jul 2012.. Kategorija Čovek,Muzika. Sve aktivnosti oko ovog članka možete pratiti putem RSS 2.0. Možete ostaviti i komentar ili povratnu vezu na ovaj članak.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Možete koristiti ove HTML oznake i atribute: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>


Security Code: