Rizi Bizi – recept za pirinač sa graškom i piletinom

Istočnjački specijalitet Rizi Bizi je omiljeno jelo u svakom domu. To je u stvari pirinač sa graškom i piletinom

 

Rizi bizi je jelo kojeg nikada nema dovoljno. Ako se dobro spremi, poješće se odmah. Postoji posni Rizi bizi i mrsni Rizi bizi. Posni Rizi bizi je moguće praviti čak i na vodi, bez ulja, dok za mrsni Rizi Bizi ide pileće meso i malo slaninice.

Daćemo recept za mrsni Rizi bizi sa piletinom, dok svako ko hoće da pravi posni Rizi bizi neka umesto mesa doda pečurke, preporučujemo bukovaču, i nek luk ne prži na ulju, nego neka ga samo dobro izdinsta na vodi.

Rizi Bizi - recept za pirinač sa graškom i piletinom

Recept za Rizi Bizi – potrebni sastojci

250-300 g pirinča

2 dcl ulja

150 g mladog graška (sveži, smrznuti ili iz konzerve)

200 grama fileta piletine

2 glavice crnog luka

šnita slanine

začin od povrća (vegeta, bionačin)

sveži peršun, origano ili bosiljak

so, i biber po ukusu

.

Kako se sprema Rizi Bizi

U dubok lonac stavite ulje, piletinu sekcanu na komade i iseckan luk i zagrevajte. Kad je počelo da cvrči ulje i kada je meso pobelelo sa svih strana, stavite ispran pirinač i propržite dva minuta. U medjuvremenu u litar i po vrele vode stavite kašiku do dve vegete i promešajte. To vam je supa kojom prelivate pirinač i koja daje lepši ukus pirinču.

Kada ste propržili pirinač i meso, dodajte šnitu slanine iseckanu na komade i propržite jedan minut, pa stavite obareni grašak i zatim lagano nalivajte supom dok pirinač ne počne da se lako meša. Probajte koliko vam je smesa slana. Pobiberite i posolite koliko treba. Dinstajte pirinač na umerenoj toploti 5-minuta lagano mešajući. Zatim prebacite smesu u tepsiju, nalijte ostalom vodom i stavite u zagrejanu rernu da se zapeče nekih pola sata.

Rizi bizi je gotov kada su sva zrna pirinča nabubrela i nisu tvrda i suva a voda je isparila. Pred kraj, izvadite iz rerne, dodajte začine, origano i bosiljak, kao i beli luk o želji i lagano promešajte. Poklopite jelo i sklonite sa strane da se malo prohladi i začini puste svoju aromu. Pri služenju jelo aranžirajte sa seckanim peršunom ili nanom.

Trikovi za uspeh Rizi Bizi-ja su da imate odličan pirinač koji se ne raspada a lako se kuva, da stavite dosta graška i piletine, da prelivate grašak sa supom – vrela voda i vegeta ili prava supa ako je imate, i da sve to na kraju zapečete u rerni. Tada ćete dobiti fantastično ukusno jelo. Napomenuli smo da postoj mrsni Rizi bizi koji se pravi na isti način, ali bez mesa, i ulja, ako želite Rizi bizi na vodi. Takodje, vaš kuvar voli da mu Rizi bizi bude estetski lep pa u smesu doda malo seckane crvene paprike i kukuruza, da se dobije šarenije i lepše jelo.

Služite Riti Bizi toplo kao prilog za mesa od jela ili kao samostalno jelo. Uz naš pirinač sa graškom i mesom ide hladno belo vino. Ako vam je Rizi bizi glavno jelo, idealan prilog uz njega je kvalitetan beli sir, seckani kiseli kupus i tartar sos. Posuti Rizi Bizi rendanim sirom. Možete Rizi Bizi preliti i karbonara sosom ili nekim drugim sosom po želji.

Dobar apetit vam želimo!