INOVATIVNE TEHNOLOGIJE U 2015

Pet inovativnih tehnologija u finalu ovogodišnjeg Green Challenge-a

 

Holandski Green Challenge je objavio listu pet finalista ovogodišnjeg konkursa za najbolji green business plan, od kojih će prvoplasirani dobiti 500.000 evra, dok će još jedan ili dva izabranih učesnika dobiti po 200.000 evra.

Klikeri i Najbolje inovativne tehnologije u 2015

U konkurenciji se nalaze sledeći projekti:

  1. Evrnu je projekat koji ima za cilj da pomoću inovativne tehnologije korišćene proizvode od pamuka ponovo vrati u stanje potpuno nove sirovine, tj da izvrši takozvanu cradle-to cradle reciklažu proizvoda. S obzirom na činjenicu da se desetine milona hektara koriste za gajenje pamuka, kao i da veliki proizvođači pamuka poput Indije gaje tu kulturu prilično neefikasno, Evrnu ima šansu da svojom primenom omogući proizvodnju useva za ishranu na dodatnim površinama na planeti. Takođe, treba napomenuti da je gajenje pamuka do sada uticalo na više ekoloških, ali i zdravstvenih izazova, od kojih ćemo izdvojiti štetu po zdravlje stanovništva u Indiju, uzrokovanu pesticidom Aldicarb, od Svetske zdravstvene organizacije proglašenim za ekstremno otrovan, kao i drastično smanjenje Aralskog jezera, pre svega zahvaljujući navodnjavanju nepreglednih polja pod pamukom.
  2. Ooho je tehnologija koja bi mogla predstavljati zamenu za standardne PET boce. Materijal od kojeg se prave Ooho kontejneri  je biorazgradiv, čak se može i jesti, jer se izrađuje od prirodnih sastojaka dobijenih iz morskih algi. Iako je verovatno da ova tehnologija može uneti i određene poteškoće u rukovanju, transportu, kao i korišćenju takve ambalaže, dobra strana Ooho kontejnera je što iza njih praktično ne ostaje nikakav značajan otpad u poređenju sa PET ambalažom.
  3. Muufri je tehnologija proizvodnje “mleka bez krave” sjedinjavanjem svih masnoća, proteina, minerala itd sadržanih u mleku, i to do te mere realistično da je neprimetna razlika u ukusu između takvog “mleka” i pravog, prirodnog mleka. Koliko god da čitava priča ne deluje privlačno, potrošnja mleka na planeti je 108 kg po osobi godišnje, što ide u prilog tehnologijama poput Muufri, što iz komercijalnih, što iz racionalnih razloga, jer se uvođenjem ovakvih prozvoda oslobađaju dodatne površine za proizvodnju hrane. Takođe treba napomenuti da Muufri tehnologija nema samo “formulu” za mleko, već i za mnogobrojne mlečne proizvode. Da li će takvi proizvodi smeti na svojoj ambalaži da imaju nacrtanu kravu, ostaje da se vidi…
  4. Fleet Cleaner je robot za čišćenje trupa kod brodova… Dobro, idemo dalje.
  5. Cocoon. A sada vam predstavljamo i našeg Favorita, tačnije Favoritčinu, koji pretenduje da postane korisniji po održanje života na planeti čak i od Evrnu tehnologije. Coccon je proizvod Land Life kompanije koji ima za cilj da bukvalno pošumljava pustinje, što mu je pošlo za rukom u 70-90% slučajeva i to ni manje ni više nego u Saudijskoj Arabiji. Cocoon je zapravo biorazgradivo sklonište-kapsula za mlade sadnice biljaka, namenjeno održavanju sadnica u životu dok se one ne razviju dovoljno da mogu samostalno da opstanu u pustinjskim područjima. Ukoliko ova tehnologija zaista uspe da ispuni svoju namenu, možemo je u najmanju ruku nazvati revolucionarnom.

Ko će biti pobednik ovogodišnjeg Green Challenge takmičenja biće odlučeno 10. septembra u Amsterdamu. Ukoliko ne pobedi ovaj robot koji čisti brodove, možda napravimo i detaljniji prikaz pobedničke tehnologije.

 

Nikola Grujičić

Izvor: https://novaparadigma.wordpress.com