REJ ČARLS

Rej Čarls je često govorio da su zvuk i muzika njegov život. U stvari, čak je tvrdio da ne bi menjao svoj muzički dar za vid koji je izgubio u detinjstvu

 

Rej Čarls Robinson (eng. Ray Charles Robinson, Olbani, SAD, 23. septembar 1930 — Beverli Hils, SAD, 10. jun 2004), poznatiji po skraćenom imenu Rej Čarls, bio je slepi američki muzičar i veliki muzički invator. Tokom pedesetih godina 20. veka, Rej Čarls je bio jedan od začetnika Soul muzičkog stila, koji je nastao kombinacijom ritam i bluza, gospela i bluza. Najveći uticaj na njegovu muziku imali su tadašnji džez, bluz, ritam i bluz i kantri umetnici, a neki od njih su Art Tatum, Nat King Koul, Luj Džordan, Čarls Braun i Luj Armstrong.

Američki slepi muzičar i pevač Rej Čarls - duša soula

Rej Čarls u studiju

Frenk Sinatra je nazvao Čarlsa „jedinim pravim genijem u šou biznisu“. Časopis Roling stoun svrstao ga je 2004. na 10 mesto svoje liste „100 najvećih umetnika svih vremena“, i ponovo 2008. na drugo mesto liste „100 najvećih pevača svih vremena“

Slepi muzičar je imao enorman uticaj na američku pop muziku. Bio je jednako uticajan među džezerima, rokerimai kantri muzičarima. Rej Čarls Robinson ili jednostavno – Rej Čarls.

Ova se numera zove Let’s Go Get Stoned i odličan je primer muzike tipične za Reja Čarlsa. Niko pre njega nije na tako dobar način povezao crnačku crkvenu muziku, bluz i rokenrol. Taj zvuk ga je proslavio, 1950-tih njegove ploče su se prodavale u milionima primeraka.

Istovremeno, Rej Čarls je snimao džez, koji se takodje dobro prodavao. Kritičari su njegove pesme opisivali kao nove i uzbudljive. Ovo je njegova džez numera Sweet Sixteen Bars.

Rej Čarls je bio popularan jer je mogao da svira i bluz i rok i džez, ali je takodje voleo i druge vrste muzike. Svojim izdavačima je saopštio da želi da snimi i album kantri i vestern muzike, na što mu je predsednik diskografske kuće kazao da bi to bila greška, jer njegovi obožavaoci ne bi kupili tu ploču. Čarls to nije prihvatio. Verovao je da bi dobio novu publiku, koja bi zamenila neznatan broj izgubljenih. Producirao je album pod nazivom Modern Sounds in Country and Western Music, koji je bio momentalni hit. Mnoge od numera na tom albumu bile su mega hitovi, a jedna od najpopularnijih je I Can’t Stop Loving You, kantri-vestern song uz prizvuke bluza i crnačke crkvene muzike.

Rej Čarls je živeo u svetu zvuka. Šest meseci godišnje on je putovao nastupajući sa svojim orkestrom. Ostatak godine je stvarao u svom studiju u Los Andjelesu, u Kaliforniji. Često je govorio da je muzika njegov život i da svoj muzički talenat ne bi menjao za vid. Shvatate šta mu je muzika značila tek kad saznate da je osnovao i podržavao Robinson fondaciju za poremećaj sluha, koja ljudima pomaže da se nose sa gubitkom sluha. Pomislili biste da bi on davao novac za pomoć slepima. To nije bio slučaj. Jednom je rekao: Moj hendikep je što sam slep, ali mi je sluh otvorio sva vrata u životu. Govorio je i da bi gubitak sluha za njega značio kraj života.

Rej Čarls je imao dug i komplikovan život. Jedno vreme je uživao zabranjene opojne droge. Ženio se i razvodio nekoliko puta. Pa ipak, njegova muzika je nadživela sve probleme. Dobitnik je 12 Gremi nagrada i bio je jedan od prvih muzičara koji je ušao u Rokenrol hol slavnih. Nekoliko univerziteta mu je dalo počasne diplome, a posebnu čast su mu ukazale i francuska i američka vlada. Njegova rodna savezna država Džordžija je pesmu Georgia on My Mind proglasila svojom zvaničnom himnom.

Pre nekoliko godina, Reja Čarlsa su zamolili da nastupi na jednoj političkoj konvenciji. Tada je izveo pesmu America the Beautiful. Mnogi veruju da je to njegova najbolja pesma:

Rej Čarls je uvek jgovorio da najveće zasluge za uspeh ima njegova majka. Kao dečaku, rekla mu je da «može postići sve što želi, da ne može videti, ali da može vredno raditi i koristiti svoj mozak.»

Rej Čarls je umro 10. juna 2004.godine u sedamdeset četvrtoj godini. Muzički stručnjaci kažu da je učinio više no iko u dvadesetom veku za uobličenje američke pop muzike. Pre više od stotinu godina Alis Keri je napisala pesmu koja je mogla biti spevana za Reja Čarlsa:

Duša prepuna šaputanih pesama,

slepilo je moj vid;

Senke kojih sam se plašio

prepune su života i svetla.

 

Izvor: VOA