Koka Kola stvara zavisnost. Šta se dogadja kada popijemo Koka Kolu

Uticaj Koka Kole na našu biohemiju i telo. Da li je Koka Kola svojevrsna droga koja stvara zavisnost

 

 

Koka Kola zavisnost Šta se dogadja u telu kada popijemo Koka Kolu

Da li ste se zapitali zašto koka-kolu (pepsi-kolu ili neki drugu kolu) popijemo s osmehom? To je zato što se njom zapravo drogiramo, iako su kokain iz koka-kole izbacili još pre sto godina. Zašto su izbacili kokain iz kole? Zato što je bio sasvim suvišan i jer su se novinari koji su to otkrili pobunili. Koka Kola je imala u pola litre dovoljno kokaina za jednu dozu drogiranja.

Bez obzira na to, Koka Kola je uspešno dizajnirano energetsko i sintetičko piće koje izaziva neke promene u našem telu. Šta se to dešava?

Uticaj koji Koka Kola ima na telo i organizam

10 minuta nakon što smo popili kolu: 10 kafenih kašičica šećera dospeva u naš organizam. Mi ipak zbog tolikog šećera nećamo odmah da povratimo jer fosforna kiselina u koli ublažava sladak ukus. Ako pustite da otvorena Koka Kola malo odstoji da gaziranost izvetri, dobijate bolesno slatko piće nalik sirupu. Probajte, tada ćete shvatiti koliko vas gaziranost vara i kakvo piće pijete.

20 minuta nakon što smo popili kolu: Količina šećera u krvi naglo skače, uzrokujući insulinsku eksploziju, što ima kao posledicu kada se puno puta ponavlja dijabetes, tako vidljiv kod mladih koji konzumiraju velike količine slatkiša. Naša jetra tada odgovara tako što sve šećere koje nađe u krvi pretvara u masnoće. (U tom trenutku jetra ima mnogo toga da pretvori u masnoće.) Naučnici su dokazali da postoji zavisnost od šećera i da se stvara zavisnička kriza kada se smanji unos šećera kod osoba koji su navikli na visoke nivoe šećera.

40 minuta nakon što smo popili kolu: Kofein iz kole je u potpunosti apsorbovan. Šire nam se zenice; raste nam krvni pritisak; kao reakcija na sve to, naša jetra pumpa još više šećera u naš krvotok. Receptori adenozina u mozgu su sada blokirani, što sprečava osećaj vrtoglavice. Količina koefina odgovara količinama koje su daleko veće nego u šoljici kafe. Kompanija Koka Kola otkupljuje sve količine kofeina iz kafe pri procesu stvaranja kafe bez kofeina, kada se kofein hemijskim procesom izdvaja iz zrna kafe.

45 minuta nakon što smo popili kolu: Naše telo povećava proizvodnju dopamina, stimulišući centre za osećaj prijatnosti u mozgu. Ovo je, važno je pomenuti, isti način na koji na nas deluje i heroin. I to je dodatna sveza stvaranja zavisnosti, primenjena uspešno i kod cigareta – nikotinsi šok.

1 sat nakon što smo popili kolu: Fosforna kiselina reaguje s kalcijumom, magnezijumom i cinkom u debelom crevu, osiguravajući dodatnu eksploziju u našem metabolizmu. Ovo se dodatno komplikuje velikim dozama šećera i veštačkih zaslađivača koji dodatno povećavaju izlučivanje kalcijuma putem mokraće.

Više od 1 sat nakon što smo popili kolu: Diuretička svojstva kofeina počinju da utiču na naše telo. (Imamo potrebu da mokrimo.) Tada sav kalcijum, magnezijum i cink koji su bili namenjeni našim kostima i telu, kao i elektroliti natrijuma i voda izlaze iz tela.

Blizu 2 sata nakon što smo popili kolu: Kako se haos u našem telu stišava, počinjemo da osećamo nedostatak šećera jer smo prenapregnuli pankreas. Možemo da postanemo lako razdražljivi i usporeni. Do sada smo već izmokrili svu vodu iz kole. Ali ta voda se prethodno sjedinila s najvažnijim hranjivim materijama iz našeg tela važnih za izgradnju naših kostiju, zuba, mišića i nerava, taksmo i te materije izbacilii.

Nekoliko sati nakon što smo popili kolu: Zbog stvorene navike, organizam oseća nedostatak kofeina, i javlja se želja za još jednom dozom kole.

I tako u krug. Pijemo sve više, sve više šećera unosimo, sve nam veće doze trebaju, sve nam je masnija i slabija jetra, pankreas se zbog visoke koncentracije šećera napreže i ide ka pojavi dijabetesa, zubi i kosti nam polako propadaju zbog gubitka mikroelemenata, sluzokoža želudca postaje osetljiva i postajemo prijemćljivi za gastritis, koncentracija i umne sposobnosti opadaju zbog preteranog naprezanja kofeinom.

Postoji veliki broj dece i studenata koji su dobili dijagnozu: Zavisnost od Koka Kole (Pepsi Kole, Red Bula i drugih energetskih pića).

Vodite računa o tome, smanjite upotrebu Koka Kole i drugih zasladjenih gaziranih pića.