NAPORNO, ALI ISPLATIVO

U tri smene i po 16 sati dnevno, a sve to bez slobodnog dana – ukratko bi se opisao posao na Aljasci. Za sezonski rad u toj američkoj državi, radnici zarade onoliko koliko bi ovde za čitavu godinu. Odande se vraćaju iscrpljeni, ali zadovoljni.

 

Sezonski poslovi na Aljasci postali su poslednjih meseci pravi hit za stanovnike sa ovih prostota, koji tamo odlaze da rade po mesec ili dva.

posao na aljasci

Jedan od gastarbajtera na Aljasci, Beograđanin Miroslav Nikolić (35) se odande vratio zadovoljan, pa kaže:

“Život mi se svodio na posao i spavanje, ali uspeo sam da zaradim svoju godišnju platu u Srbiji za samo 55 dana…”

Miroslav se prošlog juna upustio u avanturu radnog putovanja preko programa H2B. Otac i suprug, koji već neko vreme radi kao IT tehničar, prošlog leta boravio je na Aljasci od 15. juna do 10. avgusta. Bio je angažovan u fabrici za preradu lososa.

“Preko prijatelja čuo sam za program preko kojeg zainteresovani, stari od 18 do 45 godina, mogu da putuju na Aljasku i rade. Prijavio sam se i nekoliko meseci kasnije uputio ka gradu Dilingemu. To je malo mesto, sa nekoliko kuća, ima poštu, prodavnicu, banku i fabriku u kojoj sam radio. Tamo sam obrađivao, pakovao i zaleđivao lososa po 16 sati dnevno, u tri smene”, opisuje Miroslav.

Kako kaže, život na Aljasci je skup, međutim novac koji je zaradio trošio je samo za osnovno.

“Firma u kojoj sam radio platila mi je smeštaj, tri obroka dnevno, te praktično nisam imao na šta da potrošim pare. Aljaska je skuplja od ostatka Amerike 20-30 odsto. Na primer, paklica cigareta košta 10 dolara, a toliko je bila moja satnica”, objašnjava on.

Dodaje da zbog velikog obima posla nije imao nijedan dan slobodan.

“Ustanem, jedem, radim, jedem, spavam i tako ukrug, na to se svodio moj život tamo. Ali, ja sam došao sa namerom da što više zaradim, te sam po povratku u Srbiju doneo čisto 6.500 dolara, što je nešto više od moje godišnje plate u Srbiji. Firma u kojoj sam radio refundirala mi je novac za prevoz i vizu”, navodi Miroslav i dodaje da će se već narednog juna ponovo na Aljasku.

Iz agencije koja u svojoj ponudi ima programe H2B radnih putovanja u Aljasku objašnjavaju da su takva putovanja namenjena građanima koji nisu studenti.

“Traže se radnici u fabrikama za preradu ribe u malim mestima na obodima Aljaske. Satnica je od oko 9,5 do 10,75 dolara. Oni koji žele da odu moraju da imaju neki posao i porodicu u Srbiji, kako bi se znalo da će se vratiti, a pre svega treba da solidno znaju engleski. Takođe, treba da obezbede 100 dolara koje će dati našoj agenciji za usluge koje ćemo uraditi za njih, ali i da plate medicinsko osiguranje čija je cena svake godine drugačija. Novac kojim će platiti avionsku kartu do tamo biće im refundiran po završetku posla”, navode u agenciji.

Izvor: Blic.rs