Recept za spremanje: piletina sa testeninama na zdrav domaći način

Samo za gurmane kako se sprema piletina sa testeninom

 

piletina sa testeninama

Previše obaveza u toku dana svakako da utiču na našu redovnu ishranu. Posle dugog dana niko se ne raduje da dođe kući i kuva po domaćem receptu . Deluje mnogo lakše zaustaviti se pored nekog fast fuda ili otići na večeru u restoran. Iako ova opcija deluje povoljno, ipak ni vaš novčanik ni stomak ne mogu da podnesu takvu rutinu svakodnevno.

Previše obaveza koje vas primoravaju da provedete najveći deo dana izvan kuće ne treba da vas spreče da uživate u zdravom jelu po domaćem receptu. Dodatna pogodnost kuvanog jela je i ta što će vam sigurno ostati nešto i za sledeći dan za ručak.

Možete uživati u domaćem receptu imajući par saveta na umu, spremivši vaše obroke unapred s vremena na vreme. Odaberite meso koje je delomično skuvano i isecite ga na male komadiće. Ako ga isečete na komadiće skratićete vreme kuvanja. Ja favorizujem proizvode napravljene od cele pšenice ili nabujalog brašna jer su zdraviji. Na primer, izbeljeno brašno ima manje proteina nego neizbeljeno brašno. Najbitniji sastojak jednog domaćeg recepta jeste njegov zrnasti sadržaj. Najzdravija zrna su čitava i cela zrna. Celo zrno sadrži mekinje i klice koje obično nestaju u procesu mlevenja.

Dakle, celo zrno je neprečišćeno i veoma zdravo. Celo zrno je veliki izvor vlakana i drugih važnih hranjivih sastojaka kao što su selen, kalijum i magnezijum. Braon pirinač i kokice su dobri izvori celog zrna. Beli pirinač ne obezbeđuje hranjive sastojke koji su potrebni vašem telu zato što pirinač nema toliko značajne minerale kao što su nijacin, gvožđe, kalijum i magnezijum. Beli pirinač takođe ne obezbeđuje značajne vitamine kao što su vitamin B, B3, B6 i vitamin E. Braon pirinač, s druge strane, pomaže u smanjenju telesne mase i usporava proces starenja.

Da biste napravili jelo po domaćem receptu koje će biti još svarljivije, napravite mesta u vašem domu za povrće. Povrće se relativno brzo kuva. Sirovo povrće ima najveću hranljivu vrednost. Ipak, ako odlučite da kuvate povrće , kuvajte ga jako kratko. Štaviše, ne stavljajte povrće u ulje, buteru ili so. Pripremila sam za vas zdrav kućni recept sa piletinom i pastom koja se servira sa sirovom mladim spanaćom i sosom.

Zdrav domaći recept sa piletinom i testeninama:

Sastojci:

– 2 začinjena pileća kotleta (medaljona) isečena na komadiće

– 5 zrna mlevenog belog luka

– pola iseckanog crnog luka

– 2 kockice krompira

– pola šolje brašna

– 1 jaje

-pola supene kašike soli

– supena kašika bosiljka

-1 polovina šolje paradajz sosa

– maslinovo ulje, ekstra čisto

– jedan lovorov list

– pola šolje izgratanog mozarela sira (otprilike)

– jedna mlada paprika babura

– nekoliko grančica ruzmarina

– testenina od pšenice

– mladi spanać

Priprema jela:

Da biste spremili ovaj zdravi domaći recept, pomešajte bosiljak sa začinskom mešavinom i brašnom u maloj činiji. Dodajte jaje zasebno umućeno. Umočite komadiće piletine u jaje i premažite ih sa mešavinom u kojoj je brašno. Zagrejte ekstra čisto maslinovo ulje u tiganju na srednjoj vatri i na tome propržite komadiće piletine dok ne postanu braonkasti. Postarajte ste da je piletina marinirana prethodno. Zagrejte nekoliko kapljica maslinovog ulja u tiganju srednje veličine. Dodajte crni i beli luk i biber zagrejanom maslinovom ulju. Smanjite temperaturu posle par minuta , dodajte sos od paradajza i promešajte 2- 3 minuta. Dodajte piletinu i lovorov list sosu. Poklopite tiganj sa sosom i ostavite da se kuva 7- 10 minuta na nižoj vatri, povremeno promešajte. Pospite mocarela sir po piletini koja je već skoro skuvana i dodajte grančice ruzmarina.

– Zagrejte vodu, dodajte supenu kašiku maslinovog ulja i so i testeninu od cele pšenice. Kuvajte testeninu dok ne postane meka. Izvadite je i procedite.

– Servirajte piletinu i sos sa testeninom posute preostalim mocarela sirom i mladim spanaćem kao predjelom.

– Ovo jelo možete spremiti za manje od 30 minuta. Srećno!

Pogledajte još neke domaće recepte: domaci-recepti.com

. . .