25 fasada koje će vas ostaviti bez daha!

Širom sveta divna arhitektonska rešenja čine čitave krajeve upečatljivim, karakterističnim, a prolaznike ne ostavljaju ravnodušnim. Sastavili smo spisak od 25 predivnih fasada koje svojom originalnošću plene i ostavljaju bez daha. Pogledajte ih u nastavku!

 

1. Slika ispod predstavlja divan detalj “Chicago Aqua Tower-a” koji je osmišljen od strane “Studio Gang Architects”, dobitnika mnogih nagrada iz oblasti arhitekture.

1. 25-stunning-architectural-facades-chicago-aqua-tower

2. Sledeća fotografija predstavlja crvenu zgradu “Pacific Design Center-a” koja je locirana u zapadnom Holivudu, a koju su osmislili “Pelli Clarke Pelli Architects”.

2. 25-stunning-architectural-facades-hollywood-pacific-design-center

3. Ispod je neverovatna fraktalna fasada “Federation Square-a” u Melbouru koju su dizajnirali Don Bates i Peter Davidson iz “Lab Architecture Studio-a”.

3. 25-stunning-architectural-facades-federation-square-melbourne

4. Sledeća je “Holland Park School” fasada, čiji je potpisnik “Aedas Architecture” studio. Nalazi se u Lonodnu.

4. 25-stunning-architectural-facades-holland-park-by-aedas

5. Impresivna metalna konstrukcija u obliku zapetljane šestougaone matrice “China’s Suzhou Science-a” i “Cultural Arts Centre-a” predstavlja fasadu dizajniranu od strane “Studio505”.

5. 25-stunning-architectural-facades-suzhou-center-china-studio505

6. Lociran u Belfastu u Severnoj Irskoj, titanski objekat je otvorio svoja vrata 31. marta 2012. godine. Preko 3.000 srebrnih i aluminijumskih detalja čini ovu građevinu tako upečatljivom. Njeni kreatori su “CivicArts” i “Todd Architects”.

6. 25-stunning-architectural-facades-titanic-belfast-civicarts-todd-architecture

7. Praški Golf club sa fasadom u obliku gnezda je izradjen od metalnih panela.

7. 25-stunning-architectural-facades-golf-club-prague-adr-architects

8. Prelepa “Bloomberg Pavilion” kreirana od strane “Akihisa Hirata”, arhitektonskog studija”, je spoljašnja instalacija koja predstavlja simbol Muzeja savremene umetnosti u Tokiju.

8. 25-stunning-architectural-facades-bloomberg-pavilion-akihisa-hirata-architecture

9. Višestrano ogledalo u sedištu “Basque Health Department-a” u Bilbaou (Španija) je dizanirana od strane “Coll – Barreu Arquitectos”. Staklo na fasadi orijentisano na različite strane, pruža brojne neobične poglede na grad.

9. 25-stunning-architectural-facades-basque-health-department-hq-coll-barreu-arq

10. Administrativni centar Jesenica, dizajniran od strane studija “Kalamar”, ima školjku u eksterijeru napravljenu od čelika.

10. 25-stunning-architectural-facades-administrative-center-jesenice-studio-kalamar

11. “Metamorf Architects” su dizajnirale ove apartmane koji se nalaze u Luksemburgu. Poseduju sjajnu crnu boju fasade napravljenu od metala. Specifičnost se ogleda u tome što se izgled fasade menja kako se menjaju i vremenski uslovi.

11. 25-stunning-architectural-facades-metamorf-architects-building

12. Zapanjujući koncept ove fasade se zasniva na efektu talasaste zavese. Izgled je zamislio  legendarni arhitekta Raimund Abrahama. Okružuje “JingYa Ocean Entertainment Centre” u Pekingu.

12. 25-stunning-architectural-facades-jingya-ocean-center-raimund-abraham

13. Moderan pristup i jasno aludiranje na harajuku kulturu oslikavaju fasadu ovog noćnog kluba. Dizajnirana je od strane Tiffany Dahlen-a i Virginie Melnyk kao studijski projekat profesora Ali Rahima.

13. 25-stunning-architectural-facades-japanese-nightclub-candyland

14. Fasada izrađena od aluminijumkih i drvenih materijala krasi “Hoshinosato Annex” u Japanu. Osmislio ju je Kengo Kuma.

14. 25-stunning-architectural-facades-hoshinosato-annex-kkaa

15. “VM Houses” apartmani se nalaze u Kopenhagenu (Danska) i izgledaju pomalo zastrašujuće. Osmislio ih je dizajnerski tim “BIG + JDS = PLOT”.  Specifičnost ove fasade čine balkoni napravljeni u obliku trnova.

15. 25-stunning-architectural-facades-vm-house-copenhagen

16. Nadrealna zakrivljena fasada “Guggenheim” muzeja u Bilbaou je dizajnirana od strane briljantnog Frank Gehry-a. Izrađena je od kamena, stakla i titanijuma, a njen izgled podseća na riblju krljušt. Iako je otvorena još 1997. godine, ova građevina je i dalje jedna od najpoznatijih u modernom vremenu.

16. 25-stunning-architectural-facades-guggenheim-museum-gehry

17. Muzej dizajna u Holonu (Izrael) je još jedan primer prelepog eksterijera koji je osmislio veliki arhitekta Ron Arad. Čelične trake od pet gradijenta, jasno razdvojene, su zapravo deo strukture koje pružaju utisak vijudanja kroz ceo muzej.

17. 25-stunning-architectural-facades-design-museum-israel-ron-arad

18. “Sheung Wan Hotel” u Hong Kongu je dizajnirao “Heatherwick Studio”. Izrađena je od nule sa isturenim fasadnim elementima od zakrivljenog metala.

18. 25-stunning-architectural-facades-sheung-wan-hotel-heatherwick-studio

19. Frank Gehry je oduvek imao grandioznu arhitektonsku viziju koja je zaslužna za “New York by Gehry” zgradu. Fasada je izrađena od nerđajućeg čelika koja reflektuje sva dešavanja u okolnom svetu.

19. 25-stunning-architectural-facades-new-york-by-gehry

20. Šarena drvena fasada prosto zrači toplinom. Krasi “Renzo Piano’s Italian Auditorium” u L’Aquila-i.

20. 25-stunning-architectural-facades-auditorium-laquila-renzo-piano

21. Šarena štampa na staklu ukrasila je staru zgradu čineći je novijom i modernijom. Vertikalne mobilne roletne kontrolišu prodor svetlosti. Fasadu je osmislio “A.S. Architecture Studio”, a nalazi se na zgradi “Advancia Business School” u  Parizu.

21. 25-stunning-architectural-facades-advancia-business-school-paris-glass-shutters

22. Moderna fasada švedskog kongresa je izuzetno elegantna. Na njenoj realizaciji su sarađivali arhitekte (“Henning Larsen Architects”), inženjeri i akustičari.

22. 25-stunning-architectural-facades-uppsala-concert-hall-henning-larsen

23. Ovu mrežu sačinjenu od trouglova je dizajnirao Hubert Schiefelbein. Popularno je nazvana “Geometrische Elemente”.

23. 25-stunning-architectural-facades-concrete-stadhalle-chemnitz

24. Raznoliki beton krasi fasadu hotela “WOHA” u Singapuru.

24. 25-stunning-architectural-facades-concrete-curves-singapore-hotel-woha

25. “Barcode Project” u Oslu je osim po izgledu, poznat i po svojoj kontroverznošću.

25. 25-stunning-architectural-facades-barcode-project-oslo