„POSLEDNJA RUPA“

Rangiranje „Najbolje zemlje sveta “ izvršeno je na osnovu devet kategorija – preduzetništvo, građanstvo, kvalitet života, kulturni uticaj, otvorenost za poslovanje, pokretljivost, moć, avanturizam i nasleđe, a u svakoj od tih kategorija nalazilo se više atributa pomoću kojih su ispitanici ocenili svaku od 80 zemalja.

 

Srbija je zauzela poslednje, 80. mesto, na listi najboljih zemalja koju je objavio američki portal U.S. News & World Report.

najbolje zemlje sveta

Istraživanjem su ispitana 21.372 pojedinca iz 36 zemalja, među kojima je oko 12.400 pripadalo „informisanoj eliti“, a oko 6.500 poslovnim rukovodiocima.

Prvo mesto na listi zauzela je Švajcarska, a potom slede Kanada, Velika Britanija, Nemačka i Japan. Među prvih deset zemalja nalaze se i Švedska, SAD, Australija, Francuska i Norveška.

Od zemalja regiona najbolje je plasirana Hrvatska na 49. mestu, dok je Slovenija na 53. mestu, Rumunija na 58. i Bugarska na 63.

Kina je na 20. mestu, a Rusija na 27. mestu.

Srbija je najbolje plasirana u kategoriji moći – na 46. mestu. U toj kategoriji koja koja obuhvata i politički i ekonomski uticaj, čvrste međunarodne saveze i snažnu vojsku, na vrhu liste su SAD, Rusija, Kina, Velika Britanija, Nemačka i Francuska, a na dnu Rumunija, Bugarska, Urugvaj, Hrvatska, Slovenija i Letonija.

U kategoriji građanstvo, koja obuhvata brigu o ljudskim pravima i životnoj sredini, rodnu ravnopravnost, verske slobode i drugo, Srbija se nalazi na 57. mestu, dok su na vrhu liste Norveška, Švedska, Švajcarska, Kanada, Finska i Danska, a na dnu Egipat, Tunis, Liban i Iran.

Srbija je na 58. mestu u kategoriji preduzetništvo, što obuhvata povezanost sa svetom, obrazovanost stanovništva, razvijenost infrastrukture, inovativnost i drugo. Najbolje rangirni su Nemačka, Japan, SAD, Velika Britanija i Švajcarska, a na dnu Angola, Kazahstan, Bolivija i Gvatemala.

U kategoriji avanturizam, koja obuhvata prijatnu klimu, prirodne lepote, dobar provod i seksipil, Srbija je na 64. mestu, dok su na vrhu liste Brazil, Italija, Španija, Tajland i Grčka, a na dnu Pakistan, Saudijska Arabija i Iran.

Kad je reč o nasleđu što podrazumeva bogatu istoriju, odličnu hranu, brojne kulturne atrakcije i drugo, Srbija je na 66. mestu, dok su na vrhu liste Italija, Španija, Grčka i Francuska, a na dnu Bahrein, Angola, Katar i Gana.

Srbija je na 71. mestu u kategoriji kvalitet života, koja obuhvata razvijeno tržište rada, političku i ekonomsku stabilnost, dobar zdravstveni i obrazovni sistem i drugo. Na vrhu liste su Kanada, Švedska, Danska, Australija i Norveška, a na dnu Pakistan, Liban, Alžir i Iran.

U kategoriji otvorenost za poslovanje, koja obuhvata niske troškove proizvodnje, transparentnost, niske poreze i drugo, Srbija je na 75. mestu, a na vrhu su Panama, Luksemburg i Švajcarska, a ispod Srbije na listi su Saudijska Arabija, Belorusija, Ukrajina, Iran i Rusija.

Po kulturnom uticaju – kulturni značaj, modernost, prestiž – Srbija je na 76. mestu. Najbolje su prošli Italija, Francuska, SAD, Španija i Velika Britanija, a ispod Srbije su samo Gana, Kazahstan, Angola i Alžir.

Najlošiji plasman, 78. mesto, Srbija ima u kategoriji pokretljivost, koja obuhvata prepoznatljivost, dinamičnost i jedinstvenost gde su najbolji Ujedinjenji Arapski Emirati, Singapur, Indija, Kina, Japan i Tajland, a na kraju su Poljska i Bugarska.

Najbolji rezultat na osnovu odgovora ispitanika Srbija je postigla u kategoriji uslovi poslovanja, a najlošiji u kategoriji kulturni uticaj.

Istraživanje je prošle godine obuhvatilo 60 zemalja, a Srbija njime nije bila obuhvaćena. Najveći pad među prvih deset zemalja ove godine su zabeležile Nemačka koja je pala s prvog na četvrto mesto i SAD koje su pale s četvrtog na sedmo mesto.

Izvor: Beta