RIGOROZNIJA PRAVILA ZA ULIČNE UMETNIKE

U narednih nekoliko nedelja, stvaraoci i izvođači na ulicama i trgovima u Beogradu, popularnije rečeno: ulični zabavljači, moći će da se prijave na konkurs za svoje mesto gde će moći da predstave svoju umetnost. Izbor izvođača biće organizovan u okviru festivala „Belef“.

 

Borba da ulični zabavljači zauzmu što atraktivnije mesto u Knez Mihailovoj zvanično je počela. Ko će u narednih godinu dana imati priliku da zabavlja prolaznike, ali i da im predstavi slikarske, muzičke i artističke talente saznaće se u toku „Belefa”, kada će stručni žiri ocenjivati kandidate.

ulični zabavljači

Ovogodišnja pravila o konkurisanju, dodeli dozvola, ali i ponašanju zabavljača biće izmenjena i nešto rigoroznija nego prethodnih godina.

Prijave na konkurs za dodelu dozvola izvođači će podnositi isključivo u prostorijama „Beokom servisa” u Tiršovoj ulici. Kvalitet radova, odnosno nastupa i njihova autentičnost biće neki od najvažnijih kriterijuma. Ali, kako se do sada dešavalo da mesto u Knez Mihailovoj, koja važi za najatraktivniju lokaciju, zauzimaju osobe koje izlažu tuđe radove ili rukotvorine koje ne zadovoljavaju umetničke i artističke kriterijume, prijave takvih kandidata od ove godine automatski će se odbacivati.

Jedna od novina biće i zadata tema. Nju će, na javnom času pred žirijem, pre svega dobiti vizuelni umetnici, kako se ne bi, kao prethodnih godina, dešavalo da kandidati donose gotove radove.

Minimalni prosek ocena i lokacije
8,50 Knez Mihailova
8,00 Skadarlija
7,00 Centralni gradski trgovi
6,00 Podzemni prolazi
5,00 Trgovi, parkovi i zelene površine
4,10  Dunavski i Savski kej

U žiriju koji će ocenjivati kandidate u toku „Belefa” koji traje od 19. juna do 30. jula naći će se umetnici, predstavnici medija i nadležnih komunalnih službi koji su upućeni u to kako su se u prethodnih godinu dana ponašali izvođači i da li su poštovali „bonton” ulične scene.

Mesta koja će u zavisnosti od kvaliteta predstavljanja dobiti izvođači, osim najatraktivnije Knez Mihailove, biće i Skadarlija, centralni trgovi, podzemni prolazi, parkovi i kej.

„Većina umetnika i zabavljača poštuje pravila ponašanja i lokacije za koje su dobili dozvole. Gotovo 90 odsto njih. Ima čak i onih koji su prethodnih godina dobili visoke ocene i na osnovu toga su raspoređeni na bolje lokacije, ali su se odlučili da ostanu gde ih prolaznici prepoznaju i gde su navikli na njih“, ukazuje Darko Glavaš, direktor „Beokom servisa”.

Ove godine dozvole će automatski biti produžavane izvođačima koji su prethodnih sezona dobili visoke ocene, koji su se dobro pokazali, koji su poštovali sva pravila i koji su se odazivali pozivima za učešće na gradskim manifestacijama.

„Svi oni nemaju nikakve troškove prema gradu. Ali, ovim izmenama i novinama želimo da unapredimo uličnu scenu jer ti izvođači deo su kolorita grada“, navodi Glavaš.

Izvod iz pravila

    • U toku izvođenja programa ne sme se ugrožavati komunalna infrastruktura
    • Prolazi ne smeju biti zaklonjeni
    • Izvođači mogu da primaju dobrovoljne priloge
    • Rekviziti za izvođenje dozvoljeni ako ne ugrožavaju bezbednost, publiku i lokalno stanovništvo
    • Nije dozvoljeno angažovanje životinja, upotreba pirotehnike, kao ni postavljanje bina u toku izvedbe
    • Nisu dozvoljeni bubnjevi, niti visokozvučni duvački drveni instrumenti
    • Limeni duvački instrumenti dozvoljeni uz prigušivače
    • Programi dozvoljeni od 10 do 22 sata, ali u naseljenim delovima važi pauza za zvučne programe od 14 do 17 sati
    • U Knez Mihailovoj, Skadarskoj i na centralnim trgovima pojedinačni programi mogu da traju dva sata

    Izvor: Politika.rs