RAJSKI TART S JABUKAMA

Originalni naziv za ovaj tart s jabukama je „torta od trpkog testa“. Torta, valjda zato što se sastojci ređaju u slojevima, a testo kada je „trpko“ znači da je vazdušasto i hrskavo. Ovaj desert nije za svaki dan, ali jeste za sva čula!

tart s jabukama

Za testo:

180 grama oštrog brašna
140 grama maslaca
2 žumanceta
1 i po kašika šećera
prstohvat soli
ribana kora jednog limuna

Odozgo:

6 do 7 nakiselih jabuka, oljuštenih, očišćenih i isečenih na listiće
40 grama šećera
70 grama suvog grožđa
3-4 kašike ruma
100 grama seckanih oraha
50 grama šećera (ako su jabuke izrazito kisele)
cimet

Kora s belancima:

3 belanceta
120 g šećera
srž pola šipke vanile

Način pripreme:

Dva sata pre nego što počnete da spremate kolač, oljuštite jabuke i očistite ih od semenki i peteljki. Secite na listiće, ne baš najtanje moguće, ali da ne budu ni previše debeli. Pomešajte ih sa 50 grama šećera, rumom i suvim grožđem i ostavite ih na sobnoj temperaturi dva-tri sata u toj marinadi.

Za koru, umesite sve sastojke u kompaktno testo, uvijte ga u plastičnu foliju i ostavite u frižideru najmanje pola sata. Nemojte slučajno izostaviti limun.

Pošto se testo malo steglo, ugrejte pećnicu na 180 stepeni i na dobro pobrašnjenoj površini ga razvaljajte oklagijom na otprilike 2-3 mm debljine. Testo treba da bude dovoljno veliko da pokrije kalup za tortu u kom ćete peći kolač. Kalup namastite maslacem i u njega prebacite koru koju ste uvili oko oklagije. Testo ne treba da prekrije samo dno nego da ga bude dovoljno da obloži i zidove kalupa, bar 3 cm. Važno je da ga lepo utisnete u zidove kalupa jer postoji mogućnost da će donja strana testa biti prekrivena brašnom od razvlačenja, da se neće dobro zalepiti i da će početi da se urušava tokom pečenja. Nije toliko bitno da ivice budu oblikovane pod konac i svud ravnomerne, ovo je rustični kolač i ne treba da izgleda savršeno.

Izbockajte koru viljuškom i pecite 15 minuta dok ivice ne počnu da menjaju boju.

Izvadite kalup iz pećnice, a temperaturu smanjite na 160 stepeni. Ocedite mešavinu jabuka i suvog grožđa od soka/ruma i poređajte voće po kori. Jedan sloj, pa pospite cimetom. Pa onda još jedan, pa pospite cimetom. U zavisnosti od tog koliko su vam slatke jabuke ćete preko voća staviti ili sloj čistih seckanih oraha ili oraha pomešanih s 50 grama šećera.

Prekrijte kalup parčetom pakpapira i stavite tart da se peče na 160 stepeni bar jedan sat. Hartija će sprečiti da vam orasi izgore. Treba da budu lepo prepečeni i zlatnobraon. Izvadite tart iz pećnice i tek onda umutite koru od belanaca, šećera i „izgrebane“ unutrašnjosti šipke vanile. Sipajte koru preko kolača i malo ga tapkajte špahtlom da mu površina izgleda „čupavo“. Ako više volite, možete i da ulepšate kolač poslastičarskim špricem.

Smanjite temperaturu na 120 stepeni i pecite kolač još dvadsetak minuta dok kora ne postane bež.

Izvadite kolač iz pećnice, a obruč od kalupa skinite tek kad se dobro prohladi. Uprkos tome, malo soka od jabuka će vam iscureti kad zasečete tart, pa budite spremni. Pospite cimetom i uživajte! Prijatno!

Izvor: Tortatorta.blogspot.rs

Priredio: Velibor Mihić