„Oprosti baćuška…“ – pokajnička pesma ruskog naroda voljenom caru Nikolaju

STIHOVI VELIKE TUGE

Pesma „Oprosti baćuška, oprosti rođeni“ nastala je na stihove pesnika poznatog među pravoslavnim vernicima, jer nekomunistička Rusija nikada nije mogla da prežali mučno stradanje cara i njegove familije.

 

Pokolj carske porodice Romanov dogodio se u gradu Jekaterinburgu 1918. godine po nalogu Vladimira Iljiča Lenjina. Tome u čast je na reči velikog ruskog pesnika komponovana pesma pokajnica, u kojoj pravoslavna Rusija moli svog znamenitog cara Nikolaja II za oproštaj.

oprosti baćuška

Pesma „Oprosti baćuška, oprosti rođeni“ nastala je na stihove Sergeja Behtejeva (1879-1954), pesnika poznatog među pravoslavnim vernicima. I sam duboko religiozan čovek, gardijski oficir carske armije, Sergej Behtejev tokom revolucionarnih previranja nije izdao svoju zakletvu i ostao je veran svom Caru.

Od trenutka zatočenja carske porodice pa sve do svoje smrti u izgnanstvu, sve njegove pesme bile su posvećene jednoj temi – carskim mučenicima i mnogostradalnoj Rusiji, koju je pesnik pozivao na pokajanje za greh caroodstupništva.

Nekoliko svojih pesama Sergej Behtejev je uspeo da proturi carskoj porodici, koja je bila u zatočeništvu. Carski zatočenici ne samo što su znali, već su i voleli njegove pesme. One su postale uteha za njih na kraju njihovog krsnog puta.

Nisu uzalud u dnevnicima carice Aleksandre i kneginje Olge bile zapisane pesme Sergeja Behtejeva i nije slučajno njegova poezija inspirisala stvaranje albuma pesama Alekandra Vernopodanog, koji je i sam žarko voleo i poštovao Cara-mučenika Nikolaja II i celu njegovu porodicu.

Ovako glasi tekst ove pesme na srpskom jeziku:

Gde si krotka, pravoslavna
naša matuška, Rusijo široka
među sestrama slovenskim sestra glavna,
svetlokosa, plavooka?
Nema li u tebi plavih mora,
stoletnih šuma, visokoh planina?…

Odgovara Rusija, Rusija uboga:
Ljudi dobri, nepoznati,
Velika je moja tuga, i mnogo sam
pretrpela muka u danima koji su došli!
Izdala sam ja Cara Baćušku,
na pijanstvo sam pošla, vragom pozvana
poverovala volji kradljivici,
prodala se židu, prokleta bila!…

U metežu i borbi sam postradala
Kaznio je Gospod mene, robinju
Za grehe svoje sam se pokajala,
Oprosti Baćuška kćeri izdajnici!

Izvor: Facebookreporter.org

Povezani članci - Pročitaj više

Leave a Reply

Your email address will not be published.