SLATKI ČAK-ČAK SA ISTOKA

ČAK-ČAK vole da jedu pripadnici brojnih naroda: Tatari, Baškiri, Kirgizi, Uzbeci i Kazahstanci. Ovo je najomiljeniji „istočnjački“ desert u celoj Rusiji. Pravi se od svega tri sastojka: brašna, jaja i mleka, a mogu se, radi poboljšanja ukusa, dodati i neki drugi sastojci. Od tog testa, oblikuju se „mali štapići“ koji se prže i prelivaju sirupom od meda.

 

Služe se, naslagani, u obliku velike kupe i jedu se – rukama! Zapravo, jedu se na isti način još otkad je ČAK-ČAK nastao među stepskim nomadskim narodima pre oko hiljadu godina!

čak-čak

Testo
250 g brašna
2 jaja
kašika mlečnog margarina
kašika šećera
½ kašičice soli
½ dl mleka

Sirup
4 kašike šećera
6 kašika meda
sok i rendana kora od ½ limuna
sok i rendana kora od ½ pomorandže
½ kašičice muskatnog oraščića

Način pripreme:

U činiju za mešenje testa sipati brašno. U drugoj činiji sastaviti jaja, margarin, so, šećer i mleko i sve dobro umutiti mikserom. Umućenu smesu dodati u posudu sa brašnom, promešati varljačom, pa rukom umesiti glatko i elastično testo. Dobijeno testo prekriti prijanjajućom folijom i odložiti u frižider na 1 sat. Nakon hlađenja, testo premesiti i podeliti na 4 jednaka dela. Od dobijenih delova formirati jufke, pa svaku oklagijom razvući na debljinu od 2-3 mm. Nožem ili radlom isecati rezance širine jednog centimetra.

Na srednje jakoj vatri u dubokom ulju ispržiti rezance, svega minut vremena ili dok ne dobiju zlatnu boju. Odložiti ih na papirni ubrus da se ocedi višak masnoće. U manjoj šerpi rastopiti šećer. U dobijeni karamel dodati med, koru i sok od pomorandže i limuna, te sve začiniti muskatnim oraščićem. Dobro promešati dobijeni sirup. Isprženo testo staviti u duboku činiju. Zatim ga preliti toplim sirupom. Laganim pokretima sve dobro promešati da bi se svaki komadić obložio sirupom.

Jedan od načina pripreme slatkiša ČAK-ČAK pogledajte i u video prilogu.

Prijatno!

Izvor: Gastronomad.rs

Priredio: Velibor Mihić