LENJA PITA SA ŠAMPINJONIMA I MESOM

Ukusno gurmansko predjelo koje ne može da omane u bilo kojoj prilici je slasna lenja pita sa šampinjonima i mlevenim mesom. Ako uzmemo u obzir koliko posla ima oko nje, ne bi trebalo da se zove „lenja“. Međutim, sav trud se veoma isplati!

lenja pita sa šampinjonima

Sastojci:

250 grama seckanih mariniranih šampinjona
300 grama mlevenog mesa
500 grama brašna
1 sveži kvasac
200 mililitara kisele pavlake
4 jaja
250 grama putera
1 glavica luka
200 grama feta sira
pola kašike mešavine začina
100 mililitara mleka
ulje
so
mleveni crni biber

Način pripreme:

Šerpu sa mlekom stavimo da se zagreje. U dublji sud stavimo brašno, puter i jedno jaje. U zagrejano mleko dodamo kvasac i mešamo viljuškom dok se ne rastopi. Potom razmekšali kvasac dodamo u sud sa brašnom. Zamesimo testo rukom i ostavimo jedan sat da naraste.

Glavicu luka sitno isečemo i pržimo u tiganju sa zagrejanim uljem. Kada omekne, dodamo mleveno meso. Potom dodamo šampinjone i mešavinu začina, posolimo, pobiberimo i promešamo. Sklonimo sa šporeta.

Na nabrašnjenoj radnoj površini razvučemo naraslo testo i formiramo loptu. Sečemo je na dva jednaka dela. Od prvog dela razvučemo koru i stavimo je u nauljenu tepsiju za pečenje. Fil iz tiganja nanesemo na koru i od preostalog testa formiramo koru pa je nanesemo na fil u tepsiji. Ostavimo pitu da odstoji jedan sat.

Polupamo preostalo jaje i dodamo u sud sa sirom. Mešamo dok se ne sjedini. Izbockamo pitu viljuškom pa preko nje nanesemo smesu od sira i jajeta. Pečemo 30 minuta na 250 stepeni. Ispečenu pitu sečemo na parčiće i serviramo.

Prijatno!