ĆUREĆI BATAK U VINU

Preporuka za vikend ručak može biti ćureći batak u vinu, jelo sa kojim se sigurno ne može napraviti greška. Ukusno ćureće meso sa bataka uz pire i pečene paprike je vrhunski specijalitet za izuzetne prilike i nekog posebnog.

ćureći batak u vinu

Sastojci:

1 ćureći batak
7 svežih paprika
1 kašika sirćeta
1 glavica luka
1 kesica praška za pire
200 grama sira
8 češnjeva luka
50 grama brašna
50 grama putera
200 mililitara belog vina
1 limun
1 pileća kocka za supu
desetak zrna crnog bibera
2-3 lovorova lista
200 mililitara mleka
ulje
so
mleveni crni biber

Način pripreme:

U šerpu stavimo batak, lovorove listove, kocku za supu, zrna bibera, 5 češnjeva luka, glavicu luka i belo vino. Dodamo so i biber, nalijemo vodu i stavimo na šporet. Kuvamo 45 minuta na umerenoj temperaturi. Paprike pečemo na pouljenom roštilju. Kada se ispeku, oljuštimo ih, posolimo i stavimo na tanjir. Preostala 3 češnja luka iseckamo i stavimo u manju činiju. Dodamo iseckan peršun, sirće i ulje. Kašikom na paprike nanesemo mešavinu od luka, sirćeta i ulja.

Bataku skinemo kosku i meso stavimo na činiju. U tiganj za prženje sa rastopljenim puterom dodamo brašno da se prži. Dodamo malo vode u kojoj se kuvao batak. Dodamo izdrobljeni sir. Mešamo dok sos ne dobije potrebnu gustinu, a potom sklonimo sa šporeta. Okruglu tepsiju za pečenje premažemo uljem. Stavimo parčiće mesa, pritom skidajući kožu. Pečemo 30 minuta na 200 stepeni.

Limunov sok iscedimo i dodamo u sud u kom je sos. U šerpu sipamo mleko, posolimo i sipamo prašak za pire. Kuvamo dok pire ne dobije potrebnu gustinu. Ispečeno meso stavimo na sredinu dodamo paprike pire. Na drugu stranu stavimo sos od sira i poslužimo.

Prijatno!