Šta je letelo iznad stadiona JNA

Dron koji je prekinuo utakmicu, uopšte nije dron već kvadkopter, a evo za koliko novca možete da ga kupite u Beogradu…



Autor: Marija Nikolić

Poznavaoci letelica na daljinske komande kažu da je prošle nedelje, na utakmici Srbija – Albanija, spornu zastavu nosio kvadkopter, a ne dron. Kvadkopter kod nas može da se nabavi po ceni od 400 evra.

Dron ili kvadkopter iznad naših glava - model Fantom bespilotne letelice

Kvadkopter model Fantom

U leganoj prodaji, u Beogradu se ne može kupiti profesionalan dron, ali putem interneta može se naručiti kvadkopter “blade 350QX” koji je najsličniji “phantom 2 Vision+” koji je nosio zastavu i izazvao nemire. Cena “blejda” je veća od 400 evra.

Reč Zajka Ica iz „Male Ivanče“

– Profesionalni dronovi se najčešće upotrebljavaju u vojne svrhe, složeniji su, i mehanički i elektronski savršenije letelice. Služe za snimanja, primera radi, kad se snima nekom skupom kamerom, koriste se dronovi jer su jači,  stabilniji i mnogo pouzdaniji, zato su i znatno skuplji od multikoptera. Kvadkopteri, takođe, mogu da ponesu manji teret i predviđeni su za nošenje malih kamera i snimanja – kaže Zajko Ico iz kluba “Mala Ivanča”, koji se iz hobija bavi letelicama s daljinskim komandama.

Kvadkopter

Kvadkopter

Kvadkopter | Foto: civla

On kaže da se u Srbiji ne može kupiti pravi dron, a da je najbliža zemlja gde se takva letelica nalazi u slobodnoj prodaji Slovenija, cena je 10.000 evra.

Kvadkopteri su nova vrsta bespilotne letelice, malih dimenzija i težine od dva do 10 kilograma. Iako su prvobitno razvijani u vojne svrhe i daleko većih dimenzija, oni se danas najviše koriste za snimanja kamerom, u eksperimentalne, istraživačke i zabavne svrhe i mnogo su manji. Opremljeni su kamerama pomoću kojih se kreću u prostoru i “vide”, prave snimke terena iznad kojih lete i mogu nositi određeni terete. Uglavnom su jednostavne konstrukcije, nisu previše brzi i ne mogu visoko da lete. Njima se upravlja pomoću daljinske konzole s tasterima, a moderni imaju mogućnost upravljanja pomoću aplikacije i bežične veze.

U “Delta sitiju” i “Ušću” – možete da kupite igračku kvadkopter po ceni od 8.000 dinara, ali on ne može ništa da ponese, pa čak ni plastičnu kesu.

Vrste multikoptera

QUADCOPTER – letelica koja ima četiri motora, najjeftinija varijanta koja, takođe, u zavisnosti od potreba, može imati različite performanse.

HEXACOPTER – nešto sigurnija letelica od QUADCOPTERA, ima šest motora, koristi se za veće nosivosti od 500g do tri kilograma pa, u zavisnosti od frejma, može da nosi i preko pet kilograma tereta.

OCTOCOPTER – letelica koja ima najveću stabilnost, najotpornija je na vetar (po vetru nikad nije idealno praviti snimke), može imati najveće nosivosti, ima osam motora koji je pokreću, može koristiti kontroler leta koji koriste i prethodno pomenute letelice.

Izvor: 24sata
Priredio: V. V. M.

oOOo