Oops! It appears that you have disabled your Javascript. In order for you to see this page as it is meant to appear, we ask that you please re-enable your Javascript!
Nauka Zdravlje

Hemoroidi – dijagnoza, stadijumi, lečenje

HEMOROIDI I UVEĆANJE ŠULJEVA

Šta su to hemoroidi, kako nastaju i kako se leče šuljevi. Spoljašnji i unutrašnji hemoroidi – uvećanje, otok, bol, svrab krvavljenje i krv u stolici

 

Pregled hemoroida - Hemoroidi dijagnoza, stadijumi, lečenje
Pregled i lečenje hemoroida nekada

Još je Hipokrat lečio hemoroide u antičko vreme, ali zbog današnjeg načina života i ishrane, hemoroidi se smatraju savremenom bolešću. Broj osoba sa hemoroidalnim tegobama je u porastu. Predpostavlja se da oko 70% osoba starosti preko 30 godina ima neki od simptoma hemoroidalne bolesti. Možemo reći da skoro svaka četvrta odrasla osoba boluje od ove bolesti.

Hemoroidi predstavljaju  bolest samo kada daju simptome. Inače, hemoroidi predstavljaju normalnu anatomsku strukturu i, ispunjeni krvlju, imaju svoju funkciju u očuvanju kontinencije (zadržavanju gasova i tečne stolice). Takođe, tokom pražnjenja, prilikom napinjanja, pune se krvlju i spuštaju u gornji deo analnog (čmarnog) kanala time ga štiteći od mehaničkih povreda. Anatomski njih čine arteriovenske anastomoze (komunikacije arteriola i venula).

Endogeni (unutrašnji-iz samog organizma) razlog nastanka bolesti nalazi se u hiperplaziji (povećanju) unutrašnjeg venskog spleta i slabosti vezivnog tkiva zida vena. Zatvor, dugo sedenje u toaletu i gojaznost su faktori koji doprinose pojavi bolesti. Pojavi hemoroidalnih tegoba doprinose i nasledni faktori, ishrana, zanimanje, klima, psihički problemi, endokrine (hormonske) promene, neki lekovi, infekcije, trudnoća, slaba fizička aktivnost, zatvor, dugotrajna upotreba sredstava za čišćenje (laksativa).

Najčešći simptomi hemoroidalne bolesti su svrab, bol, krvarenje i ispadanje.

Prema težini tegoba ocenjuje se stadijum bolesti i način lečenja:

I STADIJUMhemoroidi ponekad krvare i svrbe. Ne mogu se dijagnostikovati bez anoskopskog (endoskopskog ) pregleda odgovarajućim instrumentom.  Krvarenje je u vidu svetlo crvene krvi iz anusa, obično na kraju stolice koja može biti i poprskana svežom krvlju. Krvarenje može biti i na početku i u toku pražnjenja a ponekad može biti i u tankom mlazu.

II STADIJUM – hemoroidi krvare i postoji manji prolaps čvorova (ispadanje hemoroida) ali on spontano nestaje. Za njihovu dijagnostiku je takođe neophodan anoskopski pregled čmara, tj oni se ne mogu napipati pri digitorektalnom pregledu.  Ponekad hronično krvarenje može dovesti do ozbiljne anemije (malokrvnosti).

III STADIJUM – hemoroidi prolabiraju, ispadaju, i za njihovo vraćanje je potrebna manuelna pomoć, ili se oni spontano povuku  tek u toku spavanja. I oni krvare.

IV STADIJUM – predstavlja poslednji i jako bolan stadijum bolesti. Hemoroidalni čvorovi su stalno prolabirani (van čmarnog kanala), a zbog izraženog venskog zastoja (edema i tromboze) ne mogu se vratiti.

Unutrašnji i spoljašnji hemoroidi

Postoje unutrašnji i spoljašnji hemoroidi. Granicu izmedju njih čini takozvana zupčasta linija koja se nalazi na 1,5-2 cm od analne ivice. Unutrašnji hemoroidi se nalaze iznad ove linije. Spoljašnji hemoroidi se nalaze ispod zupčaste linije, u analnom kanalu, ispod tanke analne kože koja je bogata nervnim završecima.

Unutrašnji hemoroidi su najčešći razlog svežeg krvarenja iz anusa, ali, uvek treba razmotriti i druge bolesti koje se manifestuju krvarenjem. Tu treba pre svega misliti na maligne bolesti anorektuma (završnog dela debelog creva).  Zbog toga, kod svih bolesnika sa ¨ hemoroidalnom bolešću¨ i hemoroidalnim tegobama, treba uraditi digitorektalni pregled i rektoskopiju (endoskopski pregled), a kod onih starijih od 50 godina i kolonoskopiju (endoskopski pregled debelog creva aparatom sa optikom).

Spoljašnji hemoroidi su manje važni od unutrašnjih, ali su češći razlog tegoba. Najčešći razlog njihovog nastanka su trudnoća, zatvor, dugo sedenje pri pražnjenju, neodgovarajuća ishrana        (suva hrana, začinjena hrana, manji unos žitarica). Najčešći simptom je posledica komplikacije u vidu njihove tromboze. Hemoroidi su  bolni, napeti i vide se plavičasti čvororvi različite veličine ispod kože anoderma. Tromboza obično nastaje posle iznenadnog povećanja venskog pritiska (posle podizanja tereta, kašljanja, napinjanja pri pražnjenju, porođaju). Mogu postojati nezavisno od unutrašnjih hemoroida.

Bolovi su najjači kada se tromb stvara i postepeno prolaze kako se edem smanjuje. Može doći do spontane rupture (pucanja) vene sa izbacivanjem tromba, što je praćeno krvarenjem. Ukoliko ne dolazi do spontanog povlačenja tromboze, može se uraditi hirurška evakuacija tromba i ekscizija čvora. Po povlačenju otečenih hemoroida zaostaju kožni nabori koji predstavljaju samo estetski problem.

Hemoroidi ne zahtevaju lečenje sve dok ne daju tegobe. Različiti su i mnogobrojni načini lečenja. U početku treba uvek konzervativno lečiti hemoroide, a operaciju rezervisati samo za teže slučajeve i one koji ne reaguju na konzervativno lečenje. Pre svega treba obezbediti redovnu i meku stolicu (odgovarajućom ishranom  sa dosta tečnosti, voća i povrća, mekinja, i laksativima ). Treba izbegavati suvu hranu, mesne prerađevine, masnu hranu, začine, biber, sirće, senf, ljutu hranu. Primena masti i čepića ne leči bolest, ali olakšava tegobe.

I i II stadijum bolesti se leče sklerozacijom, koja je najstarija metoda, a podrazumeva ubrizgavanje 5% rastvora Fenola submukozno. Vrlo je uspešna u zaustavljanju krvarenja iz hemoroida. Druga, novija metoda, posebno efikasna za hemoroide koji prolabiraju, je postavljanje elastičnih ligatura po Baronu. U jednoj seansi se podvezuje do tri čvora. Čvor nekrotiše i u roku od 7-10 dana sam otpada. Sledeći čvor se podvezuje za oko mesec dana.

III stadijum se leči kombinacijom navedenih metoda i antihemoroidalnih lekova i supozitorija (čepića).

IV stadijum se leči operacijom. Za olakšanje akutnih tegoba mogu pomoći tople, mlake, kupke i oblozi od kamilice ili Rivanola. Hirurško lečenje, ako je dobro indikovano i tehnički dobro urađeno, predstavlja odličan način lečenja. U najširoj upotrebi je hemoroidektiomija po metodi Miligan-Morgan. Operacija podrazumeva uklanjanje samo izmenjenih čvorova, pa ono što mnogi nazivaju recidivom (ponovnom pojavom ) bolesti, nije to u pravom smislu reči. Naime, preostali čvorovi mogu posle nekog vremena, najčešće posle više godina, da daju tegobe.

Brojne su druge metode lečenja, sa promenljivim rezultatima; laser koagulacija, ligasure hemoroidektomija, doplerski navođeno podvezivanje arterije (THD), koagulacija radio talasima, staplerska hemoroidektomija. Sve ove metode imaju dobre rezultate kada su dobro indikovane i pravilno izvedene.

Većina osoba sa krvarenjem ili bolovima u čmaru, iz raznih razloga, ne odlazi na pregled lekaru, već ¨ na svoju ruku¨ uzima razne preparate za lečenje hemoroida. U većini slučajeva navedene tegobe jesu izazvane hemoroidima, i lečenje je kako kad uspešno, ali ima bolesti koje daju slične tegobe, ali je njihova priroda i lečenje drugačije. To su pre svega analne fisure (ragade), abscesi (čirevi), perianalne fistule, kondilomi, ekcemi.  Posebno treba misliti na sve učestalije karcinome debelog creva, koji mogu dati slične tegobe, pa se sa pravovremenim lečenjem može zakasniti. Najveća je greška pripisivati navedene tegobe hemoroidima a bez prethodnog pregleda.

NE  LEČITI SE SAMOINICIJATIVNO BEZ PRETHODNO ADEKVATNO POSTAVLJENE DIJAGNOZE!

Dr Milena Šćepanović

Proktološki pregled: Ako vam je potreban proktološki pregled u Beogradu i pregled analnog kanala, ako vas boli stomak, ako imate probleme sa stolicom, krv u stolici, bol ili svrab u čmaru, bole vas hemoroidi, naglo mršavite, napipavate izrasline na čmaru, onda možete zakazati proktološki pregled ili intervenciju kod Dr Milene Šćepanović našeg vodećeg proktologa.

Termine pregleda možete zakazati u lancu zdravstvenih ustanova MediGroup, ulica Bulevar Kralja Aleksandra 294, Beograd, na sledeće telefone:

011 40 40 140

060 88 08 150

Bez mnogo čekanja i stajanja u redovima, u sjajnim uslovima, dobićete pregled savesnog i ozbiljnog lekara i preporuku za terapiju. Savremena infrastruktura, oprema, stručnost medicinskog osoblja i naš proktolog pružiće vam maksimalnu pažnju i posvećenost vašem zdravlju.

 • Postovana dr Milena Scepanovic,zamolila bih Vas da mi odgovorite sto pre ako ste u mogucnosti.Da li je moje stanje zabrinjavajuce(koliko to mozete protumaciti iz teksta),da li postoji mogucnost nekog ozbiljnijeg oboljenja? S postovanjem,Milica

 • Poštovana Mc,
  unutrašnji hemoroidi ne bole. Moguće je da imate fisuru i odlaganjem samo otežavate adekvatno lečenje. Treba da odete na pregled da bi ste dobili terapiju. U vašim godinama praktično da nema maligne bolesti kolona, pa nemate razloga za strah.

 • Postovani,

  imam problem sa stolicom u vidu blagog peckanja nakon vrsenje nuzde a tokom vrsenja nuzde imam osecaj kao da postoji ranica neka unutar cmara koja se nadrazi svaki put kada vrsim nuzdi te na kraju stolice se pojavi malo sveze krvi koja je jako bleda,svetle boje.Dakle osecaj je kao da postoji neka sveza ranica unutar koja se nadrazi tokom svake nuzde. Imam 34 godine ,muskarac

  Hvala Vam

 • Poštovani MisKe,
  moguće je da imate ranicu koju mi zovemo fisura. Ona se uglavnom leči kremama ali dolazi u obzir i hirurško lečenje. Svakako treba da odete na pregled da biste dobili i adekvatnu terapiju.

 • Postovani,
  Nakon komplikacije podvezivanja hemoroida, pojavio mi se absces na tom mestu koji je rezultirao analnom fistulom.
  Pre vise od mesec dana sam imala operaciju analne fistule, ostavljena je da zarasta per secundam. Bila sam na dve kontrole, doktor kaze da nema infekcije, i nikakve dalje informacije ne dobijam. I dalje vodim higjenu tog podrucija tusiranjem posle svake nuzde i menjanjem gaza. Ono sto mene brine je sto jos uvek nalazim na gazi iscedak zuckaste boje, a ne znam koliko dugo to moze da traje i kako da znam da je sve OK, sobzirom da se fistule uglavnom vracaju i da li fistula moze da se vrati na istom mestu? Da li postoji jos neki savet o higjeni kako bi fistula sto brze zarasla.
  Unapred zahvalna!

 • Poštovana Masa32,
  iscedak posle operacije perianalne fistule će postojati sve dok rana potpuno ne zaraste što može trajati i dva meseca pa i duže. Rane u analnoj regiji se ne previjaju. Dovoljna je samo uobičajena higijena, što vi već radite. Fistula se ponovo javlja samo u slučaju da je tokom operacije previđen neki kanal, što kod vas verovatno nije slučaj s obzirom na način nastanka fistule.

 • Postovana dr. Scepanovic,
  pocetkom avgusta meseca bila sam na pregledu zbog problema prilikom praznjenja (bol i krvarenje). Tom prilikom mi je dijagnostikovana fisura i hemoroidi II stepena(koji mi u tom trenutku nisu pravili problem vec samo fisura). Dobila sam terapiju. Dva meseca da mazem Fisuran mast i da vodim racuna o ishrani. Posle 10 dana primene masti (uz blage kontraindikacije) primetila sam poboljsanje. Nastavila sam sa primenom masti jos 2 meseca i fisura se zalecila. Znaci situacija se poboljsala 100%. Zaboravila sam na problem koji me je do tada mucio. Medjutim po prestanku primene masti (ima 10 dana kako je ne koristim) primecujem da mi se simptomi vracaju. Sta da radim? Da li mogu da nastavim sa primenom masti i koliko dugo ona moze da se koristi u kontinuitetu?
  Hvala unapred!

 • Poštovana Nataša,
  ako simptomi nisu izraženi možete koristiti kantarion ulje dva puta dnevno, a ako ne bude poboljšanja i tegobe se intenziviraju, možete ponovo uzeti Fisuran. Fisuran je nitroglicerinska mast i može se koristiti i par meseci u kontinuitetu.

 • Postovana Dr. Šćepanovic, prvi put u zivotu mi se desilo za 30 god zivota da dobijem zadebljanje izvan analnog otvora koje me je bas jako bolelo,peckalo i svrbelo. Iskustvom moga muza koji je to cesce imao rekao mi je da su to spoljasnji hemoroidi. Srecom kupila sam u nemackoj mast koja je skoro potpuno resila problem ali sam je mazala 7 dana kao sto mi je receno u apoteci. Hemoroid se jedva nazirao, bila sam bas srecna ali na zalost sam za dva dana otisla na dalek put i on se ponovo vratio. Nije vise velik kao pre ali me opet boli i svrbi i bas mi smeta. Recite mi molim vas dal da nastavim sa kremom ili da se obratim lekaru nakon puta? Hvala unapred!!

 • Poštovana Imice,
  svakako treba da se javite lekaru. Ukoliko se spoljašnji hemoroid ponavlja na istom mestu i pravi tegobe, dolazi u obzir i njegovo hirurško uklanjanje. Kremu možete koristiti do odlaska na pregled.

 • Milose, to ti krvare unutrasnji hemoroidi. Uzmi Phlobodiu ili Beohemor kapi, prvo je lek koji prepisuju lekari a drugo je biljni preparat koji se kupuje na internetu. Oba deluju brzo i zaustavljaju krvarenje.

 • meni stalno krvare hemoriedi dali je redja stolica ili normalna koji mi stepen hemorida i kako da izlecim

 • Poštovani doktore, imam 20 godina i vec 5-6 dana hemoroide IV stepena koji ne krvare, malo manji od debljine malog prsta, strasno mi smeta i boli.. Uzeo sam kremu Hemor M ali ona samo ublažava bol, da li je operacija jedini metod ili postoji mogućnost da će se povući samo?

 • Poštovani Miloše,
  da bi se utvrdio stepen hemoroidalne bolesti, kao i način lečenja, potreban je pregled. Na osnovu opisa, moglo bi se reći da imate drugi stepen hemoroidalne bolesti.

  Poštovani Marko,
  operacija je samo jedan od načina lečenje hemoroidalne bolesti i primenjuje se samo kada se iscrpe ostali načini lečenja. Svakako prvo treba da se javite hirurgu na pregled.

 • mislim da imam hemoroide i neku fisuru koju stalno povredi i prokrvari kako da se izleci i dali je potrebna neka operacija

 • Postovana doktorko…ustanovljena mi je analna fisura kao i hemoroidi 3stepena. Kao terapiju sam dobila dialtiazem mast…koristim je vec 5ned.ali nema poboljsanja…uz to se posle stolice pojavljuje gnojni iscedak…ne obilan ali ga ipak ima…Molim za pomoc…zbog cega se javlja gnoj? Sta dalje?

 • ja sam koristio kremu hemor m za hemoroide sa koristim melem za hemoroide i caj za hemoroide billjno pa jos uvek stalno krvarim

 • Poštovani Miloše,
  trebalo bi da se javite na pregled da se utvrdi razlog krvarenja. I hemoroidi i fisura kao simptom mogu dati krvarenje, ali se različito leče. Pre operacije svakako treba pokušati sa konzervativnim lečenjem.

  Poštovana Masha,
  gnojni iscedak se javlja kod perianalnog abscesa. Otvor iz koga se absces prazni može nekada da imponuje kao fisura. Potrebno je da se javite na pregled radi postavljanja tačne dijagnoze i shodno tome lečenja.

 • bio sam pregledu 15 kod vas na pregledu i kazete da imam fisuru i stepen 2 hemoroid
  i kazete da trebam da mazem 8 nedelja do kontrole

 • Ljudi, nemojte da se igrate sa hemoroidima jer to moze da se opasno iskomplikuje. Nikakve metode lecenja pomocu cajeva i masti nece vas resiti ovih muka, vec samo dobar doktor. Sklerozacija je jedna od metoda koja moze da pomogne, a definitivno operacija ligasure metodom resava sve muke.

 • imam problem spoljnasnji hemoroidima vec treci dan me nepopustaju dosad su brzo prolazili sa kant uljem i biljnim kremama sada isto sve to sam koristio ali oteklina se nikako nevracaju niti krvari nesto mnogo ali se otekline ne vracaju i nemam neke jace bolove samo malo peckanje i pored toga svega imao sam dva puta juce praznenje.ima li sta da uradim da bih sto pre vratio otekline da moggu norm da hodam i da se obucem da mi ne smeta sve too.zahvalan nadam se da ce te mi odgovoriti…..hvala

 • Poštovani Predraže,
  ukoliko je to uvećan spoljašnji hemoroid, najverovatnije je i tromboziran. Takav problem najbrže se rešava manjom hirurškom intervencijom kojom se on u celosti ukloni i tegobe odmah prestaju.

 • Pozdrav , imam problema sa hemroidima vec duzi period ( vanjski su u pitanju ). Nakon svake velike nuzde iskoce mi hemroidi , nema boli nema svrbeza samo su onako poveliki i malo je teze ona sjediti . Mazem kremom Handesa , pomaze nestanu nakon par sati …al nekako bi volio otici na stolicu bez straha da ce se opet pojaviti . Molim za neki savjet , hvala unaprijed 🙂

 • Poštovani Dale,
  kako vi opisujete hemoroide, oni više odgovaraju unutrašnjim nego spoljašnjim. Takvi hemoroidi najbolje se leče podvezivanjem gumicama.

 • Anoskopijom su mi konstatovani unutrašnji hemoroidi.
  Koristio 20 dana supoz.HEPATROMBIN
  Kao I hepatrombin eksterno rekt.mast
  30 tab Phlebodije
  60 tab Detralexa.
  Krvarenje se povuklo ali ne potpuno. Oma ga još… Mozda zgrusanije nego ranije, ali se pojavi. Defekacija je meka.
  Na vrlo rigididnom dijetalnom načinu ishrane sam. Povrće, malo mesa, dinstano i kuvano. Dosta žitarica za doručak. Od mleč proizvoda potapanje žitarica u jogurt sa bifido bakt. I kiselo mleko. Jaka dijeta. Dosta smršao.
  Radio skorije hematološke analize.
  Sve je savršeno. Bolove nemam.
  Moje pitanje je dokle sve ovo može da traje.? I šta da radim. Da li je neophodno raditi ligasure? Ili da samo nastavim sa higijensko dijetalnim načinom uz možda nešto od alternativne medicine.

 • Poštovani Ivane,
  ukoliko vam tegobe nisu izražene, nastavite sa higijensko-dijetetskim režimom. Ukoliko vam postojeće tegobe smetaju dolazi u obzir stavljanje gumica – Baronovih ligatura.

 • Zdravo, u toku stolice imam osecaj kao da ima neke ranice i da se to otkine u toku stolice, te mi uzrokuje krv u stolici to mi traje posle svake stolice imam 26 godina, i stvarno sam se zabrinuo. ! ps to mi traje vec 12 dana .

 • Poštovani Aleksandre,
  nemate razloga za brigu. Moguće je da imate ranice ili fisure oko analnog otvora. Svakako treba da se javite na pregled radi dobijanja terapije.

 • Postovan Milena ako ste u mogucnosti zeleo bi da mi odgovorite; sta bi moglo biti; imam hematom na analnom otvoru, koristim lek Faktu ali nemam stolicu

 • Poštovani Sasa,
  možete da nastavite da koristite mast protiv hemoroida i da uzmete neki čepić za stolicu. Ukoliko i pored toga ne dobijete stolicu, treba da se javite na pregled.

 • Poštovanje,
  imam 50 godina, stolicu na 3-4 dana koja je uvek tvrda i velika. Puno me boli ako ne pijem čaj od lanenog semena. Mislim da imam unutrašnje hemoroide koji za sada ne krvare ali bih došla da proverim šta je tačno u pitanju i uradim kolonoskopiju. Takođe bih bila zahvalna za preporuke oko načina ishrane.

 • Poštovana Vera,
  pregled svakako treba da uradite. Što se tiče ishrane, treba da izbegavate ljutu i začinjenu hranu, hranu sa konzervansima, alkohol i gazirane napitke. Poželjno je da unosite dosta tečnosti, vode, čaja, supe i čorbe i vlaknastu hranu.

 • Poštovani, molio bih vas da mi kazete šta je to tacno kod mene na levoj strani kod analnog otvora ispod koze imam izraslinu to kad krene ne znam sta cu da radim od svraba , stolicu sam dao na pregled i nema nikakvih bakterija kao i spoljasnji deo sve u najboljem redu . Kako da se resim svraba a pretezno nocu šta mi preporucujete da uradim UNAPRED VAM SE ZAHVALJUJEM !

 • Poštovani Dušane,
  trebalo bi da se javite na pregled, jer je bez njega teško reći o čemu se radi. Moguće je da su u pitanju hemoroidi, ali postoje i druge bolesti koje daju izrasline oko analnog otvora.

 • Postovana,

  Danas mi se pojavila bolna izraslina, velicine zrna pirinca na spoljasnjoj strani perianalnog otvora, na samom zidu sfinktera, tvrda je, na dodir podseca kao hrskavica ispod koze. Da li je u pitanju zgrusana krv na spoljnom hemoroidu, s obzirom da sam imala znakove da su hemoroidi u pitanju. Stavljam cesto kantarion cepice, mazem Flogocid i Pavlovicevu, ali opet je nastala, verovatno posle tvrdje stolice, mada se meni zbog ceste Candide i iritabilnog kolona, smenjuju prolivi i tvrdja stolica. Uzela sam da mazem i Hepatrombin H.

 • Poštovana Quince,
  najverovatnije se radi o tromboziranom hemoroidu. Možete koristiti navedene antihemoroidalne kreme. Ukoliko se ne povuče dolazi u obzir hirurška intervencija uklanjanja tog hemoroida. Takođe, možda se radi i o stražar hemoroidu sa fisurom. Pregledom je moguće videti o čemu se tačno radi.

 • Postovana doktorka,
  Rektoskopijom mi je utvrdjen unutrasnji hem. splet gr. II.
  Nemam bolova ni krvarenja.
  Pijem lek Phlebodia vec 3 meseca, jednu dnevno, pa me zanima da li mogu da nastavim sa lekom (mozda postoji neko vremensko ogranicenje u dozvoljenom koriscenju leka), posto mi se cini da su mi se hemoroidi samo neznatno smanjili.
  Unapred zahvalan

 • Poštovani Marko,
  hemoroidi se leče onda kada daju tegobe. Ako ste bez tegoba, terapija lekovima vam ne treba.

 • Postovana dr Scepanovic, vec godinama imam hemoroide koji nikada nisu bili bolni ali su povremeno krvarili. Tokom godina sam nekoliko puta isao na sklerozaciju i nakon svakog tretmana je situacija bila znacajno bolja a krvarenje je (privremeno) nestajalo u duzem vremenskom roku. Vec neko vreme nema ni krvarenja ali su i dalje primetni (spoljasnji) kozni hemoroidi. Oni nisu bolni ali mi ipak predstavljaju problem prilikom nuzde. Na koje sve nacine se mogu ukloniti kozni hemoroidi? Da li je uopste moguce spoljasnje kozne hemoroide ukloniti podvezivanjem? Hvala unapred na odgovoru i veliki pozdrav. Marko

 • Poštovani Marko,
  spoljašnji, kožasti, hemoroidi se ne uklanjaju podvezivanjem, već samo hirurški. Intervencija se radi u lokalnoj anesteziji, ambulantno.

 • Postovana dr Scepanovic, hvala Vam mnogo na odgovoru. Mozete li molim Vas pojasniti koje sve tehnike/metode se koriste za uklanjanje spoljasnjih koznih hemoroida? S postovanjem, Marko

 • Poštovani Marko,
  kao što sam vam već rekla, spoljašnji kožasti hemoroidi uklanjaju se samo hirurški.

 • Postovana dr Scepanovic,imam redovno stolicu u proteklih 3-4meseca primetio sam prilikom zavrsetka nuzde unutrasnje krvarenje ostar bol prilikom nuzde i peckanje ponekad malo jace.Molim Vas za misljenje
  Ps.koristio sam Faktu cepice
  Hvala Sasa

 • Poštovna doktorko,imala-imam unutrašnje hemoroide koje još uvek mažem sa faktu.Bilo je krvarenja,sad kad mislim da su maltene izlečeni,curi mi žuta sluz u kojoj ima tragova krvi,ponekad pre a ponekad posle stolice.Dali je to normslno ako su hemoroidi takoreći izlečeni?

 • Poštovani Sasa,
  vaše tegobe više odgovaraju analnoj fisuri. U obzir dolazi i hemoroidalna bolest. Radi adekvatnog lečenja, potrebno je prvo da se javite na pregled.

  Poštovana Tamara,
  sluz nije uobičajena kod hemoroidalne bolesti. Trebalo bi da se javite na pregled.

Ostavite komentar

Golden Sweden Bitter GIF baner 336x280

Prijavi se za Newsletter