CAKE VRHUNSKIH KULINARA

Jelo iz naše kuhinje i isto jelo iz omiljenog restorana, a razlika među njima drastična! Pravim i konkretnim savetima moguće je da svako jelo spremimo identično kao vrhunski kuvari. Otkrivamo 15 sjajnih caka o kojima oni ćute!

 

Da li ste ikada bili u prilici da u restoranu ručate neko veoma ukusno jelo, potrudili se da za njega nabavite recept, pripremili ga, ali se ispostavilo da nije ispalo tako ukusno. Naravno da nam se svima to nekada desilo, sve se iznova pitajući gde grešimo i zbog čega nam baš nikada ne uspe.

jelo iz naše kuhinje

Svakako da nisu u pitanju neki „specijalni proizvodi“ koje kuvari koriste, a mi ne, jer svi kupujemo iste namirnice i vodimo strogo računa da se držimo uputstava u receptu. Tajna leži u jednostavnim trikovima koje kuvar često koristi, ali o kojima obične domaćice ništa ne znaju.

Izdvojili smo 15 takvih trikova!

#1

Ako u posudi koristite crni luk u svom sirovom stanju, tada ga potopite u ledenu (ili vrlo hladnu) vodu. Ovo se radi jer će luk izgubiti svoju oštru aromu, a još važnije – neće ostaviti neprijatan zaostali ukus!

#2

Ako ste kupili previše jaku kafu, koja ima veoma gorak ukus, ne nervirajte se! Pre nego što počne da vri, dodati prstohvat soli i malo cimeta. Ovaj trik će vašem napitku dati blaži ukus i božanstvenu aromu. Probajte!

#3

Ako salatu pripremate od svežeg sočnog povrća, tada je pre serviranja posolite, da gosti umesto salate ne bi dobili supu (a koliko su puta dobili baš to, priznajte!)

#4

Ovaj trik možda znate, ali pomenućemo i njega. Da bi meso dobilo svilenkastu teksturu i bilo osrednje pečeno, iseckati ga na manje komade, a zatim ih preliti mešavinom kukuruznog skroba i belanca. Ovaj trik će vam pomoći da pripremite vrlo sočno i mekano meso koje se topi u ustima.

#5

Da biste bez recepta pripremili savršene slatkiše, pomešajte jednake količine brašna i šećera, a jaja treba uzeti onoliko koliko i ulja. Ovde nije reč o količini proizvoda, već o njihovoj težini. Najveća razmera u odnosu jaja prema ulju sme da bude 20 odsto. Zato vam je za ovo premeravanje neophodna kuhinjska vaga.

#6

Tokom mešenja testa uvek dodajte malo soli. Samo pola kašičice može poboljšati ukus više od bilo kojih sastojaka ili začina. Možete koristiti apsolutno bilo koju vrstu soli!

#7

Ako kuburite sa sosovima, zlatno pravilo je sledeće: U sos dodati kašičicu putera od kikirikija ili senf, kako bi dobio izraženiji ukus i aromu. Ovaj trik posebno je dobro primenjivati ako treba „ugasiti“ neko pikantno jelo.

#8

Ako ste umorni od prženih, a sa poširanim jajima ne želite da se zamarate, evo pravog saveta! Razbiti jaja u tiganj ili šerpu, kao da ćete da ih pržite, ali umesto biljnog ulja nasuti vodu i stavite lonac na vatru. Kao rezultat toga, dobićete savršen obrok od jaja dok žumance ostaje žitko.

#9

Čudno zvuči, ali vrhunski kuvari kažu da treba dodati malo votke u testo za pitu. Nakon pečenja, dobićete veoma hrskavu slojastu koricu. Nema razloga za strah, jer tokom kuvanja alkohol ispari, tako da neće pokvariti ukus peciva. Da bi pita dobila na pikantnosti, možete dodati konjak ili rum.

#10

Ako volite da u sopstvenoj režiji pravite ledeni čaj sa voćem, onda je savet da se doda soda ili kisela voda, čime ćete dodatno osvežiti ovaj letnji napitak, a ujedno sodom neutralisati tanin u čaju, materiju koja može ograničiti apsorpciju gvožđa iz voća i povrća.

#11

Sledi još jedna vrhunska instrukcija kako biste dobili savršeno pečeno meso. Sveže meso uviti u čistu salvetu ili krpu, posolite i stavite u posudu (ili tiganj koji ne treba pretrpati). Ne zaboravite da predhodno tiganj treba dobro podgrejati. Kuvari ovde dodaju i savet više, a to je da uvek imamo na umu da su najbolji tiganji napravljeni od nerđajućeg čelika (inoxa).

#12

Na red su došle i ćufte, a kod njih se preporučuje da u mleveno meso spremno za njih dodate malu količinu mrvica hleba. Ovim će bolje zadržati oblik i ispasti malo hrskavije.

#13

Pribor za serviranje hrane obavezno zagrejte ili ohladite (zavisi od potrebe) do temperature jela koje poslužujute. U tome će vam pomoći rerna, odnosno frižider. Posebno će vam ovaj trik pomoći pri postavljanju stola za goste, jer će hrana duže zadržati svoju prvobitnu temperaturu i ukus.

#14

Da vam čili sos ispadne malo gušći pomoći će vam mrvice čipsa, ako pri ruci nemate kukuruzno brašno. Da biste pripremili ovakav sos, pomešajte prvo brašno (čips) sa pivom, a zatim dodajte sitno iseckane crvene ljute papričice.

#15

Dodajte malo kukuruznog skroba u pržena jaja ili kajganu da bi postala vazdušasta i mekana. Osim toga, ovaj trik će spasiti kajganu da ne zagori. Da, stvarno!

Bile su ovo male tajne velikih majstora, koje mogu znatno podići nivo naših kulinarskih veština. Ne zaboravite da ih podelite sa svojim prijateljima, jer koliko je važno da vi sve ovo znate, toliko je važno i za njih. Ipak, idemo jedni drugima na ručak ili večeru, zar ne?

Autor: Slaviša Lekić