RECEPT ZA PRINCES KROFNE

Francuski desert Princes krofne je ukusan i lagan kremasti kolač, poznat i kao Profiterole. Dajemo recept kako se prave Profiterole

 

Profiterole ili Princes krofne, choux à la creme je francuski desert u vidu lopte koja je ispunjena šlagom, kremom, ili sladoledom. Profiterole se pune vanila kremom i šlagom ili sladoledom, a spolja garniraju s čokoladnim prelivom, sirupom od karamele, šlagoma ili šećerom u prahu.

Recept za profiterole - princes krofne

Recept za profiterole – princes krofne

Kod nas se za profiterole kaže da su Princes krofne. To je slatkiš koji svi oduševljeno pojedu pod uslovom da su princes krofne sveže i da su dobro spremljene. Njih je teško naći u poslastičarnicama dobrog kvaliteta, jer zbog štednje se ne stavljaju sve potrebne namirnice. Najbolje je da princes krofne sami spremate. Postoji mnogo varijanti princes krofni a mi dajemo jedan recept koji nam se učinio interesantnim. 

Recept za Profiterole sastojci

Testo za profiterole

250 g brašna

0,5 l vode

15o g margarina

4 jaja

kašika šećera

½ kašičice soli

Krem za profiterole

200 g šećera

0,4 l mleka

jaje

3 kašike gustina

1 dl slatke pavlake

ekstrakt vanile u štapiću ili tečni

rendana kora od limuna

Dekoracija za profiterole

200 g čokolade za kuvanje

1 dl mleka

0,5 dl pavlake za šlag

Kako se pripremaju profiterole

Kako se sprema testo: sipati sve zajedno vodu, margarin, šećer i so u šerpu i staviti da se greje. Kada je smesa prokuvala, smanjiti jačinu ringle i dodavati postepeno brašno uz mešanje dok ne počne da se odvaja od zidova posude. Ostaviti testo za profiterole da se ohladi.

Kada se testo ohladilo, dodavati jedno po jedno jaje, mešati sve dok se ne dobije glatko testo. Od dobijenog testa napraviti loptice veličine loptice i staviti ih u pleh na koji smo pre toga stavili papir za pečenje. Ostaviti razmak između loptica jer testo naraste prilikom pečenja. Peći na 200°C, dok testo ne naraste i dobije zlatno-žutu boju, negde oko 20 minuta. Kad su princes krofne pečene, ostaviti ih da se ohlade.

Kako se sprema fil: sipati sve sastojke za fil u šerpu, dobro promešati i kuvati na umerenoj vatri dok se fil ne zgusne, uz lagano mešanje. Ostaviti fil da se ohladi. U međuvremenu umutiti šlag od pavlake i otopiti čokoladu u mleku.

Kuvarskim špricom za krem napuniti profiterole kremom iznutra (neko doda i malo šlaga unutra) a zatim svaku profiterolu preliti ili umočiti u otopljenu čokoladu. Zatim profiterole ukrasiti šlagom po potrebi.

Uživajte u francuskoj poslastici!