Domaća pita od koprive i sira

Recept kako se pravi spiralna domaća pita od koprive i sira sa korama od testa. Uz pitu se služi domaće kiselo mleko

 

Kopriva je zdrava i ukusna biljka i pored toga što zna da ožari. Mada, dovoljno je samo malo je preliti vrelom vodom i kopriva gubi svoja žareća svojstva. Sada ima mlade koprive u dvorištima i na pijacama, pa je treba što više koristiti jer je kopriva sjajna lekovita biljka. Za danas preporučujemo recept kako se pravi domaća pita od koprive i sira.

Napominjemo da se pita od koprive i sira koju danas preporučujemo se pravi sa korama od testa a ne od gotovih kora. To je domaći specijalitet negde izmedju pite i proje – ako uzmete kukuruzno brašno umesto pšeničnog za testo.

Domaća pita od koprive i sira

Pita od koprive i sira – Sastojci

Testo za kore

– 700 grama belog brašna

– 1 dl ulja

– prašak za pecivo

– voda

– so

Nadev za pitu od koprive

– 200 gr koprive – samo listovi

– 2 velika rendana krompira

– 200 grama sitnog sira

–  jaje

-1 dl ulja

– 1 dl jogurta

– biber

Kako se pravi pita od koprive i sira

Uzmete brašno, prašak za pecivo, ulja i vodu i umesite testo za kore. Ostavite ga da odstoji dok ne spremite nadev za pitu

Koprivu potpoite u vrelu vodu samo na par minuta i izvadite. Odstranite grančice i stabljiku i iseckajte list na trake. Koristite samo list koprive za pitu. Izrendajte krompir. U jednoj posudi pomešajte koprivu, krompir, sitan sir, jogurt, jaje i ulje, dodajte biber i so i ostale začine po volji. To vam je nadev za pitu.

Napomena za vegetarijance: ukoliko želite vegetarijansku pitu, nemojte u nadev stavljati jaja. Ako želite potpuno posnu pitu od koprive, onda osim jaja izostavite i sitan sir i jogurt, a dodajte još jedan krompir ili tofu sir.

Sada se vratite na testo. Napravite od testa 6 do 8 kugli. Razvucite kuglu oklagijom da se dobije tanka kora. Koru premažite nadevom pa je uvijte kao rolat. Tako dobijen rolat zavijte kao spiralu i stavite u tepsiju koju ste prethodno nauljili i stavili malo brašna. Poredjajte sve tako dobijene spirale jednu do druge.

Napomena za oblik pite od koprive: umesto rolanja pite u rolat možete napraviti i rolnice sa nadevom od koprive, ili varijantu kao američka pita, odnosno tart, gde testo razvijete na debljinu jednog prsta i njim pokrijete tepsiju a onda preko prelijete nadevom i zalijete smesom jednog jajeta, sitnog sira i pavlake.

Zagrejte rernu na 200˚C i pecite oko 45 minuta ili dok ne dobije zlatno žutu boju.

Pita od koprive sa sirom se jede uz domaće kiselo mleko.