Pita sa jabukama, orasima i suvim šljivama

Recept kako se pravi fantastična pita sa jabukama, orasima i suvim šljivama

 

Pita sa jabukama, orasima i suvim šljivama

Pita sa jabukama je klasična i omiljena poslastica. Uglavnom se u pitu sa jabukama stavljaju orasi i cimet kao začin. Malo kreativniji znaju da je i vanila odličan začin od kojeg pita sa jabukama dobija posebno privlačnu aromu, posebno kada se fil od jabuka dobro spremi.

Danas vam medjutim skrećemo pažnju na recept za pitu sa jabukama, orasima i suvim šljivama koji je nastao kao delo moje drage supruge i sve nas oduševio u kući. Suve šljive se obično stavljaju u suvu pitu i to se smatra za nacionalni specijalitet, medjutim malo ko zna da su one fantastičan sastojak za pitu sa jabukama. Pita sa jabukama, orasima i suvim šljivama je poslastica koja će vas oduševiti.

Samo je potrebno da na kraju ispoštujete i jedno malo pravilo, za koje priznajemo, svima teško pada da ga se pridržavaju.

.

Pita s jabukama, orasima i suvim šljivama – sastojci

– 800 grama srednjih kora za pitu

– 2 kg jabuka po izboru

– 200-300 grama suvih šljiva bez koštica

– 200 grama lomljenih oraha

– 4 – 6 kašike šećera

– 1 kesica cimeta

– ulje za podmazivanje kora

.

Recept kako se prema pita sa jabukama, orasima i suvim šljivama

Jabuke oljuštiti i izrendati. Jabuke pomešati sa šećerom i sjediniti sa orasima i na po pola iseckanim suvim šljivama. Dodati u masu i jednu kesicu cimeta i promešati. Ko ne voli cimet, može da ga izostavi.

Redjati četiri kore jednu preko druge i svaku premazivati rastvorom ulja i vode. Svaku namazati uljem, osim poslednje, na koju se stavlja fil od jabuka, orasa i suvih šljiva. Uviti kore u pitu. Napraviti tako 4 uvijene pite i staviti u podmazan pleh.

Peći na umerenoj vatri oko 40 minuta na oko 200 C sve dok kore ne porumene. Isključiti rernu i ostaviti da se pita sa jabukama ohladi.

Pre služenja po želji posuti šećerom u prahu.

Važno pravilo kako se konzumira pita sa jabukama, orasima i suvim šljivima: Ostaviti pola do jedan dan, 12-24 sata, da se pita sa jabukama, orasima i suvim šljivama „odmori“ nakon pečenja. Znači, ne jesti odmah pitu, nego sutradan. To je stoga što nakon nekog vremena suve šljive upiju sok iz pite, omekšaju, i dobiju fantastičan ukus. I cela pita omekša i sjedini se unutra.

Probajte i uživajte!