RUM ROLAT

Prave domaćice vole da saviju rolat, jer tako uvek nekih dobrih kolača bude za posluženje. Jedan od finijih kolača je i rum rolat, izuzetnog ukusa, koji osim ovog alkoholnog napitka u sebi sadrži i slatko od jagode, kao i marmeladu od kajsija. Voćan i sočan je ovaj rolat, još sa šmekom delikatnog ruma… Desert nad desertima!

rum rolat

Sastojci:

10 jaja
šlag u prahu
mleko

ZA FIL:
100 mililitara ruma
100 grama putera
1 čaša šećera
2 kašike slatkog od jagoda
1 kesica vanilin šećera
2 kašike marmelade od kajsija

ZA PATIŠPANJ:
8 kašika brašna
1 kašika ulja
10 kašika šećera

Način pripreme:

Polupamo jaja i odvojimo belanca od žumanca. Žumanca mutimo mikserom i dodamo 10 kašika šećera. I belanca mutimo mikserom. U sud sa žumancima dodamo prethodno izmućena belanca, brašno i ulje. Testo prespemo u tepsiju obloženu papirom. Pečemo 15 minuta na 200 stepeni.

Kuvamo šerbet od 200 mililitara vode i jedne čaše šećera. Kada uzavri, sklonimo sa šporeta. Patišpanju odsečemo sva četiri kraja i krajeve dodamo u ohlađeni šerbet. Dodamo i rum, vanilin šećer, marmeladu i slatko. Mikserom mutimo puter, dodamo sadržaj iz šerpe i ponovo mutimo mikserom. Filujemo patišpanj i uvijamo rolat. Premažemo preostalim filom i sečemo na parčiće. Prethodno je po želji moguće ceo rolat ukrasiti šlagom.

Prijatno!