SOLUN – Thessaloniki

Sa preko milion stanovnika koji svakodnevno uživaju u čarima grada koji je jedan od najstarijih u Evropi, Solun (Thessaloniki)  nudi širok dijapazan mogućnosti za odmor i zabavu, kako lokalcima, tako i turistima.

Pored toga što je jedan od najstarijih gradova Evrope, Solun je i drugi grad po veličini u Grčkoj, u kojem vas očekuje fascinantna istorija koju treba istražiti.

Ovaj živi grad važi za destinaciju koja nudi kompletnu ponudu i samouvereno nosi mnoge epitete kao prepoznata metropola sporta, umetnosti, istorije, multikulturalnosti, ekonomije, ali i kao grad zabave. Solun je postao sinonim dobrog provoda i to posebno leti,  i taj kvalitet su prepoznali stranci koji iz godine u godinu u sve većem broju posećuju ovaj grad.

Solun



Pored toga što grad ima veliki broj muzeja, Solun je i sam po sebi muzej zbog različitih arheoloških iskopina, spomenika iza kojih stoji bogata istorija, bedema i izdanja koja su od vrednog kulturno-istorijskog značaja. Drugo ime koje ponosno nosi je univerzitetski grad i na njegovim ulicama se može videti puno mladog sveta koji daju posebnu čar gradu. A ukoliko ste gurman i ljubitelj kvalitetne kuhinje, uputili ste se ka pravoj destinaciji, budući da je dobra hrana zagarantovana.

Znamenitosti

Jedno od glavnih obeležja grada Soluna, svakako je Bela kula, koja se nalazi na samoj obali mora. Visina ove građevine iznosi 27 metara  i za njeno postojanje, zaslužni su Turci. Nedaleko od nje, nalazi se veliki park sa spomenikom Aleksandra Velikog, jednog od najvećih vojnih zapovednika u istoriji i individualaca koji su oblikovali svet kakvim ga danas poznajemo.

Glavni gradski trg Soluna je Aristotelov trg, stecište mladih i mesto gde se održavaju razna kulturno-politička dešavanja. U njegovom okruženju nalaze se  i otmeni hoteli, kao i niz popularnih kafića i barova u kojima je dobar provod zagarantovan.

Aristotelov Trg Solun

Mesto na kome se tradicionalno okuplja omladina pre izlaska je Kamara u ulici Egnatia. Lokalcima je ovo najčešće mesto sastajanja, kao što je beograđanima sat na trgu Republike. Inače, Kamara predstavlja trijumfalnu kapiju koju je izgradio rimski car Galerijus 305. godine, kako bi proslavio svoju pobedu nad Persijancima.

Jedna od najstarijih crkvenih izdanja u Solunu je Aja Sofija koja je izgrađena u osmom veku. Fotografisanje unutar same crkve nije dozvoljeno, što često ume da razočara nove turiste, budući da je sam enterijer toliko bogato ukrašen da vas prosto mami da ga i dokumentujete.

Nightlife

Noćni život u Solunu je vrlo dinamičan i zabavan. Brojni kafići i barovi, koji tokom dana služe kao idealno mesto za vašu prvu jutarnju kafu, uz novine ili opušteno ćaskanje s prijateljima, uveče se transformišu u pravu ludnicu i žurke, za čije se mesto čeka u redovima.

Koliko je noćni život popularan i zastupljen u ovim gradu, govori i podatak da  ukoliko se odlučite za provod radnim danima, imaćete utisak da je subota.

Bungalow-White

Jedan od najpoznatijih noćnih klubova Soluna je čuveni Voug. Za one koji preferijaju otmenija mesta, Solunci preporučuju bar-restorane Bungalow White i Omilos, koji su stacionirani jedan pored drugog na predivnoj lokaciji pored mora, u blizini čuvenog Makedonia Palace hotela. Ono što nikako ne smete propustiti kada posetite ovaj grad svakako je romantična šetnja pored luke i uživanje uz vrhunsko vino u nekom od mnogobrojnih kafe-barova koji se protežu duž šetlišta i velikodušno vam pružaju fascinantan pogled na more.

Makedonia Palace Hotel

I za kraj… Shopping!

 

Ono što će se svakako svideti lepšoj polovini, a možda i jačoj, jeste neizostavan shopping, jer se u Solunu prosto bez njega ne može. Ovaj grad i dalje nosi simbol jedne od najpopularnijih šoping destinacija Srba još od šezdesetih godina prošlog veka i to sa razlogom. Po vrlo pristupčnim cenama, možete doći do vrhunskih komada odeće i obući se od glave do pete.

Najbolji shopping, a da ne odmaknete iz srca Soluna, svakako je u ulici Tsimiski u kojoj se nalazi najveći broj prodavnica i butika sa raznovrsnom ponudom. Oni koji pak ovde ne pronađu sve što su želeli, mogu prošetati do šoping centra Mediterranean Cosmos koji se nalazi u istočnom delu Soluna i koji važi za jedan od najvećih tržnih centara na Balkanu. Posle ove ture, u koferu ćete tražiti mesto više, za svoje nove kombinacije, dok ćete novčanik ozbiljno olakšati.

Mediterranean-Cosmos

Na kraju, treba napomenuti da putovanja od Beograda do Soluna traje svega 6-7 sati vožnje automobilom ili mini kombijem (oko 644km), tako da sve što vam je potrebno jeste dobro raspoloženje i možete očekivati nezaboravan provod.

Autor:
Jelena Lečić