Stalno grickanje izmedju obroka i obilna večera su recept za  hroničan umor

Ako se teško budite i osećate se stalno umornim, možda je grickanje izmedju obroka i obilna večera uzrok za umor. Telo traži odmor od jela za varenje

 

GRICKANJE

Grickanje izmedju obroka i obilna večera su uzrok za hronični umor - francuski kroasan

Jedna od loših navika u ishrani je grickanje, jedenje izmedju obroka. Šta se dešava u vašem telu kada jedete izmedju obroka? Varenje počinje u ustima posebnim enzimima u pljuvački, koji razgradjuju skrob. Oni ne funkcionisu dobro u želudcu, već samo u ustima. Dok žvaćemo, hrana treba da ostane 30-60 sekundi u ustima pre no što se proguta, da se želudac ne bi pitao šta je s vama, da li ste izgubili zube. Morate koristiti mikser koji se nalazi u ustima.

Drugi stepen varenja je u želudcu. On je kao vodeni balon. Kada hrana počne da se razgradjuje, posebni mali mišići guraju hranu van želudca (kao kad muzete kravu). Varenje se nastavlja u tankom crevu. Ali, pre no što se želudac isprazni, mi malo gricnemo izmedju obroka (umesto pauze od 5 sati, da bi se varenje završilo). Ako je pauza manja od 5 sati, mišići želudca imaju probleme. Ovi mišići se zaustavljaju, ne izbacuju staru hranu, dok se nova prispela hrana ne svari u želudcu. Stara hrana čeka u želudcu, a tu je jako toplo, tamno i kiselo, i hrana se gnječi. To je kao kad ujutru zgnječite hranu na tanjiru i odete na posao. Šta se uveče dogodilo sa hranom? Ona je trula. Šta se dogadja sa hranom dok čeka u želudcu? I ona truli, i tako kvari našu krv. Uradjeni su mnogi testovi da bi se ovo potvrdilo. U jednoj bolnici su sve medicinske sestre učestvovale u testiranju. Jele su normalna 3 obroka, a izmedju obroka su trebale da nešto gricnu. Posle 3 dana bile su testirane. Posebni optički sistem sa kamerom unesen je u sistem za varenje da bi se videlo šta je u želudcu. Kada su izvadili hranu iz želudca, našli su hranu staru 3 dana, u veoma lošem stanju. Kao kad bi otišli na djubrište i jeli hranu odande.

To se dogadja kada jedemo izmedju obroka. Hrana se kvari. Možda jedete zdravo voće i povrće, ali pazite da ne jedete izmedju obroka, pauzirajte 5 sati. Da bi se hrana razgradila potrebno je 2-3 sata, a želudcu je posle potreban odmor od 2 sata. Vaš želudac je mišić, a svi mišići tela moraju da se odmaraju (čak se i srce odmara izmedju 2 otkucaja).

Ako vas zamolim da 1000 puta preskočite konopac za 2 sata – to je vrlo teško. Ali, ako vas zamolim da 1000 puta preskočite konopac za 2 sedmice, to će vam uspeti, Zašto? Zato što ćete se odmarati. I vašem želudcu je potreban odmor izmedju jela. Varenje je posao i mišić želudca mora da se odmori. Zato odmarajte 5-7 sati izmedju jela, ali ne manje od 5 sati. Ako je pauza manja od 5 sati, želudac će oslabiti i neće dobro funkcionisati. Iz hrane treba izvući korisne sastojke, a 5 sati pauze pomoći će vam u tome.

Ako jedete kasno uveče, ostanite budni bar 3 sata pre spavanja. Ako ranije zaspete, nećete dobro spavati i probudićete se umorni. Većina ljudi se ujutro budi umorna. Zašto? Spavaju 8 sati, pa zašto su onda umorni? Ako se budite umorni, to je upozorenje da nešto nije u redu. Ako dobro postupate sa telom, budićete se sami bez problema, naglo, sami od sebe i odmorni za novi dan. Ali, nama se ujutro još spava, protežemo se, idemo pred ogledalo i ne svidja nam se to što vidimo. Uštinemo se da proverimo da li još sanjamo. Zašto? Nešto nije u redu. Telo se nije odmorilo od jučerašnjeg lošeg postupanja s njim, i od prekjučerašnjeg, i od mnogo pre. I posle svega, telo ne želi da ustane. Budilnik zvoni, morate na posao, a telo kaže: „Ne! Ne mogu, pusti me na miru. Loše si postupao sa mnom, ne želim da ustanem. Ne želim da jedem, ne želim da pijem, želim samo da umrem.“

A sve zato što smo loše postupali s telom. Vi znate da je ovo istina. I ja sam se ranije budio takav. Jedan od 7 lekara nedostaje. Možda nemate pravu hranu ili dovoljno vode. Možda ne vežbate ili se ne odmarate dovoljno. Možda nedostaje nekoliko lekara. Potrebno je svih 7. Da li želite da prestanete da jedete izmedju obroka? Pokušajte, videćete kako ćete se osećati. Na vama je da donesete odluku koliko dobro želite da se osećate. Da li želite da ustajete umorni ili odmorni – spremni za novi dan? Jednom prilikom sam bio gost na venčanju. Posle probe za venčanje otišli smo na večeru u piceriju. Za mene su spremili nešto dobro i zdravo. Bilo je 22 sata, a ja ne jedem tako kasno i nisam znao kako da se izvučem pred društvom. Moja pica je imala divno sveže povrće i svi su se njome oduševili, a ja sam gledao kako da se izvučem. Setio sam se i rekao: „Ko želi komad ove pice?“ I za tren je nestala! Stric mi je rekao: „Vrlo si bistar momak, zašto nisi ništa jeo?“ Odgovorio sam mu: „Ja više volim da se probudim odmoran i srećan, nego da par trenutaka uživam da jedem picu. Da sam je pojeo, imao bih užasnu noc, loše bih spavao i probudio bih se umoran, a ja to ne volim. Ja to toliko ne volim, da ću radije izostaviti picu da bi se mogao probuditi  radostan.“

Kad počnete da činite ove dobre stvari, to će vas pokrenuti da nastavite dalje. Tako je bilo sa mnom, tako će biti i sa vama.

Dr Pol Volk – Načela zdravog života