ROLAT OD TELEĆEG MESA

Preporuka za današnje glavno jelo neka bude rolat od teletine, u koji ide kajgana, a na njoj listovi kačkavalja. Neobičan način rolovanja mesa, ali valja probati!

rolat od telećeg mesa

Sastojci:

1 kg mlevenog telećeg mesa
200 grama kačkavalja
peršun
250 ml kisele pavlake
4 jaja
50 ml mleka
2 kašike brašna
4 kašike prezle
150 grama sira
ulje
so i mleveni crni biber

Priprema:

U veći sud stavimo mleveno meso, 2 kašike brašna, 2 kašike prezle, posolimo, pobiberimo i umesimo smesu rukom. Na radnu površinu nanesemo prezlu. Zatim stavimo smesu od mlevenog mesa, pospemo prezlom i rukama raširimo smesu tako da dobijemo ravnu površinu za rolovanje.

U sud polupamo jaja, sipamo mleko, izmutimo viljuškom i pržimo u tiganju na zagrejanom ulju. Isprženu kajganu stavimo na smesu. Kačkavalj isečemo na tanke parčiće koje poređamo na kajganu. Filovano meso uvijemo u rolat.

Rolat stavimo na parče aluminijumske folije koje smo namazali uljem. Zatim rolat poprskamo uljem, uvijemo u foliju i stavimo u tepsiju. U tepsiju sipamo 200 ml vode i dodamo ulja. Pečemo 15 minuta na 200 stepeni. lzvadimo tepsiju iz rerne, odstranimo rolatu foliju i prelijemo tečnošću iz tepsije. Vratimo tepsiju u rernu i pečemo još 15-ak minuta na istoj temperaturi, odnosno dok rolat ne porumeni. Zatim rolat prevrnemo u tepsiji, premažemo pavlakom i nanesemo sitno izrendan sir. lzvadimo rolat iz tepsije i isečemo na parčiće.

Prijatno!