GOVEĐI JEZIK

Svaki gurman zna koliko je goveđi jezik ukusno meso. Kuvanje jezika traje nešto duže, ali tako je to kod svih kulinarskih specijaliteta. Ono što se dobije na kraju vredi svakog minuta „kuvanja“ uz jezik.

goveđi jezik

Sastojci:

1 goveđi jezik
250 grama svežih šampinjona
1 kašika mešavine začina
200 ml kisele pavlake
1 limun
pola male kašike timijana
1 goveđa kocka za supu
1 glavica crnog luka
20-ak zrna belog bibera
peršun
250 ml belog vina
150 grama rendanog parmezana
ulje
so i mleveni crni biber

Priprema:

U provrelu vodu u šerpi, na šporetu, stavimo kocku za supu, zrna belog bibera, timijan, zatim posolimo i dodamo jezik. Šerpu poklopimo i ostavimo jezik da se kuva 2 sata.

Glavicu crnog luka sitno isečemo i pržimo u tiganju na zagrejanom ulju. Kada luk omekša dodamo sitno isečene šampinjone, sitno izrendanu koru limuna, mešavinu začina i promešamo. Skuvanom jeziku odstranimo membranu, isečemo na tanke parčiće i dodamo u tiganj. Zatim dodamo 1-2 kutlače supe (u kojoj se kuvao jezik), limunov sok, sitno isečen peršun, pavlaku, pobiberimo i promešamo. Kada sadržina provri sklonimo tiganj sa šporeta.

Izvadimo parčiće jezika i stepenasto ih poređamo u keramičku posudu za pečenje. Nanesemo polovinu rendanog parmezana. Zatim nanesemo sadržinu iz tiganja i preostali parmezan. Pečemo 30 minuta na 200 stepeni.

Parčiće goveđeg jezika možete da servirate kao što je na slici, uz pečene mlade krompiriće.

Uz ovo jelo predlog je da se popije suvo crveno vino.

Prijatno!