VASILOPITA

Poslednjeg dana godine na izmaku, domovi u Grčkoj mirišu na jedan prelep kolač koji se zove Vasilopita. Reč je o kolaču koji je posvećen Svetom Vasiliju. U njega ide novčić, baš kao u srpsku božićnu česnicu.

 

Prema verovanju pravoslavnih Grka, Sveti Vasilije donosi deci poklone 31. decembra uveče, a ona ih ujutru otvaraju. Vasilopita se seče tačno u ponoć. Prvo parče je za Hrista, drugo se namenjuje Bogorodici, dok treće ide domaćinu i onda svim članovima porodice redom. Onome kome se zalomi novčić biće srećan tokom cele godine.

vasilopita

Sastojci:

500 grama brašna
4 jajeta
250 gram maslaca
400 grama šećera
6 kašičica praška za pecivo
1 kašičica soli
1,5 šolje mleka
rendana kora od jednog limuna
šećer za posipanje

Način pripreme:

Zagrejte rernu na maksimalnu temperaturu. U posudi za mešenje prosejati brašno, pa dodati prašak za pecivo i so. Dodati maslac i mešati. Šećer dodavati postepeno. Mutiti mikserom, sve dok smesa ne postane svetle boje i paperjasta. Dodavati jaja, jedno po jedno, muteći smesu dobro posle svakog dodavanja. Dodati mleko uz jako mešanje. Dodati rendanu koru od jednog limuna.

Podmažite okrugli sud srednje veličine za pečenje i stavite na dno papir za pečenje. Ukoliko nemate okrugli sud, možete koristiti i pravougaoni. U sud stavite novčić i izlijte masu.

Pecite na najjače oko 40 minuta ili dok čačkalica čista ne izađe iz mase. Gotov kolač prebacite u drugi sud ili tiganj da se ohladi. Pospite šećerom pre serviranja.

Prijatno!