AVE CEZARE DI SALATO!

Najboji recept za Cezar salatu. Kako se pravi Cezar salata kod kuće i šta od sastojaka vam treba

 

Cezar salata je postala popularna kroz fast food restorane koji su je izabrali da bude deo njihovih menia. Svoju popularnost Cezar salata može da zahvali i ukusu i izgledu, jer deluje vrlo dopadljivo a i ima odličan ukus ako izaberete ili napravite odličan dresing – preliv za salatu. Danas je Cezar salata sinonim za bogatu salatu koju mnogi jedu kao celovit obrok, posebno ako su na dijeti, mada sama salata nije dijetalna, naprotiv.

Najbolji recept za Cezar salatu ili kako se pravi Cezar salata

Kako se pravi Cezar salata

Pokušajmo da sami napravimo salatu kod kuće. Ima mnogo varijatni kako se pravi Cezar salata, sa više ili manje sastojaka, složenija ili jednostavnija. Dajemo vam generalni recept za Cezar salatu a vi kroz malo vežbanja možete doći do vašeg načina pripreme.

Recept za Cezar salatu – sastojci

– 300 g pilećeg belog mesa od grudi

– glavica zelene salate

– 50 g sardine ili još bolje inćuna

– 20 g rendanog parmezana

– kruton 200 gr sa belim lukom

– 1 kuvano jaje

– 2 kašike kapra

– so i biber, po ukusu

Preliv za Cezar salatu – dresing

– 0,5 dcl domaće maslinovo ulje

– žumance

– ½ kašičice senfa

– ½ kašičice soli

– pola limuna ili limunov sok

– beli luka

Kako se pravi Cezar salata

Iseći belo pileće meso na štapiće ili kockice, po želji uvaljati u brašno ili prezle, i staviti na roštilj ili grilovati u tavi sa malo ulja. Ako nemate kruton – pečeni hleb, isecite kockice što starijeg hleba, stavite u tavu malo maslinovog ulja i sitno seckan beli luk, pa u zagrejanu masu staviti kocke hleba dok se ne prepeča i ne požuti, dok ne bude hrskav, a na kraju baciti malo bosiljka ili origana na kruton.

Dresing, odnosno preliv za Cezar salatu napraviti tako što razmutite žumance sa sokom od limuna i pola kašičice senfa. Dok mešate dodajte maslinovo ulje, kao za majonez, dok se ne dobije preliv za salatu. Na kraju dodajte sitno iseckan beli luk u preliv.

U velikoj činiji gde će vam biti Cezar salata, sipajte grilovanu piletinu, seckanu salatu, komade inćuna, kruton, kapar i kuvano jaje isečeno na kriške. Izmešati oprezno, pa zasoliti i zabiberiti po volji i na kraju preliti preliv preko salate i sipati parmezan u listovima. Po želji dodati i par listova bosiljka, vlasca ili rukole. A zbog izgleda, da vam Cezar salata izgleda raskošno, na par mesta staviti ceo mali šeri paradajz.

Prijatno!