Kako izlečiti giht na brz i efikasan način

 

TERAPIJE I LEK ZA GIHT

Šta treba da znate o gihtu i kako izlečiti giht na brz način. Lekovi za giht – Alopurinol, Adenuric, Kolhicin, terapija, oporavak, napadi bola i artritisa

 

Mnogi koji imaju giht stalno se pitaju kako izlečiti giht na brz način i bez posledica. Neretko ne mogu da dobiju kvalitetnu informaciju od lekara, zbog čega im trebaju jasna uputstva i objašnjenja oko gihta. S obzirom da i sam imam giht, da sam problem gihta istraživao na mnogim mestima, posebno koristeći inostrane izvore informacija, pacijenti sa gihtom me stalno pitaju za savet. Hteo sam da svoja iskustva podelim sa publikom, pa sam ovaj tekst napisao i poslao sajtu Bašta Balkana, nadajući se da će uputstvo kako da se izleči giht doći do većeg kruga ljudi.

Kako izlečiti giht na brz i efikasan način - lekovi za giht

Kako izlečiti giht na brz i efikasan način uz pomoć lekova

Giht je metabolički poremećaj i ko ga ima, uglavnom zna šta je problem – to je nepravilna razgradnja purina u telu usled čega se javlja povećana mokraćna kiselina u krvi. U krvi se usled raspada purina i nedostatka nekih stvari koje naše telo više ne proizvodi i ne reguliše purine, stvara veća koncentracija mokraćne kiseline u krvi od dozvoljene. Kada god koncentracija mokraćne kiseline predje dozvoljenu vrednost, mokraćna kiselina počne da se kristalizuje u obliku kristala mokraćne kiseline i da se taloži u mekim i vezivnim tkivima, najčešće oko zglobova. Tu nataloženi kristali počinju da izazivaju upale tkiva i zglobova, počinje akutni artritis, koji zna da bude veoma bolan i da duže traje. Bol je jak, intezivan, mesto bola je oteklo i toplo, crveno po koži.

Šta je giht i kako nastaje

Giht se prepoznaje po tome što se bol najčešće javlja u zglobu palca na nozi. To uverenje, da je samo bol u palcu pokazatelj gihta, mnoge je odvratilo od pravovremenog odlaska lekaru i mnoge je lekare zbunilo da ne posumnjaju na giht. Da razjasnimo jedan medicinski mit koji nije u potpunosti tačan –

Medicinski mit broj 1: Giht se prepoznaje po jakom bolu u palcu noge – to nije tačno:

Bol izazvan gihtom se može javiti na bilo kom mestu u telu, jeste najčešće vezan za palac stopala, ali to je svega u pola slučajeva, u ostalim slučajevima se može javiti u kolenu, ramenu, laktu, vratu, krstima, čak i u mekim tkvima.

Giht je bolest koja vas prati čitav život, to je sistemski poremećaj metabolizma. Zna se šta ne funkcioniše u telu kod gihta ali se ne zna uzrok te pojave, odnosno kaže se da nastaje zbog gena i genetske mutacije. Medjutim, u svetu se pojavila epidemija gihta koji je izgleda izazvan i nekim drugim stvarima, kao što su insulinska rezistencija i neki drugi metabolički poremećaji, pre svega disfunkcije rada jetre.

U svakom slučaju, giht izaziva taloženje kristala mokraćne kiseline u tkivima. To taloženje na kostima i ušima, na primer, izazive stvaranje tofe, tvrde naslage kristala, nešto kao okoštavanje. Jer, mokraćna kiselina koja se kristalizovala liči na mlečnu belu tečnost, kao neka krečna voda, i ta voda ulazi u sve šupljine tkiva, posebno oko zglobova, gde stoji i taloži se stvarajući naslage – tofe. U jednom trenutku telo odreaguje na te naslage, jer ti kristali su jako oštri i štete tkivu, pa počne jaka upala – artritis. Česte i jake upale dovode do degeneracije tkiva i trajnog oštećenja, posebno kod zglobova.

Dobra stvar je što se te tofe mogu ukloniti ako ste disciplinovani i koristite lekove, koji dovode do normalizacije mokraćne kiseline u krvi, pa se vremenom taj beli talog prirodnim putem ispere iz organizma. Da, tofe nestaju vremenom, kao što vas i naslage mokraćne kiseline napuštaju ako stanje krvi držite pod kontrolom i pijete dosta tečnosti.

Kako izlečiti giht na brz način – šta je terapija za giht

Da se razumemo odmah, prirodni lek za giht ne postoji. Nijedan prirodni lek za giht ne postoji, iako ćete na internetu naći gomile nekih besmislica i magičnih lekova, koje sve možete da zaboravite, jer ne postoji prirodni lek i regulator raspada purina u vašem telu. To još niko nije pronašao. Ono što se zove prirodni lek za giht – peteljke trešnja, višnja, samo su diuretici i sredstva koja pomažu da se smanji bol od upale i artritisa, ali da se dobro razumemo, to slabo deluje i neće vam pomoći kada vas uhvati baš jak bol od gihta.

Zato je jedino pravo rešenje i lek za giht pravilna terapija lekovima. Sad, da vas obradujem, ti lekovi za giht su dugo već prisutni, jako jeftini i vrlo pouzdani, ne izazivaju značajne nus pojave. Naravno, uvek postoji neki broj ljudi kojima neki lek za giht smeta, neko je osetljiv, neko je alergičan, neko ima slabe bubrege, jetru i tako redom.

Takodje, giht se za razliku od drugih oblika artritisa lako kontroliše, samo je potrebno redovno uzimati lekove. I u roku od pola godine do godinu dana napadi gihta će nestati i vi ih više nećete imati dok god pijete po jednu tabletu leka za giht dnevno.

Medicinski mit broj 2 koji pacijenti sa gihtom stvaraju je da lekovi za giht ne deluju, jer oni piju lek a giht im se javlja i dalje, treba razbiti. Kako izlečiti giht ako lekovi za giht ne deluju?

Lekovi za giht deluju, a nove pojave gihta su normalna pojava usled uzimanja lekova i oslobadjanja kristala mokraćne kiseline iz tkiva, koji počinju da se rastvaraju, postaju manji, pa lakše ponovo upadaju u neke delove tela. Ali ne zaglavljuju se svi pokrenuti kristali mokraćne kiseline u vašim zglobovima, većina se izluči, ali oni kristali mokraćne kiseline koji zaostanu u telu naprave upalu i napad gihta. Znači, normalno je da kada počnete da pijete lekove da vam se čak i učestalije javljaju napadi gihta, ali će se oni vremenom proredjivati dok potpuno ne nestanu. Nakon godinu dana pijenja leka, nema više napada gihta i neće ih ni biti ubuduće ako budete redovno pili lek za giht.

Lekovi za giht

1. Dijeta i način ishrane za giht

Postoji čitav niz preporuka kako izlečiti giht ishranom, odnosno šta se ne jede ako imate giht. Tu su pre svega, ako imate giht, za vas su zabranjeni divljač, crveno meso, riba, piletina, vino, pivo, kvasac, pasulj, sočivo, grašak itd. Medjutim, onda ćete naći u preporukama za lečenja gihta da može neka riba da se jede ali ne i sardine, skuša, inćuni i tako redom. Medjutim, treba da razbijemo dva mita na tom planu, jer zadnja istraživanja o gihtu i ishrani govore dve vrlo bitne stvari. Mit broj 3 da ishrana reguliše giht:

Ishrana može samo do 30% da redukuje pojavu mokraćne kiselineu krvi, što znači da ako imate srednje visok nivo mokraćne kiselin u krvi – oko 600 jedinica, dijeta vam neće uspeti da obori nivo mokraćne kiseline ispod dozvoljenog maksimuma, odnosno to će činiti samo delimično. Zato dijeta za giht ne funkcioniše pouzdano.

Povrće ne izaziva pojačanu pojavu mokraćne kiseline u krvi, znači može pasulj i grašak da se jedu, ne prave oni problem, iako imaju u sebi te famozne purine.

2. Lekovi za upalu zglobova i tkiva

To su pre svega antiiflamatorni lekovi, od kojih je najpoznatiji Brufen, koji može da pomogne kod slabijih bolova i u početku. Giht je akutni artritis. Kod jakih bolova Brufen ne pomaže, pa moraju jači lekovi da se koriste. Svaki lekar preporučuje lek za artritis u skladu sa stanjem pacijenta. Za normalne pacijente, koji nemaju neki drugi problem, najbolje rešenje je Arcoxia 80mg ili 100 mg. Pije se jedna tableta dnevno, 7 dana dok bol ne prodje. Uz Arcoxia 80 mg se može piti i Brufen od 400 mg ili 600 mg po dve tri tablete dnevno, ako je jak bol i ako hoćete da brže ozdravite.

Tu su i Kolhocin, te kortikosteroidi za ozbiljnije slučajeve, ali ova prva dva leka – Brufen i Arcoxia, završavaju posao za 90% pacijenata koji imaju napad gihta. Ali, jedno veliko ali, ovi lekovi nisu za giht, oni ne rešavaju uzrok pojave bola, oni samo smanjuju simptom upale, zato je neophodno da se piju pravi lekovi za giht, koji isti i sprečavaju.

3. Pravi lekovi za giht koji leče od gihta

Danas su standard dva leka za lečenje gihta, Alopurinol i Adenuric (Febuxostat). Prvi lek ima niz imena pod kojim se pojavljuje u apotekama.

Alupurinol postoji decenijama, jeftin je i bezopasan lek, ima neke male nus pojave i treba biti oprezan ako imate probleme sa bubrezima. Alopurinol deluje na purine u krvi i enzime koji ih razgradjuju i smanjuje nivo mokraćne kiseline u krvi. Tableta je od 100 mg i nekome je dovoljna jedna a nekome 2 do 3 tablete dnevno da se nivo mokraćne kiseline drži pod kontrolom. To koliko ćete alopurinola piti zavisi od testiranja krvi i provere. Na primer, meni je 1 tableta od 100 ml dovoljna da mi nivo mokraćne kiseline uz dijetalnu ishranu bude na granici, ispod maksimuma ali na granici, pa stoga pijem 2 tablete da ne bih dozvoljavao proboje nivoa mokraćne kiseline u krvi. Nekome treba i 300 mg dnevno.

Neko koristi lek za giht samo s vremena na vreme, jer ne voli da pije lekove ali se meni to čini glupim. Zanimljivo je da neka zadnja istraživanja pokazuju da Alopurinol dobro deluje na srčanu astmu i bolesnike koji imaju bolove u grudima od srca, što će reći da nam štiti srce.

Adenuric je novi lek za giht, deluje efikasnije od Alopurinola, pije se jedna tableta dnevno i ima brže efekte, ali izgleda da ima više zabeleženih nus pojava, deluje na jetru (Alopurinol deluje na bubrege) i skuplji je 15-ak puta od Alopurinola, koji je stvarno jeftin lek. Adenuric je lek za giht koji nosi taj naziv u Evropi, inače u ostalom delu sveta se zove Febuxostat.

I na kraju, zadnja istraživanja su pokazala da su naučnici na tragu vakcine za giht koja duže vremena reguliše nivo mokraćne kiseline u krvi i giht, no taj novi lek za giht sigurno neće biti na tržištu do 2020 godine.

Nadam se da sam nekome pomogao ovim tekstom.

Ime autora poznato redakciji

Povezani članci - Pročitaj više

153 Responses to "Kako izlečiti giht na brz i efikasan način"

 1. Pingback: Kako izlečiti giht na brz i efikasan način | smiuchin

 2. :(  7. децембра 2014. at 02:07

  I ja imam giht vec 12 godina. Procitao sam dosta o gihtu, ali mislim da je ovo najbolji tekst dosad. Od lekova sam prvo koristio diklofen, pomagao mi je kod bolova u pocetku. Posle toga sam koristio kolhicin koji mi je bas pomagao ali su ga kasnije zabranili zato sto izaziva opasne nus pojave. Zadnje 3 godine se stanje pogorsalo sa sve cescim napadima, i tada su mi prepisali indometacin, koji je jedno vrijeme bio od pomoci, sad vec slabije djeluje. Zadnje godinu dana koristim arcoxia 90 mg i stvarno je odlican lijek. Pijem ga 7 dana, ali vec mi bol nestane posle 3 dana, ali je problem sto bol(palac, koleno, rucni zglob, lakat, stigao je sad i do ramena) pocinje opet da se javlja 7-8 dana od prestanka terapije. Alopurinol jos nijesam poceo da pijem, mada, doktorica mi je rekla ako u narednom periodu ne bude bolje da cemo poceti sa alopurinom. Trenutno sam u inostranstvo, ali cim se vratim trazicu da mi daju alopurinol. I na kraju, hteo bih da pitam cijenjenog autora ovoga teksta, posle koliko vremena su prestali napadi kada si poceo da koristis alopurinol? I da li se koristi cijeli zivot(mislim da sam to nedje procitao ili se koristi jedan odredjeni period. Hvala unaprijed. Pozdrav

 3. Giht se leči  7. децембра 2014. at 23:09

  🙂 Mislio sam da sam napisao razumljiv tekst, da se giht ne leči lekovima protiv bola koji uklanjaju simptome, već da se giht leči lekovima koji uklanjaju nastanak gihta.

  Svaki lekar bi morao da vam objasni kako nastaje giht i zašto se pije Alopurinil ili Adenuric. To su lekovi koji smanjuju visok nivo mokraćne kiseline u krvi, pa se kristali mokraćne kiseline ne talože u zglobovima i ne izazivaju upale.

  Dokle god vi ne budete pili te lekove, imaćete napade gihta.

  Sad, odgovor na vaša pitanja.

  Kada smo utvrdili nakon nekoliko merenja krvi da imam gijt, odmah sam po savetu lekara počeo da uzimam jake doze alupurinola – 4 tablete dnevno, jedno mesec dana. To dovodi do čestog mokrenja i drastičnog smanjenja mokraćne kiseline u krvi, što je merenje krvi nakon mesec dana i pokazalo – nivo mokraćne kiseline mi je bio 160. A ranije je bio skoro 600.

  Pošto sam dobro reagovao na Alupurinol, lekar me je posavetovao da uzimam na dalje po 1 tabletu dnevno, ali da svakako nakon mesec dana ponovo uradimo analizu krvi. Tako smo i učinili. Nakon tih mesec dana terapije sa samo jednom tabletom Alupurinola, opet smo uradili analizu krvi i ona je pokazala da mi nivo mokraćne kiselina u dozvoljenoj zoni ali na gornjoj granici. Zato smo odlučili da ipak pijem 2 tablete Alupurinola kako ne bi dolazilo do slučajeva staranja kristala mokraćne kiseline u krvi. Od tada pijem 2 tablete Alupurinola i giht se ne pojavljuje.

  Kad se počne terapija Alupurinolom, treba od 3 do 6, kod nekoga i 12 meseci da giht potpuno nestane, zavisi od toga koliko je osoba puna kristala mokraćne kiseline. Vi ste verovatno puni kristala čim 12 godina imate giht a niste ga lečili. U mom slučaju, kad sam krenuo sa terapijom imao sam u prvih 2 meseca dva manja napada (što se i očekuje čim krenete da pijete Alupurinol – čisti se organizam) koja su brzo prošla uz Arcoxiu i više nemam napad gihta.

  Ono što je meni mnogo bilo bitno, zadnji veliki napad gihta koji sam imao bio mi je na kolenu. Prvi put u životu mi je koleno bilo oteklo, jako bolno i nisam mogao da se krećem. Nakon što mi je napad gihta prošao, ostao mi je bol iznad kolena, u predelu tetiva, jer su se tu zadržali kristali mokraćne kiseline. To mi je smetalo u hodu, posebno kad se penjem uz stepenice. Pitao sam doktora da li će mi to proći, on je rekao da hoće ako budem redovno pio Alupurinol, jer će organizam sam rastvoriti i izbaciti kristale mokraćne kiseline kada je stanje krvi normalno. Poslušao sam i nakon 3 meseca od početka terapije stvarno mi je bol iznad kolena nestao.

  Tako da sve što mi je doktor rekao i što je napisano za dejstvo leka i terapiju, tako je i bilo.

  Zato se stalno čudim svima koji boluju od gihta što ne koriste Alupurinol ili Adenuric, nego samo čekaju kad će da ih napad gihta sastavi i baci u krevet. To su lekovi koji se piju čitav život, ili neki period pa se pravi pauza. Jeftin je lek, kutija Alupurinola od 40 tableta košta manje od 200 dinara, i vrlo su podnošljivi, malo ko ima neke nus pojave.

  Čudi me ta vaša doktorica da vam nije prepisala nijedan lek za smanjenje mokraćne kiseline u krvi, jer sve to što ste bili su lekovi protiv upala i bolova, ništa vam od toga dugoročno ne pomaže, samo smanji bol a napadi će biti sve učastaliji, jači i na kraju krajeva dobićete sve veća oštećenja tkiva i zglobova. Pa vi sad razmislite da li treba da pijete lek za giht ili ne.

 4. :(  23. децембра 2014. at 13:53

  Hvala na iscrpnom odgovoru. 🙂 Posjecivao sam dvije doktorice u vezi gihta i obje su mi rekle da moram da se disciplinujem sto se tice unosa purina i da moram da smrsam. Ja to bas i nijesam ispostovao (malo vise piva, a pivo otvara apetit 🙂 ), zato sam vrlo cesto i imao napade. Objasnili su mi da u pocetku tako ide lecenje i da organizam sam treba da izbaci mokracnu kisjelinu. Ako posle toga ne bude bolje, onda mi u terapiju ukljucuju alopurinol. I ja sam izbjegavao alopurinol, bas zbog toga sto mora da se pije dug period. Posle svega ovoga sto si napisao o gihtu i njegovom lecenju, sto prije pocinjem da pijem alopurinol. Hvala jos jednom. 🙂

 5. vukotic nebojsa  5. јануара 2015. at 15:15

  Skoro mi je uradjen „trostruki baj pas sa zamenom aortne valvule„ te me interesuje da li smem da uzimam Alopurinol ili u akutnoj pojavi gihta (palac) Adenuric?

 6. pero  16. фебруара 2015. at 00:57

  Veoma sam srecan sto sam naletio na ovaj materijal i djeluje mi najozbiljnije i najpouzdanije od svega sto sam do sad procitao i cuo.Na zalost svih nas,ljekari,barem oni s kojima sam ja imao posla,a vidim da je to slucaj i kod drugih,daju nam veoma povrsne informacije i savjete.Da li u nedostatku volje ili u nedostatku znanja,neka ostane dilema.Ruku na srce,pre desetak godina,kada sam imao prvi napad gihta,jedna doktorica mi je prvo prepisala Diklofenak i Dexazon(tako nekako se zove),a zatim Alopurinol(100mg dnevno),uputila me na vadjenje nalaza i rekla da dodjem ponovo za,kako se sjecam,mjesec dana.Medjutim,posto sam imao tridesetak godina,zivio buran zivot,nisam jos bio ni porodican,a do tada nikad nikakve lijekove nisam trosio,osim poneke prehladice i sl,jedva sam docekao da ispijem tu kutiju Alopurinola i posto sam osjetio da mi je bolje,nisam vise ni isao ljekaru.Da sam tada znao ono sto sada znam,ne vjerujem da bih se ponasao tako neozbiljno.Nisam neko veme ni imao problema,pa se pocelo ponovo pojavljivati jednom do dva,tri puta godisnje u blazem obliku,kupim Diklofenak i vrlo lako se rijesim problema.Medjutim upravo sada,vec desetak i vise dana imam ozbiljnije probleme,jedva se krecem i ne mogu da obavljam poslove,slabo mi pomaze i dosad efikasni Diklofenak,prvi put mi je napalo i skocni zglob!

 7. Djordje  5. марта 2015. at 20:57

  Odlican tekst, potpuno je jasno da ga je pisao neko ko ima problema sa gihtom. Ja sam, nazalost, takodje u ozbiljnim problemima. Netretiran giht doeo me je u fazu da sam pun tofa, sa ozbiljnim rendgentskim promenama na prstima, kako rucnim tako i noznim, kolenima i da ne davim…Uglavnom, ne da mi mira. Trenutno na terapiji sa adenuricom+pronison. Zanima me autorovo misljenje da li je(posle mesec dana koriscenja adenurica od 80 mg) ok da predjem na alupurinol(adenurica em nema u apotekama, em je cena prevelika) i sa kojom pocetnom miligramazom, da tako kazem? Imam 120 kg na 202 cm i ono sto je jedan lekar ranije posavetovao je 300 mg dnevno. Da li je to ok, posle mesec dana adenurica? Pre uzimanja Adenurica nivo kiseline je bio oko 700, propast…Sad nisam vadio krv, trebalo bi u toku sledece nedelje, ali mi je nestalo Adenurica. Hvala unapred!

 8. Giht se leči  6. марта 2015. at 08:31

  @ Vukotic Nebojsa

  Ne gledam ovaj tekst često pa zato kasnim, izvinjavam se. Mislim da Alupurinol možete bez problema da pijete ako imate srčane probleme, ne utiče na nešto posebno. Čak se smatra da alupurinol koristi kod nekih srčanih nepravilnosti.

 9. Giht se leči  6. марта 2015. at 08:34

  @ Pero

  Ako ste shvatili šta sam napisao, ako imate giht i nemate nikakvih tegoba, to ne znači da se ništa ne dešava, naprotiv, vaše telo samo skuplja soli mokraćne kiseline u potaji, koja se taloži na zglobovima i u tkivima, pa ćete se jednog dana samo čuditi kako to da ste postali ukočeni sa bolovima u zglobovima.

  Sprovodite terapju sa alupurinolom konstantno, čuvajte vaša tkiva.

 10. Giht se leči  6. марта 2015. at 08:51

  @ Djordje

  Predjite bez razmišljanja na Alupurinol i uradite test krvi nakon mesec dana. Postoji šansa, ali mala, da neko ne reaguje na Alupurinol, ali baš treba da ste baksuz za tako nešto.

  Dnevna doza Alupurinola neka vam bude 300 mg dnevno, kako vas je posavetovao lekar. Nakon mesec dana izmerite nivo mokraćne kiseline u krvi i ako je ispod 300, smanjite na 200 mg. Posle opet izmerite krv i ako je sve u redu, smanjite na 100 mg, odnosno jednu tabletu, pa opet izmerite nivo mokraćne kiseline, da vidite jer je to dovoljna doza.

  S obzirom na vaše naslage, verovatno bi trebalo da duže vremena pijete jače doze alupurinola, kako bi se te tofe brže rastvarale. Samo važna napomena: ALUPURINOL NE RASTVARA TOFE, on sam po sebi ne rastvara naslage, to čini samo telo, ali pomaže da se ne stvaraju više i ne održavaju.

  Trebalo bi da pijete neki čaj diuretik jedno par meseci, da podstaknete ispiranje soli – kukuruzna svila, kamilica, zečji trn, vodopija, tako nešto.

  Sve je individualno sa lekovima, nekome je dovoljno 100 mg a nekome treba 300 mg dnevno.

  Reći ću vam moje iskustvo. Meni je bio nešto blizu 500 kad sam utvrdio iz par testova krvi da je giht u pitanju. Pio sam 2 x 2 tablete odnosno 400 mg alupurinola u prvih mesec dana. To je uradjeno da bi što više izbacio mokraćnu kiselinu koja se još nije nataložila. Nivo mokraćne kiseline mi je nakon mesec dana pao na 170, što je pokazatelj da dobro reagujem na lek (doduše promenio sam i ishranu).

  Zatim sam smanjio lek na 300 mg i nivo mi je bio oko 250.

  Onda sam smanjio na 100 mg ili jednu tabletu i nivo mi je oko 300 – što je ok.

  Sad sam na primer na postu i ne pijem Alupurinol, a nivo mokraćne kiseline mi je 380, znači ispod granice, što govori da je i način ishrane bitan i da post pomaže. U svakom slučaju meni je jedna tableta alupurinola dovoljna, uz umerenu i pažljivu ishranu (bez piva, mesa).

  Kao što vidite iz napisanog, redovno radim analize krvi, svaki mesec dana u prvih 5 meseci a posle na svakih par meseci. Tako dobijete jasno uputstvo i potvrdjeno znanje šta je za vas najbolje.

 11. VERA  6. марта 2015. at 17:35

  Ne bolujem ja od gihta, vec moj suprug, bolest je krenula 2007 god. i moje je misljenje da doktorka opste prakse nije dobro dijagostikovala bolest, vec je dota vremena izgubio, a bolest je brzo napredovala! Kada je otkriveno da su ti svi bolovi u stvari od reumatskog artritisa GIHTA, bilo je vec kasno, pa cak ni tada pregledi su isli traljavo i sa dugim cekanjima kod na primer NEFROLOGA koji je bio krajnje ne zainteresovan za sucaj uz prekor da je dosao kasno??? Danas je moj muz INVALID koji jedva obavlja osnovnu higijenu uz moju pomoc i koji moze da proseta desetak koraka, jer su svi nozni zglobovi deformisani kao i zglobovi ruku i saka! Posto smo 49 god, u braku, osecam gotovo fizicku bol kad vidim koliko je ne mocan a hteo bi nesto da radi, da ne moze vise ni da samo sedi ili lezi! Grozan osecaj nemoci i to zahvaljujuci nemarnosti i ne zainteresovanosti ordinirajucceg lekara. Pridrzava se svih pravila za tu bolest ali ona i dalje ne posustaje. Bojimo se dana da nece moci ni da ustane iz kreveta. Zato AKO VAM NIJE DOBRO INSISTIRAJTE KOD LEKARA DA STO PRE URADITE ANALIZE, MAKAR I PRIVATNO! Mi smo u Beogradu pa evo kako smo prosli jer smo bili ne upuceni. PUNO VAM HVALA ZA OVAJ CLANAK GDE STE NAM MALO VISE POJASNILI NEKE STVARI I NAMA JE LAKSE KAD PODELIMO NASU BOL SA NEKIM.

 12. Lili  26. марта 2015. at 22:23

  Imam i ja giht vec od svoje 24g,,u pocetku koristila dekasazone i linkocine i alopurinol na koji sam brzo postala alergichna.a sada koristim Benzbromaron AL 100 koji je novi lek iz Nemachke i meni jako pomaze.Ovaj sam chlanak i ja nashla trazeci iskustva drugih i zato sam i ja napisala svoje da bi nekome mozda i pomoglo.Jer mi ovaj lek drzi pod kontrolu mokracnu kiselinu cak ispod normale pijem ga oko 15god. inache sam makedonka imam 48 g..i zasada nemam napade na giht osim na pocetak bolesti ali idem u banju jednom godishnje i jednom na terapije.A dijetu drzim ali ne prestrogo po malo probam od mesa …Ali przenu ribu,sardinu,djigerice i slaninu nikako ne jedem,Cak i kada probam dobijem otoke i jake bolove mene bole skochni zglobovi.a oce i drugde da boli jer to je u krvi i siri se kako starimo.Pozdrav svima iz MK.

 13. danica k.z.  31. марта 2015. at 16:00

  Postovani,
  U cudu sam! Od 2003. godine bolujem od Psorijasticnog artritisa,
  koji nije dijagnostikovan na VMA gde sam lezla desetak dana, snimala zglobove itd.
  U Londonu je postavio dijagnozu specijalista, kom sam zaboravila ime, a daleko sam od kuce i nemam
  dokumentaciju.
  Tad mi daje da pijem korticosteroide, zbog kojih dobijam Herpes Zoster.
  U jakim bolovima sam bila sest meseci, a taj specijalista je samo preporucio da polako prekinem sa uzimanjem leka,.
  Tada sam se zarekla da vise necu piti lekove, da cu da trpim bol.
  I, pristojno sam podnosila, kako bol u sakama, tako i u kolenima.
  Unazad 2 godine me mbole ledja, ali, kada je poceo jak bol stomaka ( kao menstrualni u mladosti),
  otisla sam ginekologu-urologu, koji mi konstatuje da imam kristale u mokracnoj besici i sve je zavrsilo na tome,
  da pijem antibiotike 10 dana i neke tablete za izbacivanje tecnosti.
  Bilo je meni nesto lakse, ali,
  tada pocinje MOJ GLAVNI PROBLEM!
  Ludacki napadi svraba, koji su izazvali sumnju na alergiju, ali, uradim sve alergo-probe-test, i nisam alergicna.
  Svrab se ponavlja nakon nekoliko dana i traje po 4 sata.
  Zavrsavam na molbi za pomoc u Domu zdravlja ili na Urgentnom centru, gde mi daju inekcije
  “ Synopen“ i “ Lemod, ali, smiri se to cesanje posle sat vremena ( posle dobjanja inekcija, ali,
  nekoliko dana mir, pa opet.
  I, gledajuci moj nalaz krvi iz septembra 2014. kada su pocele tegobe, vidim da je
  MOKRACNA KISELINA U KRVI 440, a gornja granica je 360.
  Sada shvatam da imam GIHT, a ubrzo dolazim kuci i brzo cu poceti sa ALOPURINOLOM<
  ali, pitanje svih pitanja sada je : " Da li je moguce, da je ovaj strasni svrab koji pocinje od usiju u vecini slucajeva, uzrokovan VISOKIM NIVOOM MOKRACNE KISELINE u krvi?
  Zahvaljujem na Vasem misljenju, a jos lepsem objasnjenju o bolesti " kraljeva"!

 14. Giht se leči  1. априла 2015. at 11:41

  @ danica kz

  Kako vidim vi imate neke povezane teškoće i tegobe. Ne znam zaista da li bi visok nivo mokraćne kiseline mogao da bude uzrok za svrab ali iskreno govoreći ne verujem. S obzirom da vam je dijagnostikovan psorijatični artritis vas svrbi od psorijaze, tako da morate nju da lečite. Ovde na sajtu su pominjali neki čaj za psorijazu koji smanjuje svrab psorijaze ali ja nemam iskustva sa tim.

  I visok nivo mokraćne kiseline ne mora da znači da imate giht, to može biti posledica i nekih drugih bolesti, s obzirom da imate psorijatični artritis.

  Iz mog ličnog iskustva sa svrabom glave, koji i nije bio nešto značajan, ali primetio sam da mi svrab nestane kada postim a tada ne jedem ništa sa kvascem, ne jedem mleko i mlečne proizvode, jaja, meso. Ranije sam bio ubedjen da je taj svrab posledica pšenice, pa jaja, ali ni na šta od toga nisam bio alergičan. Tek kada sam duže vremena bio na postu i kada nisam jeo hleb i peciva, primetio sam da mi je svrab nestao. Možda da pokušate slično, verovatno će vam prijati za sve vaše tegobe.

 15. dania k.z.  1. априла 2015. at 16:33

  Giht se leci@

  Mnogo sam zahvalna za Vas odgovor i misljenje, ali, znam i da je tesko dati savet bez mnogo podataka.
  Na pamet mi be bi palo da bi kod mene bio “ GIHT“,
  da mi to nije saopstila spec. dr. ginekolog, koja je vrsila pregled i snimila
  kako imam mnogo kristala u mokraci, te mi dijagnoztikovala giht,
  a u tom casu je Fibrinogen bio 5, 73 ( 2-4), sedimentacija 29 ( o-20).

  Niste svesni koliko ste mi pomogli Vasim odgovorom, jer ste me potsetili na
  jednu analizu koju sam radila ( London 2000. god. kad se nisaam dobro osecala),
  a to na nekom aparatu, preko prstiju nogu i ruku,
  gde mi je tada „CRVENO“ obelezeno, da je KVASAC okidac mog loseg stanja.
  Kasnije nastaju sve tegobe, a ova POSAST od svraba nije bolest, to je LUDILO,
  to je neopisivo stanje, kad zelim da umrem, samo da to ne dozivljavam.
  Hvala, ziveli i zelim svima dobro zdravlje, uz mnogo pozdrava, danica k.z.

 16. Giht se leči  2. априла 2015. at 15:06

  Nisam lekar da bih mogao da razumem vaše tegobe, ali mi se svakako čini da morate psorijazu da lečite pre svega. Ona koliko znam izaziva nesnosni svrab. Giht je bolest koja se lako kontroliše tabletama i najlakši je oblik artritisa, dok je psorijatični artritis komplikovanije stanje.

  Pozdrav i vama Danice i brzo ozdravljenje.

 17. :(  8. априла 2015. at 18:32

  Pozdrav, opet ja 🙁 . Napisao sam komentare 7 i 23 decembra, kao sto mozete da vidite. Kada sam se vratio iz inostranstva imao sam jedan manji napad koji je brzo prosao. Pred ponovni odlazak u inostranstvo(prije 20-ak dana) sam uradio nalaze i tada mi je mokracna kiselina bila 588. Posto sam morao da idem, nijesam imao kad da posjetim reumatologa da mi prepise terapiju alopurinolom. Pitao sam doktoricu opste prakse i ona mi je prepisala alopurinol i rekla da pijem po 2 tablete dnevno, ali jos nijesam poceo. Jutros mi je ponovo proradio giht i poceo sam da pijem arcoxia 90 mg… Hteo bih da vam postavim jedno pitanje jer vidim po ovome tekstu da se izuzetno razumijete u problematiku Gihta. Da li da pijem po dvije tablete dnevno kada mi prodje akutni napad, kao sto je rekla DR-a opste prakse i da li mogu da pijem tu terapiju 2 mjeseca jer cu toliko biti u inostranstvo? Posle toga bih otisao da izvadim nalaze i kod reumatologa na kontrolu. Voleo bih da cujem vase misljenje jer mislim da bi mi vas savjet vise pomogao jer imate iskustva sa gihtom. Jos jednom veliko hvala!

 18. Pedja  17. априла 2015. at 11:17

  Od pre nedelju dana otekao mi je skočni zglob desne noge ali ne onako preko noći. Prvo sam osetio blagi bol jedan dan (normalno nisam davao značaj) ja sam se normalno kretao a bol bi prestajao ali ne sasvim. Sutradan ujutro bol je bio daleko veći, da bi se trećeg dana jedva kretao. Prvo zglob i otok da bi se otok polako spuštao ka prstima. završetak je bio nateknuti svi prsti jak bol u palcu. Pošto sam trenirao rukomet povredjivao sam skočne zgolobove ali oblog, noga na jastuk i sve OK za dan dva, sad sam imao priliku da me noga u stopalu pli celu noć na mirno.

  Treći dan po početku bola u skočno zglobu osetio sam jak bol na kraju pete druge noge (kao da me je neko udario čekićem u sam vrh pete).sad me lepo prete bolovi obe noge.
  Moram naglasiti da dok mi je otok na palcu svi simtomi su jasni: otok na palcu, crvenilo, sjana koža oko otoka a imao sam utisak kao da sam i dobio blago povišenu temperaturu. Tokom sna sam se lepo oznoijo a pidžama lepo mokra.

  Jedno je sigurno, nisam nogu udari, nisam je uganuo, nisam imao rekreaciju Jednostavno ustao ono boli skočni zglob. Tu situaciju sam imao nekoliko meseci pre toga ali na drugom skočnom zglobu, snimio a doktor konstatovao blago ugnječenje regije ispod zgloba?

 19. Pedja  17. априла 2015. at 11:22

  SORY,

  toliko se zaneo da ne konstatovah da je tekst koji sam ovde pročitao takav da bi mu pozavideli veliki broj lekara. Ne znam ko je njegov tvorac ali skidam kapu do zemlje. Da li je kod mene giht ili ne kažu nalazi ali preporuku o ova dva leka nezaboravljm.

  Kako kažu u narodu „nije se uneredio onaj što mu se išlo nego zato što nije na vreme krenuo“.

  Želim da se zahvalim i svima Vama koji ste komentarisali članak tj dijagnozu a ja po pregledima sigurno se javljam.

  Još jednom svima HVALA.

 20. Giht se leči  17. априла 2015. at 12:05

  🙁

  Malo kasnim sa odgovorom, ali ne gledam često ovaj tekst. Pročitajte moj tekst nekoliko puta, jer imam utisak da ste neke delove preskočili a to je zapravo najvažnije što u njemu piše:

  Giht je hronična bolest koja nije izlečiva! Leče se simptomi gihta: založenje mokraćne kiselina u tkivima i napadi akutnog atritisa (napadi gihta). Zato se alupurinol mora stalno piti !!! Ne prekidajte uzimanje alupurinola, ne uzimajte ga na dva meseca pa pauza, pijte ga stalno !!!

  Alupurinol se pije i kada imate napad gihta i kada nemate. On smanjuje nivo mokraćne kiseline u krvi i sprečava pojavu kristala u zglobovima koji izazivaju upalu i bol. Arcoxia samo smanjuje bol kada se javi, ona ne leči giht, vama i dalje u telu ostaje mokraćna kiselina u viidu kristala nataložena na kostima i u mišićima.

  Nikakav problem nije da se neki dan preskoči alupurinol, da se zaboravi, meni se to često dešava. Ali se on pije kontinuirano, jer dok njega pijete – 1 do 2 tablete dnevno, vaša krv nema povećanu koncentraciju mokraćne kiseline, kristali se ne talože u tkivima, nema napada bola i upale zglobova.

 21. Giht se leči  17. априла 2015. at 12:10

  Pedja

  To liči na giht ali ne mora da bude, može biti artritičan napad izazvan nekim drugim faktorima. Proverite nivo mokraćne kiseline 3-4 puta u narednih 2 meseca, pa ako vam je stalno visok nivo mokraćne kiseline preko dozvoljene granice, verovatno je giht u pitanju.

  Rendgenski snimak ne može da detektuje giht u ranoj fazi, tek kada se stvore velike naslage na zglobovima i počne krivljenje prstiju, pojava tofa, onda se to vidi na rendgenskom snimku. Zato doktor nije ni mogao da utvrdi giht, ali to može da uradi analiza krvi.

  Nemojte osudjivati doktore, nekoliko odličnih lekara je i mene pregledalo, ali nije posumnjalo na giht, sve dok jedan stari i iskusni lekar nije posumnjao na giht i poslao me na merenje mokraćne kiseline. Nekoliko uzastopnih merenja je potvrdilo njegovu sumnju.

 22. Pedja  17. априла 2015. at 15:53

  Sticajem okolnosti sam lovac te puno doktora znam i sa dosta njih sam veliki prijatelj te da su i krivu oprostio bih im, šta ću moji su . Naravno prvo po dogovoru idem na pregled da vidim nivo mokraćne kiseline ostalo sam razumeo.

  Ako je verovati po dosadašnjim simptomima mislim da sam na početku nečega što ne valja a možda i nisam, vreme će pokazati. U svakom slučaju jako je dobro da sam igrom slučaja došao na ovaj forum a čoveku koji je to sve počeo šta kazati, HVALA.

 23. Miljan  28. априла 2015. at 09:29

  Saznao sam da imam giht pre oko mesec dana. U poslednje 4 godine nekoliko puta sam imao napade, ali sam mislio da su u pitanju povrede jer se to događalo na Ahilovoj tetivi desne noge. U stvari to što sam mislio da je povreda bilo je inicijator da počne bol i oticanje. Ovaj, poslednji put, napad se dogodio na skočnom zglobu leve noge, a inicijator je bio udarac mog sinčića (5 god). Posle pregleda, ortoped je posumnjao na giht, a rezultati analize krvi su to potvrdili. Protiv bolova sam koristio Brufen 400 mg, koji mi je pomagao naročito noću, jer drugačije nisam mogao da zaspim. U terapiji koristim Alopurinol 100 mg dva puta dnevno, a bolovi su iščezli posle dve nedelje. Po nalogu lekara ponioviću analizu krvi posle 2,5-3 meseca. Količina mokraćne kiseline je bila oko 500 mmol/l.
  Lakše mi je što vidim da postoji forum o ovoj temi i što imam s kim da rezmenim iskustva. Ono oko čega imam nedoumice je režim ishrane. Malo je zbunjujuće šta se sme, a šta ne sme jesti. Na raznim internet sajtovima podaci o dijeti su u kontradiktorni, naročito kada se govori o mesu i mahunarkama (pasulj, grašak, soja…). Zato vas molim da, ako imate lična iskustva, mi pomagnete oko ove nedoumice. Pozdrav!

 24. Giht se leči  30. априла 2015. at 21:24

  Ishrana za giht jeste pod znakom pitanja, posebno kada se govori o upotrebi variva i povrća. Zadnja istraživanja govore da povrće i variva iako imaju purina u sebi, ne dovode do povećanja mokraćne kiseline u krvi kao što to čine meso, kvasac, vino i pivo.

  Moje iskustvo je da kada se hranim vegetarijanski, a to obično biva kada sam na postu, skoro i da ne moram da pijem Alupurinol, iako jedem dosta pasulja, graška i soje, koji su na nekim listama hrane za giht nepreporučljivi.

  Inače, jedem normalno i redovno pijem Alupurinol i držim mokraćnu kiselinu pod kontrolom, tako da nemam više napade gihta. Bilo je samo u početku terapije par meseci napada gihta, kako se i navodi u protokolima, a posle su ti napadi nestali i više se ne pojavljuju.

 25. ja  2. маја 2015. at 00:25

  pozz kako bih mogao stupiti u kontakt sa „giht se leci“

 26. gout  6. маја 2015. at 15:23

  Giht se leci koliko dugo imate giht, i nakon koliko vremena ste poceli piti lijekove, i jel od momenta koristenja terapije niste nikad vise imali giht ? jel se giht moze javiti i kad vam je uricna uredna, ili samo kad prelazi granicu tad se moze javiti ? znaci bit je odrzavat je ispod gornje granice ??? hvala

 27. Giht se leči  7. маја 2015. at 10:48

  Putem ovog foruma možete komunicirati sa mnom poštovani „ja“. Sva pitanja i odgovori su javni, jer to koristi onda svima.

  Gout,

  Imam preko 10 godina giht, barem toliko znam po merenjima krvi.

  Pijem lekove zadnjih par godina. Godinama sam povremeno imao napade gihta a da nisam znao šta mi je.

  Kad sam počeo sa terapijom, napomenuo sam u tekstu i terapijama, imao sam par napada u sledećih pola godina. Prvi je bio jak, drugi su bili sve slabiji da bi potpuno nestali. Danas mi se ponekad javi bol u stopalima, taman pomislim evo ga napad, ali brzo prodje.

  Jeste, bitno je održavati krv u granicama normale za mokraćnu kiselinu.

  ODGOVOR NA PITANJE ZAŠTO SE JAVLJA GIHT LJUDIMA KOJI SU NA TERAPIJI:
  To je stoga što su se godinama a nekada i decenijama kristali mokraćne kiseline taložili u telu kod ljudi koji imaju giht.

  Kada krenete sa terapijom vama se više mokraćna kiselina ne pretvara u kristale mokraćne kiseline, ali treba vremena da se deponovani kristali razgrade i izluče iz vašeg tela. Nekada trebaju i godine za tako nešto. Otuda imate pojavu da se nakon godinu dana od početka terapije pojavi giht, posebno ako neko koristi neka diuretična sredstva koja pokreću izlučivanje, pa naglo pokrenu kristale iz telesnih depoa.

  S druge strane, neko živi mirno i bez napada gihta ali ne koristi alupurinol. On to ne vidi i ne oseća ali se kristali talože u njegovim tkivima i odjednom samo nastupi napad, možda tek nakon par godina. Meni se desilo da sam imao napade gihta u stopalu i kolenima, i kada sam počeo sa terapijom oni su nestali ali sam nakon godinu dana shvatio da imam kristalne naslega i na kukovima, koje doduše ne bole, ali ih osećam.

  Stoga je bitno biti uporan sa lekovima i terapijom, da bi se telo što potpunije očistilo od kristala, koji su inače podloga za artritis i deformacije tkiva i zglobova, te razaranje bubrega – tu su najopasniji.

 28. ja  7. маја 2015. at 21:45

  ova pitanja iznad sam ja pitao, malo me zbunjuje nacin ovog pisanja . da li su vam samo mjerenjem uricne kiseline dali dg,uricnog artritisa ili ste radili i punkciju ? jeste li vrsili vise mjerenja ? jeste li radili uricnu kiselinu u 24h urinu ? buduci sam ljekar citao sam o gihtu dosta, ali nije isto citati i cuti licna iskustva, kod mene ima sumnje na giht, tako da se tim povodom i javljam, i ako mozete reci koliko imate godina tj u kojim godinama vam se javio giht …
  p.s bilo bi lijepo kad bi nam se ponovo javila i LILI koja kaze da je redovna na terapiji i da drzi sve pod kontrolom. LP svima

 29. Irena  7. маја 2015. at 21:52

  Postovani,mene zanima dali se kod gihta cuje stalno krcaknje u zglobovima,ja kad hodam meni sve koscice na stopalima krckaju kao da hodam po suvom prucu,krckaju meni I drugi zglobovi ali ovo mi bas ide na zivce jer ne mogu nikome da se necujno prikradem 😉

 30. ja  7. маја 2015. at 23:27

  Irena blago vama, ako vam je problem samo to sto se ne mozete nikome prikrasti 🙂 nije to giht …

 31. Rade  8. маја 2015. at 10:18

  @ja procitajte ovde vise o gihtu mozda pronadjete ono sto vas zanima http://www.prirodnolecenje.in.rs/2015/04/normal-false-false-en-us-x-none.html

 32. Giht se leči  8. маја 2015. at 10:42

  Dijagnoza gihta mi je uspostavljena kroz uzastopna merenja krvi u trajanju od 6 meseci i kroz pregled rezultata krvi u zadnjih 10 godina kada sam došao na dijagnostiku. Imao sam nalaze krvi u zadnjih 10-ak godina i svuda je bila prisutna povećana mokraćna kiselina, tik malo iznad dozvoljenog. Kažem samo malo iznad dozvoljenog, jer je moja ishrana takva da ne jedem puno purina. Zašto to lekari nisu primetili ne znam, ali u 10 nalaza u zadnjih 10 godina svuda stoji višak mokraćne kiseline iako su mi ostali rezultati krvi mahom bili dobri. Ali valjda se nisam žalio na napade gihta pa niko o nije ni razmatrao.

  Sada imam blizu 50 a giht se počeo detektovati po merenjima krvi već polovinom 30-ih godina, mada su artritični napadi krenuli tek negde posle 40-e godine.

  Punkciju nismo radili jer je bila dosta jasna klinička slika. Posebno što je meni napad gihta bio na mestu gde nije bilo nikakvih drugih mogućnosti da bilo šta drugo bude uzrok takvog bola – ni kost a ni ligamenti, jer smo snimali mesto rendgenom, ultrazvukom, itd.

  Giht je vrlo jednostavna bolest. Vrlo lako se detektuje i lako se leči, jedino što malo ko pomisli da ima giht. Terapija je jednostavna i nema mnogo komplikacija ako je čovek disciplinovan.

  Irena

  Irena, to vam je krckanje možda od nečeg drugog, stanja ligamenata, kostiju, hrskavice, to treba da utvrdite. Giht uglavnom izaziva taloženje kristala koji stvore upalu i nesnosne bolove. Ti kristali nemaju tako čvrstu formu da bi se nataložili na zglobovima i izazivali krckanje i pucketanje, to je verovatno nešto drugo. Proverite sa ortopedom.

 33. ja  8. маја 2015. at 18:49

  Giht se leci , jeste li imali napada u npr prethodne 2 godine , jer kazete na terapiji ste konstantno, jeste li radili kad UZ bubrega, nema pijeska ,kamenca ? znaci odkako ste na terapiji sve je savrseno ? izvinjavam se sto sam mozda naporan , al dosta toga imam jos pitati pa ako moze … 🙂

  Rade ,hvala

 34. GIHT artritis urica  10. маја 2015. at 00:26

  Ukucajte na facebook -> GIHT uricni artritis GOUT i dodajte, da lakse razmjenjujemo iskustva i savjete

 35. Giht se leči  11. маја 2015. at 09:34

  Već sam napisao u tekstu i komentarima, kako sam krenuo sa terapijom, vrlo brzo sam imao jedan jak napad gihta, pa jedan nešto slabiji u roku od mesec dana, kod kojih sam morao da koristim Arcoxiu, da bi se u sledećih par meseci pojavilo još nekoliko sve slabijih napada gihta, kod kojih čak nisam ni koristio Arcoxiu, već samo brufen, i onda su recimo već nakon petog šestog meseca nestali napadi gihta i više se ne pojavljuju.

  Tako da su meni nakon pola godine svi napadi gihta bili nestali i od tada se ne javljaju.

  Pesak u bubregu sam imao na ultrazvuku, zabeleženo pre par godina, ali priznajem da ga nisam ponovo proveravao, jer nije izgledalo ništa ozbiljno, a nikada mi nije pravilo problem. Nikad nisam imao ni jedan simptom peska u bubregu, mada sam zbog toga i ponajviše krenuo sa terapijom bez prekida. Jer, bubrezi kada jednom odu, tu nema povratka a najveća opasnost kod gihta je upravo oštećenje bubrega i oštećenje zglobova.

 36. ja  11. маја 2015. at 12:57

  uricna mi je 433 danas radio nalaz, jeo jucer i prekjuce pitu sa piletinom, i sinoc corbu u kojoj je kuhana i piletina al piletinu nisam jeo , ove sedmice, jeo pogacu, krompir, sir, med… sta mislite dal da krenem sa terapijom ili unosom vece kolicine vode, i korigovanjem hrane , s obzirom da imam 25 g, dr mi je preporucavala adenuric kad je uricna bila 533 al tad sam stvarno jeo ovo sve sto je haos, ribu, iznutrice, meso, salamu sve najgore moguce… referentne vrijednosti kod nas su 200-428

 37. Giht se leči  12. маја 2015. at 19:29

  Poštovani Ja, koncept bolesti koja se zove Giht je takav da za vaše dobro treba da stalno budete na terapiji sa Alopurinolom ili Adenuricom do kraja života.

  To je bolest koja traje čitav život, sindrom koji je vas i mene pogodio se stalno (ne)dešava – mokraćna kiselina prelazi dozvojenu granicu i stvaraju se kristali mokraćne kiselinu koji s putem krvi prenose celim telom i talože po organizmu.

  Hranom ne možete do kraja kontrolisati taj proces, što i vaši rezultati pokazuju, a dugoročno je teško izdržljivo hraniti se samo sa hranom koja nema purina u sebi.

  Svaki put u toku dana kada se purini razlažu, kod obolelih od gihta se ne odigrava proces razlaganja do kraja i stvara se mokraćna kiselina. Kod normalnih pacijenata jetra i bubrezi reaguju čim primete povećane nivoe i brzo to dovode u red. Kod obolelih od gihta jetra ne reaguje – nema potrebne enzime zbog genetske greške, već rade samo bubrezi. To dovodi do toga da bubrezi postaju preopterećeni i pune se kristalima mokraćne kiseline – stvara se pesak u bubregu. I pored toga, bubrezi ne uspevaju sve kristale da izbace iz tela, nego se ostatak negde zadržava u telu.

  Teorijski možete pokušati da sa puno vode i diuretika naterate bubrege da rade više, kako bi izbacili kristale, ali je to kontraproduktivno kroz duže vreme, bubrezi slabe, malokrvnost nastupa, pada imunitet, organi kojima trebaju mikroelementi padaju sa radom, osteoporoza nastupa.

  S druge strane, kada proces oko gihta pogledate u vremenu, kroz dane i godine, vi se konstantno punite kristalima mokraćne kiseline, bez obzira što vam je nivo tik iznad granice. Posledice su oštećenja zglobova i napadi gihta.

  Stvar je vrlo jednostavna, stalno treba biti na terapiji a hranom samo smanjiti potrebu za lekovima. Na taj način se skriveni aspekt bolesti neće razvijati.

  Meni je dovoljna samo jedna tableta dnevno, baš zbog toga što jedem hranu bez mnogo purina. Obično pacijenti koji boluju od gihta piju 2 do 3 tablete.

 38. ja  12. маја 2015. at 23:06

  sve vas razumijem , jedino sto mi para oci i dusu , je to da mi je rano poceti piti tablete u 25g, u svakoj tableti ima nesto i negativno … ja pio 7 dana po 1 tabletu alopurinola i jeo meso za maj , al sam stvarno jeo sve sa rostilja kaloricno , i nakon 2-3 dana radio nalaz uricne, s tim da sam se zeznuo i doruckovao i rucao , i onda otisao radit nalaz , znaci nakon 1-2h poslije jela, i opet je nalaz bio 363mmol znaci da nisam jeo mozda bi nalaz bio i 300 ili i ispod 300, sa 1 tabletom alopurinola BEZ PRIDRZAVANJA ISHRANI , kad se to sve poveze, dolazim u dilemu sto se tice tableta, cak sam razmisljao, da pijem alopurinol samo kad trebam jesi meso … od mesa inace i volim samo piletinu… i ako mozete da napisete namirnice koje vi najcesce jedete i da ste se uvjerili u omjer purina u njima, isto tako da li pijete sodu b sa vodom ? alkalizacija mokrace ? da li je uopce potrebna ako ste na alopurinolu jer onda je nivo ispod normale i nema kristalizacije mokracne kiseline … ? hvala na odgovorima, mozda djelujem i naporan, ali ponavljam volim cuti iskustva nekog ko je u tome, procitat u knjizi ili na netu je nista bez prakticnog iskustva … ovo je kao anamneza 🙂 LP

 39. Giht se leči  13. маја 2015. at 21:49

  Moja ishrana za giht nije ništa specijalno, ali koristim namirnice koje nisu preporučljive za giht a to što najčešće jedem a nije možda preporučljivo su su grašak, pasulj, mlečni proizvodi.

  Slabo jedem meso, ne pijem pivo, ne jedem često hleb i peciva sa kvascem, ne jedem industrijske preradjevine, kobasice i šunke, ali pijem vino. Tako da ne vodim striktno računa o tome šta jedem.

  Ne koristim sodu bikarbonu, intuitivno ne mislim da je to dobar metod, jer nije baš prirodan. Nije ni lek, ali lek nadomesti prirodnu kariku koja nedostaje a soda bikarbona zna da napravi probleme na drugom mestu.

  I meni je bio šok kada sam saznao da imam giht, pa sam se dao naučiti što više o njemu i kada sam shvatio o čemu se radi, procenio sam rizike i nisam imao mnogo dilema, uzimaću stalno tablete. Jednostavno, pored zdravlja je bitan i kvalitet života.

  Sad, svako reaguje drugačije na hranu i na lekove, kao što i svako pravi svoj izbor. Imam rodjaka koji je nedisciplinovan sa terapijom pa ga na svakih godinu dana uhvati jak napad gihta pa po nedelju dana leži i zapomaže. Drugi rodjak je dobio zbog iste nediscipline promene na zglobovima udova. Ali oni su svesno izabrali takav put – neće lekove, misle da su im lekovi veće šteta nego posledice gihta. Mada ničim nisu dokazali takvu tvrdnju, osim što veruju da lekovi imaju nus pojave i da se mogu izboriti sa posledicama gihta.

  U oba slučaja im mišljenje nije bazirano na dokazima i činjenicama ali oni žive po svom nahodjenju.

 40. ja  15. маја 2015. at 11:23

  znaci vi pijete i alkohol i jedete i neke zabranjene namirnice, i pijete alopurinol dnevno i nemate napada ? kolika vam je uricna bez tableta ? jeste li ikad pravili pauzu npr da ne pijete nekoliko mjeseci ? da li ste pili caj od rogaca ? citam da za mjesec dana obara uricnu za 100

 41. Slavica  15. маја 2015. at 19:09

  Poštovani,da li bi ste bili ljubazni da mi date kontakt osobe koja je pisala na temu gihta.Veliko hvala

 42. Slavica  15. маја 2015. at 19:11

  Da li iz gihta,moze da proizadje nesto vise,na primer nesto nalik lepri.

 43. Giht se leči  15. маја 2015. at 20:51

  Da, kako ste naveli, hranim se potpuno uobičajeno, mokraćna kiselina mi je ispod maksimuma. Nemam napade, ne pravim pauze sa Alupurinolom, ponekad zaboravim da ga uzmem u toku dana, slučajno preskočim ponekad neki dan, ali ga redovno uzimam.

  Nisam pio čaj od rogača i nisam čuo za njegova svojstva, ali sumnjam da je to funkcionalna terapija. To bi značilo da pijem čitav život čaj od rogača, što i nije dovoljno, jer 100 jedinica je malo, kada pijete pivo, jedete crveno meso i piletinu i imate giht, vama nivo mokraćne kiseline ide preko 500.

  Ima tih senzacionalističkih natpisa o lečenju gihta lekovitim biljem ili nekim namirnicama, ali je sve to plasiranje poluinformacija. Priroda nema lek za giht, a teško da će se i naći, jer priroda nema lek za genetske mutacije u ćelijama i nedostatak enzima.

  Sve što se navodi kao prirodni lek za giht je samo sredstvo za ispiranje i razredjivanje krvi, to jest smanjivanje simptoma, dok klasični lekovi za giht (alupurinil, adenuric) deluju na suštinu problema – uspostavljaju metabolički proces koji je prekinut.

  Slavice, kontakt sa mnom ide samo putem komentara na ovom forumu i sajtu.

  Od gihta nastaju tofe, naslage na kostima i u ušima, ali ne nastaje lepra.

 44. Slavica  16. маја 2015. at 11:30

  Ne nastaju ostecenja tkiva,u predelu gde postoji crvenilo??? Moj otac je imao giht,javile su mu se u 50/toj godini fleke tik ispod zglobova prstiju,te fleke su presle u kratere braonkaste boje…Kom specijalisti treba covek da se obrati kada ima giht?

 45. ja  16. маја 2015. at 20:04

  citao sam na stranicama na kojima su pisale osobe koje su alergicne na alopurinol i koje su sa rogacom uspjele oboriti uricnu za 100. pije se 2-3x godisnje po mjesec dana, sto se tice crvenog mesa – ne volim ga, a alkohol ne kunzumiram nikako i protivnik sam alkohola 🙂 koliko je vama dugo trajala upala , da li cim se javi upala odmah pijete nesto od NAL ? nije mi jasno kod mene upala traje vec mjesec dana mozda cak i vise, popusti i kako hodam-vrsim pritisak na prst upala se vrati, nikad nisam imao neke bolove kako se ovdje opisuje , niti otoke posebne, ali se vidi da ima upale, i blago bolno kad stanem na tvrdu povrsinu prstom… cudna situacija :S kako sam hodao da kazem s nakrivljenom nogom, da ne opterecujem palac, nakon nekog vremena bolio me i skocni zglob bude kao upaljen , nigdje crvenila , ni otoka … pojma nemam sta vise da radim, acidum u je 443 na zadnjem mjerenju , jeo sam piletinu…

 46. Giht se leči  16. маја 2015. at 22:33

  Slavice, kada se kristali mokraćne kiseline talože na kostima i u tkivima, oni stvaraju tofe – bele naslage, nalik na kreč, koje su oštre i izazivaju povrede okolnog tkiva, otuda i upale tkiva, crvenilo i jak bol koji nazivamo napad gihta, mada je to pogrešan naziv. Ispravan naziv je akutni artritis – to je artritični napad i upala tkiva koju izazivaju kristali mokraćne kiseline.

  Ukoliko je veliko taloženje mokraćne kiseline i tofe narastu, one znaju da se izlučuju preko kože, da probijaju kožu i tako se dobijaju te čudne forme o kojima govorite. U slučaju vašeg oca i sličnih pacijenata, očigledno je da giht nije bio pod terapijom, da se mnogo „kreča“ nataložilo, toliko da je izazvalo prolaps kože.

  *****
  Ja, ništa nije čudno u vašem slučaju, sve je tipično za giht. Ako ne želite da imate posledice kao Slavicin otac, a na najboljem putu ste, jer vam napad artritisa dugo traje, trebalo bi da krenete sa terapijom. Meni napad gihta nije trajao više od 10 dana, koristio sam Arcoxiu i Brufen zajedno da bih smanjio bol.

  S obzirom da vam bol traje dugo, znači dve stvari – ili ste jako osetljivi na artritične upale ili su vam posledice delovanja kristala mokraćne kiseline velike – što će reći oštećenja su značajna, pa vas telo na to upozorava.

  Stalno u pisanju potenciram da su kod gihta u pitanju kristali mokraćne kiseline – KRISTALI, znači nešto oštro, što destruktivno deluje na tkivo i zglobove. Kristali cepaju vaše ligamente, tetive, kosti, stvaraju mikro abrazije na koje telo reaguje stvarajući upalu i bol, pokušavajući da ugroženu zonu zaštiti, time što će bol sprečiti kretanje tog dela tela i još veća oštećenja.

  Za 10 godina delovanja gihta a bez terapije, vaši zglobovi i delovi udova će biti „iscepani“ od kristala mokraćne kiseline i imaćete krute zglobove, degenerativne promene na mestima gde se tofe talože.

  Nikakav čaj od rogača vam na tom planu ne može pomoći, to su dezinformacije i pogrešna razmišljanja – ČAJ NA RAZGRADNJU PURINA NE DELUJE, čaj od rogača deluje samo na bolje ispiranje mokraćne kiseline i njegov efekat je verovatno KRATKOTRAJAN. Sa tim pokušavaju ljudi koji su alergični na Alupurinol, iz očaja a ne zbog pouzdanog dejstva.

  Pa svaki dan treba da se uzima Alupurinol da bi se razgradnja purina dovršila na dnevnom nivou a ne mislite valjda da bilo koji čaj na svetu ima PRODUŽENO DEJSTVO na razgradnju purina u telu.

  Nadjite lekara koji će vam dati dobru terapiju i pratiti vas. Ne gubite vreme po forumima 🙂

 47. ja  17. маја 2015. at 12:12

  hvala na odgovorima, mada meni ovo vise djeluje da pisete subjektivno, jer su vam nivoi mokracne kiseline bili veci , sto se tice toga, usao sam na englesku stranicu gout na fejsu i vidim da i tamo izbjegavaju tablete sto je vise moguce , i takodje sam upoznao nekih osoba na nasim forumima, od kojih je jedan covjek koji ima giht 28 godina, i tek je sad u 56toj godini poceo piti alopurinol.sto se tice caj od rogaca 100% isprobano LP

 48. ja  17. маја 2015. at 12:15

  slavice koliko vam dugo tata ima giht ?

 49. Slavica  18. маја 2015. at 13:15

  Moj otac je imao giht punih 20 godina,mozda i vise.Imao je problem sa hodom,bol u zglobovima.Dok ja sam imala trnjenje prstiju saka(mislila sam da je vratni deo kicme u pitanju) sad sam skontala da je to giht. Nasla sam u knjizi Hanemana – Hronične bolesti da su sifilis,giht i lepra povezani…do duse to je knjiga koja opisuje mehanizam psore ili ti svraba…ali valjda je tu obuhvaceno ostecenje na kozi koje te tri bolesti prave…

 50. ja  18. маја 2015. at 15:48

  Slavice sifilis i giht nemaju veze jedno s drugim, takodje ni psorijaza, psorijaza i giht su odvojeni, ali neko ko ima psorijazu moze imati psorijazicni artritis ali to nije giht .koliko vi imate godina, u kojoj godini vam se javio giht ? jeste li radili uricnu , ja danas opet radio 463 rezultat,al sam se zeznuo nisam trebao raditi nalaz jer sam gladovao 18h nisam nista jeo tako da nije relevantno , al imam povisenu uricnu kako god …

 51. Slavica  18. маја 2015. at 20:29

  Ja to imam od svoje 15 godine,manifestovalo mi se bolom u kolenima i jakim crvenilom…prilikom tih bolova pila sam diklofenak.Meni je sada 30 godina,od svoje 22 do 30 malo sam,u stvari gotovo i da nisam vodila racuna o familijarnim bolestima. Desilo mi se da mi se u donjoj usni ispod sekutica obrazovala upala,pa mi je konstatovan kamen u pljuvacnoj zlezdi(otklonjen operacijom),da bi mi se jesenas otvorile dve braon fleke sa spoljne strane od „te upale“ sad sam u pretragama za specijalistom,koji bi mi dao resenje sta bi to moglo biti…

 52. Giht se leči  18. маја 2015. at 22:24

  Samo da odgovorim Slavici na pitanje koji lekar specijalista je zadužen za giht – to je posao za reumatologa. Reumatolog prati giht i daje terapiju, mada ortoped ili internista mogu da postave dijagnozu.

  Giht je nasledna bolest jer je u pitanju genetski poremećaj. Ne mora ići sa direktno sa roditelja na decu, ali je moguće. Tako da ste možda nasledili giht. Vaši simptomi liče na postojanje gihta.

  Javite se reumatologu i recite mu da sumnjate na giht, da vaš otac ima giht, da vi imate takve manifestacije i proveravajte nekoliko puta krv i stanje mokraćne kiseline u krvi.

  S obzirom da vam se tako ubrzano stvara „kamenje“, odnosno tofe, proverite sa ultrazvukom stanje bubrega, žuć, kukove, kolena, da u njima nema peska i kamenja. Ako se potvrdi giht, trebalo bi što pre da krenete sa alupurinolom, kako bi sprečili nastanak „kreča“ u telu. Verovatno će vam i sa terapijom trebati godine da se telo „ispere“ od akumuliranih naslaga.

  To je ono što pokušavam uporno da objasnim komentatoru pod imenom „Ja“, nema korisne i adekvatne terapije bez stalne upotrebe lekova za giht. Jer, kad god poraste mokraćna kiselina, ona se pretvara u „krečnu vodu“ koja se taloži u telu, i tako dan za danom, čak i kada pijete diuretične čajeve, ne možete taj proces u potpunosti kontrolisati i to se taloži, taloži, taloži …

  Godine taloženja i onda nastaju problemi koji nisu brzo i lako rešivi, a neki su potpuno i nerešivi, kao što su trajna oštećenja tkiva. „ja“ će to možda shvatiti kada počnu da mu krckaju zglobovi, da mu škripi koleno, da mu okoštava kičma, koče vratni pršljenovi, da mu blokira rame, da ga boli lakat .. govorim o najčešćim manifestacijama delovanja gihta.

  Ni ja nisam srećan što moram svakodnevno da pijem lekove, ali to mi je najmanji rizik od svih mogućih loših mogućnosti koje giht donosi. S obzirom da sam da sam temeljno analizirao problem, na žalost nisam našao bolje rešenje.

 53. Slavica  19. маја 2015. at 11:22

  Hvala vam na ovom detaljnom objasnjenju,sve sto ste objasnili ce mi biti jako dobra smernica za smanjenje problema u kojem sam se nasla :).

 54. ja  19. маја 2015. at 18:22

  GIht se leci 90% se ja slazem sa vama , nisam rekao da niste u pravu , samo je sporno, dal poceti s tabletama ovako mlad, kako sam skontao i vi ste godinama bili bez terapije alopurinolom pa ste onda poceli piti . S jos jednim covjekom sam pisao
  ima vec 28 giht i skoro je poceo piti tablete prije par mjeseci,a covjek ima 56god, on navodi da mu je uricna tu negdje u normali , a vec nekoliko mjeseci ima konstantne napade, ja kako sam se raspitao i citao , KAD JE URICNA ISPOD GORNJE GRANICE GIHTA NEMA ? on meni tvrdi suprotno .koliko vi cesto mjerite uricnu , i koliki je nalaz ? jel i sad pijete samo jednu tabletu alopurinola dnevno ? ujutro ? ja te tablete vec imam ali nisam poceo piti , jesam pio 6-7 dana i uradio nalaz, i uricna je bila odmah 360 ,ne znam bil pokusao piti svaki drugi dan pa nakon 15 dana uraditi nalaz, jer svakako slabo unosim purina, od mesa samo i volim piletinu , ostalo NISTA ,

  Slavice kako ste vi uopce sigurni da imate giht od 15 te godine , to je puno ?

 55. Slavica  20. маја 2015. at 10:40

  Gledajuci svog tatu…pratili smo jedno drugo…i naprosto su se kockice slozile…Iskreno ne lupam puno glavu,od malena mi je receno od cega ko boluje,i sta bi moglo mene da snadje…razlika je jedino u tome Da li zelite da vodite racuna,ili prosto Ne zelite…

 56. ja  20. маја 2015. at 13:42

  Slavice, ne znam bas dal je kod vas to giht , ako imate, kako kazete vec 15 god , a ne pijete ni lijekove a nisam vidio da pazite i na hranu , mislim da bi u tih 15 god imali bar nekoliko jacih napada ili bolova, koji bi vas natjerali da odete dr. ni kod mene nema bolova kako se opisuje, ali imam povisenu uricnu , da nisam student, i da nisam ucio o tome , nikad i ne bih otisao dr. jeste li ikakve pretrage radili , ikad mjerili uricnu ?

 57. slavica  20. маја 2015. at 15:25

  Oooo jesam imala,sve je pocelo sa bolom u desnoj strani tela,zatim sa crvenilom kolena(oba) ostar bol,i pomagao je jedino diklofen…2012 mi se pojavilo trnjenje malog prsta leve ruke,potom nocu kada spavam trnjenje oba prsta skoro sve do srednjeg prsta sake.i nesnosan bol u levoj lopatici…isla sam da mi se namesta kicma(misleci da je ukljestenje u pitanju),zena lekar po profesiji mi je rekla da treba i noge da mi namesti,zbog jajnika,jer nisu u pravilnom polozaju…Iskreno,nisam radila analizu krvi na mokracnu kiselinu,ali gledajuci svog oca,nisam imala ni potrebe…prosto znam da to imam…
  Ja bih imala jos jedno pitanje : Da li giht ako se nepazi,moze da promeni pH vrednost krvi!? Da recimo krv postane kisela,i da telo tj kozu napadnu i drugi vidovi bolesti,mutacije!?

 58. Slavica  20. маја 2015. at 15:29

  Isla sam ja doktoru,ali za svakog sam bila jos mlada da bi mi dao saku punu lekova! i u to vreme devedesetih,diklofen je bio jedino resenje…

 59. ja  21. маја 2015. at 00:08

  sta vas kosta da uradite acidum uricum u serumu , i javite nam rezultate 🙂 necete od gihta dobiti te bolesti na koje mislite, ali mogu stradati sva tkiva u kojima se nakupljaju kristali, koji nastaju iz uricne kiseline, koja se kristalizira pri koncentraciji vecoj od 420 kod muskaraca i cini mi se oko 360 kod zena .

 60. Slavica  21. маја 2015. at 13:29

  Naravno,bas sam nameravala…odraditi rezultate…javim se uskoro

 61. ja  21. маја 2015. at 23:05

  bas se javite zanima me , jer tu smo negdje s godinama:)

 62. ja  21. маја 2015. at 23:05

  bas se javite zanima me , jer tu smo negdje s godinama:)

 63. ja  29. маја 2015. at 18:35

  Giht se leci, jeste li kad radili nalaze AST ALT dok ste pod terapijom alopurinola, ja sam radio nalaze i ALT mi je povisen tj ALT 42 … izgleda ne smijem piti alopurinol :S

 64. ja  29. маја 2015. at 21:33

  da dodam normalne vrijednosti kod nas od 8-40-41 na zapadu od 7-47 ili od 10-50
  da li je ovo vama kome bilo, i da li se poslije stabilizira ? pio sam svaki drugi dan 1 tabletu i uricna na danasnjem nalazu 359 sto je ok … al ALT me brine :S

 65. Giht se leči  31. маја 2015. at 13:35

  Ne znam kako ste pronašli vezu izmedju Alupurinola i visokog ALT enzima, jer se porast tog enzima javlja kod hepatitisa i ciroze jetre, infarkta i mišićnih bolesti, kako čitam na webu, pošto o tome ne znam ništa. Od nedelju dana pijenja Alupurinola ne može da nastupi destrukcija jetre da bi ti enzimi skočili.

  Nemam te enzime povišene, imam neke druge ali oni su uobičajeni kod masne jetre koju imam, a koja nije posledica Alupurinola nego nezdrave i preobilne ishrane.

  Obratite se lekaru da proverite te rezultate, nekada labaratorija pogreši, a i da vam da tumačenje šta dalje. Ako vam je jetra ugrožena, morali bi da se momentalno lišite alkohola, gaziranih pića, trans masti i čega sve već ne.

 66. ja  3. јуна 2015. at 13:52

  ako imate masnu jetru, onda morate imati povecan i ast i alt . u upustvu od alopurinola pise kao nus pojava poremecaj jetrenih enzima, prije 20 dana nalaz bio uredan … radio opet nalaze i jos je narastao ALT , UZ uredan sasvim malo masna jetra, dr kaze da je moguce da mi je od tableta ili kamenca u zucnoj kesi …

 67. ja  4. јуна 2015. at 13:31

  5 dana bez alopurinola ponovljeni nalazi jetre , sve ok … ipak su nus pojave problem … vidjet cu da uzmem adenuric , giht se leci de mi recite jeste li kad imali eritrocita u urinu, blijedi, od 5 nalaza samo jednom ih nije bilo, dr kaze, da je moguce da su posljedica kristala koji idu preko bubrega , maximalno je bilo do 10.
  pijete li sta za alkaliziranje mokrace ?

 68. Djordje  9. јуна 2015. at 10:52

  Nesto kasnije se javljam,(slabo sam prilazio kompu) izvinjavam se Autoru sto se nisam zahvalio na vrlo opseznom komentaru i savetima, izuzetno je dragoceno razmeniti iskustva sa nekim ko je zaista u zdravstvenim problemima prouzrokovanim gihtom. Ja moram jos nesto da podelim sa svima Vama, prosto je to moj zakljucak posle dugodisnje borbe(koja ce trajati citav zivot, toga sam sam svestan) protiv gihta. Prvo da krenem od sebe: Ja nisam disciplinovan pacijent. Posto 25 godina drzim ugostiteljski lokal – pice, hrana i sve sto ide uz to je nekako „nuzno zlo“koje prati taj posao. Ja sam sam sebe lagao, „saputajuci“ sebi kako je ok da popijem jednom nedeljno(obzirom da sam dva metra i 115 kg – pokusajte da zamislite kakve su to kolicine), kako je SASVIM SIGURNO ok da izbacim pivo – a popijem koju rakijicu, mozda je BAMBUS pravo „resenje“i slicno…Dakle, ozbiljne budalastine! Trajalo je to tako godinama. Napadi su bili sve duzi, sve bolniji, prakticno, poslednjih jedno tri godine ja ne znam za jutro koje pocinje bez bolova.Svi moguci lekovi,inekcije (vise puta kortikosteroidi – dexason, diprophos) – medjutim, to prodje, ja nastavim sa starim navikama i sve se vrati.Upotreba alkohola kod mene „vuce“ i pojacan unos jace hrane i sve tako u krug. Do prosle zime, negde pred Novu godinu. Otisao sam u Jodnu banju, kod jedne sjajne doktorke – reumatologa, i kad me je pregledala – rece da je samo jedan pacijent bio zapusteniji od mene! Vrlo pohvalno i afirmativno…:) I, krenemo mi( zbog ozbiljnog stanja) sa sledecom terapijom: Pronison 30 mg, Alfamil 2 x 1 tableta, dijeta i sve sto ide uz to. Nivo mokracne kiseline(vadio krv neposredno pre odlaska kod lekara) – 550 jedinica, dakle, dobrano iznad najvise dozvoljene vrednosti.Pitam ja doktoricu – da li mozemo da napravimo „koncenzus“ – da ja pijem terapiju, ali nekako bar jednom u dve nedelje da se „opustim“sa drustvom i slicno..:) Zena me samo pogledala i pomislila „Dal`je ovaj normalan“, ali rekla je da ponekad, u nekim extremno vaznim prilikama moze po neka flasa piva. Ok, prihvatio sam to. Drzao se terapije tri nedelje, ponovo vadjenje krvi – neznatno se smanjio nivo mokracne kiseline. Smanjujemo na 20 mg Pronisona, ubacujemo Adenuric i ostajemo na Alfamilu. Moj subjektivni osecaj je da sam ok. Ponovo analiza krvi za mesec dana – ja na 645 jedinica ?!? Uz svu terapiju?!? Medjutim , ono sto doktorica „ne zna“- stigla Nova godina…Pa, Badnji dan“, pa Bozic…Pa, dosla deca kuci…I, naravno, sve se to zalilo nekim pivom, ne u preteranim kolicinama, ali , recimo, obicnog coveka bi to oborilo na pod, definitivno…:) Novi rezultati – pomaka nema! Doktorka koja me prati predlaze sad vec pregled kod kolege koji se bavi bubreznom problematikom, da cuje i njegovo misljenje -jer napretka nema! U tom trenutku ja DEFINITIVNO resim da se vise ne zezam ni sa sobom ni sa ljudima koji se upiru da me izlece. Da prestanem da lazem sam sebe. Spletom sretno -nesretnih okolnosti, ugostiteljski objekat ciji sam vlasnik se zatvorio oko 20 -og Februara. Posle 25 godina rada. (ovo sada nema veze sa temom, ali da iskoristim priliku – jeste pitanje za ljude koji vladaju ovom drzavom – jer sam sasvim siguran da i oni ovo citaju jer giht ozbiljno pogadja i tu populaciju- neumereno pice, hrana i sve sto ide uz to:)) Pogledam se u ogledalo i odlucim – SAD IL`NIKAD! Da malo skratim, verujem da vec postajem naporan – posle dva meseca „svoje“terapije, a na osnovu svih iskustava u toku 15-ogodisnje bitke protiv ove uzasno teske i naporne bolesti, bez alkohola, uz ozbiljno smanjen unos zabranjene hrane, povecane fizicke aktivnosti – jednbostavno, PROMENE ZIVOTNIH NAVIKA —-ponosno se vracam iz laboratorije gde je moj nalaz mokracne kiseline oko 450! Da dodam, uvek sam radio i ALT, ASTO, CRP, GGT i sve sto ide uz to – sve u granicama! Dakle, zakljucak broj jedan: Nema laganje sebe! Ili hocete da ozdravite i radite SVE STO JE POTREBNO da dodjete do cilja ili cete biti u problemima zauvek! Medjutim, da ne bi bilo sve tako „jednostavno“ i bajkovito – imam pitanje za sve Vas, posebno za Autora, jer se vidi da je covek zaista sjajno opservirao ovu temu. Sve hvaleci se kako sam ozdravio, kako je sada sve ok, kako sam fizicku aktivnost podigao na zavidan nivo( ja nisam plivao po Tisi u Junu jos iz momackih dana), kako sam uspeo da pobedim sebe, svoje navike, uspeo da izadjem iz svoje „zone komfora“, kako sam presrecan zbog toga- pre tri dana mi se desio takav napad kolena – da Vam ja sada pisem lezeci, jedva se suzdrzavajuci da ne vristim od bolova koji su iz POTPUNO NEPOZNATOG RAZLOGA napali moje koleno?!?!? Pitanje je: ZASTO SADA?? Bez ikakvog povoda, razloga, nikakve iritacije, jednostavno- NISTA! ZASTO SADA???? Ne mogu do kupatila, ljudi! Uzeo jutros Arcoxiu, Brufen(prihvatio Autorov savet) i sad cu videti. Ono sto je moj zakljucak – niko NE ZNA kako do napada zaista dolazi.Nemaju resenje, ne znaju kako to da preduprede, jos uvek ga nemaju. Dakle, uz maksimalna pridrzavanja – uzasno snazan napad mi se ipak dogodio. Koleno mi je prenateceno, ogromno, boli me i prednja i zadnja strana istog. Jos jednom pitam – zasto sada? Pa, ja sam u Petak dobio rezultate analize krvi – danas je Utorak. Sta se to dogodilo za ova tri dana, a uredno sam se pridrzavao svega?!? To je pitanje na koje vapim za odgovorom… Da ne bude zabune – pridrzavanja svega MORA BITI, konstantnog uzimanja terapije MORA BITI, fizicke aktivnosti MORA BITI, bez toga uspeha na duze staze NEMA, ali voleo bih da mi neko kaze zasto sam ja sada dobio ovako ozbiljan napad?? Uz najvecu mogucu zahvalnost za odgovor u vezi sa tim i veliko izvinjenje za opsirnost i ovoliku uzurpaciju prostora – zelim Vam sve najbolje u Vasoj borbi sa slicnim problemima!

 69. Djordje  9. јуна 2015. at 10:53

  Nesto kasnije se javljam,(slabo sam prilazio kompu) izvinjavam se Autoru sto se nisam zahvalio na vrlo opseznom komentaru i savetima, izuzetno je dragoceno razmeniti iskustva sa nekim ko je zaista u zdravstvenim problemima prouzrokovanim gihtom. Ja moram jos nesto da podelim sa svima Vama, prosto je to moj zakljucak posle dugodisnje borbe(koja ce trajati citav zivot, toga sam sam svestan) protiv gihta. Prvo da krenem od sebe: Ja nisam disciplinovan pacijent. Posto 25 godina drzim ugostiteljski lokal – pice, hrana i sve sto ide uz to je nekako \"nuzno zlo\"koje prati taj posao. Ja sam sam sebe lagao, \"saputajuci\" sebi kako je ok da popijem jednom nedeljno(obzirom da sam dva metra i 115 kg – pokusajte da zamislite kakve su to kolicine), kako je SASVIM SIGURNO ok da izbacim pivo – a popijem koju rakijicu, mozda je BAMBUS pravo \"resenje\"i slicno…Dakle, ozbiljne budalastine! Trajalo je to tako godinama. Napadi su bili sve duzi, sve bolniji, prakticno, poslednjih jedno tri godine ja ne znam za jutro koje pocinje bez bolova.Svi moguci lekovi,inekcije (vise puta kortikosteroidi – dexason, diprophos) – medjutim, to prodje, ja nastavim sa starim navikama i sve se vrati.Upotreba alkohola kod mene \"vuce\" i pojacan unos jace hrane i sve tako u krug. Do prosle zime, negde pred Novu godinu. Otisao sam u Jodnu banju, kod jedne sjajne doktorke – reumatologa, i kad me je pregledala – rece da je samo jedan pacijent bio zapusteniji od mene! Vrlo pohvalno i afirmativno…:) I, krenemo mi( zbog ozbiljnog stanja) sa sledecom terapijom: Pronison 30 mg, Alfamil 2 x 1 tableta, dijeta i sve sto ide uz to. Nivo mokracne kiseline(vadio krv neposredno pre odlaska kod lekara) – 550 jedinica, dakle, dobrano iznad najvise dozvoljene vrednosti.Pitam ja doktoricu – da li mozemo da napravimo \"koncenzus\" – da ja pijem terapiju, ali nekako bar jednom u dve nedelje da se \"opustim\"sa drustvom i slicno..:) Zena me samo pogledala i pomislila \"Dal`je ovaj normalan\", ali rekla je da ponekad, u nekim extremno vaznim prilikama moze po neka flasa piva. Ok, prihvatio sam to. Drzao se terapije tri nedelje, ponovo vadjenje krvi – neznatno se smanjio nivo mokracne kiseline. Smanjujemo na 20 mg Pronisona, ubacujemo Adenuric i ostajemo na Alfamilu. Moj subjektivni osecaj je da sam ok. Ponovo analiza krvi za mesec dana – ja na 645 jedinica ?!? Uz svu terapiju?!? Medjutim , ono sto doktorica \"ne zna\"- stigla Nova godina…Pa, Badnji dan\", pa Bozic…Pa, dosla deca kuci…I, naravno, sve se to zalilo nekim pivom, ne u preteranim kolicinama, ali , recimo, obicnog coveka bi to oborilo na pod, definitivno…:) Novi rezultati – pomaka nema! Doktorka koja me prati predlaze sad vec pregled kod kolege koji se bavi bubreznom problematikom, da cuje i njegovo misljenje -jer napretka nema! U tom trenutku ja DEFINITIVNO resim da se vise ne zezam ni sa sobom ni sa ljudima koji se upiru da me izlece. Da prestanem da lazem sam sebe. Spletom sretno -nesretnih okolnosti, ugostiteljski objekat ciji sam vlasnik se zatvorio oko 20 -og Februara. Posle 25 godina rada. (ovo sada nema veze sa temom, ali da iskoristim priliku – jeste pitanje za ljude koji vladaju ovom drzavom – jer sam sasvim siguran da i oni ovo citaju jer giht ozbiljno pogadja i tu populaciju- neumereno pice, hrana i sve sto ide uz to:)) Pogledam se u ogledalo i odlucim – SAD IL`NIKAD! Da malo skratim, verujem da vec postajem naporan – posle dva meseca \"svoje\"terapije, a na osnovu svih iskustava u toku 15-ogodisnje bitke protiv ove uzasno teske i naporne bolesti, bez alkohola, uz ozbiljno smanjen unos zabranjene hrane, povecane fizicke aktivnosti – jednbostavno, PROMENE ZIVOTNIH NAVIKA —-ponosno se vracam iz laboratorije gde je moj nalaz mokracne kiseline oko 450! Da dodam, uvek sam radio i ALT, ASTO, CRP, GGT i sve sto ide uz to – sve u granicama! Dakle, zakljucak broj jedan: Nema laganje sebe! Ili hocete da ozdravite i radite SVE STO JE POTREBNO da dodjete do cilja ili cete biti u problemima zauvek! Medjutim, da ne bi bilo sve tako \"jednostavno\" i bajkovito – imam pitanje za sve Vas, posebno za Autora, jer se vidi da je covek zaista sjajno opservirao ovu temu. Sve hvaleci se kako sam ozdravio, kako je sada sve ok, kako sam fizicku aktivnost podigao na zavidan nivo( ja nisam plivao po Tisi u Junu jos iz momackih dana), kako sam uspeo da pobedim sebe, svoje navike, uspeo da izadjem iz svoje \"zone komfora\", kako sam presrecan zbog toga- pre tri dana mi se desio takav napad kolena – da Vam ja sada pisem lezeci, jedva se suzdrzavajuci da ne vristim od bolova koji su iz POTPUNO NEPOZNATOG RAZLOGA napali moje koleno?!?!? Pitanje je: ZASTO SADA?? Bez ikakvog povoda, razloga, nikakve iritacije, jednostavno- NISTA! ZASTO SADA???? Ne mogu do kupatila, ljudi! Uzeo jutros Arcoxiu, Brufen(prihvatio Autorov savet) i sad cu videti. Ono sto je moj zakljucak – niko NE ZNA kako do napada zaista dolazi.Nemaju resenje, ne znaju kako to da preduprede, jos uvek ga nemaju. Dakle, uz maksimalna pridrzavanja – uzasno snazan napad mi se ipak dogodio. Koleno mi je prenateceno, ogromno, boli me i prednja i zadnja strana istog. Jos jednom pitam – zasto sada? Pa, ja sam u Petak dobio rezultate analize krvi – danas je Utorak. Sta se to dogodilo za ova tri dana, a uredno sam se pridrzavao svega?!? To je pitanje na koje vapim za odgovorom… Da ne bude zabune – pridrzavanja svega MORA BITI, konstantnog uzimanja terapije MORA BITI, fizicke aktivnosti MORA BITI, bez toga uspeha na duze staze NEMA, ali voleo bih da mi neko kaze zasto sam ja sada dobio ovako ozbiljan napad?? Uz najvecu mogucu zahvalnost za odgovor u vezi sa tim i veliko izvinjenje za opsirnost i ovoliku uzurpaciju prostora – zelim Vam sve najbolje u Vasoj borbi sa slicnim problemima!

 70. Giht se leči  9. јуна 2015. at 21:48

  Ja, nisam imao problema sa eritrocitima u urinu, nisu se pojavljivali.

  Pratite sa lekarom svoje stanje i budite na terapiji, kao što vidite giht nosi niz posledica, tako da nije poremećaj sa kojim se treba igrati, tim pre što ste mladi.

 71. Giht se leči  9. јуна 2015. at 22:04

  Djordje, u tekstu i prethodnim komentarima je sve dosta detaljno objašnjeno. Iz vašeg pitanja i čudjenja otkud napad gihta, imam utisak da niste sa pažnjom pročitali napisano. Molim vas pročitajte ponovo tekst i redom komentare, ali polako i smireno, da se ne ponavljam.

  Vi ne možete biti izlečeni od gihta, giht je neizlečiva bolest, on će vas pratiti ceo život. Možete jedino lekom kao što su Alupurinol ili Adenuric i delimično ishranom, eliminisati kroz godinu dana terapije napade gihta i destruktivno dejstvo mokraćne kiseline na vaše telo. Treba vam godinu dana pravilne terapije da vam napadi gihta prestanu.

  Ali koliko vidim nemate adekvatnu terapiju jer vam je nivo mokraćne kiseline visok. Što se onda pitate otkud vam napad gihta? Pročitajte text i komentare ponovo.

 72. Djordje  9. јуна 2015. at 22:22

  Vrlo pazljivo sam procitao i tekst i komentare vise puta, najpazljivije moguce. Meni deluje da Vi niste pazljivo procitali ono sto sam ja napisao, ali mogu da razumem, umem da budem preopsiran. Ja sam samo pitao sta je okidac za ovako jak, prejak napad, kad se dva meseca pridrzavam terapije, ishrane i svega sto je potrebno. I sad sam pod temperaturom, koleno je uzasno nateceno i boli pri najmanjem pokretu. Ok, da ne davim, ali sam sasvim siguran da mnogo ljudi ima slicnu nedoumicu, to jest nemaju predstavu sta je okidac za napade usred terapije….Ja se ne pitam odakle meni giht – vrlo dobro znam odakle, kako i zasto, ako ste pazljivo citali clanak mogli ste primetiti da za sve, uglavnom, krivim sebe, nikog drugog, tako da ne stoji primedba da sam zacudjen odakle meni napad gihta – moje pitanje je odakle tako snazan napad u punoj terapiji i pridrzavanju svega neophodnog za uspesno lecenje.

 73. Giht se leči  10. јуна 2015. at 09:44

  Djordje, više puta je ponovljeno i na više mesta navedeno:

  Napadi gihta se ponavljaju 6-12 meseci nakon počinjanja terapije, sve slabije i slabije dok ne nestanu. To je stoga što je telo obolelog od gihta puno kristala mokraćne kiseline koji se usled terapije pokreću i zaglavljuju u tkivima, stvarajući nove upale (napad gihta).

  Opet vam ponavljam, vaša terapija nije dobra, čim imate višak mokraćne kiseline u krvi, vama se ta mokraćna kiselina pretvara u kristale i oni se talože po depoima tela, kao pesak u bubrezima, žuči, zavlače se gde stignu. Tako da možete sa sigurnošću očekivati napade gihta u budućnosti.

  SVRHA TERAPIJE SA ALUPURINOLOM I ADENURICOM nije da vam UMANJI BOL (NAPAD GIHTA), nego da do napada ne dodje, jer sprečavaju taloženje kristala u telu. Vaša terapija je pre svega bazirana na smirivanju artritičnog napada (koji se naziva napad gihta), iako pijete Adenuric ali vam je mokraćna kiselina i dalje visoka.

  ISPRAVNA TERAPIJA GIHTA je da vam nivo mokraćne kiseline bude stalno normalan u krvi. Kada to postignete, imaćete još par napada gihta, svaki će biti slabiji od prethodnog i na kraju će se telo iščistiti od kristala i neće biti napada gihta (što je zapravo napad artritisa). Za to vam treba GODINU DANA stalne terapije.

  I TERAPIJA ZA GIHT JE DOŽIVOTNA. Prestanete li sa terapijom Alupurinolom ili Adneuricom, javiće se opet giht pre ili kasnije.

  Sve je ovo napisano, samo se ponavljam. Ovo je tako jednostavna bolest i najlakši oblik artritisa koji se lako kontroliše.

 74. Djordje  10. јуна 2015. at 14:18

  Samo jos jedno pitanje: Postoje razlicita misljenja da li u akutnoj fazi treba nastaviti sa Alopurinolom ili sacekati da se napad smiri i onda nastaviti sa propisanim dozama? Hvala unapred.

 75. :(  10. јуна 2015. at 16:33

  Djordje, ako vec koristis alopurinol i u medjuvremenu dobijes akutni napad, treba i dalje da nastavis da ga pijes. Uz alopurinol treba da pijes i arcoxia, dok ne prestane akutni napad, znaci alopurinol nemoj prestajati da pijes.

 76. Djordje  10. јуна 2015. at 16:38

  Hvala najlepse…

 77. Apolid  19. јуна 2015. at 23:39

  Sve je to lepo ali sta sa ljudima kao ja na primer kome taj alupurinol pojacava bol, ma koliko se trudio da ga pijem ?…Nista, jer klasicna medicina kao po obicaju i nema resenja za uzrok.

 78. Apolid  19. јуна 2015. at 23:45

  A sta sa ljudima koji su kao ja alergicni na alupurinol, tj pojacava bol koliko god se trudio da ga i dalje pijem ?…Naravno na to nema odgovora klasicna medicina, jer svaki taj lek samo zataskava posledicu jer da leci uzrok, ne bi ga pili ceo zivot.

 79. Giht se leči  21. јуна 2015. at 18:15

  Apolide, da li ste vi uopšte čitali tekst i komentare? Pretpostavljam da niste, jer ste ostavili potpuno besmislen komentar i očigledno ništa ne znate ni o bolesti a ni lekovima, moram to tako reći.

  Alupurinol se ne pije za bol.

  Alupurinol se pije da do bola ne dodje ali on ne leči bol kada se dobije.

  Alupurinol se pije čitav život jer je giht genetska bolest od koje leka nema.

  Uzrok genetskih oboljenja nijedna medicina nije rešila do sada, osim što je klasična medicina našla lekove da umanjimo poremećaj i da živimo normalno i duže nego što je to bilo do pre par decenija.

 80. Apolid  21. јуна 2015. at 18:25

  Smesno….zasto ja i pisem sa vama. A sta ste vi kao novo rekli u vasem postu ? Nista, tako da je on besmislen jer je topla voda davno izmisljena. I ostajem pri tome da klasicna medicina nema resenja za veci deo bolnih stanja. Samo znaju da kazu to je na nervnoj bazi…:))))..a ne vidim da je iko napisao da je taj lek za giht lek protiv bolova ???..

 81. Apolid  21. јуна 2015. at 18:51

  Da, vidim te blagodeti njihovih lekova….ubijaju vise ljudi nego neko ratno zariste. Samo je bitno da pune dzepove na racun bolesnih…kao na primer kancera i tome slicno. A zasto to nijedna medicina na prvom mestu klasicna nema resenje za te genetske promene ?….Mozda i imaju ali onda ne bi mogli da prodaju lekove….isto kao i hipertonike na primer…kada sam poceo da ih pijem znao sam naravno da ih moram piti ceo zivot ali me NIKO od tih lekara nije poslao na pregled, niti srca niti bubrega i tako dalje….daju lekove vecinom po simptomima…to moze svako ko je malo pismen…tek posle dve godine me pita ta lekarka pa vi niste bili na ultrazvuku srca kako pijete lekove ?… Ja joj kazem gospodjo ja nisam od pocetka bio ni na kakvom pregledu. Zacutala je kao zalivena. Toliko o lekovima…isto je i sa gihtom…samo ste dali za acidum moricum u krvi i ako je povisen pij taj alupurinol i vodu i sve ok…naravno da nije. I pijemo ga sve vreme zivota da bi njima punili dzepove. A tamo pise da hoce da pojaca bol…Ja sam o tome pisao…samo izgleda da nisam shvacen….i kada nema reemisije bola mene su cela stopala bolela od njega. I cim prestanem da ga pijem na par dana, ja progledam. Zato koristim mnogo bolju stvar i efikasniju za to a i za mnogo toga a to je obicna soda….naravno bez aluminjuma…jos jedna notorna laz farmacije…soda je soda…i da, to sam kao i ovo vase pisanije procitao pre sedam osam godina…znaci nistam nista ja tu izmislio kao sto neko ovde misli da jeste postom koji vec svi znaju.

 82. Giht se leči  21. јуна 2015. at 21:35

  Da ste vi Apolidu pravilno pili Alupurinol 2 godine, ne bi vas ništa sada bolelo. Napadi gihta bi vas prošli nakon pola godine i ne bi se ponavljali.

  Ali kako vršite na sebi opite sa sodom, onda ko zna šta sebi pravite u organizmu. Ali to je vaš problem, pošto vidim da imate utvrdjeno mišljenje o lečenju. Ne bih vama ni na prethodni toksičan komentar odgovarao ali to radim zbog svih onih koji čitaju komentare i traže korisnu informaciju.

  Svako ko ima giht s vremena na vreme treba da pregleda krv, žuč i bubrege. Krv se redovno meri da se vidi da li Alupurinol deluje i održava normalne vrednosti krvi, a bubrezi i žuč zbog peska i kamena.

  Alergija na Alupurinol ne postoji u bukvalnom smislu. Može se desiti da neko ne reaguje na lek, može se desiti da lek smeta bubrezima ili jetri, eventualno neko može biti alergičan na sastojak tablete ali ne i na aktivnu supstancu.

  U tom slučaju se uzme kao zamena Adenuric koji ima potpuno drugačiju formulu.

 83. Frano  27. јуна 2015. at 18:53

  Imam mokraćnu kiselinu 8 mg/dL( pretrage sam imao u Italiji), mislim da je 475, doktor mi je dao da pijem Alupirinol dok u upustvima piše ne bi trebalo uzimati lijek ako je razina ispod 9 tj. 535. Hvala

 84. slavica  28. јуна 2015. at 11:01

  Dobar dan!
  Molim Vas da li bolesnik sa gihtom na trecem prstu stopala i otokom noge skoro do pola potkolenice moze da ide na plazu,da se sunca i kupa na moru i takodje u banji Harkanj u Madjarskoj,koja je za reum.bolesti,temp.vode oko 60 st.
  Moja sestra se razbolela od gihta,ima 72god.,u novembru i na terapiji je Alopurinola,2 tab.dnevno..Ima prejake bolove.
  hvala

 85. Giht se leči  28. јуна 2015. at 15:36

  Frano, kad uradite analizu krvi u labaratoriji na rezultatima dobijete pored trenutne vrednosti i referentne vrednosti, minimum i maksimum za odredjeni parametar krvi.

  Maksimalni dozvoljeni nivo za mokraćnu kiselinu u krvi je 420 (negde i 428), ali svakako nije 535.

  U svakom slučaju ako imate dijagnostikovan giht, Alupurinol treba stalno da pijete, ma koliko vam ispod maksimuma bila mokraćna kiselina. Na primer, bolje da vam nivo sa jednom tabletom bude 220 nego negde na granici 420+ bez tablete.

 86. Giht se leči  28. јуна 2015. at 15:45

  Slavice, bolesnik sa gihtom može da radi šta hoće, da se kupa, sunča, ide u toplu vodu. Još bolje ako je pod terapijom, jer mu onda topla voda neće smetati ni malo.

  Sad, ako vaša sestra ima akutni napad gihta, ona treba uz Alupurinol koji stalno pije, da pije i nešto protiv bolova, Brufen, Arcoxiu. Objasnio sam u tekstu da se napad gihta javlja usled taloženja mokraćne kiselina koja se leči Alupurinolom, ali kada već nastupi bol i artritična upala, onda se to leči lekovima protiv upala i bola – Arcoxia, Brufen itd (samo ne Aspirin!)

  Vaša sestra je verovatno decenijama unazad bolesna od gihta, nije to sada od novembra, ali to sada nije bitno. Neka stalno i redovno pije Alupurinol – svakodnevno, i za par meseci će se napadi prorediti i nestati.

  Sada neka pije nešto za bolove, proći će je to za 7 do 15 dana i može da ide more, u banju i td. Sad kad je pod bolom i upalom, nije možda dobro da ide u toplu vodu banje, jer će joj to pojačati bol ali u hladno more može 🙂

 87. ja  29. јуна 2015. at 03:09

  djordje , napada nema bez povisene uricne kiseline, vjerovatno se opet nisi pridrzavao hrane , uzmi tresnje jedi , najbolji prirodni lijek za giht ,
  giht se leci , kako si ti terapija i sve regularno ?

 88. Djole  30. јуна 2015. at 10:19

  Ok, kapiram da je sve proces i da je neophodno vreme i konstantno uzimanje terapije da bi se bolest drzala pod kontrolom.Mene zanima(posto Arcoxia posle 7 dana uzimanja nije dala zeljene reultate – meni je bolje, ali jos uvek nisam ni blizu pokretan kao pre napada), u kom trenutku je moguce nastaviti sa Arcoxiom, jer znam da posle 8 dana prestaje da se pije? Inace, oko 2 meseca sam na 300 mg Alopurinola, jednokratno, ujutru. Hvala unapred!

 89. Giht se leči  30. јуна 2015. at 11:38

  Ja, hvala na pitanju, kod mene je sve regularno, redovno uzimam terapiju Alupurinola, jednu do dve tablete dnevno, kad se kako setim ili kako jedem, i nemam ni naznake bilo kakvog napada gihta.

  Djole, meni je nakon zadnjeg napada na koleno, trebalo više od pola godine dana da mi se bol u njemu potpuno izgubi i da se vrati u normalno stanje pokretljivost, tako da samo strpljivo sa terapijom. Koleno je veliki zglob, pa je i oporavak duži. Na kolenu sam i shvatio da nema zezanja sa gihtom i da mora da se redovno uzima lek i spreče oštećenja tkiva.

  Za trenutnu upalu kolena i bol uzmi neki drugi antimflamatorni lek: Brufen, Diklofenak, Rantudil forte, nek ti lekar preporuči nešto od toga.

 90. Milan  18. јула 2015. at 21:20

  Imam povisenu mokracnu kiselinu, sa vremena na vreme, do sada nisam imao akutne napade gihta, mada imam ponekad oticanje ruku i blage bolove u zglobovima, na zadnjem rezultatu mokracna kiselina mi je bila 489. Da li da pocnem preventivno da pijem Alopurinol kako bih smanjio nivo mok. kis, u krvi?

  Inace imam problem sa insulinskom rezistencijom(ovo sam uspeo da iskontrolisem fizickom aktivnoscu i glukofazom) i masnom jetrom.

  Hvala unapred…

 91. ja  22. јула 2015. at 23:03

  pozz Giht se leci , ja nisam pio tablete uricna je vilau granicama normale max do 420, ALI cim je bio praznik-Bajram, jeo sam 3 dana za redom, meso , male kolicine, i eto odmah napada na palac, napad je trajao dan blago otecen prst jedva primjetno , i bol pri kompresiji na zglob taj , i jedno sat vremena sam imao bolove i kad mirujem , jako probadanje u prstu , jel takav opisi napada kao i kod vas, jeo sam visnje, tresnje, popio 2 kolhicina, i sad na prstu kao da nista nije bilo, sve u roku od 24h , bio sam kod nefrologa danas, zbog eritrocita u urinu-povremenih, zadnji nalazi hvala Bogu svi su ok, neki kazu udario se, neki istegao, neki pijesam, a ja ga pitam dal je moguce da je od kristala bilo ostecenje sluznice, kaze moguce nema drugog uzroka, i rece smanji meso minimalno, pij sto vise tecnosti i vise se kreci , ovaj pokusaj cu sad probati smanjiti meso i kad budem i gram mesa jeo, popit cu alupurinol, i ako napada ne bude, nastavit tako, a ako se pojavi, prelazim na alupurinol kao i vi , i ja se ne plasim bolova gihta, glavni problem i jest to sto mozemo ostetiti bubrege sa kristalima-tofima , i dovesti do intersticijskog nefritisa, mada ja vjerujem da necemo do toga doci, jer se ljudi bas zapuste. koliko godina vi imate giht ? i koliko cesto su vam se poceli javljati napadi prije nego ste poceli sa terapijom ? i kolika vam je uricna sad zadnji put kad ste mjerili ? pijete li sodu , meni je dr rekla da pijem sodu, preventivno za stvaranje kamenca, ili kiselu vodu . pa me cudi kako vama to niko nije rekao

 92. Giht se leči  23. јула 2015. at 17:49

  Milane, treba stalno da pijete alupurinol, čitav život, ako imate giht.

  Ja, već sam vam pisao, ali ću ponoviti kao papagaj, stalno treba da pijete alupurinol, ne treba da razmišljate o izbegavanju istog.

  Giht verovatno aktivno imama više od 15 godina ali su mi problemi i napadi počeli pre 5 godina. Kada mi je ustanovljen giht ustanovljen je i pesak u bubregu i žuči. Nakon godinu dana terapije sa alupurinolom više nema peska, sve se ispralo, iako jedem normalno, a nema više ni napada.

  Toliko ste mi postavili pitanja u želji da eksperimentišete sa sobom a stvar je krajnje jednostavna, treba da pijete lek svakodnevno i normalno živite. Sve ostalo je kontraproduktivno.

 93. Djordje  26. јула 2015. at 22:10

  Opet ozbiljan napad kolena. Opet levo.Terapija redovna( 300 mg dnevno Alopurinola), nije bilo „iskakanja“sa ishranom, alkoholom. Cak sam uveo plivanje(posto zivim u blizini reke) dva puta dnevno, onako muski – i to mi je bas prijalo. Do juce popodne. Uzeo odmah Brufen od 600(trenutno sam na 1800 mg Brufena dnevno), ali je otok mnogo velik i bol bas snazan. Otprilike dve nedelje sam bio miran i ponovo…Bas, bas me muci. Idem dalje sa terapijom, shvatio sam da je koleno najproblematicnije (zahvalnost Giht se leci), samo me toliko muci da prosto moram da podelim sa Vama….Nadam se da ce biti bolje, dok ovo pisem uzasno se mucim da do kupatila odem…

 94. ja  7. августа 2015. at 04:23

  Djordje, koliko ste sigurni da se pridrzavate hrane ??? razumijem za ciscenje i napade nakon pocetka terapije alupurinolom ali meni se cini , da se vi ne pridrzavate hrane dovoljno, citao sam vase ranije postove, i da se primjetiti da ste gurman , isti sam takav bio , smrsao sam puno, mene je mozda to i kostalo gihta, ali sam imao zelju da smrsam, i znam koliko je tesko odricati ce hrane, tj jesti ono sto bas i ne volimo , zato vam prijateljski savjetujem da pored tableta povedete racuna o ishrani jedite meso 2x mjesecno , a proteine unosite preko mlijecnih proizvoda , alkohol izbacite skroz i pomaka mora biti, nadam se da se necete ljutiti na ovu pricu 🙂 ali .ponavljam znam kako je tjesit sam sebe „cuvam se hrane“ a cim se nesto ponudi ja pojedem, tako je bilo, sad sam postao odlucniji , crveno meso – zaboravio okus, nisam jeo vise od 5 mjeseci osim par puta u komadu pite. i to za praznike i tad sam imao bolove u prstu , a inace sa samom dijetom sam imao uricnu ispod gornje granice, bez i jedne tablete, ali kad sam jeo meso 3-4 dana za redom, giht je odmah dosao , to znaci ma koliko pisali da hrana i ne igra veliku ulogu u obaranju uricnje kiseline, to je greska, igra i te kakvu ulogu . ja sam kad sam ustanovio da imam giht imao uricnu 534 popio par alopurinola , i stjerao ispod granice i nisam vise ni pio nista , samo dijeta bez purina, i uricna je bila 370 na zadnjem mjerenju 405. i da dodam ne vidjeh jel to gdje spomenuto , ne utice na nivo uricne kiseline samo meso,grasak, i slicno. mozda cak i veceg uticaja ima FRUKTOZA, zato pazite koje sokove, dzemove i slatkise koristite. i jos jedva stvar, ako uzmemo npr da u mesu 100g ima 50 purina a u siru npr 10 . ako kazemo odricemo se mesa za cio zivot, a s druge strane jedemo sir nenormalno ,ili druge namirnice s manje purina, (znaci jedemo previse) opet dolazimo na ISTO kao i da jedemo meso jer smo s tim velikim obrocima i prejedanjem opet unijeli istu kolicinu purina kao da smo jeli nesto i od mesnatih proizvoda, prema tome, MI MORAMO PAZITI STA JEDEMO, A JOS VISE PAZITI I KOLIKO JEDEMO, nadam se da nisam pametovao previse

 95. Djordje  7. августа 2015. at 13:05

  Ne, ne, taman posla da se ljutim, nije tesko prepoznati dobru nameru u Vasem pisanju. 🙂 Prvo da se zahvalim sto svoje iskustvo delite sa svima nama ( pa i sa mnom), a posle da Vam odgovorim kako ja vidim stvari u vezi sa zajednickim problemom koji nas muci. Dakle, ne poricem da volim zivot. I hranu. I pice. I sve sto vole mladi..:) Ali…Kad je problem sa gihtom dosao do tacke u kojoj mi je hedonizam donosio jednu benefit – a pravio 10 uzasno teskih i losih nuspojava, odlucio sam da menjam stvari. I promenio sam ih. Dakle, sto se hrane tice, moj dan izgleda ovako: Dorucak je kafa. Ukradem od zene malo mekike ili nesto slicno, da ne bih pio lekove na prazan stomak. Rucak je tradicionalan, ali BEZ MESA. Dakle, neko kuvanje, neka krompir – corba, tikvice, supa (kad su ovi sparni dani – rucamo dorucak, tacnije ono sto je ostalo od njega:) ) E, sad…Vecera je moj najomiljeniji obrok( sto je velika greska, znam) Dakle, tu bukvalno „ukradem od sebe“neko parce hleba sa sirom, ponekad , sve redje namazem pastetu(znam da nije dobra), margarin, pavlaka ili nesto slicno…To je oko 20 h. E, sad, posto ja ne lezem pre 02 h – naravno da ogladnim. Imam ODVRATNO ruznu naviku da ne mogu da zaspim bez da nesto ne pojedem( ne znam sta bih dao za neku „formulu“za odvikavanje od toga! ) Mada, vrlo dobro znam da je „formula“ u mojoj glavi, to jest u karakteru. No, to nije sad tema. Dakle, pred spavanje „ukradem“jos jedno parcence hleba , sira, neki keksic i to je to! Dakle, mesa NEMA! Ima ga , recimo, jednom do dva puta mesecno, i to samo piletina. Da se ne lazemo, pojedem i kozicu, omakne se. Sto se tice pica, alkoholnih – po mesec, dva dana ne popijem kap. Ranije sam znao da preteram sa pivom, i to jako, sad se ne secam kad sam popio pivo. Vino uopste ne pijem. Bio je neki izlet prosle pretprosle Subote – rostlj se pekao, svirala gitara, piva i rakije gde god se okrenes, onako – ozbiljna „opasnost“ u najavi! 🙂 Popio sam par rakijica, nisam uzeo nijedan ZALOGAJ rostilja , niti popio jedno jedino pivo.I desilo se- NISTA. Nikakav bol, cak ni najmanji. Uz svakodnevnu terapiju, sport(plivanje, pisao sam o tome) – ne vidim da svojim ponasanjem iritiram onakav napad! Dakle, napad je bio takav da sam morao Diprofos! Prosto – MORAO! Prvi put, otkako imam ozbiljne napade – urinirao sam u lavor, nisam mogao do kupatila. Prvi put. Sve ovo me navodi da je „Giht se leci“ potpuno u pravu! Ja sam zapustio svoj problem do krajnjih granica – a ocekujem da napadi prestanu posle tri meseca terapije?!? Pa, nisam ja svoj problem ni napravio za tri meseca, nego sam godinama bio najpogodnije tle na svetu za gomilanje kristala! Tako da…Uz svakodnevnu terapiju, stpljenje, promene navika – verujem da ce rezultat doci. Mene je mucila jacina napada, uzasno su snazni, uzasno. Ali, „Giht se leci“mi je napisao da je to sasvim normalna stvar i da su napadi uobicajena stvar tokom „ciscenja“. Zelim da verujem da je u pitanju proces i da ce vreme(uz terapiju, svakako) doneti boljitak. Opet se izvinjavam na preopsirnost, ali ja, izgleda, ne umem drugacije…Veliki pozdrav svima!

 96. ja  10. августа 2015. at 14:02

  ja radio nalaze uricna 402 bez tableta, ali opet krv u tragu u urinu , i ca oksalata malo , znaci , pijesak u bubregu . kupujem adenuric koji mi je propisan , i pocinjem piti kako treba …

 97. ja  10. августа 2015. at 22:58

  Giht se leci, sta koristite ili sta ste koristili kod piejska u bubregu , kada su mi radil UZ nije bilo pijeska, medjutim, mene pecka lijevi bubreg plus trag krvi u urinu, i nesto kalcijevog oksalata, kontam nema sta drugo vec pijesak. danas sam citao da i soda,grejp,salate, mogu dovesti do toga, a meni dr preporucila sodu , nasao sam na netu da je preporucljiva alklalna voda, kupio sam prolom vodu , pa cemo vidjeti sta ce biti .

 98. ja  11. августа 2015. at 01:55

  Djordje, koji si ti kralj :)))) „sve redje namazem pastetu“ druze sto se tice pasteta, to moras zaboraviti da postoji 🙂 bukvalno , kolike doze allopurinola pijes i kolika ti je uricna kiselina, jesi li radio uricnu kiselinu u 24/h urinu ? svako ima svoje misljenje pa i ja , da ti mesa ne bi trebao ni pomirisati bar u ovom periodu ,a kamoli 2x sedmicno jesti , ja imam uricnu oko 400 a kad jedem tresnje ili visnje spadne jos za minimum 30. a opet moram na terapiju po svemu ovome . ps gora ti je pasteta nego bilo koje cisto meso da jedes.

 99. Giht se leči  11. августа 2015. at 09:42

  ja, ne koristim ništa za pesak, niti sam koristio. Kad sam krenuo sa redovnom terapijom lekom sve je organizam sam regulisao vremenom. To i inače i jeste svojstvo organizma da se samoreguliše kada mu obezbedimo uslove za to, a kod bolesti gihta je jedan i jedini uslov: da se piju lekovi redovno.

  Sve ostalo uradi priroda sama.

  Tako će i kod Djordja vremenom možda biti još jedan do dva, maksimalno tri napada gihta, i to će biti sve slabiji i slabiji, i na kraju će nestati. Sve je to pod uslovom da je redovno na terapiji lekovima, jer vremenom mu se telo iščisti od kristala mokraćne kiseline i nema više šta da mu napravi napad gihta.

  I nema veze što jede paštetu, i ja je ponekad pojedem, baš kao i vino, jagnjetinu, piletinu. Ako si redovno na terapiji lekovima, možeš da jedeš i zabranjene stvari, ne baš svakodnevno, ali možeš. Moja supruga se smeje kada me ljudi pitaju za giht, i kako mogu da jedem zabranjene namirnice, a moj odgovor je:

  „Kada pazim šta jedem popijem jednu tabletu alupurinola dnevno, a kada ne pazim, popijem dve tablete 😉 “

  I u tome je sva mudrost ove bolesti jer tableta nadomesti ono što telo ne uspeva da uradi zbog genetske greške.

  A to što „ja“ pokušava sa eksperimentima sa hranom a bez terapije je samo potvrda da nije razumeo suštinu gihta, odnosno mehanizam bolesti. Na primer, destilovana voda ne prenosi struju jer nema u njoj jona i katjona, tek kada se doda malo soli, struja može da potekne kroz vodu. Tako je i sa gihtom, kada se doda tableta sa aktivnom supstancom proces razgradnje purina (koji se prirodno dešava kod zdravih osoba a ne dešava se kod onih koji imaju giht) počne da se dešava, purini se normalno razgrade i ne ostave mokraćnu kiselinu i osoba funkcioniše kao zdrava.

  Nema tablete, odigrava se samo poremećen proces u telu, bilo da jedete hranu sa više ili manje purina, uvek se stvara više mokraćne kiseline. Ona nekada bude na granici normale a nekada i ne, ali je to sve „bajanje“. A pošto ne možete da izbajate za svaki minut dana šta će biti, kristali se malo po malo stvaraju i talože po bubrezima, zglobovima, jetri, itd.

 100. Djordje  12. августа 2015. at 23:37

  Ja, niste dobro procitali-meso na meniju jednom do dva puta MESECNO, a ne nedeljno. Sto se pastete tice – ako je skodljivo dva puta nozem zagrabiti po pasteti i namazati na hleb – onda cu ja definitivno i zauvek biti bolestan od gihta! 🙂 Dakle, ovako: Ako se pridrzavamo svega – ZABRANJENO: Sva crvena mesa(a ni pilece bas, ako ne mora – a kozica nikako), sve preradjevine(kobasica, slanina, cvarci, iznutrice, sunka, pasteta, mesni narezak i jos toliko CARSKIH proizvoda…) Riba u konzervi – niposto! Kako neko rece gore u postu – ni mlecni proizvodi nisu pozeljni, sirevi posebno! Pivo – ni na slici, vino – takodje. Rakija – bas ako je pokojnik voleo – pa da se ne uvredi – dakle, samo ne dacama, eventualno…:) Izvinite, a sta nam ostaje?? Ipak sam ja sve vise uverenja da je „Giht se leci“ potpuno u pravu. Svakodnevna terapija, kod zapustenih osoba(poput mene) – uporna, dugorocna i rezultati moraju doci! Ja sam redukovao i hranu i pice, ozbiljno ih redukovao, promenio navike, ali ne zelim da vegetiram. Imam 202 cm, 107 kg(i jos ce dole) i ne zelim cak ni da zamisljam sebe kao „manekena za zelenis“ i coveka koji ne popije ni kad mu se sin zeni, kad dobije unuka…Kad se razvede, ne daj Boze… 🙂 Dakle, ne zelim SASVIM da se odreknem svega i to je moja poslednja rec na tu temu. Promena navika – DA, konstantna terapija – DA, umerenost – DA, ali da se lisim bas svih zivotnih zadovoljstava – NE, pa sta god da „kosta“. Inace, posto ste me pitali za terapiju – pijem svaki dan(odjednom) 300 mg Alopurinola, to je svakodnevna terapija. Cesto uz Alopurinol popijem i Brufen od 600 mg, ali to je u danima kad imam bolove, manjeg ili veceg intenziteta. Mokracna kiselina je varirala, najvise je bila 650, a od kako sam saznao da imam giht – mislim da je nikad nisam doveo ispod gornje granice. Kazem, ja sam bio najnedisciplinovaniji pacijent ikada, bar tako mi je doktorka rekla. Vadim krv u toku meseca i javljam….Pozdrav svima!

 101. ja  14. августа 2015. at 00:57

  giht se leci, da vas ne uvrijedim ali sa sigurnoscu mogu reci da znam vise od vas o mehanizmu nastanka gihta svim posljedicama gihta i slicno… student sam medicine , znam mehanizme, ovdje sam striktno zbog iskustava drugih , i tu znate vise od mene jer imate giht duze od mene , kod mene je cak upitno da li i imam giht , ja mislim da imam , ali bilo je nekih dr koji su u dilemi da li je giht, i slali me na uz zgloba, ali ga nisam uradio . sto se tice pastete ako je vi jedete ne mozete tvrditi da pasteta nije losa i da se moze ponekad jesti… ja Djordju dajem savjet da ju izbaci iz svog zivota upotpunosti , pa nek poslusa koga on hoce…
  sto se tice terapije tu sam se slozio s vama, ali isto nemamo svi nivoe uricne kiseline iste, ti pijes jednu tabletu , Djorodje 3 tablete i opet ne moze uricnu dotjerati u normalu , a ja sam pio par dana svaki drugi dan jednu tabletu i uricna je bila mnogo ispod granice, a bez tableta sam na 400. iako kod osobakoje imaju giht uricna mora biti ispod 357mmol/l sto se tice eksperimentisanja i sami ste rekli da niste poceli piti tablete cim ste otkrili giht , tako i ja, svako se trudi da pokusa na neki drugi nacin , a ne da se veze za tablete, i sama dr, i profesori su mi rekli da pokusam prvo ishranom dotjerati uricnu . a ako to ne urodi plodom onda na medikamentoznu terapiju . i nije tacno da su sirevi strogo zabranjeni , pasteta je gora od njih bar 1000x

 102. Giht se leči  14. августа 2015. at 13:30

  Jeste „ja študentu“, pašteta je loša, vrlo loša namirnica za jesti, a posebno za giht. A tu spada i pivo i vino i meso divljači, slažem se. Ne kažem da to nije tako, ali ga ipak ponekad konzumiram, bez posledica.

  Možda me niste razumeli dobro, čim sam otkrio da stvarno imam giht ODMAH sam krenuo sa tabletama. Manje jedem paštetu od tada, ali tableta to rešava 🙂

  Naravno da svako individualno reaguje na giht i da mu treba manje ili više tabletica, jedna, dve, tri, četiri … Djordju bih savetovao da pije 2 x dnevno tablete, 2 ujutru i jednu uveče, logičnije je rasporedjeno dejstvo.

  Vaši profesori medicine se drže tradicionalne ideje oko gihta da se on reguliše hranom, mada zadnja istraživanja pokazuju da je uticaj izbora hrane na stvaranje mokraćne kiseline zapravo mali i nije presudan. Kako inače da objasnite paradoks da dijete nije preporučljiva ljudima koji imaju giht, jer se onda stvara više mokraćne kiseline (a zapravo se manje jede i to još možete jesti non giht hranu i dobiti visoku razinu urične kiseline).

  Ok, to je old school mišljenje koje je izgradjeno na jednostavnom principu a to je da su razmaci izmedju napada gihta ponekad dugi jer se kristali mesecima talože bez reakcije tela, pa kažu bolje da ne pije lek, a kad dodje napad nek malo kuka, proći će i idemo dalje. Ako zagusti sa peskom i kamenjem u bubregu, onda ćemo ga na tablete i ispiranje, pa opet pustiti „prirodno“.

  Imao sam jednog lekara koji je mislio i preporučivao tako, ali sam se potrudio da materiju malo šire sagledam i prihvatio sam inostrano gledište da se lekovi stalno piju, jer se onda stvarno kontroliše nivo mokraćne kiseline u telu i neće biti ni napada a ni taloženje mokraćne kiseline. Tim pre što smo stariji godinama, kristali mokraćne kiseline opasnije deluju na naša tkiva, koja više nemaju snagu da se brže i lakše revitalizuju.

 103. Slavica-caca  3. децембра 2015. at 10:48

  Postovani ,
  Hvala na odgovoru.
  Moja sestra ,72g,163cm, 109kg PUSAC 1 kut.dnevno vec 55god.a ponekad do 2kut kad je nervozna -emotivno nabijena,zali i place za svim i svacim!
  Da li to utice na GIHT ?
  Njoj je otstranjen treci prst desnog stopala 22.07.15g.ecena od dijab.2 sad je u gran.vredn.
  Na terapiji je alopurinola 200mg dnevno.MK je 272,urea 8,2 , kreatinin 85…
  Dijetu sprovodo po semi VMA … Povremeno joj na stopalima izidju cvorici i po koja crvena fleka precnika 2cm… Inace
  Koliko setnja pomaze,jer samo sedi i lezi?
  Molim vas da mi odgovorite na mail:slavicacaca4@gmail.com

 104. Giht se leči  3. децембра 2015. at 17:22

  Slavice, emocije ne bi trebalo da utiču na giht. Giht je stvar biohemije i enzima na koje emocije ne utiču. Nisam našao u literaturi da je to bitno.

  Čvoriči i crvene fleke možda mogu biti od dijabetesa ili nečeg drugog, nisu od gihta. Od gihta se dobije jak bol tamo gde je crvenilo ili se stvore tofe u tkivu, kao kamene pločice.

  Dobro reaguje na Alupurinol, samo neka nastavi da ga pije. Giht u njenom slučaju nije suštinski problem. Redovna terapija i giht će biti pod kontrolom.

  Svakako da MORA da se šeta. Kretanje je život. Ležanje je odumiranje, tim pre što ima dijabetes.

  Pitajte vašeg lekara za savet, možda treba da lečite psihu pre svega.

 105. draganpz  2. јануара 2016. at 01:46

  nedavno je Doktor utvrdio da imam giht,imam jaku otekliu na levoj nozi donjem delu stopalo do zgloba, i poceo je bol i na kolenu.dobio sam terapiju Alopurinol 300mg dnevno ipobrufen 400mg po potrebi i Discus compositium 2.2mg ampule svaka 4 danax1ampula.da li je ova terpija u redu .

 106. Billy  2. фебруара 2016. at 00:16

  Kopriva cisti mokracnu kiselinu iz organizma, cisti jetru i krv. Iz iskustva pisem jer su mi palcevi trnuli skoro dve godine, a nisam znala o cemu je rec dok nije krenuo palac da mi se krivi. Tada sam otkrila da se to desava zbog mokracne kiseline, a inace sam u to vreme imala i neki cudan osecaj zatazanja u jetri. Pila sam po 1 litar dnevno caj od koprive 21 do 23 dana, nakon toga se pravi pauza mesc dana. Ja sam pila samo jednom i bilo je dovoljno. Nivo mokrecne kiseline se vratio na normalu i prilikom sledece provere krvi je i dalje bio normalan. Ko god ima problema sa kostima kopriva je dar od Boga za njega. Izuzetna je za krv i kosti, samo treba biti disciplinovan. Ja nisam pila nikakave lekove, sada samo nosim separatore da vratim prst na mesto.
  Naravno ne treba odustati od terapije ali je treba dopuniti. Otac mi je bolovao od raka kostiju i na njegovom primeru sam se uverila koliko je pomagala kod same bolesti, a i u toku hemoterapija jer je puna hlorofila.

 107. Kopriva  21. априла 2016. at 03:02

  Poštovana „Billy“, pažljivo sam pročitao Vaš komentar i jako me je zaintrigirao. Naravno, trpim jak bol u palcu i mislio sam da se radi o klasičnom isčašenju. Kad vratim film unazad sećam se da sam takav bol imao pre jedno godinu dana, koji je trajao nekoliko dana i sam po sebi nestao iznenada kao i što je došao.
  Kontrolu mokraćne kiseline nisam radio, aliću već sutra.
  Vama se obraćam molbom da sa nama podelite recept čaja od koprive (sveža-suva kopriva)

 108. Giht se leči  22. априла 2016. at 21:17

  Kopriva je sjajna biljka ali nije ni u kom slučaju dugoročno rešenje za giht, kao ni bilo koja druga biljka.

  Billy je dao svoj primer gde kopriva dobro deluje i verujem da je tako, ali to nije dovoljno za obolele od gihta. Kod obolelih od gihta nivo mokraćne kiseline je stalno visok ako se ne piju lekovi. Litar čaja od koprive verovatno može da spusti nivo mokraćne kiseline na dnevnom nivou ali čim se sa čajem prekine kristali mokraćne kiseline se stvaraju u krvi i talože u mišićima i zglobovima.

  Svaki dan u kome ne popijete lek ili neki čaj diuretik, tipa kopriva, peteljke trešnje, zečji trn, dovodi do taloženja kristala u tkivima. Deo njih se izluči kasnije kada pijete čaj ali većina ostaje i taloži se kumulativno godinama i onda neočekivano nastupi napad gihta!

  I onda se ljudi čude kako su dobili napad a merili su mokraćnu kiselinu posle terapije čajem i sve je bilo u redu. Kad bi merili nivo mokraćne kiseline svaki dan tri puta u toku dana i kako im vrednosti variraju, shvatili bi u čemu je problem.

  Dobra je kopriva ali je daleko bolji Alupurinol svaki dan.

 109. dijeta  26. априла 2016. at 01:10

  Gledao sam razne komentare, ni jedan tačno ne opisuje koje namernice treba izbegavati a koje koristiti. Npr. u nekim komentaima i konstatacijama pasulj i grašak sadrže visoku koncetraciju purina, a u nekim komentarima se preporučuje dijeta na bazi pasulja?
  U nekim preporukama mi bi trebali da budemo samo na vodi, meso ne, većina ribe ne, zelena salata ne, kupus ne.
  Šta jesti?

  ?

 110. potrosac  20. маја 2016. at 14:09

  Ljubazno molim da se tekst potpise kao placeni oglas tj advertorial za navedeni lek.
  Za svakoga ko iole ima iskustva u marketingu ili makar citanju slicnih tekstova u magazinima, moze da uoci naruceni/placeni tekst.

  Na ovaj nacin dovodite potrosace u zabludu i flagrantno reklamirate medikamente i pritom iznosite pausalne izjave na racun alternativnih nacina lecenja.

  Znam da u zakonu o oglasavanju i zakonu o zastiti potrosaca imate obavezu da to ucinite ili uklonite tekst sa sajta.

 111. Giht se leči  20. маја 2016. at 22:32

  potrosac je očigledno „zalutao“ na ovu temu, jer da nešto zna o bolesti koja se zove giht i da je pročitao tekst, znao bi da su njegovi komentari potpun promašaj, fail, očigledno neznanje.

  Pošto sam autor teksta koji sam poslao ovom sajtu kao iskustvo koje može drugima da pomogne, moram da reagujem na ovaj maliciozan i stvarno glup komentar osobe koja se potpisuje kao „potrosac“.

  A zasto je potrosacev komentar glup, pošto je pokušao da se pravi pametan tamo gde mu nije mesto, objasniću u par kratkih crtica:

  1. Giht je neizlečiva genetska bolest – ne pomažu ništa drugo do medicinski lekovi. Tekst to i objašnjava da oboleli ne gube vreme tražeći prirodni lek koji ne postoji.

  2. Svi lekovi za giht su navedeni kao generička imena – Alupurinol je generički lek, proizvodi ga mnoštvo različitih farmaceutskih firmi, a nijedan proizvodjač nije promovisan u mom tekstu. Nijedan!

  Otkud onda ovo plaćen oglas? Od koga?

  3. I možda najznačajnije, Alupurinol je smešno jeftin lek – 170 dinara za 40 tableta, jedna do dve tablete se koriste dnevno, i namenjen je jako malom broju ljudi koji imaju giht. I ko ima interes da plaća reklame ili naručene tekstove za jeftin lek koji svakako oboleli moraju da uzimaju? Potpuno nelogično zar ne, ali pokazuje da maliciozna osoba pod imenom „potrosac“ u stvari i ne zna o čemu piše – nije u materiji.

  To je stvarno žalosno, da postoje ljudi koji isijavaju nadobudnost i prave se pametni kao nazovi zaštitnici potrošača tamo gde ne treba a da ne shvataju o čemu uopšte pišu.

  Mene kao autora ovakav egoističan stav vredja, tim pre što sludjuju ljude kojima treba savet i znanje o bolesti, pa ne biram reči da iskažem svoje ogorčenje ovakvim komentatorima.

 112. ja  31. маја 2016. at 01:48

  Ako sam dobro razumeo, oboleli od gihta – NIKADA vise ne mogu bez leka, da jedu meso i piju alkohol!?

 113. Giht se leči  3. јуна 2016. at 18:52

  Pokušao sam da objasnim u tekstu i komentarima kako bolest deluje. Ona je vrlo jednostavna – ako ne pijete lek stvaraju se kristali. Neke telo izbaci neki ostanu.

  Kad jedete više mesa, piva, vina više se kristala stvara u telu a posebno ako ne pijete lek. Lek sprečava kristalizaciju.

  Piješ lek redovno i jedeš normalno.

 114. Chika Woya  17. јула 2016. at 17:28

  Pitanje za autora tekta – Ja imam giht oko dve ipo godine i u svemu se slažem sa vama. Pijem alupurinol svakoga dana, principijelno vodim računa o ishrani i piću, ali ponekada prekršim pa pojedem i popijem ponešto – tada udvostručim dozu alupurinola kada odem na proslavu i sutra ujutro. Pitanje je da li se u akutnoj fazi (kada su bolovi izuzetno jaki) izbacuje alupurinol, i ako je tako kada se lek ponovo uključuje u redovnu upotrebu? Hvala

 115. Goran  20. јула 2016. at 16:07

  Potrošač je u pravu, ovo je čista reklama za alupurinol! Dovoljno je vidjeti na koji agresivni,omalovažavajuči i uvredljiv naćin gos.Giht se Leči, odgovara! Najvažnija je ishrana kod gihta, medikamenti se samo uzimaju kad se dobije napad Gihta ( koja je jako bolna tj. neizdrživa bol) sve dok bol neprođe skroz. Ako se posle toga nepazite, i nastavite kao prije, Giht če vam se opet vratiti, može to potrajati par godina da nemate nikakvu bol, ali večinom se vrati nakon par mjeseci, i onda opet nanovo, medikamenti i pažnja u ishrani itd.Uglavnom ako se pazite šta jedete i pijete, Giht če vam se uvijek vračati i to u sve kračem periodu, dok jednom nepostane kronično. Hranu i piče konzumirajte u kojoj nema puno Purina (goglajte šta su purini), znači manje mesa, pogotovo nemojte jesti iznutrice, bubreg, jetra, želudac, od piča najviše ima Purina, žestoka piča a pogotovo Pivo, ako več nemožete bez piča, onda barem vino pijte.Jako dobro pomaže čaj od koprive, a mene kad počne opet boliti, uzmem frišku koprivu i ožegam se na mjestu gdje boli, normalno sad opet če vas pržiti kopriva, ali to prođe za oko pola sata i onda če bol od Gihta biti manja, a što još bolje pomaže je konzentrat od trešanja als bez industrijskog šečera, samo čisti konzentrat (koji nije baš jeftin, ali ko ima trešnju nek si sam napravi).Uglavnom morat če te svoj način ishrane promjeniti , može se nekada omaknuti da jedete i pijete sve i svašta, ali to nesmije biti dugoročno.

 116. Goran  20. јула 2016. at 16:10

  Jedna mala greška! Uglavnom ako se ne pazite šta jedete i pijete, a ne ako se pazite!

 117. Giht se leči  20. јула 2016. at 16:23

  Chika Woya – sve vreme se pije alupurinol, i kad imate napad gihta u akutnoj fazi i kad je sve mirno. I pije se doživotno, bez prekida ako hoćete da održite zglobove i tkiva zdravima.

  Napad gihta je u stvari napad artritisa – upala zglobova i ligamenata. Giht je artritis koji se srećom najlakše kontroliše alupurinolom da do njega ne dodje. Kada dodje do artritičnog napada ne prekidate alupurinol već samo koristite neke lekove za bol protiv artritisa: Arcoxia, Brufen, …

  Goran – ne znam koliko imate godina ali vam nije najpametniji izbor da živite sa napadima gihta, jer svaki taj napad trajno oštećuje vaša tkiva. Kada vam ošteti koleno ili rame da ne možete da ga više normalno koristite, setićete se čike koji vam je govorio zašto treba da se pije alupurinol i to sve objasnio na više načina.

  A vi ste bili „pametni“ i terali po svome mimo svih razumnih saveta medicine. „Sam skočio sam se upropastio.“

 118. Goran  20. јула 2016. at 16:28

  Ja ču se radije pridržavati savjeta lječnika, nego nekog čike sa interneta!

 119. Giht se leči  20. јула 2016. at 16:37

  Vaše je pravo da se upropastite, to je teško sprečiti. Samo ne verujem da vam je ijedan lekar rekao da ne pijete lekove za giht i smanjivanje mokraćne kiseline. Doduše, verovatno se ne lečite kod stručnjaka za reumatske bolesti već kod nekog interniste koji i ne zna mnogo o gihtu.

  Da ste pažljivo čitali tekst i komentare videli bi da nikakva planirana ishrana ne može da spreči stvaranje kristala mokraćne kiseline, otuda i imate napade gihta, verovatno i pesak u bubrezima i žuči koji od toga nastaje.

  S druge strane čika koji vam dobronamerno kaže da ne radite ispravno godinama unazad nema ni naznaku napada gihta, jede sve što hoće i nivo mokraćne kiseline u krvi mu je normalan, uz dve tabletice dnevno.

  Sad znam kako je lekarima sa pacijentima fanaticima koji sve sami znaju najbolje.

 120. Goran  20. јула 2016. at 17:00

  Pročito sam ja vaš tekst, to je vaše mišljenje da se nemože ishranom sprečiti Giht, a sad da ne nabrajam gdje sam sve kod kojih doktora bio, uglavnom ja živim u njemačkoj i ovdi ima specijalista za te stvari, ja znam kad se pazim, sve je ok, a kad ne opet dođe bol, moj Otac je isto par puta imao Giht i od tada se pazi, dosad nijednom još nije imo napad gihta, a od toga ima več 6 godina.

 121. Giht se leči  20. јула 2016. at 17:43

  Malo ću se ironično našaliti a vi shvatite kako hoćete ali nemačkim lekarima se više isplati da mu redovno dolazite na preglede kad vas giht napadne nego da vam daju jako jeftin lek od 1,5 eura koji traje 20 dana i više vas nikada neće videti u ordinaciji.

  Mesečna terapija alupurinolom košta manje od 3 eura (to je lek koji je jako jeftin, koji se nigde ne reklamira i konstatacija da ga promovišem je smešna jer na njemu niko ne može da zaradi od posrednika, ni lekari, ni ja kao nazovi „promoter“). I sa njim vam ne trebaju vam lekovi protiv bolova, niti idete na preglede – s vremena na vreme treba da odete na kontrolu za druge stvari, da proverite krv, bubrege itd,

  Zato su farmaceutske kuće izmislile Adenuric, koji je bolji lek za giht od Alupurinola ali i desetinama puta skuplji. Jedino tako mogu nešto da zarade od pacijenata.

 122. Goran  20. јула 2016. at 19:23

  A dobro kojem to Doktoru nije u interesu da dolazite češće kod njega, mi više nismo za njih pacjenti več mušterija! I taj ljek što spominjete( Allopurinol) se u njemačkoj nemože dobiti bez recepta i taj se ljek koristi samo kad imate kronični Giht.

 123. daca  12. септембра 2016. at 14:55

  Savet za Gorana i Potrosaca ljudi ko ste i sta ste vi u stvari ko vam daje za pravo da bilo sta pisete ili komentarisete skinite nam se s neceg i dajte radite nesto u zivotu osim sto pisete gluposti i gluvarite po internetu,besposlicari…

 124. josip  25. септембра 2016. at 09:36

  Slucajno sam ovo vidio. Meni je u nalazima primjecena povecana mokracna kiselina, oko 600.
  Moja dr, inace jako savjesna zena, prepisala mi je alopurinol i to najmanju dozu od 100 mg dnevno i rekla mi je da pijem dnevno 1 l caja od koprive radi jace diureze. za dijetu je tesko reci jer bi morao postati vegeterijanac a radi zastite srca i krvnih zila imam drugu dijetu.
  I dr me je narucila za 3 tjedna, krv i mokraca, kaze da vidimo kako to djeluje pa cemo opet razmisliti. eto moj slucaj i moja prica.

 125. vladan  11. октобра 2016. at 18:54

  Stvarno ste zesci kreteni vi svi koji pametujete o nekakvim reklamama,potrosacima i sl .Pametujete a nemate pojma o cemu pricate! Takva je vecina danasnjeg svijeta! Poslusajte covjeka koji je usao u srz problema i koji je “ doktorirao“ na problemu gihta vise nego bilo koji dr! Govorim vam iz iskustva! Sva cas Lijek za Giht! Ovo tvoje predavanje treba ostampati i dati svakom reumatologu koji je bio na specijaluzaciji!

 126. Miloš  26. октобра 2016. at 09:51

  Sjajan članak i prava pomoć obolelim od gihta. Informacije direktne, jasne i tačne, sve što nedostaje svim ostalim člancima o istoj temi. Naišao sam na ovaj članak 2012. i odmah ga zapamtio. Ipak, rešio sam da probam sa prilagođavanjem ishrane. Izabrao sam 80/10/10 (frutarijanstvo) i nisam pogrešio. Od tada nisam dobi oni grip i teško je objasniti osećanje da ne mogu da se razbolim. Od gripa, ebole, svejedno. Bubrezi su se popravili, kao i srce, koža, šećer a uz to i mali milion manjih tegoba i zdravstvenih problema. Ipak, giht se vraćao, isprva retko ali prošle godine me je sastavio od decembra do maja, otoci i grozni bolovi su se šetali od palca, stopala, skočnog zgloba, kolena, pa druga noga … praktično 6 meseci agonije i skakutanja sa štakama. Ove godine me je snašlo 22 septembra (poslednji dan leta) i iako sam bio spreman da trpim, uhvatio mi je koleno. Onda sam rešio da je dosta sa prenemaganjem i odmah sam postupio po vašim savetima. Arcoxia 90 mg (što je manje od preporučenih 120mg) je učinila čudo. Posle prve pilule sam prošepao a posle treće sam normalno hodao (umesto u maju kao što sam očekivao). Istovremeno sam počeo sa Alupurinolom 200 mg.

  Nažalost, 10 dana posle poslednje Arcoxia pilule me je uhvatio palac. Ništa strašno, ali se bojim da ponovim Arcoxia terapiju jer je prošlo samo 10ak dana. Kakva su vaša iskustva? Koliko su bile udaljene terapije Arcoxiom kod vas?
  TIA

 127. Kele  11. новембра 2016. at 18:53

  Tekst je interesantan,pratim dalje.

 128. zdravstveni radnik  8. децембра 2016. at 16:49

  Imam običaj da kažem pacijentima u razgovoru o njihovim tegobama „sve je
  individualno“,misleći na činjenicu da svaki organizam reaguje na svoj način.
  Naravno da se može govoriti o „proseku“,ali svi mi treba zapravo da osluškujemo
  svoj organizam i njegove potrebe i reakcije.Moje višegodišnje iskustvo je sledeće:
  imam povišen nivo mokraćne kiseline već 26.godina.Stav reumatologa je bio da
  hiperurikemija ne mora obavezno dovesti i do artritično gihtičnih pojava tj.kliničke
  manifestacije poremećaja metabolizma purina.Ali ja kao gurman sam vremenom
  došao u tu fazu!I šta sad?Kao zdravstveni radnik apsolutno podržavam savet
  lekara o upotrebi medikamenata u lečenju,lično koristim alopurinol 2×100 mg
  dnevno,pijem dosta tečnosti,Prolom voda mi prija(evo malo naručenog epp-a)
  nisam sklon pijenju čajeva,ali vredi pokušati,jer je prirodan način,ali lično ne
  preporučujem da bude jedini.Što se tiče ishrane,umerenošću,a ne isključivanj
  em bilo koje namirnice,uz stalnu upotrebu odgovarajućeg leka,hidriranjem, faze
  mirovanja mogu biti vrlo dugotrajne.
  Kako se ponašati u akutizacijam hroničnog stanja?Moj način:obavezno NSAIL
  koji preporuči lekar i mirovanje.U upustvu o upotrebi alopurinola se kaže:ne
  uptrebljavati lek u fazi napada!
  Veliki pozdrav.

 129. nada romakov  14. децембра 2016. at 10:42

  Molim Vas da prokomentarišete činjenicu da na deklaraciji za ALOPURINOL piše da je kod uzimanja ovog leka potrebno POSEBNO VODITI RAČUNA u toku tenutnog napada,odnosno,u toku taloženja produkata mokraćne kiseline (što verujem da Vam je poznato),dok iz Vašeg iskustva proizilazi da se kontinuirano koristi svakodnevno,što znači i u toku napada.Zanima me Vaše mišljenje da li tu postoji kontradiktornost i šta znači „posebno voditi računa“ ,obzirom da su lekari mog supruga upozorili da alopurinol ne pije u toku,nego tek po prestanku akutnog napada ?
  Inače,veoma sam Vam zahvalna na jasno i iskreno iznetom iskustvu i dobronamernoj želji da pomognete drugima koji pate od ove bolesti.

 130. Giht se leči  15. децембра 2016. at 18:02

  Opet i opet moram da ponavljam kao papagaj jedno te isto: Ko ima giht treba svaki dan tokom čitavog života da pije Alupurinol.

  To je jedina terapija ako želi da izbegne napade gihta i oštećenja zglobova. I nije bitno da li ga pije tokom napada gihta ili ne, jer treba da ga pije stalno. Nije problem ako se uzimanje Alupurinola preskoči par dana ali ne treba da se preskoči par nedelja ili meseci.

  I to što piše u uputstvu je nebitno za celu priču. Kad sam počeo da ga pijem nisam više prestajao. Imao sam u prvih godinu dana 3 napada gihta, sve slabiji i slabiji, dok nisu konačno prestali.

  Godinama unazad nema više napada gihta i rezultati krvi su dobri. Jedna do dve tablete dnevno.

  Pročitajte ponovo text, ne mešajte Arcoxiu i Alupurinol, jer Arcoxia nije lek za giht nego lek protiv upale i bola. Jedini lek da ne dodje do gihta je Alupurinol ili Adenurik, nikakva hrana na voću, dijete ili čajevi ne mogu tu pomoći, samo gubite vreme i oštećujete zglobove.

 131. Stevo  3. јануара 2017. at 09:22

  Giht se leci je potpuno u pravu,tj. Trositi tablete protiv gihta i normalizovati ishranu i konzumiranje alkohola,kao sto kaze moj Danski doktor “ koristi sve ali u granicama :).pozdrav stevo iz dk

 132. Ljupco  3. јануара 2017. at 22:59

  Velika zahvalnost potpisniku Giht se leci…zahvaljujuci njegovom iskustvu i preporukama i ja sam stavio giht pod kontrolom…svi koji misle drugacije,samo gube dragoceno vreme..voleo bi da mi Giht se leci,ukoliko je moguce,posalje svoj imeil radi nekih dodatnih sitnih kosultacija…jos jednom puno hvala korisnice Giht se leci…

 133. Snezana  4. јануара 2017. at 22:16

  Ljudi nemojte se zavaravati!Jedini lek za giht je Adenuric.Moj tata ima giht15 godina,pio je Alopurinol i nista!Kad sam ga u martu 2016 odvela jedva pokretnog na kliniku za reumatologiju kod prof .dr Radunovica i dr.Katarine Pasalic ,rekli su nam da lek postoji ali da je skup.Adenurik kosta od 3300-3700din,ima ga u dozi od 80 i 120mg.Moj tata sad pije pola od 80mg i mokracna kiselina je oko 300.Imao je u martu 765.

 134. Lala  5. јануара 2017. at 12:31

  Lala
  Autor ‘Giht se leči’ je sasvim u pravu, ali ne uspeva da „usreći“ one što bi pomoću par tableta ili nakon nekoliko sedmica da se izleče, alopurinolom ili bilo kojim drugim lekom. Neće!
  Metabolički poremećaj uzrokovan genetskim deficitom NE MOŽETE izlečiti, ali neizbežnu auto-reakciju organizma na uvećani nivo urične kiseline u krvi i depozite soli koji nastaju usled nedovoljnog izbacivanje, to ćete sigurno, jeftino i trajno rešiti alopurinolom.
  Bilo da vas muči primarni, sekundarni ili pseudo giht – svejedno.

  Nije idealan lek, (nije nijedan) imao sam nuspojave (perutanje kože, bubrezi), no vremenom, uskleđnom ishranom i doziranjem (sa 200 mg na oko 100 mg) sam savim regulisao nuspojave. Uz trošak od ca.1,2 € po kutiji 40 kom., a svaka mi traje 7 nedelja, to je ca. 9 € za godinu!
  Tako činim već 8 godina i tako ću i nadalje -dok trajem.

  Pročitajte svi ponovo odgovor od 3. juna 2016. sve vam tamo piše!
  Pisanje Gorana (20. jul : „…samo kad imate kronični giht!“) i drugih pokazuje da nisu razumeli svoj problem.
  Giht jeste hronično stanje i trajno, kod svakoga ko ga ima, bez razlike.
  Napadi artritisa su akutni, – razna mesta, različite manifetacije…

  Smanjite unos štetnog (ne možete izbeći purine, neke osnovne aminokiseline su purini), povećajte eliminaciju (što više tečnosti – da, i meni je preporučena Prolom voda), i nemojte prestajati s dnevnim unosom preventivnog leka.

  Metod „dupla doza pre i posle slavlja“ -kad se s razlogom očekuje problem nema baš opravdanja. Nije to kolhicin, (nekada jeste bio takav ‘recept’…)
  I kad se preteruje, bolje duplirati unos tečnosti nego duplirati lek. Radije umesto još polića rakije i druge masne pečenice birajte nešto posno, pa vino, još bolje špricer i sve što će nedostajati tokom slavlja biće odsustvo mučnih bolova narednog dana.

  Pozdrav Stevi i Danskom dr-u: Svega, al’ u granicama !
  A granice će svako najispravnije sam sebi odrediti !

 135. Jovan 26  24. јануара 2017. at 23:53

  zdravo ljudi imam giht neznam.koliko duho bas ali ove godine su napadi toliko ucestaliji da sam.jedva lekaru dao mi je voltaren
  calchicum dispert nije reklama jedino mi ovaj lek pomogao kod napada pio sam po dve svakih sat vremena!
  Da li neko i.a iskustva sa ovim?imam i taj alupurinol probao sam kada sam imao.napad i bummm jos gore bolovi…
  levi palac izmedju koska je porasla deformacija posle se vratilo na mesto 95%ostalablaga deformaci ja tako i.na drugoj strani u korenu prsta ,da li ce se deformacija vratiti u prvobitnom polozaju ili sta da radim?

 136. milica  5. марта 2017. at 13:31

  Vidim da se mnogi hvale ucinkom koprive.I ja bi rekla nesto u njenu hvalu.Kad sam imala dve operacije pod totalnom narkozom i nisam znala sta da radim posle jer doktor je rekao da moram sam organizam da se oporavi.Onda sam shvatila da mi je krv u kolapsu.Uzela sam Vujakliju i razgledala sta da radim da ocistim krv.Da kazem to je bilo vreme kad nisam imala internet.Zakljucila da sve sto trebam da uradim je da pijem caj od koprive i caj sam pila celo prolece i leto.Nosila sam sa sobom flasicu caja i pijuckala kad sam zedna.I to mi je pomoglo ali giht se kasnije poceo muciti.Nisam znala da je to giht.A i kao mlada sam imala problema sa bolovima povremenim a nisam se dozvala pameti da je to od ishrane.Te sad moram paziti na ishranu koliko je moguce jer volim da jedem sve.Puno pozdrava citaocima i svima neka paze o ishrani pa kad jedu kiseli kupus i neke druge slane namirnice neka se trude da piju sto mogu vise tecnosti da izbace visak nezdravih namirnica.Puno pozdrava.

 137. Vladimir  6. априла 2017. at 13:28

  Moze li pomoc, imao sam u februaru mokracnu kiselinu 600 pa u martu 670. Reumatolog mi je prepisao Adenuric od 80 i bukvalno posle TRI dana i tri pilule mi je nivo mokracne kiseline pao na ispod 400 (u normalu). E, sad, imam li ja GIHT ili nemam? Napade nisam nikada imao. Moram li da pijem lekove celog zivota ili ne? Da li je moguce imati visok nivo mokracne kiseline i nemati giht?

 138. RATKO  19. априла 2017. at 13:40

  Ovaj `Giht se leci` je neki opasni salabajzer, navalio covek kupujte i koristite do kraja zivota samo Alupurinol i sto je najgore naziva ga lekom. Znate li vi pravo znacenje leka, da leci a ne da smiruje neke tamo upale i to do kraja zivota. Ja ga razumem, hoce covek da obezbedi dobru zaradu do kraja svog zivota.

 139. Giht se leči  19. априла 2017. at 21:40

  Za giht ima leka ali za Ratkovu glupost ne postoji lek. Glupost se ne leči, to je trajna deformacija. Nepismen još može i da se nečemu nauči ali glup ne, jer kakvu god istinu ili znanje da mu daš on će sve pogrešno razumeti.

  Čak ne razume ni jednostavno napisano.

 140. Milanche  2. маја 2017. at 23:12

  Zdravo
  Imam 32 godine i prvi put sam bolove imao sa 30 godina. Mislim da je giht. Jednom me boleo desni palac na nogi a sledeci put levi palac. (A i ponekad onaj srednji palac… 😉 salim se) nek se barem zasmeji onaj koga sad palac boli. Uglavnom meni taj giht traje i po 7 i vise dana. Jos nepijem nikakve lekove al odlucio sam sledeci put kad ga budem imo, pocet cu.. kad imate giht najbolje je nogu staviti izpod hladne vode za 30 sekundi i onda na toplu vodu. Tako ponoviti 3 puta.. hladno toplo hladno toplo hladno toplo. To nije lek jer verovatno lek nepostoji ali ublazava bol za nekih 30min… onaj koji ima bolove neka se proba setiti sta je dan ili dva pre toga jeo. Ja recimo se secam da sam jeo sunku iz lidl prodavnice koja je konzervirana sta ja znam kolko puta. Jednom sam pre toga je pileca prsa (salamice) isto iz lidla.. probajte izbeci tu konzerviranu hranu iz tih velikih prodavnica.

  Onaj koji ima giht verovatno se lose bavi sportom tako da pocnite trcat i malo smrsajte…

 141. Jovan  15. маја 2017. at 12:17

  Postovani,

  Mislim da su rasprave koje sam ovde procitao nepotrebne ali su korisne jer citaocima omogucavaju da se oslobode predrasuda i rasciste sa dilemama ukoliko ih imaju a sve sa ciljem da ispravnije shvataju svoju bolest da bi se uspesnije lecili.
  Alopurinol je lek koji mora kontinuirano da se koristi jer utice na smanjivanje kolicine mokracne kiseline u krvi, kako se ne bi kristalizovala u zglobovima. Ukoliko ipak dodje do upale onda se koriste drugi lekovi koji samo deluju na upalu, sa ciljem da je sto pre otklone, ali ti lekovi ne smanjuju kolicinu mokracne kiseline. Dva leka sa razlicitim delovanjem koji se koriste u razlicitim situacijama.

 142. jakov  17. маја 2017. at 19:33

  imam giht 10 godina jedino ovu terapju sam koristio pijem alapurinol svaki dan 100 mg
  brufen 600 kad me uhfati bol gihta
  prehranom se moze regulisati giht cije oci nisu gladne pa moze hranu gledat na stolu da ne jede

 143. zvizdoje  22. маја 2017. at 11:05

  Pozdrav svima , ajmo se ne svadjati a rijesavati ovaj nimalo bezazlen problem. Dajte sto vise iskustva , pozitivnog , negativnog , iznesite , da mozda mozemo da stepenik po stepenik savladamo ovu bolest.
  Evo mog iskustva , ima 36 god , prvi put se desilo prije 4god , a da nijesam ni bio svjestan da je giht , cak ni doktor to nije primjetio . Igram fudbal , sportista sam inace i prilokom jednog meca , dobio sam udarac spicom u korjen palca lijeve noge , tad sam izasao sa terena .Palac tokom noci otekao i da ne nabrajam sad , svi klasicni simptomi .
  Sjutra odem kod ortopeda na rentgen vidim malo napukla kost , mirovanje , oblozi , poslije 2 nedjelje , prodje sve potpuno .
  Iduci napad se desio u jesen poslije god dana , poslije sto sam trcao i trenirao stepenice , bol u desnom koljenu , otok , 20ak dana , ortoped kaze daj krv da vidimo i otkrijem 600 jedinica urata , a gornaj granica 420 za muskarce , ok , kaze giht , dobio si ga za cijeli zivot , smanji ishranu , pij vode i to je to , posveti mi covjek 5sek svog vremena za bolest koju dobih za cijeli zivot)))
  Isto tako kako je on meni posvetio 5 sek vremena , ja svatih(pogresno) da to nije nista ozbiljno , kakav giht , nikad se nijesam prehladio u zivotu, usao u bolnicu a ne sto drugo . greska…
  evo poslije 2 god od tad , prije mjesec dana uhvati me koljeno , poslije fudbala , sad lijevo , najteza bol do sad , nijesam mogao do wc doc , racunam opet pogresno , zbog fudbala) Odem opet kod ortopeda , kost ok , rentgenski snimak , zakazano mi je za 3,4 dana skener on moze bolje vidjet , stave mi gips i doma.Ja izvadim urate i vidim 570 , znaci klasican giht .Al cu ipak otic da provjerim i koljeno na skener jer sma maximalno aktivan pa da budem siguran da nije jos nesto osim gihta .E sad , ova 2 puta u zadnjih 4 god mi je prolazio relativno brzo , bez medikamenata i bez nekog rezima smanjene ishrane u tom akutnom periodu , sad sam bukvalno iscitao na hiljade strana po internetu , sto domacih sto engleskog govornog podrucja , prilazim ozbiljno ovome , konacno mi je doslo iz glave u du..Samo ovaj put boli me koljeno 10 dana , pa se spusti u korjen palca , 5 dana , pa evo opet koljeno , pa sad palac , valjda ce stat .Izgubio sam skoro 10kg za ovih mjesec dana , pijem mnogo tecnosti , jagode , tresnje , taman im je vrijeme

 144. supermen  22. маја 2017. at 11:32

  jede se Kaviar pije se dzin)) e nema vise , na zalost

 145. zvizdoje  22. маја 2017. at 11:56

  Da nastavim)Definitivno zanm aasto sam ga dobio i kako se aktivira , sportista sam , cesto igram fudbal , vaterpolo , treniram . Poslednjih 5,6 godina sam jeo kao provaljen , znaci sigurno 300grama cokolade i cokoladnih proizvoda na dan , prsutu jedem dok ne umrem , ne stajem , budimska , meso jedem cak i u salati) e onda sve to lijepo zalijem sa koka kolom , eto alkohol jedino ne pijem mada povremeno i tu kad se skupi drustvo staro dobro se cugne al to bukvalno 3 do 4 x u godinu . Onda primjetim da sve to cuci u meni i da se svaki put aktiviralo kad sam dobio neki jak udarac prilikom fudbala .Zamolio sam par drugova da kad su mjerili krv , a znam da jedu dosta jako , provjere i ove urate , mokracnu kisjelinu , p anjima je bila oko 700 a ljudi nemaju nikakvo oticanje i nikakve bolove i nijesu sportisti))) Vjetrovatno da dodje do neke traume , jaceg inteziteta da bi se i njima aktiviralo .
  Dalje , citao sam mnogo o ovome , pritisak , secer , masti , sve su to okidaci , krvna slika mi je za 5 , bubrezi normalni , znaci ipak tovljenje je uzelo maha .
  Preporucuju se neke dijete , hrana bez purina , a kazu da ne valja ni smrsat naglo , e pa nema tog hudinija koji na casi bijele kafe , paradajzu , tresnji , jagodi nece smrsat naglo , to sam morao da naglasim doktoru jer mi se cini da ljudi nijesu normalni))
  Do sad sam rijesio da trpim i ne pijem nikakve tablete , a da definitivno promijenim nacin ishrane jednom za cijeli zivot , koka kolu vise necu okusat to mi je najlakse izbacit , ostalo , cu jest sve , al umjereno i naravno ne svaki dan , ako danas rucam neko meso , sjutra necu i tako u krug .
  Mislim da je ovo rijesenje svih problema , naravno , fizicka aktivnost , umjerena , brzo hodanje , trening , plivanje , fudbal , svoju ljubav isto izbacam , ipak mnogo je opasnosti od udarca i veliki je napor svejedno.
  Uz sve to , svako jutro cu se trudit da pijem 2 kasike jabukovog sirca , caj od koprive i ostale prirodne ljekove , koji potpomazu izbacivanje ovih kisjelina iz krvi.

  Ako ne uspijem , prelazim na ovaj alopurinol , citao sam po raznim forumima da ljudi uz njega bukvalno jedu skoro jednako i da nemaju problema(naravno ne pada mi na pamet da opet unosim tu kolicinu hrane u sebe jer mozda regulises giht al ces fulat nedje drugo , holesterol , secer , srce itd) , citah da su i u USA izmislili neku injekciju , koja ce bit dostupna za 2 god , koja na duzi period regulise urate u krvi , ima nade , moramo pozitivno da razmisljamo ,
  Tako da ako ste u mogucnosti , pisite odje kako se ko osjeca , ima li boljitaka , kako djeluju ove tablete , prirodne i ljekovi , nacin ishrane i ostalo na vas, malo sam vise nego iscrpan ,prastajte i budite mi zdravo !

 146. Vule Vu  24. маја 2017. at 23:38

  Stvarno me čudi da pojedini komentatori uopšte ne pročitaju sa pažnjom tekst i komentare osobe koja se zove Giht se leči. Čovek je sve jednostavno objasnio i ponovio nekoliko puta šta treba da se radi a šta ne funkcioniše.

  I opet se javljaju komentatori koji imaju svoju verziju borbe sa gihtom koja ne deluje.

  I opet ima mnogo njih koji ne razumeju da se napadi gihta sprečavaju kada više od godinu dana piješ alupurinol a da kad dobiješ napad gihta ti u stvari dobiješ napad artritisa i koristiš neki lek za bolove, koji nemaju veze sa nastankom gihta. To je tako jednostavno ali pacijenti nikako ne kapiraju.

  Giht je samo jedan oblik artritisa i kad to shvatiš lako ga držiš pod kontrolom. Nema tu nikakavih dijeta koje će sprečiti napad gihta, nema tu specijalne ishrane, nema tu čudotvornih biljnih preparata, postoji samo jedan jednostavan i prost lek koji piješ ceo život i posle godinu dana si miran. To je lepo objašenjeno a pacijenti i dalje pričaju o svojim verzijama gihta i lečenja.

  Pročitajte napisano, sve je objašnjeno za osnovce.

 147. zvizdoje  25. маја 2017. at 17:40

  Vule Vu ,
  Mislim da bi i ti trebao da procitas i ne samo procitas a odes kod reumatologa ili koga vec pa se strucno raspitas .
  Alopurinol je lijek uistinu , poslije izvjesnog vremena , nestaju napadi gihta , tako kazu ovi sto su ga pili , duze vremena .
  Ali , ne djeluje giht na svakoga isto , to moras da znas , ja npr imam odlicne ostale parametre , pritisak , secer , masnoca , sve kako treba , vjerovatno zato sto sam sportista , al sam jeo za trojicu i mjesto vode pio koak kolu itd , morao je doci do nekog poremecaja u metabolizmu .
  Ovdje je naglasak da covjek zivi umjereno i da ce tesko opet doci do napada , umjeren unos hrane , izbjegavanje u potpunosti , gaziranog , umjerene sportske aktivnosti i eto ti lijeka bez hemije .
  Vecina oboljelih od gihta evo im se i ja pridruzih , oboljelo je zbog ne srazmjerne ishrane ili prejedanja ili cak na suprot , gladovanja , uz svakodnevni stres i jos sijaset ko zna cega jos sto cuci u nasem tijelu .
  A ja bi volio da je tako jednostavno , popit 1 tableticu i nastavit sa dosadasnjim nacinom ,al se bojim da nije bas tako.
  Za ove sto ne shvataju , alopurinol ne pomaze u akutnoj fazi , tad se pije diklofenak , rapidol , ibuprofen , tek kad se izlijece zapaljenski procesi , moze se koristiti alopurinol da uspostavi nivo urata u krvi , eto da podvucem jos jednom…

 148. ZELJKO  27. јуна 2017. at 22:28

  Dali mokracna kiselina utice na rad srca u smislu ubrzanja pulsa.Pijem alopurinol vec skoro 2 meseca prvo su me bolele noge .ruke . kolena pa donji deo ledja pa sad skoro vrat ali je to vremenom proslo medjutim u poslednje vreme jedno 2 3 dana malo mi je puls ubrzan oko 100 do 110 pre nije bio dali to mozda ime veze sa mokracnom kiselinom

 149. zeljko  9. јула 2017. at 09:21

  Moje iskustvo sa gihtom
  Alupurinol za vrijeme upale cinimi se pravi samo gore.Naravno da treba alupurinol redovno uzimati ali za vrijeme napada nista ne pomaze.Doktori to jedva cekaju da kazu smrsaj i nejedi ono sa tabele gdje su purini u vecoj mjeri.To jeste tako pivo i meso sa rostilja aktivira odmah gicht.Kod mene giht se javlja ujutro u cetir .Zbog toga uzmem diklofenak sa odgodjenim dejstvom u deset sati i on djeluje tacno oko cetiri ujutro.Probao sam i druge lijekove ali slabo djeluju.

 150. Taki  1. августа 2017. at 17:59

  Bitola,
  Zanima me,ako je neko upučen: ako se odma da Alopurinol,dali može kasnije da se uvede Diklofenak. Doktorica reumatolog me pitala: dali su ti odmah dali Alopurinol? Kažem DA. Ona ništa ne reče ali je to pobudilo moju sumnju, pa sam listao po netu i naleteh
  na ovaj blog.
  Pre 19 dana (12/07/17) javio se bol u levom stopalu u 2 tačke. Gore i desno sa unutršnje strane. Mislio sam da je slomljena neka sitna kost. Odmah kod ortopeda, kaže da mu liči na giht i odmah traži analizu krvi. Krv je ok sa malim odstupanjima za koje kažu…ne utiču na giht. Urična kiselina 370? Dr kaze da je ipak giht i da je to individualno i šalje me kod internista (
  oni to rešavaju navodno) interenist da Alopurinol i analgetike. Nateklo levo stopalo baš dobro,ne mož dodirnuti pod.Poče da boli i desno stopalo na identično mesto kao levo, pa ode na zglob leve šake, pa desni lakatOd tada popih dosta tableta ,simptomi ne prolaze. Otok levog stopala prošao ali su se zglobovi 3 srednja prsta iskrivili prema podu.Boli jako.Budi sad ti pametan Analize OK. Iznutrice nisam jeo, masno ne meso slabo, sve prirodna ulja ladno ceđena. Alkohol samo pivo zadnnih meseci po 3-4 flaše dnevno. Ko zna odgovor na pitanje sa početka nek izvoli.

 151. Taki  1. августа 2017. at 18:16

  Bitola,
  Inače nisam sportista,malo planinarm malo pešačim. Nisam baš debeo
  59 god,174cm, 88 kgr. Lekari kažu : strpi se, strpi se- biće.
  Pio sam Seropeptaze i Arkoxiju i Augmentin i Dekortipin…bol se vraca svaki dan. Ima radno vreme od 17.00 do 24.00 zadnja 3 dana imam i temperaturu.
  Jedino pomaže za sad amp Ketonal ili Niflam koja deluje 3-4 sata da mož da dremneš i da se odmoriš od bolova.—- ponavljam sebi „strpi se“ 19 dana sa nesnosnim bolovima.Aj sad strpi se?!

 152. Roni  15. августа 2017. at 10:47

  Roni,
  12 godina pijem Alipurinol imao sam povećanu uričnu kiselinu 580 jedinica nisam nikad imao napad ,testirali su me dali je autoimuno oboljenje nije još verifikovano da je giht nego dijagniza Acidum urikum pijem 2×1 Alipurinol, jedem umjereno sve , nepijem alkohol, nepušim .
  Šta više reći znači bitno je da se na vrijeme pomirite sa tim i idemo dalje.

 153. Zlatko Šćepanović  15. августа 2017. at 12:50

  Za sve one koji su dobili giht evo jedna korisna informacija i predavanje koje treba da pogledaju. Postoji titl na srpskom sa prevodom predavanja, samo ga aktivirajte na video klipu.

  https://www.youtube.com/watch?v=dBnniua6-oM&t=11s

  Poenta cele priče je da danas mnogi dobijaju giht kao posledicu poremećenog rada jetre zbog korišćenja visoko fruktounog sirupa od kukuruza koji se inače stvavlja u slatka gazirana pića (Coca Cola, Fanta, Pepsi, Sprite, Cocta), kečap, majonez, biskvite, keks, sosove, itd.

  Ta vrsta fruktoze deluje toksično na jetru, dešavaju se mnoge biohemijske promene u telu, i jedna od posledica razlaganje fruktoze je i rast mokraćne kiseline u krvi – giht.

Leave a Reply

Your email address will not be published.