Kako izlečiti giht na brz i efikasan način

 

TERAPIJE I LEK ZA GIHT

Šta treba da znate o gihtu i kako izlečiti giht na brz način. Lekovi za giht – Alopurinol, Adenuric, Kolhicin, terapija, oporavak, napadi bola i artritisa

 

Mnogi koji imaju giht stalno se pitaju kako izlečiti giht na brz način i bez posledica. Neretko ne mogu da dobiju kvalitetnu informaciju od lekara, zbog čega im trebaju jasna uputstva i objašnjenja oko gihta. S obzirom da i sam imam giht, da sam problem gihta istraživao na mnogim mestima, posebno koristeći inostrane izvore informacija, pacijenti sa gihtom me stalno pitaju za savet. Hteo sam da svoja iskustva podelim sa publikom, pa sam ovaj tekst napisao i poslao sajtu Bašta Balkana, nadajući se da će uputstvo kako da se izleči giht doći do većeg kruga ljudi.

Kako izlečiti giht na brz i efikasan način - lekovi za giht

Kako izlečiti giht na brz i efikasan način uz pomoć lekova

Giht je metabolički poremećaj i ko ga ima, uglavnom zna šta je problem – to je nepravilna razgradnja purina u telu usled čega se javlja povećana mokraćna kiselina u krvi. U krvi se usled raspada purina i nedostatka nekih stvari koje naše telo više ne proizvodi i ne reguliše purine, stvara veća koncentracija mokraćne kiseline u krvi od dozvoljene. Kada god koncentracija mokraćne kiseline predje dozvoljenu vrednost, mokraćna kiselina počne da se kristalizuje u obliku kristala mokraćne kiseline i da se taloži u mekim i vezivnim tkivima, najčešće oko zglobova. Tu nataloženi kristali počinju da izazivaju upale tkiva i zglobova, počinje akutni artritis, koji zna da bude veoma bolan i da duže traje. Bol je jak, intezivan, mesto bola je oteklo i toplo, crveno po koži.

Šta je giht i kako nastaje

Giht se prepoznaje po tome što se bol najčešće javlja u zglobu palca na nozi. To uverenje, da je samo bol u palcu pokazatelj gihta, mnoge je odvratilo od pravovremenog odlaska lekaru i mnoge je lekare zbunilo da ne posumnjaju na giht. Da razjasnimo jedan medicinski mit koji nije u potpunosti tačan –

Medicinski mit broj 1: Giht se prepoznaje po jakom bolu u palcu noge – to nije tačno:

Bol izazvan gihtom se može javiti na bilo kom mestu u telu, jeste najčešće vezan za palac stopala, ali to je svega u pola slučajeva, u ostalim slučajevima se može javiti u kolenu, ramenu, laktu, vratu, krstima, čak i u mekim tkvima.

Giht je bolest koja vas prati čitav život, to je sistemski poremećaj metabolizma. Zna se šta ne funkcioniše u telu kod gihta ali se ne zna uzrok te pojave, odnosno kaže se da nastaje zbog gena i genetske mutacije. Medjutim, u svetu se pojavila epidemija gihta koji je izgleda izazvan i nekim drugim stvarima, kao što su insulinska rezistencija i neki drugi metabolički poremećaji, pre svega disfunkcije rada jetre.

U svakom slučaju, giht izaziva taloženje kristala mokraćne kiseline u tkivima. To taloženje na kostima i ušima, na primer, izazive stvaranje tofe, tvrde naslage kristala, nešto kao okoštavanje. Jer, mokraćna kiselina koja se kristalizovala liči na mlečnu belu tečnost, kao neka krečna voda, i ta voda ulazi u sve šupljine tkiva, posebno oko zglobova, gde stoji i taloži se stvarajući naslage – tofe. U jednom trenutku telo odreaguje na te naslage, jer ti kristali su jako oštri i štete tkivu, pa počne jaka upala – artritis. Česte i jake upale dovode do degeneracije tkiva i trajnog oštećenja, posebno kod zglobova.

Dobra stvar je što se te tofe mogu ukloniti ako ste disciplinovani i koristite lekove, koji dovode do normalizacije mokraćne kiseline u krvi, pa se vremenom taj beli talog prirodnim putem ispere iz organizma. Da, tofe nestaju vremenom, kao što vas i naslage mokraćne kiseline napuštaju ako stanje krvi držite pod kontrolom i pijete dosta tečnosti.

Kako izlečiti giht na brz način – šta je terapija za giht

Da se razumemo odmah, prirodni lek za giht ne postoji. Nijedan prirodni lek za giht ne postoji, iako ćete na internetu naći gomile nekih besmislica i magičnih lekova, koje sve možete da zaboravite, jer ne postoji prirodni lek i regulator raspada purina u vašem telu. To još niko nije pronašao. Ono što se zove prirodni lek za giht – peteljke trešnja, višnja, samo su diuretici i sredstva koja pomažu da se smanji bol od upale i artritisa, ali da se dobro razumemo, to slabo deluje i neće vam pomoći kada vas uhvati baš jak bol od gihta.

Zato je jedino pravo rešenje i lek za giht pravilna terapija lekovima. Sad, da vas obradujem, ti lekovi za giht su dugo već prisutni, jako jeftini i vrlo pouzdani, ne izazivaju značajne nus pojave. Naravno, uvek postoji neki broj ljudi kojima neki lek za giht smeta, neko je osetljiv, neko je alergičan, neko ima slabe bubrege, jetru i tako redom.

Takodje, giht se za razliku od drugih oblika artritisa lako kontroliše, samo je potrebno redovno uzimati lekove. I u roku od pola godine do godinu dana napadi gihta će nestati i vi ih više nećete imati dok god pijete po jednu tabletu leka za giht dnevno.

Medicinski mit broj 2 koji pacijenti sa gihtom stvaraju je da lekovi za giht ne deluju, jer oni piju lek a giht im se javlja i dalje, treba razbiti. Kako izlečiti giht ako lekovi za giht ne deluju?

Lekovi za giht deluju, a nove pojave gihta su normalna pojava usled uzimanja lekova i oslobadjanja kristala mokraćne kiseline iz tkiva, koji počinju da se rastvaraju, postaju manji, pa lakše ponovo upadaju u neke delove tela. Ali ne zaglavljuju se svi pokrenuti kristali mokraćne kiseline u vašim zglobovima, većina se izluči, ali oni kristali mokraćne kiseline koji zaostanu u telu naprave upalu i napad gihta. Znači, normalno je da kada počnete da pijete lekove da vam se čak i učestalije javljaju napadi gihta, ali će se oni vremenom proredjivati dok potpuno ne nestanu. Nakon godinu dana pijenja leka, nema više napada gihta i neće ih ni biti ubuduće ako budete redovno pili lek za giht.

Lekovi za giht

1. Dijeta i način ishrane za giht

Postoji čitav niz preporuka kako izlečiti giht ishranom, odnosno šta se ne jede ako imate giht. Tu su pre svega, ako imate giht, za vas su zabranjeni divljač, crveno meso, riba, piletina, vino, pivo, kvasac, pasulj, sočivo, grašak itd. Medjutim, onda ćete naći u preporukama za lečenja gihta da može neka riba da se jede ali ne i sardine, skuša, inćuni i tako redom. Medjutim, treba da razbijemo dva mita na tom planu, jer zadnja istraživanja o gihtu i ishrani govore dve vrlo bitne stvari. Mit broj 3 da ishrana reguliše giht:

Ishrana može samo do 30% da redukuje pojavu mokraćne kiselineu krvi, što znači da ako imate srednje visok nivo mokraćne kiselin u krvi – oko 600 jedinica, dijeta vam neće uspeti da obori nivo mokraćne kiseline ispod dozvoljenog maksimuma, odnosno to će činiti samo delimično. Zato dijeta za giht ne funkcioniše pouzdano.

Povrće ne izaziva pojačanu pojavu mokraćne kiseline u krvi, znači može pasulj i grašak da se jedu, ne prave oni problem, iako imaju u sebi te famozne purine.

2. Lekovi za upalu zglobova i tkiva

To su pre svega antiiflamatorni lekovi, od kojih je najpoznatiji Brufen, koji može da pomogne kod slabijih bolova i u početku. Giht je akutni artritis. Kod jakih bolova Brufen ne pomaže, pa moraju jači lekovi da se koriste. Svaki lekar preporučuje lek za artritis u skladu sa stanjem pacijenta. Za normalne pacijente, koji nemaju neki drugi problem, najbolje rešenje je Arcoxia 80mg ili 100 mg. Pije se jedna tableta dnevno, 7 dana dok bol ne prodje. Uz Arcoxia 80 mg se može piti i Brufen od 400 mg ili 600 mg po dve tri tablete dnevno, ako je jak bol i ako hoćete da brže ozdravite.

Tu su i Kolhocin, te kortikosteroidi za ozbiljnije slučajeve, ali ova prva dva leka – Brufen i Arcoxia, završavaju posao za 90% pacijenata koji imaju napad gihta. Ali, jedno veliko ali, ovi lekovi nisu za giht, oni ne rešavaju uzrok pojave bola, oni samo smanjuju simptom upale, zato je neophodno da se piju pravi lekovi za giht, koji isti i sprečavaju.

3. Pravi lekovi za giht koji leče od gihta

Danas su standard dva leka za lečenje gihta, Alopurinol i Adenuric (Febuxostat). Prvi lek ima niz imena pod kojim se pojavljuje u apotekama.

Alupurinol postoji decenijama, jeftin je i bezopasan lek, ima neke male nus pojave i treba biti oprezan ako imate probleme sa bubrezima. Alopurinol deluje na purine u krvi i enzime koji ih razgradjuju i smanjuje nivo mokraćne kiseline u krvi. Tableta je od 100 mg i nekome je dovoljna jedna a nekome 2 do 3 tablete dnevno da se nivo mokraćne kiseline drži pod kontrolom. To koliko ćete alopurinola piti zavisi od testiranja krvi i provere. Na primer, meni je 1 tableta od 100 ml dovoljna da mi nivo mokraćne kiseline uz dijetalnu ishranu bude na granici, ispod maksimuma ali na granici, pa stoga pijem 2 tablete da ne bih dozvoljavao proboje nivoa mokraćne kiseline u krvi. Nekome treba i 300 mg dnevno.

Neko koristi lek za giht samo s vremena na vreme, jer ne voli da pije lekove ali se meni to čini glupim. Zanimljivo je da neka zadnja istraživanja pokazuju da Alopurinol dobro deluje na srčanu astmu i bolesnike koji imaju bolove u grudima od srca, što će reći da nam štiti srce.

Adenuric je novi lek za giht, deluje efikasnije od Alopurinola, pije se jedna tableta dnevno i ima brže efekte, ali izgleda da ima više zabeleženih nus pojava, deluje na jetru (Alopurinol deluje na bubrege) i skuplji je 15-ak puta od Alopurinola, koji je stvarno jeftin lek. Adenuric je lek za giht koji nosi taj naziv u Evropi, inače u ostalom delu sveta se zove Febuxostat.

I na kraju, zadnja istraživanja su pokazala da su naučnici na tragu vakcine za giht koja duže vremena reguliše nivo mokraćne kiseline u krvi i giht, no taj novi lek za giht sigurno neće biti na tržištu do 2020 godine.

Nadam se da sam nekome pomogao ovim tekstom.

Ime autora poznato redakciji

Povezani članci - Pročitaj više

149 Responses to "Kako izlečiti giht na brz i efikasan način"

  1. Billy  2. фебруара 2016. at 00:16

    Kopriva cisti mokracnu kiselinu iz organizma, cisti jetru i krv. Iz iskustva pisem jer su mi palcevi trnuli skoro dve godine, a nisam znala o cemu je rec dok nije krenuo palac da mi se krivi. Tada sam otkrila da se to desava zbog mokracne kiseline, a inace sam u to vreme imala i neki cudan osecaj zatazanja u jetri. Pila sam po 1 litar dnevno caj od koprive 21 do 23 dana, nakon toga se pravi pauza mesc dana. Ja sam pila samo jednom i bilo je dovoljno. Nivo mokrecne kiseline se vratio na normalu i prilikom sledece provere krvi je i dalje bio normalan. Ko god ima problema sa kostima kopriva je dar od Boga za njega. Izuzetna je za krv i kosti, samo treba biti disciplinovan. Ja nisam pila nikakave lekove, sada samo nosim separatore da vratim prst na mesto.
    Naravno ne treba odustati od terapije ali je treba dopuniti. Otac mi je bolovao od raka kostiju i na njegovom primeru sam se uverila koliko je pomagala kod same bolesti, a i u toku hemoterapija jer je puna hlorofila.

  2. Kopriva  21. априла 2016. at 03:02

    Poštovana „Billy“, pažljivo sam pročitao Vaš komentar i jako me je zaintrigirao. Naravno, trpim jak bol u palcu i mislio sam da se radi o klasičnom isčašenju. Kad vratim film unazad sećam se da sam takav bol imao pre jedno godinu dana, koji je trajao nekoliko dana i sam po sebi nestao iznenada kao i što je došao.
    Kontrolu mokraćne kiseline nisam radio, aliću već sutra.
    Vama se obraćam molbom da sa nama podelite recept čaja od koprive (sveža-suva kopriva)

  3. Giht se leči  22. априла 2016. at 21:17

    Kopriva je sjajna biljka ali nije ni u kom slučaju dugoročno rešenje za giht, kao ni bilo koja druga biljka.

    Billy je dao svoj primer gde kopriva dobro deluje i verujem da je tako, ali to nije dovoljno za obolele od gihta. Kod obolelih od gihta nivo mokraćne kiseline je stalno visok ako se ne piju lekovi. Litar čaja od koprive verovatno može da spusti nivo mokraćne kiseline na dnevnom nivou ali čim se sa čajem prekine kristali mokraćne kiseline se stvaraju u krvi i talože u mišićima i zglobovima.

    Svaki dan u kome ne popijete lek ili neki čaj diuretik, tipa kopriva, peteljke trešnje, zečji trn, dovodi do taloženja kristala u tkivima. Deo njih se izluči kasnije kada pijete čaj ali većina ostaje i taloži se kumulativno godinama i onda neočekivano nastupi napad gihta!

    I onda se ljudi čude kako su dobili napad a merili su mokraćnu kiselinu posle terapije čajem i sve je bilo u redu. Kad bi merili nivo mokraćne kiseline svaki dan tri puta u toku dana i kako im vrednosti variraju, shvatili bi u čemu je problem.

    Dobra je kopriva ali je daleko bolji Alupurinol svaki dan.

  4. dijeta  26. априла 2016. at 01:10

    Gledao sam razne komentare, ni jedan tačno ne opisuje koje namernice treba izbegavati a koje koristiti. Npr. u nekim komentaima i konstatacijama pasulj i grašak sadrže visoku koncetraciju purina, a u nekim komentarima se preporučuje dijeta na bazi pasulja?
    U nekim preporukama mi bi trebali da budemo samo na vodi, meso ne, većina ribe ne, zelena salata ne, kupus ne.
    Šta jesti?

    ?

  5. potrosac  20. маја 2016. at 14:09

    Ljubazno molim da se tekst potpise kao placeni oglas tj advertorial za navedeni lek.
    Za svakoga ko iole ima iskustva u marketingu ili makar citanju slicnih tekstova u magazinima, moze da uoci naruceni/placeni tekst.

    Na ovaj nacin dovodite potrosace u zabludu i flagrantno reklamirate medikamente i pritom iznosite pausalne izjave na racun alternativnih nacina lecenja.

    Znam da u zakonu o oglasavanju i zakonu o zastiti potrosaca imate obavezu da to ucinite ili uklonite tekst sa sajta.

  6. Giht se leči  20. маја 2016. at 22:32

    potrosac je očigledno „zalutao“ na ovu temu, jer da nešto zna o bolesti koja se zove giht i da je pročitao tekst, znao bi da su njegovi komentari potpun promašaj, fail, očigledno neznanje.

    Pošto sam autor teksta koji sam poslao ovom sajtu kao iskustvo koje može drugima da pomogne, moram da reagujem na ovaj maliciozan i stvarno glup komentar osobe koja se potpisuje kao „potrosac“.

    A zasto je potrosacev komentar glup, pošto je pokušao da se pravi pametan tamo gde mu nije mesto, objasniću u par kratkih crtica:

    1. Giht je neizlečiva genetska bolest – ne pomažu ništa drugo do medicinski lekovi. Tekst to i objašnjava da oboleli ne gube vreme tražeći prirodni lek koji ne postoji.

    2. Svi lekovi za giht su navedeni kao generička imena – Alupurinol je generički lek, proizvodi ga mnoštvo različitih farmaceutskih firmi, a nijedan proizvodjač nije promovisan u mom tekstu. Nijedan!

    Otkud onda ovo plaćen oglas? Od koga?

    3. I možda najznačajnije, Alupurinol je smešno jeftin lek – 170 dinara za 40 tableta, jedna do dve tablete se koriste dnevno, i namenjen je jako malom broju ljudi koji imaju giht. I ko ima interes da plaća reklame ili naručene tekstove za jeftin lek koji svakako oboleli moraju da uzimaju? Potpuno nelogično zar ne, ali pokazuje da maliciozna osoba pod imenom „potrosac“ u stvari i ne zna o čemu piše – nije u materiji.

    To je stvarno žalosno, da postoje ljudi koji isijavaju nadobudnost i prave se pametni kao nazovi zaštitnici potrošača tamo gde ne treba a da ne shvataju o čemu uopšte pišu.

    Mene kao autora ovakav egoističan stav vredja, tim pre što sludjuju ljude kojima treba savet i znanje o bolesti, pa ne biram reči da iskažem svoje ogorčenje ovakvim komentatorima.

  7. ja  31. маја 2016. at 01:48

    Ako sam dobro razumeo, oboleli od gihta – NIKADA vise ne mogu bez leka, da jedu meso i piju alkohol!?

  8. Giht se leči  3. јуна 2016. at 18:52

    Pokušao sam da objasnim u tekstu i komentarima kako bolest deluje. Ona je vrlo jednostavna – ako ne pijete lek stvaraju se kristali. Neke telo izbaci neki ostanu.

    Kad jedete više mesa, piva, vina više se kristala stvara u telu a posebno ako ne pijete lek. Lek sprečava kristalizaciju.

    Piješ lek redovno i jedeš normalno.

  9. Chika Woya  17. јула 2016. at 17:28

    Pitanje za autora tekta – Ja imam giht oko dve ipo godine i u svemu se slažem sa vama. Pijem alupurinol svakoga dana, principijelno vodim računa o ishrani i piću, ali ponekada prekršim pa pojedem i popijem ponešto – tada udvostručim dozu alupurinola kada odem na proslavu i sutra ujutro. Pitanje je da li se u akutnoj fazi (kada su bolovi izuzetno jaki) izbacuje alupurinol, i ako je tako kada se lek ponovo uključuje u redovnu upotrebu? Hvala

  10. Goran  20. јула 2016. at 16:07

    Potrošač je u pravu, ovo je čista reklama za alupurinol! Dovoljno je vidjeti na koji agresivni,omalovažavajuči i uvredljiv naćin gos.Giht se Leči, odgovara! Najvažnija je ishrana kod gihta, medikamenti se samo uzimaju kad se dobije napad Gihta ( koja je jako bolna tj. neizdrživa bol) sve dok bol neprođe skroz. Ako se posle toga nepazite, i nastavite kao prije, Giht če vam se opet vratiti, može to potrajati par godina da nemate nikakvu bol, ali večinom se vrati nakon par mjeseci, i onda opet nanovo, medikamenti i pažnja u ishrani itd.Uglavnom ako se pazite šta jedete i pijete, Giht če vam se uvijek vračati i to u sve kračem periodu, dok jednom nepostane kronično. Hranu i piče konzumirajte u kojoj nema puno Purina (goglajte šta su purini), znači manje mesa, pogotovo nemojte jesti iznutrice, bubreg, jetra, želudac, od piča najviše ima Purina, žestoka piča a pogotovo Pivo, ako več nemožete bez piča, onda barem vino pijte.Jako dobro pomaže čaj od koprive, a mene kad počne opet boliti, uzmem frišku koprivu i ožegam se na mjestu gdje boli, normalno sad opet če vas pržiti kopriva, ali to prođe za oko pola sata i onda če bol od Gihta biti manja, a što još bolje pomaže je konzentrat od trešanja als bez industrijskog šečera, samo čisti konzentrat (koji nije baš jeftin, ali ko ima trešnju nek si sam napravi).Uglavnom morat če te svoj način ishrane promjeniti , može se nekada omaknuti da jedete i pijete sve i svašta, ali to nesmije biti dugoročno.

  11. Goran  20. јула 2016. at 16:10

    Jedna mala greška! Uglavnom ako se ne pazite šta jedete i pijete, a ne ako se pazite!

  12. Giht se leči  20. јула 2016. at 16:23

    Chika Woya – sve vreme se pije alupurinol, i kad imate napad gihta u akutnoj fazi i kad je sve mirno. I pije se doživotno, bez prekida ako hoćete da održite zglobove i tkiva zdravima.

    Napad gihta je u stvari napad artritisa – upala zglobova i ligamenata. Giht je artritis koji se srećom najlakše kontroliše alupurinolom da do njega ne dodje. Kada dodje do artritičnog napada ne prekidate alupurinol već samo koristite neke lekove za bol protiv artritisa: Arcoxia, Brufen, …

    Goran – ne znam koliko imate godina ali vam nije najpametniji izbor da živite sa napadima gihta, jer svaki taj napad trajno oštećuje vaša tkiva. Kada vam ošteti koleno ili rame da ne možete da ga više normalno koristite, setićete se čike koji vam je govorio zašto treba da se pije alupurinol i to sve objasnio na više načina.

    A vi ste bili „pametni“ i terali po svome mimo svih razumnih saveta medicine. „Sam skočio sam se upropastio.“

  13. Goran  20. јула 2016. at 16:28

    Ja ču se radije pridržavati savjeta lječnika, nego nekog čike sa interneta!

  14. Giht se leči  20. јула 2016. at 16:37

    Vaše je pravo da se upropastite, to je teško sprečiti. Samo ne verujem da vam je ijedan lekar rekao da ne pijete lekove za giht i smanjivanje mokraćne kiseline. Doduše, verovatno se ne lečite kod stručnjaka za reumatske bolesti već kod nekog interniste koji i ne zna mnogo o gihtu.

    Da ste pažljivo čitali tekst i komentare videli bi da nikakva planirana ishrana ne može da spreči stvaranje kristala mokraćne kiseline, otuda i imate napade gihta, verovatno i pesak u bubrezima i žuči koji od toga nastaje.

    S druge strane čika koji vam dobronamerno kaže da ne radite ispravno godinama unazad nema ni naznaku napada gihta, jede sve što hoće i nivo mokraćne kiseline u krvi mu je normalan, uz dve tabletice dnevno.

    Sad znam kako je lekarima sa pacijentima fanaticima koji sve sami znaju najbolje.

  15. Goran  20. јула 2016. at 17:00

    Pročito sam ja vaš tekst, to je vaše mišljenje da se nemože ishranom sprečiti Giht, a sad da ne nabrajam gdje sam sve kod kojih doktora bio, uglavnom ja živim u njemačkoj i ovdi ima specijalista za te stvari, ja znam kad se pazim, sve je ok, a kad ne opet dođe bol, moj Otac je isto par puta imao Giht i od tada se pazi, dosad nijednom još nije imo napad gihta, a od toga ima več 6 godina.

  16. Giht se leči  20. јула 2016. at 17:43

    Malo ću se ironično našaliti a vi shvatite kako hoćete ali nemačkim lekarima se više isplati da mu redovno dolazite na preglede kad vas giht napadne nego da vam daju jako jeftin lek od 1,5 eura koji traje 20 dana i više vas nikada neće videti u ordinaciji.

    Mesečna terapija alupurinolom košta manje od 3 eura (to je lek koji je jako jeftin, koji se nigde ne reklamira i konstatacija da ga promovišem je smešna jer na njemu niko ne može da zaradi od posrednika, ni lekari, ni ja kao nazovi „promoter“). I sa njim vam ne trebaju vam lekovi protiv bolova, niti idete na preglede – s vremena na vreme treba da odete na kontrolu za druge stvari, da proverite krv, bubrege itd,

    Zato su farmaceutske kuće izmislile Adenuric, koji je bolji lek za giht od Alupurinola ali i desetinama puta skuplji. Jedino tako mogu nešto da zarade od pacijenata.

  17. Goran  20. јула 2016. at 19:23

    A dobro kojem to Doktoru nije u interesu da dolazite češće kod njega, mi više nismo za njih pacjenti več mušterija! I taj ljek što spominjete( Allopurinol) se u njemačkoj nemože dobiti bez recepta i taj se ljek koristi samo kad imate kronični Giht.

  18. daca  12. септембра 2016. at 14:55

    Savet za Gorana i Potrosaca ljudi ko ste i sta ste vi u stvari ko vam daje za pravo da bilo sta pisete ili komentarisete skinite nam se s neceg i dajte radite nesto u zivotu osim sto pisete gluposti i gluvarite po internetu,besposlicari…

  19. josip  25. септембра 2016. at 09:36

    Slucajno sam ovo vidio. Meni je u nalazima primjecena povecana mokracna kiselina, oko 600.
    Moja dr, inace jako savjesna zena, prepisala mi je alopurinol i to najmanju dozu od 100 mg dnevno i rekla mi je da pijem dnevno 1 l caja od koprive radi jace diureze. za dijetu je tesko reci jer bi morao postati vegeterijanac a radi zastite srca i krvnih zila imam drugu dijetu.
    I dr me je narucila za 3 tjedna, krv i mokraca, kaze da vidimo kako to djeluje pa cemo opet razmisliti. eto moj slucaj i moja prica.

  20. vladan  11. октобра 2016. at 18:54

    Stvarno ste zesci kreteni vi svi koji pametujete o nekakvim reklamama,potrosacima i sl .Pametujete a nemate pojma o cemu pricate! Takva je vecina danasnjeg svijeta! Poslusajte covjeka koji je usao u srz problema i koji je “ doktorirao“ na problemu gihta vise nego bilo koji dr! Govorim vam iz iskustva! Sva cas Lijek za Giht! Ovo tvoje predavanje treba ostampati i dati svakom reumatologu koji je bio na specijaluzaciji!

  21. Miloš  26. октобра 2016. at 09:51

    Sjajan članak i prava pomoć obolelim od gihta. Informacije direktne, jasne i tačne, sve što nedostaje svim ostalim člancima o istoj temi. Naišao sam na ovaj članak 2012. i odmah ga zapamtio. Ipak, rešio sam da probam sa prilagođavanjem ishrane. Izabrao sam 80/10/10 (frutarijanstvo) i nisam pogrešio. Od tada nisam dobi oni grip i teško je objasniti osećanje da ne mogu da se razbolim. Od gripa, ebole, svejedno. Bubrezi su se popravili, kao i srce, koža, šećer a uz to i mali milion manjih tegoba i zdravstvenih problema. Ipak, giht se vraćao, isprva retko ali prošle godine me je sastavio od decembra do maja, otoci i grozni bolovi su se šetali od palca, stopala, skočnog zgloba, kolena, pa druga noga … praktično 6 meseci agonije i skakutanja sa štakama. Ove godine me je snašlo 22 septembra (poslednji dan leta) i iako sam bio spreman da trpim, uhvatio mi je koleno. Onda sam rešio da je dosta sa prenemaganjem i odmah sam postupio po vašim savetima. Arcoxia 90 mg (što je manje od preporučenih 120mg) je učinila čudo. Posle prve pilule sam prošepao a posle treće sam normalno hodao (umesto u maju kao što sam očekivao). Istovremeno sam počeo sa Alupurinolom 200 mg.

    Nažalost, 10 dana posle poslednje Arcoxia pilule me je uhvatio palac. Ništa strašno, ali se bojim da ponovim Arcoxia terapiju jer je prošlo samo 10ak dana. Kakva su vaša iskustva? Koliko su bile udaljene terapije Arcoxiom kod vas?
    TIA

  22. Kele  11. новембра 2016. at 18:53

    Tekst je interesantan,pratim dalje.

  23. zdravstveni radnik  8. децембра 2016. at 16:49

    Imam običaj da kažem pacijentima u razgovoru o njihovim tegobama „sve je
    individualno“,misleći na činjenicu da svaki organizam reaguje na svoj način.
    Naravno da se može govoriti o „proseku“,ali svi mi treba zapravo da osluškujemo
    svoj organizam i njegove potrebe i reakcije.Moje višegodišnje iskustvo je sledeće:
    imam povišen nivo mokraćne kiseline već 26.godina.Stav reumatologa je bio da
    hiperurikemija ne mora obavezno dovesti i do artritično gihtičnih pojava tj.kliničke
    manifestacije poremećaja metabolizma purina.Ali ja kao gurman sam vremenom
    došao u tu fazu!I šta sad?Kao zdravstveni radnik apsolutno podržavam savet
    lekara o upotrebi medikamenata u lečenju,lično koristim alopurinol 2×100 mg
    dnevno,pijem dosta tečnosti,Prolom voda mi prija(evo malo naručenog epp-a)
    nisam sklon pijenju čajeva,ali vredi pokušati,jer je prirodan način,ali lično ne
    preporučujem da bude jedini.Što se tiče ishrane,umerenošću,a ne isključivanj
    em bilo koje namirnice,uz stalnu upotrebu odgovarajućeg leka,hidriranjem, faze
    mirovanja mogu biti vrlo dugotrajne.
    Kako se ponašati u akutizacijam hroničnog stanja?Moj način:obavezno NSAIL
    koji preporuči lekar i mirovanje.U upustvu o upotrebi alopurinola se kaže:ne
    uptrebljavati lek u fazi napada!
    Veliki pozdrav.

  24. nada romakov  14. децембра 2016. at 10:42

    Molim Vas da prokomentarišete činjenicu da na deklaraciji za ALOPURINOL piše da je kod uzimanja ovog leka potrebno POSEBNO VODITI RAČUNA u toku tenutnog napada,odnosno,u toku taloženja produkata mokraćne kiseline (što verujem da Vam je poznato),dok iz Vašeg iskustva proizilazi da se kontinuirano koristi svakodnevno,što znači i u toku napada.Zanima me Vaše mišljenje da li tu postoji kontradiktornost i šta znači „posebno voditi računa“ ,obzirom da su lekari mog supruga upozorili da alopurinol ne pije u toku,nego tek po prestanku akutnog napada ?
    Inače,veoma sam Vam zahvalna na jasno i iskreno iznetom iskustvu i dobronamernoj želji da pomognete drugima koji pate od ove bolesti.

  25. Giht se leči  15. децембра 2016. at 18:02

    Opet i opet moram da ponavljam kao papagaj jedno te isto: Ko ima giht treba svaki dan tokom čitavog života da pije Alupurinol.

    To je jedina terapija ako želi da izbegne napade gihta i oštećenja zglobova. I nije bitno da li ga pije tokom napada gihta ili ne, jer treba da ga pije stalno. Nije problem ako se uzimanje Alupurinola preskoči par dana ali ne treba da se preskoči par nedelja ili meseci.

    I to što piše u uputstvu je nebitno za celu priču. Kad sam počeo da ga pijem nisam više prestajao. Imao sam u prvih godinu dana 3 napada gihta, sve slabiji i slabiji, dok nisu konačno prestali.

    Godinama unazad nema više napada gihta i rezultati krvi su dobri. Jedna do dve tablete dnevno.

    Pročitajte ponovo text, ne mešajte Arcoxiu i Alupurinol, jer Arcoxia nije lek za giht nego lek protiv upale i bola. Jedini lek da ne dodje do gihta je Alupurinol ili Adenurik, nikakva hrana na voću, dijete ili čajevi ne mogu tu pomoći, samo gubite vreme i oštećujete zglobove.

  26. Stevo  3. јануара 2017. at 09:22

    Giht se leci je potpuno u pravu,tj. Trositi tablete protiv gihta i normalizovati ishranu i konzumiranje alkohola,kao sto kaze moj Danski doktor “ koristi sve ali u granicama :).pozdrav stevo iz dk

  27. Ljupco  3. јануара 2017. at 22:59

    Velika zahvalnost potpisniku Giht se leci…zahvaljujuci njegovom iskustvu i preporukama i ja sam stavio giht pod kontrolom…svi koji misle drugacije,samo gube dragoceno vreme..voleo bi da mi Giht se leci,ukoliko je moguce,posalje svoj imeil radi nekih dodatnih sitnih kosultacija…jos jednom puno hvala korisnice Giht se leci…

  28. Snezana  4. јануара 2017. at 22:16

    Ljudi nemojte se zavaravati!Jedini lek za giht je Adenuric.Moj tata ima giht15 godina,pio je Alopurinol i nista!Kad sam ga u martu 2016 odvela jedva pokretnog na kliniku za reumatologiju kod prof .dr Radunovica i dr.Katarine Pasalic ,rekli su nam da lek postoji ali da je skup.Adenurik kosta od 3300-3700din,ima ga u dozi od 80 i 120mg.Moj tata sad pije pola od 80mg i mokracna kiselina je oko 300.Imao je u martu 765.

  29. Lala  5. јануара 2017. at 12:31

    Lala
    Autor ‘Giht se leči’ je sasvim u pravu, ali ne uspeva da „usreći“ one što bi pomoću par tableta ili nakon nekoliko sedmica da se izleče, alopurinolom ili bilo kojim drugim lekom. Neće!
    Metabolički poremećaj uzrokovan genetskim deficitom NE MOŽETE izlečiti, ali neizbežnu auto-reakciju organizma na uvećani nivo urične kiseline u krvi i depozite soli koji nastaju usled nedovoljnog izbacivanje, to ćete sigurno, jeftino i trajno rešiti alopurinolom.
    Bilo da vas muči primarni, sekundarni ili pseudo giht – svejedno.

    Nije idealan lek, (nije nijedan) imao sam nuspojave (perutanje kože, bubrezi), no vremenom, uskleđnom ishranom i doziranjem (sa 200 mg na oko 100 mg) sam savim regulisao nuspojave. Uz trošak od ca.1,2 € po kutiji 40 kom., a svaka mi traje 7 nedelja, to je ca. 9 € za godinu!
    Tako činim već 8 godina i tako ću i nadalje -dok trajem.

    Pročitajte svi ponovo odgovor od 3. juna 2016. sve vam tamo piše!
    Pisanje Gorana (20. jul : „…samo kad imate kronični giht!“) i drugih pokazuje da nisu razumeli svoj problem.
    Giht jeste hronično stanje i trajno, kod svakoga ko ga ima, bez razlike.
    Napadi artritisa su akutni, – razna mesta, različite manifetacije…

    Smanjite unos štetnog (ne možete izbeći purine, neke osnovne aminokiseline su purini), povećajte eliminaciju (što više tečnosti – da, i meni je preporučena Prolom voda), i nemojte prestajati s dnevnim unosom preventivnog leka.

    Metod „dupla doza pre i posle slavlja“ -kad se s razlogom očekuje problem nema baš opravdanja. Nije to kolhicin, (nekada jeste bio takav ‘recept’…)
    I kad se preteruje, bolje duplirati unos tečnosti nego duplirati lek. Radije umesto još polića rakije i druge masne pečenice birajte nešto posno, pa vino, još bolje špricer i sve što će nedostajati tokom slavlja biće odsustvo mučnih bolova narednog dana.

    Pozdrav Stevi i Danskom dr-u: Svega, al’ u granicama !
    A granice će svako najispravnije sam sebi odrediti !

  30. Jovan 26  24. јануара 2017. at 23:53

    zdravo ljudi imam giht neznam.koliko duho bas ali ove godine su napadi toliko ucestaliji da sam.jedva lekaru dao mi je voltaren
    calchicum dispert nije reklama jedino mi ovaj lek pomogao kod napada pio sam po dve svakih sat vremena!
    Da li neko i.a iskustva sa ovim?imam i taj alupurinol probao sam kada sam imao.napad i bummm jos gore bolovi…
    levi palac izmedju koska je porasla deformacija posle se vratilo na mesto 95%ostalablaga deformaci ja tako i.na drugoj strani u korenu prsta ,da li ce se deformacija vratiti u prvobitnom polozaju ili sta da radim?

  31. milica  5. марта 2017. at 13:31

    Vidim da se mnogi hvale ucinkom koprive.I ja bi rekla nesto u njenu hvalu.Kad sam imala dve operacije pod totalnom narkozom i nisam znala sta da radim posle jer doktor je rekao da moram sam organizam da se oporavi.Onda sam shvatila da mi je krv u kolapsu.Uzela sam Vujakliju i razgledala sta da radim da ocistim krv.Da kazem to je bilo vreme kad nisam imala internet.Zakljucila da sve sto trebam da uradim je da pijem caj od koprive i caj sam pila celo prolece i leto.Nosila sam sa sobom flasicu caja i pijuckala kad sam zedna.I to mi je pomoglo ali giht se kasnije poceo muciti.Nisam znala da je to giht.A i kao mlada sam imala problema sa bolovima povremenim a nisam se dozvala pameti da je to od ishrane.Te sad moram paziti na ishranu koliko je moguce jer volim da jedem sve.Puno pozdrava citaocima i svima neka paze o ishrani pa kad jedu kiseli kupus i neke druge slane namirnice neka se trude da piju sto mogu vise tecnosti da izbace visak nezdravih namirnica.Puno pozdrava.

  32. Vladimir  6. априла 2017. at 13:28

    Moze li pomoc, imao sam u februaru mokracnu kiselinu 600 pa u martu 670. Reumatolog mi je prepisao Adenuric od 80 i bukvalno posle TRI dana i tri pilule mi je nivo mokracne kiseline pao na ispod 400 (u normalu). E, sad, imam li ja GIHT ili nemam? Napade nisam nikada imao. Moram li da pijem lekove celog zivota ili ne? Da li je moguce imati visok nivo mokracne kiseline i nemati giht?

  33. RATKO  19. априла 2017. at 13:40

    Ovaj `Giht se leci` je neki opasni salabajzer, navalio covek kupujte i koristite do kraja zivota samo Alupurinol i sto je najgore naziva ga lekom. Znate li vi pravo znacenje leka, da leci a ne da smiruje neke tamo upale i to do kraja zivota. Ja ga razumem, hoce covek da obezbedi dobru zaradu do kraja svog zivota.

  34. Giht se leči  19. априла 2017. at 21:40

    Za giht ima leka ali za Ratkovu glupost ne postoji lek. Glupost se ne leči, to je trajna deformacija. Nepismen još može i da se nečemu nauči ali glup ne, jer kakvu god istinu ili znanje da mu daš on će sve pogrešno razumeti.

    Čak ne razume ni jednostavno napisano.

  35. Milanche  2. маја 2017. at 23:12

    Zdravo
    Imam 32 godine i prvi put sam bolove imao sa 30 godina. Mislim da je giht. Jednom me boleo desni palac na nogi a sledeci put levi palac. (A i ponekad onaj srednji palac… 😉 salim se) nek se barem zasmeji onaj koga sad palac boli. Uglavnom meni taj giht traje i po 7 i vise dana. Jos nepijem nikakve lekove al odlucio sam sledeci put kad ga budem imo, pocet cu.. kad imate giht najbolje je nogu staviti izpod hladne vode za 30 sekundi i onda na toplu vodu. Tako ponoviti 3 puta.. hladno toplo hladno toplo hladno toplo. To nije lek jer verovatno lek nepostoji ali ublazava bol za nekih 30min… onaj koji ima bolove neka se proba setiti sta je dan ili dva pre toga jeo. Ja recimo se secam da sam jeo sunku iz lidl prodavnice koja je konzervirana sta ja znam kolko puta. Jednom sam pre toga je pileca prsa (salamice) isto iz lidla.. probajte izbeci tu konzerviranu hranu iz tih velikih prodavnica.

    Onaj koji ima giht verovatno se lose bavi sportom tako da pocnite trcat i malo smrsajte…

Leave a Reply

Your email address will not be published.