Suve punjene paprike pirinčom

 

Kako spremiti crvene pirotske suve paprike sa pirinčom kao posno jelo. Originalan recept za suvu punjenu papriku

 

Posne suve punjene paprike pirinčom punjena crvena pirotska paprika originalan recept krupno

Jelo koje se zadnjih godinama nametnulo svojim ukusom i izgledom su posne suve punjene paprike pirinčom. Koristi se slatka ili ljuta pirotska crvena paprika koja je osušena. Tako suva paprika se puni nadevom od pirinča i ostalih dodataka. Omiljene su posne suve punjene paprike pirinčom i lukom, uz malo vegete i začina. Postoji niz varijacija, sa dodatkom mesa, pečurki, šargarepe, slanine, oraha i tako redom, ali danas ćemo vam predstaviti originalan recept za suve punjenje paprike, recept koji je vrlo jednostavan.

Bili smo u gostima gde su nas pogostili sa tim jelom i djakonijom naših zemljaka sa juga i mi smo bili oduševljeni. Tajna originalnog recepta za posne suve paprike punjene pirinčom je u njihovoj jednostavnosti.

No, da otkrijemo tajnu pripreme.

Potrebni sastojci za suve punjenje paprike pirinčom

1. 20 slatkih ili ljutih suvih crvenih paprika

2. Pola kilograma pirinča

3. Pola kilograma crnog luka ili praziluka

4. Vegeta

5. Aleva paprika slatka (ili ljuta za one koji vole ljuto)

6. Ulje

7. So

Posne suve punjene paprike pirinčom punjena pečena crvena paprika

Kako se spremaju suve punjene paprike sa pirinčom

Suve paprike se operu i potope u litar vode, da odstoje par sati. U medjuvremenu se opere pirinač i isecka luk, svih pola kilograma. Luk se stavi u veću šerpu sa pola čaše ulja i proprži malo. Čim luk dobije staklast izgled, dodaju se dve supene kašike vegete, 4 supene kašike aleve paprike i pirinač i brzo se promeša. Dodati 2 dc vrele vode, mešati jedan minut i skloniti sa vatre.

U medjuvremenu uključiti rernu i zagrejati je na 200 stepeni.

Ostaviti pirinač – nadev malo da se ohladi. Izvaditi suve paprike iz vode koje su u medjuvremenu omekšale. Napuniti ih nadevom – pirinčem i poredjati u duboku tepsiju. Sačuvati vodu u kojoj su bile paprike i dodati u tu vodu kašiku soli, pa tom vodom u kojoj su stajale paprike preliti paprike u tepsiji. Ko voli može i da pospe paprike kukuruzom šećercem zbog vizuelnog utiska. Suve punjene paprike pirinčem treba u potpunosti da imaju aromu samo paprika.

Staviti tepsiju sa punjenim paprikama u rernu. Nakon 10 minuta kada vidite da su prve paprike već nagorele od toplote, izvaditi tepsiju sa punjenim paprikama i prekriti je aluminijumskom folijom ili poklopcem i vratiti u rernu. Peći još oko pola sata, dok paprike ne upiju vodu i ne nabubre. Kada se to desi, isključiti rernu i ostaviti paprike u rerni da se postepeno hlade.

Varijacije recepta za suve punjenje paprike sa pirinčom

Razne su varijacije ovog originalnog recepta za suve punjene paprike. Neko stavlja meso i pravi mrsne suve punjenje paprike. Neko dodaje šargarepu, pečurke, slaninu, orase, suvo meso, sir, beli luk i peršun, bosiljak, pinjole, razne začine, a postoji i dosta ukusan recept sa dodatkom soka od paradajza u vodu u kojoj se peku paprike.

Ipak, originalni recept je bez dodataka, posvećen samo ukusu suvih paprika.

. . .