TERAPIJE I LEK ZA GIHT

Šta treba da znate o gihtu i kako izlečiti giht na brz način. Lekovi za giht – Alopurinol, Adenuric, Kolhicin, terapija, oporavak, napadi bola i artritisa

 

Mnogi koji imaju giht stalno se pitaju kako izlečiti giht na brz način i bez posledica. Neretko ne mogu da dobiju kvalitetnu informaciju od lekara, zbog čega im trebaju jasna uputstva i objašnjenja oko gihta. S obzirom da i sam imam giht, da sam problem gihta istraživao na mnogim mestima, posebno koristeći inostrane izvore informacija, pacijenti sa gihtom me stalno pitaju za savet. Hteo sam da svoja iskustva podelim sa publikom, pa sam ovaj tekst napisao i poslao sajtu Bašta Balkana, nadajući se da će uputstvo kako da se izleči giht doći do većeg kruga ljudi.

Kako izlečiti giht na brz i efikasan način - lekovi za giht
Kako izlečiti giht na brz i efikasan način uz pomoć lekova

Giht je metabolički poremećaj i ko ga ima, uglavnom zna šta je problem – to je nepravilna razgradnja purina u telu usled čega se javlja povećana mokraćna kiselina u krvi. U krvi se usled raspada purina i nedostatka nekih stvari koje naše telo više ne proizvodi i ne reguliše purine, stvara veća koncentracija mokraćne kiseline u krvi od dozvoljene. Kada god koncentracija mokraćne kiseline predje dozvoljenu vrednost, mokraćna kiselina počne da se kristalizuje u obliku kristala mokraćne kiseline i da se taloži u mekim i vezivnim tkivima, najčešće oko zglobova. Tu nataloženi kristali počinju da izazivaju upale tkiva i zglobova, počinje akutni artritis, koji zna da bude veoma bolan i da duže traje. Bol je jak, intezivan, mesto bola je oteklo i toplo, crveno po koži.

Šta je giht i kako nastaje

Giht se prepoznaje po tome što se bol najčešće javlja u zglobu palca na nozi. To uverenje, da je samo bol u palcu pokazatelj gihta, mnoge je odvratilo od pravovremenog odlaska lekaru i mnoge je lekare zbunilo da ne posumnjaju na giht. Da razjasnimo jedan medicinski mit koji nije u potpunosti tačan –

Medicinski mit broj 1: Giht se prepoznaje po jakom bolu u palcu noge – to nije tačno:

Bol izazvan gihtom se može javiti na bilo kom mestu u telu, jeste najčešće vezan za palac stopala, ali to je svega u pola slučajeva, u ostalim slučajevima se može javiti u kolenu, ramenu, laktu, vratu, krstima, čak i u mekim tkvima.

Giht je bolest koja vas prati čitav život, to je sistemski poremećaj metabolizma. Zna se šta ne funkcioniše u telu kod gihta ali se ne zna uzrok te pojave, odnosno kaže se da nastaje zbog gena i genetske mutacije. Medjutim, u svetu se pojavila epidemija gihta koji je izgleda izazvan i nekim drugim stvarima, kao što su insulinska rezistencija i neki drugi metabolički poremećaji, pre svega disfunkcije rada jetre.

U svakom slučaju, giht izaziva taloženje kristala mokraćne kiseline u tkivima. To taloženje na kostima i ušima, na primer, izazive stvaranje tofe, tvrde naslage kristala, nešto kao okoštavanje. Jer, mokraćna kiselina koja se kristalizovala liči na mlečnu belu tečnost, kao neka krečna voda, i ta voda ulazi u sve šupljine tkiva, posebno oko zglobova, gde stoji i taloži se stvarajući naslage – tofe. U jednom trenutku telo odreaguje na te naslage, jer ti kristali su jako oštri i štete tkivu, pa počne jaka upala – artritis. Česte i jake upale dovode do degeneracije tkiva i trajnog oštećenja, posebno kod zglobova.

Dobra stvar je što se te tofe mogu ukloniti ako ste disciplinovani i koristite lekove, koji dovode do normalizacije mokraćne kiseline u krvi, pa se vremenom taj beli talog prirodnim putem ispere iz organizma. Da, tofe nestaju vremenom, kao što vas i naslage mokraćne kiseline napuštaju ako stanje krvi držite pod kontrolom i pijete dosta tečnosti.

Kako izlečiti giht na brz način – šta je terapija za giht

Da se razumemo odmah, prirodni lek za giht ne postoji. Nijedan prirodni lek za giht ne postoji, iako ćete na internetu naći gomile nekih besmislica i magičnih lekova, koje sve možete da zaboravite, jer ne postoji prirodni lek i regulator raspada purina u vašem telu. To još niko nije pronašao. Ono što se zove prirodni lek za giht – peteljke trešnja, višnja, samo su diuretici i sredstva koja pomažu da se smanji bol od upale i artritisa, ali da se dobro razumemo, to slabo deluje i neće vam pomoći kada vas uhvati baš jak bol od gihta.

Zato je jedino pravo rešenje i lek za giht pravilna terapija lekovima. Sad, da vas obradujem, ti lekovi za giht su dugo već prisutni, jako jeftini i vrlo pouzdani, ne izazivaju značajne nus pojave. Naravno, uvek postoji neki broj ljudi kojima neki lek za giht smeta, neko je osetljiv, neko je alergičan, neko ima slabe bubrege, jetru i tako redom.

Takodje, giht se za razliku od drugih oblika artritisa lako kontroliše, samo je potrebno redovno uzimati lekove. I u roku od pola godine do godinu dana napadi gihta će nestati i vi ih više nećete imati dok god pijete po jednu tabletu leka za giht dnevno.

Medicinski mit broj 2 koji pacijenti sa gihtom stvaraju je da lekovi za giht ne deluju, jer oni piju lek a giht im se javlja i dalje, treba razbiti. Kako izlečiti giht ako lekovi za giht ne deluju?

Lekovi za giht deluju, a nove pojave gihta su normalna pojava usled uzimanja lekova i oslobadjanja kristala mokraćne kiseline iz tkiva, koji počinju da se rastvaraju, postaju manji, pa lakše ponovo upadaju u neke delove tela. Ali ne zaglavljuju se svi pokrenuti kristali mokraćne kiseline u vašim zglobovima, većina se izluči, ali oni kristali mokraćne kiseline koji zaostanu u telu naprave upalu i napad gihta. Znači, normalno je da kada počnete da pijete lekove da vam se čak i učestalije javljaju napadi gihta, ali će se oni vremenom proredjivati dok potpuno ne nestanu. Nakon godinu dana pijenja leka, nema više napada gihta i neće ih ni biti ubuduće ako budete redovno pili lek za giht.

Lekovi za giht

1. Dijeta i način ishrane za giht

Postoji čitav niz preporuka kako izlečiti giht ishranom, odnosno šta se ne jede ako imate giht. Tu su pre svega, ako imate giht, za vas su zabranjeni divljač, crveno meso, riba, piletina, vino, pivo, kvasac, pasulj, sočivo, grašak itd. Medjutim, onda ćete naći u preporukama za lečenja gihta da može neka riba da se jede ali ne i sardine, skuša, inćuni i tako redom. Medjutim, treba da razbijemo dva mita na tom planu, jer zadnja istraživanja o gihtu i ishrani govore dve vrlo bitne stvari. Mit broj 3 da ishrana reguliše giht:

Ishrana može samo do 30% da redukuje pojavu mokraćne kiselineu krvi, što znači da ako imate srednje visok nivo mokraćne kiselin u krvi – oko 600 jedinica, dijeta vam neće uspeti da obori nivo mokraćne kiseline ispod dozvoljenog maksimuma, odnosno to će činiti samo delimično. Zato dijeta za giht ne funkcioniše pouzdano.

Povrće ne izaziva pojačanu pojavu mokraćne kiseline u krvi, znači može pasulj i grašak da se jedu, ne prave oni problem, iako imaju u sebi te famozne purine.

2. Lekovi za upalu zglobova i tkiva

To su pre svega antiiflamatorni lekovi, od kojih je najpoznatiji Brufen, koji može da pomogne kod slabijih bolova i u početku. Giht je akutni artritis. Kod jakih bolova Brufen ne pomaže, pa moraju jači lekovi da se koriste. Svaki lekar preporučuje lek za artritis u skladu sa stanjem pacijenta. Za normalne pacijente, koji nemaju neki drugi problem, najbolje rešenje je Arcoxia 80mg ili 100 mg. Pije se jedna tableta dnevno, 7 dana dok bol ne prodje. Uz Arcoxia 80 mg se može piti i Brufen od 400 mg ili 600 mg po dve tri tablete dnevno, ako je jak bol i ako hoćete da brže ozdravite.

Tu su i Kolhocin, te kortikosteroidi za ozbiljnije slučajeve, ali ova prva dva leka – Brufen i Arcoxia, završavaju posao za 90% pacijenata koji imaju napad gihta. Ali, jedno veliko ali, ovi lekovi nisu za giht, oni ne rešavaju uzrok pojave bola, oni samo smanjuju simptom upale, zato je neophodno da se piju pravi lekovi za giht, koji isti i sprečavaju.

3. Pravi lekovi za giht koji leče od gihta

Danas su standard dva leka za lečenje gihta, Alopurinol i Adenuric (Febuxostat). Prvi lek ima niz imena pod kojim se pojavljuje u apotekama.

Alupurinol postoji decenijama, jeftin je i bezopasan lek, ima neke male nus pojave i treba biti oprezan ako imate probleme sa bubrezima. Alopurinol deluje na purine u krvi i enzime koji ih razgradjuju i smanjuje nivo mokraćne kiseline u krvi. Tableta je od 100 mg i nekome je dovoljna jedna a nekome 2 do 3 tablete dnevno da se nivo mokraćne kiseline drži pod kontrolom. To koliko ćete alopurinola piti zavisi od testiranja krvi i provere. Na primer, meni je 1 tableta od 100 ml dovoljna da mi nivo mokraćne kiseline uz dijetalnu ishranu bude na granici, ispod maksimuma ali na granici, pa stoga pijem 2 tablete da ne bih dozvoljavao proboje nivoa mokraćne kiseline u krvi. Nekome treba i 300 mg dnevno.

Neko koristi lek za giht samo s vremena na vreme, jer ne voli da pije lekove ali se meni to čini glupim. Zanimljivo je da neka zadnja istraživanja pokazuju da Alopurinol dobro deluje na srčanu astmu i bolesnike koji imaju bolove u grudima od srca, što će reći da nam štiti srce.

Adenuric je novi lek za giht, deluje efikasnije od Alopurinola, pije se jedna tableta dnevno i ima brže efekte, ali izgleda da ima više zabeleženih nus pojava, deluje na jetru (Alopurinol deluje na bubrege) i skuplji je 15-ak puta od Alopurinola, koji je stvarno jeftin lek. Adenuric je lek za giht koji nosi taj naziv u Evropi, inače u ostalom delu sveta se zove Febuxostat.

I na kraju, zadnja istraživanja su pokazala da su naučnici na tragu vakcine za giht koja duže vremena reguliše nivo mokraćne kiseline u krvi i giht, no taj novi lek za giht sigurno neće biti na tržištu do 2020 godine.

Nadam se da sam nekome pomogao ovim tekstom.

Ime autora poznato redakciji

156 Responses to "Kako izlečiti giht na brz i efikasan način"

 1. Jovan  15. maja 2017.

  Postovani,

  Mislim da su rasprave koje sam ovde procitao nepotrebne ali su korisne jer citaocima omogucavaju da se oslobode predrasuda i rasciste sa dilemama ukoliko ih imaju a sve sa ciljem da ispravnije shvataju svoju bolest da bi se uspesnije lecili.
  Alopurinol je lek koji mora kontinuirano da se koristi jer utice na smanjivanje kolicine mokracne kiseline u krvi, kako se ne bi kristalizovala u zglobovima. Ukoliko ipak dodje do upale onda se koriste drugi lekovi koji samo deluju na upalu, sa ciljem da je sto pre otklone, ali ti lekovi ne smanjuju kolicinu mokracne kiseline. Dva leka sa razlicitim delovanjem koji se koriste u razlicitim situacijama.

 2. jakov  17. maja 2017.

  imam giht 10 godina jedino ovu terapju sam koristio pijem alapurinol svaki dan 100 mg
  brufen 600 kad me uhfati bol gihta
  prehranom se moze regulisati giht cije oci nisu gladne pa moze hranu gledat na stolu da ne jede

 3. zvizdoje  22. maja 2017.

  Pozdrav svima , ajmo se ne svadjati a rijesavati ovaj nimalo bezazlen problem. Dajte sto vise iskustva , pozitivnog , negativnog , iznesite , da mozda mozemo da stepenik po stepenik savladamo ovu bolest.
  Evo mog iskustva , ima 36 god , prvi put se desilo prije 4god , a da nijesam ni bio svjestan da je giht , cak ni doktor to nije primjetio . Igram fudbal , sportista sam inace i prilokom jednog meca , dobio sam udarac spicom u korjen palca lijeve noge , tad sam izasao sa terena .Palac tokom noci otekao i da ne nabrajam sad , svi klasicni simptomi .
  Sjutra odem kod ortopeda na rentgen vidim malo napukla kost , mirovanje , oblozi , poslije 2 nedjelje , prodje sve potpuno .
  Iduci napad se desio u jesen poslije god dana , poslije sto sam trcao i trenirao stepenice , bol u desnom koljenu , otok , 20ak dana , ortoped kaze daj krv da vidimo i otkrijem 600 jedinica urata , a gornaj granica 420 za muskarce , ok , kaze giht , dobio si ga za cijeli zivot , smanji ishranu , pij vode i to je to , posveti mi covjek 5sek svog vremena za bolest koju dobih za cijeli zivot)))
  Isto tako kako je on meni posvetio 5 sek vremena , ja svatih(pogresno) da to nije nista ozbiljno , kakav giht , nikad se nijesam prehladio u zivotu, usao u bolnicu a ne sto drugo . greska…
  evo poslije 2 god od tad , prije mjesec dana uhvati me koljeno , poslije fudbala , sad lijevo , najteza bol do sad , nijesam mogao do wc doc , racunam opet pogresno , zbog fudbala) Odem opet kod ortopeda , kost ok , rentgenski snimak , zakazano mi je za 3,4 dana skener on moze bolje vidjet , stave mi gips i doma.Ja izvadim urate i vidim 570 , znaci klasican giht .Al cu ipak otic da provjerim i koljeno na skener jer sma maximalno aktivan pa da budem siguran da nije jos nesto osim gihta .E sad , ova 2 puta u zadnjih 4 god mi je prolazio relativno brzo , bez medikamenata i bez nekog rezima smanjene ishrane u tom akutnom periodu , sad sam bukvalno iscitao na hiljade strana po internetu , sto domacih sto engleskog govornog podrucja , prilazim ozbiljno ovome , konacno mi je doslo iz glave u du..Samo ovaj put boli me koljeno 10 dana , pa se spusti u korjen palca , 5 dana , pa evo opet koljeno , pa sad palac , valjda ce stat .Izgubio sam skoro 10kg za ovih mjesec dana , pijem mnogo tecnosti , jagode , tresnje , taman im je vrijeme

 4. supermen  22. maja 2017.

  jede se Kaviar pije se dzin)) e nema vise , na zalost

 5. zvizdoje  22. maja 2017.

  Da nastavim)Definitivno zanm aasto sam ga dobio i kako se aktivira , sportista sam , cesto igram fudbal , vaterpolo , treniram . Poslednjih 5,6 godina sam jeo kao provaljen , znaci sigurno 300grama cokolade i cokoladnih proizvoda na dan , prsutu jedem dok ne umrem , ne stajem , budimska , meso jedem cak i u salati) e onda sve to lijepo zalijem sa koka kolom , eto alkohol jedino ne pijem mada povremeno i tu kad se skupi drustvo staro dobro se cugne al to bukvalno 3 do 4 x u godinu . Onda primjetim da sve to cuci u meni i da se svaki put aktiviralo kad sam dobio neki jak udarac prilikom fudbala .Zamolio sam par drugova da kad su mjerili krv , a znam da jedu dosta jako , provjere i ove urate , mokracnu kisjelinu , p anjima je bila oko 700 a ljudi nemaju nikakvo oticanje i nikakve bolove i nijesu sportisti))) Vjetrovatno da dodje do neke traume , jaceg inteziteta da bi se i njima aktiviralo .
  Dalje , citao sam mnogo o ovome , pritisak , secer , masti , sve su to okidaci , krvna slika mi je za 5 , bubrezi normalni , znaci ipak tovljenje je uzelo maha .
  Preporucuju se neke dijete , hrana bez purina , a kazu da ne valja ni smrsat naglo , e pa nema tog hudinija koji na casi bijele kafe , paradajzu , tresnji , jagodi nece smrsat naglo , to sam morao da naglasim doktoru jer mi se cini da ljudi nijesu normalni))
  Do sad sam rijesio da trpim i ne pijem nikakve tablete , a da definitivno promijenim nacin ishrane jednom za cijeli zivot , koka kolu vise necu okusat to mi je najlakse izbacit , ostalo , cu jest sve , al umjereno i naravno ne svaki dan , ako danas rucam neko meso , sjutra necu i tako u krug .
  Mislim da je ovo rijesenje svih problema , naravno , fizicka aktivnost , umjerena , brzo hodanje , trening , plivanje , fudbal , svoju ljubav isto izbacam , ipak mnogo je opasnosti od udarca i veliki je napor svejedno.
  Uz sve to , svako jutro cu se trudit da pijem 2 kasike jabukovog sirca , caj od koprive i ostale prirodne ljekove , koji potpomazu izbacivanje ovih kisjelina iz krvi.

  Ako ne uspijem , prelazim na ovaj alopurinol , citao sam po raznim forumima da ljudi uz njega bukvalno jedu skoro jednako i da nemaju problema(naravno ne pada mi na pamet da opet unosim tu kolicinu hrane u sebe jer mozda regulises giht al ces fulat nedje drugo , holesterol , secer , srce itd) , citah da su i u USA izmislili neku injekciju , koja ce bit dostupna za 2 god , koja na duzi period regulise urate u krvi , ima nade , moramo pozitivno da razmisljamo ,
  Tako da ako ste u mogucnosti , pisite odje kako se ko osjeca , ima li boljitaka , kako djeluju ove tablete , prirodne i ljekovi , nacin ishrane i ostalo na vas, malo sam vise nego iscrpan ,prastajte i budite mi zdravo !

 6. Vule Vu  24. maja 2017.

  Stvarno me čudi da pojedini komentatori uopšte ne pročitaju sa pažnjom tekst i komentare osobe koja se zove Giht se leči. Čovek je sve jednostavno objasnio i ponovio nekoliko puta šta treba da se radi a šta ne funkcioniše.

  I opet se javljaju komentatori koji imaju svoju verziju borbe sa gihtom koja ne deluje.

  I opet ima mnogo njih koji ne razumeju da se napadi gihta sprečavaju kada više od godinu dana piješ alupurinol a da kad dobiješ napad gihta ti u stvari dobiješ napad artritisa i koristiš neki lek za bolove, koji nemaju veze sa nastankom gihta. To je tako jednostavno ali pacijenti nikako ne kapiraju.

  Giht je samo jedan oblik artritisa i kad to shvatiš lako ga držiš pod kontrolom. Nema tu nikakavih dijeta koje će sprečiti napad gihta, nema tu specijalne ishrane, nema tu čudotvornih biljnih preparata, postoji samo jedan jednostavan i prost lek koji piješ ceo život i posle godinu dana si miran. To je lepo objašenjeno a pacijenti i dalje pričaju o svojim verzijama gihta i lečenja.

  Pročitajte napisano, sve je objašnjeno za osnovce.

 7. zvizdoje  25. maja 2017.

  Vule Vu ,
  Mislim da bi i ti trebao da procitas i ne samo procitas a odes kod reumatologa ili koga vec pa se strucno raspitas .
  Alopurinol je lijek uistinu , poslije izvjesnog vremena , nestaju napadi gihta , tako kazu ovi sto su ga pili , duze vremena .
  Ali , ne djeluje giht na svakoga isto , to moras da znas , ja npr imam odlicne ostale parametre , pritisak , secer , masnoca , sve kako treba , vjerovatno zato sto sam sportista , al sam jeo za trojicu i mjesto vode pio koak kolu itd , morao je doci do nekog poremecaja u metabolizmu .
  Ovdje je naglasak da covjek zivi umjereno i da ce tesko opet doci do napada , umjeren unos hrane , izbjegavanje u potpunosti , gaziranog , umjerene sportske aktivnosti i eto ti lijeka bez hemije .
  Vecina oboljelih od gihta evo im se i ja pridruzih , oboljelo je zbog ne srazmjerne ishrane ili prejedanja ili cak na suprot , gladovanja , uz svakodnevni stres i jos sijaset ko zna cega jos sto cuci u nasem tijelu .
  A ja bi volio da je tako jednostavno , popit 1 tableticu i nastavit sa dosadasnjim nacinom ,al se bojim da nije bas tako.
  Za ove sto ne shvataju , alopurinol ne pomaze u akutnoj fazi , tad se pije diklofenak , rapidol , ibuprofen , tek kad se izlijece zapaljenski procesi , moze se koristiti alopurinol da uspostavi nivo urata u krvi , eto da podvucem jos jednom…

 8. ZELJKO  27. juna 2017.

  Dali mokracna kiselina utice na rad srca u smislu ubrzanja pulsa.Pijem alopurinol vec skoro 2 meseca prvo su me bolele noge .ruke . kolena pa donji deo ledja pa sad skoro vrat ali je to vremenom proslo medjutim u poslednje vreme jedno 2 3 dana malo mi je puls ubrzan oko 100 do 110 pre nije bio dali to mozda ime veze sa mokracnom kiselinom

 9. zeljko  9. jula 2017.

  Moje iskustvo sa gihtom
  Alupurinol za vrijeme upale cinimi se pravi samo gore.Naravno da treba alupurinol redovno uzimati ali za vrijeme napada nista ne pomaze.Doktori to jedva cekaju da kazu smrsaj i nejedi ono sa tabele gdje su purini u vecoj mjeri.To jeste tako pivo i meso sa rostilja aktivira odmah gicht.Kod mene giht se javlja ujutro u cetir .Zbog toga uzmem diklofenak sa odgodjenim dejstvom u deset sati i on djeluje tacno oko cetiri ujutro.Probao sam i druge lijekove ali slabo djeluju.

 10. Taki  1. avgusta 2017.

  Bitola,
  Zanima me,ako je neko upučen: ako se odma da Alopurinol,dali može kasnije da se uvede Diklofenak. Doktorica reumatolog me pitala: dali su ti odmah dali Alopurinol? Kažem DA. Ona ništa ne reče ali je to pobudilo moju sumnju, pa sam listao po netu i naleteh
  na ovaj blog.
  Pre 19 dana (12/07/17) javio se bol u levom stopalu u 2 tačke. Gore i desno sa unutršnje strane. Mislio sam da je slomljena neka sitna kost. Odmah kod ortopeda, kaže da mu liči na giht i odmah traži analizu krvi. Krv je ok sa malim odstupanjima za koje kažu…ne utiču na giht. Urična kiselina 370? Dr kaze da je ipak giht i da je to individualno i šalje me kod internista (
  oni to rešavaju navodno) interenist da Alopurinol i analgetike. Nateklo levo stopalo baš dobro,ne mož dodirnuti pod.Poče da boli i desno stopalo na identično mesto kao levo, pa ode na zglob leve šake, pa desni lakatOd tada popih dosta tableta ,simptomi ne prolaze. Otok levog stopala prošao ali su se zglobovi 3 srednja prsta iskrivili prema podu.Boli jako.Budi sad ti pametan Analize OK. Iznutrice nisam jeo, masno ne meso slabo, sve prirodna ulja ladno ceđena. Alkohol samo pivo zadnnih meseci po 3-4 flaše dnevno. Ko zna odgovor na pitanje sa početka nek izvoli.

 11. Taki  1. avgusta 2017.

  Bitola,
  Inače nisam sportista,malo planinarm malo pešačim. Nisam baš debeo
  59 god,174cm, 88 kgr. Lekari kažu : strpi se, strpi se- biće.
  Pio sam Seropeptaze i Arkoxiju i Augmentin i Dekortipin…bol se vraca svaki dan. Ima radno vreme od 17.00 do 24.00 zadnja 3 dana imam i temperaturu.
  Jedino pomaže za sad amp Ketonal ili Niflam koja deluje 3-4 sata da mož da dremneš i da se odmoriš od bolova.—- ponavljam sebi „strpi se“ 19 dana sa nesnosnim bolovima.Aj sad strpi se?!

 12. Roni  15. avgusta 2017.

  Roni,
  12 godina pijem Alipurinol imao sam povećanu uričnu kiselinu 580 jedinica nisam nikad imao napad ,testirali su me dali je autoimuno oboljenje nije još verifikovano da je giht nego dijagniza Acidum urikum pijem 2×1 Alipurinol, jedem umjereno sve , nepijem alkohol, nepušim .
  Šta više reći znači bitno je da se na vrijeme pomirite sa tim i idemo dalje.

 13. Zlatko Šćepanović  15. avgusta 2017.

  Za sve one koji su dobili giht evo jedna korisna informacija i predavanje koje treba da pogledaju. Postoji titl na srpskom sa prevodom predavanja, samo ga aktivirajte na video klipu.

  https://www.youtube.com/watch?v=dBnniua6-oM&t=11s

  Poenta cele priče je da danas mnogi dobijaju giht kao posledicu poremećenog rada jetre zbog korišćenja visoko fruktounog sirupa od kukuruza koji se inače stvavlja u slatka gazirana pića (Coca Cola, Fanta, Pepsi, Sprite, Cocta), kečap, majonez, biskvite, keks, sosove, itd.

  Ta vrsta fruktoze deluje toksično na jetru, dešavaju se mnoge biohemijske promene u telu, i jedna od posledica razlaganje fruktoze je i rast mokraćne kiseline u krvi – giht.

 14. Ermin  28. septembra 2017.

  Morao sam napisati par rečenica jer smatram da sam pravi“ veteran“što se gihta tiće.Gospodin koji stoji iza teksta- Giht se leći-ne da je sve u pravu već je ovim nevjernim tomama ostavi ostavio vrlo važno“štivo“kako da se izbore sa ovom bolnom zajebancijom.Imam tačno 200kgi 1,95m visine.Može te li samo zamisliti kako čovjek funkcionoše još kada imate napad gihta u oba skočna zgloba!?Pošto imam giht preko 20g isprobao sa ama baš sve.Zbog toga vam mogu predložiti kako da ovaj problem riješite što je meni uvijek pomagao dok ne konzumiram alkohol,iznutrice i sve drge vrste mesa.Kod akutnog napada-prvi 3-5 dana¸¸Arcoxia“120mg pa onda aluprinol 200-300mg pa poslije lab.nalaza dozirati alupurinol.I tako cijeli život(ako nešto u mđuvremenu ne pronađu).

 15. Sale  30. septembra 2017.

  Poštovana gospodo, prve simptome gihta sam otkrio pre tri godina. Medjutim kako bolujem od Mastocitsysa nista od postojećih lekova za giht nisam smeo koristiti.Tako da za mene nije bilo leka. Medjutim načuo sam od svojih prijatelja koji su takođe nekad imali ovu bolest da su se trajno izlečili u Luzernu u Švajcarskoj. I to bez lekova već samo stimulacijom i aktivacijom meridijan tačaka u organizmu. Verovali ili ne od tada problema nisam imao, kao ni moji prijatelji koji su izlečeni već 10tak godina. Ovo nije reklama jer ja zaista nišna nemam sa njima ali čisto želim da napišem jer sigurno postoji još ljudi koji imaju sličan problem kao i ja. Za sve ostale informacije morate kontaktirati TNB Luzern ali na Nemačkom jeziku.
  Pozdrav

 16. Bole  2. oktobra 2017.

  Postovani,

  Od ovog leta sam se uclanio u Giht Company – i ovo je jedan od najboljih clanaka (tek sada sam ga nasao). Ja sam nasao jednu staru i vrlo informativnu knjizicu o gihtu ( pre nego sto su farma kompanije pocele da obrcu istinu kako njima odgovara) i gospodin koji je napisao prvobitni clanak je u svemu u pravu.

  Pored indometacina, za koji kazu da je vrlo efikasan za sprecavanje bola, postoji i lek Naproxen – koji je, navodno, malo blazi za stomak.

  Moje pitanje je, ne znam da li je to pomenuto na forumu – relacija izmedju diuretika za smanjenje pritiska i nastanka gihta. Koliko sam u ovoj staroj knjizici pronasao, ti diuretici su ustvari jedan od glavnih uzorka nastanak gihta (izbacuje se visak vode, a ostaje koncentrovana mokracna kiselina – sto sve zigleda dosta logicno). Kao i najcesce, jedan lek nesto leci, a drugo kvari. Pitanje je samo – ako neko mora da uzima lek za pritisak ( kao sto je moj slucaj – uzimam ga vec vise od 15 godina) – onda znaci da se vrtimo u krug. Smanjujemo pritisak, a stalno povecavamo nivo mokracne kiseline i iniciramo giht. Da li je alopurin dovoljan da anulira ovaj izvor gihta?

  Ne znam da li neko ima misljenje o ovome?

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti objavljena.