Sveta Ksenija Petrogradska žitije, molitva i akatist svetiteljki za dobijanje posla i stana

 

SVETA KSENIJA PETROGRADSKA

Žitije, molitva i akatist koji se čita svetiteljki za dobijanje posla i stana. Velika ruska svetiteljka Blažena Ksenija Petrogradska se proslavila mnogim čudima. Vernici joj se mole za dobijanje posla, stana, dobro zdravlje, zaštitu, lečenje od alkoholizma

 

Sveta Ksenija Petrogradska žitije, molitva i akatist svetiteljki za dobijanje posla i stana

Blažena Mati Sveta Ksenija Petrogradska

Blažena Sveta Ksenija Petrogradska je bila jurodiva svetiteljka koja je kanonizovana tek nakon dva veka, tačnije 1988 godine. Slavi se 6 februara po novom kalendaru, odnosno 24 januara po starom crkvenom kalendaru. Njene svete mošti i grob se nalaze u Petrogradu na Smolenskom groblju, u maloj kapeli, koju vernici i hodočasnici obilaze i u njoj se mole pred samom svetiteljkom.

Vernici se mole za najraznovrsnije svoje muke i potrebe ali se smatra da Sveta Ksenija Petrogradska pomaže za dobijanje posla, pronalaženje i dobijanje stana, zaštitu dece i porodice. Sveta Ksenija Petrogradska je jedna od najpoštovanijih pravoslavnih svetiteljki Rusije ali se poštovanje prema njoj iskazuje i u svim drugim pravoslavnim zemljama.

Ako ste bez posla, bez stana, bez novca i pomoći, ako su vas pritisle muke i porodični problemi, uputite molitve Svetoj Kseniji. U takvim situacijama se svakodnevno čita Akatist Svetoj Kseniji Petrogradskoj za njeno zastupništvo pred Bogom, da ona Sveta Ksenija iznese naše molitve Gospodu i da ga umilostivi da nam se molitva ispuni.

Mnogi požele da pišu i pošalju pismo sa prilogom na Smolensko groblje gde svetiteljka počiva da se tamo očita molitva i moleban za njih u samom prisustvu jurodive svetiteljke, pa vam dajemo korisnu adresu:

СMOЛЕНСКОЕ ПРАВОСЛАВНОЕ КЛАДБИЩE
ЧАСОВНЯ БЛАЖЕНОЙ KСЕНИЙ ПЕТЕРБУРГСКОЙ
КАМСКАЯ УЛ. 24
САНКТ ПЕТЕРБУРГ
РОССИЯ 199178

Imate li vere u sebi, čitajte dnevno molitvu i Akatist Svetoj Kseniji Petrogradskoj i osetićete njenu silu i blagodat od Gospoda joj datu. Pre toga pročitajte Žitije Svete Ksenije Petrogradske da shvatite njen život i podvig Hrista radi, koga je iznela telom i dušom svojom.

Moli Blažena Ksenija Gospoda za naš grešne!

. . .

Žitije Blažene Svete Ksenije Petrogradske

Ti si gradu ovom pohvala i utvrđenje

(Kondak, Glas 3)

Blažena Ksenija Petrogradska je još za života i tokom XIX-XX veka bila poštovana kao brza pomoćnica i čudotvorka. Radi spasenja i ljubavi prema bližnjima, ona je uzela na sebe podvig jurodivosti. Za svoje podvige, molitve, postove, stranstvovanja i sa smirenjem pretpljene poruge, Blažena je dobila od Boga dar prozorljivosti i čudotvorstva. Njena kapela na Smolenskom groblju je prepuna blagodarnosti ljudi za učinjena čuda po njenom molitvenom zastupništvu.

U junu 1988. na Pomesnom Saboru Ruske Pravoslavne Crkve blažena Ksenija Petrogradska je kanonizovana.

Blažena Ksenija je rođena između 1719. i 1730. godine i svoj spasonosni podvig nosila je u Petrogradu (sadašnji Sankt-Peterburg). Ksenijin muž, Andrej Fjodorovič Petrov, bio je pojac dvorskog hora. Ništa nije poznato o detinjstvu i mladosti Blažene Ksenije, a narodno sećanje je sačuvalo samo to što je vezano za sam početak njenog jurodivog podviga – iznenadna smrt muža koji je umro bez hrišćanskog pokajanja.

Potresena tim strašnim događajem, dvadesetšestogodišnja udovica je odlučila da otpočne najteži hrišćanski podvig – da se pravi bezumna, kako bi, prinevši ono najdragocenije u čoveku – razum, umolila Stvoritelja za pomilovanje iznenadno preminulog supruga. Ksenija se odrekla svih svetovnih blaga – svog zvanja i bogatstva, i više od toga – same sebe. Ostavila je svoje ime, i uzevši ime svog supruga, prošla sa njim ceo svoj krsni put, prinoseći na oltar Božiji darove spasonosne ljubavi prema bližnjem.

Kada je na dan pogreba svog muža Ksenija obukla njegovu odeću: prsluk, kaftan, pantalone i kačket, i tako odevena krenula u pogrebnu povorku, rodbina i njeni prijatelji bejahu pomislili da joj je smrt Andreja Fjodoroviča pomračila razum. Svi su se bili veoma sažalili na nju. A Ksenija ih je, kao ona koja je izgubila razum, tešila govoreći: „Andrej Fjodorovič nije umro, već se ovaplotio u mene, Kseniju, koja je davno umrla“ Tako je započelo njeno lutanje ulicama Petrograda.

Kuću, koju je nasledila nakon smrti muža, odlučila je da pokloni Paraskevi Antonovoj, koja je iznajmljivala kod nje sobicu, sav svoj imetak da razdeli sirotinji, a novac da odnese u crkvu za pokoj duše „sluškinje Božije Ksenije“.

Doznavši za takvu njenu odluku, rođaci njenog muža zamoliše upravu, da ne dozvoli Kseniji da u bezumlju razdeli svu svoju imovinu. Međutim, nakon odgovarajućeg ispitivanja beše izveden zaključak da je ona potpuno zdrava i da ima pravo da raspolaže svojom imovinom kako sama želi.

Nakon toga, Blažena Ksenija je razdelila sve što je imala i izašla samo u jednom muževljevom odelu na ulicu, uputivši se u podvižničko stranstvovanje. Izložena svakojakim optužbama i podsmesima, po čitave dane – zimi i leti, po žezi i mrazu, lutala je Petrogradom. Njena čudna odeća i nerazumljiv govor, njena krotost i nezlobivost izazivali su podsmeh zlih ljudi, posebno nestašnih dečaka koji joj se rugahu. Ali je Blažena Ksenija, neprestano se moleći, bespogovorno nosila svoj spasonosni podvig.

To vreme vezano je za početak gradnje nove kamene crkve na Smolenskom groblju. Podignuta građevina je bila već veoma visoka, pa su zidari morali najpre da podignu cigle na skelu, pa tek onda da grade. Blažena Ksenija je odlučila da tajno pomaže graditeljima. Noćima, bez obzira na vremenske prilike, podizala je ciglu i slagala je na skelu. Radnici bi se izjutra veoma čudili onome što se dešavalo. Najzad su odlučili da saznaju ko je taj nevidljivi pomoćnik, i došavši na gradilište tokom noći, ustanovili su da je to čitavom Petrogradu dobro poznata „bezumna“ Ksenija.

Malo po malo, najosetljiviji hrišćani su počeli da primećuju da Ksenija nije samo glupa prosjakinja, već da nosi u sebi nešto posebno. Milostinju koju su joj davali, ona nije uzimala od svakoga, već samo od dobrih i srdačnih ljudi. Uvek uzimajući samo kopejku, ona je odmah davala siromasima sličnim njoj.

Kada se muževljevo odelo na njoj s vremenom već bilo iskrzalo, ona je počela da se oblači i zimi i leti u bedne rite, a na bosim, i od mraza natečenim nogama, nosila je iscepane cipele. Mnogi su joj nudili toplu odeću i obuću, ali Blažena nije htela ništa da uzme, i naizmenično je oblačila ili crvenu bluzu i zelenu suknju, ili zelenu bluzu i crvenu suknju.

Danju je Ksenija, kao bezumna lutala po gradu, a noću je, sklanjajući se od ljudskih očiju, odlazila van grada, u polje, gde je provodila vreme u molitvi, naizmenično metanišući na sve četiri strane sveta. U polju je, prema njenim rečima, prisustvo Božije bilo „vidljivije“.

Ubrzo je okruženje počelao da obraća pažnju na to, da se u njenim rečima i delima često krije duboki smisao. Primećivali su da, ako je Ksenija od nekog nešto tražila, to beše znak da mu pomaže i spasava ga od nevolje i bede koja će ga zadesiti, i obratno, ako je nekome nešto davala, toga je u skorije vreme očekivala velika radost.

Kasnije, kada je Blažena počela važiti za prozorljivu, pojavljivala se na ulicama i pijacama grada, kako bi joj svi koji su je znali nudili svoje usluge. Upadajući u reč jedan drugom, molili su „Andreja Fjodoroviča“ da uzme nešto ili makar da okusi od ponuđenih proizvoda, jer beše tad u narodu verovanje – uzme li Ksenija nešto od domaćina, njegova trgovina će postati veoma uspešna.

Ugledavši je, majke sa decom žurile su joj u susret da ih blagoslovi ili samo da pomiluje dete po glavi, uverene, da će ga samo jedan dodir Blažene odmah isceliti.

Svojom velikom smirenošću, podvigom duhovnog i fizičkog siromaštva, ljubavlju i molitvama za bližnje, Ksenija je stekla blagodatni dar prozorljivosti. Tim je svojim darom ona mnogima pomagala u uređivanju života i spasenju duša.

Poznat je slučaj kada se Blažena Ksenija pobrinula za dobrobit i spasenje, tada još nerođenog deteta. Kao dugogodišnja poznanica, došla je kod Paraskeve Antonove, kojoj je bila poklonila svoju kuću, i rekla joj: „Eto, ti tu sediš i ušivaš čarape, a ne znaš da ti je Bog sina poslao! Idi što pre na Smolensko groblje“. Iako silno zbunjena tom besmislicom, Paraskeva je ipak poslušala Blaženu i otišla. Na groblju je videla gomilu sveta, a kada je malo bliže prišla, saznala je i to da je neki kočijaš oborio trudnu ženu. Tu pak, na zemlji žena je rodila dečaka i ispustila dušu. Svi su se pitali ko je ona i ima li rodbine, ali nisu uspeli da saznaju. Videvši u tom događaju Božiju promisao, Paraskeva je dečaka uzela k sebi, usvojila ga i odnegovala u svoj strogosti hrišćanskog života. Sin je majku veoma poštovao i pazio do duboke starosti, a Paraskeva je zahvaljivala Bogu i sluškinji Božjoj Kseniji za njenu zapovest da dečaka uzme za sina.

Blažena Ksenija je živela skoro četrdeset i pet godina u jurodivom podvigu, pa se može zaključiti da je predala svoju dušu Gospodu početkom devetnaestog veka.

Sveta ugodnica Božija sahranjena je na Smolenskom groblju u Petrogradu, gde je svojevremeno pomagala gradnju crkve, podignutu u ime ikone Smolenske Majke Božije.

Od dana upokojenja Blažene prošlo je oko dva veka, ali čuda učinjena molitvama ugodnice ne blede, niti narodno sećanje na nju iščezava.

Godine 1902 nad grobnicom Blažene Ksenije sazidana je nova kapela sa mramornim ikonostasom i nadgrobnim spomenikom. Ona je uvek bila otvorena za služenje pomena, koji se nigde toliko često nisu služili kao na grobu Blažene Ksenije.

Danas je kapela restaurirana i ponovo otvorena za pristup i molitve.

Neka bi dao Gospod molitvama blažene Ksenije svoju milost i blagoslov svima onima koji s verom i ljubavlju pritiču njenom nebeskom zastupništvu. Amin.

.

Tropar, glas 7

Odbacivši taštinu ovog sveta, uzela si na sebe krst bezdomnog bogotražiteljstva, nisi se plašila dubokog bola i nemaštine, niti onih što ti se rugaše, jer si poznala ljubav Hristovu. I sada naslađujući se ovom ljubavlju na nebesima, Ksenija Blažena i božanski mudra, moli se za spasenje duša naših.

.

Kondak, Glas 3.

Danas svetlo likuje grad svetog Petra, jer mnoštvo onih koji su tužni i koji se u tvoje molitveno zastupništvo uzdaju, sveblažena Ksenija, nalaze utehu, jer si Ti gradu ovom pohvala i utvrđenje.

Preuzeto sa: www.pravoslavie.ru      Prevela sa ruskog: Nataša Jeftić

. . .

AKATIST SVETOJ BLAŽENOJ KSENIJI PETROGRADSKOJ

Akatist Svetoj Kseniji Petrogradskoj se čita po potrebi ali svakako 24. januara po crkvenom kalendaru / 6. februara po modernom kalenadru kada se proslavlja Sveta Ksenija. Ovde možete preuzeti akatist Svetoj Kseniji Petrogradskoj u pdf formatu za upotrebu kod kuće:

Akatist Svetoj Blazenoj Kseniji Petrogradskoj i molitve

.

Kondak 1.

Izabrana ugodnice i Hrista radi jurodiva, sveta blažena mati Ksenija, koja si izabrala podvig trpljenja i zlopaćenja, pohvalnu pesmu prinosimo ti štujući sveti spomen tvoj. Ti pak, zaštiti nas od vidljivih i nevidljivih neprijatelja, da ti kličemo: Raduj se, blažena Ksenija, molitvenice za duše naše!

Ikos 1.

Ravnoangeoski život iskala si, blažena mati, po smrti muža svog odbacila si lepotu ovoga sveta i sveg što je u njemu, želje očiju, želje tela i gordost svagdašnju, i jurodstvom um Hristov stekla si. Stoga usliši od nas pohvalu koju ti uznosimo:

Raduj se, ti koja si životom svojim jednaka Andreju, Jurodivom Hrista radi!
Raduj se, ti koja si se imena svog odrekla i sebe mrtvom nazvala!
Raduj se, jer si u jurodstvu ime tvoga muža Andreja primila!
Raduj se, jer nazvavši se imenom muškim, slabosti ženske odrekla si se!
Raduj se, jer si imanje svoje dobrim i ubogim ljudima razdala!
Raduj se, jer si dobrovoljno, Hrista radi, siromaštvo prihvatila!
Raduj se, ti koja si nas jurodstvom svojim naučila da se od sujetne mudrosti ovoga sveta otrgnemo!
Raduj se, blaga utešiteljice svih koji ti se molitveno obraćaju!
Raduj se, Blažena Ksenija, molitvenice za duše naše!

Kondak 2.

Gledajući tvoj neobični život, jer si prezrela dom svoj i svako zemno bogatstvo, rodbina po
telu bezumnom te smatraše, a ljudi iz Petrova grada, gledajući smirenje tvoje, patnje i
dobrovoljno siromaštvo, pojahu Bogu: Aliluja!

Ikos 2.

Razum od Boga dat u prividnom bezumlju sakrila si; u sujeti velikoga grada kao pustinjakinja živela si, svoje molitve Bogu neprestano uznoseći. Mi, koji se divimo takvom životu tvome, kličemo ti pohvalno:
Raduj se, ti koja si teški krst jurodstva, od Boga tebi dat, na leđima svojim ponela!
Raduj se, ti koja si prividnim bezumljem sjaj blagodati sakrivala!
Raduj se, ti koja si dar prozorljivosti krajnjim smirenjem i molitvenim podvigom stekla!
Raduj se, jer si dar svoj na korist i spasenje stradajućih pokazala!
Raduj se, jer si stradanja ljudska prozorljivo, u daljini nepreglednoj gledala!
Raduj se, jer si ženi dobroj rođenje sina prorekla!
Raduj se, jer si ženi toj od Boga čedo isprosila!
Raduj se, jer si svakog naučila da se Bogu molitveno obraća!
Raduj se, Blažena Ksenija, molitvenice za duše naše!

Kondak 3.

Silom odozgo, od Boga ti darovanoj, vrelinu i ljutu studen hrabro si podnosila, raspinjući telo svoje protiv strasti i pohote. Zato prosvetljena Duhom Svetim kličeš neprestano Bogu: Aliluja!

Ikos 3.

Imajući, blažena, nebo za pokrov svoj i zemlju za postelju svoju, Carstva Božjeg radi odrekla si se svakog ugađanja telu. Gledajući takav život tvoj, sa umilenjem te prizivamo:
Raduj se, jer si zemaljski dom svoj ljudima ustupila!
Raduj se, jer si nebesko utočište iskala i primila!
Raduj se, jer si se, nemajući zemaljska blaga, u svem duhovnom bogatila!
Raduj se, jer si nas životom svojim trpljenju naučila!
Raduj se, jer si ljubav Božju ljudima pokazala!
Raduj se, ukrašena plodovima blagočestivosti!
Raduj se, jer si trpljenje i nezlobivost svetu pokazala!
Raduj se, ljubazna zaštitnice naša pred Prestolom Svevišnjnjega!
Raduj se, Blažena Ksenija, molitvenice za duše naše!

Kondak 4.

Buru životnu u gradu Petrovom uskovitlanu, krotošću i nezlobivošću nadjačala si, Blažena mati, i bestrašće prema truležnom svetu stekla si. Zato i pojemo Bogu: Aliluja!

Ikos 4.

Čuvši o tebi kako stradaš Hrista radi, žalosne tešeći, nemoćne krepeći, zabludele na pravi put izvodeći, narod stradalni pomoći tvojoj pribeže slaveći te:
Raduj se, ti koja si put Hristov svim srcem zavolela!
Raduj se, ti koja si krst Hristov radosno ponela!
Raduj se, ti koja si svaku sramotu sveta, tela i đavola pretrpela!
Raduj se, jer si darovima Božjim ispunjena!
Raduj se, jer si ljubav ka bližnjima pokazala!
Raduj se, jer si stradalnima utehu pružila!
Raduj se, jer si suze uplakanih obrisala!
Raduj se, jer si blagodaću Duha Svetoga čudesno ogrejana!
Raduj se, Blažena Ksenija, molitvenice za duše naše!

Kondak 5.

Bogovođenom zvezdom pokazala se svetost tvoja, Ksenija Blažena, koja je obasjavala horizont Petrovoga grada. Jer si ljudima koji su u bezumlju greha ginuli javila put spasenja i sve ih pokajanju prizvala, da bi klicali Bogu: Aliluja!

Ikos 5.

Videvši podvige tvoje u molitvi, trpljenju studeni i vreline, blagočestivi ljudi htedoše da umanje patnje tvoje, odeću i hranu donoseći ti. Ti si pak sve to ubogima razdavala, želeći da podvig svoj sačuvaš. Mi pak, diveći se dobrovoljnom sirotovanju tvome, kličemo ti ovako:
Raduj se, jer si žegu i studen Hrista radi dobrovoljno podnosila!
Raduj se, jer si u molitvi neprestano prebivala!
Raduj se, jer si Petrov grad svenoćnim bdenjem od nesreća ograđivala!
Raduj se, jer si gnev Božji mnogo puta od njega odvratila!
Raduj se, jer si se svakog dana u godini noćima u polju molila!
Raduj se, jer si sladost rajsku u siromaštvu duha okusila!
Raduj se, jer si u sladosti toj sve zemaljsko ostavila!
Raduj se, jer sva u Bogu prebivaš!
Raduj se, Blažena Ksenija, molitvenice za duše naše!

Kondak 6.

Propovedaju svetost života tvoga, Bogoblažena, svi izlečeni tobom od mnogih bolesti, beda i žalosti: bogati i ubogi, stari i mladi. Zato i mi, slaveći te, kličemo Bogu: Aliluja!

Ikos 6.

Zasijala je slava podviga tvojih, Blažena mati, kada si noću graditeljima crkve Smolenske kamen tajno donosila, olakšavajući napor zidarima crkvenim. Tobom vođeni, i mi grešni kličemo ti ovako:
Raduj se, jer si nas naučila da tajno dobra činimo!
Raduj se, jer si podvigu blagočestivosti sve prizivala!
Raduj se, pomoćnice graditelja hramova Božjih!
Raduj se, jer si svetost crkvenu zavolela!
Raduj se, jer trud naš na putu spasenja olakšavaš!
Raduj se, brza pomoćnice onih koji k tebi pribegavaju!
Raduj se, blaga utešiteljko svih žalosnih~
Raduj se, Petrovog grada nebeska zastupnice!
Raduj se, Blažena Ksenija, molitvenice za duše naše!

Kondak 7.

Želeći da izbaviš od žalosti uplakanog lekara koji je ženu sahranio, zapovedila si nekoj devojci na Ohtu da pobegne i tamo sebi muža nađe i uteši. I učinjeno je onako kako si ti prorekla. Oni pak u radosti klicahu Bogu: Aliluja!

Ikos 7.

Novo čudo molitve svoje pokazala si, Blažena mati, kada si blagočestivoj ženi rekla: „Uzmi kopejku, ugasitejku“. Time si joj prorekla požar u domu njenom. I po molitvi tvojoj plamen ognja ugasi se. A mi, vođeni tobom, kličemo ti pohvalno:
Raduj se, ublažiteljko žalosti ljudskih!
Raduj se, jer si smelost pred Bogom za stradajuće pokazala!
Raduj se, svećo neugasiva koja u molitvama Bogu jarko goriš!
Raduj se, zastupnice u bedama i nesrećama našim!
Raduj se, spasiteljko od pogibelji strastima obuzetih!
Raduj se, jer si blagočestivu devojku od braka nevernog odvratila!
Raduj se, jer oklevetane od očajanja izbavljaš!
Raduj se, brza zaštitnice na sudu nepravednih!
Raduj se, Blažena Ksenija, molitvenice za duše naše!

Kondak 8.

Putnice bezdomna, prešla si put života tvoga u prestonom gradu otadžbine naše u velikom trpljenju, nevolje i grdnje podnoseći. Sada pak, u gornjem Jerusalimu prebivajući, radosno poješ Bogu: Aliluja!

Ikos 8.

Svakom si bila sve, Blažena Ksenija: nevoljnima uteha, slabima pokrov i zaštita, tužnima radost, ubogima odeća, bolesnima iscelenje. Toga radi kličemo ti:
Raduj se, ti koja u gornjim stanovima prebivaš!
Raduj se, ti koja se za nas grešne tamo moliš!
Raduj se, ti koja blagi lik služenja Bogu objavljuješ!
Raduj se, pokroviteljice poniženih i proganjanih!
Raduj se, ti koja molitvama svojim Pravoslavlje zastupaš!
Raduj se, zaštitnice uvređenih i onih koji ti se mole!
Raduj se, ukrepiteljko uvređenih!
Raduj se, ti koja nevernike i podrugljivce posramljuješ!
Raduj se, Blažena Ksenija, molitvenice za duše naše!

Kondak 9.

Svakojake bolesti pretrpela si, Blažena mati, siromaštvo, glad i žeđ, i grdnje ljudi bezbožnih koji mišljahu da si bezumna. Ti se Gospodu moliš uporno Mu kličući: Aliluja!

Ikos 9.

Rečiti govornici ne mogahu razumeti da si ti bezumljem svojim bezumlje celoga sveta razobličila i nemoći svojom jake i mudre posramila. Ne videše u tebi silu i premudrost Božju. Mi pak, koji pomoć tvoju primamo, pojemo ti ovako:
Raduj se, nositeljko duha Božjega!
Raduj se, jer se sa Apostolom Pavlom nemoći svojom hvališ!
Raduj se, jer prividnim bezumljem tvojim svet razobličavaš!
Raduj se, jer lepotu ovoga sveta spasenja radi odbacuješ!
Raduj se, jer nebeska blaga svim srcem ljubiš!
Raduj se, jer nas na put spasenja prizivaš!
Raduj se, jer strašne grehe pijanstva razotkrivaš!
Raduj se, jer si besplatni i milostivi lekar svima bila!
Raduj se, Blažena Ksenija, molitvenice za duše naše!

Kondak 10.

Želeći da spaseš dušu, telo si svoje sa strastima i pohotama raspela i nepovratno sebe odbacivši, krst si svoj na leđa položila i Hrista svim srcem sledila, pojući Mu: Aliluja!

Ikos 10.

Bedem si čvrsti i utočište neuništivo onima koji ti se mole, mati Ksenija. Toga radi zaštiti i nas od neprijatelja vidljivih i nevidljivih molitvama svojim, da bismo ti klicali:
Raduj se, ti koja nas na podvig duhovni pokrećeš!
Raduj se, ti koja nas od vražjih zamki izbavljaš!
Raduj se, tamjane kađeni, Bogu prineseni!
Raduj se, ti koja mir Božji u srca ljudska donosiš!
Raduj se, ti koja duh zlobe u srcima ozlojeđenih umrtvljuješ!
Raduj se, ti koja deci krotkoj blagoslov daruješ!
Raduj se, jer ih tajnom molitvom od bolesti isceljuješ!
Raduj se, jer svetu ozlojađenom Mudrost Božju pokazuješ!
Raduj se, Blažena Ksenija, molitvenice za duše naše!

Kondak 11.

Pohvalnu pesmu prinose ti, Blažena Ksenija, oni koji su tvojim molitvama spaseni od nevolja, žalosti i svih napasti, i zajedno s tobom radosno kliču Bogu. Aliluja!

Ikos 11.

Život tvoj, Sveta mati, pokazao se kao ozarujuća svetlost koja u mraku života ovoga ljude obasjava. Ti si pale u provaliju greha izbavila i ka svetlosti Hristovoj usmerila put njihov. Zato ti i kličemo:
Raduj se, jer pravoslavne Božjom svetlošću prosvećuješ!
Raduj se, Hristova ugodnice, jer si u svetu nebeski živela!
Raduj se, jer si u mukama mnogim veliku blagodat stekla!
Raduj se, jer u tami greha blagodaću Božjom sijaš!
Raduj se, jer očajnima ruku pomoći na putu spasenja pružaš!
Raduj se jer slabe u veri ukrepljuješ!
Raduj se, jer duh zlobe posramljuješ!
Raduj se, ti koja si životom svojim angele zadivila!
Raduj se, Blažena Ksenija, molitvenice za duše naše!

Kondak 12.

Blagodat obilnu izlivaš, Blažena Ksenija, na one koji štuju spomen tvoj i pribegavaju pokrovu tvome. Toga radi i nama koji se tebi molimo istoči od Boga reku isceljenja, da Mu kličemo: Aliluja!

Ikos 12.

Pojući o mnogim čudesima tvojim, Blažena mati, slavimo te i sveusrdno molimo: ne ostavljaj nas grešne u žalosti, no umoli Gospoda sila da ne otpadnemo od vere naše pravoslavne, nego da se u njoj s tobom utvrđujemo i da ti kličemo:
Raduj se, jer si nas sastradanju sa stradajućima naučila!
Raduj se, jer si nemoći naše sveusrdno primila!
Raduj se, jer si nas raspinjanju tela sa strastima i pohotama naučila!
Raduj se, pokroviteljko i posrednice onih koji štuju spomen tvoj!
Raduj se, jer si put pun nevolja prošla!
Raduj se, jer si spasenje večno time ulepšala!
Raduj se, jer tešiš one koji se grobu tvome klanjaju!
Raduj se, jer se za spasenje Otačastva našeg zauzimaš neprestano!
Raduj se, Blažena Ksenija, molitvenice za duše naše!

Kondak 13.

O, sveta blažena mati Ksenija, u životu tvome krst teški ponela si. Primi od nas grešnih moljenja koja tebi prinosimo. Zaštiti nas molitvama tvojim od zamke duhova tame i svih onih koji nam zlo misle. Umoli Svedarežljivog Boga da nam poda silu i krepost kako bi svako od nas uzeo krst svoj i pošao za Hristom pojući Mu s tobom: Aliluja!

O, sveta blažena mati Ksenija, u životu tvome krst teški ponela si. Primi od nas grešnih moljenja koja tebi prinosimo. Zaštiti nas molitvama tvojim od zamke duhova tame i svih onih koji nam zlo misle. Umoli Svedarežljivog Boga da nam poda silu i krepost kako bi svako od nas uzeo krst svoj i pošao za Hristom pojući Mu s tobom: Aliluja!

O, sveta blažena mati Ksenija, u životu tvome krst teški ponela si. Primi od nas grešnih moljenja koja tebi prinosimo. Zaštiti nas molitvama tvojim od zamke duhova tame i svih onih koji nam zlo misle. Umoli Svedarežljivog Boga da nam poda silu i krepost kako bi svako od nas uzeo krst svoj i pošao za Hristom pojući Mu s tobom: Aliluja!

Ikos 1.

Ravnoangeoski život iskala si, blažena mati, po smrti muža svog odbacila si lepotu ovoga sveta i sveg što je u njemu, želje očiju, želje tela i gordost svagdašnju, i jurodstvom um Hristov stekla si. Stoga usliši od nas pohvalu koju ti uznosimo:

Raduj se, ti koja si životom svojim jednaka Andreju, Jurodivom Hrista radi!
Raduj se, ti koja si se imena svog odrekla i sebe mrtvom nazvala!
Raduj se, jer si u jurodstvu ime tvoga muža Andreja primila!
Raduj se, jer nazvavši se imenom muškim, slabosti ženske odrekla si se!
Raduj se, jer si imanje svoje dobrim i ubogim ljudima razdala!
Raduj se, jer si dobrovoljno, Hrista radi, siromaštvo prihvatila!
Raduj se, ti koja si nas jurodstvom svojim naučila da se od sujetne mudrosti ovoga sveta otrgnemo!
Raduj se, blaga utešiteljice svih koji ti se molitveno obraćaju!
Raduj se, Blažena Ksenija, molitvenice za duše naše!

Kondak 1.

Izabrana ugodnice i Hrista radi jurodiva, sveta blažena mati Ksenija, koja si izabrala podvig trpljenja i zlopaćenja, pohvalnu pesmu prinosimo ti štujući sveti spomen tvoj. Ti pak, zaštiti nas od vidljivih i nevidljivih neprijatelja, da ti kličemo: Raduj se, blažena Ksenija, molitvenice za duše naše!

.

MOLITVA SVETOJ BLAŽENOJ MATERI KSENIJI PETROGRADSKOJ

O, sveta sveblažena mati Ksenija! Ti si pod zaklonom Svevišnjega živela, praćena i ukrepljivana Bogomajkom. Glad i žeđ, studen i vrelinu, uvrede i gonjenja pretrpela si, dar prozorljivosti i čudotvorstva od Boga dobila i pod zaštitom Svemogućeg spokoj si našla. Sada te Sveta Crkva kao miomirisni cvet proslavlja. Stojeći na mestu tvoga pogrebenja, pred likom tvojim svetim, kao živoj, koja si sa nama, molimo ti se: primi molitve naše i prinesi ih Prestolu Milosrdnog Oca Nebeskog, i imajući smelost pred Njim, isprosi večno spasenje onih koji tebi pritiču, darežljiv blagoslov za dobra dela i namere naše i izbavljenje od svih nevolja i žalosti. Zastupi nas svetim tvojim molitvama pred prestolom Svemilostivog Spasitelja našeg, nedostojne i grešne. Pomozi, Sveta Blažena mati Ksenija, da se dečica svetlošću Svetoga krštenja ozare i pečatom Duha Svetoga zapečate, da se dečaci i devojčice u veri, čestitosti, bogobojažljivosti  vaspitavaju i da uspeha u učenju imaju; da se bolesni i slabi iscele; porodičnu ljubav i slogu pošlji; monahe udostoji da se dobrim podvigom podvizavaju i od uvreda ih ogradi; pastire u kreposti Duha Svetoga učvrsti; narod i zemlju našu u miru i spokojstvu sačuvaj i sažali se na one koji su na samrtnom času lišeni pričešća Svetim Tajnama Hristovim. Ti si nam nada i uzdanje, brzo uslišenje i izbavljenje, tebi blagodarnost uznosimo i s tobom slavimo Oca i Sina i Svetoga Duha, sada i uvek i kroza sve vekove. Amin.

.

MOLITVA DRUGA SVETOJ KSENIJI PETROGRADSKOJ

Blažena mati Ksenija, primi pohvalnu pesmu ovu od nas nedostojnih, podobnih ne tebi, nego mužu tvom Andreju u svemu razvratu, pijančenju, srebroljublju, nemarnosti prema večnom spasenju i neosetljivosti na Božje upozorenje i dobrotu. I kao što muža posle smrti nisi osudila i prezrela, nego znajući kakav je podvig potreban da bi se za takvu dušu molila, podvig jurodstva si uzela, i obukavši odelo njegovo, sebe si mrtvom nazvala, a njega živim, da bi ga bar tako Božje milosti udostojila, tako i nas, nesebična, pogledaj, i čuj reči naše: nedostojne neba i zemlje i cele potčinjene grehu, kojima ne priliči da na Presto Božji pomisle, nezaštićene od Angela koji od nas odstupiše, ti nas, saosećajna Ksenija, sa dna očajanja podižeš i činiš, uzdanice naša, da učinimo ono što još možemo; jer, čuvši od onih koji ti kopejku davahu da im se ona kao blagodat vraćala, uredismo ovaj mali spomen na tebe od suviška našeg, želeći da ga i sa drugima podelimo. Smiluj se, dakle, na nas nište u svakom pogledu, svemilostiva, molitvama tvojim daj nam olakšanje tereta sagrešenja naših i smelosti da najpre ištemo otrežnjenje svoje. Daruj nam, podvižnice, i pomisao na smrt, sud i osudu, i strah Božji ukoreni u nama. Iz vrtloga strasti, uživanja i svekolike svetske opsednutosti podigni nas. Čudotvorko, učini da i mi, nepotrebni, sleva krenemo nadesno i da zajedno sa našom pravoslavnom braćom doživimo delić ozarenosti onih koji su na Božansku Tajnu Večeru pozvani. Čuvši za veliku milost tvoju, mi ti se, neskromni, molimo i za sve naše prijatelje i sve duše koje se u ovom svetu izgubiše i predadoše sebe zaboravu senima svetskih sablazni: demonskoj muzici, drogama, modi i nepotrebnim naukama, i lažnim učiteljima i ideologijama, i politici i svakojakim idolima. Ne nalazeći im krivicu, sve ih kao zabludele potraži i izmoli od Dobrog Pastira našeg da tobom vođeni i zauzimanjem Sveblagoslovene Vladičice naše Bogorodice, osete radost preumljenja i novoga života. I sve nas, svesmirena, nauči tvom podvigu samozaborava i neznanja. Jer istinite su reči Gospoda našega da blagoslov od Oca primaju i naslednici Carstva postaju samo oni koji sebe zaboraviše i koji ne znaju kad šta dobro i pohvalno učiniše. Znamo da nećeš postideti nadu koju u tebe polažemo, nego još i umnoži tvoje zastupništvo, da i mnogi drugi skupa s tobom, u sve dane života svoga, slave Oca i Sina i Svetoga Duha, sada i uvek i kroza sve vekove. Amin.

 

Povezani članci - Pročitaj više

90 Responses to "Sveta Ksenija Petrogradska žitije, molitva i akatist svetiteljki za dobijanje posla i stana"

 1. Danijela  21. децембра 2013. at 16:04

  Hvala na ovom predivnom tekstu, akatistu i molitvama! Zelela bi da posaljem pismo da se odsluzi moleban i molitva za zdravlje i posao, ali ne znam ruski. Ako ste u mogucnosti da date savet ili preporuku bila bi veoma zahvalna.
  Hvala unapred na odgovoru.

 2. Redakcija Bloga  21. децембра 2013. at 17:33

  @ Danijela

  Imate u Beogradu, na Tašmajdanu iza Crkve Svetog Marka rusku pravoslavnu crkvu u kojoj postoje osveštane ikone Svete Ksenije Petrogradske koje možete kupiti za molitvu kod kuće. Nismo sigurni, možda imaju i česticu Svete Blažene Ksenije.

  Možete i njih pitati da obave moleban ili da vam daju uputstvo.

  I na kraju, Google Translate upotrebite da vaš tekst prevedete na ruski, neće biti sjajan prevod ali će se razumeti.

  Akatist Svetoj Kseniji koji smo ovde postavili i molitve su sasvim dovoljni da počnete kod kuće da sami čitate molitve i akatist.

 3. Danijela  21. децембра 2013. at 18:04

  Hvala Vam na brzom odgovoru!
  Nazalost ja nisam ni blizu Beograda, niti Srbije 🙂
  Onda cu svakako pokusati sa Google Translate.
  Hvala jos jednom!

 4. Vojsije  21. децембра 2013. at 21:10

  Jel` drzavni posao ?

 5. Zlatko Šćepanović  5. фебруара 2014. at 23:26

  Piše na nadgrobnoj ploči Svete Blažene Mati Ksenije Petrogradske:

  „Ko je mene znao, da pomene dušu moju, radi spasenja duše svoje. Amin.“

  http://www.manastirulesju.org.rs/291-2014-02-05-17-44-28

 6. Vuk  13. фебруара 2014. at 14:51

  Sveta Blažena Mati Ksenija je velika svetiteljka. Meni je svojim zastupništvom pomogla oko posla i karijere i još uve pomaže.

  Svaki dan joj uputim molitvu i jednom nedeljno pročitam akatist njoj u čast.

  U ovoj zemlji gde posla nema i besposlenost caruje, moguće je naći svoj mir i dobar posao uz pomoć zastupništva Svetih otaca naših. Ne tražim veze, ne jurim za sumnjivim poslovima, ne pristajem na nemoralne stvari i opet radim i živim mirno i normalno od svog rada. Tome mogu da zahvalim svim svetima i Svetoj Kseniji Petrogradskoj na njihovom zastupništvu i molitvama.

  Film o njoj, da se malo upoznate sa njenim životom i delom.

  http://m.youtube.com/watch?v=qTZ44kIInT8

  Sveta Blažena Mati Ksenija moli Boga za nas!

 7. ivona  20. фебруара 2014. at 23:53

  Blazena Ksenija, pomozi mi da dobijem zeljeni posao.

 8. Marina  3. марта 2014. at 01:20

  Postovani,ja ne zivim u Srbiji a neophodna mi je pomoc u vezi dobijanja posla za koji sam aplicirala a u danasnje vreme o takvom poslu mi obicni smrtnici mozemo samo da sanjamo ali eto ja se nadam cudu,jeli dovoljno da citam svakodnevno molitve jer nemam ni ikonu Blazene Ksenije?

 9. Redakcija Bloga  3. марта 2014. at 07:54

  Da li ste sigurni da je to dobar posao za vas i da možda može da bude štetan za vas, draga Marina?

  Mi to sagledavanje budućnosti i posledica nikada ne znamo, zato kada se molimo Svetima za posao ili šta drugo, kakav god da bude ishod usled naših molitvi, znamo da je to za naše dobro. Mi se molimo za posao i dobijemo ga, hvala Gospodu i Svetima. Mi se molimo za taj posao i ne dobijemo ga, hvala Gospodu i Svetima, dobro je što ga nismo dobili. Tako se stiče unutrašnji mir i sigurnost da te neko vodi i brine o tebi.

  U principu, kada se molite za posao, najbolje je da se ne molite se za konkretan posao – gde ste konkurisali ili ono što vi mislite da bi voleli ili trebali da radite, već za posao uopšte. Iznenadićete se do kako dobrog posla vas Sveti mogu dovesti, o kome niste ni sanjali, a odgovara svim vašim potrebama.

  Ako vam je jaka želja, čitajte svaki dan Akatist Svetoj Kseniji. Ikonu ako ne možete da nabavite u nekoj ruskoj, grčkoj ili pravoslavnoj crkvi, odštampajte makar njen Sveti lik sa fotografije iz ovog teksta i pred slikom čitajte stojeći akatist i molitve.

  Svako dobro vam želimo i da nadjete posao koji vam odgovara 🙂

 10. Vojsije  3. марта 2014. at 09:21

  Zasto bas stojeci da se cita akatist ?

 11. Redakcija Bloga  3. марта 2014. at 10:04

  Sama reč Akatist na grčkom znači „slušati stojeći“, to jest čitati pesmu stojeći. To je usvojeni izraz poštovanja prema svetitelju kome se molimo čitajući njemu u čast pohvalnu pesmu, to jest Akatist.

  Nakloni glave, mali i veliki pokloni, metanije, prekrstiti se na pomen imena Gospoda Boga, Gospoda Isusa Hrista, Svetog Duha i Bogorodice, je sastavni deo molitve i postojeći izrazi poštovanja. Kao i celivanje ikona, paljenje sveća i kandila pred ikonom.

  U crkvi se na liturgiji uvek stoji u trenutku iznošenja i čitanje Jevandjelja, pri molitvi Bogorodici, kada se čita Očenaš, Simvol vere, pri činu pričešćivanja, jer su to najsvetiji trenutci zajedničke molitve i mi smo pozvani da iskažemo poštovanje prema Gospodu i svim Svetima stojeći.

  Sede samo stari i bolesni koji ne mogu da stoje.

 12. Vojsije  3. марта 2014. at 10:30

  Hvala ! Nisam pitao zbog varijante citanja molitve sedeci vec zbog molitve na kolenima . Pomislio sam da tu ima neka zabrana ili preporuka .

 13. Redakcija Bloga  3. марта 2014. at 13:13

  U nekim akatistima Svetima ili Bogorodici se pominje u molitvi „da priklonimo kolena Svetoj ikoni Tvojoj“. Tada vernici mogu napraviti metaniju pred ikonom ali nije obavezno.

  Za sve vezano oko molitve ako imate neku nedoumicu, ideju ili pitanje, pitajte vašeg sveštenika za objašnjenje, uputstvo i tražite blagoslov za sve što mislite da radite. Molitva i molitveno pravilo se lakše ispunjava i pravilnije je ako je blagosloveno.

  Srećan svima početak Vaskršnjeg posta!

 14. Pingback: Ostrov - Ruski film Ostrvo i režiser Pavel Lungin | Bašta Balkana

 15. Aleksandra  22. марта 2014. at 13:35

  Postovani,cula sam i ja za Svetu Kseniju brzopomocnicu,al napominjem da mi je sestra rekla da se akatist cita 2 odredjena dana u nedelji i to uvece,posle procitanih oce nas,bogorodice djevi i simvol vere?Citam i ja povremeno akatist u nadi da ce mi Blazena pomoci,jer sam jedina na birou sa mojom strukom.Jel obavezno svekodnevno citanje?

 16. Redakcija bloga  22. марта 2014. at 15:25

  Aleksandra, akatist se može čitati svaki dan u nedelji, u bilo koje vreme, u svakom slučaju nakon kućne molitve ili liturgije.

  Čas za čitanje akatista nije odredjen, može se čitati u svako doba dana, nije rezervisan za uveče. U manastirima se akatist čita ili nakon jutrenja ili u podne, u crkvama obično u 17h.

  Koliko često ćete čitati Akatist zavisi od vas i vaše potrebe, želje, osećaja i dogovora sa duhovnikom. Ništa nije obavezno ali kada čitate akatist trebate biti svesni da se njime obraćate živoj svetiteljki i da je molite za pomoć, kao kada biste se obratili za pomoć prijateljici. Otidjite do svog sveštenika po savet i blagoslov, pa kako vam on da pravilo i blagoslov oko čitanja akatista, tako radite. To vam je najbolji put.

  I jedan savet, kada se molite za posao, molite se generalno za posao i rad, ne za nešto specifično, za baš neki posao koji bi želeli ili za koji ste kvalifikovani, jer nikada ne znate šta je dobro ili loše za vas, a Sveta Blažena Mati Ksenija će naći načina da vas naizgled slučajno ili pak logično i prirodno dovede do posla koji vama odgovara. Čovek snije a Bog odlučuje.

 17. Aleksandra  23. марта 2014. at 08:54

  Hvala vam na objasnjenju!

 18. Mile  11. априла 2014. at 00:12

  Hvala na predivnom tekstu, duboko me je dirnuo. Ikona koju ste iskoristili za ilustrovanje teksta je presnazna i pri samom pogledu u oci Presvete Ksenije, suze su mi krenule.

  Hvala, hvala, hvala!

 19. Zvezdana  8. септембра 2014. at 18:40

  Svetu Blazenu Mati Kseniju molil za ozdravljenje svoje cerke Miljane.

 20. suzana  5. октобра 2014. at 21:52

  O presveta mati Ksenijo Prtrogrsdska pkmozi mi da se izbavim iz ovih ogromnih dugova koje imsm.
  Molim te celim svojim bicem

  Hvala ti Presvrta mati Ksenijo sto sam za tebe cula i sada znam kome mogu da se pomolim i zshvalim

 21. Prosti I Pomozi  24. октобра 2014. at 04:58

  Veliko hvala I Bog vas blagoslovio za ovaj dar…
  Moli Moja gresna dusa Presveta blazena mati Ksenija za miran I topli dom.

 22. Prosti I Pomozi  24. октобра 2014. at 04:59

  Veliko hvala I Bog vas blagoslovio za ovaj dar…
  Moli Moja gresna dusa Presveta blazena mati Ksenija za miran I topli dom.
  AMIN

 23. momirka  28. октобра 2014. at 01:14

  Hvala dragom covjeku u crkvi Svee Petke sto mi je rekao za sveticu Kseniju i dragom Bogu sto mi ga je poslao da mi tokaze.Molim se za moju kcer koja tri godine nema posla i sigurna sam da ce mi Svetica Ksenija uskisiti molitvu.Bogu hvala.

 24. Nenad  21. новембра 2014. at 03:26

  Molim ti se sveta Ksenija da uputis me na posao da imam da zaradim za zivot i da mogu da pomognem svome detetu u odrastanju kako bi bio jos bolji covek da ne pati ni on ni moja kuca…pomozi mi molitvama svojim oni koje ne mogu da vidim svojim ocima da oprostim iskreno da ih ne kunem niti kaznjavam kako bih ocistio svoje srce od lazi i nekrstenih bezobzirnika….Amin

 25. zvezdan  18. децембра 2014. at 22:46

  Hvala vam na ovome.Jedino imam dilemu oko slanja priloga u koverti na adresu koju ste naveli?
  Ne znam koliko je bezbedno?Molim vas ako ste u mogućnosti da mi objasnite,oprostite na neznjanju.
  Počeo sam da čitam akatist svakodnevno.Bog s vama.

 26. zvezdan  18. децембра 2014. at 22:48

  Hvala vam na ovome.Čitam akatist svakodnevno.Želeo bih da pošaljem pismo na navedenu adresu…jedino imam dilemu oko slanja priloga u koverti na adresu koju ste naveli?
  Ne znam koliko jeto bezbedno?Molim vas ako ste u mogućnosti da mi objasnite,oprostite na neznanju.
  Bog s vama.

 27. Redakcija Bloga  18. децембра 2014. at 23:56

  @ Zvezdan

  Mi nemamo iskustva sa slanjem koverti i novca u Petrograd. Ako niste sigurni u to, otidjite u najbližu crkvu gde ima ikona Svete Blažene Mati Ksenije i ostavite prilog pored njene ikone. Imate njenu ikonu a mislimo i česticu u Ruskoj crkvi na Tašmajdanu (iza crkve Svetog Marka) u Beogradu.

 28. jelena  24. јануара 2015. at 20:33

  Zamolila bih vas za odgovor,zasto mi suze teku dok citam akatist Svetoj Blazenoj Mati Kseniji,na danasnji dan 24.01.2015.,zasto me je tako duboko dirnuo teks i suze su mi posle?
  Da li je to dobro ili ne?

 29. anoniman  24. јануара 2015. at 20:44

  Za Jelenu.Poštovana Jelena imao sam slično iskustvo kada sam čitao Molitvu Svetom Savi Srpskom suze su počele da teku i od tada do danas gajim ogromnu ljubav prema njemu.Samo se moli Svetoj Kseniji ne pomišljaj da je to loše to su samo emocije i budi bez straha,ali zatraži pomoć duhovnika.Akatistvi se inače trebaju čitati iz poštovanja i ljubavi i pobožnosti.Mislim da je praznoslovlje po rečima mog duhovnika kada neko čita 40 ili godinu dana pa misli da će da reši problem e to je po njegovim rečima loše.Svako dobro od srca,pozdrav.

 30. Redakcija Magazina  24. јануара 2015. at 23:12

  @ Jelena

  To se zove umiljenje kada se u srcu oseća mekoća, milost i kreću suze. To je dodir blagodati Svetog Duha i dokaz prisutnosti Božije sile i svetiteljke.

  Takvo stanje nije trajno, osim kod svetih ljudi. Pojavi se pa nestane, pa se javi na nekom drugom mestu, ako je čovek revnostan u molitvi i službama.

  Takvo stanje se javlja i pri molitvama, čitanjima tropara, celivanju ikona i moštiju, na liturgijama i bdenjima. To je podstrek verniku. Bogougodnim životom se dodir blagodati umnožava i uvećava.

 31. Jelena  24. јануара 2015. at 23:39

  Hvala od srca na odgovoru,dugo sam trazila odgovor na to pitanje zasto mi teku suze kad udjem u crkvu ili manastir,prilikom liturgije,prilikom molitve,hvala jos jednom sto ste mi odgovorili.Svako dobro.

 32. Bradic Dejan  26. јануара 2015. at 15:39

  Pozdrav.Ja zivim ovde u Moskvi I kada Sam procitao zitije Sv.Ksenije Blazene plakao sam,taj zivot posle smrti njenog muza toliko je pokazala koliko se voli bliznji svoj,neopisivo,Slava tebi Sv.Ksenije Blazenaja.

 33. Dragana  6. фебруара 2015. at 02:08

  Ja sam citala akatist Svete Ksenije Blazene i pomogla mi je dosta, i naravno nastavicu da citam njenu molitvu i akatist.
  Inace i ja sam imala slicna iskustva, kada udjem u crkvu odmah zaplacem ali vremenom je to nestalo,i uvek me brinulo zasto mi se to desava kada je crkva sveto mesto. Takodje sam prosle godine imala cudne snove o ikonama i u tim snovima mi se pojavila ikona Presvete Bogorodice i Svete Petke. Svestenik mi je objasnio da je to blagoslov.

 34. Zlatko Šćepanović  6. фебруара 2015. at 10:51

  Takodje, iz ličnog iskustva svedočim da Sveta Ksenija Petrogradska pomaže u poslu. Ko joj s verom i ljubavlju pridje i moli joj se, svetiteljka nevidljivo pomaže. Danas je njen pomen u Crkvama i kućama verujućih.

  Sveta Blažena Mati Ksenija moli Boga za nas!

 35. @Snezana  7. фебруара 2015. at 19:00

  molivas, akatist, da mi posaljete da citam. hvala umapred.

 36. Redakcija Magazina  7. фебруара 2015. at 21:30

  @ Snežana

  Akatist i molitve kao pdf file koji možete da skinete – downloadujete na svoj računar imate u tekstu postavljen pod naslovom I crvenim linkom Akatist Svetoj Blazenoj Kseniji Petrogradskoj I molitve.

  Kliknite na taj crveni link ispod naslova Akatista I otvoriće vam se pdf file Akatista Svete Ksenije Petrogradske.

 37. Pingback: Koje svece Srbi slave - spisak srpskih slava

 38. Tetka  13. марта 2015. at 20:34

  Postovanje svima. Zanimaju me iskustva ljudi kojima su pomogle molitve Svete Ksenije Petrogradske. Isto tako zanima me da li je neko uspeo da se izleci od psihoze, odnosno sizofrenije. Zelja mi je da jednoj mladoj osobi Isus Hristos bude u pomoci da ozdravi. Unapred zahvalna.

 39. Bodin  14. марта 2015. at 10:10

  Poštovana Tetka,
  koliko sam upućen, a to nije mnogo, ranije su se takvim stanjima bavili manastiri sv. Romana i Ostrog. Mnogi su odlazili i do crkve svete Petke na Kalemegdanu. Ima i dobrih psihijatara kod nas, koji zaista leče, a ,,ne kljukaju“ kojekakvim lekovima, ali, makar statistički gledano, daleko većim uspehom se mogu pohvaliti manastiri. Svakako je Sila Božija snažnija od ljudi.

 40. Zlatko Šćepanović  14. марта 2015. at 10:41

  @ Tetka

  Manastir Svete Trojice, Bijele vode, kod Ljubovije ili manastir Crna rijeka kod Novog Pazara.

 41. Tetka  15. марта 2015. at 19:57

  Postovani Bodin i Zlatko mnogo vam hvala! Drago mi je ako ima ljudi koji su se zu Bozju pomoc izlecili. Sa velikom nadom i verom u dobro.

 42. Јована  7. јуна 2015. at 18:01

  Мала корекција по питању дана празновања. Ипак је 6. јуна.

  Преподобна Ксенија Римљанка је 6. фебруара по календару Српске православне цркве и Руске православне цркве.

  Света Ксенија Петроградска се прославља 6. јуна по календару Руске православне цркве а поштују је сви православни.

  Светитељко драга моли Бога за нас све. Амин.

 43. Redakcija Magazina  8. јуна 2015. at 15:27

  Jovana, u februaru su u okviru SPC čitani akatisti u čast Svete Ksenije Petrogradske u crkvama.

  Ne moraju se podudarati i često se i ne podudaraju crkveni kalendari pomesnih crkvi kada se proslavljaju pojedinačni svetitelji ustoličeni novijeg datuma.

 44. aleksandra  23. јуна 2015. at 00:16

  hvala Gospodu i svetoj Kseniji koji su uslisili moje molitve,kada sam 40,tog dana procitala akatist potpisala sam ugovor za posao,slava Gospodu i hvala Blazenoj mati Kseniji!Posle vaseg odgovora dobila sam blagoslov od svestenika,hvala i redakciji sto ste me uputili na duhovnika.

 45. Redakcija Magazina  23. јуна 2015. at 09:46

  Drago nam je zbog toga što su vam uslišene molitve, hvala Gospodu i hvala Blaženoj Mati Kseniji.

  Malo ko danas veruje u egzistenciju i pomoć svetitelja a oni su tu, pored nas i pomažu nam, samo kada ih zamolimo. Doživljavajući u stvarnosti njihovu pomoć i osećajući njihovo prisustvo kroz molitve, više se utvrdjujemo u veri, jer postajemo svesni da su oni stvarnost i da je Biblija istinita u svoj punoći Božije objave.

  Naš predlog je da nastavite da čitate Akatist Svetoj Blaženoj Mati Kseniji Petrogradskoj jednom nedeljno.

 46. Marko  30. јуна 2015. at 20:42

  Sveta Ksenija je za mene veoma draga svetiteljka i vrlo cesto joj se obracam.Osecam njenu divnu blagodat i pomogla mi je u vezi posla.Jos uvek joj se obracam i trazim njenu pomoc. Iako je sada sto se tice posla neizvesno verujem da postoji razlog zasto se neke stvari ne desavaju.Sveta Ksenija mi je pokazala da me cuje i jako sam je zavoleo.
  Molite se svi Kseniji, ona ce se moliti i za vas i u pravom trenutku kad Bog kaze pomoc ce doci, i kao blagodat i kao novi put ka veri i ispravljanje starog zivota.

 47. Tamara  15. октобра 2015. at 16:43

  Dobar dan postovani vernici…Ja iskreno od skoro sam pronalsa sve vezano za Sveta Ksenija Petrogradksa.Sve sta pise o njoj me tako odusevilo I tako su mi se podigle emocije prema njoj.Ja sam pocela da citam jedna njena molitva,ali to je kratka nije kao ovde povezano sa Akatist…Dali je ispravno? Iz licnog iskustva mi narod smo takvi kad nam je tesko uvek potrazimo pomoc Bogu ili bilo koji svetac.Ja sam nekoliko godina isla na veronauku u crkvi I pevala u Crkvenom hour,sve je islo onako kako treba,ali kad sam se ja udala pocele su probleme I digla ruke od Crkve,na zalost….E sad sam se resila da cu da budem okrenuta Bozjom stranu kao nekad I da cu uvek misliti pozitvno…IMAM JEDNO PITANJE ZA SVE VAS KOJI IMAJU NEKO ISKUSTVO STA MI SE MENE DESILO:Za Uskres ove godina na jaje oljusteno pojavio mi se KRST kao sa ruke ocrtan…pa se sve vreme dugovlacilo I nisam mogla da pitam popa u Crkvi.Dr.stvar je kad sam bila u crkvi bas taj dan se odrzavala molitva Majke Bogorodice I bila sam sama,posto I prerano sam stigla …Znaci crkva I ja zajedno sami..Pocelo kandilo sa Bogorodice strane da se samo pomera tako se pomeralo kao da sam ga ja cacnula,nakon toga ljudi poceli da stizu u crkvi prestalo je Kandilo,stajalo u mesto bez ikakvih pomeranja.A ISTO TAKO PROCITALA SAM NA OVOJ STRANICI LJUDI PLACU KAD CITAJU MOLITVE…Meni se jednog dana u crkvi suze tekli nisam imala vazduh u sebi znaci to je teklo kao iz cesme.E sad posto ovde se radi o SVETOJ KSENIJI ja bih da pitam kako bi isla molitva kad bih citala da mi pomogne da naucim strain jezik.Ja sam iz Skioplja a vec 4 god.zivim u Svajcarskoj ali me nemacki jezik muci previse…,naravno zbog moje dve cerke koje su se rodile jedna po druga nisam imala koncetracija u nicemu….Sad nemogu da kazem da je lakse ali drugacije nego zadnjih 3 god.Pa bi vas zamolila za neki savet da mi vi objasnite…Srdacan Pozdrav svima I svakom dobro zelim….

 48. Redakcija Magazina  16. октобра 2015. at 21:50

  Tamara, ko traži pomoć Svete Ksenije uznosi joj molitve ili čita Akatist, pa posle njega moltve. Akatist se čita stojeći a molitve posle akatista se čitaju klečeći. Kome mnogo treba pomoć i podrška svetiteljke, svaki dan čita Akatist pred njenom ikonom i upaljenom svećom ili kandilom.

  Njihanje kandila, pojava krsta na jajetu, to su sve znaci i duhovni pozivi da budete bliži crkvi i crkvenom životu, da budete revnosni i da živite po Jevandjelju. To vas podseća Presveta Bogorodica da je tu i da se moli za vas. Suze, plač ili ushićenje koje osetite u crkvi ili nekoj molitvi su dodir Svetog Duha, takodje podsećanje da nebeski svet postoji i da je živ, uz nas, da nam daje podršku da živimo revnosno i bogougodno. Podsećaju nas da ne zaboravimo na duhovni život da našu dušu ne bi zarobile grehovne sile, što one lako rade sa ljudima koji zaborave na Boga.

  Za savladjivanje stranog jezika možete se moliti Svetoj Blaženoj Kseniji, ali najbolje da za to pitate svog sveštenika i da od njega dobijete blagoslov. Možda će vas uputiti da se molite vašem krsnom svecu ili nekom svetitelju koji se proslavio na tom polju, koji pomaže ljudima na tom planu. Sve odgovore će vam dati vaš sveštenik i za sve tražite njegov blagoslov.

 49. Tamara  17. октобра 2015. at 21:21

  Veliko vam hvala na odgovoru I savetu…!!!
  Uradicu sve kako ste mi rekli,i verujem da ce biti sve u redu…
  Znam da treba da se zblizim Crkvi,to vec odavno osecam.Akatist Ksenije Petrodradska pocicu cim budem uzela njena ikona,ali moracu to da obavim u Ruskoj Crkvu…,drugi nacin nema.

  Sve najbolje!!!

  Pozdrav

 50. Stanica  26. новембра 2015. at 13:44

  SV,BLAZENA KSENIJA PETROGRADSKA MOLI BOGA ZA SPAS I DOBRO ZDRAVLJE MOJOJ MAJCI, BRACI, SESTI I OS.RODBINI,KAO I MENI I MOJOJ PORODICI.Tebe sv,Ksenija blagosiljam sa najvecim blagoslovom za sve sto nam pomazes,jer si ti besplatni lekar za nas gresne. Raduj se Blazena Ksenija ,molitvenice za duse nase. Hvala ti unapred.

 51. Grozdana  15. децембра 2015. at 13:30

  Molim se Svetoj Kseniji za posao. Sigurna sam da cu uspeti uz njzenu pomoc. Hvala….

 52. ogi  15. децембра 2015. at 14:32

  POZDRAV ZA SVE VAS.VIDITE OVAKO ČITAO SAM AKATIST I MOLITVE SVETE KSENIJE PETROGRADSKE I OSETIO SAM DA POMAŽE PROTIV DEPRESIJE,DOBAR JE AKATIST SVETOJ KSENIJI I PROTIV POROČKIH ŽELJA,LJUDI PRIČAJU DA POMAŽE OKO PRONALAŽENJE DOMA I POSLA KAO I BRAČNOG DRUGA.TAKO DA SVETITELJKA IMA VELIKU BOŽIJU BLAGODAT.MEĐUTIM KOD NAS U NARODU SE POJAVILO SUJEVERJE I PRAZNOSLOVLJE DA SVETA KSENIJA VLASTITOM MOĆI POMAŽE LJUDIMA,ŠTO SVAKAKO NIJE TAČNO…PA ONDA NESREĆNICI KOJI NE MOGU DA SE ŽENE ČITAJU AKATIST MISLEĆI DA ĆE IM SVETA KSENIJA NAĆI DEVOJKU ILI STAN ILI POSAO.SVETA KSENIJA KAO I VASILIJE OSTROŠKI I SVI SVETI SE SAMO MOLE ZA NAS I ONI MOGU ZA NAS DA ISPROSE OD BOGA ŠTO TRAŽIMO OD NJIH NARAVNO AKO JE TO ŠTO TRAŽIMO BOGU UGODNO.KOD BOGA SU SVI SVETI ISTI,DAKLE I MOJSIJE I ISUS NAVIN I ILIJA KOJI SU U IME BOGA UBIJALI NARODE I RUŠILI CARSTVA I ČINILO MORE ČUDESA SVI MANJE VIŠE ZNATE NE MORAM NI PISATI PRIČE O CRVENOM MORU,DAŽDU SA NEBA….DAKLE SVETITELJI SE SAMO MOLE ZA NAS I MOLITVAMA NAM POMAŽU,KOJIM SVETIMA DA SE MOLITE PITAJTE SVOG POPA ILI NEKOG MONAHA.BOŽE SAČUVAJ DA JA NE POŠTUJEM SVETU KSENIJU NEMOJTE TO DA MISLITE JA JE VOLIM I POŠTUJEM KAO I MATRONU MOSKOVSKU,SVETU PETKU,MARIJU EGIPĆANKU I SVE SVETITELJKE I SVETITELJE.ALI NEKA VAM NA PRVOM MESTU BUDE PRESTVETA TROJICA,NA DRUGOM PRESVETA BOGORODICA I NA TREĆEM SVETITELJI I SVETITELJKE.

 53. Preduzetnik  17. децембра 2015. at 14:09

  Moje iskustvo sa čitanjem akatista Svetoj Kseniji Petrogradskoj je tako pozitivno da bi hteo svim drugima da ga prenesem.

  Blagoslov i savet da se molim i čitam akatist Svetoj Blaženoj Kseniji mi je dao duhovnik kada sam ga pitao kako da poboljšam svoj posao i karijeru. Posao tada nisam imao, bio sam nezaposlen, bavio sam se nekim sitnim stvarima.

  Ozbiljno sam shvatio njegovu pouku i počeo svakodnevno da čitam tropar svetiteljki a jednom mesečno akatist.

  Prolazili su dani i nedelje i nekako su spontano počeli da mi stižu mali i simbolični prihodi.

  Nakon par meseci sam shvatio da mi pomoć stiže s više od svetiteljke kroz sasvim obične dogadjaje. U znak zahvalnosti sam počeo da čitam svakog ponedeljka akatist Svetoj Blaženoj Kseniji Petrogradskog.

  Opet, moj život je išao običnim životom, nije u njemu bilo nikakvih čuda ali se sve po malo popravljalo i nekada nasumični prihodi su se ustalili. Nakon pola godine dana od čitanja prvog akatista i dalje sam bio nezaposlen ali sam zaradjivao prosečnu platu i bio miran.

  U jednom trenutku, inspirisan pričom poznanice o tome kako je svetiteljka pomogla njenom prijatelju, odlučio sam da svakodnevno čitam Akatist Svetoj Kseniji.

  I krenuo sam odlučno, rešen da ujutru ustajem ranije, jer za akatist i dve prateće molitve treba jedno pola sata, uz prethodne molitve, to traje sveukupno 45 minuta.

  Kako sam krenuo sa svakodnevnim čitanjem akatista, sve je počelo da se komeša oko mene sa dogadjajima, problemima i novim stvarima. Prvih mesec dana je bilo napeto i stresno, ali sam nekako razumeo da su svi ti problemi u stvari raščišćavanje loše postavljenih stvari.

  I tako je i bilo, staro i loše se rušilo, novo i dobro se uspostavljalo. Nakon par meseci sve se stabilizovalo i ja sam se našao u čudu u jednom trenutku gde sam se našao – bio sam zaposlen, imao sam svoju radnju i bio sam sebi gazda, posao mi je narastao i napreduje i dalje i zaradjujem iznad proseka.

  Od saveta duhovnika do danas je prošlo 2 godine i znam da to nije plod moje pameti, nego da je to sve došlo kao postepena pomoć Svete Blažene Ksenije, Presvete Bogorodice i svih Svetih, kojoj neka je slava i hvala u vijek vekova!

 54. Богољуб  5. фебруара 2016. at 17:18

  Молитве људским бићима немају везе са Православљем

 55. Miki  24. фебруара 2016. at 20:03

  Da i ja podjelim svoje izkustvo sa sv. Ksenijom. Prije 3 godine sam bio u situaciju u kojoj se verovatno puno mlade djece nalazi – skolovan a brez posla. Mucilo me nesto u dusi i poceo sam se obracati molitvama i pravoslavju za pomoc (iz svega toga sam nekako skuzio da sam bio i gord, depresivan, zao prema drugima). Molio sam se bogu i sve vise citao – tako je i mojoj dusi bilo lakse. Tezko je napisati kakvu blagodat sam tad dozivio, jer je to bilo ‘nevidljivo’ za mene do tad. Sve vise sam se oporavljo od smucene duse i sve vise zeleo posao i tako jednog dana naidzem na jednu stranicu sa akatistima. Poceo sam da citam akatist o sv. Kseniji i to sam radio svaki dan jedno 2 sedmice – znam da nisam se obracao njoj crkveno izpravno, ali desilo se nesto. Ne znam ili bi nazvo slucajnost ili pomoc Ksenijina. Sam sam uveren, da mi je Ksenija pomogla. Nakon 2 sedmice citanja dobio sam 3 ponude za posao – nije bilo u smijeri koja me zanima, ali nakon godinu dana neuspesa oko posla bilo je i to dovoljno. Nastavio sam citati da se ji zahvaljujem na tome sto mi je pomogla. Radio sam u skladistu godinu dana, a nakon toga je u mojoj firmi se oslobodilo mesto za posao u pisarnoj – dao sam zahtjev i cv – bio sam primljen. Sad vec tu radim godinu dana. Iskreno nije sve bajka ni u uredu, ali verujem da za sve ima smisao i za sve bog ima svoj plan! Zao mi je samo jedno – presto sam sa molitvom i obracanju bogu i ponovo me pocela dusa smucavati a i posao mi je poceo da bude mizeran. Svi su onako bolje od mene prolazili u firmi, a sam sam kao crna ovca tamo. Tezko je sve u kratko objasniti. Opet se obracam Kseniji, jer bi volio da si nadjem bolji posao – ne govorim o parama nego o postovanju medju ljudima – mozda to prica moj ego. A i ko sam ja da pricam sta mi je potrebno, bog za svakoga zna sta kome u nekom momentu treba! Mozda je i to dvolicno sa moje strane, da se molim Kseniji samo kad mi ‘treba’, a kad mi pomogne odbacim je! Verovatno smo takvi ljudu, samo da izkoristimo priliku za svoje dobro – vjerujte svestan sam toga, ali je to nesto sto na prvi izgled djeluje lako, a u istini nije. Zelio bi da budem bolja osoba do svojih bliznjih i volio bi da dobijem strpljenje ko sto ga imala sv Ksenija. Sve u svemu hvala ti Ksenija, a i ovaj ‘post’ posvecujem tebi, jer ti znas kako si mi pomogla, a i ti znas kako sam gadan kad sam te odbacio!

 56. ogi  25. фебруара 2016. at 21:48

  MIKI PRIJATELJU ISUS JE LEPO REKAO:BEZ MENE NIŠTA NE MOŽETE ČINITI,I PILATU JE REKAO DA NE BI IMAO VLAST DA MU NIJE DANO ODOZGO.AP.JAKOV KAŽE DA SVAKI DOBAR DAR SILAZI ODOZGO.ČINJENICA JE DA TI JE SVETA KSENIJA POMOGLA MOLI SE NJOJ I DALJE ALI ISKRENO TAJ AKATIST NIJE TOLIKO BITAN KOLIKO ISKRENA MOLBA,ČITAJ JEVANĐELJE I POKUŠAJ DA NAJVIŠE ISUSA ZAMOLIŠ JER NISI TI VERU IZABRAO NEGO PO REČIMA ISUSOVIM ON JE TEBE IZABRAO.

 57. Dragan  5. марта 2016. at 00:48

  Magija, pod plaštom hrišćanstva.
  Ima li teologa da reaguju i objasne da treba da se molimo Bogu a ne bilo kom čoveku?

 58. Vita  5. марта 2016. at 10:47

  Brate Dragane kojoj veri pripadaš kad ovako zaključuješ? Neka protestantska sekta?

  Da si barem pitao bilo kog pravoslavnog teologa o tome zašto se molimo svetiteljima, dobio bi vrlo jednostavan odgovor – zato što su svetitelji naši zastupnici pred Bogom, mi se molimo Svetima a oni se mole Bogu za nas. Nema tu nikakve magije, to je odlika sabornog sjedinjavanja svih vernih u jedinstveno telo Crkve.

  Takve kao ti koji ne poštuju Svete koji su život dali i krv prolili za Hrista, teško da Bog hoće da čuje, jer ako u svojoj gordosti ne poštuješ Hristove ratnike, zašto bi te Bog slušao. On sluša one koji se bore za spasenje drugih a ne sebično samo za sebe, otuda su mu Sveti najmiliji i najpre će uslišiti zauzimanje i molitvu Svetih apostola, svetaca i svetiteljki a ne nadobudnih pametnjakovića koji sve znaju, i znaju da je molitva svetima magija. Kakva glupost!

 59. Dragan  10. марта 2016. at 08:59

  „Jer jedan je Bog, jedan i posrednik između Boga i ljudi, Čovjek Hristos Isus, koji Sebe dade u otkup za sve…“ (1. Poslanica Timotiju 2,5-6; prevod Sinod SPC)
  Ovo bi trebalo da je dovoljno. Posredovanje svetih kod Boga nije Biblijska i pravoslavna nauka.

 60. Petkana  10. марта 2016. at 11:11

  Bilo bi lepo kada bi neko iz Redakcije podrobnije objasnio ovo pitanje vernicima( zašto se pravoslavni mole svetiteljima) jer je očigledno da postoje nejasnoće koje nikako nisu dobrodošle.
  Pozdrav i svako dobro.

 61. Redakcija Magazina  10. марта 2016. at 16:47

  Objašnjenje je jednostavno i dato je u Bibliji, kada Gospod svojim rečima daje blagoslov Svetog Duha apostolima da razrešavaju grehe i na nebu i na zemlji. Apostoli su i inače bili prvi svetitelji hrišćanstva.

  Zatim sledi niz svetih mučenika koji kreće od Svetoh Arhidjakona Stefana, koji su svojim mučeničkom smrću postali sveti. Kako su se na njihovim grobovima javljala čuda usled blagodati Božije, kao i od njihovih stvari i moštiju, ljudima je bilo jasno da su Sveti dobili dar od Boga da pomažu ljudima.

  A zatim tu su i direktna javljanja Svetih sa nebesa vernicima kao i uvidi prozorljivih staraca o postojanju Svetih i susretima sa njima. Pravoslavno predanje je puno tih primera, ima ga u žitijama, u spisima i opisima ljudi i dogadjaja.

  Predanje je nastavak i tumačenje Svetog Jevandjelja.

  I u Starom zavetu se navodi Sveti prorok Ilija koji se uzneo na nebo i kome su se ljudi molili za pomoć, tako da negiranje Svetih je ujedno i negiranje celokupnog hrišćanstva, što spada u domen jeretičkih učenja. Kome su Sveti pomogli i koga pomažu, on nema sumnje u njihovo postojanje i nebesku egzistenciju.

  A oni koji ne veruju u blagodatnu pomoć Presvete Bogorodice i svih Svetih, suštinski ne veruju ni u apostole, ni u sveštenike, ni u Crkvu, veruju da su sami sebi dovoljni. Jedan od takvih umova je zbog toga i prvi otpao sa Neba.

 62. Petkana  10. марта 2016. at 18:04

  Hvala redakciji..
  dodala bih samo da Sveti čine Crkvu na nebu, koja je u zajedništvu sa ovom našom, zemaljskom. Svako ko se pomoli Svetitelju za pomoć, uzda se zapravo u snagu njegove molitve, koja je bila snažna i na zemlji, a kakva li je tek na nebu.
  Naravno da je jedini posrednik između nas i Boga Oca Isus Hristos,gospod naš, kome se jedino i klanjamo, no to ne znači da se ne smemo molitveno obraćati za pomoć i mučenicima koji su u Njegovom Carstvu stekli blagodat Duha Svetoga.
  Slična pitanja oko kojih često nastaju sporovi jesu i na primer i ona-zašto se pravoslavni klanjaju pred ikonama, zašto sveštenike oslovljavamo sa oče i sl.
  Svakako je uputno otići na grob nekog Svetitelja i uveriti se svojim „čulima“ o kakvoj se projavi svetosti radi, bez toga je mnogima nažalost teško objasniti bilo šta. Svako dobro.

 63. ogi  10. марта 2016. at 19:15

  Ćao i tebi Petkana vidim da imaš dosta dobro razmišljanje i dobro si rekla Prvo Bog,onda Sveci.E sad imam pitanje za tebe i redakciju:Dali se moliti Katoličkim Svecima ako da zašto da ako ne zašto ne?

 64. Redakcija Magazina  11. марта 2016. at 09:00

  Pravoslavna Crkva i njeni vernici u molitvama pominju samo pravoslavne svece i njima se mole. Svako ko se moli nekom svetitelju iz druge vere, religije ili kulta je u stanju duhovne obmane, u prelesti. Znači odgovor je jasan, pravoslavni se mole samo pravoslavnim svetiteljima koje je Pravoslavna Crkva priznala i koje proslavlja.

  Pravoslavna Crkva i Rimokatolička crkva su do Šizme i razdvajanja imali zajedničke Svete, posebno u periodu ranog hrišćanstva, i ti Sveti se i dan danas proslavljaju kao svetitelji pravoslavne crkve ali i rimokatoličke. Medju njima ima i svetaca koji su bili Rimske pape. I nalaze se u crkvenim knjigama.

  Ali nakon Šizme i promena u Svetim Tajnama, učenju i sveštenodejstvu koje je obavila Rimokatolička crkva, Pravoslavna crkva smatra da je tim činom izgubljena blagodat Svetog Duha u samoj Rimokatoličkoj Crkvi (ne i medju svim vernicima i sveštenicima, ali u punoći crkve da), pa se sud i procena Rimokatoličke crkve o svetosti nekoga ne sme uzimati u obzir kao pouzdana, čak se naprotiv smatra da su neki rimokatolički svetitelji kao na primer Sveti Franja, bili direktno u prelesti i u duhovnoj obmani, i da su njihova duhovna stanja ekstaze, čuda i vizije bila povezana sa izvorištem „s on strane dobra“.

  Pazite kome se molite.

 65. Petkana  11. марта 2016. at 10:03

  Dragi Ogi,
  kako ja ovde vidim po tvojim komentarima, još uvek lutaš mnogim putevima. Nije to dobro, kažem ti kao bratu svome… No ti sedi pa se obrazuj malo, izuči, čitaj..imaš i u Bašti sve ono što ti treba, samo dobre volje fali 🙂
  Ako zaista veruješ u Isusa Hrista, sina Božijeg, a ti se onda mani okultizma, ateizma, katolizma 🙂 itd.
  Samo je jedan put pravi.

 66. ogi  11. марта 2016. at 19:48

  Petkana znači to je vera Pravoslavna po tvom mišljenju.Draga redakcijo ako je Isus poništio Mojsijev zakon i njegove uredbe sve osim 10 zapovesti zašto onda njega pravosklavni slave kao Sveca?U mom kraju se dosta sveti Ante poštuje kao čudotvorac pored svetog Vasilija.Ponekad te molitve razno-raznim svcecima podsećaju me na idolopoklonstvo jer prvo treba da bude Isus pa onda svi ostali.pozz

 67. Petkana  12. марта 2016. at 10:23

  Ako si pripadnik srpskog naroda Ogi, ne vidim zašto bi poštovao tuđe (svete, običaje, bilo šta). Ne govorim ovo kao nacionalista već kao rodoljub. Srbima je sve ovako danas, zato što su zaboravili ko su, i koja im je vera. Naročito mislim na Srbe iz Hrvatske.Odrekli se svoje vere, prihvatili tuđu, i onda činili najveće zločine, prolivajući krv sopstvenog naroda.
  Naše je najveće bogatstvo upravo naša vera pravoslavna, i tu ne sme da bude nikakve dileme. Pišem ovo kao neko ko je dugo bio u mraku,pa onda progledao. I zahvaljujem svima koji su mi pomogli da bolje vidim,a ovde su u Bašti.

 68. ogi  13. марта 2016. at 15:28

  Draga Petkana lako je biti srbin u Srbiji,ali srbski narod se u doba komunizma najviše odrekao Boga,na milione Srba je ubijeno u Hrvatskoj tokom poslednjih ratova,prvi i drugi svetski,ali i u domovinskom ratu.Srpski narod u Hr je stradao kao i Srbi na Kosovu,a Beograda i ostale srbe u aSrbiji za to boli kurac,zato ta bucanja u prsa o srbstvu lako je na svom biti svoj,Kosovo je poklonjeno drugima od strane Beograda,u srbskom narodu ima najviše abortusa i najviše Srba je otišlo u sekte.Sav narod je u haosu.Kažeš bila si u mraku jel možeš to malo bolje da objasniš?

 69. Petkana  14. марта 2016. at 12:04

  Ogi, teško je danas biti Srbin bilo gde ..Teško je biti čovek,teško je biti verujući, teško je odolevati svim zamkama lukavog. Jedna od njih je i psovanje, opšteprihvaćeno i vrlo dobrodošlo danas, naročito psovanje Boga. Zato kad god to možeš, a ti se uzdrži. Psovanje je molitva onome kome ne bismo trebali da se molimo. Čisto demonsko pražnjenje.
  U mraku je svako ko misli da može sam, ko se uzda u sopstvene snage,ko je gord toliko da nije u stanju da veruje.Ja sam dugo bila u mraku.
  Toliko od mene. Vreme je posta, želim ti svako dobro.

 70. ogi  14. марта 2016. at 18:48

  Ijao Petkana sestro svaka čast rasplakala si me ovim rečima,sve najbolje tebi od srca,ajde budi pozravljena pomoli se i za mene tamo negde u molitvama,vidim da si pobožna žena.Pusa,pozdrav ćao.

 71. Maja  25. марта 2016. at 17:57

  Moj suprug nema posao i ima problema sa alkoholom. Skoro sam cula za Blazenu Kseniju Petrogradsku. Nekako mislim da ju je sam Bog poslao. Molim se ispred njene ikone , ponekad citam molitve i palim svece. Molila bih nekog u redakciji da mi kaze da li ispravno radim ili bi trebala jos nesto

 72. Redakcija Magazina  26. марта 2016. at 13:09

  Majo, pokušajte da svaki dan pročitate akatist Svetoj Blaženoj Kseniji i molitvu, tropar i kondak, ili pak makar molitvu uz tropar.

 73. Dusan  7. априла 2016. at 09:33

  Poštovani , pomaže Bog

  Za sv. Kseniju mi je rekao moj duhovni otac i dao mi je rusku ikonicu da je imam. Imate da uzmete ikonicu sv Ksenije u Besedi u Novom Sadu. Kupio sam je i u njoj se nalazi čestica sa njenog pokrova ili od odežde. Pa bih voleo da mi neko malo bolje objasni koja je razlika između te ikone i ikone bez čestica. I ako bi redakcija mogla da nam opiše nešto više o nebeskoj jerarhiji i kako pravilmno da ih molimo da nas zastupe pred Gospodom. Hvala Vam svako dobro od Gospoda srećan današnji praznik Blagovesti i da nam Gospod i Majka božija daruju da svi dobijemo uskoro dobre vesti o poslu i zapošljenju.

 74. Redakcija Magazina  7. априла 2016. at 12:58

  Poštovani Dušane, svaka pravoslavna ikona da bi bila „prozor u nebo“ vernima treba da bude osveštana u crkvi – da dobije blagodat Svetog Duha i svetitelja koji je izobražen na njoj.

  Ikone koje imaju i česticu mošti ili delić kivota, pokrova, odeće ili zemlje gde je pokopan svetitelj, smatra se da imaju prisutniju i izraženiju blagodat, jer je svetitelj svojom blagodatnom silom osveštao te stvari. Otuda su ljudi uzimali zemlju sa grobova svetitelja i nosili kući, jer su se na grobovima svetitelja dešavala čuda isceljenja.

  Recimo da je na ikonama koje imaju čestice „prisutnija blagodat“ iako je ta prisutnost i u funkciji vere koju osoba ima. Kad nevernik ili ateista prilazi svetim moštima on ne oseća ništa, osim ako po volji Božijoj ne dodje do preumnenja ili metanoje osobe – kad se neverujući dejstvom Božije sile preobrazi u verujuću osobu.

  Nebeska hijerarhija je uvek takva da mi uvek prvo celivamo ikone Gospoda Isusa Hrista, krst, pa ikone Presvete Bogorodice, Svetih Arhangela, sveca zastupnika ili svetitelja koji se na tom mestu proslavlja, pa ostali svetitelji. Tim redom se i molimo u kući.

  Molite se onim redom i sa onim molitvama koje vam duhovnik da kao vaše molitveno pravilo. To je sve individualno, jer po vašoh duhovnoj zrelosti duhovnik vam odredjuje i molitveno pravilo – broj i redosled molitvi.

 75. Branislav  11. септембра 2016. at 22:09

  Čitam od 29.05.2016. g. Akatist, Tropar, Kondak , Molitvu i još neke molitve, konsultujem se sa svojim Sveštenikom i jođ se ništa ne dešava, Tražim samo posao da radim ono što znam ! Postim pričešćujem se odlazim u Manastire i Vernika sam od rođenja, a svoju veru sam još više utvrdio 2007 godine kad sam bio na Svetu Goru i naš manastir Hlandar videvši da je i skoro pre hiljdu godina naš Sveti Sava ukorenio Srpsku veru ! Pa pitam dali ja pogrešno čitam i molim se ili me ne čuje !

 76. Redakcija Magazina  12. септембра 2016. at 08:59

  Možda je za vas Branislave važnije da od dobijanja posla steknete smirenje i strpljivost. Razmislite o tome.

  Da li radite nešt ispravno ili pogrešno, pitajte svog sveštenika.

 77. Dusan  5. децембра 2016. at 10:44

  Postovani Branislave ja sam čitao i čitam i dalje Akatist našoj svetiteljki duže od 3 godine.
  Tek sam nedavno dobio bolji posao, i to kad uopšte nisam očekivao. Ja sam se u početku molio baš za taj i taj posao, a kasnije sam prešao da bude volja Gospoda jer On najbolje zna kad je i šta nama potrebno.I tako se i desilo kao grom iz vedra neba skoro duplo veća plata + brat mi dobio posao. Presrećan sam i zahvaljujem Gospodu na tome. Samo polako i kad bude vreme dobićete. Nek Vas dragi Gospod sve blagoslovi i sve najbolje i najlepše od srca.

 78. Miroslava i Marija  11. децембра 2016. at 01:20

  Pomaze Bog dobri ljudi,

  blagodacu i Velikom i neprevazidjenom miloscu Bozijom i Presvete Bogorodice u nasem casnom domu nalazi se i svetinja =Ikona Blazene Ksenije Petrogradske sa blagoslovom Manastira Fenek. Blazenoj Kseniji Petrogradskoj molimo se cistog srca, dusom i celim svojim bicem. Osecamo zivo prisustvo i pomoc drage nam svetiteljke. Ona nam pomaze, a mi rabinje bozije molimo joj se da nas molitveno zastupa pred Spasitelljem i Majkom svih nas Bogorodicom i to za zdravlje, za spasenje duse i tela nasih i za pobedu nasu nad svim neprijateljima vidljivim i ne vidljivim, znanim nam i neznanim. Takodje, molimo se miloj setiteljki se za okoncanje svih muka i nepravdi, za zivot bogougodan i blagoslovenu zdravlju i miru. Slava Tebi Boze, Slava Tebi Presveta Bogorodice, Slava Tebi Blazena Ksenijo Petrogradska koja nikoga ne ostavljas bez pomoci. Amin

 79. Marija  30. јануара 2017. at 12:58

  Svaki dan, već 6 meseci ako ne i duže, čitam Akatist. Posla ni na vidiku.

 80. Milancica  2. фебруара 2017. at 20:41

  Citajuci molitvu mojoj Sv.Kseniji procitala sam i komentari.Draga moja braco i sestru Gospod najbolje zna sta nam treba i kad nam treba .Imala sam srecu raditi u Sankt-Peterburgu i vrlo cesto odlaziti na grob sv.Ksenije moliti joj se ali vise zahvaljivati na svemu onome sto mi je dato.Molim joj se dugo kad imam problema sa suzama i mozda i najiskrenije tad ali znam da me nece ostaviti bez obzira gde sam i da ce mi pomoci sa svim nevoljama ali dragi moji moramo i neka iskusenja pretrpeti.Neka nas sviju sacuva i zastiti sv.Ksenija .Svako dobro od Gospoda naseg.

 81. dejan  6. фебруара 2017. at 11:44

  Takodje sveti Apostol Marko pomaze oko trazenja posla. Kaze se Sveti Marko posalji svog lava da nam poslove posvrsava. Nadam se da ce vam biti od pomoci!

 82. Marypopkinsmne  7. фебруара 2017. at 00:37

  Sveta Ksenijo milostiva, moli Boga za sve nas, cudesna vetiteljko nasa, te me ne ostavi ni trena, odkad saznas, Slava bogu, za Tebe. Slava Bogu na svemu, hvala sto mi ikonicu Tvoju i Akatist posla te saznah za Svetu nasu Ksenijicu….Moli Boga za nas gresne..Moli Boga za Mariju, majku gresnu, Jovanu Branku

 83. dusan  23. априла 2017. at 21:36

  Dodjite u krusevac,crkva sv trojice u naselju mudrakovac ,svake subote u 18h cita se akatist sv kseniji,dolaze ljudi iz cele srbije,republike srpske,hrvatske,makedonije…

 84. Nadica  18. јуна 2017. at 10:18

  Preblaga, sveta mati, Ksenija, pomozi mi da se podignem sa zivotnoga dna na kom se godinama nalazim…Najveca je nesreca sto sam tokog tog perioda perioda mnogo izgubila veru u sebe, prisvojila sam milion strahova, stalno mislim kako sve vise moji i ja tonemo na dno…Bez lepe reci, bez mnogo pravih prijatelja a puno sveta koji bi zeleo da propadnemo…

  Ksenjuska…pomozi mi da nadjem posao po mojoj volji i pomozi da se udam jer je vreme, vec odavno, zato…a ja se i dalje teturam po hodnicima tame, sve zbunjenija i zbunjenija i sve mi je manje jasno st ada radim…Dugogodisnjeg momka prepoznajem kao stranca, a nisam pametna ni sta mi je ciniti…Obecala sam ti, ako uspes razbistriti mi misli, pomoci mi za srecan posao i srecan brak, ja cu slaviti tvoj dan ubuduce, 6.februar…Kako je tesko kada se covek nadje u konfuziji pa cak ni ono sto je zeleo nekada, sada ne zna da l zeli…

  Pomozi mojoj porodici i meni, jer…kao sto i sama mozes videti, ponasamo se kao da smo izgubljeni u prostoru i vremenu…Spasi nas i izvedi na put srece.

 85. IGOR  2. јула 2017. at 14:57

  MOZE LI I AKATIST I MOLITVA SVETE KSENIJE PETROGRADSKE DA SE NOSI SA SOBOM

 86. Redakcija magazina  3. јула 2017. at 09:38

  Naravno da možete da nosite sa sobom, zašto ne bi mogli? Biblija, molitvenik, Psaltir se nose sa sobom, na put, na posao, pa zašto ne bi i Akatist.

 87. orao  22. августа 2017. at 00:54

  Ova divna Svetiteljka zaista pomaže u teškim i bezizlaznim slučajevima i to svima koji joj se iskreno mole.evo jedne molitve:O DIVNA MATI SVETA KSENIJO POHVALO PETROGRADA I CELE VASELJENE TI SI TRPELA SVE ZLO SVETA A SVETU SI SAMO DOBRO DAROVALA I SADA U RAJU KRASNOM TI STOJIŠ I ZA NAS GREŠNE TI SE MOLIŠ NE PREZRI NAŠE MOLBE I VAPAJE JER MI NISMO DOSTOJNI DA NAS BOG ČUJE PA SE TEBI OBRAĆAMO UMOLI BOGA DA UBLAŽI PRAVEDNI GNEV SVOJ I JAROST SVOJU PREMA NAMA MNOGOGREŠNIMA I DA NAS I NAŠE BLIŽNJE IZBAVI OD:IZNENADNE SMRTI BEZ POKAJANJA,SVAKE JERESI I SVIH LAŽNIH NEPRAVOSLAVNIH UČENJA I SABLAZNI,BOGOHULE,RASKOŠI,OTIMANJA,ZAKIDANJA,UBISTAVA,SAMOUUBISTAVA,NEVOLJA,NEDAĆA,BOLESTI,POPLAVE,ZEMLJOTRESA,POMORA,POŽARA,RATOVA,SUŠE,SUJEVERJA,MALOVERJA,PIJANSTAVA,DROGE I NARKOMANIJE,SVAKE KLETVE I PROKLETSTAVA,MAGIJA I VRADŽBINA, VIDIVIH I NEVIDIVIH NEPRIJATELJA I VEČNIH BUDUĆIH MUKA.IZMOLI OD BOGA DA SE SAŽALI NA SVE UPOKOJENE PREDAKE I SRODNIKE I PRIJATELJE NAŠE KOJI SU UMRLI BEZ POKAJANJA I DA I NAD NJIMA BUDE BOŽIJA SPASONOSNA BLAGA VOLJA I DA SE ONI SPASU OD VEČNIH BUDUĆIH MUKA RADI PODVIGA TVOJIH.O SVETA KSENIJO IZMOLI OD BOGA BOLNI DA OZDRAVE,ZDRAVI DA OSTANU ZDRAVI,NEUDANI I NEOŽENJENI DA NAĐU BRAČNOG DRUGA DA SE UDAJU I DA SE OŽENE I SVIMA ONIMA KOJI SU U BRAKU IZMOLI OD BOGA ČEDORAĐANJE I DECI I OMLADINI PRAVOSLAVNO VASPITANJE,STARCIMA OKREPLJENJE I SVIMA SVE ŠTO JE DOBRO I DUŠEKORISNO,A PRE SVEGA OVOGA ŠTO ISKAZASMO IZBAVI NAS OD VEČNIH BUDUĆIH MUKA ČUJ I USLIŠI NAS ČEDA TVOJA DUHOVNA U HRISTU ISUSU BOGU NAŠEMU.AMIN.

 88. Darko  22. августа 2017. at 15:32

  Postovani,
  vec 10 godina sam bez posla i naravno da mi je potreban ali nekako mi deluje nedostojno da citam ove sveti reci za nesto tako prizemno i prljavo kao sto su pare a opet bez njih nema zivota. Mozda radim nesto pogresno ali molitve nisu neka lutrija, aha sad cu ih citati 6 meseci i ako nista ne bude, bicu ljut?! Kako da
  nadjem taj balans?

 89. orao  22. августа 2017. at 20:04

  pozdrav dragi Darko evo par molitvi za tebe ovo čitaj i biće ti bolje:BOŽE MILOSTIVI OČENEBESKI,JEDINORODNI SINE ISUSE HRISTE,DUŠE SVETI CARE NEBESKI POŠALJI MI SA NEBA POSAO DOSTAJAN I ČASTAN I DAJ MI BOŽE GOSPODARU MOJ DA MOGU DA ZNOJEM LICA SVOGA POŠTENO JEO SVOJ HLEB DAJ MI GOSPODE DA MOGU DA RADIM DAJ MI DUŠEKORISTAN RAD I USPEH I NAPREDAK U POSLU I RADU JER TEBI PRILIČI SILA SLAVA ČAST I POKLONJENJE OCU I SINU I DUHU SVETOME U VEKE VEKOVA AMIN.
  PRESVETA BOGORODICE,KRSNA SLAVO,SVETI ARHANGELU MIHAILE,SVETI NIKOLAJE MIRLIKIJSKI ČUDOTVORČE,SVETI JEVANĐELISTE MARKO,SVETA MATI KSENIJO PETROGRADSKA I SVI SVETI I PRAVEDNI IZMOLITE OD BOGA SVEMILOSTIVOG DA MI DARUJE POSAO I USPEH U POSLU I RADU I DA MI DA DA MOGU DA RADIM I DA SA ZNOJEM LICA SVOJEGA JEDEM SVOJ HLEB NA SLAVU GOSPODA I BOGA NAŠEGA.AMIN.Moli se Krsnoj slavi pred ikonom iskreno i od srca,ako možeš čitaj Akatist Svetoj Kseniji i gledaj da svakodnevno pročitaš jednu glavu iz Jevanđelja,svako dobro ti želim.

 90. Miljana B Pribaković  29. августа 2017. at 20:40

  Piše u textu, Žitiji, da se ne zna mnogo o Presvetoj Kseniji, a u Pravoslavnom kalendaru piše za 6.februar, Prepodobna Ksenija Rimljanka. Znate li nešto o tome, da mi pojasnite?

Leave a Reply

Your email address will not be published.