Grčka musaka bez mesa sa patlidžanom

Recept kako se sprema grčka musaka bez mesa sa patlidžanom i feta sirom uz dodatak mediteranskih začina. Grčki specijalitet za vegetarijance i sve ostale

Lako i ukusno mediteransko jelo koje stiže iz Grčke, koji su majstori da naprave dobru musaku sa ili bez mesa. Današnji recept je grčka musaka bez mesa, gde patlidžan i feta sir čine suštinu jela. Ovo je grčki specijalitet koji će svakako biti drugačiji od originala jer mi nemamo grčku fetu, grčko kiselo mleko i njihov tvrdi ovčiji sir koji su specifičnog ukusa i musaki daju posebnu aromu, ali i sa našim domaćim namirnicama ovo će biti izvanredno jelo.

Grčka musaka bez mesa sa patlidžanom

Grčka musaka bez mesa sa patlidžanom sastojci

1 kg plavog patlidžana

– 2 paradajza

– 100 g sira fete

– 60 g tvrdog sira

– 200 g kisele pavlake

– 3 jajeta

– 1 glavica crnog luka

– ulje

– 1 veza peršuna

– so, biber, timijan, origano

Kako se sprema grčka musama bez mesa sa patlidžanom

Operite patlidžane i isecite na koturove. Posoljene ih ostavite 30 minuta. Iscedite.Polovinu patlidžana ispržite na ulju.

Isitnite luk, drugu polovinu patlidžana i dodajte sve začine. Prodinstajte, prohladite i ispirirajte u mikseru. Dodajte oljušten i na kocke isečen paradajz.

Izgnječite fetu, naribajte sir, dodajte kiselu pavlaku i jaja. Dobro zamešajte. Polovini ove mešavine dodajte propasiranu masu i sve dobro izmešajte.

U vatrostalnu posudu stavite polovinu prženih patlidžana, pa pripremljenu masu i drugu polovinu prženih patlidžana. Zalijte drugom polovinom mešavine sira i jaja. U prethodno zagrejanoj pećnici pecite 40 minuta na 180 c.

Uživajte.