KULEBJAKA

Kulebjaka je autentično rusko jelo, koje je bilo veoma popularno početkom 20. veka, ali se često pravi i danas. Ono se čak pominje i u nekim književnim delima ruskih klasika. To je vrsta hleba koji je unutra punjen ribljim mesom i povrćem.

kulebjaka

Ne postoji standardizovan recept za  kulebjaku, ali osnovni sastojak mora biti meso lososa ili jesetre. Sav ostali prilog može biti proizvoljan, a Rusi tu obično stavljaju kuvana jaja, pirinač, pečurke, heljdu, luk, mirođiju… Jednako su popularne i vegetarijanska ili posna varijanta ovog jela.

Sastojci:

500 grama lososa
500 grama lisnatog testa
400 grama konzerviranog paradajza
75 grama pirinča
1 glavica crnog luka
1 limun
60 grama putera
2 jaja
ulje
so
biber

Način pripreme:

Prethodno očišćen pirinač stavimo u šerpu sa 500 mililitara vode da se kuva. U drugu šerpu sa 500 mililitara vode stavimo parčiće lososa da se kuvaju. Posolimo i pobiberimo. Glavicu luka sitno iseckamo i pržimo u tiganju sa rastopljenim puterom. Konzervirani paradajz seckamo na kocke pa dodamo u tiganj kada luk omekne. Posolimo, poprskamo biberom i promešamo. Parčiće obarenog lososa izvadimo iz šerpe, skinemo kožu i usitnimo nožem. Potom parčiće lososa dodamo u tiganj za prženje. Skuvani pirinač properemo hladnom vodom, iscedimo pa i njega dodamo u tiganj.

Sklonimo tiganj sa šporeta i sitno narendamo koru limuna. Dodamo isceđeni sok od pola limuna i iseckani peršun. Na nabrašnjenu radnu površinu stavimo dve kore lisnatog testa jednu na drugu. Odsečemo krajeve kako bi dobili ravnu površinu i oklagijom razvučemo koru. Polupamo jedno jaje i premažemo testo.

Potom na koru nanesemo fil i uvijemo dva kraja kore kako sadržina ne bi iscurela. Slobodne krajeve još jednom razvučemo oklagijom i premažemo jajetom. Slobodnim krajevima kore prekrijemo fil formirajući veknu. Stavimo je u podmazanu tepsiju i pečemo 45 minuta na 225 stepeni.

Pečenu veknu iseći na parčiće, koje možemo preliti limunom i ukrasiti peršunom.

Prijatno!