Kako se pravi Tortilja – Recept za tortilju

Brz recept za tortilju. Tortilja je popularan meksički hleb lepinja koja ima puno primena.

 

Kako se pravi Tortilja - Recept za tortilju

Tortilja je popularan meksički hleb, odnosno kukuruzna lepinja koja je stekla globalnu popularnost. Tortilja najviše sliči domaćem somunu ali se ipak i razlikuje. Tortilju ljudi u zadnje vreme vole da jedu sa pljeskavicom umesto klasične lepinje. Tortilja se uglavnom služi uz neki nadev i fil kojim se premazuje. Kod meksikanaca je to kombinacija avokada, pasulja, kukuruza šećerca, pavlake, čili paprike i piletine.

Naši gastronomi imaju neke druge ideje. Pa proučimo kako se pravi tortilja.

Recept za tortilju. Kako se pravi Tortilja

Kada vam nestane hleba brzo možete pripremiti tortilju. Uz neki brz ili gotov namaz tortilja je savršen brz obrok.  Pripremite tortilju na sledeći način.

Testo za tortilju: Umesiti testo od 1 šolje belog ili integralnog brašna, kašičice suvog kvasca, 3 kašike fino mlevenog kukuruznog brašna. Testo za tortilju umesite sa mlakom vodom.

Potrebno je da dobro umesite testo za tortilju i podelite ga na manje kuglice, da bi vam rastanjena kuglica stala u zagrejan tiganj. Jednu kuglicu testa rastanjiti na nekoliko milimetara debljine.

U tiganj sipati kašiku ulja i zagrejati. Staviti testo za tortilju u tiganj i na laganoj temperaturi peći sedam minuta, okrenuti na drugu stranu i peći još pet minuta. Toplu tortilju premazati sa namazom po izboru i poslužiti.

Prilog za tortilju

Tortilju možete premazati filom ili je urolovati kao palačinku. Najednostavnija varjanta je da se napravi tortilja sendvič ili palačinka. Na tortilju namažete malo pavlake pa preko toga stavite čunku, žuti sir u listovima, salatu, malo kečapa ili majoneza, origano po želji ili tucanu papriku i sve to urolate. Naravno, izbor kako ćete urolati tortilju je beskrajan. Neko stavlja i kobasicu, jaja, ribu u tortilju. Sve je dozvoljeno.

U nastavku dajemo nekoliko saveta kakav fil da napravite.

Fil za tortilju:

1 šolja skuvanog šećerca ili gotov šećerac iz konzerve

½ šolje kuvanog salatnog pasulja ili gotov pasulj iz konzerve

kašika paradajz sosa

pavlaka

prstohvat soli

malo peršuna

Sve sastojke pomešati i mazati na tortilju tortilju.

Fil za tortilju ljuti

1/3 šolje maslinovog ulja

1 krupniji čen belog luka

1/3 sos paradajza

kašika pavlake

jedna mala čili paprika

začinsko bilje po izboru

Beli luk iseckajte, pomešajte sa ostalim sastojcima i dobro promešajte. Ako želite, ovaj fil možete mutiti u blenderu. Dok je tortilja još vruća, premažite je sa ovim filom i preko nje stavite drugu tortilju ili je savijte. Ovako prelivene tortilje poslužiti uz neko sitno seckano meso, piletina na primer i obavezno varivo kao prilog – pasulj.