Recept za Bećarac sa jajima ili Sataraš

Letnje lagano i zdravo jelo Bećarac sa jajima je omiljeno kod svih generacija. Recept kako se sprema bećarac, odnosno sataraš

 

Bećarac se pravi bez mesa, samo sa jajima i povrćem. Postoji mnogo načina kako se priprema bećarac ali je suština dobrog bećarca u pečenim paprikama, pasiranom paradajzu i jajima, dok je sve ostalo kuvarska mašta.

Kad god vam treba lagan letnji ručak ili toplo predjelo, recept za bećarac je odmah u glavi. Nekoliko paprika, luk, ulje, so i jedno jaje, i bećarac je gotov. Ipak, ako neko želi složeniju varijantu jela, onda da vidimo kako se pravi bećarac. Inače, ovo jelo je poznato i kao Sataraš, zbog toga što se nekada povrće seklo satarom, a ovde je mahom sve u povrću. Otud i naziv sataraš.

 Recept za Bećarac - Sataraš

Potrebni sastojci za bećarac – sataraš:

1/2 kg paprike

1/2 kg paradajza

2 glavice luka

3 čena belog luka

2 jaja

veza peršuna

sol, biber, ulje i začini po volji

 

Postoji niz dodataka koji može da se stavi u sataraš. Često se od poovrća stavlja seckana šargarepa, patlidžan, blitva, čak i tikvice, a od začina lovorov list, kari, čili sos ili harisa. Stavite dovoljno ulja i jaja, da bi ukus bio puniji. Crvene paprike, pa još ako su pečene, daju takodje bolji ukus od zelenih.

Recept kako se pravi bećarac ili sataraš

Postoji brza i spora varijanta bećarca. Brza varijanta je da papriku pržite a spora da je pečete. Sporija varijanta je ukusnija i kvalitetnija, jer se paprika ispeče i oljušti, ali je i brza varijanta dovoljno ukusna a mnogo je brža.

Paprika se iseče na trake, crni luk na kolutove. Stave se zajedno u šerpu sa uljem i prže. U drugoj posudi se brzo skuva i propasira paradajz, da se oslobodi od kožice. Savremene domaćice uzmu gotovu paradajz pastu iz konzerve.

Kada je paprika pržena a luk postao staklast, sipa se malo vode i pusti da se dinsta 10-ak minuta. Dodaju se začini i so. U medjuvremenu se jaje izmuti i polako sipa uz mešanje u bećarac, sve vreme mešajući. To traje oko dva minuta, onda se šerpa skine sa ringle, doda iseckan beli luk i peršun, i još neki začin po volji, zameša, poklopi i ostavi par minuta da odstoji.

Naše jelo je spremno za obedovanje. Uz bećarac odlično ide beli sir i palenta, uz Souvignon blanc belo vino.

Prijatno!