Oops! It appears that you have disabled your Javascript. In order for you to see this page as it is meant to appear, we ask that you please re-enable your Javascript!
Duhovnost

Otac Aleksandar Šmeman: Lik žene je lik beskrajnog spasenja

DJEVA, MAJKA I ZASTUPNICA

Uvaženi ruski duhovnik govori o gordom i agresivnom muškom svetu koji danas prevladava, a kojem se potpuno suprotstavlja lik žene kao lik beskrajnog spasenja, ali i lik sile i lepote smirenja. Lik ljubavi i pobede te ljubavi, lik čistote i njene sile i lepote uobličava se kroz lik Prečiste Majke. U liku Djeve Marije pronalazimo sve ono čega gotovo da nema u muškom svetu: sastradanje, sažaljenje, brigu i poverenje.

 

Mnogi u naše dane počinju – istina ne baš sasvim razgovetno – da shvataju da su istinski odgovori nemogući ukoliko se čovek iznova ne probije do onog uzvišenog i večnog, ukoliko se ne vrati veri u Boga.

lik žene

No, i u Boga je moguće verovati na razne načine. I vera, takođe, može biti neka vrsta povlačenja i bekstva od stvarnosti, neka vrsta psihološkog samoopijanja, to jest pseudo-vera ili lažna vera. Ali, avaj, i u ime vere, pa čak i u ime Božije moguće je mrzeti i činiti zlo, rušiti a ne graditi. Zar nije i sam Hristos govorio da će “mnogi doći u ime Njegovo i prevariće mnoge”? Zar nije sam Hristos govorio da “neće svaki koji bude govorio: “Gospode, Gospode” ući u Carstvo božije”?

Zato, Crkva – još od samih svojih početaka – nikada nije postavljala pitanje “veruješ li?”, jer je znala da su i oni koji su osudili i razapeli Hrista, takođe, u nešto i na neki način verovali. Crkva je uvek postavljala pitanje: “kako i u šta veruješ?”

I upravo tu, pri pokušaju da damo odgovor na to – za istinsku veru – zaista osnovno pitanje, pred našim unutarnjim očima pojavljuje se gotovo nesvesno i bez naše volje lik Djeve-Majke. Naravno da to ni u kom slučaju ne znači da Njen lik na bilo koji način zaklanja sobom lik Hristov, niti da Njen lik – za hrišćansku veru – predstavlja neku vrstu drugog objekta vere koji nema veze sa likom Hristovim. Nipošto, jer nam lik Djeve-Majke dolazi od Hrista i samo od Njega, i to kao svojevrsni dar i otkrivenje svega onoga o čemu govori Njegovo učenje i na šta nas On poziva. Zato postavimo sebi sledeće pitanje: u čemu je sila i pomoć lika Djeve-Majke?

Moj prvi odgovor će, najverovatnije, začuditi mnoge. Evo tog odgovora: to je lik žene. Prvi Hristov dar i prvo i najdublje otkriće njegovog učenja i priziva darovano je ljudima u liku žene.

Zašto je taj lik tako važan, tako utešan i tako spasonosan? Zato što je naš svet postao do kraja i beznadežno muški svet. U našem muškom svetu caruju gordost i agresivnost, u njemu se sve svodi na vlast i vladanje, na proizvodnju i na oruđa proizvodnje, na suparništvo i nasilje. To je svet u kome više niko ne želi nikome ni u čemu da popusti, da se smiri, da zaćuti i da se pogruzi u tihu dubinu života. A upravo svemu tome stoji kao suprotnost i sve to razobličava samim svojim prisustvom lik Djeve Marije, Prečiste Majke. Lik beskrajnog spasenja, ali i lik sile i lepote smirenja. Lik čistote i njene sile i lepote. Lik ljubavi i pobede te ljubavi.

Djevi Mariji, Prečistoj Majci Božijoj nije ništa potrebno, a sve dobija. Ni za šta se ne otima, a sve ima. U liku Djeve Marije pronalazimo sve ono čega gotovo da više i nema u našem muškom, gordom i agresivnom svetu: sastradanje, sažaljenje, brigu, poverenje. Djeva Marija za sebe govori: “Evo sluškinje Gospodnje”, a mi je nazivamo Caricom neba i zemlje, Vladičicom i Gospođom. Djeva Marija ničemu ne uči i ništa ne dokazuje, ali samo Njeno prisustvo, sama svetlost, sama radost Njenoga prisustva rešava i ukida sve naše izmišljene i veštački stvorene probleme. I mi se u Njenom prisustvu osećamo kao da smo se posle dugog, mučnog i tegobnog potucanja ponovo vratili u svoj dom i da je sve iznova postalo jasno i prepuno sreće koja se ne može iskazati nikakvim rečima. I osećamo da je to jedina istinska sreća.

Hristos je govorio: “Ištite najpre Carstva Božijega”. I mi upravo kroz tu Ženu – Djevu, Majku i Zastupnicu – osećamo i shvatamo ne umom, već srcem šta znači iskati i nalaziti Carstvo Božije, šta znači živeti Carstvom Božijim.

Otac Aleksandar Šmeman

1 komentar

  • Jako poucno.Danas je vrlo jednostavno postojati,jako tesko Biti. Tu smo uvijek Ili cesto, zahvaljujuci drustvenim mrezama. Zaista, koliko cesto ponekad Ili skoro nikada nismo tu kad je drugima pomoc potrebna, duhovna pomoc.Zelim biti pozitivna I reci da dobro uvijek nadvlada zlo I da zelimo ove savjete primjeniti u danas je zivotu, da zelimo Biti a ne samo postojati.
    Hvala puno.
    Marina

Ostavite komentar

Golden Sweden Bitter GIF baner 336x280

Prijavi se za Newsletter