NDH I SAVREMENA NEMAČKA

Ustaše su bile fašisti i zločinci – nova definicija u nemačkom pravopisnom rečniku Duden

Od 1974. godine u nemačkom pravopisnom rečniku Duden koji je prvi put objavio 1880. godine njegov autor Konrad Duden, sve do četvrtka, 14. jula 2016 godine stajala je kratka odrednica pojma „ustaša“ u kojoj se kaže da je reč o „hrvatskom nacionalističkom pokretu koji se borio protiv srpskog centralizma u Jugoslaviji“.

NDH i Definicija Ustaše u nemačkom pravopisnom rečniku Duden

Ustaše u masovnoj egzekuciji Srba, Roma i Jevreja

Od tada u Dudenovom rečniku stoji dosta šira i potpunija definicija koja kaže da su ustaše „hrvatska fašistička organizacija čiji su glavni ciljevi bili državno otcepljenje od Jugoslavije i etnička homogenizacija Hrvatske i (u vreme vladavine Nezavisne Države Hrvatske 1941-1945) počinjena masovna ubijanja Srba, Jevreja i Roma“.

Internet-portal balkanstories.net koji uređuje i vodi Kristof Baumgartner iz Beča pokrenuo je akciju da se ova definicija u Dudenovom rečniku izmeni. Pored još nekoliko internet-portala i organizacija i sve većeg pritiska javnosti, u ovoj internet akciji učestvovao je dr Dario Vidojković sa Katedre za noviju istoriju Univerziteta Regenzburg, čiji je doprinos promeni definicije verovatno i najveći. On je uspostavio direktni kontakt sa dr Nikol Vaifen koja je zadužena za odnose sa javnošću u Izdavačkoj kući „Duden“ kojoj je predočio argumentaciju u prilog promeni odrednice ustaša.

– U pismu dr Vaifenu naveo sam kao izvor nemačku „Enciklopediju nacionalsocijalizma“ iz 2007. godine gde se mnogo detaljnije i činjenično govori o tome šta je bio ustaški pokret u vreme Nezavisne države Hrvatske (NDH). Verovatno su ovaj, ali i drugi dostupni izvori, bili osnova za izmenu prvobitne odrednice o ustašama u Dudenovom rečniku, tako da je to sa jednog retka prošireno na 3,5 retka sa dodata tri vrlo bitna elementa: da je reč o hrvatskoj fašističkoj organizaciji, da joj je cilj bila etnička homogenizacija Hrvatske i da su izvršena masovna ubistva Srba, Jevreja i Roma. Iako nema reči genocid, to je značajan pozitivan pomak. U stvari, to je prvi korak na putu priznavanja počinjenog genocida nad srpskim narodom u vreme NDH i zaustavljanja uveliko započete revizije istorije i događaja iz Drugog svetskog rata – kaže dr Dario Vidojković.

Sledeći korak, prema mišljenju Darija Vidojkovića, jeste donošenje odgovarajućih rezolucija i odluka u narodnim skupštinama Srbije i Republike Srpske o počinjenom genocidu NDH nad Srbima.

Priznanje dr Vidojkoviću

Kristof Baumgartner je za internet-portal balkanstories.net vodio intervju sa dr Vidojkovićem i konstatovao na početku da je on dao veliki doprinos da se u ovoj internet akciji Redakcija rečnika Duden opredeli da vrlo brzo izvrši promenu definicije ustaškog pokreta u Hrvatskoj koja je unesena davne 1974. godine. Priznanje dr Dariju Vidojkoviću za stručni i naučni angažman i doprinos došla su i sa drugih strana, pa i od diplomatsko-konzularnih službenika Republike Srbije u Nemačkoj.

 

Izvor: vesti-online.com