PITA SA KAJSIJAMA

Lagana pita sa kajsijama samo se tako zove, a može da se nazove i kolačem, jer takvog je oblika. Ipak, zanemarićemo oblik – ovde je bitan ukus, a kada su u pitanju kajsije koje se stavljaju u poslastice, tu ne sme niti može da bude greške. Pun ukus ovog sezonskog voća obećava vrhunski desert.

pita sa kajsijama

Sastojci:

ZA TESTO:
100 grama putera
1 limun
150 grama brašna
3 jaja
50 grama šećera
pola kesice praška za pecivo

ZA FIL:
500 grama kajsija
200 grama šećera
2 kesice vanilin šećera

Priprema:

U sud za mućenje mikserom mutimo puter i 50 grama šećera. Polupamo jaja i podelimo belanca od žumanaca. Žumanca i kesicu vanilin šećera dodamo u sud sa puterom. U sud sa brašnom dodamo prašak za pecivo, pa dodamo u sud za mućenje. Promešamo da se smesa sjedini i prespemo u nauljen kalup. Pečemo 20 minuta na 200 stepeni.

Očistimo kajsije od semenki, stavimo u šerpu na šporetu sa 150 ml vode i vanilin šećerom. Kada šerbet uzavri, sklonimo sa šporeta i ostavimo da se ohladi. Mikserom mutimo belanca. Dodamo 200 grama šećera i mutimo dok se šećer ne rastopi. lzvadimo testo i po njemu rasporedimo polovine kajsija. Vratimo u rernu i pečemo 20 minuta na 150 stepeni. Sečemo na parčiće i serviramo na činiju, a prethodno poprskamo šećerom u prahu.

Prijatno!