ŠPAGETE I PEČURKE

Recept za špagete sa pečurkama. Kako se pravi klasično jelo sa špagetama i pečurkama sa tečnom pavlakom

 

Najukusnije špagete sa pečurkama su sa tartufima. S obzirom na visoku cenu tartufa, većina koristi klasične pečurke; bukovaču, vrganj, šampinjone, lisičarku, zavisno od toga ko kakav ukus voli. Neke pečurke imaju više arome u sebi, neke manje. Ukus i miris tartufa je potpuno specifičan i karakterističan, tako da je on van svih poredjenja. Danas postoji pasta i ulje od tartufa koje se može kupiti za 10-15 eura i poslužiti za jedan do dva obroka, da se špageti sa pečurkama začine.

Recept za špagete sa pečurkama

Špagete sa pečurkama

Ako pak niste raspoloženi za špagete sa tartufima, onda primenite recept za špagete koji dajemo u prilogu. Gledajte da uvek imate makar dve vrste pečuraka, zbog bogatijeg ukusa. Lako ćete napraviti ukusan i atraktivan obrok.

Špagete sa pečurkama sastojci

500 gr špageta

300 gr šampinjona

200 gr bukovače ili lisičarki

100 gr vrganja

150 gr polutvrdog sira (gauda, trapist, kačkavalj)

400 ml pavlake za kuvanje

2 čena belog luka

so, biber, origano

maslinovo ulje

Kako se prave špagete sa pečurkama

Skuvajte špagete ali gledajte da se ne raskuvaju. Sklonite ih sa vatre dok su još polutvrde, ostavite par minuta u vodi i procedite, stavite malo ulja da se ne slepe. U maloj šerpici na maslinovom ulju kratko propržite beli luk, pa, kad zamiriše, dodajte iseckane pečurke po želji. Začinite po ukusu, dinstajte pečurke dok sva voda ne ispari, pa dodajte pavlaku za kuvanje, polutvrdi sir i dobro promešajte.

Sklonite sa šporeta i u sos dodajte kuvane špagete. Izmešajte i ukrasite seckanim peršunom, lističima bosiljka ili kolutovima paradajza.