Medjunarodni Centar za istraživanje nasledja Nikole Tesle i Teslin toranj u Beogradu

Jedan od osnivača centra gdja Milka Kresoja nam u intervju objašnjava cilj i misiju MCIN Nikole Tesle i plan za Teslin Toranj u Beogradu

 

 

Medjunarodni Centar za istraživanje nasledja Nikole Tesle na Ušću i osnivač Milka Kresoja - intervju

BB: Recite nesto o sebi, kako ste se nasli i cime se bavite u Rusiji?

Milka Kresoja: Diplomirala sam i magistrirala na Fakultetu politickih nauka, diplomatski smer i radila po specijalnosti u najvisem drzavnom organu SFRJ.

Pre 25 godina dosla sam u Rusiju na rad na godinu dana, a evo vec cetvrt veka zivim ovde u Moskvi; 10 godina sam radila u Sibiru na poslovima izvoza celika i uglja iz Rusije (veoma tezak posao za zenu, vezan za stalna putovanja po Rusiji, a ona je 2 metra na karti !!); rukovodilac sam do danas ‘’projekata pod kljuc’’ na gradjevinskim objektima u Sibiru, Moskvi, Parizu; kao hobi, vice prezident sam Fonda koji finansira Ruski Nacionalni Orkestar (klasicna muzika), jedan od najpoznatijih orkestara u svetu, sa njima sam proputovala pola sveta od Južne Amerike do Japana; vlasnik sam jednog od napoznatijih restorana kraljevske tajlandske kuhinje u svetu “Blue Elephant”, koji je okupljao najpoznatije ljude iz oblasti kulture, krupnog biznisa, nauke, umetnosti, Moskovske konzervatorije, diplomate, poznate politicare, (sada je restoran pod rekonstrukcijom); 3 puta za redom zauzimala sam drugo mesto u Rusiji na trkama zena na klasicnim retro automobilima; vlasnik sam autorskih prava na knjigu poznatog engleskog biografa Krisa Hachinsa – A.Korobko “Putin” za ex teritoriju Jugoslavije, (u martu 2013 je knjiga izasla iz stampe i prezentacija je prosla u Beogradu u Ruskom domu ); pisem scenarije za TV Kulturu Rusije (poslednji je bio “Srpsko – Ruski mars “, Cajkovskog, jer gledam da je Srbija uvek negde prisutna; napisala sam, na primer, scenario o Zorzu Bize i njegovoj nepoznatoj operi “Ivan Grozni” – i bilo bi logicno pitanje, a gde je tu Srbija ? Pa majka ovog cara je bila srpskog porekla!! Jelena Glinska, cerka Ane Jaksic. I uopste, ja izucavam srpske korene u Rusiji.

I na kraju, a ovo je za mene na prvom mestu i moj je prioritet – jedan sam od osnivaca, zajedno sa inz Goranom Marjanovicem i inz Spasojem Vlajicem, Medjunarodnog Centra za istrazivanje nasledja Nikole Tesle u Beogradu, koji je tematski najviša ustanova savremene srpske nauke i kulture, posvecen najvecem naucniku nase civilizacije Nikoli Tesli.

Planiramo da takav Centar otvorimo i u Moskvi.

I ja bih mozda smelo rekla da bi Beograd imao prava da trazi od USA dokumente Nikole Tesle, koji se vec dugo cuvaju od javnosti, duboko skriveni u necijim arhivama.

BB : Od kada ste poceli da se bavite Teslom ?

Milka Kresoja: Veoma rano jos u gimnaziji, imali smo divnog profesora fizike, koji nam je toliko pricao o Tesli, da sam ja tu pricu pretvorila u neku ‘svoju bajku’’, u kojoj sam htela da ostanem, kao sto i jesam do danas. I kao sto u svakoj bajci imate borbu dobra i zla, tako je i u ovoj “bajci” sa Teslom.

Postavlja se pitanje, zasto je Tesla najvise nedoocenjen naucnik 20 veka i zabranjivan u isto vreme, kako u SAD, tako i u SSSR (jer nije mogao da prihvati ni poziv Lenjina, a ni Staljina da predje da zivi i radi u Rusiji)?

Zasto se deo ili najvazniji deo njegovih otkrica i dalje skriva od javnosti?

Zasto do danas nije odgonetnuta genijalnost misli Nikole Tesle?

BB: Da li se se Centar baviti i zivotom Nikole Tesle?

Milka Kresoja: Svaka informacija o zivotu i radu Nikole Tesle je izuzetno dragocena i vazna.

Mi smo na otvaranje Centra pozvali prof Vidosavu Jankovic, damu izuzetne vitalnosti, bistrog uma, 94 godine, toliko nam je toga zanimljivog ispricala i dala za nas Centar neke dragocene originalne Tesline dokumente, koje joj je njen otac Radoje Jankovic, generalni konzul Kraljevine Jugoslavije u New Yorku i drug Teslin, ostavio u nasledje.

BB: Vi se zovete Milka, kao i jedna od sestara Tesle!

Milka Kresoja: Posto se jedna od sestara Tesle zaista zvala Milka, izlazi neka ‘slicnost’, koju ja ne mogu da objasnim, no zato osecam tu silnu privezanost ka Tesli, kao nekom svom, ‘najrodjenijem”.

BB: Na Bozic 2013 godine, prilikom otvaranja vaseg Centra, obelezili ste 2 pocetka – pocetka Hristovog zemaljskog zivota i pocetak Teslinog nebeskog zivota?

Milka Kresoja: Na Bozic je umro Tesla, na Bozic se rodila moja mama!! I onda pocinjete nesto dalje da povezujete, sto je naduzrocno i ne moze se nasom logikom objasniti.

Bilo gde da se nalazim u svetu, ja prvo sta radim, ne idem u shopping, nego svuda trazim knjige o Tesli, nezavisno na kojim su jezicima one napisane. U hotelu u Tokiju su mi doneli kofer knjiga napisanih o Tesli, na japanskom jeziku, tako je bilo i u Aziji, Juznoj Americi, SAD, Evropi..

Zivot Nikole Tesle je jos uvek prepun tajni, mnogobrojnih mitova, on je za sve jos uvek velika zagonetka. Kakve je sposobnosti imao Tesla ako je mogao jasno da vidi ne samo udaljene objekte, nego je mogao da upravlja i procesima zeljenih javljanja.

On je znao da postoji Univerzalni Um Velikog Svetskog Kosmickog Razuma, cije bitisanje obezbedjuje milijardama godina svemirska vibracija, koja utice na zemlju i covecantsvo, a njemu Tesli date su unikalne svrhsposobnosti i svrhmogucnosti dobijanja mnogih znanja od Kosmickog Razuma.

Ime Tesle ne sme da se zaboravi. Njegovi izumi i njegov rad otkrivaju puteve u novu buducnost naucno tehnicke civilizacije, mi bi dodali “Tesliana” civilizacije.. Zivimo u vreme velikih promena, ili kraja nekog i pocetak novog vremena. Novi veliki ciklusi mogu doprineti razvoju nove svetske epohe, ere mocne evolucije covecanstva. Bez Tesle tesko se moze razumeti taj put u Vaseljenu i u drugo ‘’vreme’’.

BB: ‘NIKOLA TESLA – NEBESKI ZNAK ZA SRBE” ??

Milka Kresoja: Upravo izucavanje velikog nasledja Tesle, sto je i jeste cilj naseg Centra, treba srpskom narodu, koji je vec po opredeljenu nadaren tom potencijalnom, vaseljenskom energijom i geografskim i istorijskim kodom, da pomogne da se izbori za pocetak nekog svog novog ‘’zlatnog’’ vincanskog doba, koje mu i pripada. To je njegova uloga i doprinos razvoju celog covecanstva. To je njegova obaveza. Tesla je govorio o tome da ocekuje da ce “srpski narod biti jedan od najobrazovanijih naroda na svetu”, i to se vec vidi polako.. nasi ljudi mnogo citaju, nasa deca imaju visok koeficijent inteligencija..

Tesla je 1892 g otkazao posetu Rusiji i Nemackoj (posle majcine smrti) i odlucio da poseti Beograd i svoj narod. Time je pokazao celom svetu, da je Srbija za njega beskonacna draga srcu domovina. “Áko ima neke slave da se pripise mom imenu,to je pocast srpskom narodu”.

Pa zar nam nije u nasledje ostavljeno da negujemo tu tradiciju?

Mi smo drugi u svetu podigli hidrocentralu na Djetinji, samo cetiri godine posle Nijagare, mi smo drugi u svetu izdali biografiju o “Tesli i njegovima otkricima” (1894 prof Dj Stanojevic). Mi smo jedini u svetu, koji imamo Teslin muzej. Iako je od naucne periferije Ameriku pretvorio u super drzavu, mi smo jedina zemlja u svetu, koja je slala velikom naucniku skromnu penziju, od koje je i ziveo poslednih godina zivota, dok se Amerika basnoslovno obogatila na njegovim izumima.

Ta penzija je bila uvazenim priznanjem za njegov rad i zasluge pred covecanstvom.

Mi smo jedini narod u svetu, cije epske pesme nadmasuju Ilijadu, po misljenju Tesle.

BB: kako se osecate kada pisete o Tesli ?

Milka Kresoja: Posle svake procitane knjige o Tesli narasta entuzijazam, pojavljuju se kaskade novih ideja, a problemi resavaju lakse, jer zivot i jeste skola ‘’kako se kalio celik’’. Tesla je takvo nadahnuce, da uvek mislite o tome, sta bi i vi mogli da stvorite, uradite za dobro vase porodice, naroda, drzave, planete. Iako je gotovo nedostizna njegova sposobnost imaginacije, vi se trudite da neki delic toga osetite.

„A Rusija“, pisao je Tesla o toj velikoj zemlji – „je zemlja genija i svet ce jos biti zadivljen time, sta ce tamo sve biti uradjeno.” I meni se cini, da niko tako daleko nije otisao u istrazivanje Tesle, kao Ruski naucnici!

BB: Kako ste se osecali u Teslinoj sobi br 3327 hotelu New Yorker?

Milka Kresoja: Odsedanje u Teslinoj sobi 3327 u hotelu “New Yorker” na 33 spratu (sve je deljivo sa brojem 3!!) je dozvoljeno, dok se od te sobe ne napravi Muzej (mozda ce biti otvoren u 2013 g). Duh Tesle se oseca za ljude koji su senzitivni, koji osecaju tu energiju i koje ta energija prima. I sama pomisao da je nas genij bas u toj sobi spavao 10 godina i umro!!, izaziva u vama treptaje, neke prisutne u vazduhu vama nepoznate energije. Ta energija vas ili prihvata ili ne prihvata (ima gostiju, koji su izletali iz te sobe, jer su imali kosmarne sne). A ja sam u toj sobi provela 8 dana ! Moji sni iz te sobe su za posebni pricu.

BB: Zivimo u materijalnom svetu i klanjamo se “zlatnom biku”

Milka Kresoja: Ne treba mu se klanjati, globalno, nasa materijalističko – profitno orijentisana neoliberalna civilizacija zainteresovana je samo za neprestano bezobzirno zgrtanje novca i bogatstva. Sta je to “sveto” danas ?

Tesla je bio covek izuzetno visokih morala, humanista visokih ideala.

Tesla je mnogo toga skrivao, da ne bi posvecivao “zlocince” u tajne koriscenja kosmicke energije.

BB: Da li se Tesla bavio pitanjem zivota i smrti?

Milka Kresoja: Pitanje zivota i smrti je jako interesovalo Teslu. Mrzeo je smrt. I znate kako je on tesko preziveo smrt starijeg brata koja ga je pratila ceo zivot.“ Ako se ne moze ziveti vecno, onda treba makar dugo !! A kako to dostici? Tvorac je sazdao nas organizam savrsenim i on crpi energiju iz okruzenja i nalazi su u harmoniji s njim. A ako toga nema, onda organizam treba nastrojiti po vecno zivoj, i vecno mladoj prirodi.“.

Kako je Tesla uspevao da odrzi fizicku vitalnost i redku fizicku izdrzljivost, sa visokim stepenom razvitog odbrambenog mehanizma u telu i duhovnu svezinu?

Da nije bio genijalni naucnik – bio bi sigurno genijalni kuvar! Sam je sebi pripremao menu sta ce da jede, sa pedantno izracunatim kalorijama, koje treba da unese u organizam, sa fizickim vezbama, pesacenjem po 10 milja! Njegov doktor – bio je njegov elektricitet! On je sa njim ne samo razgovarao, naredjivao mu sta da radi, vec se tako i „lecio“ (Tesla je medicini ostavio brojne aparate za lecenje).

BB: Da li ce se Vas Centar baviti i pitanjima alternativnih energija

Milka Kresoja: Stepen raspolozivosti energije opredeljuje razvoj i bogatstvo naroda, drzave. Koje prirodne energije ima Srbija (vetar, vodu, broj suncanih dana u godini) pa ih ne koristi ili nedovoljno koristi.

Mi u nasem Centru zelimo da privucemo ljude, naucnike iz Rusije n Srbije, koji se bave i drugim vidovima energije.

Ideja o bezicnom prenosu energije ponovo je podigla ovo pitanje na nivo strategije velikih drzava. Hiljade naucnika rade na ovim projektima tajno, javno cute, a Tesla je to mogao uraditi sam – jos pre 100 godina, koristeci zakone kosmosa.

A civilizaciji i nauci ostaje samo jedno – ponoviti to sto je u svoje vreme napravio Tesla i u toj koncepciji je i sadrzana puna energetska bezbednost planete.

Znate, “duh otkrica pohodi zemlju da bi saopstio tajnu koja ce unaprediti covecanstvo. On odabira NAROD i najsposobnijeg, najzasluznijeg u tom narodu i sapuce mu tajnu na uvo”. Primetili ste na primer, da geografski kod nase zemlje nema Cajkovskog ili druge velike svetske kompozitore, ali zato radja velika imena iz oblasti nauke, koja se ubrajaju medju napoznatije u svetu ( Tesla, Pupin, Mileva Ajnstajn, M Milankovic i dr).

BB: Ko su bili veliki vizualizatori na zemlji?

Milka Kresoja: Mene je gotovo porazila slicnost vizualizacije kod Tesle i Mocarta.

Mocart je muziku “komponovao” u glavi, a kada je ona bila gotova, prepisivao bi je na notne listove. U svom umu on je svoja dela video kao gotove slike i to sto je bilo napisano na papiru, gotovo se nije razlikovalo od onoga sto je video u svojoj glavi. Mocart se rodio 1756, a Tesla 100 godina kasnije – 1856. Tesla je, kao i Mocart bio u stanju da u svom umu predstavi model, na najbolji nacin, da ga ‘isproba’’ i primeni bez ijedne greske.

Zato je gotovo nemoguce Teslina otkrica usavrsavati.

BB: A pitanje etra ?

Milka Kresoja: Treba prvo reci, da je teorija etra (ili na ruskom ‘efira’) dugo bila diskreditovana, nepriznavana i razumljivo je i zasto. Coveka okruzuju 3 okeana: vazduh, voda i etar! Njime je ispunjeno svo prostranstvo kosmosa i mi, nase celije. Etar ima kolosalnu energiju – toplotnu i elektricnu. I “ko zna gde se zavrsava moc toga giganta –Etra”? Ili gde se krije njegov pocetak?

I to sto mi imamo struju danas je samo mala stepenica u razvoju civilizacije. Upravo se ta slobodna energija nalazi u etru ili sredini koja nas okruzuje. A Tesla je dobijao tu energiju preko svog transformatora, divan je izraz na ruskom „katuska“. To je unikatan aparat, koji je sposoban da napravi prodor u novu civilizaciju. U nasem Centru time se posebno bavi elektroinzenjer Goran Marjanovic.

BB: Vi, kao Centar zelite da napravite Teslin toranj na Uscu i Savremeni Teslin centar?

Milka Kresoja: DA I TESLINU BASTU NA USCU !!!

Mi zelimo, mozemo i imamo sve mogucnosti da takav kompleks izgradimo, ukoliko nam drzava ustupi zemlju na koriscenje. Imamo i gotov projekat Teslinog tornja, koji bi predstavljao simbol Nove Srbije i novog Beograda, prepoznatljivog po Teslinom tornju, kao Pariz po Ajfelovom.

Obratili smo se pismom Predsedniku Srbije Tomislavu Nikolicu i cekamo odgovor od njega.

Sve ostalo cemo sami uraditi.

BB:”MISLJENJE RADJA IDEJU KOJU TREBA REALIZOVATI“ ( Nikola Tesla), a za to ne treba imati u dzepu million dolara?

Milka Kresoja: U pravu ste. Iako su i drugi predlagali ideju o izgradnji Teslinog tornja na Uscu, neka se ne ljute na nas Centar – sto smo i mi pokrenuli tu ideju, svako moze da masta i ima pravo na ideju. Ali put od ideje do realizacije pripada samo onima, koji su za to sposobni, takozvanim “realizatorima”. I oni koji mogu da predju taj dugacki put ostvarice tu ideju na najbolji moguci nacin.

Toranj je simbol nove Teslianske civiliazcije i mislimo da bi Srbija kao drzava trebala da nam odobri i da na koriscenje zemlju gde bi sagradili Teslin toranj na Uscu i podigli jedan od najsavremenijih centara u svetu pod imenom “Nikola Tesla”, gde bi bio univerzitet, laboratorija, naucno-kulturni centar, koji bi pre svega negovao duboke tradicije i kulturu srpskog naroda a zatim proucavao nasledje Nikole Tesle.

Privlacenjem investicija cemo se sami baviti.